Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020XC0328(01)

    Comunicare a Comisiei de modificare a anexei la Comunicarea Comisiei către statele membre privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene în cazul asigurării creditelor la export pe termen scurt 2020/C 101 I/01

    C/2020/2044

    JO C 101I, 28.3.2020, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    28.3.2020   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    CI 101/1


    COMUNICARE A COMISIEI

    de modificare a anexei la Comunicarea Comisiei către statele membre privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene în cazul asigurării creditelor la export pe termen scurt

    (2020/C 101 I/01)

    I.   Introducere

    (1)

    Comunicarea Comisiei către statele membre privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene în cazul asigurării creditelor la export pe termen scurt (1) (denumită în continuare „comunicarea”) prevede, la punctul 13, că asigurătorii de stat (2) nu pot furniza servicii de asigurare a creditelor la export pe termen scurt pentru riscurile asigurabile pe piața privată. Riscurile asigurabile pe piața privată sunt definite la punctul 9 din comunicare ca riscuri comerciale și politice cu o perioadă maximă a riscului de mai puțin de doi ani, stabilite pentru cumpărători din sectorul public și din afara sectorului public din țările enumerate în anexa la respectiva comunicare.

    (2)

    Declanșarea bruscă a epidemiei provocate de virusul COVID-19 în primele luni ale anului 2020 nu doar a generat o amenințare gravă la nivel mondial la adresa sănătății publice, ci a provocat, de asemenea, șocuri majore pentru economia mondială și pentru cea a Uniunii. Ca urmare a declanșării epidemiei, întreprinderile se confruntă cu o lipsă acută de lichidități, iar tranzacțiile lor comerciale sunt expuse unor riscuri financiare sporite. În numele statelor membre, Grupul de lucru al Consiliului privind creditele la export a informat Comisia cu privire la retragerea aflată în curs a asigurătorilor privați de pe piața creditelor la export pe termen scurt și cu privire la insuficiența preconizată a capacității necesare pentru acoperirea tuturor riscurilor justificabile din punct de vedere economic referitoare la exporturile către toate țările din lume, inclusiv toate statele membre.

    (3)

    În acest context, în conformitate cu punctul 35 din comunicare, Comisia a efectuat o consultare publică pentru a evalua capacitatea sectorului privat de asigurare și de reasigurare a creditelor de a acoperi exporturile către țările cu riscuri asigurabile pe piața privată și pentru a stabili dacă condițiile actuale și cele preconizate ale pieței justifică eliminarea temporară a oricăreia dintre țările respective de pe listă.

    II.   Evaluare

    (4)

    În conformitate cu secțiunea 5.2 din comunicare, evaluarea efectuată de Comisie se bazează pe criteriile stabilite la punctul 33 din comunicare: capacitatea sectorului privat de asigurare a creditelor, ratingul sectorului suveran și performanța sectorului corporativ.

    (5)

    Pentru a stabili dacă lipsa unei capacități suficiente a sectorului privat de a acoperi toate riscurile comerciale și politice la export justifică eliminarea unei țări de pe lista țărilor cu riscuri asigurabile pe piața privată, Comisia a consultat statele membre, asigurătorii de credite din sectorul privat și alte părți interesate, cum ar fi exportatorii și asociațiile de exportatori, brokerii de asigurare de credit și organismele profesionale, și le-a solicitat informații. La data de 23 martie 2020, Comisia a publicat o cerere de informații privind disponibilitatea serviciilor de asigurare a creditelor la export pe termen scurt pentru exporturile către toate țările considerate ca fiind țări cu riscuri asigurabile pe piața privată în temeiul comunicării (3). Termenul pentru trimiterea răspunsurilor a fost 25 martie 2020. Comisia a primit 64 de răspunsuri din partea statelor membre, a asigurătorilor privați, a exportatorilor și a organismelor profesionale.

    (6)

    Informațiile furnizate Comisiei în contextul cererii publice de informații au evidențiat contractarea actuală rapidă a capacității sectorului privat de asigurare a creditelor pentru exporturi în general. Unii asigurători de stat au înregistrat deja o creștere a numărului de cereri de polițe de asigurare de credit pentru exporturi către țări cu riscuri asigurabile pe piața privată. Majoritatea respondenților se așteaptă ca acoperirea asigurării să devină limitată, ceea ce înseamnă că poate fi preconizată o disponibilitate insuficientă a asigurărilor private pentru aceste țări într-un termen foarte scurt.

