EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02011D0163-20111101

Consolidated text: Decizia Comisiei din 16 martie 2011 privind aprobarea planurilor prezentate de țări terțe în conformitate cu articolul 29 din Directiva 96/23/CE a Consiliului [notificată cu numărul C(2011) 1630] (Text cu relevanță pentru SEE) (2011/163/UE)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/163(1)/2011-11-01

2011D0163 — RO — 01.11.2011 — 001.001


Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

►B

DECIZIA COMISIEI

din 16 martie 2011

privind aprobarea planurilor prezentate de țări terțe în conformitate cu articolul 29 din Directiva 96/23/CE a Consiliului

[notificată cu numărul C(2011) 1630]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2011/163/UE)

(JO L 070, 17.3.2011, p.40)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  No

page

date

►M1

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI din 14 octombrie 2011

  L 270

48

15.10.2011




▼B

DECIZIA COMISIEI

din 16 martie 2011

privind aprobarea planurilor prezentate de țări terțe în conformitate cu articolul 29 din Directiva 96/23/CE a Consiliului

[notificată cu numărul C(2011) 1630]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2011/163/UE)



COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 96/23/CE a Consiliului din 29 aprilie 1996 privind măsurile de control care se aplică anumitor substanțe și reziduurilor acestora existente în animalele vii și în produsele obținute de la acestea și de abrogare a Directivelor 85/358/CEE și 86/469/CEE și a Deciziilor 89/187/CEE și 91/664/CEE ( 1 ), în special articolul 29 alineatul (1) al patrulea paragraf și articolul 29 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Directiva 96/23/CE stabilește măsuri de monitorizare a substanțelor și grupelor de reziduuri prevăzute în anexa I la directiva menționată anterior. În temeiul Directivei 96/23/CE, înscrierea și menținerea pe listele cu țările terțe din care statele membre sunt autorizate să importe animale și produse de origine animală reglementate de directiva menționată sunt condiționate de prezentarea de către țările terțe în cauză a unui plan în care să se precizeze garanțiile oferite de acestea în ceea ce privește monitorizarea grupelor de reziduuri și a substanțelor enumerate în anexa respectivă. Planurile trebuie actualizate la cererea Comisiei, în special în cazul în care anumite controale fac necesar acest lucru.

(2)

Decizia 2004/432/CE a Comisiei din 29 aprilie 2004 de aprobare a planurilor de monitorizare a reziduurilor, prezentate de țările terțe în conformitate cu Directiva 96/23/CE a Consiliului ( 2 ) aprobă planurile prevăzute la articolul 29 din Directiva 96/23/CE (denumite în continuare „planurile”) prezentate de anumite țări terțe enumerate în anexa la decizia menționată pentru animalele și produsele de origine animală menționate în lista respectivă.

(3)

Având în vedere planurile recente prezentate de anumite țări terțe și informațiile suplimentare obținute de Comisie, este necesar să se actualizeze lista țărilor terțe din care statele membre sunt autorizate să importe anumite animale și produse de origine animală, enumerate în prezent în anexa la Decizia 2004/432/CE (denumită în continuare „lista”), astfel cum se prevede în Directiva 96/23/CE.

(4)

Emiratele Arabe Unite au prezentat Comisiei un plan pentru laptele de cămilă. Planul oferă garanții suficiente și ar trebui aprobat. Prin urmare, laptele de cămilă ar trebui inclus în listă la rubrica aferentă Emiratelor Arabe Unite.

(5)

Brunei a prezentat Comisiei un plan pentru acvacultură. Acest plan oferă garanții suficiente și ar trebui aprobat. Prin urmare, Brunei ar trebui inclus pe listă în ceea ce privește acvacultura.

(6)

Comisia a solicitat ca Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei să ofere informații cu privire la punerea în aplicare a planului său în ceea ce privește ecvideele destinate sacrificării. În absența unui răspuns din partea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, nu există suficiente garanții în vederea aprobării. Prin urmare, rubrica aferentă țării terțe respective, referitoare la ecvideele destinate sacrificării, ar trebui eliminată din listă. Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei a fost informată în mod corespunzător.

