EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0312

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de ajustare a coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și celorlalți agenți ai Uniunii Europene

/* COM/2011/0312 final - NLE 2011/0163 */

52011PC0312

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de ajustare a coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și celorlalți agenți ai Uniunii Europene /* COM/2011/0312 final - NLE 2011/0163 */


EXPUNERE DE MOTIVE

1. CONTEXTUL PROPUNERII

- Motivele și obiectivele propunerii

În conformitate cu articolul 4 alineatul (1) din anexa XI la Statutul funcționarilor, ajustările intermediare ale remunerațiilor și pensiilor prevăzute la articolul 65 alineatul (2) din Statutul funcționarilor urmează să fie efectuate pe baza informațiilor furnizate de Eurostat, în cazul unei evoluții semnificative a costului vieții în perioada iunie-decembrie, ținând seama în mod corespunzător de previziunea evoluției puterii de cumpărare pe parcursul perioadei de referință anuale în curs.

Orice propunere a Comisiei necesară în acest sens se va transmite Consiliului cel târziu în cursul celei de a doua jumătăți a lunii aprilie.

- Contextul general

În conformitate cu articolul 6 alineatul (1) din anexa XI la Statutul funcționarilor, ajustările intermediare se efectuează pentru toate locurile de repartizare (inclusiv pentru Bruxelles) în cazul în care s-a atins sau s-a depășit pragul de sensibilitate pentru Bruxelles. În cazul în care nu s-a atins acest prag de sensibilitate pentru Bruxelles, ajustările intermediare se efectuează numai pentru acele locuri de repartizare unde a fost depășit pragul respectiv.

În conformitate cu articolul 7 din anexa XI la Statutul funcționarilor, valoarea ajustării intermediare este egală cu indicele internațional Bruxelles, înmulțit, după caz, cu jumătate din indicatorul specific previzional, în cazul în care acesta din urmă este negativ.

Indicatorul specific măsoară variația remunerației nete reale, fără inflație, a funcționarilor publici din administrațiile centrale ale statelor membre. Eurostat a calculat acest indicator pe baza informațiilor furnizate de cele opt state membre menționate la articolul 1 alineatul (4) din anexa XI la Statutul funcționarilor.

Indicele internațional Bruxelles măsoară evoluția costului vieții în Bruxelles pentru funcționarii și pentru ceilalți agenți ai Uniunii Europene. Eurostat a stabilit acest indice pe baza informațiilor furnizate de autoritățile belgiene.

Coeficienții corectori sunt egali cu raportul dintre paritatea economică relevantă și cursul de schimb corespunzător prevăzut la articolul 63 din Statutul funcționarilor înmulțit cu valoarea ajustării, în cazul în care nu se atinge pragul de ajustare pentru Bruxelles.

Paritățile economice pentru remunerații stabilesc echivalența puterii de cumpărare a remunerațiilor plătite la Bruxelles, ca oraș de referință, față de cele plătite în celelalte locuri de repartizare. Eurostat a calculat aceste parități de comun acord cu institutele statistice naționale ale statelor membre.

Paritățile economice pentru pensii stabilesc echivalența puterii de cumpărare a pensiilor plătite în Belgia, ca țară de referință, față de cele plătite în celelalte țări de reședință. Eurostat a calculat aceste parități de comun acord cu institutele statistice naționale ale statelor membre.

- Dispoziții în vigoare în domeniul propunerii

Prezenta propunere se adaugă propunerii prezentate în fiecare an pentru ajustarea remunerațiilor și a pensiilor.

2. REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

- Consultarea părților interesate

Metodele de consultare utilizate, principalele sectoare vizate și profilul general al respondenților

Elementele propunerii au fost discutate cu reprezentanții personalului, conform procedurilor relevante.

Sinteza răspunsurilor primite și modul în care acestea au fost luate în considerare

Propunerea ia în considerare opiniile părților consultate.

- Obținerea și utilizarea opiniei experților

Nu a fost necesară consultarea experților externi.

- Evaluarea impactului

- Scopul propunerii este acela de a ajusta remunerațiile și pensiile în conformitate cu legislația în vigoare.

