Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0716

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI DE INSTITUIRE A REZERVEI DE TALENTE LA NIVELUL UE

    COM/2023/716 final

    Bruxelles, 15.11.2023

    COM(2023) 716 final

    2023/0404(COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    DE INSTITUIRE A REZERVEI DE TALENTE LA NIVELUL UE

    {SEC(2023) 716 final} - {SWD(2023) 716 final} - {SWD(2023) 717 final} - {SWD(2023) 718 final}


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.1Motivele și obiectivele propunerii

    Migrația legală este o parte esențială a abordării cuprinzătoare a migrației prevăzute în Pactul privind migrația și azilul 1 . Căile legale eficace de migrație pot contribui la reducerea migrației ilegale și la eliminarea lacunelor de pe piața noastră a forței de muncă. Cu toate că statele membre își păstrează dreptul de a stabili numărul de persoane provenind din țări terțe pe care le admit pe teritoriul lor pentru a ocupa un loc de muncă, politica comună a UE în domeniul migrației trebuie să reflecte integrarea economiei UE și interdependența piețelor forței de muncă ale statelor membre. Din acest motiv, după cum se subliniază în noul pact, politicile UE trebuie să promoveze condiții de concurență echitabile între piețele naționale ale forței de muncă atunci când acestea constituie destinația migranților. De asemenea, politicile UE ar trebui să ajute statele membre să utilizeze calitatea lor de membru al UE drept un atu pentru a atrage talente.

    Angajatorii din UE, în special IMM-urile, se confruntă cu deficite acute și structurale de forță de muncă și de competențe în multe profesii 2 . De exemplu, tranziția UE către o economie verde și digitală creează o cerere ridicată de competențe specifice în anumite sectoare și necesită restructurarea economiilor și a piețelor noastre ale forței de muncă 3 . În contextul pandemiei de COVID-19, a devenit, de asemenea, clar faptul că trebuie abordate deficitele de forță de muncă și de competențe din sectorul sănătății 4 . Perspectiva îmbătrânirii populației și a scăderii populației în vârstă de muncă, împreună cu ineficiențele legate de funcționarea pieței forței de muncă, generează o presiune semnificativă și provocări pe termen lung pentru UE și statele sale membre în ceea ce privește capacitatea de a aborda în mod eficace astfel de deficite.

    UE folosește o abordare cuprinzătoare cu privire la aceste deficite, care include activarea persoanelor inactive din UE, recalificarea și perfecționarea forței de muncă existente 5 , îmbunătățirea condițiilor de muncă și facilitarea mobilității în interiorul UE. Cu toate acestea, având în vedere nevoile tot mai mari ale pieței forței de muncă, migrația forței de muncă trebuie, de asemenea, să facă parte din acest mix de politici. Prin urmare, pe lângă utilizarea potențialului neexploatat al forței de muncă interne din UE, atragerea de talente și de competențe din afara UE este o modalitate de a contribui la abordarea deficitelor actuale și viitoare de forță de muncă și de competențe, inclusiv a celor legate de tranziția verde și digitală. De asemenea, aceasta îi stimulează pe potențialii migranți economici să vină în UE pe căi legale, ceea ce contribuie la reducerea presiunii exercitate de migrația ilegală.

    Cu toate acestea, angajatorii și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe se confruntă în continuare cu o serie de provocări legate de recrutarea internațională. Acest lucru subminează potențialul căilor de migrație legală de a contribui la abordarea deficitelor de forță de muncă și de competențe din UE. În special, corelarea cererii și a ofertei de locuri de muncă la nivel internațional este adesea greoaie și ineficace din cauza lipsei unor canale și instrumente eficace, a dificultăților în accesarea și înțelegerea informațiilor privind procesele de recrutare, precum și a costurilor ridicate asociate acestor proceduri. Acest lucru, împreună cu riscul perceput de recrutare inechitabilă și de condiții de muncă abuzive, ar putea descuraja resortisanții țărilor terțe să caute oportunități de angajare în UE. În plus, incertitudinea cu privire la acuratețea, calitatea și comparabilitatea calificărilor și a competențelor obținute în străinătate constituie unul dintre principalii factori care descurajează angajatorii din UE și resortisanții țărilor terțe să se bazeze pe recrutarea internațională. Utilizarea limitată a căilor de migrație a forței de muncă pentru a aborda deficitele de forță de muncă și de competențe din UE este, de asemenea, legată de fragmentarea generală a cadrului privind migrația, care conduce la proceduri complexe și greoaie, dificil de înțeles și de urmat atât pentru angajatori, cât și pentru resortisanții țărilor terțe. În plus, există o abordare inconsecventă și fragmentată a cooperării cu țările terțe în ceea ce privește migrația legală și gestionarea migrației în general, ceea ce împiedică UE să atragă talentele de care are nevoie și să utilizeze pe deplin potențialul cooperării benefice privind gestionarea globală a migrației.

    În acest scop, Pactul privind migrația și azilul a recunoscut în mod explicit necesitatea de a explora în continuare dezvoltarea unei Rezerve de talente la nivelul UE. Această inițiativă a fost anunțată oficial în Comunicarea Comisiei Europene intitulată „Atragerea de competențe și de talente în UE” din aprilie 2022 6 .

    Rezerva de talente la nivelul UE urmărește să abordeze parțial provocările menționate mai sus prin facilitarea obținerii unei oferte de muncă, care este o condiție prealabilă esențială pentru a primi o viză sau un permis de ședere în scop de muncă în conformitate cu cadrul UE privind migrația legală. În plus, aceasta va oferi informații mai clare și mai transparente referitoare la normele privind imigrarea, ocuparea forței de muncă și recunoașterea calificărilor în statele membre, facilitând astfel accesul la procedurile de imigrare și de recunoaștere. În cele din urmă, prin furnizarea unui instrument de punere în aplicare a recrutărilor în contextul parteneriatelor pentru atragerea de talente, aceasta va contribui, de asemenea, la îmbunătățirea cooperării cu țările terțe în ceea ce privește migrația forței de muncă, ținând seama, în același timp, de preocupările țărilor terțe și de nevoile piețelor forței de muncă ale acestora.

    Rezerva de talente la nivelul UE va fi prima platformă la nivelul UE menită să faciliteze recrutarea internațională și să ofere oportunități persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe care sunt interesate și au competențele necesare pentru ocupațiile cu deficit de forță de muncă din UE. Platforma online va sprijini corelarea dintre anunțurile de posturi vacante ale angajatorilor stabiliți în Uniune și profilurile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe cu reședința în afara Uniunii. Aceasta va fi un instrument voluntar pentru statele membre interesate, care se adresează persoanelor cu un nivel scăzut, mediu și înalt de calificare aflate în căutarea unui loc de muncă. Rezerva de talente la nivelul UE va viza ocupațiile cu deficit de forță de muncă, indiferent de nivelul de competențe necesar, oferind facilități suplimentare pentru punerea în aplicare a parteneriatelor pentru atragerea de talente. Platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE va integra instrumente specifice pentru a facilita identificarea și corelarea, beneficiind în același timp de reutilizarea anumitor componente informatice ale platformei EURES existente. Această platformă va oferi, de asemenea, servicii suplimentare pentru a sprijini recrutarea internațională, inclusiv furnizarea de informații privind normele în materie de recrutare și imigrare, precum și procedurile de recunoaștere, condițiile de muncă și de viață și sprijinul specific din partea punctelor de contact naționale din statele membre participante.

    Unele state membre au recunoscut deja rolul-cheie al migrației legale și au elaborat politici de atragere a talentelor, de exemplu prin promovarea unor programe specifice de raționalizare a proceselor de migrație, a excluderii de la testul pieței forței de muncă pentru anumite ocupații cu deficit de forță de muncă și, în câteva cazuri, a platformelor internaționale de corelare a cererii și a ofertei de locuri de muncă. Mai multe state membre beneficiază în prezent de sprijin tehnic pentru dezvoltarea sau punerea în aplicare a reformelor în domeniul migrației forței de muncă în cadrul instrumentului de sprijin tehnic (TSI) al Comisiei. În general, lipsa unei abordări armonizate la nivelul statelor membre în ceea ce privește atragerea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe, împreună cu vizibilitatea potențial limitată a platformelor naționale existente la nivel mondial mai larg, reduc capacitatea statelor membre de a realiza economii de scară atunci când elaborează individual politici de atragere a talentelor. Prin urmare, Rezerva de talente la nivelul UE va sprijini în mod specific statele membre participante în ceea ce privește abordarea unora dintre principalele provocări legate de recrutarea internațională.

    1.2Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Prezenta propunere vine în continuarea Pactului Comisiei privind migrația și azilul, adoptat la 23 septembrie 2020, care a recunoscut migrația legală ca parte esențială a abordării cuprinzătoare a UE în materie de migrație și s-a angajat să „exploreze în continuare crearea unei Rezerve de talente la nivelul UE pentru lucrătorii calificați din țări terțe, care ar putea funcționa ca o platformă de recrutare internațională”. Pactul a subliniat, de asemenea, că existența unor căi legale eficace de migrație poate aduce beneficii pieței forței de muncă din UE și contribui la reducerea migrației ilegale.

    Pentru a se asigura că UE devine mai atractivă și pentru a îmbunătăți gestionarea globală a migrației, în aprilie 2022, Comisia a adoptat pachetul privind competențele și talentele, care prezintă un set de inițiative pentru atingerea acestor obiective. În special, pachetul a anunțat intenția de a institui o Rezervă de talente la nivelul UE. Această măsură a beneficiat de sprijinul puternic al Parlamentului European, exprimat în cele două rezoluții ale sale referitoare la politica în domeniul migrației legale din 2021 7 , precum și de sprijinul Comitetului Economic și Social European și al Comitetului Regiunilor, exprimat în avizele lor referitoare la pachetul privind competențele și talentele 8 .

    Căile de migrație a forței de muncă sunt reglementate în prezent de acquis-ul UE privind migrația legală, care stabilește condițiile de acordare și retragere a permiselor de ședere și de muncă, precum și drepturile aferente. Directivele existente privind migrația legală armonizează condițiile de intrare și de ședere ale statelor membre pentru anumite categorii de resortisanți ai țărilor terțe, inclusiv în scopul ocupării forței de muncă. În acest sens, inițiativa privind Rezerva de talente la nivelul UE ar îmbunătăți utilizarea directivelor UE privind migrația legală. În special, prin clarificarea în mai mare măsură a cadrului legislativ privind migrația legală și prin furnizarea de informații și de servicii de sprijin online, Rezerva de talente la nivelul UE ar facilita accesul la proceduri și, prin urmare, ar sprijini recrutarea internațională a resortisanților țărilor terțe prin intermediul unor căi legale.

    În plus, Comisia lansează parteneriate pentru atragerea de talente 9 cu anumite țări partenere pentru a stimula mobilitatea internațională și dezvoltarea competențelor într-un mod reciproc avantajos, ca parte a unei abordări cuprinzătoare a gestionării migrației. Parteneriate pentru atragerea de talente reprezintă unul dintre aspectele-cheie ale dimensiunii externe a Pactului privind migrația și azilul și sunt operaționalizate în conformitate cu Comunicarea Comisiei privind atragerea de competențe și de talente în UE. Rezerva de talente la nivelul UE va sprijini punerea în aplicare a parteneriatelor pentru atragerea de talente prin furnizarea unui instrument pentru recrutarea eficace a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țările partenere care participă la aceste parteneriate. Aceasta va spori eficacitatea cooperării UE cu țările terțe în ceea ce privește migrația legală și, în consecință, a gestionării globale a migrației. De asemenea, Rezerva de talente la nivelul UE ar trebui să sprijine punerea în aplicare a parteneriatelor pentru atragerea de talente.

    Astfel cum s-a confirmat în Recomandarea Comisiei din 2020 privind căile legale de acces la protecție în UE 10 , Comisia sprijină, de asemenea, eforturile statelor membre de a furniza și de a consolida canalele legale și sigure de migrație către UE pentru persoanele care au nevoie de protecție internațională din întreaga lume. Întrucât Rezerva de talente la nivelul UE va fi deschisă tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe, inclusiv celor care au nevoie de protecție internațională, aceasta va sprijini, de asemenea, operaționalizarea căilor complementare.

    1.3Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Rezerva de talente la nivelul UE va completa inițiativele de politică ale UE care vizează abordarea deficitelor de forță de muncă și de competențe din UE, cum ar fi Agenda pentru competențe în Europa 11 , care recunoaște necesitatea unei abordări mai strategice a migrației legale, orientată către o mai bună atragere și păstrare a talentelor pentru a promova creșterea și potențialul de inovare și canalizarea migrației legale către regiunile și profesiile care se confruntă cu deficite de competențe.

    În plus, Rezerva de talente la nivelul UE va contribui la realizarea tranziției verzi și digitale în UE, în conformitate cu Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete 12 și cu Planul industrial al Pactului verde 13 , care recunoaște necesitatea de a înzestra forța de muncă cu competențele necesare pentru această tranziție industrială.

    Rezerva de talente la nivelul UE este, de asemenea, în concordanță cu Noua agendă europeană pentru inovare deoarece ar sprijini întreprinderile nou-înființate și întreprinderile inovatoare să găsească persoane aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe care dețin competențele adecvate și cu Comunicarea privind competitivitatea pe termen lung a UE 14 , care subliniază, de asemenea, necesitatea de a aborda deficitul de competențe.

    Rețeaua EURES reprezintă cadrul de cooperare între statele membre pentru a facilita exercitarea libertății de circulație a lucrătorilor în cadrul Uniunii. Aceasta sprijină mobilitatea forței de muncă în interiorul UE prin reunirea anunțurilor de posturi vacante și a CV-urilor candidaților. Deși nu este deschisă recrutării resortisanților țărilor terțe cu reședința în afara Uniunii, unele dintre elementele consacrate ale EURES, cum ar fi rolul serviciilor publice de ocupare a forței de muncă, furnizarea de informații privind condițiile de viață și de muncă și standardele tehnice pentru schimbul de date și formatele de date, ar trebui reutilizate pentru a crea Rezerva de talente la nivelul UE. În special, serviciile publice de ocupare a forței de muncă ar trebui să joace un rol esențial în punerea în aplicare a Rezervei de talente la nivelul UE. Resortisanții țărilor terțe aflați deja în situație de ședere legală în UE se pot baza pe sprijinul serviciilor publice naționale de ocupare a forței de muncă pentru a-și găsi un loc de muncă în statul membru în care locuiesc. În plus, resortisanții țărilor terțe aflați în situație de ședere legală în UE se pot baza pe EURES, odată ce beneficiază de dreptul de a circula și de a lucra într-un alt stat membru al UE.

    În plus, Rezerva de talente la nivelul UE va viza ocupațiile cu deficit de forță de muncă la nivelul UE, creând sinergii cu politica în domeniul ocupării forței de muncă. În acest sens, rolul Autorității Europene a Muncii (ELA), al EUROFOUND și al CEDEFOP în identificarea ocupațiilor cu deficit de forță de muncă existente la nivelul UE poate fi considerat relevant, împreună cu rolul și expertiza deja consacrate, dezvoltate pentru facilitarea corelării între persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatori prin intermediul platformei EURES. În viitor, ar trebui explorate sinergii suplimentare între rolul ELA și viitoarea guvernanță și punere în aplicare a Rezervei de talente la nivelul UE.

    Rezerva de talente la nivelul UE este una dintre componentele-cheie ale pachetului Comisiei privind mobilitatea talentelor, adoptat ca parte a Anului european al competențelor. Pachetul include, de asemenea, o Comunicare privind mobilitatea competențelor și a talentelor, o Propunere de recomandare a Comisiei privind recunoașterea calificărilor resortisanților țărilor terțe și o Propunere de recomandare a Consiliului denumită „Europa în mișcare – oportunități de mobilitate în scop educațional pentru toți”. Măsurile adoptate urmăresc să faciliteze mobilitatea talentelor, să sprijine corelarea cererii și a ofertei de forță de muncă în ceea ce îi privește pe resortisanții țărilor terțe care își au reședința în străinătate și să ajute statele membre și angajatorii să recunoască calificările și să valideze competențele acestora într-un mod mai eficient. Acestea vor urmări să sporească atractivitatea UE pentru talentele din afara Europei și să contribuie la asigurarea faptului că talentele din interiorul UE pot fi utilizate pe deplin.

    În plus, Rezerva de talente la nivelul UE este în concordanță cu Comunicarea Comisiei „Schimbările demografice din Europa: un set de instrumente pentru acțiune”, care a fost adoptată recent. Comunicarea recunoaște că, în cazul în care nu sunt abordate, se preconizează că îmbătrânirea și scăderea populației UE vor exacerba deficitele de forță de muncă, vor spori presiunea asupra bugetelor publice și vor afecta avantajul competitiv al UE. Aceasta prezintă statelor membre setul cuprinzător de instrumente de politică deja disponibile la nivelul UE pentru a capacita și a sprijini toate generațiile din UE să își realizeze alegerile de viață și potențialul lor în cadrul economiei și al societății în general. Comunicarea identifică, de asemenea, necesitatea de a aborda deficitele prin gestionarea migrației legale, acolo unde este necesar, în deplină complementaritate cu valorificarea talentelor din interiorul UE.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    2.1Temeiul juridic

    Temeiul juridic al acțiunii Uniunii în acest domeniu este articolul 79 alineatul (2) litera (a) din TFUE. Această dispoziție conferă Parlamentului European și Consiliului, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, competența de a adopta măsuri referitoare la condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe.

    Rezerva de talente la nivelul UE urmărește să faciliteze recrutarea resortisanților țărilor terțe care își au reședința în străinătate și care doresc să lucreze în UE. Întrucât găsirea unui loc de muncă și obținerea unei oferte de angajare reprezintă o condiție prealabilă pentru ca resortisanții țărilor terțe să dobândească dreptul de intrare și de ședere într-un stat membru în conformitate cu cadrul UE privind migrația legală, acțiunea legiuitorului Uniunii care facilitează primirea de către un resortisant al unei țări terțe a unei oferte de muncă din partea unui angajator dintr-un stat membru, astfel cum este cazul Rezervei de talente la nivelul UE, permite resortisanților țărilor terțe să îndeplinească această condiție. Prin urmare, acțiunea preconizată a legiuitorului Uniunii se încadrează în domeniul condițiilor de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe.

    2.2Subsidiaritatea (în cazul competenței neexclusive)

    În conformitate cu principiul subsidiarității, acțiunea UE poate fi întreprinsă numai dacă obiectivele preconizate nu pot fi atinse prin acțiunea individuală a statelor membre, dar pot fi atinse mai bine la nivelul Uniunii.

    TFUE împuternicește în mod explicit Uniunea să dezvolte o politică comună în domeniul imigrației și prin urmare acesta este un obiectiv clar care trebuie urmărit la nivelul UE. În același timp, migrația legală este un domeniu de competență partajată între UE și statele membre, iar articolul 79 din TFUE recunoaște dreptul statelor membre de a stabili contingentele de admisie pe teritoriul lor a resortisanților țărilor terțe provenind din țări terțe în vederea ocupării unui loc de muncă. Se aplică principiul subsidiarității, deoarece acesta este un domeniu de competență partajată.

    Toate statele membre se confruntă cu deficite de competențe și de forță de muncă, care se preconizează că vor crește, având în vedere provocările demografice și cerințele dublei tranziții (verde și digitală). Statele membre abordează deja aceste provocări prin activarea forței de muncă naționale, perfecționare, recalificare, promovarea mobilității în interiorul UE și îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru anumite ocupații. Cu toate acestea, o componentă importantă a unui răspuns cuprinzător la aceste deficite este, de asemenea, migrația legală.

    Recrutarea limitată a resortisanților calificați din țări terțe prin canalele existente de migrație a forței de muncă pentru a aborda deficitele de forță de muncă și de competențe are o componentă transfrontalieră puternică.

    În timp ce unele state membre recunosc deja rolul-cheie al migrației legale și au elaborat politici de atragere a talentelor, inițiativele și politicile naționale de îmbunătățire a recrutării internaționale a resortisanților țărilor terțe sunt foarte fragmentate și variază de la un stat membru la altul în ceea ce privește amploarea intervenției lor.

    Doar câteva state membre dispun de platforme digitale și de instrumente de atragere a talentelor la nivel național care vizează în mod specific persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe, oferind sprijin pentru căutarea unui loc de muncă și informații relevante pentru recrutarea internațională. Cu toate acestea, domeniul lor de aplicare este adesea limitat, deoarece vizează în principal lucrătorii cu înaltă calificare (în timp ce deficitele din UE se referă la toate nivelurile de calificare) și au funcționalități limitate. În plus, aceste instrumente se axează pe piețele naționale ale forței de muncă și, prin urmare, nu utilizează economiile de scară pe care le poate oferi cooperarea la nivelul UE pentru atragerea resortisanților țărilor terțe.

