Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024DC0327

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 862/2007 privind statisticile comunitare din domeniul migrației și protecției internaționale

    COM/2024/327 final

    Bruxelles, 30.7.2024

    COM(2024) 327 final

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

    privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 862/2007 privind statisticile comunitare din domeniul migrației și protecției internaționale







    1.Introducere

    Regulamentul (CE) nr. 862/2007 ( 1 ) („regulamentul”) instituie norme comune pentru producerea de statistici europene în domeniul migrației și protecției internaționale în UE. Acestea vizează, în temeiul articolului 3, statisticile privind migrația internațională, inclusiv fluxurile de migrație, stocurile de migranți, precum și dobândirea cetățeniei. Acestea vizează, de asemenea, în temeiul articolelor 4-7, statisticile privind azilul și migrația aleasă care implică:

    ·cererile de azil, inclusiv cele ale minorilor neînsoțiți, deciziile în primă instanță și cele adoptate în urma exercitării unei căi de atac prin care se acordă sau se retrag diferite forme ale statutului de protecție internațională și persoanele relocate în UE;

    ·statisticile privind aplicarea Regulamentului Dublin III de către statele membre ( 2 );

    ·resortisanții unor țări terțe cărora li s-a refuzat intrarea pe teritoriul statului membru la frontiera externă sau care au fost descoperiți în situații de ședere ilegală conform dreptului intern;

    ·permisele de ședere eliberate resortisanților unor țări terțe, durata de valabilitate a permisului și motivul emiterii permisului și

    ·resortisanții țărilor terțe care fac obiectul unui ordin de a părăsi teritoriul unui stat membru sau care sunt înregistrați ca urmând să plece după emiterea unui ordin.

    Acesta este cel de al cincilea raport privind punerea în aplicare a regulamentului, astfel cum se prevede la articolul 12 și în urma rapoartelor din 2012 ( 3 ), 2015 ( 4 ), 2018 ( 5 ) și 2021 ( 6 ). Acesta oferă informații cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a regulamentului începând din 2021 și prezintă etapele următoare pentru îmbunătățirea în continuare a calității acestor statistici.

    2.Principalele evoluții din 2021

    După o perioadă de îmbunătățiri continue care au contribuit la elaborarea raportului din 2018, disponibilitatea și calitatea generală a datelor s-au stabilizat la un nivel ridicat, astfel cum se arată în raportul din 2021. Alte câteva îmbunătățiri tehnice înregistrate începând din 2021 au contribuit la menținerea relevanței ridicate a rezultatelor statistice, precum și la o validare și o prelucrare mai eficiente ale datelor. Pe durata pandemiei de COVID-19, statele membre și Eurostat s-au asigurat că datele sunt transmise și publicate conform calendarului stabilit.

    La 4 martie 2022, Consiliul a introdus protecția temporară pentru persoanele care fug din Ucraina din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei ( 7 ). În timp ce dispozițiile legale ale regulamentului prevăd colectarea de date trimestriale privind acordarea protecției temporare, necesitatea unor statistici suplimentare, mai frecvente și în timp util în acest domeniu a devenit o prioritate. Acest lucru a dus la colectarea voluntară de statistici lunare privind acordarea protecției temporare, precum și privind numărul de beneficiari ai statutului de protecție temporară din toate țările UE și AELS.

    Cu toate acestea, având în vedere evoluția rapidă a fenomenelor sociale și demografice, inclusiv a migrației, a survenit necesitatea elaborării unor noi statistici europene periodice, mai actuale și mai detaliate.

    În 2020, regulamentul a fost modificat pentru ( 8 ) a actualiza statisticile privind azilul și migrația aleasă, în conformitate cu articolele 7-4 în ceea ce privește noile variabile, defalcările mai detaliate și colectarea mai frecventă a datelor pentru perioadele de referință, începând cu 2021. Eurostat va monitoriza periodic progresele înregistrate în ceea ce privește adaptările necesare ale sistemelor statistice naționale din statele membre vizate. În conformitate cu articolul 11a din regulament, Comisia a acordat derogări temporare ( 9 ) pentru 16 state membre, cu o dată maximă de expirare stabilită pentru 31 decembrie 2023. Până la sfârșitul anului 2023, 11 țări au început să transmită datele în conformitate cu cererile înainte de expirarea derogărilor acordate acestora. Au fost identificate probleme punctuale de neconformitate după încheierea perioadei de derogare, care sunt monitorizate bilateral. În conformitate cu articolul 9b din regulament, Comisia furnizează contribuții financiare de la bugetul general al Uniunii pentru a sprijini acțiunile necesare de elaborare sau de punere în aplicare în statele membre. Instrumentele relevante sunt granturile acordate de Eurostat și sprijinul acordat în cadrul noului Fond pentru azil, migrație și integrare ( 10 ).