- Legislația în vigoare nu permite alternative.

3. ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

- Sinteza acțiunii propuse

În conformitate cu articolul 4 din anexa XI la Statutul funcționarilor, scopul acțiunii propuse este acela de a ajusta remunerațiile și pensiile în acele locuri de repartizare în care s-a constatat o evoluție semnificativă a costului vieții.

Evoluția costului vieții pentru Bruxelles, măsurată prin intermediul indicelui internațional Bruxelles, pe parcursul perioadei iunie-decembrie a anului calendaristic anterior, este de 1,3%.

Evoluția costului vieții în afara Belgiei și Luxemburgului pe perioada de referință se măsoară cu ajutorul indicilor impliciți calculați de Eurostat. Acești indici se calculează prin înmulțirea indicelui internațional Bruxelles cu variația parității economice.

Pragul de sensibilitate pentru o evoluție semnificativă a costului vieții corespunde unui procent de 7% pe o perioadă de douăsprezece luni (3,5% pe o perioadă de șase luni).

Indicele implicit aplicabil remunerațiilor a depășit pragul de sensibilitate în Estonia (4,5%).

Indicele implicit aplicabil pensiilor nu a atins pragul de sensibilitate în nicio țară.

Valoarea ajustării intermediare este egală cu indicele internațional Bruxelles, înmulțit, după caz, cu jumătate din indicatorul specific previzional, în cazul în care acesta din urmă este negativ.

Indicatorul specific previzional este de -1,3%, valoarea ajustării intermediare fiind, prin urmare, de 0,7%.

Coeficienții corectori sunt egali cu raportul dintre paritatea economică relevantă și cursul de schimb corespunzător înmulțit cu valoarea ajustării intermediare, în cazul în care nu se atinge pragul de sensibilitate al ajustării pentru Bruxelles.

Noii coeficienți corectori intră în vigoare la 1 ianuarie. Cu toate acestea, pentru acele țări sau locuri de repartizare în care indicele implicit este mai mare de 6,3%, aceștia intră în vigoare la data de 16 noiembrie. Pentru acele țări sau locuri de repartizare în care indicele implicit este mai mare de 12,6%, coeficienții intră în vigoare la data de 1 noiembrie.

Prin urmare, începând cu 1 ianuarie 2011, coeficientul corector aplicabil remunerațiilor funcționarilor și celorlalți agenți ai Uniunii Europene în Estonia este de: 78,5.

Coeficienții corectori aplicabili pensiilor și transferurilor rămân neschimbați.

- Temei juridic

Statutul funcționarilor, în special anexa XI, constituie temeiul juridic.

- Principiul subsidiarității

Propunerea vizează un domeniu care ține de competența exclusivă a Uniunii. Prin urmare, principiul subsidiarității nu se aplică.

- Principiul proporționalității

Propunerea este conformă cu principiul proporționalității din motivele enumerate în continuare:

- anexa XI la Statutul funcționarilor prevede adoptarea unui regulament al Consiliului;

- sarcina financiară rezultă direct din aplicarea metodei de ajustare prevăzută de Statutul funcționarilor.

- Alegerea instrumentelor

Instrument(e) propus(e): regulament.

Alte instrumente nu ar fi fost adecvate din următoarele motive:

- anexa XI la Statutul funcționarilor prevede adoptarea unui regulament al Consiliului.

4. IMPLICAȚIILE BUGETARE

Impactul ajustării coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și celorlalți agenți ai Uniunii Europene asupra cheltuielilor și veniturilor administrative este prezentat în detaliu în fișa financiară din anexă.