    Prin urmare, obstacolele din calea recrutării resortisanților țărilor terțe nu pot fi abordate în mod adecvat de fiecare stat membru în parte.

    Este posibil ca statele membre care acționează individual, în special statele membre mai mici, cu mai puțină vizibilitate la nivel mondial, să nu fie în măsură să atragă suficienți lucrători potențiali din țări terțe. Prin urmare, inițiativele la nivel național nu ar aborda în mod eficace deficitele de forță de muncă din întreaga UE, în timp ce o platformă unificată ar putea contribui la conectarea și reducerea decalajului dintre oferta de forță de muncă potențială din țări terțe și cererea angajatorilor stabiliți în statele membre, atrăgând astfel talente străine într-un mod mai eficace în comparație cu ceea ce ar putea realiza statele membre acționând individual. În plus, există fragmentare și lipsă de coordonare între diferitele platforme naționale sau private existente, care ar putea fi depășite numai printr-o platformă la nivelul UE care să ofere o abordare cuprinzătoare și raționalizată.

    UE în ansamblu este mai atractivă pentru resortisanții țărilor terțe interesați de migrație decât suma statelor sale membre în mod individual. Rezerva de talente la nivelul UE, funcționând ca o platformă unică de corelare a cererii și a ofertei de locuri de muncă la nivelul UE, care oferă, de asemenea, informații transparente privind procesele de imigrație și recrutare, precum și servicii de sprijin, ar îmbunătăți eficiența generală a gestionării migrației forței de muncă la nivelul UE și ar promova UE ca destinație pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe, cu potențialul de a acoperi lacunele în materie de competențe. UE ar fi mai bine pregătită să concureze pe scena mondială în atragerea talentelor străine datorită economiilor de scară care pot fi realizate prin cooperarea la nivelul UE. Acest lucru va asigura faptul că va fi vizat un număr mai mare de persoane potențial aflate în căutarea unui loc de muncă și care au competențele necesare și că vor fi mai bine abordate nevoile în materie de forță de muncă ale angajatorilor din fiecare stat membru. Aceasta ar transmite un mesaj clar persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe privind faptul că UE este pregătită să îi primească pe piața forței de muncă, oferindu-le în același timp protecție împotriva recrutării inechitabile și a condițiilor de muncă abuzive.

    2.3Proporționalitatea

    Această inițiativă nu ar înlocui inițiativele și platformele naționale în contextul recrutării internaționale și nici nu ar defini politicile statelor membre de atragere a talentelor. În plus, întrucât Rezerva de talente la nivelul UE nu constituie o nouă cale de migrație legală, aceasta nu ar afecta dreptul statelor membre de a stabili contingentele de admisie a resortisanților țărilor terțe pe teritoriul lor și nici marja lor discreționară de a introduce teste ale pieței forței de muncă la nivel național. Ca instrument voluntar de facilitare a recrutării internaționale, Rezerva de talente la nivelul UE ar oferi sprijin suplimentar la nivelul Uniunii. Inițiativa se limitează la acele aspecte pe care statele membre nu le pot realiza în mod satisfăcător pe cont propriu și în cazul cărora Uniunea este mai în măsură să acționeze în vederea realizării unor economii de scară. Astfel, statele membre ar putea să își mențină instrumentele în vigoare și să le completeze cu noua platformă. Prin urmare, această inițiativă ar avea valoarea adăugată de a sprijini statele membre care elaborează deja politici de atragere a talentelor. Statele membre care nu dispun de un instrument similar ar putea utiliza Rezerva de talente la nivelul UE, în loc să își dezvolte propria platformă. În general, Rezerva de talente la nivelul UE ar contribui la atragerea lucrătorilor din țări terțe, în cazul în care deficitele de forță de muncă și de competențe din statele membre nu pot fi soluționate suficient în alt mod. În plus, prin furnizarea unei platforme la nivelul UE cu o gamă mai largă de instrumente și servicii pentru a facilita recrutarea internațională, Rezerva de talente la nivelul UE ar asigura o mai mare vizibilitate a anunțurilor de posturi vacante ale angajatorilor din UE la nivel mondial, precum și punerea la dispoziția întreprinderilor din UE a unei Rezerve mai largi de potențiali candidați.

    Având în vedere cele de mai sus, prezenta propunere nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivelor enunțate.

    2.4Alegerea instrumentului

    Propunerea urmărește să instituie Rezerva de talente la nivelul UE, o platformă la nivelul UE menită să faciliteze recrutarea internațională și să ofere resortisanților țărilor terțe oportunități de a lucra în ocupații cu deficit de forță de muncă din întreaga UE. Propunerea stabilește domeniul de aplicare, arhitectura sistemului informatic, structura de guvernanță, normele pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe și pentru participarea angajatorilor la Rezerva de talente la nivelul UE și funcționarea generală a Rezervei de talente la nivelul UE, inclusiv furnizarea de informații și serviciile de sprijin.

    Rezerva de talente la nivelul UE este un instrument voluntar. Prin urmare, statele membre sunt libere să decidă să se alăture sau nu Rezervei. Intenția de a participa este notificată Comisiei. Numai angajatorii stabiliți în statele membre participante își vor putea publica anunțurile de posturi vacante pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE.

    Instituirea unei platforme la nivelul UE necesită norme direct aplicabile. Astfel de norme, care trebuie să fie suficient de clare, detaliate și necondiționate, ar trebui aplicate în mod uniform în toate statele membre participante și nu necesită măsuri de transpunere. Prin urmare, un regulament este instrumentul cel mai adecvat pentru atingerea obiectivelor propunerii.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

    3.1Consultările cu părțile interesate

    Între 23 septembrie și 30 decembrie 2020, a fost lansată o consultare publică privind viitorul migrației legale în cadrul noului pact privind migrația și azilul 15 . Această consultare publică își propunea să identifice domeniile în care cadrul UE privind migrația legală ar putea fi îmbunătățit și mai mult, inclusiv prin intermediul unor eventuale noi acte legislative. Au fost incluse întrebări relevante privind instituirea unei Rezerve de talente la nivelul UE (4 din 13 întrebări) 16 . Răspunsurile la consultarea publică au venit din partea cetățenilor UE, a organizațiilor și a resortisanților țărilor terțe (cu reședința în interiorul sau în afara UE), a asociațiilor și organizațiilor de întreprinderi, a organizațiilor neguvernamentale, a instituțiilor academice/de cercetare, a sindicatelor, a ministerelor și a entităților din serviciul public.

    S-au desfășurat consultări ample cu părțile interesate relevante în contextul studiului de fezabilitate al OCDE privind Rezerva de talente 17 , finalizat în iunie 2022. Aceste părți interesate au inclus actori relevanți din sectorul public și privat, de la nivel european, național și regional, precum și cadre universitare și experți. Printre actorii din sectorul public s-au numărat ministere relevante, entități regionale, inițiative naționale de atragere a talentelor și servicii de ocupare a forței de muncă. Actorii din sectorul privat au inclus reprezentanți ai angajatorilor, întreprinderi multinaționale, sindicate și agenții de recrutare. Serviciile Comisiei Europene și agențiile competente ale UE au fost, de asemenea, consultate.

    Ca parte a elaborării pachetului privind competențele și talentele, au fost organizate consultări specifice, inclusiv cu privire la Rezerva de talente la nivelul UE, cu statele membre, inclusiv cu serviciile publice de ocupare a forței de muncă și cu grupurile de experți care se ocupă de aspecte legate de migrație.

    În perioada martie-iunie 2023, Comisia a organizat consultări specifice ample pentru a contribui la evaluarea impactului privind Rezerva de talente la nivelul UE. Aceste consultări au vizat mai multe chestiuni tehnice în comparație cu cele incluse în consultarea publică și în studiul de fezabilitate al OCDE. Comisia a desfășurat consultări specifice cu o gamă largă de părți interesate, inclusiv instituții și agenții ale UE, organizații internaționale, autorități competente din statele membre, organizații neguvernamentale, parteneri economici și sociali, sindicate și asociații patronale.

    În plus, pe site-ul web „Exprimați-vă părerea” 18 a fost publicată o cerere de contribuții privind Rezerva de talente la nivelul UE, care oferă o explicație detaliată privind inițiativa planificată. Un număr total de 45 de părți interesate, inclusiv rețele, organizații neguvernamentale, parteneri economici și sociali, autorități locale și regionale din statele membre, precum și cetățeni ai UE, au contribuit prin furnizarea de feedback.

    Majoritatea părților interesate consultate au salutat inițiativa propusă și au recunoscut potențialul acesteia de a oferi valoare adăugată în abordarea deficitelor de forță de muncă și de competențe prin facilitarea recrutării internaționale și prin contribuția la reducerea barierelor existente. În special, s-a recunoscut faptul că Rezerva de talente la nivelul UE ar putea oferi informații și orientări clare pe tot parcursul procesului de recrutare. Marea majoritate a părților interesate au fost în favoarea dezvoltării unui instrument voluntar deschis statelor membre interesate să participe. Majoritatea părților interesate au salutat opțiunea unui instrument bazat pe cerere și pe nevoile reale ale pieței forței de muncă și deschis tuturor nivelurilor de competențe, vizând într-o primă etapă ocupațiile cu deficit de forță de muncă din întreaga UE, cu posibilitatea de a-și extinde domeniul de aplicare în timp. Mai multe părți interesate au subliniat necesitatea de a asigura o protecție adecvată a resortisanților țărilor terțe împotriva riscului de recrutare inechitabilă și de condiții de muncă abuzive. A fost menționată, de asemenea, necesitatea de a asigura protecția datelor cu caracter personal în dezvoltarea unui astfel de instrument. A fost subliniată importanța valorificării instrumentelor de recrutare existente la nivelul UE și la nivel național, în special necesitatea de a asigura interoperabilitatea între aceste instrumente. S-a recomandat implicarea partenerilor economici și sociali, în special a sindicatelor și a autorităților naționale și locale, în conceperea și punerea în aplicare a inițiativei.

    Principalele probleme identificate în cadrul consultărilor au fost luate în considerare și abordate în cadrul propunerii.

    3.2Obținerea și utilizarea cunoștințelor de specialitate

    Evaluarea impactului privind crearea unei Rezerve de talente la nivelul UE a fost susținută de un studiu efectuat de un contractant extern. În plus, o serie de grupuri de experți au fost consultate cu privire la propunerea privind Rezerva de talente la nivelul UE: Grupul de experți privind migrația economică, Rețeaua practicienilor din domeniul migrației legale, Grupul de experți privind opiniile migranților în domeniul migrației, Grupul de experți privind recunoașterea calificărilor profesionale, Grupul consultativ privind Cadrul european al calificărilor.

    De asemenea, reprezentanții statelor membre au fost consultați în contextul Platformei europene privind migrația forței de muncă și al reuniunii consilierilor pentru serviciile publice europene de ocupare a forței de muncă (AFEPA).

    3.3Evaluarea impactului

    În conformitate cu politica sa privind o mai bună legiferare, în cadrul elaborării propunerii, Comisia a efectuat o evaluare a impactului care a evaluat trei opțiuni de politică:

    Opțiunea 1: Măsuri fără caracter obligatoriu menite să îmbunătățească furnizarea de informații și să faciliteze identificarea și corelarea (opțiune fără caracter legislativ)

    Această opțiune a constat într-un set de măsuri fără caracter legislativ menite să îmbunătățească furnizarea de informații și să faciliteze identificarea și corelarea. Opțiunea a vizat i) îmbunătățirea Portalului UE privind imigrația, ii) organizarea de evenimente de corelare a cererii și a ofertei de locuri de muncă și iii) dezvoltarea unui catalog online de profiluri pseudonimizate ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe, creat de statele membre, în urma unei recomandări a Comisiei. O rețea de coordonatori naționali ar facilita legătura dintre angajatorii și candidații interesați.

    Opțiunea 2: Dezvoltarea unei Rezerve de talente la nivelul UE menită să răspundă nevoilor pieței forței de muncă în ocupații-cheie (opțiune legislativă)

    Această opțiune a avut în vedere o acțiune legislativă pentru instituirea unei Rezerve de talente la nivelul UE. Aceasta ar implica dezvoltarea unei platforme online care să reunească profilurile înregistrate de persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe cu reședința în afara Uniunii și anunțurile de posturi vacante ale angajatorilor stabiliți în Uniune. Instrumentul ar urma să fie deschis tuturor nivelurilor de competențe și, în același timp, să vizeze abordarea ocupațiilor cu deficit de forță de muncă la nivelul UE (inclusiv ținând seama de considerentele regionale). În plus, acesta ar deveni un instrument de sprijinire a punerii în aplicare a parteneriatelor pentru atragerea de talente prin canalizarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țările terțe care au participat la un parteneriat pentru atragerea de talente către un loc de muncă oferit de angajatori stabiliți în statul membru relevant. Rezerva de talente la nivelul UE ar fi, de asemenea, un sistem voluntar care să permită numai participarea statelor membre interesate. Platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE ar urma să integreze instrumente specifice pentru a facilita identificarea și corelarea dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatori (de exemplu, instrumentul de corelare automat), beneficiind în același timp de reutilizarea anumitor componente informatice ale EURES. Pe platformă vor fi disponibile informații online privind procedurile de recrutare, imigrație și recunoaștere din statele membre. De asemenea, punctele de contact naționale stabilite în statele membre participante ar urma să ofere sprijin și orientări personalizate și să fie responsabile de punerea în practică a instrumentului. În cadrul acestei opțiuni, statele membre pot decide să introducă măsuri de facilitare menite să faciliteze și să accelereze procesul de recrutare (de exemplu, proceduri accelerate de imigrație).

    Opțiunea 3: Dezvoltarea unei Rezerve de talente la nivelul UE ca instrument bazat în totalitate pe cerere (opțiune legislativă)

    La fel ca în cazul opțiunii 2, această opțiune prevedea o acțiune legislativă pentru crearea unei Rezerve de talente la nivelul UE și dezvoltarea unei platforme online care să reunească profilurile înregistrate de persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe cu reședința în afara Uniunii și anunțurile de posturi vacante ale angajatorilor stabiliți în Uniune. Cu toate acestea, instrumentul ar fi un instrument complet orientat către piață, deschis tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe și tuturor angajatorilor, indiferent de ocupațiile lor. Acesta ar fi bazat pe nevoile angajatorilor, mai degrabă decât pe integrarea acestora într-o analiză strategică mai amplă a situației de pe piața forței de muncă și pe alte obiective de politică la nivelul UE și la nivel național. Rezerva de talente la nivelul UE ar fi un sistem voluntar care să permită numai participarea statelor membre interesate. În cadrul acestei opțiuni, dezvoltarea unei platforme informatice ar implica o soluție informatică complet nouă, dezvoltată prin intermediul unui sistem de corelare a cererii și a ofertei de locuri de muncă care se bazează integral pe algoritmi bazați pe IA și pe tehnologii de vârf inspirate de platformele existente din sectorul privat (componentele informatice ale EURES nu ar fi reutilizate). La fel ca în cazul opțiunii 2, platforma ar integra instrumente specifice pentru a facilita identificarea, căutarea și corelarea (de exemplu, instrumentul de corelare automat) și ar fi disponibile informații online. De asemenea, punctele de contact naționale stabilite în statele membre participante ar urma să ofere sprijin și orientări personalizate și să fie responsabile de punerea în practică a instrumentului. În cadrul acestei opțiuni, statele membre ar avea obligația de a introduce proceduri accelerate de imigrare și recunoaștere și/sau excluderea de la testul pieței forței de muncă.

    Pe baza unei evaluări a impacturilor sociale și economice, a eficacității și a eficienței opțiunilor de politică, a fezabilității lor politice și a acceptării lor de către părțile interesate, opțiunea preferată este opțiunea 2.

    Opțiunea preferată ar permite abordarea nevoilor angajatorilor ținând seama, în același timp, de o analiză strategică mai amplă a situației de pe piața forței de muncă și a altor obiective de politică la nivelul UE și la nivel național. Aceasta ar fi deschisă tuturor nivelurilor de competențe, oferind în același timp un mecanism flexibil de identificare și abordare a deficitelor de forță de muncă și de competențe într-un mod mai strategic și mai structural. Caracterul voluntar al instrumentului permite statelor membre interesate să își mențină instrumentele în vigoare și să le completeze cu noua platformă, oferind astfel sprijin suplimentar la nivelul UE. Transformarea Rezervei de talente la nivelul UE în instrumentul pentru punerea în aplicare a recrutărilor în contextul parteneriatelor pentru atragerea de talente ar facilita punerea în aplicare a acestei inițiative și, prin urmare, ar contribui indirect la gestionarea globală a migrației prin stimularea cooperării cu țările terțe în materie de migrație.

    În general, opțiunea preferată ar fi în beneficiul angajatorilor și al resortisanților țărilor terțe, deoarece ar face recrutarea internațională mai rapidă, mai ușoară și mai eficace. Deși ar implica costuri legate de dezvoltarea și gestionarea platformei atât la nivelul UE, cât și la nivel național, reutilizarea anumitor elemente informatice ale EURES ar permite economii mai mari în ceea ce privește resursele. În plus, sinergiile cu EURES ar permite valorificarea expertizei consacrate a acestei rețele în ceea ce privește procedurile de recrutare. Utilizarea unei acțiuni legislative ar permite includerea unor garanții adecvate și asigurarea transparenței și a responsabilității în ceea ce privește protecția drepturilor fundamentale, în special în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal și riscul de condiții de muncă abuzive.

    3.4Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    Deși nu se preconizează că prezenta propunere va duce la o simplificare directă a sarcinii de reglementare, ea ar fi deosebit de benefică pentru întreprinderile și angajatorii din UE, deoarece, prin facilitarea recrutării internaționale, aceștia vor avea un acces mai ușor, mai rapid și mai larg la resursele de forță de muncă din țări terțe. Sprijinul preconizat pentru recrutarea internațională ar fi deosebit de benefic pentru IMM-uri, deoarece este probabil ca, din cauza resurselor mai limitate, acestea să suporte o sarcină disproporționată atunci când angajează resortisanți ai țărilor terțe în comparație cu întreprinderile mari. Având în vedere caracterul său specific, care se axează pe ocupațiile cu deficit de forță de muncă la nivelul UE, propunerea are potențialul de a fi deosebit de benefică pentru întreprinderile și angajatorii din UE care lucrează în sectoare strategice confruntate cu deficite structurale, cum ar fi sectoarele legate de tranziția verde și digitală. Nu se preconizează că opțiunea preferată va avea un impact negativ asupra cetățenilor UE, deoarece va integra considerații strategice mai ample privind piața forței de muncă.

    3.5Drepturile fundamentale

    Această inițiativă este în concordanță cu Carta drepturilor fundamentale și consolidează dreptul la muncă și dreptul de a alege o ocupație (articolul 15), dreptul la condiții de muncă echitabile și corecte (articolul 31), dreptul la bună administrare (articolul 41) 19 și dreptul la nediscriminare (articolul 21) 20 . În plus, Rezerva de talente la nivelul UE este, de asemenea, în concordanță cu cerințele prevăzute la articolul 8 privind protecția datelor cu caracter personal și cu legislația UE privind protecția datelor, în special cu Regulamentul general privind protecția datelor și cu Regulamentul privind protecția datelor pentru instituțiile, organele, oficiile și agențiile UE 21 . În special, regulamentul propus stabilește scopurile prelucrării, precum și roluri și responsabilități clare în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal. Datele cu caracter personal sunt prelucrate numai în măsura în care acest lucru este necesar pentru îndeplinirea sarcinilor de interes public atribuite autorităților competente, astfel cum se prevede în prezentul regulament.

    4.IMPLICAȚII BUGETARE 22

    Întrucât această inițiativă este voluntară, numai statele membre interesate ar urma să participe la Rezerva de talente la nivelul UE. Anumite costuri și impacturi variază în funcție de numărul de state membre. În scopul evaluării potențialelor implicații bugetare ale propunerii, ținând seama totodată de caracterul său voluntar și de faptul că unele state membre pot decide să se alăture Rezervei odată ce sistemul va fi pe deplin operațional, s-a presupus că cel puțin 11 state membre și maximum 20 de state membre vor participa la Rezerva de talente la nivelul UE până în 2030 23 , urmând ca alte state membre să se alăture ulterior. Această ipoteză nu aduce atingere opțiunilor statelor membre, iar bugetul va fi ajustat în funcție de numărul de state membre care participă la Rezerva de talente la nivelul UE. Comisia intenționează să încurajeze cel mai mare număr posibil de state membre să se alăture Rezervei de talente la nivelul UE.

