Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021DC0126

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind statisticile pe termen scurt, în conformitate cu articolul 14 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1165/98 al Consiliului

    COM/2021/126 final

    Bruxelles, 18.3.2021

    COM(2021) 126 final

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

    privind statisticile pe termen scurt, în conformitate cu articolul 14 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1165/98 al Consiliului


    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

    privind statisticile pe termen scurt, în conformitate cu articolul 14 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1165/98 al Consiliului

    1.Introducere

    Statisticile europene de întreprindere pe termen scurt (STS) oferă un set cuprinzător de indicatori care vizează, printre altele, producția, cifra de afaceri, prețurile de producție (denumite, adesea, și prețuri la producător), numărul persoanelor angajate, orele lucrate și salariile brute. Acești indicatori STS se încadrează în patru domenii economice majore: industria, construcțiile, comerțul cu amănuntul și serviciile (cu excepția serviciilor financiare și publice). Tabelul 1 oferă o imagine de ansamblu a acestora.

    Tabelul 1: Indicatori statistici pe termen scurt

    Industrie

    Construcții

    Comerț cu amănuntul

    Alte servicii

    Producția industrială

    Producția în sectorul construcțiilor

    - Lucrări de construcții

    - Construcții civile

    -

    -

    Cifra de afaceri industrială, internă și externă (din zona euro și din afara zonei euro)

    -

    Cifra de afaceri pentru comerțul cu amănuntul

    Cifra de afaceri pentru (alte) servicii

    -

    Autorizații de construire

    - Număr de locuințe

    - m2 de suprafață utilă

    -

    -

    Numărul persoanelor angajate

    Numărul persoanelor angajate

    Numărul persoanelor angajate

    Numărul persoanelor angajate

    Ore lucrate

    Ore lucrate

    Ore lucrate

    Ore lucrate

    Indemnizații și salarii brute

    Indemnizații și salarii brute

    Indemnizații și salarii brute

    Indemnizații și salarii brute

    Prețurile producției industriale, interne și externe (din zona euro și din afara zonei euro)

    Prețurile de producție pentru sectorul construcțiilor / costurile de construcție

    Volumul comerțului cu amănuntul

    Prețurile de producție pentru (alte) servicii

    Prețurile de import la produsele industriale (din zona euro și din afara zonei euro)

    -

    -

    -

    Temeiul juridic pentru statisticile de întreprindere pe termen scurt este Regulamentul (CE) nr. 1165/98 al Consiliului 1 (denumit în continuare „Regulamentul STS”). În conformitate cu articolul 14 alineatul (2) din regulamentul respectiv, Comisia trebuie să prezinte un raport Parlamentului European și Consiliului privind statisticile elaborate în temeiul regulamentului, în special privind relevanța și calitatea acestora, precum și privind revizuirea indicatorilor. Raportul abordează inclusiv costul pentru sistemul statistic și sarcina de răspuns pentru întreprinderi implicate de regulamentul STS, în raport cu avantajele acestuia.

    Prezentul raport continuă rapoartele transmise în ianuarie 2003, iunie 2008, iunie 2011, iunie 2014 și august 2017 2 .

    Secțiunea 2 descrie utilizările statisticilor pe termen scurt și relevanța acestora pentru politicile europene esențiale și orientarea politicii monetare europene. De asemenea, aceasta indică evoluțiile majore ale statisticilor pe termen scurt de la raportul anterior din august 2017.

    Secțiunea 3 descrie mai detaliat diferitele aspecte legate de calitatea statisticilor pe termen scurt.

    Secțiunea 4 prezintă câteva informații factuale referitoare la costurile și sarcina de răspuns pe care le implică colectarea și prelucrarea datelor pentru statisticile pe termen scurt.

    Ultima secțiune oferă o perspectivă asupra viitoarelor evoluții ale statisticilor pe termen scurt, în special în legătură cu Regulamentul (UE) 2019/2152 privind statisticile europene de întreprindere 3 . 

