Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document E2012G0003

    Decizia nr. 3/2012/CP a Comitetului permanent al statelor AELS din 26 octombrie 2012 de stabilire a procedurilor pentru comitetele care asistă Autoritatea AELS de Supraveghere în exercitarea funcțiilor sale în conformitate cu articolul 3 din Protocolul 1 la Acordul între statele AELS privind instituirea Autorității de Supraveghere și a Curții de Justiție

    JO L 36, 7.2.2013, p. 5–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2012/3(3)/oj

    7.2.2013   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 36/5


    DECIZIA NR. 3/2012/CP A COMITETULUI PERMANENT AL STATELOR AELS

    din 26 octombrie 2012

    de stabilire a procedurilor pentru comitetele care asistă Autoritatea AELS de Supraveghere în exercitarea funcțiilor sale în conformitate cu articolul 3 din Protocolul 1 la Acordul între statele AELS privind instituirea Autorității de Supraveghere și a Curții de Justiție

    COMITETUL PERMANENT AL STATELOR AELS,

    având în vedere Acordul între statele AELS privind instituirea Autorității de Supraveghere și a Curții de Justiție, astfel cum a fost modificat prin Protocolul de adaptare a Acordului dintre statele AELS privind instituirea Autorității de Supraveghere și a Curții de Justiție, denumit în continuare Acordul privind Autoritatea de Supraveghere și Curtea de Justiție, în special articolul 3 din Protocolul 1,

    întrucât:

    În anumite acte juridice Parlamentul European și Consiliul conferă Comisiei Europene competențe de executare a normelor cuprinse în actele respective. Articolul 291 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede că Parlamentul European și Consiliul trebuie să stabilească normele și principiile generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie.

    Parlamentul European și Consiliul au stabilit aceste norme și principii generale prin Regulamentul (UE) nr. 182/2011 din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (1).

    Articolul 3 din Protocolul 1 la Acordul privind Autoritatea de Supraveghere și Curtea de Justiție încredințează Autorității AELS de Supraveghere anumite funcții care, în cadrul Uniunii Europene, sunt exercitate de către Comisia Europeană; atunci când exercită unele dintre aceste funcții, Comisia Europeană trebuie să respecte anumite proceduri în ceea ce privește exercitarea competențelor sale de executare. În conformitate cu aceste proceduri, Comisia Europeană trebuie să înainteze unui comitet un proiect de măsuri care urmează să fie adoptate.

    Articolul 3 din Protocolul 1 la Acordul privind Autoritatea de Supraveghere și Curtea de Justiție prevede că este de competența Comitetului permanent să stabilească procedurile de respectat atunci când Autoritatea AELS de Supraveghere trebuie să înainteze unui comitet un proiect de măsuri sau să se consulte în alt mod cu un comitet.

    Aceste proceduri sunt identice sau corespund cel mai îndeaproape cu cele pe care Comisia Europeană, în conformitate cu actele menționate în anexele la Acordul privind SEE, le respectă, atunci când exercită funcții corespunzătoare.

    Decizia de desemnare a comitetelor între statele AELS, corespunzând comitetelor relevante ale Uniunii Europene, se adoptă separat de către Comitetul permanent în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Acordul privind Comitetul permanent al statelor AELS, în urma unei propuneri din partea Autorității AELS de Supraveghere,

    DECIDE:

    Articolul 1

    Dispoziții comune

    1.   Autoritatea AELS de Supraveghere este asistată de un comitet compus din reprezentanți ai statelor AELS și prezidat de un reprezentant al Autorității AELS de Supraveghere. Președintele nu participă la votul în comitet.

    2.   Președintele înaintează comitetului un proiect de măsuri care urmează să fie supus examinării. Comitetul emite un aviz privind proiectul de măsuri, în termenul pe care președintele îl poate stabili în funcție de urgența chestiunii, în urma votului, dacă este necesar. Termenele sunt proporționale și oferă membrilor comitetului posibilitatea de a examina proiectul de măsuri și de a-și exprima opiniile din timp și în mod efectiv.

    3.   Până la emiterea unui aviz, orice membru al comitetului poate propune modificări, iar președintele poate prezenta versiuni modificate ale proiectului de măsuri pentru a se ține seama de discuțiile din cadrul comitetului. Președintele depune toate eforturile necesare pentru a găsi soluții care să se bucure de cel mai larg sprijin posibil în cadrul comitetului. În acest sens, președintele poate convoca mai multe reuniuni ale comitetului.

    4.   Avizul comitetului este consemnat în procesul-verbal; în plus, fiecare stat AELS are dreptul să solicite ca poziția sa să fie consemnată în procesul-verbal.

    5.   După caz, mecanismul de control include sesizarea unui comitet de apel. Comitetul de apel își stabilește regulamentul de procedură cu majoritatea simplă a membrilor. Autoritatea AELS de Supraveghere înaintează comitetului o propunere de regulament de procedură. Comitetul de apel emite un aviz în termen de două luni de la data la care a fost sesizat. Președintele comitetului de apel este un reprezentant al Autorității AELS de Supraveghere.

    Articolul 2

    Procedura de consultare

    1.   În cazul în care se aplică procedura de consultare, comitetul emite avizul, atunci când este necesar, prin supunerea la vot. În cazul în care votul este necesar, avizul comitetului se adoptă cu majoritate simplă.