    O serie de costuri estimate în cadrul fiecărui scenariu sunt prezentate în continuare.

    Opțiunea preferată va implica:

    1) costuri unice pentru dezvoltarea de programe informatice (2026-2027)

    Costurile informatice sunt legate de dezvoltarea unei noi platforme informatice prin reutilizarea parțială a anumitor componente informatice ale EURES. Marea majoritate a costurilor informatice sunt prevăzute la nivelul UE pentru dezvoltarea infrastructurii relevante, care include, de exemplu, sistemul de bază, crearea instrumentului de verificare prealabilă, crearea unei baze de date pentru profilurile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe, precum și adaptările relevante ale componentelor EURES (de exemplu, instrumentul de corelare automat). Aceste costuri acoperă, de asemenea, interoperabilitatea dintre sistemele naționale relevante ale statelor membre și platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE.

    Finanțarea pentru Comisie: 6 722 056 – 6 804 539 EUR (cu participarea a 11-20 de state membre);

    Finanțarea interoperabilității sistemelor naționale ale statelor membre cu Rezerva de talente la nivelul UE (pentru Comisie): 2 672 400 – 4 175 625 EUR (cu participarea a 11-20 de state membre).

    2) Costuri anuale recurente pentru aspecte legate de guvernanță și alte aspecte decât cele legate de domeniul informatic (începând din 2026):

    Ar fi necesar personal suplimentar la nivelul UE, întrucât secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE ar fi instituit în cadrul Comisiei 24 . Vor exista, de asemenea, costuri pentru Comisie aferente activităților legate de coordonarea punctelor de contact naționale, formare, comunicare, traducere și furnizarea de informații online.

    În plus, ar urma să fie desemnate puncte de contact naționale în statele membre (începând din 2026). Având în vedere legătura cu parteneriatele pentru atragerea de talente, Rezerva de talente la nivelul UE poate facilita recrutarea persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă care și-au dezvoltat sau validat competențele în contextul unui parteneriat pentru atragerea de talente și au dobândit un certificat UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente care să certifice acest lucru (după 2027).

    Finanțarea pentru Comisie: 5 426 500 – 6 000 000 EUR pe an.

    Finanțare pentru statele membre (care urmează să fie acoperită de FAMI): 9 440 000 – 16 040 000 EUR: 8 000 000 – 14 600 000 EUR pentru punctele de contact naționale desemnate (începând din 2026) și 1 440 000 EUR (după 2027) pentru sprijinul administrativ destinat emiterii „certificatelor UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” (ambele categorii de costuri urmează să fie acoperite de FAMI).

    3) Costuri anuale recurente legate de domeniul informatic în etapa operațională (după 2027):

    Finanțarea pentru Comisie: 1 906 255 – 1 947 497 EUR pentru întreținerea platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE, dezvoltarea caracteristicilor și infrastructurii suplimentare ale acesteia în primii doi ani de funcționare (costurile reducându-se treptat în anii următori).

    Finanțare pentru statele membre (din bugetele naționale): 348 075 – 543 867 EUR din costurile anuale legate de menținerea interoperabilității dintre sistemele naționale ale statelor membre și platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE pentru toate statele membre participante în cursul primilor doi ani de funcționare a sistemului, presupunând că între 11 și 20 de state membre se vor alătura Rezervei de talente la nivelul UE până în 2030 (costurile reducându-se treptat în anii următori).

    Implicațiile bugetare și resursele umane și administrative necesare sunt detaliate în fișa financiară legislativă.

    5.ALTE ELEMENTE

    5.1Planurile de punere în aplicare și măsurile de monitorizare, evaluare și raportare

    Pe parcursul etapei de punere în aplicare, Comisia va organiza reuniuni periodice cu statele membre participante prin intermediul Grupului de coordonare pentru Rezerva de talente la nivelul UE pentru a discuta și a clarifica orice aspect care ar putea apărea. Până în 2031 (după aproximativ trei ani de funcționare a Rezervei de talente la nivelul UE) și, ulterior, o dată la cinci ani, Comisia va prezenta Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor un raport de evaluare a punerii în aplicare, a funcționării și a impactului Rezervei de talente la nivelul UE.

    Punerea în aplicare a Rezervei de talente la nivelul UE va fi monitorizată în raport cu principalele obiective de politică, utilizând o serie de indicatori relevanți și măsurabili, bazați pe surse de date ușor accesibile, acceptate și credibile. În special, vor fi colectate următoarele date: i) numărul și tipul profilurilor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE; ii) numărul și tipul anunțurilor de posturi vacante înregistrate pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE; iii) numărul de accesări ale platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE; iv) numărul de recrutări facilitate prin Rezerva de talente la nivelul UE; v) numărul de „certificate UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” emise, vi) numărul și tipul de recrutări facilitate prin intermediul Rezervei de talente la nivelul UE în contextul parteneriatelor pentru atragerea de talente. Performanța Rezervei de talente la nivelul UE ar urma să fie monitorizată periodic de secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE.

    Agențiile și rețelele existente ale UE, cum ar fi Agenția pentru Drepturi Fundamentale, Rețeaua europeană de migrație și Centrul de cunoștințe al Comisiei privind migrația și demografia, pot fi utilizate pentru a efectua cercetări punctuale pe teme legate de punerea în aplicare a Rezervei de talente la nivelul UE. De asemenea, Comisia va continua să recurgă la grupurile de experți existente care au contribuit la evaluarea impactului.

    5.2Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

    CAPITOLUL I – DISPOZIȚII GENERALE

    Articolele 1-4

    Acest capitol prevede obiectul, domeniul de aplicare și definițiile stabilite în scopul propunerii.

    Propunerea instituie o Rezervă de talente la nivelul UE, disponibilă pentru toate statele membre pentru a facilita recrutarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe cu reședința în afara Uniunii, inclusiv a celor care au nevoie de protecție internațională și care se află în țări terțe.

    Rezerva de talente la nivelul UE este un instrument voluntar care oferă sprijin suplimentar la nivelul UE statelor membre interesate pentru a facilita recrutarea internațională. Statele membre ar putea să își mențină orice instrumente în vigoare și să le completeze cu noua platformă. Întrucât statele membre rămân libere să decidă dacă doresc să se alăture Rezervei, la articolul 3 sunt stabilite norme clare privind participarea lor. În special, statele membre pot decide în orice moment să se alăture Rezervei de talente la nivelul UE. Aceste decizii sunt notificate Comisiei cel târziu cu 9 luni înainte. Numai angajatorii stabiliți în statele membre participante vor putea utiliza Rezerva de talente la nivelul UE pentru a-și publica anunțurile de posturi vacante pe platformă.

    Informațiile privind statele membre participante vor fi publicate pe platformă pentru a asigura transparența în ceea ce privește domeniul de aplicare al prezentului regulament.

    CAPITOLUL II – ARHITECTURA SISTEMULUI INFORMATIC

    Articolele 5 și 6

    Articolul 5 din propunere instituie o nouă platformă informatică (platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE) care reunește și sprijină corelarea profilurilor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe cu reședința în afara Uniunii și a anunțurilor de posturi vacante ale angajatorilor stabiliți în statele membre participante. În acest scop, componentele informatice relevante care urmează să fie dezvoltate sunt enumerate la articolul 5 alineatul (2). În plus, se prevede adoptarea unor acte de punere în aplicare pentru a defini standarde tehnice uniforme pentru schimbul de date, formatele de date, anunțurile de posturi vacante și profilurile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

    În vederea reducerii implicațiilor în materie de resurse ale dezvoltării unei noi platforme informatice, platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE ar trebui dezvoltată utilizând, în măsura posibilului, infrastructura informatică existentă deținută de Comisie.

    Pentru a garanta că Rezerva de talente la nivelul UE oferă statelor membre participante un instrument de sprijin eficace, este asigurată interoperabilitatea dintre sistemele naționale și platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE. Acest lucru ar permite autorităților competente din statele membre participante – precum și persoanelor înregistrate aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe și angajatorilor înregistrați care participă la Rezerva de talente la nivelul UE – să acceseze într-o singură etapă anunțurile de posturi vacante și profilurile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă care sunt înregistrate în bazele de date naționale și ale UE.

    Întrucât funcționarea platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE implică prelucrarea datelor cu caracter personal ale persoanelor înregistrate aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe și ale angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE, articolul 6 din prezenta propunere prevede norme privind prelucrarea datelor cu caracter personal, inclusiv definiția operatorilor de date și a celor care pot accesa date cu caracter personal în Rezerva de talente la nivelul UE, precum și dispoziții privind drepturile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în acest context. Este prevăzută adoptarea unor acte de punere în aplicare care să prevadă norme mai specifice, inclusiv în ceea ce privește definirea subcategoriilor de date cu caracter personal care urmează să fie prelucrate, responsabilitățile operatorilor de date și condițiile de acces la datele cu caracter personal.

    CAPITOLUL III – GUVERNANȚA

    Articolele 7-10

    Aceste dispoziții identifică autoritățile relevante responsabile de guvernanța Rezervei de talente la nivelul UE, precum și rolurile și responsabilitățile acestora.

    La articolul 8 se prevede instituirea unui secretariat al Rezervei de talente la nivelul UE care să asigure gestionarea generală a Rezervei de talente la nivelul UE, inclusiv înființarea și gestionarea platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE.

    Grupul de coordonare pentru Rezerva de talente la nivelul UE, prevăzut la articolul 9, este alcătuit din reprezentanți ai statelor membre participante (reprezentanții statelor membre neparticipante pot participa la reuniuni în calitate de observatori) și urmărește să ofere sprijin cu privire la o serie de aspecte relevante pentru punerea în aplicare a Rezervei de talente la nivelul UE, inclusiv în ceea ce privește planificarea și coordonarea activităților Rezervei. Acest grup poate oferi, de asemenea, un forum de discuții pentru a facilita schimburile între statele membre cu privire la punerea în aplicare a procedurilor accelerate de imigrație pentru a facilita recrutarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe care sunt corelate cu angajatorii prin intermediul platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE.

    Astfel cum se prevede la articolul 10, fiecare stat membru participant desemnează punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE care sunt responsabile cu punerea în aplicare a Rezervei de talente la nivelul UE pe plan național. În special, punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE transmit anunțurile de posturi vacante către platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE și notifică secretariatului Rezervei de talente la nivelul UE lista națională a ocupațiilor cu deficit de forță de muncă, precum și ocupațiile cu deficit de forță de muncă eliminate sau adăugate pe lista la nivelul UE a ocupațiilor cu deficit de forță de muncă în temeiul articolului 15 alineatul (1).

    CAPITOLUL IV – ÎNREGISTRAREA PERSOANELOR AFLATE ÎN CĂUTAREA UNUI LOC DE MUNCĂ DIN ȚĂRI TERȚE ȘI PARTICIPAREA ANGAJATORILOR LA REZERVA DE TALENTE LA NIVELUL UE

    Articolul 11 – Înregistrarea și accesul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe

    Articolul 11 prevede norme privind înregistrarea și accesul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe la platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE. După ce și-au înregistrat profilurile prin intermediul instrumentului Europass de creare a profilului, persoanele înregistrate aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe devin vizibile pentru angajatori și au permisiunea de a căuta anunțuri de posturi vacante pe platformă.

    Articolul 12 – Înregistrarea profilului și accesul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe în contextul parteneriatelor pentru atragerea de talente

    Platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE va oferi un instrument pentru punerea în aplicare a parteneriatelor pentru atragerea de talente prin facilitarea recrutărilor în acest context. În acest scop, articolul 12 stabilește norme specifice privind participarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe în contextul unui parteneriat pentru atragerea de talente.

    Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe care au participat la un parteneriat pentru atragerea de talente ar trebui să primească un „certificat UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” care să certifice competențele dezvoltate sau validate în contextul unui astfel de parteneriat. Condițiile pentru eliberarea „certificatului UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” sunt aprobate de statele membre în cadrul parteneriatului pentru atragerea de talente relevant. Este prevăzut un act de punere în aplicare pentru adoptarea modelelor privind formatul acestui certificat.

    Odată ce profilurile acestor persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sunt înregistrate pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE, „certificatul UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” devine vizibil pentru angajatori.

    Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe care au obținut un „certificat UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” au beneficiat de sprijin pentru dezvoltarea și validarea competențelor într-un cadru convenit între statele membre participante și țările partenere. Aceste activități pot fi orientate către piața forței de muncă din unul sau mai multe state membre care participă la parteneriatul pentru atragerea de talente, care pot contribui, de asemenea, din punct de vedere financiar, la dezvoltarea și punerea în aplicare a acestui sprijin. Prin urmare, statele membre care participă la parteneriatul pentru atragerea de talente relevant pot decide să limiteze vizibilitatea profilurilor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe care au obținut un „certificat UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente”, pentru o perioadă maximă de un an, pentru angajatorii stabiliți în unul sau mai multe state membre care participă la același parteneriat pentru atragerea de talente.

    Articolul 13 – Participarea angajatorilor la Rezerva de talente la nivelul UE

    Articolul 13 prevede norme privind participarea angajatorilor la Rezerva de talente la nivelul UE. Anunțurile de posturi vacante ale angajatorilor sunt transferate către platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE de către punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE. Întrucât Rezerva de talente la nivelul UE vizează anumite ocupații cu deficit de forță de muncă, numai anunțurile de posturi vacante care se încadrează în categoriile prevăzute în lista ocupațiilor cu deficit de forță de muncă din UE (articolul 14), în ajustările naționale ale acestei liste (articolul 15) și în categoriile relevante pentru un parteneriat pentru atragerea de talente sunt transferate pe platformă. Pentru a fi transferate pe platformă, anunțurile de posturi vacante respective sunt deschise, de asemenea, recrutării persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe, în conformitate cu principiul preferinței pentru cetățenii Uniunii.

    Angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE trebuie să respecte legislația și practicile naționale și ale Uniunii relevante. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe sunt astfel protejate împotriva discriminării, a riscului de recrutare inechitabilă și a condițiilor de muncă abuzive.

    Articolul 14-15 – Lista ocupațiilor cu deficit de forță de muncă din UE și adaptările naționale ale listei

    Pentru a sprijini mai bine eforturile statelor membre participante privind abordarea deficitelor de forță de muncă existente și viitoare, Rezerva de talente la nivelul UE ar trebui să vizeze în mod specific cele mai relevante ocupații. În acest scop, în anexa la prezentul regulament, este prevăzută o listă a ocupațiilor cu deficit de forță de muncă din UE în conformitate cu clasificarea ISCO-08 la nivelul cu 4 caractere. Lista la nivelul UE poate fi modificată de Comisie prin acte delegate, ținând seama de ocupațiile cu deficit de forță de muncă comune unui număr semnificativ de state membre participante și de ocupațiile care contribuie în mod direct la dubla tranziție verde și digitală a UE. Statele membre participante pot decide să adauge sau să elimine de pe lista la nivelul UE ocupații cu deficit de forță de muncă pentru a răspunde nevoilor lor specifice de pe piața forței de muncă. Ajustările naționale trebuie să afecteze numai corelarea anunțurilor de posturi vacante din statul membru în cauză.

    Articolul 16 – Căutare și corelare

    Persoanele înregistrate aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe și angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE vor putea să se caute reciproc pe platforma informatică prin intermediul unei funcții de căutare care este prevăzută cu filtre. Sunt disponibile filtre specifice pentru identificarea profilurilor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă care dețin un „certificat UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente”.

    În plus, un instrument automat de corelare integrat în platforma informatică generează o listă de sugestii privind profilurile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și anunțurile de posturi vacante. Lista se bazează pe relevanța competențelor, calificărilor și experiențelor profesionale declarate în profil în raport cu cele necesare pentru un anumit loc de muncă vacant.

    CAPITOLUL V – FURNIZAREA DE INFORMAȚII, SERVICII DE SPRIJIN ȘI PROCEDURI ACCELERATE DE IMIGRAȚIE

    Articolul 17 – Furnizarea de informații și servicii de sprijin

    Pentru a facilita recrutarea, făcând normele relevante aplicabile în diferitele state membre mai ușor de înțeles și mai transparente pentru angajatori și pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe, se furnizează informații online prin intermediul platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE, în special în ceea ce privește procedurile de recrutare, imigrație și recunoaștere.

    În plus, pentru a asigura o protecție adecvată a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe recrutate prin intermediul Rezervei de talente la nivelul UE, sunt incluse informații privind modalitățile de a obține reparații disponibile în statele membre participante.

    În ceea ce privește sprijinul post-selecție, articolul 17 alineatul (3) impune punctelor de contact privind Rezerva de talente la nivelul UE să furnizeze orientări și informații la cererea persoanelor înregistrate aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe și a angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE cu privire la procedurile de reîntregire a familiei și la drepturile membrilor familiei, la măsurile naționale de integrare și la organizațiile care oferă sprijin post-recrutare resortisanților țărilor terțe. Aceste informații ar trebui să includă, de asemenea, modalitățile de a obține reparații disponibile pentru cazurile de exploatare prin muncă și practicile de recrutare inechitabilă din statele membre participante.

    Articolul 18 – Facilitarea plângerilor

    Pentru a asigura protecția eficace a persoanelor înregistrate aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe, articolul 18 impune statelor membre obligația de a se asigura că există mecanisme eficace care să le permită persoanelor înregistrate din țări terțe să depună o plângere în cazul încălcării de către angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE a obligațiilor prevăzute la articolul 13. În conformitate cu articolul 10, punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE suspendă accesul angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE și elimină anunțurile de posturi vacante ale acestora în cazul în care autoritățile naționale competente responsabile cu legislația și practicile relevante notifică o încălcare a legislației și a practicilor relevante ale Uniunii și naționale pentru a asigura egalitatea de tratament și protecția resortisanților țărilor terțe împotriva recrutării inechitabile și a condițiilor de muncă inadecvate în temeiul articolului 13.

    Articolul 19 – Proceduri accelerate de imigrație

    Pentru a facilita și a accelera recrutarea de către angajatori a persoanelor înregistrate aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe care își au reședința în străinătate, articolul 19 introduce posibilitatea ca statele membre participante să instituie proceduri accelerate de imigrație, în special în ceea ce privește obținerea vizelor și a permiselor de ședere în scopuri profesionale și exceptarea de la principiul preferinței pentru cetățenii Uniunii.

    CAPITOLUL VI – DISPOZIȚII FINALE

    Articolele 20-24

    Aceste articole stabilesc norme privind monitorizarea, raportarea, exercitarea delegării și adoptarea actelor de punere în aplicare, precum și intrarea în vigoare a prezentului regulament.



    2023/0404 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    DE INSTITUIRE A REZERVEI DE TALENTE LA NIVELUL UE

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 79 alineatul (2) litera (a),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ parlamentelor naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 25 ,

    având în vedere avizul Comitetului Regiunilor 26 ,

    având în vedere avizul Autorității Europene pentru Protecția Datelor 27 ,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1)Uniunea și fiecare stat membru în parte se confruntă cu deficite într-o gamă largă de sectoare și ocupații, inclusiv în cele relevante pentru tranziția verde și cea digitală. Deficitele considerabile în sectorul construcțiilor, al asistenței medicale, al ospitalității, al transporturilor, al tehnologiei informației și comunicațiilor, precum și în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii există de mult timp și au fost exacerbate de pandemia de COVID-19 și de accelerarea tranziției verzi și a celei digitale. Se preconizează că deficitul de forță de muncă va persista și s-ar putea agrava în contextul provocărilor demografice.

    (2)Abordarea deficitului de forță de muncă necesită o soluție cuprinzătoare la nivelul Uniunii și la nivel național, care să includă printre priorități o mai bună valorificare a întregului potențial al grupurilor cu o participare mai scăzută pe piața forței de muncă, recalificarea și perfecționarea forței de muncă existente, facilitarea mobilității forței de muncă în interiorul UE, precum și îmbunătățirea condițiilor de muncă și a atractivității anumitor ocupații. Având în vedere amploarea actuală a deficitelor de pe piața forței de muncă și tendințele demografice, este probabil ca măsurile care vizează exclusiv forța de muncă de la nivel național și forța de muncă din Uniune să fie insuficiente pentru a aborda deficitul actual și viitor de forță de muncă și lipsa de personal calificat. Prin urmare, migrația legală este esențială pentru completarea acestor acțiuni și trebuie să facă parte din soluția adoptată pentru a sprijini pe deplin dubla tranziție.

