EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0068

Comunicare a Comisiei către Parlamentul european în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene privind poziția Consiliului în prima lectură în vederea adoptării Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului privind o rețea feroviară europeană pentru un transport de marfă competitiv

/* COM/2010/0068 final - COD 2008/0247 */

52010DC0068

Comunicare a Comisiei către Parlamentul european în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene privind poziția Consiliului în prima lectură în vederea adoptării Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului privind o rețea feroviară europeană pentru un transport de marfă competitiv /* COM/2010/0068 final - COD 2008/0247 */


[pic] | COMISIA EUROPEANĂ |

Bruxelles, 24.2.2010

COM(2010)68 final

2008/0247 (COD)

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene privind poziția Consiliului în prima lectură în vederea adoptării Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului privind o rețea feroviară europeană pentru un transport de marfă competitiv

2008/0247 (COD)

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene privind poziția Consiliului în prima lectură în vederea adoptării Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului privind o rețea feroviară europeană pentru un transport de marfă competitiv (Text cu relevanță pentru SEE)

ISTORICUL DOSARULUI

Data transmiterii propunerii către PE și către Consiliu [(document COM (2008) 852 final – 2008/0247(COD)]: | 11.12.2008 |

Data avizului Parlamentului European, prima lectură: Data avizului Comitetului Economic și Social European: Data avizului Comitetului Regiunilor: Data adoptării poziției Consiliului în prima lectură, adoptată în unanimitate: | 23.4.2009 15.7.2009 7.10.2009 22.2.2010 |

OBIECTUL PROPUNERII COMISIEI

Propunerea de regulament vizează încurajarea statelor membre și în special a administratorilor de infrastructură feroviară să dezvolte o rețea feroviară europeană „pentru un transport de marfă competitiv” alcătuită din coridoare feroviare internaționale destinate transportului de marfă.

Aceste coridoare vor permite trenurilor de marfă să beneficieze de trase de bună calitate pentru a-și spori fiabilitatea și competitivitatea. Crearea lor va permite de asemenea degajarea unor capacități suplimentare pentru transportul feroviar de mărfuri.

În acest scop, Comisia propune patru direcții care să ghideze crearea acestor coridoare:

- Consolidarea cooperării dintre administratorii de infrastructură feroviară, atât în privința gestiunii operaționale a infrastructurilor, cât și a investițiilor. Această consolidare necesită în special instituirea unei structuri de guvernanță pentru fiecare coridor;

- Creșterea fiabilității capacităților de infrastructură alocate transportului feroviar de mărfuri pe aceste coridoare;

- Promovarea unei coordonări sporite între gestiunea infrastructurii feroviare și gestiunea terminalelor de mărfuri (porturi maritime și fluviale, gări de triaj, etc.);

- Asigurarea accesului nediscriminatoriu al tuturor operatorilor la aceste coridoare.

OBSERVAȚII GENERALE CU PRIVIRE LA POZIȚIA CONSILIULUI

Poziția Consiliului în prima lectură preia principiile esențiale ale propunerii inițiale a Comisiei. S-a diminuat totuși importanța anumitor elemente referitoare la selecția coridoarelor, la cooperarea dintre administratorii de infrastructură și la prioritatea acordată transportului de mărfuri.

Pe de altă parte, au fost eliminate o serie de elemente, precum dispozițiile referitoare la candidații autorizați și la obligația de a utiliza ghișeele unice pentru solicitările de trase internaționale.

În pofida acestor modificări, Comisia consideră că poziția Consiliului în prima lectură continuă să corespundă obiectivelor propunerii sale inițiale.

