Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0596

    Propunere de DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2013/34/UE în ceea ce privește termenele pentru adoptarea standardelor de raportare privind durabilitatea pentru anumite sectoare și pentru anumite întreprinderi din țări terțe

    COM/2023/596 final

    Bruxelles, 17.10.2023

    COM(2023) 596 final

    2023/0368(COD)

    Propunere de

    DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

    de modificare a Directivei 2013/34/UE în ceea ce privește termenele pentru adoptarea standardelor de raportare privind durabilitatea pentru anumite sectoare și pentru anumite întreprinderi din țări terțe

    (Text cu relevanță pentru SEE)


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    În comunicarea sa intitulată „Competitivitatea pe termen lung a UE: perspectiva după 2030”, Comisia a subliniat importanța unui sistem de reglementare care să asigure atingerea obiectivelor cu costuri minime. Prin urmare, Comisia s-a angajat să introducă noi măsuri pentru a raționaliza și a simplifica cerințele de raportare, cu scopul final de a reduce aceste sarcini cu 25 % fără a submina obiectivele de politică aferente.

    Cerințele de raportare joacă un rol esențial în ceea ce privește asigurarea aplicării corecte și a monitorizării corespunzătoare a legislației. Costurile lor sunt, în general, compensate în mare măsură de beneficiile pe care le aduc, în special în ceea ce privește monitorizarea și asigurarea conformității cu principalele măsuri de politică. Cu toate acestea, cerințele de raportare pot impune, de asemenea, sarcini disproporționate asupra părților interesate, afectând în special IMM-urile și microîntreprinderile. Prin urmare, întreprinderilor ar trebui să li se acorde suficient timp pentru a se pregăti pentru orice nouă cerință de raportare. Cumularea cerințelor de raportare în timp poate avea ca rezultat redundanța, duplicarea sau caducitatea obligațiilor, o frecvență și un calendar ineficiente sau metode inadecvate de colectare.

    Prin urmare, simplificarea obligațiilor de raportare și reducerea sarcinii administrative reprezintă o prioritate. În acest context, propunerea va raționaliza obligațiile de raportare prin amânarea termenului de adoptare a standardelor de raportare privind durabilitatea pentru anumite sectoare și pentru anumite întreprinderi din țări terțe.

    Directiva contabilă (2013/34/UE) 1 , astfel cum a fost modificată prin Directiva privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea (CSRD – 2022/2464) 2 , impune întreprinderilor mari și întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cotate la bursă, precum și societăților-mamă ale grupurilor mari, să includă într-o secțiune specifică a raportului lor de gestiune informațiile necesare pentru înțelegerea impactului întreprinderii asupra aspectelor legate de durabilitate, precum și informațiile necesare pentru înțelegerea modului în care aspectele legate de durabilitate afectează dezvoltarea, performanța și poziția întreprinderii 3 .

    Aceste informații privind durabilitatea trebuie raportate în conformitate cu standardele europene de raportare privind durabilitatea, care urmează să fie adoptate de Comisie prin intermediul unor acte delegate, ținând seama de avizul tehnic furnizat de EFRAG 4 . Aceste standarde europene de raportare privind durabilitatea trebuie să specifice conținutul și, după caz, structura care trebuie utilizată pentru prezentarea informațiilor respective 5 .

    Un prim set de standarde europene de raportare privind durabilitatea a fost adoptat de Comisie la 31 iulie 2023 și face în prezent obiectul controlului Parlamentului European și al Consiliului. Standardele europene de raportare privind durabilitatea din acest prim set sunt de natură generală, ceea ce înseamnă că se aplică tuturor întreprinderilor care intră în domeniul de aplicare al CSRD, indiferent de sectorul sau sectoarele în care își desfășoară activitatea întreprinderea.