    (3)Pentru a facilita recrutarea la nivel internațional și pentru a le oferi resortisanților țărilor terțe oportunitatea de a lucra în sectoare cu deficit de forță de muncă la nivelul UE, ar trebui instituită o rezervă de talente la nivelul UE sub forma unei platforme la nivelul Uniunii care să reunească și să faciliteze corelarea profilurilor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate cu reședința în afara Uniunii și a anunțurilor de posturi vacante propuse de angajatori stabiliți în statele membre participante.

    (4)În recomandarea sa privind căile legale de acces la protecție în UE 28 , Comisia încurajează statele membre să instituie și să promoveze căi complementare de ocupare a forței de muncă pentru persoanele care au nevoie de protecție internațională 29 . Operaționalizarea căilor complementare ar putea fi sprijinită și prin intermediul Rezervei de talente la nivelul UE.

    (5)Rezerva de talente la nivelul UE ar trebui să aibă drept obiectiv sprijinirea statelor membre participante în abordarea deficitelor existente și viitoare de competențe și de forță de muncă prin recrutarea de resortisanți ai țărilor terțe, în măsura în care activarea forței de muncă de la nivel național și mobilitatea în interiorul UE nu sunt suficiente pentru atingerea acestui obiectiv. Ca instrument voluntar de facilitare a recrutării internaționale, Rezerva de talente la nivelul UE ar trebui să ofere statelor membre interesate sprijin suplimentar la nivelul Uniunii. În acest scop, ar trebui să se asigure complementaritatea și interoperabilitatea cu inițiativele și platformele naționale existente. Pentru a se asigura o participare cât mai largă cu putință, ar trebui să se țină seama de nevoile specifice ale statelor membre în faza de creare a Rezervei de talente la nivelul UE. Prin urmare, „talent” este un termen cuprinzător care se referă la întreaga gamă de competențe care ar putea fi necesare pe piețele forței de muncă din statele membre.

    (6)Rezerva de talente la nivelul UE urmărește să furnizeze servicii angajatorilor stabiliți în statele membre participante, inclusiv agențiilor private de ocupare a forței de muncă, agenților de muncă temporară și intermediarilor de pe piața muncii, astfel cum sunt definiți în Convenția nr. 181 a Organizației Internaționale a Muncii din 1997.

    (7)Rezerva de talente la nivelul UE ar trebui, de asemenea, să sprijine punerea în aplicare a unor parteneriate pentru atragerea de talente, care reprezintă unul dintre aspectele­cheie ale dimensiunii externe a Pactului privind migrația și azilul 30 și care sunt operaționalizate în conformitate cu Comunicarea Comisiei privind atragerea de competențe și de talente în UE 31 . Participarea unui stat membru la un parteneriat pentru atragerea de talente nu ar trebui să aducă atingere deciziei sale privind participarea la Rezerva de talente la nivelul UE.

    (8)Pentru a se garanta că autoritățile statelor membre sunt reprezentate în mod adecvat în Grupul de coordonare pentru Rezerva de talente la nivelul UE, fiecare stat membru participant ar trebui să numească câte doi reprezentanți, unul din partea autorităților de ocupare a forței de muncă și unul din partea autorităților responsabile în domeniul imigrației.

    (9)Ar trebui creată o platformă informatică a Rezervei de talente la nivelul UE utilizându-se, în măsura posibilului, infrastructura informatică de care Comisia dispune deja. Infrastructura informatică creată pentru portalul EURES ar putea fi parțial reutilizată pentru platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE, precum și singurul canal coordonat și instrumentul de corelare automată cu adaptările relevante, inclusiv pentru a se ține seama în mod corespunzător de „certificatul UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente”.

    (10)Ar trebui să se creeze sinergii, după caz, între platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE și alte instrumente și servicii relevante de la nivelul Uniunii, inclusiv în ceea ce privește accesul la materiale didactice, cum ar fi EU Academy și Interoperable Europe Academy. Platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE ar trebui să fie adaptată rapid și periodic la noile practici tehnologice și să furnizeze servicii informatice de ultimă generație prin introducerea unor caracteristici și instrumente inovatoare.

    (11)Formatul profilurilor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și al anunțurilor de posturi vacante ar trebui stabilit folosindu-se actuala clasificare europeană a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor (ESCO), astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) 2016/589 32 , care conține o terminologie standardizată pentru ocupații, aptitudini și competențe și facilitează transparența aptitudinilor și a calificărilor. ESCO ar trebui să sprijine persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe, angajatorii și punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE să furnizeze informații comparabile privind experiențele profesionale, ocupațiile care fac obiectul unui anunț de post vacant, precum și aptitudinile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și solicitate de angajatori, permițând astfel realizarea unui proces de corelare de înaltă calitate. După caz, punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE ar trebui să utilizeze formatul ESCO pentru transferul anunțurilor de posturi vacante către platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE. Pentru a permite interoperabilitatea, statele membre care nu adoptă ESCO pentru anunțurile de posturi vacante la nivel național ar trebui să elaboreze tabele de corespondență care să compare clasificarea utilizată în sistemele naționale și ESCO. Tabelele de corespondență ar trebui puse la dispoziția Comisiei și utilizate pentru transcodarea automată a informațiilor privind anunțurile de posturi vacante sau profilurile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în scopul corelării automate prin intermediul platformei informatice comune.

    (12)Pentru garantarea funcțiilor de căutare și de corelare ale platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE, ar trebui să se atribuie sarcini secretariatului Rezervei de talente la nivelul UE și punctelor naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE. Aceste sarcini ar trebui considerate sarcini de interes public pentru a căror îndeplinire este necesară prelucrarea datelor cu caracter personal, astfel cum se menționează la articolul 5 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2018/1725 33 și, respectiv, la articolul 6 alineatul (1) litera (e) din Regulamentul (UE) 2016/679 34 . Prelucrarea datelor cu caracter personal ar trebui efectuată în conformitate cu articolul 8 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și cu Regulamentele (UE) 2018/1725 și (UE) 2016/679 ale Parlamentului European și ale Consiliului.

    (13)Prelucrarea pentru funcțiile de căutare și de corelare ale platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE ar trebui să se limiteze la datele cu caracter personal necesare pentru identificarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate și a angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE, pentru a permite căutarea și corelarea pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE, precum și pentru colectarea de date în vederea îmbunătățirii funcționării Rezervei de talente. Acest lucru nu ar trebui să necesite prelucrarea datelor cu caracter personal menționate la articolul 9 din Regulamentul (UE) 2016/679 și la articolul 10 din Regulamentul (UE) 2018/1725.

    (14)Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate ar trebui să aibă dreptul de a alege dintr-o serie de opțiuni tehnice pentru a restricționa accesul la datele lor cu caracter personal, de exemplu prin limitarea accesului la datele lor de contact. Profilurile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate și ale angajatorilor care participă la platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE care nu au fost utilizate timp de doi ani ar trebui eliminate automat. Atunci când se elimină anumite profiluri, un set limitat de date anonimizate ar putea fi stocate în continuare pentru cercetare și statistici, inclusiv în scopul producerii statisticilor europene și asigurării calității acestora.

    (15)Fără a aduce atingere obligației lor de a informa persoanele vizate cu privire la prelucrarea datelor lor cu caracter personal și la drepturile lor în calitate de persoane vizate în conformitate cu articolele 12 și 13 din Regulamentul (UE) 2016/679 și cu articolele 14 și 15 din Regulamentul (UE) 2018/1725, secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE și punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE ar trebui, de asemenea, să informeze persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate și angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE cu privire la drepturile lor de a restricționa, din punct de vedere tehnic, accesul la datele lor cu caracter personal și de a solicita, în orice moment, ștergerea sau modificarea datelor lor cu caracter personal incluse în profilurile proprii.

    (16)Rezerva de talente la nivelul UE ar trebui să contribuie la îndeplinirea obiectivului de descurajare a migrației ilegale, inclusiv prin facilitarea accesului la căile legale existente. Persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe care fac obiectul unei decizii judiciare sau administrative prin care li se refuză intrarea sau șederea într-un stat membru sau al unei interdicții de intrare în conformitate cu Directiva 2008/115/CE a Parlamentului European și a Consiliului 35 nu ar trebui să li se permită să își înregistreze profilul pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE, având în vedere că nu vor avea drept de intrare și de ședere în Uniune. În acest scop, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe ar trebui să aibă obligația, înainte de a-și înregistra profilul în Rezerva de talente la nivelul UE, să declare că în prezent nu fac obiectul unui refuz al intrării sau șederii într-un stat membru sau al unei interdicții de intrare pe teritoriul Uniunii. De asemenea, ar trebui furnizate informații cu privire la consecințele unei declarații false în acest sens.

    (17)Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe care doresc să se înregistreze în Rezerva de talente la nivelul UE ar trebui să își creeze un profil utilizând funcționalitatea de creare a profilului Europass 36 , care permite crearea unui profil gratuit și menționarea aptitudinilor, a calificărilor și a altor experiențe relevante într-un singur loc securizat online.

    (18)Atunci când este necesar, recunoașterea calificărilor și validarea competențelor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate ar trebui să se desfășoare în statele membre participante la cererea persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă sau a angajatorului, în conformitate cu legislația și practicile naționale și cu orice acord internațional relevant, inclusiv cu acordurile de recunoaștere reciprocă a calificărilor profesionale. Pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE ar trebui să fie disponibile servicii de asistență personalizată și informații online privind procedurile existente de recunoaștere și validare la nivel național; acestea ar trebui să fie furnizate de punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE.

    (19)În cadrul parteneriatelor pentru atragerea de talente, resortisanții țărilor terțe selectate primesc sprijin pentru dezvoltarea și validarea competențelor într-un cadru aprobat de statele membre care participă la un parteneriat pentru atragerea de talente și de țările partenere. Prin urmare, competențele dezvoltate sau validate în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente ar trebui să fie atestate prin „certificatul UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente”, care este vizibil în contextul Rezervei de talente la nivelul UE. Angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE ar trebui să poată filtra profilurile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate pentru a le identifica pe cele care au obținut un „certificat UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente”. Acest lucru ar putea să îi încurajeze pe angajatori să ofere un loc de muncă în Uniune. În cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente, statele membre ar trebui să stabilească condițiile pentru emiterea „certificatului UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” în scopul Rezervei de talente la nivelul UE, inclusiv dacă autoritatea națională a țării partenere, o organizație internațională sau o altă parte interesată ar trebui să sprijine eliberarea acestuia. Emiterea unui „certificat UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” nu aduce atingere normelor europene și naționale privind accesul la profesiile reglementate.

    (20)Lista țărilor terțe și a statelor membre care participă la parteneriate pentru atragerea de talente ar trebui publicată pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE, împreună cu ocupațiile relevante care fac obiectul fiecărui parteneriat.

    (21)În contextul unui parteneriat pentru atragerea de talente, dezvoltarea și validarea competențelor pot fi orientate către piața muncii din unul sau din mai multe state membre participante. Statele membre pot contribui, inclusiv financiar, la dezvoltarea și la punerea în aplicare a sprijinului pentru dezvoltarea și validarea competențelor oferit în contextul unui parteneriat pentru atragerea de talente. Prin urmare, dacă statele membre care participă la parteneriatul pentru atragerea de talente decid astfel, numai angajatorii stabiliți în unul sau mai multe state membre care participă la un parteneriat pentru atragerea de talente ar trebui să poată efectua, pentru o perioadă de maximum un an, căutări în lista persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate care dețin un „certificat UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente”. Această posibilitate s-ar putea aplica, în special, în cazurile în care dezvoltarea competențelor a vizat în mod specific nevoile unui stat membru. Pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE ar trebui publicate informații din care să reiasă dacă se aplică această posibilitate și dacă da, în ce cazuri, pentru a informa persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate și angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE. Toți angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE pot accesa profilurile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate care dețin un „certificat UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” după ce se încheie această perioadă. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe care au primit sprijin în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente ar trebui să aibă întotdeauna posibilitatea de a se înregistra în Rezerva de talente la nivelul UE, ca orice alt resortisant al unei țări terțe, fără a fi nevoite să declare că dețin un „certificat UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” și, prin urmare, să își depună candidatura pentru locuri de muncă în alte state membre.

    (22)Principiile Pilonului european al drepturilor sociale ar trebui să se aplice tuturor activităților desfășurate în contextul Rezervei de talente la nivelul UE, în special în ceea ce privește dreptul la un tratament echitabil și egal atunci când este vorba de condiții de muncă, salarii minime, acces la protecție socială, formare și protecția tinerilor la locul de muncă. În conformitate cu aceste principii, Rezerva de talente la nivelul UE ar trebui să asigure locuri de muncă de calitate.

    (23)În „Principiile generale și orientările operaționale pentru o recrutare corectă”, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a stabilit o serie de standarde privind protecția adecvată a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe împotriva recrutării inechitabile. Angajatorii ar trebui să respecte legislația și practicile aplicabile ale Uniunii. De asemenea, angajatorii ar trebui să asigure egalitatea de tratament a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe în raport cu resortisanții statelor membre participante, în conformitate cu Directiva 2011/98/UE 37 , cu Directiva 2014/36/UE 38 , cu Directiva (UE) 2021/1883 39 și cu Directiva (UE) 2016/801 40 . În conformitate cu Directiva (UE) 2019/1152 41 , în momentul angajării, angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE ar trebui să furnizeze persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate informații scrise, într-un limbaj ușor de înțeles, cu privire la drepturile și obligațiile lor care decurg din raportul de muncă. Aceste informații ar trebui să includă cel puțin locul unde se desfășoară munca și tipul de muncă, durata angajării, remunerația, programul de lucru, numărul de zile de concediu plătite și, după caz, alte condiții de muncă relevante. Un angajator nu ar trebui să perceapă nicio taxă de recrutare, nici să îi interzică unui lucrător să lucreze pentru alți angajatori în afara programului de lucru stabilit cu angajatorul respectiv și nici să aplice lucrătorului un tratament nefavorabil pentru acest lucru. Angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE ar trebui să respecte Directiva 96/71/CE 42 , astfel cum a fost modificată prin Directiva (UE) 2018/957, atunci când detașează lucrători în cadrul prestării de servicii, în special în ceea ce privește condițiile de muncă și de încadrare în muncă stabilite în directivă, cum ar fi obligația ca lucrătorii din țări terțe să poată fi detașați într-un stat membru numai dacă sunt angajați legal și în mod obișnuit într-un alt stat membru. 

    (24)Pentru a asigura o corelare de înaltă calitate, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate și angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE ar trebui să aibă acces la o listă cu profilurile sugerate ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate și cu anunțurile de posturi vacante, în funcție de relevanța competențelor, a calificărilor și a experienței lor profesionale pentru postul vacant. Lista este generată de instrumentul automat de corelare al platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE.

    (25)Platforma Rezervei de talente la nivelul UE ar trebui să răspundă nevoilor stabilite pe piața forței de muncă și nu ar trebui să servească deplasării forței de muncă existente sau să aibă un efect negativ asupra forței de muncă existente ori să submineze în alt mod munca decentă sau concurența loială. Pentru a sprijini mai bine eforturile statelor membre de a aborda deficitele existente și viitoare în materie de forță de muncă, Rezerva de talente la nivelul UE ar trebui să vizeze ocupații specifice la toate nivelurile de competențe, pe baza celor mai frecvente ocupații cu deficit de forță de muncă din Uniune și a ocupațiilor cu o contribuție directă la tranziția verde și la cea digitală, prevăzute în anexa la prezentul regulament. Pentru a adapta anunțurile de posturi vacante la nevoile specifice ale piețelor naționale ale forței de muncă și luând ca punct de plecare lista ocupațiilor cu deficit de forță de muncă de la nivelul UE prevăzută în anexă, statele membre participante sunt autorizate să notifice secretariatului Rezervei de talente la nivelul UE adăugarea sau eliminarea anumitor ocupații cu deficit de forță de muncă. Aceste notificări ar trebui să aibă un impact numai asupra corelărilor efectuate cu anunțurile de posturi vacante prezentate de statul membru respectiv. Nici lista ocupațiilor cu deficit de forță de muncă de la nivelul UE, nici notificările statelor membre nu ar trebui să aducă atingere respectării principiului preferinței pentru cetățenii Uniunii.

    (26)Statele membre participante ar trebui să se asigure că informațiile privind Rezerva de talente la nivelul UE și privind funcționarea acestei rezerve sunt ușor accesibile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe și angajatorilor, în special informațiile referitoare la autoritățile competente din statele membre participante. Aceste informații ar trebui să includă condițiile și procedurile de participare la Rezerva de talente la nivelul UE.

    (27)Secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE ar trebui să se asigure că pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE sunt disponibile informații ușor accesibile privind procedurile de imigrație, recunoașterea calificărilor și validarea competențelor, drepturile resortisanților țărilor terțe, condițiile de viață și de muncă, precum și modalitățile disponibile de a obține reparații pentru cazurile de exploatare prin muncă și practicile de recrutare inechitabile din statele membre participante. Punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE ar trebui să furnizeze informațiile relevante secretariatului Rezervei de talente la nivelul UE pentru a permite publicarea acestora pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE. Pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE ar trebui, de asemenea, să fie disponibile informații online privind sprijinul disponibil pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă care au nevoie de protecție internațională și care se află în țări terțe. Măsurile de sprijin instituite de statele membre ar putea include campanii de informare specifice, sprijin pentru obținerea unui document de călătorie și sprijin pentru integrare la sosire.

    (28)Informațiile furnizate pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE ar trebui să fie puse la dispoziție cel puțin în limbile oficiale ale statelor membre participante.

    (29)Delegațiile Uniunii Europene ar trebui să sprijine furnizarea de informații persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe cu privire la Rezerva de talente la nivelul UE și la funcționarea acesteia, precum și cu privire la statele membre participante.

    (30)La cererea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate și a angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE, punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE ar putea oferi sprijin suplimentar. Acest sprijin suplimentar ar trebui să includă informații adaptate privind vizele și permisele de ședere relevante în scopuri profesionale în statul membru participant, inclusiv în ceea ce privește drepturile și obligațiile resortisanților țărilor terțe, cum ar fi accesul la prestații sociale, la asistență medicală, la educație și la locuințe. De asemenea, se pot oferi orientări și informații specifice cu privire la procedurile de reîntregire a familiei și la drepturile membrilor familiei, precum și cu privire la măsurile existente de facilitare a integrării în statul membru gazdă, cum ar fi cursurile de limbă și formarea profesională. Aceste informații ar trebui să includă, de asemenea, modalitățile disponibile de a obține reparații pentru cazurile de exploatare prin muncă și practicile de recrutare inechitabilă din statele membre participante. Punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE ar trebui să furnizeze angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE informații cu privire la drepturile și obligațiile lor legate de securitatea socială, măsurile active pe piața forței de muncă, fiscalitate, aspecte legate de contractele de muncă, drepturile de pensie și asigurările de sănătate.

    (31)Pentru a se atinge obiectivul prezentului regulament, ar trebui asigurată punerea în aplicare efectivă a acquis-ului UE privind migrația legală. În plus, pentru a facilita și a accelera recrutarea de către angajatori a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe cu reședința în afara Uniunii, statele membre participante pot să instituie proceduri accelerate de imigrație, în special în ceea ce privește obținerea vizelor și a permiselor de ședere în scopuri profesionale și exceptarea de la principiul preferinței pentru cetățenii Uniunii. Punerea în aplicare a procedurilor accelerate de imigrație ar putea fi discutată în contextul Grupului de coordonare pentru Rezerva de talente la nivelul UE, în special în vederea încurajării schimbului de bune practici între statele membre.

    (32)Întrucât obiectivele prezentului regulament, și anume instituirea unei platforme la nivelul Uniunii menite să abordeze deficitul de forță de muncă la nivelul Uniunii prin facilitarea recrutării de resortisanți ai țărilor terțe pentru ocupațiile cu deficit de forță de muncă din UE nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre din cauza lipsei unor canale eficace și a vizibilității limitate la nivel mondial, dar, având în vedere amploarea acțiunii, pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivelor menționate.

    (33)În vederea îndeplinirii obiectivelor prezentului regulament de facilitare a recrutării internaționale, ar trebui delegată Comisiei competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene pentru modificarea prezentului regulament în ceea ce privește anexa care conține lista ocupațiilor cu deficit de forță de muncă de la nivelul UE. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare 43 . În special, pentru a asigura participarea egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestor instituții au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.