    În plus, Comisia (Eurostat) a efectuat studii-pilot, în conformitate cu articolul 9a din regulament, pentru a testa fezabilitatea unor noi colectări de date sau a unor noi defalcări. Comisia evaluează rezultatele în strânsă cooperare cu un grup operativ dedicat studiilor-pilot pentru noile statistici privind azilul și migrația aleasă. În funcție de aceste rezultate, Comisia poate lua în considerare elaborarea unor acte de punere în aplicare care să introducă obligația legală de a transmite astfel de statistici Comisiei (Eurostat). Primul raport privind progresele înregistrate în ceea ce privește studiile-pilot a fost publicat în 2022 ( 11 ).

    În plus, în 2021, Comisia a lansat o inițiativă de revizuire a cadrului juridic pentru statisticile privind populația și locuințele. În acest context, o evaluare a cadrului juridic actual – inclusiv statisticile privind migrația internațională în temeiul articolului 3 din regulament – a evidențiat mai multe lacune semnificative. Prin urmare, Comisia a propus un nou cadru juridic integrat, pentru care procedura legislativă este în curs (a se vedea secțiunea 4 ).

    3.Calitatea statisticilor produse 

    Pentru a pune în aplicare regulamentul, Eurostat continuă să colaboreze îndeaproape cu toate autoritățile naționale relevante. Institutele naționale de statistică sunt principalii furnizori de date statistice privind fluxurile de migrație, dobândirea cetățeniei și efectivele de populație. Statisticile privind azilul și migrația aleasă provin, de obicei, direct de la ministerele afacerilor interne, de la serviciile de imigrație sau de la autoritățile polițienești.

    Pentru a evalua calitatea datelor de intrare, Eurostat colectează de la statele membre metadate ample și informații privind calitatea. Rapoartele naționale de metadate rezultate servesc la verificări ale calității, la evaluare și la îmbunătățiri suplimentare ( 12 ). Acestea îi ajută pe utilizatori să interpreteze și să utilizeze statisticile în mod corect. Diferitele dimensiuni calitative sunt abordate în secțiunile următoare.

    3.1.Relevanța

    Statisticile privind migrația și protecția internațională sunt utilizate pentru elaborarea politicilor UE în materie de migrație, afaceri interne, ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, justiție, relații externe și drepturile omului. Comisia se bazează pe aceste date pentru elaborarea de rapoarte periodice, propuneri de politici, rapoarte de punere în aplicare prevăzute de legislația europeană, precum și pentru analizarea politicilor.

    În septembrie 2020, Comisia a propus Pactul privind migrația și azilul ( 13 ). Pachetul adoptat în 2024 include Regulamentul (UE) 2024/1351 privind gestionarea situațiilor legate de azil și migrație ( 14 ), care prevede obligația Comisiei de a publica un raport anual european privind azilul și migrația care să evalueze situația în materie de azil, primire și migrație din perioada anterioară de 12 luni. Acest raport trebuie să se bazeze pe datele și informațiile relevante furnizate de statele membre și de diverse organisme și agenții europene, inclusiv pe statisticile prevăzute de regulament.

    Statisticile în temeiul regulamentului sunt utilizate, de asemenea, pentru a stabili alocările bugetare către statele membre pentru anumite fonduri ale UE în cadrul financiar multianual 2021-2027. Alocările naționale de finanțare în cadrul Fondului pentru azil, migrație și integrare și al Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor și politica de vize ( 15 ) se bazează pe cele mai recente statistici anuale în temeiul regulamentului. Aceste statistici contribuie, de asemenea, la dovezile necesare pentru a se concentra asupra priorităților strategice din cadrul dimensiunii externe a politicilor UE în domeniul migrației, inclusiv atunci când se iau decizii cu privire la alocările de fonduri ( 16 ).