    2.Prezentare generală a statisticilor pe termen scurt și a celor mai importante evoluții

    Statisticile pe termen scurt oferă un număr important de principali indicatori economici europeni (PIEE) 4 care au fost concepuți pentru monitorizarea dezvoltării economice (ciclul de afaceri) a Uniunii Europene și a statelor sale membre și, în special, pentru desfășurarea politicii monetare în zona euro. Acești indicatori sunt: producția industrială, prețurile producției industriale pe piața internă, prețurile de import la produsele industriale, producția în sectorul construcțiilor, volumul comerțului cu amănuntul, cifra de afaceri pentru servicii (cu excepția serviciilor de comerț cu amănuntul), autorizațiile de construire și indicii prețurilor de producție pentru servicii (IPPS).

    Cei mai importanți utilizatori de statistici pe termen scurt sunt Banca Centrală Europeană și băncile centrale naționale, însă datele au, de asemenea, o importanță deosebită pentru Comisia Europeană, guvernele naționale, institutele de cercetare, precum și pentru întreprinderi și organizațiile de întreprinderi. În plus, statisticile pe termen scurt au o contribuție esențială în alte domenii statistice, precum conturile naționale.

    Statisticile pe termen scurt sunt utilizate cel mai frecvent pentru analiza tendințelor economice, pentru realizarea de prognoze și pentru modelare. Ele sunt necesare și pentru pregătirea deciziilor în materie de politici, în scopuri de cercetare, pentru verificarea și validarea datelor din alte surse și ca bază pentru deciziile comerciale. Întreprinderile pot utiliza, de asemenea, rezultatele statisticilor pe termen scurt în diverse alte scopuri (de exemplu, indicii prețurilor de producție sunt utilizați pentru indexarea unor contracte).

    Pentru a asigura relevanța statisticilor pe termen scurt pentru utilizatorii lor și pentru a îmbunătăți în continuare calitatea datelor, Eurostat a întreprins o serie de inițiative de la raportul anterior privind statisticile pe termen scurt, care a fost adoptat în august 2017.

    Operațiunile de restructurare și modificările modelelor de afaceri din unele întreprinderi multinaționale au condus la revizuiri semnificative neprevăzute ale unor indicatori statistici pe termen scurt, precum și ale datelor privind conturile naționale. În colaborare cu institutele naționale de statistică, Eurostat a instituit un „sistem de avertizare timpurie (SAT)”. Rolul acestui mecanism este de a se asigura că Eurostat este informat în timp util cu privire la modificările preconizate ale statisticilor de întreprindere și ale conturilor naționale care rezultă din astfel de evenimente de globalizare la nivelul întreprinderilor multinaționale și că adaptarea statisticilor se realizează într-un mod coerent și coordonat de către autoritățile statistice naționale în cauză. Participarea autorităților statistice la SAT este voluntară, iar confidențialitatea datelor comerciale este asigurată 5 .

    Pentru a îmbunătăți calitatea indicatorilor privind producția din sectorul construcțiilor și autorizațiile de construire, Eurostat a înființat un grup operativ care a participat la reuniuni online periodice pentru a face schimb de bune practici și pentru a îmbunătăți orientările metodologice disponibile cu privire la acești indicatori. În plus, îmbunătățirea datelor privind construcțiile a fost sprijinită prin intermediul granturilor Eurostat acordate autorităților statistice naționale.

    Ca răspuns la criza financiară mondială, a fost înființat în 2010 Comitetul european pentru risc sistemic (CERS) pentru a supraveghea sistemul financiar al UE și a preveni riscurile sistemice 6 . În exercitarea mandatului său, CERS emite avertismente și recomandări. Pe baza recomandărilor CERS/2016/14 și CERS/2019/3, Eurostat a lucrat la elaborarea indicatorilor privind sectorul imobiliar comercial; în acest context, statisticile pe termen scurt s-au axat pe indicatori pentru începerea lucrărilor de construcție, finalizarea lucrărilor și ratele locurilor de muncă vacante. Pentru elaborarea acestor noi indicatori statistici sunt utilizate grupuri operative formate din experți din statele membre, precum și granturi menite să sprijine activitățile metodologice.