    (34)În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei. Respectivele competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului 44 .

    (35)Pentru adoptarea modelelor de format al „certificatului UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” ar trebui utilizată procedura de consultare. Pentru adoptarea și actualizarea standardelor tehnice privind schimbul de date, formatul datelor, formatul anunțurilor de posturi vacante și formatul profilurilor pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe ar trebui utilizată procedura de examinare. Procedura de examinare ar trebui utilizată, de asemenea, pentru adoptarea standardelor tehnice privind subcategoriile de date cu caracter personal care urmează să fie prelucrate, responsabilitățile operatorilor de date, inclusiv normele care reglementează posibila utilizare a uneia sau a mai multor persoane împuternicite de operator, precum și condițiile de acces la datele cu caracter personal și posibilitatea de care dispun persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate de a restricționa accesul la datele lor cu caracter personal pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE.

    (36)Prezentul regulament respectă drepturile fundamentale și principiile recunoscute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în conformitate cu articolul 6 din TUE.

    (37)Statele membre participante ar trebui să pună în aplicare prezentul regulament în deplină conformitate cu toate obligațiile Cartei drepturilor fundamentale a UE și, în special, fără discriminare pe criterii de sex, rasă, culoare, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbi, religie sau convingeri, opinii politice sau de orice altă natură, apartenența la o minoritate națională, avere, naștere, handicap, vârstă sau orientare sexuală. Ar trebui să se asigure respectarea unor condiții de muncă echitabile și corecte și protecția tinerilor la locul de muncă. 

    (38)În conformitate cu articolele 1 și 2 din Protocolul nr. 22 privind poziția Danemarcei, anexat la TUE și la TFUE, Danemarca nu participă la adoptarea prezentului regulament, nu are obligații în temeiul acestuia și nu face obiectul aplicării sale.

    (39)[În conformitate cu articolele 1 și 2 din Protocolul nr. 21 privind poziția Regatului Unit și a Irlandei cu privire la spațiul de libertate, securitate și justiție, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, și fără a aduce atingere articolului 4 din protocolul respectiv, Irlanda nu participă la adoptarea prezentului regulament, nu are obligații în temeiul acestuia și nu face obiectul aplicării sale,] SAU [În conformitate cu articolul 3 din Protocolul nr. 21 privind poziția Regatului Unit și a Irlandei cu privire la spațiul de libertate, securitate și justiție, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Irlanda și-a notificat [, prin scrisoarea din...,] dorința de a participa la adoptarea și la aplicarea prezentului regulament],

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    CAPITOLUL I
    DISPOZIȚII GENERALE

    Articolul 1
    Obiect

    (1)Prezentul regulament instituie Rezervă de talente la nivelul UE, disponibilă pentru toate statele membre, pentru a facilita recrutarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe cu reședința în afara Uniunii.

    (2)Prezentul regulament stabilește norme privind:

    (a)autoritățile responsabile cu gestionarea și funcționarea Rezervei de talente la nivelul UE și cooperarea dintre ele;

    (b)funcționarea platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE și a serviciilor de sprijin conexe;

    (c)condițiile și procedurile pentru participarea la Rezerva de talente la nivelul UE a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe și a angajatorilor;

    (d)facilitarea recrutării persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe care beneficiază de un parteneriat pentru atragerea de talente.

    Articolul 2
    Domeniul de aplicare

    (1)Prezentul regulament se aplică persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe cu reședința în afara Uniunii și angajatorilor stabiliți în statele membre participante.

    Articolul 3 
    Participare

    (1)Orice stat membru poate decide în orice moment să participe la Rezerva de talente la nivelul UE. Statul membru își notifică decizia Comisiei cu cel puțin 9 luni înainte de data de la care intenționează să participe. Începând cu prima zi de participare, anunțurile de posturi vacante ale angajatorilor stabiliți în statul membru respectiv pot fi transferate pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE.

    (2)Informațiile privind statele membre participante sunt puse la dispoziția publicului pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE.

    Articolul 4
    Definiții

    (1)În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    (1)„state membre participante” înseamnă statele membre care participă la Rezerva de talente la nivelul UE;

    (2)„persoană aflată în căutarea unui loc de muncă dintr-o țară terță” înseamnă o persoană cu reședința în afara Uniunii, care nu este cetățean al Uniunii în sensul articolului 20 alineatul (1) din TFUE și care caută un loc de muncă în Uniune;

    (3)„angajator” înseamnă orice persoană fizică sau orice entitate juridică stabilită într-un stat membru participant sub conducerea sau supravegherea căreia se desfășoară încadrarea în muncă, precum și agențiile private de ocupare a forței de muncă, agenții de muncă temporară și intermediarii de pe piața muncii;

    (4)„profil” înseamnă informațiile furnizate de o persoană aflată în căutarea unui loc de muncă dintr-o țară terță prin intermediul unui format standard de date în scopul căutării unui loc de muncă prin intermediul platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE;

    (5)„canal coordonat unic” înseamnă serviciul informatic instituit pentru transmiterea anunțurilor de posturi vacante din statele membre participante către platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE în conformitate cu un sistem uniform și utilizând infrastructura tehnică necesară.

    CAPITOLUL II
    ARHITECTURA SISTEMULUI INFORMATIC

    Articolul 5
    Platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE

    (1)Se instituie platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE, menită să faciliteze recrutarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe.

    (2)Platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE este compusă din:

    (a)canalul coordonat unic care permite statelor membre participante să transfere anunțurile de posturi vacante în baza de date a Rezervei de talente la nivelul UE;

    (b)infrastructura tehnică care permite bazei de date a Rezervei de talente la nivelul UE să primească anunțurile de posturi vacante din partea statelor membre participante;

    (c)infrastructura tehnică necesară pentru colectarea și actualizarea profilurilor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate;

    (d)infrastructura tehnică menită să permită punctelor naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE și angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE să efectueze căutări în lista persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate, iar persoanelor înregistrate, să efectueze căutări în lista de anunțuri de posturi vacante;

    (e)instrumentul de corelare automată;

    (f)canalul securizat de comunicare care le permite persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate și angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE să comunice în cadrul platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE.

    (3)Comisia adoptă, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, standardele tehnice necesare pentru a specifica schimbul de date, formatul datelor, inclusiv ESCO, formatul anunțurilor de posturi vacante și formatul profilurilor pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 22 alineatul (3).

    (4)Statele membre participante și secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE menționat la articolul 8 asigură interoperabilitatea tehnică între sistemele naționale și platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE. Secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE asigură interfața cu alte instrumente și servicii relevante oferite la nivelul Uniunii, după caz.

    Articolul 6
    Prelucrarea datelor cu caracter personal

    (1)Secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE poate prelucra datele cu caracter personal ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate și ale angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE numai în măsura în care acest lucru este necesar pentru a-și îndeplini sarcinile în temeiul articolului 8. Atunci când prelucrează date cu caracter personal în acest scop, secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE acționează în calitate de operator de date, în sensul articolului 3 punctul 8 din Regulamentul (UE) 2018/1725.

    (2)Punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE pot prelucra datele cu caracter personal ale angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE și ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate numai în măsura în care acest lucru este necesar pentru îndeplinirea sarcinilor care le revin în temeiul articolului 10. Atunci când prelucrează date cu caracter personal în acest scop, punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE acționează în calitate de operatori de date, în sensul articolului 4 punctul 7 din Regulamentul (UE) 2016/679.

    (3)Profilurile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate includ numele, prenumele, datele de contact, data nașterii și cetățenia, informații privind calificările academice și profesionale, experiența profesională și alte competențe și cunoștințe lingvistice. Anunțurile de posturile vacante ale angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE includ numele, prenumele și datele de contact. 

    (4)Secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE și punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE informează persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate și angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE cu privire la prelucrarea datelor lor cu caracter personal și la drepturile lor în calitate de persoane vizate, precum și cu privire la drepturile lor prevăzute la alineatele (6) și (7).

    (5)Datele cu caracter personal înregistrate pe platforma Rezervei de talente la nivelul UE sau transmise acesteia în conformitate cu prezentul regulament sunt indexate, stocate și puse la dispoziție pe platformă numai în scopul căutării și al corelării. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate trebuie să aibă dreptul de a alege dintr-o serie de opțiuni tehnice pentru a restricționa accesul la datele lor cu caracter personal.

    (6)Profilurile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate care nu au fost accesate în decurs de doi ani de la înregistrarea profilurilor lor se elimină sau se anonimizează și nu se stochează date cu caracter personal. Atunci când profilurile sunt eliminate, un set limitat de date anonimizate ar putea fi stocate în continuare pentru cercetare și statistici și pentru extragerea de date în vederea îmbunătățirii funcționării Rezervei de talente.

    (7)Secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE pune la dispoziție datele persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate și anunțurile de posturi vacante ale angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE pentru căutare și corelare pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE.

    (8)La datele persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate au acces numai angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE și punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE. La datele angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE au acces persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate și punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE.

    (9)Comisia adoptă, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, dispoziții suplimentare privind datele cu caracter personal care urmează să fie prelucrate și incluse în formatele anunțurilor de posturi vacante și ale profilurilor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, responsabilitățile operatorilor de date, inclusiv norme care reglementează posibila utilizare a uneia sau a mai multor persoane împuternicite de operator, precum și condițiile de acces la datele cu caracter personal și opțiunea de care dispun persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate de a restricționa accesul la datele lor cu caracter personal pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 22 alineatul (3).

    CAPITOLUL III
    GUVERNANȚA

    Articolul 7
    Structură

    (1)Rezerva de talente la nivelul UE este formată din:

    (a)secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE;

    (b)Grupul de coordonare pentru Rezerva de talente la nivelul UE;

    (c)punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE.

    Articolul 8
    Secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE 

    (1)Comisia asigură secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE.

    (2)Secretariatul este responsabil cu:

    (a)asigurarea gestionării globale a Rezervei de talente la nivelul UE, inclusiv planificarea și coordonarea activităților Rezervei de talente la nivelul UE;

    (b)crearea și gestionarea platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE și a serviciilor informatice conexe necesare pentru funcționarea acesteia, în special prin utilizarea infrastructurii tehnice deja disponibile la nivelul Uniunii, după caz;

    (c)publicarea informațiilor relevante pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE în temeiul articolului 3 alineatul (3), al articolului 10 alineatul (2) litera (f), al articolului 12 alineatele (5), (6) și (7), al articolului 14 alineatul (2) și al articolului 15 alineatul (2);

    (d)pregătirea reuniunilor Grupului de coordonare pentru Rezerva de talente la nivelul UE;

    (e)colectarea de date relevante pentru monitorizarea performanței Rezervei de talente la nivelul UE în temeiul articolului 20;

    (f)convocarea unor reuniuni periodice ale rețelei punctelor naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE menționate la articolul 10 în vederea realizării unui schimb de informații și de bune practici privind punerea în aplicare tehnică la nivel național a prezentului regulament.

    Articolul 9
    Grupul de coordonare pentru Rezerva de talente la nivelul UE

    (1)Se instituie Grupul de coordonare pentru Rezerva de talente la nivelul UE. Grupul de coordonare pentru Rezerva de talente la nivelul UE este responsabil cu:

    (a)furnizarea de sprijin secretariatului Rezervei de talente la nivelul UE pentru întocmirea listei de ocupații cu deficit de forță de muncă de la nivelul UE în temeiul articolului 14;

    (b)furnizarea de sprijin secretariatului Rezervei de talente la nivelul UE pentru planificarea și coordonarea activităților Rezervei de talente la nivelul UE;

    (c)facilitarea colectării de date relevante pentru activitățile de monitorizare ale Rezervei de talente la nivelul UE menționate la articolul 20;

    (d)discutarea punerii în aplicare a procedurilor accelerate de imigrație menite să faciliteze recrutarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate, în conformitate cu articolul 19.

    (2)Numai statele membre participante pot fi membre ale Grupului de coordonare pentru Rezerva de talente la nivelul UE. Statele membre care nu participă la Rezerva de talente la nivelul UE pot participa la reuniunile Grupului de coordonare pentru Rezerva de talente la nivelul UE în calitate de observatori.

    (3)Grupul de coordonare pentru Rezerva de talente la nivelul UE se reunește de două ori pe an sau ad-hoc, atunci când este necesar. Reuniunile sunt convocate și prezidate de Comisie.

    (4)Reprezentanții organizațiilor interprofesionale ale partenerilor sociali la nivelul Uniunii au dreptul să participe, în calitate de observatori, la reuniunile Grupului de coordonare pentru Rezerva de talente la nivelul UE. Grupul de coordonare pentru Rezerva de talente la nivelul UE asigură reprezentarea sindicatelor de către doi participanți și a organizațiilor patronale de către doi participanți. Reprezentanții respectivi semnează o declarație scrisă în care afirmă că nu se află într-o situație de conflict de interese.

    Articolul 10
    Punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE

    (1)Fiecare stat membru participant desemnează un punct național de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE. Statele membre participante se asigură că autoritățile relevante din domeniul ocupării forței de muncă și al imigrației sunt desemnate drept puncte naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE.

    (2)Punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE sunt responsabile cu:

    (a)facilitarea, la nivel național, a funcționării platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE în conformitate cu articolul 5;

    (b)transferul anunțurilor de posturi vacante către platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE prin intermediul canalului coordonat unic și facilitarea corelării dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate și angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE;

    (c)notificarea listei naționale a ocupațiilor cu deficit de forță de muncă, o dată pe an, precum și a eventualelor ajustări naționale ale listei ocupațiilor cu deficit de forță de muncă de la nivelul UE efectuate în temeiul articolului 15 către secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE;

    (d)ținerea unui registru al angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE;

    (e)suspendarea accesului angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE și eliminarea anunțurilor de posturi vacante de pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE în cazul unei încălcări a legislației și a practicilor relevante menționate la articolul 13 alineatul (3) notificate punctelor naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE de către autoritățile naționale relevante responsabile cu asigurarea respectării legislației și a practicilor relevante;

    (f)furnizarea de informații secretariatului Rezervei de talente la nivelul UE cu privire la procedurile de imigrație și de recunoaștere la nivel național, inclusiv în ceea ce privește punerea în aplicare a principiului preferinței pentru cetățenii Uniunii și a datelor relevante pentru monitorizarea Rezervei de talente la nivelul UE, astfel cum se prevede la articolul 20;

    (g)furnizarea de informații și de servicii de sprijin persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate și angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE, în conformitate cu articolul 17.

    (3)Punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE din fiecare stat membru participant sunt convocate periodic de secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE în cadrul rețelei punctelor naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE pentru a face schimb de informații și de bune practici cu privire la punerea în aplicare a prezentului regulament.

    CAPITOLUL IV
    ÎNREGISTRAREA PERSOANELOR AFLATE ÎN CĂUTAREA UNUI LOC DE MUNCĂ DIN ȚĂRI TERȚE ȘI PARTICIPAREA ANGAJATORILOR LA REZERVA DE TALENTE LA NIVELUL UE

    Articolul 11
    Înregistrarea și accesul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe

    (1)Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe își pot crea profilul cu ajutorul creatorului de profiluri Europass pentru a se înregistra pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE.

    (2)Își pot înregistra un profil pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE doar persoanele care declară în mod expres că nu fac obiectul unei decizii judiciare sau administrative de refuz al intrării sau al șederii într-un stat membru în conformitate cu dreptul său intern sau al unei interdicții de intrare pe teritoriul Uniunii în conformitate cu Directiva 2008/115/CE.

    (3)Profilurile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate în Rezerva de talente la nivelul UE sunt vizibile pentru angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE.

    (4)Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE pot căuta anunțuri de posturi vacante.

    Articolul 12
    Înregistrarea profilului și accesul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe în contextul parteneriatelor pentru atragerea de talente

    (1)Statele membre care participă la un parteneriat pentru atragerea de talente pot decide să se bazeze pe Rezerva de talente la nivelul UE pentru a facilita recrutarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țara terță respectivă care și-au dobândit sau și-au validat competențele în cadrul respectivului parteneriat pentru atragerea de talente, competențe atestate printr-un „certificat UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente”.

    (2)Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe care au primit un „certificat UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” ce atestă competențele dobândite sau validate în contextul unui parteneriat pentru atragerea de talente își pot înregistra profilul pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE, creând o legătură între profilul lor și „certificatul UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente”.

    (3)„Certificatul UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” trebuie să fie vizibil pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE și să conțină informații cu privire la unul sau mai multe dintre următoarele elemente:

    (a)detalii privind educația și formarea resortisantului țării terțe care participă la parteneriatul pentru atragerea de talente, inclusiv domeniul de studii și de formare, durata acestora și tipul de competențe obținute și nivelul acestora;

    (b)calificarea dobândită și aptitudinile resortisantului unei țări terțe care au fost validate în contextul parteneriatului pentru atragerea de talente, inclusiv aptitudinile și competențele legate de o anumită ocupație, aptitudinile lingvistice sau competențele care facilitează integrarea sa în unul sau mai multe state membre;

    (c)orice alte informații considerate relevante în scopul recrutării.

    (4)Comisia adoptă, prin intermediul unor acte de punere în aplicare. modelele pentru formatul „certificatului UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente”. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de consultare menționată la articolul 22 alineatul (2).

    (5)Condițiile pentru emiterea „certificatului UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” sunt stabilite de statele membre în cadrul parteneriatului pentru atragerea de talente la care participă. Comisia publică informații cu privire la aceste condiții pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE.

    (6)În cadrul parteneriatului pentru atragerea de talente relevant, statele membre participante pot decide să limiteze vizibilitatea profilurilor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate care au obținut un „certificat UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente”, pentru o perioadă maximă de un an, la angajatorii stabiliți în unul sau mai multe state membre care participă la același parteneriat pentru atragerea de talente. Secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE publică informații privind aplicarea prezentului alineat pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE.

    (7)Lista țărilor terțe și a statelor membre care participă la un parteneriat pentru atragerea de talente și ocupațiile relevante vizate de acesta se publică pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE.

    Articolul 13
    Participarea angajatorilor la Rezerva de talente la nivelul UE

    (1)Angajatorii interesați să participe la Rezerva de talente la nivelul UE pot solicita punctului național de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE din statul membru în care sunt stabiliți să le transfere anunțurile de posturi vacante pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE.

    (2)Punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE transferă pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE:

    (a)anunțurile de posturi vacante care sunt incluse în lista ocupațiilor cu deficit de forță de muncă de la nivelul UE prevăzută la articolul 14 și în ajustările naționale ale listei efectuate în temeiul articolului 15 alineatul (1) sau anunțurile de posturi vacante care sunt relevante pentru un parteneriat pentru atragerea de talente;

    (b)anunțurile de posturi vacante care sunt deschise recrutării persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe, în conformitate cu principiul preferinței pentru cetățenii Uniunii, dacă acest lucru este aplicabil în temeiul dreptului intern.

    (3)Angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE respectă legislația și practicile relevante ale Uniunii și naționale pentru a asigura protecția resortisanților țărilor terțe împotriva recrutării inechitabile și a condițiilor de muncă inadecvate, precum și nediscriminarea. Statele membre participante pot introduce condiții suplimentare pentru participarea angajatorilor la Rezerva de talente la nivelul UE, cu scopul de a asigura conformitatea cu alte practici naționale relevante, cu contractele colective de muncă și cu principiile și orientările stabilite de Organizația Internațională a Muncii, în conformitate cu dreptul Uniunii.

    Angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE nu percep taxe de recrutare de la persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate.

    (4)Anunțurile de posturi vacante ale angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE sunt vizibile pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate pe platforma Rezervei de talente la nivelul UE.

    (5)Angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE semnalează, fără întârzieri nejustificate, pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE că au finalizat cu succes recrutarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate pentru locurile de muncă vacante respective. În mod automat, profilurile respectivelor persoane aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate și respectivele anunțuri de posturi vacante ocupate devin invizibile pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE.

    (6)Autoritățile naționale responsabile de legislația și practicile relevante din statele membre participante informează imediat punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE cu privire la orice încălcare a dispozițiilor legislației și a practicilor relevante prevăzute la alineatul (3) în sensul articolului 10 alineatul (2) litera (e).