    Articolul 29b alineatul (1) al treilea paragraf din Directiva contabilă stabilește data adoptării standardelor europene de raportare privind durabilitatea sectoriale până la 30 iunie 2024. Aceste standarde europene de raportare privind durabilitatea urmează să precizeze informațiile pe care întreprinderile ar trebui să le raporteze cu privire la aspectele legate de durabilitate și la domeniile de raportare specifice sectorului în care întreprinderea își desfășoară activitatea.

    Comisia prezintă propuneri concrete pentru a reduce sarcina de raportare pentru participanții la piața financiară. Printre aceste propuneri se numără propunerea de a amâna cu 2 ani data adoptării standardelor europene de raportare privind durabilitatea sectoriale, prevăzută în prezent pentru 2024. Acest lucru răspunde, de asemenea, unei cereri din partea sectorului corporativ.

    Amânarea cu 2 ani a datei adoptării este relevantă pentru întreprinderile care intră în domeniul de aplicare al CSRD, inclusiv IMM-urile cotate la bursă, care trebuie să efectueze raportarea privind durabilitatea. Acest lucru va permite întreprinderilor să se concentreze asupra punerii în aplicare a primului set de standarde europene de raportare privind durabilitatea adoptat la 31 iulie 2023, va asigura timp suficient pentru ca EFRAG să elaboreze standarde europene de raportare privind durabilitatea sectoriale care să fie eficiente și va limita cerințele de raportare la minimul necesar.

    În plus, articolul 40b din Directiva contabilă stabilește că adoptarea standardelor europene de raportare privind durabilitatea care urmează să fie utilizate de anumite societăți din afara UE care își desfășoară activitatea în Uniune trebuie să se realizeze până la data de 30 iunie 2024. Dat fiind că cerințele de raportare pentru aceste societăți din afara UE se aplică numai începând cu exercițiul financiar 2028 și având în vedere amânarea cu 2 ani a termenului pentru adoptarea standardelor europene de raportare privind durabilitatea sectoriale, termenul de adoptare a acestor standarde ar trebui, de asemenea, amânat cu 2 ani. Acest lucru va permite alocarea mai multor resurse pentru elaborarea unor standarde europene de raportare privind durabilitatea sectoriale eficace și proporționale, acordându-le totodată acestor întreprinderi din afara UE suficient timp pentru a se pregăti înainte de exercițiul financiar 2028.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Propunerea face parte dintr-un prim pachet de măsuri de raționalizare a cerințelor de raportare. Ea reprezintă o etapă în cadrul unui proces care analizează în mod cuprinzător cerințele de raportare existente, cu scopul de a evalua relevanța lor continuă și de a le face mai eficiente. Raționalizarea introdusă de această măsură nu va afecta în mod negativ îndeplinirea obiectivelor din domeniul raportării privind durabilitatea. Propunerea este, de asemenea, în concordanță cu pachetul de măsuri de ajutorare a IMM-urilor 6 .

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Nu se aplică.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temeiul juridic

    Articolul 50 din TFUE a fost considerat ca fiind temeiul juridic corespunzător pentru această inițiativă, întrucât modifică o directivă existentă, care se bazează pe articolul respectiv.

    Subsidiaritatea

    Termenele pentru adoptarea standardelor de raportare privind durabilitatea trebuie să fie respectate de Comisie. Amânarea acestor termene poate fi realizată numai prin intermediul unui act al colegiuitorilor. Nu este necesară nicio acțiune la nivel național în această privință.

    Proporționalitatea

    Această inițiativă are obiectivul principal de a le permite întreprinderilor să se concentreze asupra punerii în aplicare a primului set de standarde europene de raportare privind durabilitatea adoptat la 31 iulie 2023, de a asigura că EFRAG are timp pentru a elabora standarde europene de raportare privind durabilitatea sectoriale care să fie eficiente și de a limita cerințele de raportare la minimul necesar. Amânarea termenelor pentru adoptarea de către Comisie a standardelor de raportare privind durabilitatea pentru anumite sectoare – precum și pentru anumite întreprinderi din țări terțe – ar atinge acest obiectiv, lăsându-le totodată întreprinderilor suficient timp să se pregătească pentru aceste cerințe de raportare suplimentare.