    În temeiul articolului 11 din Regulamentul (CE) nr. 1165/98 al Consiliului, Eurostat și autoritățile statistice naționale au introdus noi ponderi pentru agregarea indicilor statistici pe termen scurt în 2018, cu anul de referință 2015.

    3.Sfera de aplicare și conformitatea cu dispozițiile Regulamentului STS

    Eurostat monitorizează respectarea de către statele membre a Regulamentului STS în ceea ce privește actualitatea și integralitatea. Pentru fiecare țară se calculează, de două ori pe an, un punctaj de conformitate cuprinzător, care acoperă toți indicatorii 7 . În general, rezultatele monitorizării indică un grad ridicat de conformitate cu regulamentul. Începând cu 1 aprilie 2020, punctajul mediu pentru cele 27 de state membre ale UE a fost de 9,7 (din 10), marea parte a statelor membre fiind în deplină conformitate. Calitatea datelor STS este dezvoltată pe baza diverselor aspecte legate de calitate prevăzute în Codul de bune practici al statisticilor europene 8 .

    3.1.Acuratețea, fiabilitatea, coerența și comparabilitatea

    Prin Regulamentul (CE) nr. 1503/2006 al Consiliului 9 au fost introduse definiții comune pentru statisticile pe termen scurt pentru a asigura coerența și comparabilitatea datelor. Eurostat și oficiile naționale de statistică colaborează îndeaproape pentru a menține și a îmbunătăți un nivel ridicat de acuratețe, fiabilitate și coerență pentru indicatorii statistici pe termen scurt. Cadrul metodologic stabilit prin Regulamentul STS este îmbunătățit permanent prin consultări cu experții tehnici și cu grupurile operative tematice speciale.

    În pofida definițiilor uniforme, nu este obligatoriu ca abordările în materie de elaborare a datelor statistice să fie identice în toate statele membre. Conform principiului subsidiarității și pentru a ține seama de diferențele naționale, de exemplu, în ceea ce privește dimensiunea, structura economică și disponibilitatea datelor administrative, Regulamentul STS oferă statelor membre libertatea de a decide cu privire la cele mai eficiente și mai eficace metode de colectare și de prelucrare a datelor.

    Eurostat colaborează și cu alte organizații internaționale, pentru a spori comparabilitatea datelor și a metodologiei dincolo de granițele Uniunii Europene.

    3.2.Actualitatea și punctualitatea

    Statisticile pe termen scurt se numără printre primele date oficiale care oferă o indicație a evoluțiilor economice celor mai recente. Regulamentul STS prevede termene-limită foarte scurte pentru transmiterea de date naționale către Eurostat 10 . Tabelul 2 indică termenele pentru transmiterea datelor către Eurostat (a treia coloană) și datele fixate ca obiectiv de Comitetul Economic și Financiar (CEF) în raportul său privind cerințele în materie de informare în cadrul uniunii economice și monetare. Ultima coloană indică termenele actuale pentru diseminare (de exemplu, prin intermediul comunicatelor de presă tematice și al publicărilor de date din bazele de date online).

    În general, actualitatea statisticilor pe termen scurt poate fi considerată foarte bună. Întârzierile survin, de obicei, numai în situațiile în care termenul de transmitere coincide cu o zi de weekend sau cu o sărbătoare legală.

    Utilizatorii sunt informați cu suficient timp înainte cu privire la datele de publicare a comunicatelor de presă, prin intermediul calendarului comunicatelor de presă publicat pe site-ul internet al Eurostat 11 . În ultimii ani, toate datele anunțate în calendar au fost respectate.