OBSERVAȚII DETALIATE CU PRIVIRE LA POZIȚIA CONSILIULUI ÎN PRIMA LECTURĂ

Principalele modificări ale propunerii Comisiei

- Selecția coridoarelor feroviare de transport de mărfuri (articolul 3) Propunerea inițială a Comisiei prevede crearea unui număr de 1-3 coridoare per stat membru selecționate pe baza propunerilor argumentate ale statelor membre implicate și ale administratorilor de infrastructură feroviară. Consiliul propune o abordare în două etape: un prim set de coridoare este selectat prin codecizie, anexat la regulament și creat în primii trei ani de la adoptarea acestuia; alte coridoare (minimum un coridor per stat membru) sunt selectate pe baza propunerilor argumentate ale statelor membre.Chiar dacă obiectivul propunerii este crearea de coridoare care să satisfacă nevoile pieței, primul set de coridoare este determinat pe considerente politice. Această abordare politică contravine de altfel primului obiectiv din propunerea legislativă, care promovează ameliorarea gestiunii infrastructurii la nivel transnațional și diferă de obiectivul construirii de noi infrastructuri.

- Guvernanța coridoarelor (articolul 7) Propunerea inițială prevede o guvernanță axată în special pe acțiunea administratorilor de infrastructură feroviară prin crearea unui organ de conducere cu un director și statut de entitate juridică independentă. Consiliul a dorit ca acest organ să aibă o structură mai suplă (fără director și fără statut de entitate juridică independentă) și, bazându-se pe experiența curentă cu anumite coridoare ERTMS, a dorit includă o tutelă a statelor membre prin crearea unui organ executiv alcătuit din reprezentanți ai acestora.Comisia poate accepta adăugarea acestei tutele în măsura în care aceasta nu subminează independența de gestiune a administratorilor de infrastructură.

- One Stop Shop (OSS) (articolul 12) Propunerea inițială prevede că orice solicitare de trasă internațională trebuie efectuată la ghișeul unic al coridorului. Conform poziției Consiliului în prima lectură, utilizarea acestui ghișeu unic devine facultativă. Comisia poate accepta această modificare.

- Alocarea de capacități pentru trenurile de marfă (articolul 13) Acesta este articolul central al regulamentului. Propunerea vizează efectiv garantarea unor capacități fiabile și suplimentare pentru trenurile de marfă prin stabilirea unei proceduri capabile să satisfacă nevoile utilizatorilor. Solicitarea de capacități pentru trenurile de marfă depinde de nevoile pieței și nu poate fi prestabilită definitiv cu un an înainte precum în cazul trenurilor de călători.De aceea, propunerea Comisiei prevede o prealocare de capacități utilizabile în faza stabilirii graficelor anuale, precum și păstrarea unei rezerve de capacitate în graficele anuale pentru a putea satisface solicitările ad hoc de trase pentru trenurile de marfă.Deși Consiliul a urmat propunerea Comisiei și i-a mărit operaționalitatea (prin specificarea traselor prestabilite), acesta dorește să limiteze impactul prealocării și al rezervei de capacitate prin introducerea unei trimiteri la nevoile de transport de pasageri.

- Reguli de prioritate în caz de incidente (articolul 15) Propunerea Comisiei prevede că un tren punctual poate rămâne punctual în caz de perturbare a traficului. Poziția Consiliului în prima lectură propune că este de asemenea necesar să se încerce „reducerea la minimum a duratei totale a restabilirii rețelei” (A) „ținând cont de nevoile tuturor modurilor de transport” (B).Completarea Consiliului (partea A) este redundantă în raport cu directiva 2001/14/CE. Partea B nu este o prevedere legală suficient de clară și ușor de înțeles, putând lăsa loc unor interpretări care ar putea contrazice obiectivele prezentului regulament.

- Modificarea listei criteriilor care guvernează crearea sau modificarea coridoarelor Propunerea Comisiei și acordul politic din 11 iunie 2009 prevedeau posibilitatea modificării în cadrul comitologiei (PRAC) a acestei liste de criterii, enumerate în anexa II.Ca urmare a intrării în vigoare a Tratatului privind funcționarea UE, comitologia a fost înlocuită de actele delegate. În această privință, poziția Comisiei este următoarea:

- Limitarea puterilor Comisiei: Consiliul a dorit să limiteze puterile Comisiei în ceea ce privește actele delegate, impunând Comisiei să respecte legislația secundară și luând în considerare elemente importante ale politicii în sectorul feroviar.Această adăugire operată de Consiliu nu corespunde prevederilor actelor delegate. În plus, această adăugire este redundantă, deoarece este de la sine înțeles că, în calitatea sa de gardian al tratatelor, Comisia va respecta legislația secundară.