2011/0163 (NLE)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de ajustare a coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și celorlalți agenți ai Uniunii Europene

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Protocolul privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene, în special articolul 12,

având în vedere Statutul funcționarilor Uniunii Europene și Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii, stabilite de Regulamentul (CEE, Euratom, CECO) nr. 259/68[1], în special articolul 64 și articolul 65 alineatul (2) din Statutul funcționarilor și anexele VII, XI și XIII la statut, precum și articolul 20 primul paragraf și articolele 64 și 92 din Regimul aplicabil celorlalți agenți,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

1. S-a înregistrat o creștere considerabilă a costului vieții în Estonia în perioada iunie-decembrie 2010; prin urmare, coeficienții corectori aplicați remunerațiilor funcționarilor și celorlalți agenți ai Uniunii ar trebui ajustați,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Începând cu 1 ianuarie 2011, coeficienții corectori aplicabili, în temeiul articolului 64 din Statutul funcționarilor, remunerațiilor funcționarilor și celorlalți agenți repartizați în țările și locurile menționate mai jos sunt următorii:

- Estonia 78,5.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Consiliu

Președintele

ANEXĂ

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ PENTRU PROPUNERI

CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

Denumirea propunerii/inițiativei

Propunere de regulament al Consiliului de ajustare a coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și celorlalți agenți ai Uniunii Europene

Domeniul (domeniile) de politică vizat(e) în structura ABM/ABB[2]

Sunt potențial vizate toate domeniile și activitățile.

Natura propunerii/inițiativei

( Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă (periodică, de ajustare a regulamentului în vigoare).

Obiective

Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizat(e)

A se preciza efectele pe care propunerea/inițiativa ar trebui să le aibă asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

Ajustarea coeficientului corector aplicabil remunerațiilor funcționarilor și celorlalți agenți ai Uniunii Europene în Estonia, ca urmare a unei evoluții semnificative a costului vieții în această țară, va determina menținerea echivalenței puterii de cumpărare, astfel cum se prevede în Statutul funcționarilor.

Motivele propunerii/inițiativei

Cerință (cerințe) de îndeplinit pe termen scurt sau lung

Garantarea faptului că, în cazul unei evoluții semnificative a costului vieții, coeficienții corectori aplicabili remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și celorlalți agenți ai Uniunii Europene sunt ajustați și, dacă este cazul, aplicați retroactiv. Garantarea faptului că evoluția puterii de cumpărare a remunerațiilor și pensiilor funcționarilor UE urmează variația puterii de cumpărare a funcționarilor administrațiilor centrale din statele membre, conform anexei XI la Statutul funcționarilor.

Durata și impactul financiar

( Propunere/inițiativă cu durată nelimitată

- punere în aplicare cu o perioadă de demarare ce începe la 1 ianuarie 2011;

- urmată de o perioadă de funcționare în regim de croazieră.

Modul (modurile) de gestionare preconizat(e)[3]

( Gestionare directă centralizată de către Comisie: PMO.

IMPLICAȚIA FINANCIARĂ ESTIMATĂ A PROPUNERII/INIȚIATIVEI

Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectate

- Linii bugetare de cheltuieli existente

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual | Linie bugetară | Tipul cheltuielilor | Contribuție |

Număr [Descriere…...………………...……….] | CD/ CND ([4]) | Din partea țărilor AELS[5] | Țări candidate[6] | Țări terțe | În sensul articolului 18 alineatul (1) litera (aa) din Regulamentul financiar |

XX.01.01.01 și capitolul 11, capitolul 42 Cheltuieli aferente asistenților parlamentari | CND | NU | NU | NU | NU |

Impactul estimat asupra cheltuielilor

Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Rubrica din cadrul financiar multianual: | Număr | XX.01.01.01 și capitolul 11, capitolul 42 Cheltuieli aferente asistenților parlamentari |

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Necesarul de resurse umane estimat

- ( Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane

Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual existent

- ( Propunerea/inițiativa este compatibilă cu cadrul financiar multianual existent.

Participarea terților la finanțare

- ( Propunerea/inițiativa nu prevede cofinanțare din partea terților

Impactul estimat asupra veniturilor

- ( Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

[1] JO L 56, 4.3.1968, p. 1.

[2] ABM: gestiunea pe activități – ABB: întocmirea bugetului pe activități.

[3] Explicațiile privind modurile de gestionare, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[4] CD = credite diferențiate / CND = credite nediferențiate.

[5] AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.

[6] Țările candidate și, după caz, țările potențial candidate din Balcanii de Vest.

[7] Anul N este anul în care începe aplicarea propunerii/inițiativei.

[8] Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.

[9] Anul N este anul în care începe aplicarea propunerii/inițiativei.

[10] Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.

Top