    Statisticile privind migrația și protecția internațională sunt, de asemenea, utilizate de agențiile UE care se ocupă de migrație, precum Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) și Agenția Uniunii Europene pentru Azil, cu care Eurostat colaborează îndeaproape în scopul colectării datelor și al elaborării metodologiei statistice.

    Exemple de publicații relevante sunt Raportul din 2023 privind impactul schimbărilor demografice ( 17 ), Raportul din 2024 privind îmbătrânirea populației ( 18 ), precum și publicațiile Centrului de cunoaștere privind migrația și demografia al Comisiei ( 19 ) și Atlasul demografiei ( 20 ) și Atlasul migrației ( 21 ), inclusiv cele ale Rețelei europene de migrație ( 22 ), cum ar fi Raportul anual pe 2022 privind migrația și azilul ( 23 ). Eurostat este una dintre principalele surse de statistică care contribuie la astfel de publicații.

    În plus, statisticile sunt folosite în mod regulat de către administrații naționale, organizații internaționale, cercetători universitari și grupuri ale societății civile care își desfășoară activitatea în diferite domenii. Printre aceste domenii se numără integrarea imigranților, elaborarea și monitorizarea procedurilor naționale în materie de azil și imigrație, precum și elaborarea previziunilor demografice și privind forța de muncă.

    3.2.Exactitatea

    Statele membre transmit date statistice cu un nivel constant ridicat de exactitate sau aduc îmbunătățiri acestui aspect. Mai rămân unele probleme specifice în ceea ce privește exactitatea datelor privind migrația internațională. Aceste probleme se referă atât la subacoperire (atunci când oamenii nu își înregistrează reședința), cât și la supraacoperire (atunci când oamenii nu solicită scoaterea din evidențe, întrucât adesea nu există nicio obligație sau stimulent pentru a face acest lucru). Pentru a îmbunătăți exactitatea datelor în acest domeniu, unele state membre fac schimb de date și utilizează tehnici de estimare și surse suplimentare de date administrative. Libertatea de circulație în cadrul UE și aspectele legate de protecția datelor cu caracter personal limitează îmbunătățirea în continuare a calității statisticilor, în special a deplasărilor în interiorul UE.

    3.3.Actualitatea și punctualitatea

    În funcție de tipul de date, termenul-limită pentru furnizarea datelor către Eurostat este între 2 luni și 12 luni de la data de referință sau de la sfârșitul perioadei de referință. Procedurile de extracție automată la nivel național și monitorizarea periodică de către Eurostat asigură furnizarea cu punctualitate a datelor. Termenele de transmitere au fost, în general, respectate, în cea mai mare parte tendința fiind una constantă sau de ușoară îmbunătățire începând din 2021. Alte probleme nerecurente rămân rare, de exemplu, perturbări izolate cauzate de lipsa de personal sau de defecțiuni ale sistemului informatic. Pandemia de COVID-19 nu a afectat punerea în aplicare a calendarului de publicare.

    3.4.Accesibilitatea

    Datele statistice și metadatele sunt disponibile gratuit pe site-ul Eurostat la categoria Migration and asylum (Migrație și azil) ( 24 ). Mai mult, aceste statistici sunt incluse în articolele Statistics Explained (Statistici explicate) ( 25 ) actualizate periodic și în compendii precum Key figures on Europe (Cifre esențiale despre Europa) ( 26 ).

    Statisticile produse în temeiul regulamentului rămân printre cele mai consultate statistici europene. Începând din 2021, secțiunile tematice privind statisticile în materie de migrație și azil ( 27 ) ocupă primele locuri în ceea ce privește popularitatea pe site-ul Eurostat, ceea ce demonstrează un interes ridicat din partea utilizatorilor. Articolul referitor la statisticile explicate privind migrația și populația migrantă ( 28 ) este în mod constant unul dintre cele mai citite articole. Eurostat a elaborat periodic publicații privind azilul și migrația aleasă, inclusiv un articol popular privind statisticile anuale în materie de azil, care a beneficiat de o atenție deosebită ( 29 ). Aceste statistici beneficiază de o foarte mare vizibilitate și pe canalele de comunicare socială ale Eurostat. Un set de indicatori noi pentru migrația internațională, precum și pentru azil și migrație aleasă a fost publicat în 2023. În 2024 au fost publicate o nouă publicație interactivă Migrație și azil în Europa ( 30 ) și un nou tablou de bord privind integrarea și incluziunea migranților ( 31 ).