- Exercitarea delegării și obiecții cu privire la actele delegate: Conform Comunicării sale privind punerea în aplicare a articolului 290 din TFUE și pe baza analizei măsurilor specifice prevăzute în poziția Consiliului, precum și având în vedere dreptul de revocare prevăzut în textul Consiliului, Comisia preferă delegarea puterilor sale pe o perioadă nedeterminată, dar poate accepta abordarea Consiliului (5 ani cu reînnoire tacită). În plus, Comisia regretă faptul că, în prima lectură, Consiliul introduce un termen de opoziție de trei luni pentru Consiliu și Parlament. Comisia preferă un termen de opoziție de două luni, care poate fi prelungit cu o lună la inițiativa Consiliului sau a Parlamentului. Acest lucru ar contribui la îmbunătățirea eficienței procedurilor, fără a pune în discuție principiul unei perioade totale de trei luni.

- Consultarea experților: Comisia a luat notă de considerentul care impune consultarea experților în faza pregătitoare a actelor delegate. Comisia consideră că grupurile de experți nu pot avea un rol instituțional oficial. Totodată, nu se poate introduce un astfel de considerent în textul actului de bază. În acest context, Comisia se referă, totodată, la comunicarea sa din 9 decembrie 2009.

Amendamente ale Parlamentului incluse în totalitate sau parțial în poziția Consiliului în prima lectură

- Guvernanța coridoarelor Organizarea guvernanței coridoarelor se bazează pe două organe: comitetul de administrare, alcătuit din reprezentanți ai administratorilor de infrastructură, și comitetul executiv, alcătuit din reprezentanți ai statelor membre (amendamentul 31). Propunerea inițială a Comisiei nu prevedea decât un organ unic alcătuit din reprezentanți ai administratorilor de infrastructură.Statele membre pot să exercite un control suplimentar în măsura în care acesta nu subminează independența de gestiune a administratorilor de infrastructură.

- Reguli referitoare la gestionarea traficului Atât Parlamentul European (prin amendamentul 62), cât și Consiliul au relaxat regulile de gestionare a traficului în caz de perturbări. Comisia poate accepta aplicarea regulii „un tren de marfă punctual rămâne punctual” „în măsura posibilului” și nu în mod sistematic.În schimb, Comisia nu poate accepta ca această regulă să nu fie valabilă în orele de vârf, adică în acele perioade ale zilei în care poate fi activată. Comisia consideră de asemenea că obiectivul revenirii cât mai rapide la situația normală figurează deja în legislația existentă. Prin urmare, includerea lui în acest text este inutilă.

Amendamente ale Parlamentului European acceptate de Comisie, dar care nu sunt incluse în poziția Consiliului în prima lectură

- Alocarea de capacități Amendamentele Parlamentului European referitoare la acest subiect (în special amendamentele 52 și 54-58) nu modifică substanța propunerii inițiale a Comisiei. În schimb, poziția Consiliului în prima lectură conține trimiteri la transportul de călători care alterează mesajul și care nu par conforme cu o legislație menită să acorde mai multe garanții trenurilor de marfă.

- Selecția coridoarelor Poziția Consiliului în prima lectură diferă de cea a Parlamentului European prin introducerea unei liste de coridoare în anexa adoptată prin codecizie.

CONCLUZIE

Comisia consideră că, în pofida abordării care ține seama prea mult de considerente politice și nu este suficient orientată spre nevoile reale ale pieței, precum și în pofida lipsei de ambiție în materie de garanții suplimentare oferite de infrastructură trenurilor de marfă, poziția Consiliului în prima lectură, adoptată în unanimitate, poate contribui la realizarea obiectivelor generale ale propunerii sale.

Comisia exprimă rezerve cu privire la cadrul introdus de Consiliu în ceea ce privește recurgerea de către Comisie la acte delegate, după cum se specifică la articolul 4§8.

Prin urmare, Comisia poate susține poziția Consiliului în prima lectură.

Top