    2.   Autoritatea AELS de Supraveghere decide cu privire la măsurile care trebuie luate, ținând seama cât mai mult posibil de concluziile desprinse din discuțiile din cadrul comitetului și de avizul emis. Aceasta informează comitetul cu privire la modul în care a luat în considerare avizul.

    Articolul 3

    Procedura de examinare

    1.   În cazul în care se aplică procedura de examinare, comitetul emite avizul, atunci când este necesar, prin supunerea la vot. În cazul în care votul este necesar, avizul comitetului se adoptă cu majoritate simplă.

    2.   Atunci când comitetul emite un aviz favorabil, Autoritatea AELS de Supraveghere adoptă proiectul de măsuri avute în vedere.

    3.   Atunci când comitetul emite un aviz nefavorabil, Autoritatea AELS de Supraveghere nu adoptă măsurile respective. În cazul în care proiectul de măsuri este considerat necesar, președintele poate fie să înainteze comitetului o versiune modificată a proiectului de măsuri, fie să prezinte proiectul de măsuri comitetului de apel, pentru deliberări suplimentare.

    4.   Dacă nu se emite niciun aviz, Autoritatea AELS de Supraveghere poate adopta măsurile avute în vedere, cu excepția cazului în care actul de bază prevede că proiectul de măsuri nu poate fi adoptat atunci când nu se emite niciun aviz.

    Articolul 4

    Sesizarea comitetului de apel

    1.   Comitetul de apel este format din câte un reprezentant din partea fiecărui stat AELS și este prezidat de un reprezentant al Autorității AELS de Supraveghere. Membrii comitetului care asistă Autoritatea AELS de Supraveghere (articolul 1) nu pot fi membri ai comitetului de apel. Comitetul de apel emite avize cu majoritate simplă. Președintele comitetului de apel nu ia parte la votul din cadrul acestui comitet.

    2.   Până la emiterea avizului, orice membru al comitetului de apel poate sugera modificări ale proiectului de măsuri și președintele poate decide dacă să îl modifice sau nu. Președintele depune toate eforturile necesare pentru a găsi soluții care să se bucure de cel mai larg sprijin posibil în cadrul comitetului de apel. Președintele informează comitetul de apel în legătură cu modul în care au fost luate în considerare dezbaterile și sugestiile de modificare, în special în ceea ce privește sugestiile de modificare care s-au bucurat de un larg sprijin în cadrul comitetului de apel.

    3.   În cazul în care comitetul de apel:

    a)

    emite un aviz favorabil, Autoritatea AELS de Supraveghere adoptă proiectul de măsuri;

    b)

    nu emite niciun aviz, Autoritatea AELS de Supraveghere poate adopta proiectul de măsuri;

    c)

    emite un aviz nefavorabil, Autoritatea AELS de Supraveghere nu adoptă proiectul de măsuri.

    Articolul 5

    Măsuri imediat aplicabile

    1.   Prin derogare de la articolele 2 și 3, un act de bază poate prevedea că, din motive imperative de urgență, justificate în mod corespunzător, sunt necesare măsuri de punere în aplicare imediat aplicabile.

    2.   Autoritatea AELS de Supraveghere adoptă măsuri care se aplică imediat, fără prezentarea lor anterioară unui comitet și care rămân în vigoare pe o perioadă de maximum șase luni, cu excepția cazului în care actul de bază prevede altfel.

    3.   Președintele înaintează imediat măsurile menționate la alineatul (1) comitetului relevant, pentru a obține avizul acestuia în conformitate cu procedura care se aplică acestui comitet.

    4.   În cazul procedurii de examinare, atunci când măsurile nu sunt în conformitate cu avizul comitetului, Autoritatea AELS de Supraveghere abrogă imediat măsurile adoptate în conformitate cu alineatul (1).

    5.   Măsurile menționate la alineatul (1) rămân în vigoare până când sunt abrogate sau înlocuite.

    Articolul 6

    Abrogarea Deciziei nr. 3/94/CP a Comitetului permanent din 10 ianuarie 1994

    Decizia nr. 3/94/CP a Comitetului permanent al statelor AELS din 10 ianuarie 1994 se abrogă.

    Articolul 7

    Dispoziții tranzitorii: adaptarea actelor de bază existente

    Atunci când actele de bază adoptate înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) nr. 182/2011 din 16 februarie 2011 se referă la Decizia 1999/486/CE, se aplică următoarele:

    (a)

    trimiterile la articolul 3 din Decizia 1999/486/CE se înțeleg ca trimiteri la articolul 2 (procedura de consultare) din prezenta decizie;

    (b)

    trimiterile la articolele 4 și 5 din Decizia 1999/486/CE se înțeleg ca trimiteri la articolul 3 (procedura de examinare) din prezenta decizie.

    Articolul 8

    Dispoziții tranzitorii

    Prezenta decizie nu afectează procedurile în curs în cadrul cărora un comitet a emis deja un aviz, în conformitate cu Decizia nr. 3/94/CP a Comitetului permanent.

    Articolul 9

    Informații cu privire la lucrările comitetelor

    Autoritatea AELS de Supraveghere prezintă anual un raport privind activitatea comitetelor.

    Articolul 10

    Intrarea în vigoare

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării sale.

    Articolul 11

    Publicarea

    Prezenta decizie se publică în secțiunea SEE și în suplimentul SEE ale Jurnalului Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 26 octombrie 2012.

    Pentru Comitetul permanent

    Președintele

    Atle LEIKVOLL

    Secretarul general

    Kristinn F. ÁRNASON


    (1)  JO L 55, 28.2.2011, p. 13.


    Top