EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31989R1953

Regulamentul (CEE) nr. 1953/89 al Comisiei din 30 iunie 1989 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3143/85 privind vânzarea cu preț redus a untului de intervenție destinat consumului direct sub formă de unt concentrat

JO L 187, 1.7.1989, p. 102–103 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 14/12/2005; abrogare implicită prin 32005R1898

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1989/1953/oj

03/Volumul 07

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

97


31989R1953


L 187/102

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CEE) NR. 1953/89 AL COMISIEI

din 30 iunie 1989

de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3143/85 privind vânzarea cu preț redus a untului de intervenție destinat consumului direct sub formă de unt concentrat

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene,

având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 804/68 al Consiliului din 27 iunie 1968 privind organizarea comună a pieței în sectorul laptelui și produselor lactate (1), modificat ultima dată de Regulamentul (CEE) nr. 763/89 (2), în special articolul 6 alineatul (7),

întrucât Regulamentul (CEE) nr. 3143/85 (3) al Comisiei, modificat ultima dată de Regulamentul (CEE) nr. 1560/89 (4), a introdus un regim de vânzare la prețuri reduse a untului de intervenție destinat consumului direct sub formă de unt concentrat; întrucât această măsură a contribuit la o reducere a stocurilor de unt de intervenție;

întrucât situația actuală pe piața untului și mărimea stocurilor de intervenție au drept rezultat un număr foarte mare de cereri pentru cantitățile oferite spre vânzare; întrucât în vederea asigurării celei mai bune gestionări posibile a stocului de intervenție, a egalității accesului la produse și a unui tratament echitabil al cumpărătorilor, trebuie să se creeze o facilitate prin care o cantitate limitată de unt de intervenție să poată fi vândută printr-o procedură care reglementează două etape succesive, prima etapă implicând vânzarea prin achiziție publică și cea de-a doua etapă implicând vânzarea anticipată la prețurile stabilite pe bază forfetară, și, luând în considerare reducerea constantă a stocurilor, ar trebui să se emită preavizul menționat la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 3143/85;

întrucât, având în vedere prețurile la care se vinde untul, ar trebui redusă valoarea garanției de destinație;

întrucât Comitetul de gestionare a laptelui și produselor lactate nu a emis un aviz în termenul stabilit de președintele acestuia,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CEE) nr. 3143/85 se modifică după cum urmează:

1.

„(3)   Preavizul menționat la alineatul (2) se emite cu efect de la 1 iulie 1989.”

2.

La articolul 2 alineatul (4) prima liniuță, suma de „285 ECU” se înlocuiește cu „250 ECU”.

3.

Se inserează următorul articol 2a:

„Articolul 2a

(1)   Untul menționat la articolul 1 primul paragraf poate fi vândut, de asemenea, în două etape succesive, în prima etapă prin achiziție publică și în a doua etapă implicând vânzarea anticipată la prețuri stabilite pe bază forfetară.

(2)   În prima etapă untul se oferă spre vânzare prin achiziție publică. Anexele la regulamentul cu privire la vânzarea untului țin locul anunțului de participare.

Informațiile privind cantitățile și locurile de depozitare a untului pot fi obținute de către cei interesați din adresele prezentate în anexa la regulamentul menționat anterior privind vânzarea untului. În plus, agențiile de intervenție pot afișa anunțuri la sediile lor și le pot publica și prin alte mijloace.

Ofertele care prevăd un preț mai mic decât prețul minim menționat la alineatul (3) nu se admit.

(3)   Agențiile de intervenție atribuie cantitățile oferite spre vânzare acelor ofertanți ale căror oferte prevăd un preț mai mare sau egal cu prețul minim stabilit în anexa la regulamentul privind vânzarea untului.

În sensul primului paragraf, agențiile de intervenție acceptă, cu prioritate, oferta sau ofertele care prevăd cel mai mare preț peste prețul minim sus-menționat. Cantitățile rămase se atribuie ofertanților menționați la primul paragraf în funcție de prețurile pe care le-au oferit, începând cu cel mai mare preț peste prețul minim respectiv.

Atunci când cantitatea disponibilă este insuficientă, ca rezultat al faptului că s-au primit mai multe oferte pentru același preț, agenția de intervenție distribuie această cantitate în mod proporțional.

Agenția de intervenție comunică fiecărui ofertant dacă oferta sa a fost sau nu acceptată, în termen de cel mult patru zile lucrătoare de la termenul limită stabilit pentru depunerea ofertelor corespunzătoare achiziției publice respective.

După încheierea vânzării prin achiziție publică menționată mai sus, agențiile de intervenție afișează la sediile lor un anunț cu privire la cantitățile rămase disponibile.

(4)   În a doua etapă menționată la alineatul (1), cantitățile rămase disponibile după încheierea procedurii de achiziție publică prevăzută la alineatele (2) și (3) se oferă spre vânzare la prețul minim stabilit în anexa la regulamentul privind vânzarea untului.

În acest scop, cererile de cumpărare se prezintă conform condițiilor prevăzute în regulamentul privind vânzarea untului.

(5)   O garanție destinată să asigure transformarea untului în unt concentrat până la ambalarea finală și preluarea de comerțul cu amănuntul din Comunitate în condițiile prevăzute în prezentul regulament este constituită de cumpărător la autoritatea competentă a statului membru în care va avea loc transformarea înaintea preluării untului de comerțul cu amănuntul.

Transformarea untului și destinația menționată în primul paragraf constituie cerințele principale în sensul articolului 20 din Regulamentul (CEE) nr. 2220/85.

(6)   Untul se expediază în termen de maximum 15 zile de la data la care oferta menționată la alineatul (3) al patrulea paragraf sau cererea de cumpărare menționată la alineatul (4) al doilea paragraf a fost acceptată.

(7)   Agențiile de intervenție informează Comisia, în termenul menționat la alineatul (3) al patrulea paragraf, cu privire la fiecare achiziție publică, cantitățile cerute și prețurile corespunzătoare oferite, precum și la cantitățile atribuite și prețurile de vânzare aplicate în realitate în temeiul alineatului (3).

(8)   Dispozițiile prezentului regulament se aplică în cazul vânzărilor private dacă regulamentul privind vânzarea se referă la prezentul regulament.

(9)   În sensul:

articolului 4 alineatul (4), termenul de 90 de zile pentru prelucrare și ambalare se calculează începând cu data limită de acceptare a ofertei menționate la alineatul (3) al patrulea paragraf;

articolul 6, «lot de fabricare» reprezintă o cantitate de unt concentrat produs din unt, identificat în legătură cu toată sau o parte a unei oferte, de calitate omogenă și produs permanent în același atelier de prelucrare.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 30 iunie 1989.

Pentru Comisie

Ray MAC SHARRY

Membru al Comisiei


(1)  JO L 148, 28.6.1968, p. 13.

(2)  JO L 84, 29.3.1989, p. 1.

(3)  JO L 298, 12.11.1985, p. 9.

(4)  JO L 153, 6.6.1989, p. 16.


Top