    Alegerea instrumentului

    Având în vedere că modificările se referă numai la amânarea termenelor pentru adoptarea de către Comisie a actelor delegate și, prin urmare, nu necesită nicio transpunere de către statele membre, o decizie a Parlamentului European și a Consiliului adoptată în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 50 alineatul (1) din TFUE este considerată a fi instrumentul juridic cel mai adecvat. Într-adevăr, acest instrument se referă la contextul normativ general în care statele membre sunt invitate să își apropie legislațiile prin intermediul directivei, astfel cum se prevede la articolul 50 din TFUE.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Evaluările ex post/verificarea adecvării legislației existente

    Nu se aplică.

    Consultările cu părțile interesate

    Nu se aplică.

    Obținerea și utilizarea cunoștințelor de specialitate

    Nu se aplică.

    Evaluarea impactului

    Nu se aplică.

    Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    Nu se aplică.

    Drepturile fundamentale

    Nu se aplică.

    4.IMPLICAȚII BUGETARE

    Prezenta inițiativă nu are implicații bugetare.

    5.ALTE ELEMENTE

    Planurile de punere în aplicare și măsurile de monitorizare, evaluare și raportare

    Nu se aplică.

    Documente explicative

    Nu este necesară transpunerea de către statele membre, deoarece această inițiativă amână cu 2 ani anumite termene pentru adoptarea de către Comisie a actelor delegate.

    Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

    Directiva 2013/34/UE se modifică după cum urmează:

    (1)Termenul până la care Comisia trebuie să adopte standardele UE de raportare privind durabilitatea sectoriale prin intermediul unor acte delegate în temeiul articolului 29b alineatul (1) al treilea paragraf devine 30 iunie 2026 (în loc de 30 iunie 2024);

    (2)Termenul până la care Comisia trebuie să adopte standardele UE de raportare privind durabilitatea pentru întreprinderile din afara UE care îndeplinesc anumite praguri, prin intermediul unor acte delegate în temeiul articolului 40b devine 30 iunie 2026 (în loc de 30 iunie 2024).

    2023/0368 (COD)

    Propunere de

    DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

    de modificare a Directivei 2013/34/UE în ceea ce privește termenele pentru adoptarea standardelor de raportare privind durabilitatea pentru anumite sectoare și pentru anumite întreprinderi din țări terțe

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 50 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ parlamentelor naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 7 ,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1)Cerințele de raportare privind durabilitatea joacă un rol esențial în asigurarea transparenței pieței și a faptului că întreprinderile sunt responsabile pentru impactul lor asupra oamenilor și a mediului. Cu toate acestea, este important ca cerințele respective să fie raționalizate pentru a se asigura faptul că acestea îndeplinesc scopul pentru care au fost instituite și pentru a limita sarcina administrativă.

    (2)Articolul 29b alineatul (1) al treilea paragraf din Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului 8 impune Comisiei să prevadă, până la 30 iunie 2024, standarde de raportare privind durabilitatea prin intermediul unor acte delegate care să precizeze informațiile pe care întreprinderile trebuie să le raporteze în ceea ce privește aspectele legate de durabilitate și domeniile de raportare specifice sectorului în care își desfășoară activitatea o întreprindere, pe lângă informațiile pe care întreprinderile trebuie să le furnizeze deja în temeiul Regulamentului delegat (UE) XX/XXX al Comisiei 9 .

    (3)Pentru a reduce sarcina de raportare a întreprinderilor, astfel cum se prevede în Comunicarea Comisiei intitulată „Competitivitatea pe termen lung a UE: perspectiva după 2030” 10 , întreprinderilor ar trebui să li se permită să se concentreze în primul rând pe punerea în aplicare a cerințelor de raportare privind durabilitatea prevăzute în Regulamentul delegat (UE) XX/XXX. Din acest motiv, termenul pentru adoptarea actelor delegate care conțin cerințele complementare de raportare privind durabilitatea menționate la articolul 29b alineatul (1) al treilea paragraf din Directiva 2013/34/UE ar trebui amânat cu 2 ani.