    Tabelul 2: Actualitatea - zile cuprinse între sfârșitul perioadei de referință a) și termenul de transmitere, Regulamentul STS, obiectivul CEF și diseminarea efectivă a agregatelor pentru zona euro (2020)

    Indicator

    Periodicitate

    Termenele din Regulamentul STS b)

    Obiectivele CEF pentru 2020 c)

    Diseminarea totalurilor pentru zona euro d)

    Producția industrială

    Lunară

    40

    40

    47

    Prețurile producției industriale pe piața internă

    Lunară

    35

    35

    33

    Prețurile de import la produsele industriale

    Lunară

    45

    45

    37

    Producția în sectorul construcțiilor

    Lunară

    45

    45

    50

    Autorizații de construire

    Trimestrială

    90

    90

    92

    Cifra de afaceri pentru comerțul cu amănuntul

    Lunară

    30

    30

    34

    Cifra de afaceri pentru (alte) servicii

    Trimestrială

    60

    60

    64

    Prețurile de producție pentru servicii

    Trimestrială

    90

    90

    92

    a)    Perioada de referință este perioada de timp pentru care se colectează sau se calculează rezultatele statistice și la care, prin urmare, se referă aceste valori. Pentru STS, aceasta este fie luna, fie trimestrul.

    b)    Termenele de transmitere a datelor către Eurostat conform Regulamentului privind statisticile pe termen scurt; pentru țările mai mici se pot aplica termene mai lungi.

    c)    Obiectivele stabilite în Raportul din 2020 privind stadiul cerințelor în materie de informare în cadrul UEM al Comitetului Economic și Financiar (CEF).

    d)    Zilele cuprinse între sfârșitul perioadei de referință și diseminare (de exemplu, comunicat de presă, publicare de date).

    3.3.Revizuirea indicatorilor statistici pe termen scurt

    Pentru a respecta termenele scurte de publicare, primele rezultate privind indicatorii pe termen scurt trebuie să se bazeze pe date preliminare, estimate și incomplete. După prima publicare a datelor, rezultatele anchetei sunt revizuite în urma adăugării datelor provenite de la respondenții care le-au transmis cu întârziere. Totuși, datele pot fi revizuite și din diverse alte motive, printre care ajustările sezoniere, analizele comparative, sursele de date noi și/sau îmbunătățite, precum și corectarea erorilor sau schimbările de metodologie. Amploarea revizuirilor este, în general, relativ limitată, în special la nivelul agregat al UE și al zonei euro.

    Pentru a evalua calitatea primelor rezultate ale celor patru indicatori statistici pe termen scurt publicați lunar într-un comunicat de presă, au fost analizate modificările dintre prima și a doua publicare ale ratelor de creștere lunare pentru 2017, 2018 și 2019.

    Tabelul 3 indică, pentru agregatele din zona euro ale celor patru indicatori STS care fac obiectul unui comunicat de presă, amploarea medie a revizuirilor ratelor de creștere între prima și a doua publicare, o lună mai târziu (a doua coloană). Aceasta este zero sau aproape de zero, ceea ce înseamnă că revizuirile ratelor de creștere în sensul creșterii sau reducerii acestora se anulează reciproc, adică se pare că nu există nicio abatere sistematică semnificativă care să indice o supraestimare sau o subestimare a rezultatelor.

    În termeni absoluți (a treia coloană), revizuirile medii variază între 0,1 pentru prețurile producției industriale și 0,4 puncte procentuale pentru producția în sectorul construcțiilor. Diferențele dintre indicatori se explică prin diferitele metode de elaborare și revizuire utilizate. Cu toate că, de multe ori, prețurile producției industriale nu sunt revizuite deloc, indicatorii producției pot fi revizuiți chiar și după mai mulți ani de la prima lor publicare.

    Ratele medii de creștere (în termeni absoluți, la a doua publicare) sunt indicate în coloana 4. Ultima coloană indică raportul între revizuirea ratei de creștere și rata de creștere efectivă (la data celei de a doua publicări). Acest număr descrie mai exact amploarea revizuirilor, deoarece o revizuire de x puncte procentuale dă naștere la rezultate diferite dacă se aplică unei rate de creștere relativ ridicate sau dacă se aplică unei rate de creștere relativ scăzute.

