Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62013TN0680

    Cauza T-680/13: Acțiune introdusă la 20 decembrie 2013 – K. Chrysostomides & Co. și alții/Consiliul și alții

    JO C 194, 24.6.2014, p. 25–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    24.6.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 194/25


    Acțiune introdusă la 20 decembrie 2013 – K. Chrysostomides & Co. și alții/Consiliul și alții

    (Cauza T-680/13)

    2014/C 194/33

    Limba de procedură: engleza

    Părțile

    Reclamanți: Dr. K. Chrysostomides & Co. LLC (Nicosia, Cipru) și alți 50 de reclamanți (reprezentant: P. Tridimas, Barrister)

    Pârâți: Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană, Uniunea Europeană reprezentată de Comisia Europeană, Eurogrup reprezentat de Consiliul Uniunii Europene, Banca Centrală Europeană

    Concluziile

    Reclamanții solicită Tribunalului:

    obligarea pârâţilor la plata către reclamanţi a sumelor menţionate în tabelul anexat la cererea introductivă plus dobânzi începând de la 26 martie 2013 până la data pronunţării hotărârii Tribunalului;

    obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată.

    În subsidiar, reclamanții solicită Tribunalului:

    constatarea faptului că este angajată răspunderea extracontractuală a Uniunii Europene şi/sau a instituţiilor pârâte;

    determinarea procedurii de urmat pentru stabilirea prejudiciului recuperabil efectiv suferit de reclamanţi;

    obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată.

    Motivele și principalele argumente

    Reclamanții (51 în total) sunt deponenți și/sau acționari ai Bank of Cyprus Public Company Ltd și/sau ai Cyprus Popular Bank Public Co. Ltd. Aceştia solicită despăgubiri în conformitate cu articolele 268, 340 alineatele (2) și (3) TFUE, care reglementează răspunderea extracontractuală a Uniunii Europene, pentru prejudiciile pe care le-au suferit ca urmare a măsurilor adoptate de instituțiile pârâte prin care se impunea Republicii Cipru o schemă de recapitalizare internă.

    Reclamanţii consideră că instituțiile pârâte au adoptat pentru Republica Cipru o schemă de recapitalizare internă care a condus în mod direct la pierderea depozitelor și a participațiilor acestora. În opinia reclamanților, măsurile de recapitalizare internă adoptate de Republica Cipru au fost introduse exclusiv în scopul de a pune în aplicare măsurile adoptate de pârâţi și au fost de asemenea aprobate de instituțiile pârâte.

    Reclamanţii consideră că schema de recapitalizare internă încalcă dreptul de proprietate, astfel cum este protejat prin articolul 17 alineatul (1) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, precum și prin articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăților fundamentale. Reclamanții susțin de asemenea că schema de recapitalizare internă încalcă principiul proporționalității, principiul protecției încrederii legitime și principiul nediscriminării.


    Top