EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XX0213(02)

Raport final al consilierului-auditor – Cazul COMP/39.530 – Microsoft (vânzare legată)

JO C 36, 13.2.2010, p. 5–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.2.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 36/5


Raport final al consilierului-auditor (1)

Cazul COMP/39.530 – Microsoft (vânzare legată)

2010/C 36/05

Proiectul de decizie prezentat Comisiei în temeiul articolului 9 din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 (2) se referă la legătura, presupusă ilegală, în cazul Microsoft Corporation („Microsoft”) dintre browserul său Internet Explorer și sistemul său de operare dominant pe piață pentru PC-uri client ce funcționează în mediul Windows („Windows”).

La baza cazului se află plângerea primită de Comisie la sfârșitul anului 2007. Comisia a inițiat procedurile și a adoptat o comunicare privind obiecțiunile cu privire la preocupările sale privind concurența. Comunicarea privind obiecțiunile („CO”) a fost notificată întreprinderii Microsoft la data de 15 ianuarie 2009. Acest document reprezintă o evaluare preliminară în sensul articolului 9 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1/2003.

Microsoft a obținut accesul la dosar prin scrisoarea din data de 26 ianuarie 2009, la scurt timp după CO. Apoi, cu diverse ocazii, s-a oferit accesul la mai multe informații considerate inițial confidențiale. Am acordat o prelungire suplimentară de o săptămână după expirarea termenului, deoarece Microsoft a avut nevoie de timp suplimentar pentru a obține și revizui justificările privind cererile de confidențialitate, pentru a se angaja în schimburi multiple de corespondență cu Comisia, și pentru a obține și revizui informațiile suplimentare în vederea redactării unui răspuns la CO.

După inițierea procedurilor, patru întreprinderi (Google Inc., McAfee, Inc., Mozilla, Symantec Corporation) și opt asociații au solicitat și au fost admise ca părți terțe interesate (Association for Competitive Technology, Computing Technology Industry Association, European Committee for Interoperable Systems, Free Software Foundation Europe e.V., International Association of Microsoft Certified Partners, Software & Information Industry Association, Pan-European ICT & eBusiness Network for SMEs, UFC Que Choisir). O asociație nu a fost admisă, deoarece nu a putut demonstra că problemele discutate în acest caz erau suficient de apropiate de obiectivele generale ale acestei asociații (3).

În răspunsul său la CO, Microsoft a solicitat o audiere orală, care a fost planificată ulterior pentru 3, 4 și respectiv 5 iunie 2009. Cu toate acestea, Microsoft a respins audierea la aceste date și a solicitat, la data de 15 mai 2009, amânarea audierilor orale, pentru a permite înalților funcționari ai Comisiei să fie prezenți, precum și cu scopul de a obține mai mult timp pentru a revizui și a răspunde oricăror observații scrise pe care le-ar putea prezenta reclamantul și părțile terțe.

Prin perspectiva asigurărilor oferite Microsoft cu privire la prezența înalților funcționari ai Comisiei la audierile orale, precum și ca urmare a informațiilor oportune oferite de părțile terțe, am respins cererea de amânare, pentru data de 18 mai 2009, formulată de Microsoft. Prin aceeași scrisoare, Microsoft a fost invitată să își reconsidere poziția și să confirme cererea sa pentru o audiere orală. La data de 19 mai 2009, Microsoft a răspuns ca nu poate accepta datele propuse. Prin urmare am considerat cererea pentru o audiere orală ca fiind retrasă.

Prin scrisoarea de expunere a faptelor din data de 24 iulie 2009, au fost trimise Microsoft informații suplimentare obținute de Comisie după adoptarea CO. S-a înnoit accesul la dosar în aceeași zi.

Microsoft și-a asumat angajamente față de Comisie în luna octombrie 2009, exprimându-și în continuare dezacordul cu constatările preliminare prezentate în CO.

Angajamentele esențiale erau următoarele:

Microsoft ar integra în sistemele de operare Windows din Spațiul Economic European (SEE) un mecanism care să permită producătorilor și utilizatorilor finali să activeze și să dezactiveze Internet Explorer;

producătorii de calculatoare vor fi liberi să preinstaleze orice browser web pe PC-urile pe care le furnizează și să îl seteze ca fiind browserul propus din oficiu;

Microsoft s-ar oferi să distribuie utilizatorilor de sisteme de operare Windows pentru PC client din cadrul SEE o actualizare a programului sub forma unui ecran de opțiuni; ecranul de opțiuni care va permite utilizatorilor să aleagă dacă vor să instaleze unul sau mai multe browsere concurente.

Angajamentele complete au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 9 octombrie 2009, conform articolului 27 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 (4), iar părțile terțe interesate au fost invitate să își prezinte observațiile privind aceste angajamente într-un interval de o lună de la publicare.

Microsoft și-a modificat angajamentele după luarea la cunoștință a observațiilor.

Comisia a ajuns la concluzia că, având în vedere angajamentele modificate, nu se mai justifică o acțiune din partea sa și, fără a se aduce atingere prevederilor articolului 9 alineatul (2), procedura ar trebui să se încheie.

Microsoft a comunicat Comisiei la data de 30 noiembrie 2009 că a primit acces suficient la informațiile din dosarul Comisiei și că a considerat necesară asumarea angajamentelor pentru a răspunde preocupărilor exprimate de Comisie.

Având în vedere cele prezentate mai sus, consider că, în acest caz, dreptul la audiere a fost respectat.

Bruxelles, 11 decembrie 2009

Michael ALBERS


(1)  În temeiul articolelor 15 și 16 din Decizia (2001/462/CE, CECO) a Comisiei din 23 mai 2001 privind mandatul consilierilor-auditori în anumite proceduri în domeniul concurenței – JO L 162, 19.6.2001, p.21.

(2)  În continuare, toate articolele și capitolele menționate se referă la Regulamentul (CE) nr.1/2003.

(3)  A se vedea recenta Ordonanță a președintelui Curții de Justiție din 5 februarie 2009 în cauza C-550/07 P, Akzo Nobel Chemicals Ltd și Akcros Chemicals Ltd, în ceea ce privește condiția pusă unei asociații pentru a putea fi admisă ca participant, și anume de a demonstra ca aceasta sau membrii acesteia au interese suficiente într-un anumit caz.

(4)  JO C 242, 9.10.2009, p. 20.


Top