    Tabelul 3: Amploarea revizuirii pentru cei patru indicatori statistici principali pe termen scurt, 2017-2019 a)

    1

    2

    3

    4

    5

     

    Revizuire medie b)

    Revizuire absolută medie c)

    Rata de creștere absolută medie

    Revizuire relativă medie d)

    Producția industrială

    0,0

    0,2

    0,7

    0,2

    Prețurile producției industriale (piața internă)

    0,0

    0,1

    0,3

    0,2

    Producția în sectorul construcțiilor

    0,2

    0,4

    0,9

    0,4

    Volumul comerțului cu amănuntul

    0,1

    0,2

    0,6

    0,4

    a)    Ratele de creștere ajustate sezonier ale indicatorilor pentru zona euro.

    b)    Diferențele între ratele de creștere la a doua și la prima publicare, media pentru perioada 2017-2019.

    c)    Diferențele absolute între ratele de creștere la a doua și la prima publicare, media pentru perioada 2017-2019.

    d)    Raportul între revizuirea absolută (a treia coloană) și rata de creștere absolută la a doua publicare (a patra coloană), medie pentru perioada 2017-2019. Diferențele rezultă din erorile de rotunjire.

    În prima jumătate a anului 2020, pandemia de COVID-19 a cauzat provocări importante pentru statisticile pe termen scurt. Ca urmare a măsurilor de limitare a mișcării persoanelor și a altor măsuri, deseori întreprinderile nu au putut fi contactate în scopul colectării de date. Scăderile și creșterile fără precedent ale activităților economice au făcut ca estimările să fie mai dificile. Prelungirea termenelor de raportare fiscală și alte măsuri similare menite să reducă sarcina de răspuns a întreprinderilor au redus disponibilitatea datelor administrative pentru statistici. Cu scopul de a sprijini autoritățile statistice naționale, Eurostat a organizat o reuniune online pentru a dezbate problemele și soluțiile și pentru a oferi orientări metodologice cu privire la aspecte precum estimările și abordarea datelor lipsă. În pofida dificultăților, publicarea datelor pe termen scurt nu a fost perturbată în mod semnificativ și toate termenele de publicare au fost respectate.

    Tabelul 4 oferă o imagine de ansamblu a revizuirilor de date pentru datele din perioada martie 2020 - iunie 2020. După cum reiese din tabel, revizuirile au crescut în termeni absoluți și se poate observa, prin compararea datelor din prima publicare cu cele din a doua publicare, o abatere generală - care indică faptul că primele estimări au fost prudente, în contextul scăderii puternice a indicatorilor STS din cursul pandemiei de COVID-19. În raport cu ratele absolute crescute ale variațiilor indicatorilor, în această perioadă revizuirea chiar a înregistrat o îmbunătățire, la nivelul performanței.

    Tabelul 4: Amploarea revizuirii pentru cei patru indicatori statistici principali pe termen scurt, martie 2020 - iunie 2020 a)

    1

    2

    3

    4

    5

     

    Revizuire medie b)

    Revizuire absolută medie c)

    Rata de creștere absolută medie

    Revizuire relativă medie d)

    Producția industrială

    -0,4

    0,4

    10,6

    0,0

    Prețurile producției industriale (piața internă)

    -0,2

    0,2

    1,2

    0,1

    Producția în sectorul construcțiilor

    -1,4

    2,4

    16,0

    0,1

    Volumul comerțului cu amănuntul

    -0,8

    1,8

    11,0

    0,2

    a)    Ratele de creștere ajustate sezonier ale indicatorilor pentru zona euro.

    b)    Diferențele între ratele de creștere la a doua și la prima publicare, media pentru perioada martie 2020 – iunie 2020.

    c)    Diferențele absolute între ratele de creștere la a doua și la prima publicare, media pentru perioada martie 2020 - iunie 2020.

    d)    Raportul între revizuirea absolută (a treia coloană) și rata de creștere absolută la a doua publicare (a patra coloană), media pentru perioada martie 2020 - iunie 2020. Diferențele rezultă din erorile de rotunjire.

    3.4.Accesibilitatea, claritatea și disponibilitatea metadatelor

    În cazul statisticilor pe termen scurt, Eurostat publică anual 48 de comunicate de presă, și anume, comunicate de presă lunare pentru patru indicatori principali (producția industrială, prețurile producției industriale, producția în sectorul construcțiilor și volumul comerțului cu amănuntul). În ultimii ani, toate comunicatele de presă au fost publicate conform calendarului.