    Articolul 14
    Lista ocupațiilor cu deficit de forță de muncă de la nivelul UE

    (1)În scopul prezentului regulament, în anexă figurează o listă a ocupațiilor cu deficit de forță de muncă de la nivelul UE în conformitate cu clasificarea ISCO-08 la nivelul cu 4 caractere.

    Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu procedura menționată la articolul 21 pentru a modifica anexa, în conformitate cu următoarele criterii:

    (a)ocupațiile cu deficit de forță de muncă ce sunt comune unui număr semnificativ de state membre participante, astfel cum au fost notificate secretariatului Rezervei de talente la nivelul UE de către punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE în temeiul articolului 10 alineatul (2) litera (c);

    (b)ocupațiile care contribuie în mod direct la tranziția verde și la cea digitală a UE și a căror importanță este probabil să crească.

    (2)Secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE publică lista ocupațiilor cu deficit de forță de muncă de la nivelul UE pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE.

    Articolul 15
    Ajustări naționale ale listei ocupațiilor cu deficit de forță de muncă de la nivelul UE

    (1)Statele membre participante pot decide să adauge ocupații cu deficit de forță de muncă la nivelul ISCO-08 cu 4 caractere pentru a satisface nevoile specifice ale propriei piețe a forței de muncă. De asemenea, ele pot decide să elimine de pe lista de la nivelul UE ocupațiile cu deficit de forță de muncă în cazul în care acestea nu corespund nevoilor specifice de pe propria piață a forței de muncă. Ajustările specifice fiecărei țări trebuie să afecteze numai corelarea anunțurilor de posturi vacante din statul membru în cauză.

    Cel târziu cu 3 luni înainte de înscrierea în Rezerva de talente la nivelul UE, punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE ale statelor membre care își notifică participarea la Rezerva de talente la nivelul UE în temeiul articolului 3 notifică orice adăugire la lista ocupațiilor cu deficit de forță de muncă de la nivelul UE și orice eliminare de pe această listă.

    În termen de 3 luni de la modificarea anexei, punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE ale statelor membre participante notifică orice adăugire la lista ocupațiilor cu deficit de forță de muncă de la nivelul UE și orice eliminare de pe această listă.

    Cel mult o dată pe an, punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE pot notifica secretariatului Rezervei de talente la nivelul UE adăugiri la lista ocupațiilor cu deficit de forță de muncă de la nivelul UE și eliminări de pe această listă.

    (2)Secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE publică pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE ajustările aduse listei ocupațiilor cu deficit de forță de muncă de la nivelul UE notificate de punctele de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE.

    (3)Punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE transferă pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE numai anunțurile de posturi vacante care corespund listei de ocupații cu deficit de forță de muncă de la nivelul UE, ținând seama de ajustările menționate la alineatul (1).

    Articolul 16
    Căutare și corelare

    (1)Angajatorii care participă la platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE pot efectua căutări în lista de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE.

    (2)Angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE pot utiliza un filtru specific disponibil pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE pentru a căuta profilurile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate care au obținut un „certificat UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente”.

    (3)Angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE pot avea acces la o listă de profiluri propuse ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate generată de instrumentul de corelare automată și bazată pe relevanța competențelor, a calificărilor și a experiențelor lor profesionale pentru postul vacant.

    (4)Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate pot căuta anunțuri de posturi vacante în Rezerva de talente la nivelul UE și pot accesa o listă de sugestii de anunțuri de posturi vacante relevante generată de instrumentul de corelare automată.

    CAPITOLUL V
    FURNIZAREA DE INFORMAȚII, SERVICII DE SPRIJIN ȘI PROCEDURI ACCELERATE DE IMIGRAȚIE

    Articolul 17
    Furnizarea de informații și servicii de sprijin

    (1)Statele membre participante asigură accesul cu ușurință la informații privind Rezerva de talente la nivelul UE și modul de funcționare a acesteia.

    Secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE, cu sprijinul punctelor naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE, pune la dispoziție, pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE, următoarele informații:

    (a)informații privind procedurile de recrutare și de imigrație, recunoașterea calificărilor și validarea competențelor, precum și drepturile resortisanților țărilor terțe, inclusiv în ceea ce privește modalitățile disponibile de a obține reparații, împreună cu informații privind condițiile de viață și de muncă din statele membre participante;

    (b)explicații care să precizeze în mod clar persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe că, în cazul în care fac obiectul unei decizii judiciare sau administrative de refuz al intrării sau al șederii într-un stat membru sau al unei interdicții de intrare în conformitate cu Directiva 2008/115/CE a Parlamentului European și a Consiliului, le sunt interzise intrarea și șederea pe teritoriul tuturor statelor membre.

    (2)La cererea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate și a angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE, punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE oferă sprijin suplimentar și asistență post-selecție persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate și angajatorilor care participă la Rezerva de talente la nivelul UE, în special în ceea ce privește:

    (a)informațiile specifice privind procedurile naționale de imigrație pentru obținerea vizelor și a permiselor de ședere în scopuri profesionale în urma procesului de selecție;

    (b)orientările și informațiile specifice privind procedurile de reîntregire a familiei și drepturile membrilor familiei;

    (c)informațiile specifice privind drepturile și obligațiile resortisanților țărilor terțe, inclusiv accesul la prestații sociale, la asistență medicală, la educație, la locuințe, la recunoașterea calificărilor și la mecanismul de tratare a plângerilor în temeiul articolului 18;

    (d)informațiile disponibile la nivel național pentru a facilita integrarea resortisanților țărilor terțe în statul membru gazdă, cum ar fi cursurile de limbă, formarea profesională și educația, precum și alte măsuri de integrare;

    (e)dacă sunt disponibile, datele de contact ale organizațiilor care oferă asistență după recrutare resortisanților țărilor terțe.

    (3)După caz, punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE transmit cererile de informații, de orientare și de sprijin altor autorități naționale competente și, dacă este cazul, altor organisme adecvate de la nivel național care sprijină integrarea resortisanților țărilor terțe pe piața forței de muncă.

    Articolul 18
    Facilitarea depunerii de plângeri

    (1)Statele membre participante se asigură că există mecanisme eficace prin care persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate pot depune plângeri în cazul în care angajatorii care participă la Rezerva de talente la nivelul UE nu respectă obligațiile și condițiile prevăzute la articolul 13 alineatul (3).

    (2)Statele membre participante pun la dispoziție cu ușurință informații privind modalitățile disponibile de a obține reparații.

    Articolul 19
    Proceduri accelerate de imigrație

    (1)Statele membre participante pot decide să instituie proceduri accelerate de imigrație pentru a permite recrutarea mai rapidă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate care au fost selectate pentru un loc de muncă vacant din Rezerva de talente la nivelul UE.

    (2)Procedura menționată la alineatul (1) poate acoperi:

    (a)obținerea de vize și de permise de ședere în scopuri profesionale;

    (b)exceptarea de la principiul preferinței pentru cetățenii Uniunii în cazul anunțurilor de posturi vacante transferate pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE.

    CAPITOLUL VI
    DISPOZIȚII FINALE

    Articolul 20
    Activități de monitorizare

    (1)Performanța Rezervei de talente la nivelul UE este monitorizată periodic de secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE, în conformitate cu articolul 8 alineatul (2) litera (e). În special, se colectează date privind:

    (a)numărul și tipul profilurilor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE;

    (b)numărul și tipul anunțurilor de posturi vacante transferate pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE;

    (c)numărul de accesări ale platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE;

    (d)numărul și tipul de recrutări facilitate de Rezerva de talente la nivelul UE;

    (e)numărul de „certificate UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” emise și

    (f)numărul de recrutări facilitate de Rezerva de talente la nivelul UE în contextul parteneriatelor pentru atragerea de talente.

    (2)Secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE stabilește colectarea datelor în conformitate cu conceptele și definițiile statistice și face schimb de informații și date cu Comisia în scopul asigurării calității datelor colectate în temeiul prezentului regulament și al întocmirii și asigurării calității statisticilor europene.

    (3)Secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE colectează datele menționate la alineatul (1) cu ajutorul punctelor naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE și al Grupului de coordonare pentru Rezerva de talente la nivelul UE.

    Articolul 21
    Exercitarea delegării

    (1)Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute la prezentul articol.

    (2)Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 14 este conferită Comisiei pe o perioadă de cinci ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament. Comisia elaborează un raport privind delegarea de competențe cu cel puțin nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune prelungirii respective cu cel puțin trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

    (3)Delegarea de competențe menționată la articolul 14 poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

    (4)Înainte de adoptarea unui act delegat, Comisia consultă experții desemnați de fiecare stat membru în conformitate cu principiile prevăzute în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare.

    (5)De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

    (6)Un act delegat adoptat în temeiul articolului 14 intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecții în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecții. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

    Articolul 22
    Procedura comitetului

    (1)Comisia este asistată de un comitet instituit prin prezentul regulament. Respectivul comitet reprezintă un comitet în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

    (2)În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

    (3)În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

    Articolul 23
    Raportare

    (1)Până la 31.12.2031 și ulterior o dată la cinci ani, Comisia transmite Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor un raport privind aplicarea prezentului regulament.

    Articolul 24
    Intrare în vigoare

    (1)Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    (2)Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre în conformitate cu tratatele.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European,    Pentru Consiliu,

    Președinta    Președintele



    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    1.1.Titlul propunerii/inițiativei

    1.2.Domeniul (domeniile) de politică vizat(e)

    1.3.Obiectul propunerii/inițiativei

    1.4.Obiectiv(e)

    1.4.1.Obiectiv(e) general(e)

    1.4.2.Obiectiv(e) specific(e)

    1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

    1.4.4.Indicatori de performanță

    1.5.Motivele propunerii/inițiativei

    1.5.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

    1.5.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu mai buna coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre.

    1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

    1.5.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

    1.5.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de realocare a creditelor

    1.6.Durata și impactul financiar ale propunerii/inițiativei

    1.7.Metoda (metodele) de execuție a bugetului planificată (planificate)

    2.MĂSURI DE GESTIUNE

    2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

    2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control

    2.2.1.Justificarea modului (modurilor) de gestiune, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

    2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

    2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere)

    2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

    3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

    3.2.Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor

    3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale

    3.2.2.Realizările preconizate finanțate din credite operaționale

    3.2.3.Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative

    3.2.3.1.Necesarul de resurse umane estimat

    3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

    3.2.5.Contribuțiile terților

    3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

    1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    1.1.Titlul propunerii/inițiativei

    Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unei Rezerve de talente la nivelul UE

    1.2.Domeniul (domeniile) de politică vizat(e) 

    Migrația și ocuparea forței de muncă

    1.3.Obiectul propunerii/inițiativei 

     o acțiune nouă 

    o acțiune nouă întreprinsă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare 45  

     prelungirea unei acțiuni existente 

     o fuziune sau o redirecționare a uneia sau mai multor acțiuni către o altă/o nouă acțiune 

    1.4.Obiectiv(e)

    1.4.1.Obiectiv(e) general(e)

    Obiectivul general al inițiativei este de a sprijini recrutarea internațională a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe prin intermediul unor căi legale în vederea abordării deficitelor de forță de muncă și de competențe din UE.

    1.4.2.Obiectiv(e) specific(e)

    Obiectivele de politică specifice sunt:

    1) asigurarea unei corelări mai eficace între cererea și oferta de locuri de muncă la nivel internațional;

    2) îmbunătățirea comparabilității competențelor și a calificărilor obținute în țări terțe cu cele necesare la nivel național;

    3) îmbunătățirea înțelegerii și a accesului la procedurile de migrație;

    4) stimularea cooperării în materie de migrație cu țările terțe, inclusiv în contextul unui parteneriat pentru atragerea de talente.

    1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

    A se preciza efectele pe care ar trebui să le aibă propunerea/inițiativa asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

    Rezerva de talente la nivelul UE va fi prima platformă la nivelul UE menită să faciliteze recrutarea internațională și să ofere oportunități persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe care sunt interesate și au competențele necesare pentru ocupațiile cu deficit de forță de muncă din UE. Inițiativa este voluntară, lăsând astfel statelor membre posibilitatea de a se alătura sau nu. În scopul evaluării potențialelor implicații bugetare ale propunerii, ținând seama totodată de caracterul său voluntar și de faptul că unele state membre pot decide să se alăture Rezervei odată ce sistemul va fi pe deplin operațional, s-a presupus că între 11 și 20 de state membre vor participa la Rezervă până în 2030, urmând ca alte state membre să se alăture ulterior. Această ipoteză nu aduce atingere opțiunilor statelor membre, iar bugetul va fi ajustat în funcție de numărul de state membre care participă la Rezerva de talente la nivelul UE. Punerea la dispoziție a unei platforme de corelare a cererii și a ofertei de locuri de muncă și a unei game largi de orientări și servicii personalizate ar aduce beneficii întreprinderilor și, în special, IMM-urilor, deoarece ar garanta accesul la un grup mai larg de persoane relevante aflate în căutarea unui loc de muncă din afara UE. De asemenea, aceasta ar face recrutarea mai rapidă, mai ușoară și mai eficace și ar asigura o mai bună calitate a corelării prin intermediul unor instrumente specifice și al unui sprijin personalizat. Beneficiile pentru angajatori sunt legate în principal de economiile de timp în diferitele etape ale procesului de recrutare. În plus, având în vedere că utilizarea noii platforme ar fi gratuită pentru întreprinderi, acest lucru ar genera economii totale suplimentare de costuri pentru angajatorii europeni, cuprinse între 74 500 000 EUR și 77 700 000 EUR. Ocuparea posturilor vacante ar permite angajatorilor să își sporească productivitatea și capacitatea de inovare și de creștere. Ar putea fi generate economii suplimentare de costuri dacă statele membre ar decide să introducă măsuri de facilitare legate de procedurile de migrare.

    Inițiativa ar avea un impact pozitiv asupra PIB-ului, întrucât prin participarea a între 11 și 20 de state membre până în 2030, s-ar înregistra un PIB suplimentar de aproximativ 3,855-4,255 miliarde EUR generat de salarii suplimentare. De asemenea, aceasta ar avea un impact pozitiv asupra contribuțiilor fiscale (918-957 de milioane EUR) și asupra transferurilor de fonduri către țările terțe (712-748 milioane EUR).

    Prin acoperirea deficitelor de forță de muncă la nivelul UE, Rezerva de talente la nivelul UE va avea un impact pozitiv asupra prosperității viitoare a UE și va permite statelor membre participante să abordeze mai bine provocările legate de scăderea populației în vârstă de muncă și de dubla tranziție.

    Transformarea Rezervei de talente la nivelul UE în instrumentul pentru recrutarea în contextul parteneriatelor pentru atragerea de talente ar facilita punerea în aplicare a acestei inițiative. Prin urmare, aceasta va contribui indirect la gestionarea globală a migrației prin stimularea cooperării cu țările terțe în materie de migrație, stimulând în același timp mobilitatea internațională și dezvoltarea competențelor. Acest lucru ar aduce beneficii UE, statelor sale membre și cetățenilor UE, precum și țărilor terțe și cetățenilor acestora.

    1.4.4.Indicatori de performanță

    A se preciza indicatorii care permit monitorizarea progreselor și a realizărilor obținute.

    În Raportul de evaluare a impactului care însoțește propunerea este prezentat un cadru specific de monitorizare care include o serie de indicatori pentru fiecare obiectiv specific.

    Indicatorii vor include:

    numărul și tipul profilurilor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe înregistrate pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE;

    anunțurile de posturi vacante înregistrate pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE;

    numărul de accesări ale platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE și numărul de recrutări facilitate prin intermediul Rezervei de talente la nivelul UE;

    numărul de „certificate UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” emise și numărul de recrutări facilitate prin intermediul Rezervei de talente la nivelul UE în contextul parteneriatelor pentru atragerea de talente.

    Acest lucru ar permite monitorizarea eficacității și a succesului inițiativei în ceea ce privește atingerea obiectivelor specifice.

    Performanța Rezervei de talente la nivelul UE ar urma să facă obiectul unei monitorizări periodice de către secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE (o dată la doi ani), care va include indicatori de performanță detaliați, însoțiți de obiective și de valori de referință.

    1.5.Motivele propunerii/inițiativei 

    1.5.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

    În urma adoptării de către colegiuitori a propunerii privind Rezerva de talente la nivelul UE (preconizată să aibă loc la sfârșitul anului 2025), ar urma să înceapă dezvoltarea platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE care va dura aproximativ doi ani (2026-2027). În aceeași perioadă, Comisia ar trebui să garanteze, în cooperare cu statele membre participante, interoperabilitatea bazelor lor de date naționale cu Rezerva de talente la nivelul UE.

    În paralel, ar trebui instituit secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE, precum și alte foruri de guvernanță (Grupul de coordonare pentru Rezerva de talente la nivelul UE, punctele naționale de contact pentru Rezerva de talente la nivelul UE) și comitetele relevante pentru adoptarea actelor de punere în aplicare. În plus, Comisia va trebui să își asume un rol mai important în monitorizarea punerii în aplicare a noului regulament pentru a se asigura că obiectivele acestuia sunt îndeplinite.

    Pentru punerea în aplicare a regulamentului va fi necesar ca o serie de norme detaliate să fie adoptate prin acte de punere în aplicare sau acte delegate în termen de doi ani de la data aplicării regulamentului.

    Până la începerea funcționării platformei informatice a Rezervei de talente la nivelul UE, Comisia este împuternicită să adopte următorul act delegat:

       de stabilire a unei liste de ocupații cu deficit de forță de muncă din UE.

    Comisia este împuternicită să adopte următoarele acte de punere în aplicare:

       de adoptare a standardelor tehnice necesare pentru schimbul de date, formatele de date, anunțurile de posturi vacante și formatele profilurilor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă;

       de adoptarea a modelelor pentru formatul „certificatului UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente”;

       de adoptare a unor dispoziții suplimentare privind subcategoriile de date cu caracter personal care urmează să fie prelucrate, responsabilitățile operatorilor de date, inclusiv norme care reglementează posibila utilizare a uneia sau a mai multor persoane împuternicite de operator, precum și privind condițiile de acces la datele cu caracter personal și opțiunea de care dispun persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă de a restricționa accesul la datele lor cu caracter personal pe platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE.

    1.5.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu mai buna coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre.

    Motivele acțiunii la nivel european (ex ante): Toate statele membre se confruntă cu deficite de competențe și de forță de muncă care se agravează, având în vedere provocările demografice și cerințele dublei tranziții. Deși unele state abordează deja deficitele în cauză prin reactivarea forței de muncă interne și îmbunătățirea mobilității în interiorul UE, aceste eforturi ar putea fi insuficiente pentru a aborda pe deplin deficitele existente și viitoare. Din acest motiv, unele state membre au recunoscut deja rolul-cheie al migrației legale și au elaborat politici de atragere a talentelor, însă acestea sunt foarte fragmentate și variază de la un stat membru la altul în ceea ce privește amploarea intervenției lor. Se preconizează că acestea vor fi insuficiente în comparație cu cererea de forță de muncă preconizată în UE. Deși au fost instituite o serie de platforme digitale și instrumente de atragere a talentelor la nivel național, acestea există doar în câteva state membre și au un domeniu de aplicare limitat, în timp ce deficitele din UE se referă la toate nivelurile de competențe. Prin urmare, nu este abordată dimensiunea europeană a problemei.

    Lipsa unei abordări armonizate, împreună cu vizibilitatea potențial limitată a platformelor naționale existente la nivel mondial, reduc capacitatea statelor membre de a realiza economii de scară atunci când elaborează individual politici de atragere a talentelor. Prin urmare, recrutarea insuficientă a resortisanților țărilor terțe prin canalele existente de migrație a forței de muncă pentru a aborda deficitele de forță de muncă și de competențe din UE nu poate fi abordată în mod suficient de fiecare stat membru în parte. Este posibil ca statele membre care acționează individual, în special statele membre mai mici, cu mai puțină vizibilitate la nivel mondial, să nu fie în măsură să concureze pentru atragerea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe.

    O platformă unificată a UE ar putea contribui la conectarea și reducerea decalajului dintre oferta de forță de muncă a resortisanților țărilor terțe și cererea din UE, atrăgând astfel talentele străine într-o măsură mai mare decât ceea ce ar realiza statele membre acționând individual.

