EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0213(02)

Rezumat al Deciziei Comisiei din 16 decembrie 2009 privind o procedură în temeiul articolului 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și al articolului 54 din Acordul privind SEE [Cazul COMP/39.530 – Microsoft (vânzare legată)] [notificată cu numărul C(2009) 10033] (Text cu relevanță pentru SEE)

JO C 36, 13.2.2010, p. 7–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.2.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 36/7


Rezumat al Deciziei Comisiei

din 16 decembrie 2009

privind o procedură în temeiul articolului 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și al articolului 54 din Acordul privind SEE

[Cazul COMP/39.530 – Microsoft (vânzare legată)]

[notificată cu numărul C(2009) 10033]

(Numai textul în limba engleză este autentic)

(Text cu relevanță pentru SEE)

2010/C 36/06

La data de 16 decembrie 2009, Comisia a adoptat o decizie privind o procedură în temeiul articolului 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”). În conformitate cu dispozițiile articolului 30 din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului  (1), Comisia publică prin prezenta numele părților și conținutul principal al deciziei. Decizia se poate găsi pe site-ul internet al Direcției Generale Concurență, la adresa:

http://ec.europa.eu/competition/antitrust/cases/

(1)

Cazul se referă la Microsoft Corporation (denumită în continuare „Microsoft”) și la legătura, presupusă ilegală, dintre browserul său Internet Explorer și sistemul său de operare dominant pe piață pentru PC-uri client ce funcționează în mediul Windows („Windows”).

1.   Preocupări preliminare legate de concurență

(2)

Într-o comunicarea privind obiecțiunile din 14 ianuarie 2009, Comisia a considerat, în mod preliminar, că se întruneau condițiile privind vânzările legate ilegale în acest caz (2):

(i)

Microsoft nu a contestat deținerea unei poziții dominante prin sistemul său de operare Windows, pe piața sistemelor de operare pentru PC-uri client;

(ii)

în mod preliminar, Comisia a considerat că Internet Explorer și Windows erau produse separate;

(iii)

în opinia preliminară a Comisiei, înainte de lansarea Windows 7, producătorii de calculatoare și utilizatorii finali nu puteau obține Windows, din punct de vedere tehnic sau legal, fără să fi avut Internet Explorer. Nu era posibilă eliminarea din punct de vedere tehnic a Internet Explorer din sistemul Windows nici pentru producătorii echipamentului original (OEM) și nici pentru utilizatorii finali, iar acordurile de licență interziceau OEM-urilor comercializarea Windows fără Internet Explorer;

(iv)

de asemenea, în opinia preliminară a Comisiei, vânzarea legată era susceptibilă să îngreuneze concurența loială între diverse browsere web.

(3)

În opinia preliminară a Comisiei, Internet Explorer a beneficiat de un avantaj la distribuție cu care alte browsere web nu puteau concura și în plus au existat bariere la descărcarea browserelor web de pe internet. De asemenea, Comisia consideră, cu titlu preliminar, că, pe lângă consolidarea poziției Microsoft pe piața sistemelor de operare pentru PC-urile client, legarea Internet Explorer de Windows a creat stimulente artificiale pentru dezvoltatorii web și pentru creatorii de programe informatice de a își optimiza produsele cu precădere pentru Internet Explorer.

2.   Decizie privind asumarea angajamentelor

(4)

Microsoft a propus anumite angajamente ca urmare a preocupărilor preliminare ale Comisiei legate de concurență.

(5)

Prin decizia din 16 decembrie 2009, în temeiul articolului 9 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1/2003, Comisia a impus asumarea acestor angajamente de către Microsoft. Principalele angajamente pot fi sintetizate după cum urmează:

(6)

În primul rând, Microsoft este de acord să integreze în sistemele de operare Windows Client PC, în Spațiul Economic European (SEE), un mecanism care să permită OEM-urilor și utilizatorilor finali să activeze și să dezactiveze Internet Explorer.

(7)

În al doilea rând, conform angajamentelor asumate de Microsoft, OEM-urile vor fi libere să preinstaleze orice browser web pe PC-urile pe care le furnizează și să îl seteze ca fiind browserul propus din oficiu. Microsoft nu va încălca aceste angajamente sub nicio formă și nu va recurge la represalii împotriva OEM-urilor care instalează browsere concurente.

(8)

Microsoft s-a oferit să distribuie utilizatorilor de sisteme de operare Windows pentru PC client din cadrul SEE o actualizare a programelor sub forma unui ecran de opțiuni. Windows XP, Vista și 7 utilizatori care au instalat Internet Explorer ca și browser web din oficiu (indiferent de metoda de instalare a acestuia) și care s-au abonat la Windows Update vor vedea afișându-se acest ecran de opțiuni, care le va oferi posibilitatea de a alege un browser web, precum și link-uri unde pot afla mai multe informații despre browserele web prezentate pe ecran.

(9)

Având în vedere angajamentele obligatorii impuse întreprinderii Microsoft, decizia constată că nu se mai justifică o acțiune a Comisiei în acest sens. Decizia este obligatorie pentru Microsoft pentru o perioadă totală de cinci ani de la data adoptării acesteia.


(1)  JO L 1, 4.1.2003, p. 1.

(2)  A se vedea cauza T-201/04 Microsoft/Comisia [2007] Rep. II-3601, punctele 842, 869 și 1058. A se veda și Comunicarea Comisiei – „Orientări privind prioritățile Comisiei în aplicarea articolului 82 din Tratatul CE la practicile de excludere abuzivă ale întreprinderilor dominante”, JO C 45, 24.2.2009, la punctul 50.


Top