    3.5.Coerență și comparabilitate

    Orientările metodologice și pentru compilarea statisticilor sunt în vigoare de mult timp și sunt îmbunătățite în mod regulat pentru toate statisticile în temeiul regulamentului. Acestea ajută statele membre să asigure comparabilitatea, în conformitate cu legislația UE și cu recomandările internaționale.

    Statisticile privind migrația internațională continuă să fie în mare măsură coerente cu statisticile care intră sub incidența Regulamentului (UE) nr. 1260/2013 ( 32 ). Pentru a asigura comparabilitatea, Eurostat verifică dacă datele primite sunt coerente la nivel intern și în timp și dacă acestea sunt comparabile între regiuni și țări. În ceea ce privește comparabilitatea între țări, regulamentul stabilește definiții armonizate pentru datele privind fluxurile de migrație. Problemele legate de aplicarea anumitor definiții pentru statisticile privind fluxurile de migrație și dobândirea cetățeniei au fost printre cele mai dificil de soluționat. De la raportul din 2021, datele transmise pentru statisticile privind migrația internațională și dobândirea cetățeniei au rămas, în general, în mare măsură conforme cu regulamentul.

    Statisticile privind azilul și migrația aleasă au, în general, un nivel bun de conformitate cu definițiile din regulament. Persistă unele probleme specifice în câteva state membre, dar în cea mai mare parte legate de subcategoriile de defalcare.

    În ceea ce privește definiția populației generale, regulamentul permite statelor membre să utilizeze pentru definirea stocului de migranți conceptul de reședință obișnuită sau, în absența informațiilor, conceptul de reședință legală sau înregistrată. Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 prevede obligația statelor membre de a se asigura că datele privind efectivele de populație în temeiul articolului 3 sunt coerente cu datele privind numărul de persoane, prevăzute în temeiul articolului 3 alineatul (1) litera (c), întrucât, de cele mai multe ori, statisticienii și demografii utilizează împreună aceste date privind populația. Acest lucru permite obținerea unui set de date privind efectivele de populație pe deplin coerent la nivel național, comparabilitatea între țări fiind însă redusă. În plus, fluxurile de migrație internațională se bazează pe un concept armonizat de ședere de cel puțin 12 luni. Prin urmare, aceste fluxuri nu sunt întotdeauna coerente cu modificările efectivelor menționate anterior. Aceste aspecte sunt cruciale atunci când armonizarea mai extinsă a definițiilor și conceptelor pentru statisticile privind populația în ansamblu – care includ recensământul, demografia și migrația internațională – va fi abordată într-un mod mai cuprinzător la nivelul UE (a se vedea secțiunea 4 ).

    Acolo unde sunt posibile comparații la nivel internațional, există, în general, un grad ridicat de coerență cu datele colectate și publicate de alte organizații naționale și internaționale. Eurostat cooperează îndeaproape cu Agenția Uniunii Europene pentru Azil și cu Frontex pentru a asigura coerența metodologiei și a statisticilor cu metodologiile aplicate și cu datele colectate de aceste agenții.

    Eurostat cooperează, de asemenea, la nivel internațional pentru a promova coerența statistică. Participă la Grupul de experți privind statisticile referitoare la refugiați și persoanele strămutate în interiorul țării al Organizației Națiunilor Unite ( 33 ) și este membru al Comitetului său director. Eurostat sprijină activitatea grupului prin contribuții metodologice și scrise la diferitele realizări ale acestuia, oferind în același timp sprijin administrativ și financiar. Activitatea grupului a condus la aprobarea de către ONU a recomandărilor internaționale privind statisticile referitoare la apatridie ( 34 ) în 2023. Această recomandare, împreună cu recomandările anterioare referitoare la statisticile privind refugiații și persoanele strămutate în interiorul țării, stabilesc standardul mondial în materie de elaborare a statisticilor privind strămutarea forțată. De exemplu, recomandările solicită eliminarea lacunelor și elaborarea de standarde adecvate referitoare la statisticile privind copiii strămutați forțat, minorii neînsoțiți și persoanele cu handicap.