(7)

Rubrica din listă aferentă Malaysiei include păsările de curte, însă planul prezentat de această țară și informațiile suplimentare obținute de Comisie nu oferă garanții suficiente în ceea ce privește păsările de curte. Cu toate acestea, singura unitate care prelucrează astfel de materii prime, autorizată în prezent în conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman ( 3 ), importă toate materiile sale prime dintr-un stat membru. Pentru a permite continuarea acestei activități, rubrica privind Malaysia ar trebui să includă păsările de curte, însă ar trebui limitată la materiile prime importate din alte țări terțe incluse în lista pentru aceste materii prime sau provenind din state membre. Malaysia a fost informată în mod corespunzător. O notă de subsol menționând această restricție ar trebui inclusă în listă în ceea ce privește această țară terță.

(8)

Comisia a solicitat ca Rusia să ofere informații cu privire la punerea în aplicare a planului său în ceea ce privește ecvideele destinate sacrificării. În absența unui răspuns din partea Rusiei, nu există suficiente garanții în vederea aprobării. Rubrica aferentă țării terțe respective, referitoare la ecvideele destinate sacrificării, ar trebui eliminată din listă. Rusia a fost informată în mod corespunzător.

(9)

Comisia a solicitat ca Ucraina să ofere informații cu privire la punerea în aplicare a planului său în ceea ce privește ecvideele și produsele obținute din acestea. În absența unui răspuns din partea Ucrainei, nu există suficiente garanții în vederea aprobării. Rubrica aferentă țării terțe respective, referitoare la ecvidee și produsele obținute din acestea, ar trebui eliminată din listă. Ucraina a fost informată în mod corespunzător.

(10)

Statelor Unite li s-a solicitat să ofere informații cu privire la punerea în aplicare a planului lor în ceea ce privește ecvideele și produsele obținute din acestea. Cu toate acestea, Statele Unite nu au oferit garanțiile în cauză, deoarece sacrificarea ecvideelor destinate exportului către Uniune a încetat în această țară terță. Prin urmare, rubrica aferentă țării terțe respective, referitoare la ecvidee și produsele obținute din acestea, ar trebui eliminată din listă. Statele Unite au fost informate în mod corespunzător.

(11)

O inspecție a Comisiei în Uruguay a constatat deficiențe grave privind punerea în aplicare a planului privind iepurii și vânatul de crescătorie. Pentru iepuri nu se aplica niciun plan de monitorizare a reziduurilor, iar pentru vânatul de crescătorie nu erau posibile eșantionarea sau testarea, din cauza încetării producției. Prin urmare, rubricile referitoare la Uruguay cu privire la iepuri și la vânatul de crescătorie ar trebui eliminate din listă. Uruguay a fost informat în mod corespunzător.

(12)

Anumite țări terțe exportă produse animale derivate din materii prime provenite din state membre sau din alte țări terțe care respectă dispozițiile Directivei 96/23/CE pentru astfel de materii prime și care, prin urmare, sunt incluse în listă. Pentru a garanta faptul că produsele de origine animală importate în Uniune fac obiectul unui plan aprobat, țările terțe care importă astfel de materii prime în vederea exportului ulterior către Uniune ar trebui să includă în planul lor o declarație în acest sens.

(13)

Pentru a se evita perturbarea comerțului, ar trebui prevăzută o perioadă de tranziție pentru transporturile în cauză provenite din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Rusia, Ucraina și Uruguay, care au fost expediate către Uniune înainte de data de aplicare a prezentei decizii.

(14)

Decizia 2004/432/CE a fost modificată de mai multe ori. În interesul clarității legislației Uniunii, este necesară abrogarea deciziei menționate anterior și înlocuirea acesteia cu prezenta decizie.

(15)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:



Articolul 1

Planurile prevăzute la articolul 29 din Directiva 96/23/CE prezentate Comisiei de țările terțe enumerate în tabelul din anexă se aprobă pentru animalele și produsele de origine animală destinate consumului uman și marcate cu un „X” în acel tabel.