    Toate datele statistice europene pe termen scurt sunt accesibile pe site-ul internet al Eurostat, accesul la aceste date fiind gratuit. Secțiunea dedicată statisticilor pe termen scurt 12 oferă acces la baza de date completă a statisticilor pe termen scurt, dar și la un număr de tabele statistice predefinite. În plus, secțiunea dedicată oferă informații privind temeiul juridic al statisticilor pe termen scurt și conține numeroase publicații metodologice. Metadatele pentru agregatele UE, precum și metadatele naționale referitoare la diferiți indicatori statistici pe termen scurt au fost completate recent cu indicatori de calitate și de performanță și pot fi accesate inclusiv prin intermediul secțiunii dedicate.

    Articole concise cu privire la toți indicatorii statistici pe termen scurt, precum și numeroase articole de fond metodologice sunt publicate în Statistics Explained (Statistici explicate), o platformă online de tip wiki 13 .

    4.Costurile actuale pentru sistemul statistic și sarcina de răspuns a întreprinderilor

    S-a dovedit a fi foarte dificil să se evalueze costurile (suportate de sistemele statistice pentru colectarea, prelucrarea și diseminarea datelor) și sarcina de răspuns (suportată de întreprinderile care furnizează datele) implicate de statisticile pe termen scurt. În conformitate cu principiul subsidiarității, institutele de statistică aplică diferite metode pentru colectarea și producerea de date. De exemplu, sursele de date variază: unele țări utilizează date din anchete, altele se bazează pe surse administrative secundare, iar altele chiar combină datele din anchete cu datele administrative. Metodele de anchetă și instrumentele de colectare a datelor diferă, de asemenea. În consecință, orice comparație între statele membre în ceea ce privește estimarea costurilor și a sarcinii de răspuns trebuie să fie făcută cu cea mai mare prudență. În plus, atunci când se evaluează costurile și sarcina de răspuns aferente statisticilor pe termen scurt, trebuie luate în considerare și beneficiile, întrucât aceste date oferă o contribuție importantă pentru alte statistici (în special pentru conturile naționale).

    Datele transmise de statele membre cu privire la sarcina implicată de colectarea acestor statistici indică faptul că întreprinderile trebuie să aloce, în medie, aproximativ 20 de minute pe lună pentru a se conforma cererilor statistice în materie de date privind producția (industrie și construcții), în timp ce datele privind cifra de afaceri sunt mai ușor de furnizat (între 5 și 10 minute pe lună), iar datele care trebuie să fie furnizate privind prețurile necesită aproximativ 15 minute pe lună. Aceste cifre sunt, totuși, doar indicații aproximative, întrucât diferențele dintre statele membre pot fi mari.

    5.Evoluții viitoare în domeniul statisticilor pe termen scurt

    În cursul ultimilor 20 de ani, ponderea serviciilor comerciale (cu excepția serviciilor bancare și de asigurări) a crescut de la 43,0 % la 47,6 % 14 . Pentru a reprezenta în mod adecvat această importanță sporită a sectorului serviciilor în statisticile pe termen scurt, Eurostat, în cooperare cu statele membre și după o consultare aprofundată a utilizatorilor-cheie, a pregătit o propunere de extindere și îmbunătățire cuprinzătoare a bazei legislative pentru statisticile pe termen scurt, cu scopul de a asigura o mai bună acoperire a sectoarelor serviciilor.

    Noile cerințe privind statisticile de întreprindere pe termen scurt fac obiectul Regulamentului (UE) 2019/2152 și al Regulamentului de punere în aplicare aferent (UE) 2020/1197 al Comisiei 15 .