    Începând din 2020, Eurostat este membru al Consiliului consultativ al Alianței internaționale pentru date privind copiii în mișcare ( 35 ), o inițiativă globală transsectorială cofinanțată de UE, care urmărește să îmbunătățească datele și statisticile și să sprijine elaborarea de politici bazate pe date concrete pentru copiii migranți și strămutați. Eurostat contribuie la activitatea grupului în domenii precum consolidarea sistemelor naționale de date și a capacităților de protecție a copiilor migranți și a copiilor strămutați forțat, promovarea și stabilirea de metode pentru datele specifice copiilor și îmbunătățirea vizibilității, a disponibilității, a accesibilității și a posibilității de utilizare a datelor. Începând din 2023, Eurostat a fost, de asemenea, membru al unui nou grup operativ al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite privind măsurarea migrației ( 36 ).

    4.Activități în curs pentru a răspunde nevoilor actuale și în schimbare în materie de politici

    4.1.Testarea de noi statistici privind azilul și migrația aleasă

    Articolul 9a din regulament prevede obligația Comisiei (Eurostat) de a elabora studii-pilot. Acestea trebuie să fie efectuate pe bază de voluntariat de către statele membre, pentru a testa fezabilitatea unor noi colectări de date specifice sau a unor noi defalcări, inclusiv disponibilitatea unor surse de informații și a unor tehnici de producere adecvate, calitatea și comparabilitatea statistică, precum și costul și sarcina pe care acestea le implică.

    În 2021, Eurostat a înființat un grup operativ privind studiile-pilot. Până în 2023, acest grup operativ discutase și aprobase orientările și modelele propuse de Eurostat pentru colectările de date pentru studiile-pilot relevante.

    După două runde de colectare de date derulate până în octombrie 2023, dintre cele 31 de țări (27 de state membre și 4 țări AELS) invitate, numai între 2 și 9 țări au transmis date, în funcție de domeniu și de setul de date. Prin urmare, participarea a fost extrem de scăzută până în prezent și nu asigură reprezentativitatea studiilor-pilot la nivelul Uniunii, astfel cum se prevede la articolul 9a pentru nicio acțiune de reglementare.

    Ca urmare, Eurostat a propus o formă de prioritizare care vizează creșterea participării prin concentrarea pe cele mai promițătoare seturi de date în ceea ce privește fezabilitatea și relevanța politicilor. În urma acestei abordări adaptate, Eurostat a lansat o nouă rundă de colectări de date pentru studiile-pilot în aprilie 2024, termenul de transmitere fiind 31 august 2024. În cazul în care se realizează reprezentativitatea unui studiu-pilot, se va evalua fezabilitatea unor posibile colectări periodice de date.

    4.2.Evaluarea cadrului statistic actual, inclusiv cu privire la migrația internațională

    În 2021, Comisia a efectuat o evaluare cuprinzătoare a cadrului actual pentru statisticile europene privind populația și locuințele ( 37 ). Evaluarea a inclus statisticile privind migrația internațională în temeiul articolului 3 din regulament și toate statisticile în temeiul Regulamentelor (CE) nr. 763/2008 ( 38 ) și (UE) nr. 1260/2013. Domeniul de aplicare al evaluării a fost mult mai extins decât monitorizarea periodică descrisă în secțiunea 3 , întrucât opiniile tuturor grupurilor relevante de părți interesate au fost colectate în cadrul unei consultări sistematice a părților interesate ( 39 ). Scopul a fost de a evalua dacă au fost îndeplinite obiectivele inițiale ale cadrului actual și de a identifica lacune semnificative.

    Evaluarea a constatat că s-au înregistrat îmbunătățiri generale semnificative datorită cadrului actual, în comparație cu problemele și nevoile inițiale cu care s-a confruntat comunitatea statistică înainte de intrarea sa în vigoare. În special, cadrul actual a sporit semnificativ valoarea adăugată a UE prin îmbunătățirea – pentru seturile de date care au devenit obligatorii – a mai multor dimensiuni ale calității statistice la nivelul UE, inclusiv exhaustivitatea, coerența și actualitatea. În plus, legislația actuală a răspuns tuturor nevoilor relevante în materie de elaborare a politicilor și de instituții la nivelul UE care erau cunoscute la momentul elaborării sale (2005-2013). Acest lucru a îmbunătățit eficacitatea, eficiența și coerența producției statistice în comparație cu situația anterioară, care s-a bazat exclusiv pe colectarea voluntară de date. Consultarea părților interesate a confirmat aceste îmbunătățiri. Cu toate acestea, evaluarea a identificat, de asemenea, patru lacune semnificative în cadrul actual.