Articolul 2

(1)  Țările terțe care utilizează materii prime importate din alte țări terțe autorizate pentru producția de alimente de origine animală în conformitate cu prezenta decizie sau provenite din state membre și destinate exportului către Uniunea Europeană, care nu sunt în măsură să furnizeze un plan de monitorizare a reziduurilor echivalent cu cel solicitat la articolul 7 din Directiva 96/23/CE pentru astfel de materii prime, completează planul cu următoarea declarație:

„Autoritatea competentă din [țara terță] garantează faptul că produsele de origine animală destinate consumului uman exportate către Uniunea Europeană, în special produsele fabricate din materii prime importate în [țara terță], provin exclusiv din unități autorizate în conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 854/2004 care au pus în aplicare proceduri fiabile pentru a garanta că materiile prime de origine animală utilizate în astfel de alimente provin doar din state membre ale Uniunii Europene sau din țări terțe incluse în lista pentru materia primă respectivă din anexa la Decizia 2011/163/UE a Comisiei, fără a face obiectul unei note de subsol restrictive, astfel cum se prevede la articolul 2 alineatul (2) din decizie.”

(2)  Înscrierea în anexa la prezenta decizie a unei țări terțe care exportă produse de origine animală destinate consumului uman, fabricate doar din materii prime de origine animală provenind din state membre ale Uniunii sau din țări terțe care au furnizat un plan în conformitate cu articolul 29 din Directiva 96/23/CE, se completează cu următoarea notă de subsol restrictivă:

„Țări terțe care utilizează doar materii prime provenite fie din alte țări terțe autorizate pentru importul de astfel de materii prime către Uniune, fie din state membre, în conformitate cu articolul 2.”

Articolul 3

(1)  Pentru o perioadă tranzitorie care expiră la 30 aprilie 2011, statele membre acceptă transporturile de iepuri și vânat de crescătorie provenite din Uruguay și transporturile de produse obținute din ecvidee provenite din Ucraina, cu condiția ca importatorul să poată demonstra că aceste transporturi au fost certificate și expediate din Uruguay sau Ucraina către Uniune înainte de 15 martie 2011, în conformitate cu Decizia 2004/432/CE.

(2)  Pentru o perioadă tranzitorie care expiră la 25 martie 2011, statele membre acceptă transporturile de ecvidee destinate sacrificării provenite din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Rusia sau Ucraina, cu condiția ca importatorul acestor animale să poată demonstra că ele au fost certificate și expediate din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Rusia și Ucraina către Uniune înainte de 15 martie 2011, în conformitate cu Decizia 2004/432/CE.

Articolul 4

Decizia 2004/432/CE se abrogă.

Articolul 5

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Se aplică de la 15 martie 2011.

▼M1




ANEXĂ



Cod ISO2

Țară

Bovine

Ovine/caprine

Porcine

Ecvidee

Păsări de curte

Acvacultură

Lapte

Ouă

Iepuri

Vânat sălbatic

Vânat de crescătorie

Miere

AD

Andorra

X

X

 

X

 
 
 
 
 
 
 
 

AE

Emiratele Arabe Unite

 
 
 
 
 

X

(1)

 
 
 
 
 

AL

Albania

 

X

 
 
 

X

 

X

 
 
 
 

AR

Argentina

X

X

 

X

X

X

X

X

X

X

X

X

AU

Australia

X

X

 

X

 

X

X

 
 

X

X

X

BA

Bosnia și Herțegovina

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

BD

Bangladesh

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

BN

Brunei

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

BR

Brazilia

X

 
 

X

X

X

 
 
 
 
 

X

BW

Botswana

X

 
 

X

 
 
 
 
 
 

X

 

BY

Belarus

 
 
 

(2)

 

X

X

X

 
 
 
 

CA

Canada

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

CH

Elveția

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

CL

Chile

X

(3)

X

 

X

X

X

 
 

X

 

X

CM

Camerun

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

CN

China

 
 
 
 

X

X

 

X

X

 
 

X

CO

Columbia

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

CR

Costa Rica

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

CU

Cuba

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 

X

CW

Curaçao

 
 
 
 
 
 

(4)

 
 
 
 
 

EC

Ecuador

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

ET

Etiopia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

FK

Insulele Falkland

X

X

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FO

Insulele Feroe

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

GH

Ghana

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

GL

Groenlanda

 