    În special, conform Regulamentului (UE) 2019/2152, un indicator de producție (volum) pentru sectoarele serviciilor (exclusiv serviciile financiare și publice) va fi inclus, începând cu ianuarie 2021, în setul de indicatori statistici pe termen scurt. Sfera de cuprindere a sectoarelor serviciilor vizate de diferiți indicatori statistici pe termen scurt va fi, de asemenea, extinsă. Noul indicator al producției de servicii (indicator of services production - ISP) va avea o perioadă de referință lunară și va trebui să fie disponibil 60 de zile după perioada de referință. Pe lângă acoperirea îmbunătățită a sectoarelor serviciilor, statisticile pe termen scurt vor fi raționalizate și mai armonizate în mai multe alte privințe, de exemplu, cu privire la termenele de transmitere, utilizarea unităților statistice și definirea claselor de mărime ale țărilor. Toate modificările se vor aplica începând cu perioada de referință ianuarie 2021 sau cu primul trimestru al anului 2021.

    Modificările vor garanta faptul că statisticile pe termen scurt continuă să își îndeplinească misiunea de a măsura în mod corect și adecvat evoluția ciclului de afaceri într-un mediu economic aflat în rapidă schimbare.

    În conformitate cu articolul 25 din Regulamentul (UE) 2019/2152, Regulamentul STS va fi abrogat cu efect de la 1 ianuarie 2024.

    (1)    JO L 162, 5.6.1998, p. 1.
    (2)    COM (2003) 36 final din 29.1.2003; COM (2008) 340 final din 9.6.2008; COM (2011) 329 final din 8.6.2011; COM (2014) 381 final din 26.6.2014 și COM (2017) 411 final din 2.8.2017.
    (3)

          Regulamentul (UE) 2019/2152 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind statisticile europene de întreprindere, de abrogare a 10 acte juridice în domeniul statisticilor de întreprindere (JO L 327, 17.12.2019, p. 1).

    (4)    Lista inițială a PIEE a fost stabilită în 2002 [Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind statisticile din zona euro, COM (2002) 661 final din 27.11.2002].
    (5)       https://ec.europa.eu/eurostat/web/economic-globalisation/early-warning-system (Disponibil în limbile engleză, franceză și germană).
    (6)       https://www.esrb.europa.eu/home/html/index.en.html
    (7)      Evaluarea conformității se axează pe integralitatea și actualitatea transmisiilor de date naționale. Se calculează un punctaj în funcție de conformitatea deplină a datelor, conformitatea aproape deplină dar cu elemente minore lipsă, conformitatea parțială sau caracterul incomplet, în mare măsură, al datelor.
    (8)    Codul de bune practici al statisticilor europene este disponibil la adresa: http://ec.europa.eu/eurostat/web/quality/european-statistics-code-of-practice .
    (9)    Regulamentul (CE) nr. 1503/2006 al Comisiei din 28 septembrie 2006 de punere în aplicare și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1165/98 al Consiliului privind statisticile pe termen scurt, în ceea ce privește definițiile variabilelor, lista variabilelor și frecvența de elaborare a datelor (JO L 281, 12.10.2006, p. 15).
    (10)

       Termenele inițiale prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1165/98 au fost reduse prin Regulamentul (CE) nr. 1158/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 iulie 2005 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1165/98 al Consiliului privind statisticile pe termen scurt (JO L 191, 22.7.2005, p. 1).

    (11)    Calendarul este disponibil la adresa: http://ec.europa.eu/eurostat/web/short-term-business-statistics/overview . (Disponibil doar în limbile engleză, franceză și germană).
    (12)     http://ec.europa.eu/eurostat/web/short-term-business-statistics/overview (Disponibil doar în limbile engleză, franceză și germană).
    (13)     http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Short-term_business_statistics (disponibil doar în limba engleză).
    (14)    UE-27, volume concatenate privind valoarea adăugată brută, Eurostat, conturi naționale, calcule proprii.
    (15)    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1197 al Comisiei din 30 iulie 2020 de stabilire a specificațiilor tehnice și a modalităților în temeiul Regulamentului (UE) 2019/2152 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile europene de întreprindere și de abrogare a 10 acte juridice în domeniul statisticilor de întreprindere (JO L 271, 18.8.2020).
    Top