    Lacuna 1: Coerență, comparabilitate, exhaustivitate

    Deși regulamentul stabilește definiții comune pentru principalele concepte statistice, rămâne flexibilitate în definiția populației. În prezent, statele membre aplică trei concepte diferite (reședință obișnuită, reședință înregistrată, reședință legală) permise de regulament, utilizând uneori concepte diferite pentru seturi de date diferite (a se vedea secțiunea  3.5 ). Această problemă centrală a cauzat o lipsă de comparabilitate și coerență a datelor din diferite state membre, reducând valoarea adăugată a UE. În plus, statisticile care rămân voluntare sunt adesea incomplete la nivelul UE din cauza lipsei de date din câteva state membre. Acest lucru reduce semnificativ raportul cost-eficacitate global, deoarece majoritatea statelor membre cheltuiesc resurse pentru elaborarea acestora, dar nu se obține o imagine completă la nivelul UE.

    Lacuna 2: Actualitatea și frecvența

    Articolul 3 din regulament se referă numai la statisticile anuale privind migrația internațională, seturile de date urmând să fie furnizate după 12 luni de la sfârșitul perioadei de referință. Deși, în general, s-a îmbunătățit nivelul de actualitate în temeiul regulamentului în comparație cu colectările anterioare de date, pe deplin voluntare, în principal din cauza întârzierilor excesive din partea unui număr foarte mic de state membre, acesta rămâne sub așteptările utilizatorilor. Datele furnizate în temeiul regulamentului sunt mai puțin actuale decât cele din publicațiile naționale similare din majoritatea statelor membre. În temeiul regulamentului, termenele legale și periodicitatea statisticilor nu pot fi îmbunătățite, de exemplu pentru a acoperi statisticile infra-anuale privind migrația internațională. Prin urmare, ar fi necesară o altă procedură legislativă ordinară pentru a îmbunătăți termenele sau perioadele, similară cu modificarea din 2020 care a introdus statisticile trimestriale privind returnările la articolul 7.

    Lacuna 3: Detalii privind subiectele și grupurile relevante din punct de vedere social

    Regulamentul se axează pe necesarul de date pentru prioritățile de politică la momentul elaborării sale. De-a lungul timpului, prioritățile s-au schimbat, iar statisticile disponibile privind migrația internațională nu mai acoperă în mod adecvat caracteristicile și subiectele relevante pentru politici. Lacunele confirmate în cadrul consultării părților interesate se referă la caracteristicile imigranților. Există, de asemenea, o lipsă de granularitate geografică, inclusiv a fluxurilor de migrație la nivel regional.

    Lacuna 4: Lipsa de flexibilitate a cadrului juridic

    Pe lângă deficiențele menționate mai sus, legislația existentă nu dispune de flexibilitatea necesară pentru a se adapta la nevoile noi și emergente în materie de statistici. Noile surse de date din statele membre și de la nivelul UE (în special datele administrative, inclusiv sistemele de interoperabilitate și datele aflate în proprietate privată) oferă, de asemenea, potențiale îmbunătățiri în ceea ce privește costurile și actualitatea, dar legislația actuală nu sprijină obținerea acestor îmbunătățiri. Prin urmare, de la adoptarea sa, cadrul juridic nu a fost în măsură să se adapteze la schimbările relevante din punct de vedere politic și, prin urmare, și-a pierdut rapid relevanța.

    4.3.Modernizarea statisticilor privind migrația internațională în cadrul procesului de redefinire a statisticilor europene privind populația

    Evaluarea a identificat mai mulți factori legislativi pentru lacunele semnificative prezentate în secțiunea 4.2 și a evidențiat redundanțe administrative în ceea ce privește conformitatea, punerea în aplicare și monitorizarea, întrucât legislația actuală este dispersată în trei acte juridice. Pe baza unei evaluări ulterioare a impactului ( 40 ), Comisia a propus, prin urmare, un nou regulament-cadru privind statisticile europene referitoare la populație și locuințe, care abordează cauzele legislative ale lacunelor de mai sus, vizând totodată consolidarea actelor separate într-un singur regulament ( 41 ).