    (4)Articolul 40b din Directiva 2013/34/UE impune, de asemenea, Comisiei să adopte, până la 30 iunie 2024, un act delegat care să prevadă standarde de raportare privind durabilitatea care să fie utilizate pentru prezentarea de informații privind durabilitatea în ceea ce privește întreprinderile din țări terțe cu o cifră de afaceri netă de peste 150 de milioane EUR care au filiale în Uniune care sunt fie întreprinderi mari, fie întreprinderi mici și mijlocii ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe piețele reglementate din Uniune sau care au sucursale în Uniune cu o cifră de afaceri netă de peste 40 de milioane EUR.

    (5)Cerințele de raportare pentru anumite întreprinderi din țări terțe se aplică numai începând cu exercițiul financiar 2028. Întrucât termenul pentru adoptarea actelor delegate care conțin obligațiile complementare de raportare privind durabilitatea menționate la articolul 29b alineatul (1) al treilea paragraf din Directiva 2013/34/UE va fi amânat cu 2 ani, termenul pentru adoptarea standardelor de raportare privind durabilitatea pentru anumite întreprinderi din țări terțe ar trebui, de asemenea, amânat cu 2 ani. 

    (6)Prin urmare, Directiva 2013/34/UE ar trebui modificată în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Modificarea Directivei 2013/34/UE

    Directiva 2013/34/UE se modifică după cum urmează:

    (1)la articolul 29b alineatul (1) al treilea paragraf teza introductivă, „30 iunie 2024” se înlocuiește cu „30 iunie 2026”;

    (2)la articolul 40b, „30 iunie 2024” se înlocuiește cu „30 iunie 2026”.

    Articolul 2

    Intrarea în vigoare

    Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu,

    Președinta    Președintele

    (1)    Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului (JO L 182, 29.6.2013, p. 19).
    (2)    Directiva (UE) 2022/2464 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 decembrie 2022 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 537/2014, a Directivei 2004/109/CE, a Directivei 2006/43/CE și a Directivei 2013/34/UE în ceea ce privește raportarea privind durabilitatea de către întreprinderi (JO L 322, 16.12.2022, p. 15).
    (3)    Cerințele de raportare privind durabilitatea pentru întreprinderile mari și IMM-urile cotate la bursă sunt prevăzute la articolele 19a și 29a din Directiva contabilă și se aplică începând cu exercițiul financiar 2024, în funcție de categoria de întreprinderi. Articolul 40a din Directiva contabilă impune, de asemenea, anumitor întreprinderi din afara UE care își desfășoară activitatea pe teritoriul Uniunii să publice anumite informații privind durabilitatea începând cu exercițiul financiar 2028.
    (4)    Articolul 49 alineatul (3b) din Directiva contabilă. EFRAG a fost numit anterior Grupul Consultativ European pentru Raportare Financiară. În 2022, acesta și-a schimbat denumirea, devenind, simplu, EFRAG.
    (5)    Articolul 29b alineatul (1) din Directiva contabilă mandatează Comisia să adopte, prin intermediul unor acte delegate, standarde europene de raportare privind durabilitatea care să fie utilizate de întreprinderile mari și de IMM-urile cotate la bursă, în timp ce articolul 40b mandatează Comisia să adopte standarde europene de raportare privind durabilitatea pentru raportul privind durabilitatea al anumitor întreprinderi din afara UE.
    (6)    COM(2023) 535 final.
    (7)    JO C […], […], p. […].
    (8)    Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului (JO L 182, 29.6.2013, p. 19).
    (9)    [Oficiul pentru Publicații: a se introduce trimiterea completă la prezentul act delegat, după publicare: REGULAMENTUL DELEGAT (UE).../... AL COMISIEI din 31.7.2023 de completare a Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele de raportare privind durabilitatea [C (2023) 5303 final].
    (10)    COM(2023) 168 final.
    Top