    Valoarea adăugată pe care se preconizează că o va avea intervenția Uniunii (ex post): Rezerva de talente la nivelul UE va permite sprijinirea recrutării internaționale a resortisanților țărilor terțe prin intermediul unor căi legale în vederea abordării deficitelor de forță de muncă și de competențe din UE. Funcționând ca o platformă unică de corelare a cererii și a ofertei de locuri de muncă la nivelul UE, care oferă, de asemenea, informații transparente privind procesele de imigrație și recrutare, precum și servicii de sprijin, aceasta ar îmbunătăți eficiența generală a gestionării migrației forței de muncă la nivelul UE și ar promova UE ca destinație pentru lucrătorii străini. De asemenea, ar îmbunătăți competitivitatea și creșterea economică a Uniunii prin sporirea vizibilității politicilor UE și ale statelor membre în materie de migrație legală la nivel mondial și prin atragerea unui număr mai mare de resortisanți ai țărilor terțe din străinătate. Datorită economiilor de scară, UE ar fi mai bine pregătită să concureze pe scena mondială în atragerea talentelor străine și să realizeze tranziția verde și digitală. Acest lucru va asigura faptul că va fi vizat un număr mai mare de candidați potențiali care au competențele necesare și că vor fi mai bine abordate nevoile în materie de forță de muncă ale angajatorilor din fiecare stat membru. Aceasta ar transmite un mesaj clar persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe privind faptul că UE este pregătită să îi primească pe piața forței de muncă. Rezerva de talente la nivelul UE va completa și va consolida inițiativele naționale existente de atragere a talentelor.

    1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

    În octombrie 2022, a fost lansat proiectul-pilot privind Rezerva de talente la nivelul UE pentru a sprijini integrarea pe piața muncii a persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina. În cadrul acestei inițiative-pilot, beneficiarii de protecție temporară care își au reședința într-un stat membru își pot înregistra CV-urile pe platforma EURES și pot căuta oportunități de angajare într-un alt stat membru, însă CV-urile lor nu sunt corelate automat cu posturile vacante. Deși proiectul-pilot privind Rezerva de talente la nivelul UE este conceput în mod specific pentru a facilita integrarea pe piața muncii a beneficiarilor de protecție temporară aflați deja în UE, Rezerva de talente la nivelul UE propriu-zisă ar viza atragerea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țări terțe care nu își au reședința în UE. Prin urmare, cele două inițiative au o logică, un temei juridic și un domeniu de aplicare diferite, iar învățămintele desprinse din proiectul-pilot pot fi utilizate pentru această inițiativă doar într-o măsură limitată. Cu toate acestea, experiența proiectului-pilot arată că este important să se asigure un sistem de corelare între profilurile profesionale și posturile vacante și să se desfășoare o amplă campanie de sensibilizare pentru a ajunge la resortisanții țărilor terțe potențial interesați de utilizarea instrumentului. În plus, a fost, de asemenea, confirmat rolul relevant al serviciilor publice de ocupare a forței de muncă (SPOFM).

    1.5.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

    Propunerea vine în continuarea noului pact privind migrația și azilul care a recunoscut migrația legală ca parte esențială a abordării cuprinzătoare în materie de migrație și s-a angajat să „exploreze în continuare crearea unei Rezerve de talente la nivelul UE pentru lucrătorii calificați din țări terțe, care ar putea funcționa ca o platformă de recrutare internațională”.

    Intenția de a institui o Rezervă de talente la nivelul UE a fost anunțată în pachetul privind competențele și talentele. Inițiativa privind Rezerva de talente la nivelul UE ar îmbunătăți utilizarea directivelor UE privind migrația legală, întrucât primirea unei oferte de muncă pe care Rezerva de talente la nivelul UE o va facilita constituie o condiție prealabilă esențială pentru a primi o viză sau un permis de ședere pentru muncă în UE. Prin clarificarea în mai mare măsură a cadrului legislativ privind migrația legală și prin furnizarea de informații online și de servicii de sprijin, Rezerva de talente la nivelul UE ar facilita accesul la proceduri și, prin urmare, ar sprijini recrutarea internațională a resortisanților țărilor terțe prin intermediul unor căi legale. În plus, căile legale eficace de migrație pot contribui la reducerea migrației ilegale și pot aduce beneficii pieței noastre a forței de muncă.

    Rezerva de talente la nivelul UE va sprijini, de asemenea, punerea în aplicare a parteneriatelor pentru atragerea de talente prin furnizarea unui instrument pentru recrutarea eficace a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țările partenere care participă la aceste parteneriate, sporind astfel eficacitatea cooperării UE cu țările terțe în ceea ce privește migrația legală și, în consecință, a gestionării globale a migrației.

    Întrucât Rezerva de talente la nivelul UE va fi deschisă și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă care au nevoie de protecție internațională, aceasta va contribui la realizarea obiectivului de a furniza și de a consolida canalele legale și sigure de migrație către UE pentru persoanele care au nevoie de protecție internațională din întreaga lume, astfel cum se prevede în Recomandarea Comisiei din 2020 privind căile legale de acces la protecție în UE.

    Rezerva de talente la nivelul UE este una dintre componentele-cheie ale pachetului Comisiei privind mobilitatea talentelor, adoptat ca parte a Anului european al competențelor.

    Aceasta va completa, de asemenea, inițiativele de politică ale UE care vizează abordarea deficitelor de forță de muncă și de competențe din UE, cum ar fi Agenda pentru competențe în Europa, facilitând în același timp realizarea tranziției verzi și digitale în UE, în conformitate cu Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete și cu Planul industrial al Pactului verde.

    Pe baza experienței EURES și a Autorității Europene a Muncii, Rezerva va contribui la realizarea de sinergii cu alte măsuri de politică ale UE menite să abordeze deficitele de competențe și de forță de muncă din UE (în special EURES).

    Investițiile necesare la nivelul UE și la nivelul statelor membre sunt compatibile cu cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027, aceste investiții urmând să fie finanțate din Fondul pentru azil, migrație și integrare (FAMI).

    1.5.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de realocare a creditelor

    În actualul CFM, nevoile pot fi îndeplinite prin redistribuire în cadrul FAMI existent.

    Nu sunt prevăzute costuri suplimentare în actualul CFM. În CFM post-2027, se propune ca costurile aferente Rezervei de talente la nivelul UE să fie finanțate prin următorul CFM, fără a se aduce atingere acordului privind CFM și programele. Costurile care acoperă perioada de după 2027 sunt orientative și nu aduc atingere bugetului disponibil pentru inițiativă în cadrul viitorului CFM.

    1.6.Durata și impactul financiar ale propunerii/inițiativei

     durată limitată

       de la [ZZ/LL]AAAA până la [ZZ/LL]AAAA

       impactul financiar din AAAA până în AAAA pentru creditele de angajament și din AAAA până în AAAA pentru creditele de plată.

    durată nelimitată

    Punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din 2026 până în 2028,

    urmată de o perioadă de funcționare la capacitate maximă.

    1.7.Metoda (metodele) de execuție a bugetului planificată (planificate) 46  

     Gestiune directă asigurată de Comisie

    prin intermediul serviciilor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

       prin intermediul agențiilor executive

     Gestiune partajată cu statele membre

     Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:

    țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;

    organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

    BEI și Fondului European de Investiții;

    organismelor menționate la articolele 70 și 71 din Regulamentul financiar;

    organismelor de drept public;

    organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să li se furnizeze garanții financiare adecvate;

    organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și cărora li se furnizează garanții financiare adecvate;

    organismelor sau persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, și care sunt identificate în actul de bază relevant.

    Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații”.

    Observații

    Se preconizează că faza de dezvoltare a Rezervei de talente la nivelul UE va dura doi ani, în cursul cărora vor fi instituite platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE, secretariatul Rezervei de talente la nivelul UE și de alte foruri de guvernanță. Se preconizează că Rezerva de talente la nivelul UE va fi operațională de la începutul anului 2028.

    Gestiunea indirectă va fi aplicabilă începând din 2028, deoarece, începând din acest an, există intenția de a sprijini financiar actorii internaționali sau din UE prezenți în țările terțe care ar putea ajuta persoanele strămutate care au nevoie de protecție internațională să utilizeze oportunitățile oferite de Rezerva de talente la nivelul UE, sprijinind astfel dezvoltarea unor căi complementare de ocupare a forței de muncă.


    2.MĂSURI DE GESTIUNE 

    2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare 

    A se preciza frecvența și condițiile aferente monitorizării și raportării.

    Finanțarea pusă în aplicare în cadrul gestiunii directe și indirecte va fi executată în cadrul facilității tematice a FAM, care se încadrează, de asemenea, în mecanismul general de monitorizare și evaluare a FAM. Vor fi instituite modele și norme raționalizate pentru a se colecta indicatori de la beneficiarii acordurilor de grant și de contribuție în același ritm ca în cazul gestiunii partajate, în scopul de a se asigura divulgarea de date comparabile.

    În cazul în care contribuția Uniunii va fi pusă la dispoziție prin gestiune partajată se aplică următoarele norme: Finanțarea pusă în aplicare de statele membre în cadrul gestiunii partajate va respecta normele prevăzute în Regulamentul (UE) 2021/1060 din 24 iunie 2021, denumit în continuare Regulamentul RDC, în Regulamentul 2018/2016 (Regulamentul financiar) și în Regulamentul (UE) 2021/1147 din 7 iulie 2021 de instituire a Fondului pentru azil, migrație și integrare, denumit în continuare Regulamentul FAMI. În concordanță cu Regulamentul RDC, fiecare stat membru a instituit deja un sistem de gestionare și control pentru programul său în vederea asigurării calității și fiabilității sistemului de monitorizare. Prin urmare, în cazul gestiunii partajate, există un cadru coerent și eficient pentru procedurile de raportare, monitorizare și evaluare. Statele membre au obligația să înființeze un comitet de monitorizare, la care poate participa și Comisia cu rol consultativ. Comitetele de monitorizare vor analiza toate aspectele care afectează progresele înregistrate în cadrul programului în vederea atingerii obiectivelor acestuia. În ceea ce privește fondurile pentru afaceri interne, statele membre vor prezenta Comisiei rapoartele lor anuale de performanță privind punerea în aplicare a programului și progresele înregistrate în ceea ce privește atingerea obiectivelor de etapă și a țintelor. Aceste rapoarte ar trebui să abordeze, de asemenea, problemele care afectează performanța programului și să descrie măsurile luate pentru a le soluționa.

    2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control 

    2.2.1.Justificarea modului (modurilor) de gestiune, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

    Strategia de control se va baza pe Regulamentul financiar și pe Regulamentul RDC. Pentru partea pusă în aplicare prin gestiune directă și indirectă în cadrul facilității tematice, sistemul de gestionare și control se va baza pe experiența dobândită în urma punerii în aplicare a actualului CFM.

    În cazul în care contribuția Uniunii va fi pusă la dispoziție prin gestiune partajată se aplică următoarele norme: statele membre vor primi o contribuție suplimentară pentru interoperabilitatea sistemelor lor naționale cu platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE și pentru punctele lor de contact naționale, precum și sprijin administrativ pentru emiterea „certificatelor UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” în contextul parteneriatelor pentru atragerea de talente (după caz). Cuantumurile corespunzătoare vor fi alocate statelor membre prin modificarea programului lor. Aceste programe sunt gestionate în cadrul gestiunii partajate, în concordanță cu articolul 63 din Regulamentul financiar, cu Regulamentul RDC și cu Regulamentul FAMI. Modalitățile de plată pentru gestiunea partajată sunt stabilite în Regulamentul RDC.

    Orice neregulă constatată de Comisie sau Curtea de Conturi Europeană după transmiterea pachetului de asigurare anual poate duce la o corecție financiară netă.

    2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

    Întrucât Rezerva de talente la nivelul UE va implica crearea unei platforme informatice specifice a Rezervei de talente la nivelul UE care ar trebui, în plus, să fie interoperabilă cu sistemele naționale relevante ale statelor membre, care, de asemenea, vor trebui să desemneze punctele de contact naționale, există un risc potențial ca, în cazul în care cooperarea statelor membre este insuficientă, dezvoltarea Rezervei de talente la nivelul UE să nu aibă loc în termenul prevăzut.

    Prin urmare, lucrările pregătitoare vor avea o importanță crucială. Comisia ar trebui să înceapă cât mai curând posibil pregătirea lucrărilor de bază pentru mecanismele de guvernanță și informatice relevante.

    Vor fi necesare reuniuni frecvente și contacte periodice între Comisie și statele membre pentru a se asigura că toate deciziile relevante sunt luate rapid și nu afectează în mod negativ calendarul punerii în aplicare.

    DG HOME desfășoară un exercițiu anual de gestionare a riscurilor pentru a identifica și a evalua riscurile potențiale ridicate. Riscurile considerate critice sunt raportate anual în planul de gestionare al DG HOME și sunt însoțite de un plan de acțiune care precizează acțiunile de atenuare.

    2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere) 

    Raportul dintre „costurile controalelor/valoarea fondurilor aferente gestionate” este prezentat în mod regulat de Comisie. Raportul anual de activitate pe 2022 al DG HOME raportează o rată de 0,45 % în ceea ce privește gestiunea partajată, o rată de 0,83 % în ceea ce privește granturile care fac obiectul gestiunii directe și o rată de 0,12 % în ceea ce privește gestiunea indirectă.

    2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor 

    A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate, de exemplu din strategia antifraudă.

    DG HOME va aplica în continuare strategia sa antifraudă în conformitate cu strategia antifraudă a Comisiei (SAFC) pentru a asigura, printre altele, alinierea deplină la SAFC a controalelor sale antifraudă interne și faptul că abordarea sa privind gestionarea riscurilor legate de fraude se concentrează pe identificarea domeniilor cu risc de fraudă și a soluțiilor adecvate.

    3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

    3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate) 

    ·Linii bugetare existente

    În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    Linia bugetară

    Tipul de 
    cheltuieli

    Contribuție

    Numărul

    Dif./Nedif. 47

    din partea țărilor AELS 48

    din partea țărilor candidate și potențial candidate 49

    din partea altor țări terțe

    alte venituri alocate

    4

    10 02 01

    Dif./Nedif.

    DA/NU

    DA/NU

    DA/NU

    DA/NU

    ·Noile linii bugetare solicitate

    În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    Linia bugetară

    Tipul de
    cheltuieli

    Contribuție

    Numărul

    Dif./Nedif.

    din partea țărilor AELS

    din partea țărilor candidate și potențial candidate

    din partea altor țări terțe

    alte venituri alocate

    [XX.YY.YY.YY]

    DA/NU

    DA/NU

    DA/NU

    DA/NU

    3.2.Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor 

    3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale 50  

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

       milioane EUR (cu trei zecimale)

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    4

     

     

    DG: HOME

     

    2024

    2025

    2026

    2027

    Total
    24-27

    2028 51

    2029 52

    2030 53

    Total
    24-30

    Credite operaționale

    10 02 01 – Fondul pentru azil, migrație și integrare (FAMI)

    Angajamente

    0,000

    0,000

    12,309

    12,309

    24,618

    23,513

    23,513

    22,262

    93,906

    10 02 01 – Fondul pentru azil, migrație și integrare (FAMI)

    Plăți

    0,000

    0,000

    1,361

    6,075

    7,436

    6,884

    7,958

    10,823

    33,101

    Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice

     

     

     

     

     

    10 01 01 – Cheltuieli de sprijin destinate Fondului pentru azil, migrație și integrare (FAMI)

    CA = CP

     

     

     

     

     

    TOTAL credite
    pentru DG HOME

    Angajamente

    0,000

    0,000

    12,309

    12,309

    24,618

    23,513

    23,513

    22,262

    93,906

    Plăți

    0,000

    0,000

    1,361

    6,075

    7,436

    6,884

    7,958

    10,823

    33,101

    TOTAL credite operaționale

    Angajamente

    0,000

    0,000

    12,309

    12,309

    24,618

    23,513

    23,513

    22,262

    93,906

    Plăți

    0,000

    0,000

    1,361

    6,075

    7,436

    6,884

    7,958

    10,823

    33,101

    TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    TOTAL credite în cadrul RUBRICII 4 din cadrul financiar multianual

    Angajamente

    0,000

    0,000

    12,309

    12,309

    24,618

    23,513

    23,513

    22,262

    93,906

    Plăți

    0,000

    0,000

    1,361

    6,075

    7,436

    6,884

    7,958

    10,823

    33,101



    Rubrica din cadrul financiar 
    multianual

    7

    „Cheltuieli administrative”

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    DG: HOME

     

    2024

    2025

    2026

    2027

    Total
    24-27

    2028 54

    2029 55

    2030 56

    Total
    24-30

    Resurse umane

    CA = CP

    0,086

    0,433

    1,037

    1,470

    3,026

    1,903

    1,903

    1,903

    8,735

    Alte cheltuieli administrative

    CA = CP

    0,000

    0,000

    0,078

    0,078

    0,155

    0,061

    0,102

    0,061

    0,379

    TOTAL DG HOME

    CA = CP

    0,086

    0,433

    1,115

    1,548

    3,181

    1,964

    2,005

    1,964

    9,113

    TOTAL credite de la RUBRICA 7 din CFM

    (Total angajamente = Total plăți)

    0,086

    0,433

    1,115

    1,548

    3,181

    1,964

    2,005

    1,964

    9,113

    TOTAL credite de la RUBRICILE 1-7 din CFM

    Angajamente

    0,086

    0,433

    13,423

    13,856

    27,798

    25,477

    25,517

    24,226

    103,019

    Plăți

    0,086

    0,433

    2,475

    7,623

    10,617

    8,848

    9,963

    12,787

    42,214

    Începând din 2028, costul anual al propunerii este estimat la 25 de milioane EUR, propunându-se ca aceasta să fie finanțată prin următorul CFM, fără a se aduce atingere acordului privind CFM și programele. În plus, există intenția ca începând cu 2028 să fie sprijiniți financiar actorii internaționali sau din UE prezenți în țările terțe care ar putea ajuta persoanele strămutate care au nevoie de protecție internațională să utilizeze oportunitățile oferite de Rezerva de talente la nivelul UE, sprijinind astfel dezvoltarea unor căi complementare de ocupare a forței de muncă. În acest stadiu, nu este posibilă cuantificarea acestei sume în detaliu.



    3.2.2.Realizările preconizate finanțate din credite operaționale 

    Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale) 57

    A se indica obiectivele și realizările

     

    2026

    2027

    2028 58

    2029 59

    TOTAL

    Tip

    Numărul

    Costuri

    Numărul

    Costuri

    Numărul

    Costuri

    Numărul

    Costuri

    Numărul

    Costuri

    Numărul

    Costuri

    TOATE OBIECTIVELE: Guvernanță – Resurse umane

     

     

     

     

     

     

    Punctele de contact naționale (statele membre urmează să fie acoperite de FAMI):

    4,856

     

    4,856

    14,567

    14,567

    14,567

     

    53,413

    Subtotal

     

    4,856

     

    4,856

    14,567

    14,567

    14,567

     

    53,413

    OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 2:
    Costurile informatice aferente reutilizării anumitor componente EURES

     

     

     

     

     

     

    Adaptarea și integrarea Europass

     

     

    0,087

     

    0,087

     

    0,175

    Crearea instrumentului de verificare prealabilă

     

     

    0,112

     

    0,112

     

    0,225

    Baza de date a CV-urilor resortisanților țărilor terțe

     

     

    0,112

     

    0,112

     

    0,225

    Adaptarea și integrarea bazei de date privind anunțurile de posturi vacante a EURES

     

     

    0,300

     

    0,300

     

    0,600

    Adaptarea și integrarea motorului de căutare/corelare al EURES

     

     

    0,225

     

    0,225

     

    0,450

    Sistemul central

     

     

    2,175

     

    2,175

     

    4,350

    Interoperabilitatea dintre platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE și alte sisteme

     

     

    0,075

     

    0,075

     

    0,150

    Interoperabilitatea dintre platforma informatică a Rezervei de talente la nivelul UE și sistemele naționale relevante ale statelor membre

     

     

    2,088

     

    2,088

     

    4,176

    Operațiuni (întreținere)

     

     

     

     

     

    0,926

    0,926

    0,772

     

    2,624

    Infrastructură

     

     

    0,315

     

    0,315

     

    0,315

    0,315

    0,315

     

    1,574

    Punerea în aplicare a unor caracteristici suplimentare

     

     

     

     

     

     

    1,645

    1,645

    0,548

     

    3,837

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 2

     

    5,490

     

    5,490

     

    2,886

    2,886

    1,635

     

    18,386

    OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 3: Alte activități

     

     

     

     

     

     

     

    Comunicare

     

     

    0,487

     

    0,487

     

    0,487

    0,487

    0,487

     

    2,435

    Traducere

     

     

    1,300

     

    1,300

     

    1,300

    1,300

    1,300

     

    6,500

    Formare

     

     

     

     

     

     

    1,600

    1,600

    1,600

     

    4,800

    Coordonare orizontală

     

     

    0,176

     

    0,176

     

    0,176

    0,176

    0,176

     

    0,880

    Informații online

     

     

     

     

     

     

    1,057

    1,057

    1,057

     

    3,171

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 3

     

    1,963

     

    1,963

     

    4,620

    4,620

    4,620

    17,786

    OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 4:

     

     

     

     

     

     

     

    Sprijin administrativ pentru emiterea „certificatelor UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente” (costuri suportate de statele membre, care urmează să fie acoperite de FAMI)

     

     

     

     

    1,440

    1,440

    1,440

     

    4,320

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 4

     

     

     

    1,440

     

    1,440

    TOTAL

     

     

    12,309

     

    12,309

     

    23,513

    23,513

    22,262

     

    93,906

    3.2.3.Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative 60  

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

    milioane EUR (cu trei zecimale)

     

    2024

    2025

    2026

    2027

    TOTAL
    24-27

    2028 61

    2029 62

    2030 63

    TOTAL

    24-30

    RUBRICA 7 din CFM

     

     

     

     

     

    Resurse umane

    0,086

    0,433

    1,037

    1,470

    3,026

    1,903

    1,903

    1,903

    8,735

    Alte cheltuieli administrative

    0,000

    0,000

    0,078

    0,078

    0,155

    0,061

    0,102

    0,061

    0,379

    Subtotal RUBRICA 7 din CFM

    0,086

    0,433

    1,115

    1,548

    3,181

    1,964

    2,005

    1,964

    9,113

    În afara RUBRICII 7 din CFM

     

     

     

     

     

    Resurse umane

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    Alte cheltuieli administrative

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    Subtotal în afara RUBRICII 7 din CFM

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    0,000

    TOTAL

    0,086

    0,433

    1,115

    1,548

    3,181

    1,964

    2,005

    1,964

    9,113

    Creditele necesare pentru resurse umane și alte cheltuieli cu caracter administrativ vor fi acoperite de credite ale serviciilor Comisiei care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul acestor servicii ale Comisiei, completate, după caz, cu resurse suplimentare ce ar putea fi alocate serviciilor Comisiei care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și ținând seama de constrângerilor bugetare.