    Propunerea conține elemente ambițioase menite să consolideze coerența generală și legăturile dintre toate statisticile sociale ale UE care vizează persoane și gospodării, inclusiv în temeiul Regulamentului (UE) 2019/1700 ( 42 ). Propunerea sprijină punerea în aplicare a unei definiții armonizate a populației, bazată pe concepte solide de estimare statistică, și permite accesul la sursele de date disponibile care vor îmbunătăți procesele de producție și calitatea generală a statisticilor sociale. De asemenea, propunerea aliniază mai bine statisticile privind populația și migrația internațională la statisticile privind azilul și migrația aleasă în temeiul articolelor 4-7 din regulament ( 43 ). La momentul elaborării prezentului raport, procedura legislativă ordinară privind propunerea era în curs ( 44 ).

    5.Concluzii și etape următoare

    Datorită eforturilor comune continue ale Sistemului Statistic European ( 45 ), regulamentul este pus în aplicare în mod corespunzător. Aceste eforturi contribuie la publicarea periodică a unor statistici europene globale de înaltă calitate privind migrația și protecția internațională, utile în activitatea instituțiilor UE și a responsabililor de elaborarea politicilor de la toate nivelurile. Conformitatea juridică și calitatea statisticilor sunt monitorizate periodic și, la fel ca în raportul anterior din 2021, nu s-au constatat probleme majore de conformitate.

    Cu toate acestea, o evaluare a cadrului actual pentru statisticile privind populația a identificat patru lacune semnificative: lipsa armonizării definiției populației; actualitatea și frecvența insuficientă a statisticilor; lipsa de detalii cu privire la grupurile și subiectele relevante și lipsa de flexibilitate pentru a se adapta la nevoile în schimbare sau la noile surse de date. Prin urmare, Comisia a propus un nou regulament-cadru unic privind statisticile europene privind populația, care ar consolida cadrul juridic și ar elimina aceste lacune.

    Se întreprind următoarele acțiuni:

    1.finalizarea punerii în aplicare a revizuirii din 2020 prin încheierea perioadei de derogare, finalizarea studiilor-pilot prevăzute la articolul 9a din regulament și evaluarea rezultatelor în cooperare cu statele membre în vederea unor posibile noi statistici obligatorii în temeiul articolelor 4-7;

    2.continuarea procedurii legislative ordinare (nota de subsol 44) privind un nou cadru juridic integrat pentru statisticile europene privind populația, care să includă și să extindă statisticile privind fluxurile de migrație, stocurile de migranți și dobândirea cetățeniei în temeiul articolului 3.

    (1) ()    Regulamentul (CE) nr. 862/2007 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile comunitare din domeniul migrației și protecției internaționale ( JO L 199, 31.7.2007, p. 23 ).
    (2) ()    Regulamentul (UE) nr. 604/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid ( JO L 180, 29.6.2013, p. 31 ).
    (3) ()     COM(2012) 528 .
    (4) ()     COM(2015) 374 .
    (5) ()     COM(2018) 594 .
    (6) ()     COM(2021) 489 .
    (7) ()    Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului de constatare a existenței unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înțelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE și având drept efect introducerea unei protecții temporare ( JO L 71, 4.3.2022, p. 1 ).
    (8) ()    Regulamentul (UE) 2020/851 al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 862/2007 ( JO L 198, 22.6.2020, p. 1 ).
    (9) ()    Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/431 a Comisiei privind acordarea de derogări anumitor state membre de la Regulamentul (CE) nr. 862/2007 ( JO L 86, 12.3.2021, p. 5 ).
    (10)

    ()    Regulamentul (UE) 2021/1147 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Fondului pentru azil, migrație și integrare ( JO L 251, 15.7.2021, p. 1 ).