X

 
 
 
 
 
 
 

X

X

 

GT

Guatemala

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 

X

HK

Hong Kong

 
 
 
 

(4)

(4)

 
 
 
 
 
 

HN

Honduras

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

HR

Croația

X

X

X

(2)

X

X

X

X

X

X

X

X

ID

Indonezia

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

IL

Israel

 
 
 
 

X

X

X

X

 
 

X

X

IN

India

 
 
 
 
 

X

 

X

 
 
 

X

IS

Islanda

X

X

X

X

 

X

X

 
 
 

(4)

 

IR

Iran

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

JM

Jamaica

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 

X

JP

Japonia

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

KG

Kârgâzstan

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

KR

Coreea de Sud

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

LK

Sri Lanka

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

MA

Maroc

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

MD

Moldova

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

ME

Muntenegru

X

X

X

 

X

X

 

X

 
 
 

X

MG

Madagascar

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 

X

MK

Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (5)

X

X

X

 

X

X

X

X

 

X

 

X

MU

Mauritius

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

MX

Mexic

 
 
 

X

 

X

 

X

 
 
 

X

MY

Malaysia

 
 
 
 

(4)

X

 
 
 
 
 
 

MZ

Mozambic

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

NA

Namibia

X

X

 
 
 
 
 
 
 

X

X

 

NC

Noua Caledonie

X

 
 
 
 

X

 
 
 

X

X

X

NI

Nicaragua

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 

X

NZ

Noua Zeelandă

X

X

 

X

 

X

X

 
 

X

X

X

PA

Panama

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

PE

Peru

 
 
 
 

X

X

 
 
 
 
 
 

PF

Polinezia Franceză

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

PH

Filipine

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

PN

Insulele Pitcairn

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

PY

Paraguay

X

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RS

Serbia (6)

X

X

X

(2)

X

X

X

X

 

X

 

X

RU

Rusia

X

X

X

 

X

 

X

X

 
 

(7)

X

SA

Arabia Saudită

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

SG

Singapore

(4)

(4)

(4)

 

(4)

X

(4)

 
 
 
 
 

SM

San Marino

X

 

X

 
 
 
 
 
 
 
 

X

SR

Suriname

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

SV

El Salvador

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

SX

Sint-Maarten

 
 
 
 
 
 

(4)

 
 
 
 
 

SZ

Swaziland

X

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TH

Thailanda

 
 
 
 

X

X

 
 
 
 
 

X

TN

Tunisia

 
 
 
 

X

X

 
 
 

X

 
 

TR

Turcia

 
 
 
 

X

X

X

X

 
 
 

X

TW

Taiwan

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 

X

TZ

Tanzania

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 

X

UA

Ucraina

 
 
 
 

X

X

X

X

 
 
 

X

UG

Uganda

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 

X

US

Statele Unite

X

X

X

 

X

X

X

X

X

X

X

X

UY

Uruguay

X

X

 

X

 

X

X

 
 

X

 

X

VE

Venezuela

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

VN

Vietnam

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

YT

Mayotte

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

ZA

Africa de Sud

 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

X

 

ZM

Zambia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

ZW

Zimbabwe

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 

X

 

(1)   Doar lapte de cămilă.

(2)   Export către Uniune de ecvidee vii destinate sacrificării (numai animale destinate producției de alimente).

(3)   Numai ovine.

(4)   Țări terțe care utilizează doar materii prime provenite fie din alte țări terțe autorizate pentru importul de astfel de materii prime către Uniune, fie din state membre, în conformitate cu articolul 2.

(5)   Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei; denumirea definitivă a acestei țări va fi adoptată în urma negocierilor care au loc în prezent la nivelul ONU.

(6)   Cu excepția Kosovo, care se află în prezent sub administrație internațională, în temeiul Rezoluției nr. 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite din 10 iunie 1999.

(7)   Numai pentru reni provenind din regiunile Murmansk și Yamalo-Nenets.



( 1 ) JO L 125, 23.5.1996, p. 10.

( 2 ) JO L 154, 30.4.2004, p. 44.

( 3 ) JO L 139, 30.4.2004, p. 206.

Top