    3.2.3.1.Necesarul de resurse umane estimat

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

    Estimări în echivalent normă întreagă

     

    2024

    2025

    2026

    2027

    2028 64

    2029 65

    2030 66

    Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

    20 01 02 01 (la sediu și în reprezentanțele Comisiei)

    1

    2

    5

    7

    9

    9

    9

    20 01 02 03 (în delegații)

     

     

     

     

    01 01 01 01 (cercetare indirectă)

     

     

     

     

    01 01 01 11 (cercetare directă)

     

     

     

     

    Alte linii bugetare (a se preciza)

     

     

     

     

    Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI)

     

    20 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

    0

    1

    2

    3

    4

    4

    4

    20 02 03 (AC, AL, END, INT și JPD în delegații)

     

     

     

     

    01 01 01 02 (AC, END, INT – cercetare indirectă)

     

     

     

     

    01 01 01 12 (AC, END, INT – cercetare directă)

     

     

     

     

    Alte linii bugetare (a se preciza)

     

     

     

     

    TOTAL

    1

    3

    7

    10

    13

    13

    13

    Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale serviciilor Comisiei alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul acestor servicii ale Comisiei, completate, după caz, cu resurse suplimentare ce ar putea fi acordate serviciilor Comisiei care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.

    Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

    Funcționari și personal temporar

    -sprijin pentru negocierile privind propunerea legislativă în cadrul Parlamentului European și al Consiliului;

    -elaborarea de acte delegate și de punere în aplicare + negocieri în perioada 2026-2027;

    -instituirea structurii de guvernanță și a comitologiei;

    -punerea în aplicare a sarcinilor secretariatului Rezervei de talente la nivelul UE, inclusiv planificarea și coordonarea activităților Rezervei de talente la nivelul UE;

    -protecția datelor (inclusiv elaborarea și finalizarea acordurilor privind controlul);

    -gestionarea contractelor furnizorilor de servicii și coordonarea în domeniul informatic (grupul intern de coordonare în domeniul informatic și transmiterea către consiliul pentru domeniul informatic);

    -cooperarea cu punctele de contact naționale și sprijinul pentru activitățile legate de instituirea acestora;

    -sprijin administrativ pentru emiterea „certificatelor UE de formare în cadrul unui parteneriat pentru atragerea de talente”;

    -sprijin pentru statele membre care participă la parteneriate pentru atragerea de talente;

    regimul specific aferent parteneriatului pentru atragerea de talente (cerințe de acces, campanie de informare).

    Personal extern

    -sprijin pentru negocieri și pregătire înainte de intrarea în vigoare;

    -elaborarea nevoilor de formare și a modulelor de consolidare a capacităților;

    -sprijin pentru instituirea cadrului pentru indicatori, monitorizare și evaluare;

     

    -strategia de comunicare și organizarea de evenimente, crearea de rețele.

    3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual 

    Propunerea/inițiativa:

         poate fi finanțată integral prin realocarea creditelor în cadrul rubricii relevante din cadrul financiar multianual (CFM).

    Costurile propunerii privind Rezerva de talente la nivelul UE vor fi acoperite de FAMI fără a pune în pericol pachetul financiar existent.

       necesită utilizarea marjei nealocate din cadrul rubricii corespunzătoare din CFM și/sau utilizarea instrumentelor speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul privind CFM

    A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare vizate, sumele aferente și instrumentele propuse a fi utilizate.

       necesită revizuirea CFM.

    A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare vizate, precum și sumele aferente.

    3.2.5.Contribuțiile terților 

    Propunerea/inițiativa:

       nu prevede cofinanțare din partea terților

       prevede cofinanțare din partea terților, estimată mai jos:

    Credite în milioane EUR (cu 3 zecimale)

    Anul
    N 67

    Anul
    N+1

    Anul
    N+2

    Anul
    N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

    Total

    A se preciza organismul care asigură cofinanțarea 

    TOTAL credite cofinanțate

    3.3.Impactul estimat asupra veniturilor 

       Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

       Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

       asupra resurselor proprii

       asupra altor venituri

    vă rugăm să precizați dacă veniturile sunt alocate unor linii de cheltuieli    

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Linia bugetară pentru venituri:

    Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs

    Impactul propunerii/inițiativei 68

    Anul
    N

    Anul
    N+1

    Anul
    N+2

    Anul
    N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

    Articolul ………….

    Pentru veniturile alocate, a se preciza linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

    Alte observații (de exemplu, metoda/formula utilizată pentru calcularea impactului asupra veniturilor sau orice alte informații).

    (1)     COM/2020/609 final .
    (2)    Employment and Social Developments in Europe 2023 Annual Review (Evoluția ocupării forței de muncă și a situației sociale în Europa în 2023, Revizuire anuală). După cum o demonstrează listele de ocupații cu deficit de forță de muncă larg răspândite și acute, cuprinse în raportul Eures 2022 privind deficitele și surplusurile de ocupații; a se vedea mai jos, pentru mai multe detalii: EURES-Labour Shortages report (europa.eu) .
    (3)     Planul industrial al Pactului verde din 2023 menționează că tranziția verde va amplifica cererea de noi competențe la toate nivelurile. De exemplu, există o nevoie deosebită de a se recruta mai mulți specialiști în tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) în Europa pentru a răspunde nevoilor ecosistemelor industriale. De fapt, în 2021, aproximativ 60 % dintre întreprinderile din UE care au recrutat sau au încercat să recruteze specialiști în domeniul TIC au întâmpinat dificultăți privind ocuparea posturilor vacante în acest sector. Întrucât Comisia intenționează să joace un rol de lider în tranziția mondială către Web 4.0 și lumile virtuale, există o nevoie tot mai mare de specialiști cu înaltă calificare în domeniul tehnologiilor legate de acest proces, cum ar fi realitatea extinsă, cloud, 5G, tehnologia registrelor distribuite etc.
    (4)    Pandemia de COVID-19 a accentuat deficitele de lungă durată în sectoare precum asistența medicală și TIC. Eurofound, Tackling labour shortage in EU Member States (Eurofound, Combaterea deficitului de forță de muncă în statele membre ale UE), 2021, p. 6.
    (5)     Agenda pentru competențe în Europa , lansată în 2020, a prezentat obiectivele UE în materie de perfecționare și recalificare profesională în următorii cinci ani. Agenda pentru competențe prevede, de asemenea, activarea persoanelor inactive din UE prin promovarea integrării acestora pe piața forței de muncă.
    (6)     COM/2022/657 final .
    (7)    Rezoluția Parlamentului European din 20 mai 2021 privind noile căi de migrare legală a forței de muncă ( 2020/2010(INI) ); Rezoluția Parlamentului European din 25 noiembrie 2021 conținând recomandări adresate Comisiei referitoare la politicile și legislația privind migrația legală ( 2020/2255(INL) .
    (8)    Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Atragerea de competențe și de talente în UE din 28 februarie 2023, CESE 2022/02745 . Avizul Comitetului Regiunilor privind migrația legală: Atragerea de competențe și de talente în UE, COR 2022/03942 .
    (9)     Parteneriate pentru atragerea de talente (europa.eu) .
    (10)     C/2020/6467 .
    (11)     Agenda pentru competențe în Europa , lansată în 2020, a prezentat obiectivele UE în materie de perfecționare și recalificare profesională în următorii cinci ani.
    (12)     COM/2023/161 final .
    (13)     COM/2023/62 final .
    (14)     COM/2023/168 final .
    (15)     https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12594-Migratia-legala-consultare-publica_ro .
    (16)    Întrebările se refereau la identificarea ocupațiilor în care UE va trebui în cea mai mare parte să recruteze resortisanți ai țărilor terțe în următorii ani, la principalele obiective pe care ar trebui să le atingă Rezerva de talente la nivelul UE și la posibilele criterii de admisie în Rezerva de talente la nivelul UE, cu o întrebare finală deschisă cu privire la modul de îmbunătățire a politicii UE în domeniul migrației legale.
    (17)    Studiul de fezabilitate al OCDE a vizat evaluarea a trei scenarii posibile pentru dezvoltarea Rezervei de talente la nivelul UE, precum și analiza cost-beneficiu pentru fiecare versiune. Studiul a evaluat în detaliu posibilul cadru juridic, guvernanța, domeniul de aplicare, precum și funcționalitățile viitoarei Rezerve de talente la nivelul UE. A se vedea  studiul de fezabilitate al OCDE privind Rezerva de talente .
    (18)     https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13716-O-Rezerva-de-talente-la-nivelul-UE_ro .
    (19)    Acesta ar facilita accesul la locuri de muncă în UE și ar limita sarcina administrativă a mai multor proceduri naționale.
    (20)    În special în ceea ce privește practicile de recrutare și condițiile de muncă.
    (21)    Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) și Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE.
    (22)    În ceea ce privește costurile de după 2027, acestea sunt orientative și nu aduc atingere bugetului disponibil pentru inițiativă în cadrul viitorului CFM.
    (23)    Astfel cum se explică în detaliu în documentul de lucru al serviciilor Comisiei care însoțește propunerea legislativă, această ipoteză s-a bazat pe o serie de considerații. Deși inițiativa ar fi concepută astfel încât să fie atractivă pentru cât mai multe state membre, este probabil ca participarea acestora să fie un proces treptat, în care doar unele state membre se alătură în primii ani de funcționare și apoi se înregistrează o creștere progresivă preconizată a participării pe termen lung. Prin urmare, s-a presupus că statele membre cu un interes mai puternic se pot alătura încă de la început, în timp ce altele vor face acest lucru ulterior. Pe termen lung, se prevede un nivel mai ridicat de adoptare a inițiativei, după cum o demonstrează faptul că marea majoritate a statelor membre consultate au salutat inițiativa. În plus, se poate presupune în mod rezonabil că mai multe state membre se vor alătura, având în vedere nevoile urgente legate de situația demografică dificilă, care ar necesita ca acestea să se bazeze pe migrația legală pentru a aborda viitoarele deficite de competențe și de forță de muncă care nu pot fi soluționate în mod suficient cu ajutorul forței de muncă interne a UE.
    (24)    Se estimează că ar fi necesari 13 angajați în cadrul Comisiei pentru toate sarcinile legate de Rezerva de talente la nivelul UE. Aceste persoane vor începe să lucreze treptat, în funcție de stadiul evoluției inițiativei. Până în 2027 vor fi necesari 10 angajați. Costurile de după 2027 sunt orientative și nu aduc atingere bugetului disponibil pentru inițiativă în cadrul viitorului CFM.
    (25)    JO C , , p. .
    (26)    JO C , , p. .
    (27)    JO C , , p. .
    (28)    Recomandarea (UE) 2020/1364 a Comisiei din 23 septembrie 2020 privind căile legale de acces la protecție în UE: promovarea relocării, a admisiei umanitare și a altor căi complementare.
    (29)    „Căile complementare” sunt căi sigure și reglementate de admisie pentru persoanele care au nevoie de protecție internațională, care completează relocarea, permițându-le șederea legală într-o țară terță în care nevoile lor de protecție internațională sunt îndeplinite. Prin intermediul parcursurilor complementare de ocupare a forței de muncă, persoanele care au nevoie de protecție internațională au posibilitatea să acceseze căile existente de migrație a forței de muncă, să își utilizeze competențele și să contribuie la reducerea deficitului de forță de muncă în țările de destinație. A se vedea, de asemenea: https://www.unhcr.org/complementary-pathways.html .
    (30)     COM/2020/609 final .
    (31)     COM/2022/657 final .
    (32)    Regulamentul (UE) 2016/589 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 aprilie 2016 privind o rețea europeană de servicii de ocupare a forței de muncă (EURES), accesul lucrătorilor la servicii de mobilitate și integrarea mai bună a piețelor forței de muncă și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 492/2011 și (UE) nr. 1296/2013 (JO L 107, 22.4.2016, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/589/oj ).
    (33)    Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/1725/oj ).
    (34)    Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (JO L 119, 4.5.2016, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/679/oj ).
    (35)    Directiva 2008/115/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind standardele și procedurile comune aplicabile în statele membre pentru returnarea resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală (JO L 348, 24.12.2008, p. 98, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2008/115/oj ).
    (36)    Decizia (UE) 2018/646 a Parlamentului European și a Consiliului din 18 aprilie 2018 privind un cadru comun pentru furnizarea unor servicii mai bune pentru aptitudini și calificări (JO L 112, 2.5.2018, p. 42, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2018/646/oj ).
    (37)    Directiva 2011/98/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind o procedură unică de solicitare a unui permis unic pentru resortisanții țărilor terțe în vederea șederii și ocupării unui loc de muncă pe teritoriul statelor membre și un set comun de drepturi pentru lucrătorii din țările terțe cu ședere legală pe teritoriul unui stat membru (JO L 343, 23.12.2011, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2011/98/oj ).
    (38)    Directiva 2014/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe în scopul ocupării unui loc de muncă în calitate de lucrători sezonieri (JO L 94, 28.3.2014, p. 375, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2014/36/oj ).
    (39)    Directiva (UE) 2021/1883 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 octombrie 2021 privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate și de abrogare a Directivei 2009/50/CE a Consiliului (JO L 382, 28.10.2021, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2021/1883/oj ).
    (40)    Directiva (UE) 2016/801 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016 privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe pentru cercetare, studii, formare profesională, servicii de voluntariat, programe de schimb de elevi sau proiecte educaționale și muncă au pair (reformare) (JO L 132, 21.5.2016, p. 21, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2016/801/oj ).
    (41)    Directiva (UE) 2019/1152 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă în Uniunea Europeană (JO L 186, 11.7.2019, p. 105, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2019/1152/oj ).
    (42)    Directiva 96/71/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 1996 privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii (JO L 18, 21.1.1997, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1996/71/oj ).
    (43)    Acordul interinstituțional dintre Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană privind o mai bună legiferare (JO L 123, 12.5.2016, p. 1 ELI: http://data.europa.eu/eli/agree_interinstit/2016/512/oj ).
    (44)    Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/182/oj .
    (45)    Astfel cum se menționează la articolul 58 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
    (46)    Explicații detaliate privind metodele de execuție a bugetului, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BUDGpedia: https://myintracomm.ec.europa.eu/corp/budget/financial-rules/budget-implementation/Pages/implementation-methods.aspx
    (47)    Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
    (48)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
    (49)    Țările candidate și, după caz, candidații potențiali din Balcanii de Vest.
    (50)    Tabelele din această secțiune reflectă un scenariu în care participă 20 de state membre. Aceasta nu aduce atingere opțiunilor statelor membre, iar bugetul va fi ajustat în funcție de numărul de state membre care participă la Rezerva de talente la nivelul UE.
    (51)    Costurile care acoperă perioada de după 2027 sunt orientative și nu aduc atingere bugetului disponibil pentru inițiativă în cadrul viitorului CFM.
    (52)    Idem.
    (53)    Idem.
    (54)    Idem.
    (55)    Idem.
    (56)    Idem.
    (57)    Acest tabel reflectă un scenariu în care participă 20 de state membre. Aceasta nu aduce atingere opțiunilor statelor membre, iar bugetul va fi ajustat în funcție de numărul de state membre care participă la Rezerva de talente la nivelul UE.
    (58)    Idem.
    (59)    Idem.
    (60)    Acest tabel reflectă un scenariu în care participă 20 de state membre. Aceasta nu aduce atingere opțiunilor statelor membre, iar bugetul va fi ajustat în funcție de numărul de state membre care participă la Rezerva de talente la nivelul UE.
    (61)    Idem.
    (62)    Idem.
    (63)    Idem.
    (64)    Idem.
    (65)    Idem.
    (66)    Idem.
    (67)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei. Vă rugăm să înlocuiți „N” cu primul an estimat de punere în aplicare (de exemplu: 2021). Se procedează la fel pentru anii următori.
    (68)    În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sumele brute după deducerea unei cote de 20 % pentru costurile de colectare.
    Top

    Bruxelles, 15.11.2023

    COM(2023) 716 final

    ANEXĂ

    la

    Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului

    de instituire a Rezervei de talente la nivelul UE

    {SEC(2023) 716 final} - {SWD(2023) 716 final} - {SWD(2023) 717 final} - {SWD(2023) 718 final}


    ANEXĂ
    Lista ocupațiilor cu deficit de forță de muncă de la nivelul UE

    Codul ISCO

    Ocupație

    2142

    Ingineri constructori

    2151

    Ingineri electricieni

    2211

    Medici de medicină de familie/medicină generală

    2212

    Medici specialiști

    2221

    Asistenți medicali generaliști

    2411

    Contabili

    2511

    Analiști de sistem

    2512

    Proiectanți de software

    2513

    Proiectanți de sisteme web și multimedia

    2514

    Programatori de aplicații

    2519

    Analiști programatori în domeniul software neclasificați în grupele de bază anterioare

    3113

    Tehnicieni electricieni și energeticieni

    3221

    Surori medicale

    5120

    Bucătari

    5131

    Chelneri

    5321

    Îngrijitori în domeniul sănătății

    7112

    Zidari și asimilați

    7114

    Muncitori constructori în lucrări de beton și asimilați

    7115

    Dulgheri și tâmplari

    7121

    Constructori de acoperișuri

    7123

    Ipsosari

    7126

    Instalatori și montatori de țevi

    7127

    Mecanici pentru instalații de climatizare și refrigerare

    7212

    Sudori și debitatori autogen

    7213

    Tinichigii-cazangii

    7214

    Constructori și montatori de structuri metalice

    7223

    Reglori și operatori de mașini-unelte

    7231

    Mecanici de autovehicule

    7233

    Mecanici de mașini agricole și industriale

    7411

    Electricieni construcții și asimilați

    7412

    Mecanici și instalatori de echipamente electrice

    7511

    Măcelari și alți lucrători în prelucrarea cărnii și peștelui

    8331

    Șoferi de autobuze și tramvaie

    8332

    Șoferi de autocamioane și mașini de mare tonaj

    9112

    Personal de serviciu în birouri, hoteluri și alte instituții

    3119

    Tehnicieni în științe inginerești neclasificați în grupele de bază anterioare

    2143

    Ingineri în domeniul protecției mediului

    2133

    Specialiști în domeniul protecției mediului

    2145

    Ingineri chimiști

    2144

    Ingineri mecanici

    3115

    Tehnicieni mecanici

    2141

    Ingineri tehnologi și de producție

    Top