    (11) ()     Documentul de lucru SWD(2022) 198 al serviciilor Comisiei .
    (12) () https://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/en : demo_pop_esms.htm ; migr_immi_esms.htm ; migr_acqn_esms.htm ; migr_asytp_esms.htm ; migr_asyapp_esms.htm ; migr_asydec_esms.htm ; migr_dub_esms.htm ; migr_eil_esms.htm ; migr_res_esms.htm (disponibil doar în limba engleză).
    (13) ()     Pactul privind migrația și azilul – Comisia Europeană (europa.eu) .
    (14) ()    Regulamentul (UE) 2024/1351 al Parlamentului European și al Consiliului privind gestionarea situațiilor legate de azil și migrație ( JO L, 2024/1351, 22.5.2024 ).
    (15)

    ()    Regulamentul (UE) 2021/1148 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire, ca parte a Fondului de management integrat al frontierelor, a Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor și politica de vize ( JO L 251, 15.7.2021, p. 48 ) .

    (16) ()    Regulamentul (UE) 2021/947 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională – „Europa globală” ( JO L 209, 14.6.2021, p. 1 ).
    (17) ()     https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/new-push-european-democracy/impact-demographic-change-europe_ro .
    (18) ()     https://economy-finance.ec.europa.eu/publications/2024-ageing-report-underlying-assumptions-and-projection-methodologies_en .
    (19) ()     https://knowledge4policy.ec.europa.eu/organisation/kcmd-knowledge-centre-migration-demography_en .
    (20) ()     https://knowledge4policy.ec.europa.eu/atlas-demography_en .
    (21) ()     https://migration-demography-tools.jrc.ec.europa.eu/atlas-migration .
    (22)

    ()     https://home-affairs.ec.europa.eu/networks/european-migration-network-emn_en .

    (23) ()     https://home-affairs.ec.europa.eu/networks/european-migration-network-emn/emn-publications/emn-annual-reports_en .
    (24) ()     https://ec.europa.eu/eurostat/web/migration-asylum   ( disponibil în limbile engleză, franceză și germană).
    (25) ()     https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Migration_and_asylum (disponibil doar în limba engleză).
    (26) ()     https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-key-figures/w/ks-ei-23-001   ( disponibil în limbile engleză, franceză și germană).
    (27) ()     https://ec.europa.eu/eurostat/web/migration-asylum .
    (28) ()     http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Migration_and_migrant_population_statistics .
    (29) ()     https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?oldid=599145 .
    (30) ()     Migrația și azilul în Europa – ediția 2023 – Eurostat (europa.eu) .
    (31) ()     Migrant integration and inclusion dashboard (Tabloul de bord privind integrarea și incluziunea migranților) (europa.eu).
    (32) ()    Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile demografice europene ( JO L 330, 10.12.2013, p. 39 ).
    (33) ()     https://egrisstats.org/ (disponibil doar în limba engleză).
    (34) ()     Recomandări internaționale privind statisticile privind apatridia IROSS (egrisstats.org) (disponibil doar în limba engleză).
    (35) ()     Alianța Internațională a Datelor despre Copiii în Mișcare (IDAC) (IDAC) – DATE UNICEF .
    (36) ()     https://unece.org/sites/default/files/2023-11/08_TF%20on%20measuring%20emigration_ToR_approved.pdf .
    (37) ()     Documentul de lucru al serviciilor Comisiei, SWD(2023) 13 .
    (38) ()    Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind recensământul populației și al locuințelor (Text cu relevanță pentru SEE) ( JO L 218, 13.8.2008, p. 14 ).
    (39) ()     Documentul de lucru al serviciilor Comisiei, SWD(2023) 15 .
    (40) ()     Documentul de lucru al serviciilor Comisiei, SWD(2023) 11 .
    (41) ()     COM(2023) 31 .
    (42) ()    Regulamentul (UE) 2019/1700 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unui cadru comun pentru statisticile europene referitoare la persoane și gospodării, bazate pe datele la nivel individual colectate din eșantioane ( JO L 261I, 14.10.2019, p 1 ).
    (43) ()    Pentru a asigura coerența, propunerea urmărește să includă în noul cadru toate aspectele statistice legate de populația cu reședință obișnuită (inclusiv stocurile de migranți, fluxurile de migrație internațională și dobândirea cetățeniei care intră în prezent sub incidența articolului 3 din regulament). În schimb, statisticile privind procedurile administrative și judiciare legate de azil și de migrația aleasă ar rămâne în regulament.
    (44) ()     Procedura 2023/0008/COD .
    (45) ()     https://ec.europa.eu/eurostat/web/european-statistical-system .
    Top