    (7)

    Conform celor mai recenți indicatori macroeconomici, economia mondială și cea a Uniunii se confruntă cu o încetinire a creșterii cauzată de epidemia provocată de virusul COVID-19 și se preconizează că această tendință va continua în viitorul apropiat. Impactul epidemiei nu se reflectă încă pe deplin în ratingurile suverane actuale. Luând în considerare indicatorii de previziune economică, se poate preconiza în mod rezonabil o deteriorare a ratingurilor suverane pe termen scurt ca urmare a crizei provocate de epidemia de COVID-19. Se preconizează că performanța sectorului corporativ se va deteriora (4) și se așteaptă o corecție importantă a previziunilor de creștere ale Comisiei în raport cu previziunile de iarnă pentru UE în anul 2020 (1,4 %), cu o creștere negativă.

    (8)

    Pentru a sprijini economia UE în contextul epidemiei de COVID-19, Comisia a adoptat un cadru temporar (5), care permite statelor membre să furnizeze măsuri suplimentare de sprijin, utilizând pe deplin flexibilitatea oferită de normele actuale privind ajutoarele de stat. În domeniul asigurării creditelor la export pe termen scurt, cadrul a introdus o mai mare flexibilitate în ceea ce privește confirmarea caracterului temporar neasigurabil pe piața privată al anumitor riscuri din cauza unei penurii a serviciilor de asigurare a creditelor la export în conformitate cu punctul 18 litera (d) din comunicare.

    (9)

    Flexibilitatea respectivă poate fi insuficientă pentru a aborda rapid dificultățile cu care se confruntă în prezent întreprinderile și cu care acestea se vor confrunta probabil în viitorul foarte apropiat. În schimb, este necesar un răspuns mai rapid pentru a atenua toate consecințele negative în urma unei retrageri bruște a asigurătorilor privați de pe piața creditelor la export pe termen scurt. Având în vedere rezultatele consultării publice, precum și semnalele generale care sugerează impactul perturbator al epidemiei de COVID-19 asupra economiei Uniunii în ansamblu, Comisia consideră că există o insuficiență globală de capacitate a sectorului privat de a acoperi toate riscurile justificabile din punct de vedere economic pentru exporturile către țări clasificate în prezent drept țări cu riscuri asigurabile pe piața privată. În același timp, având în vedere informațiile actuale disponibile cu privire la evoluțiile viitoare ale epidemiei de COVID-19, este posibil ca asigurătorii privați să își mărească din nou expunerea în domeniul asigurării creditelor la export pe termen scurt înainte de sfârșitul perioadei de un an prevăzute la punctul 36 din comunicare. Prin urmare, o modificare cu o durată de 12 luni a listei țărilor cu riscuri asigurabile pe piața privată poate fi excesivă.

    (10)

    În aceste condiții, Comisia a decis să considere toate riscurile comerciale și politice asociate exporturilor către țările enumerate în anexa la comunicare ca fiind temporar neasigurabile pe piața privată până la 31 decembrie 2020, în concordanță cu durata cadrului temporar. În conformitate cu punctul 36 din comunicare, cu trei luni înainte de sfârșitul anului 2020, Comisia va analiza o eventuală prelungire a excepției temporare.

    MODIFICAREA COMUNICĂRII

    (11)

    De la data de 27 martie 2020 și până la sfârșitul anului 2020 se va aplica următoarea modificare a Comunicării Comisiei către statele membre privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene în cazul asigurării creditelor la export pe termen scurt:

    anexa se înlocuiește cu următorul text:

    Lista țărilor cu riscuri asigurabile pe piața privată

    Comisia consideră toate riscurile comerciale și politice asociate exporturilor către țările enumerate mai jos ca fiind temporar neasigurabile pe piața privată până la 31 decembrie 2020.

    Belgia

    Cipru

    Slovacia

    Bulgaria

    Letonia

    Finlanda

    Republica Cehă

    Lituania

    Suedia

    Danemarca

    Luxemburg

    Regatul Unit

    Germania

    Ungaria

    Australia

    Estonia

    Malta

    Canada

    Irlanda

    Țările de Jos

    Islanda

    Grecia

    Austria

    Japonia

    Spania

    Polonia

    Noua Zeelandă

    Franța

    Portugalia

    Norvegia

    Croația

    România

    Elveția

    Italia

    Slovenia

    Statele Unite ale Americii”


    (1)  JO C 392, 19.12.2012, p. 1.

    (2)  Un asigurător de stat este definit în comunicare ca o societate sau o altă organizație care oferă servicii de asigurare a creditelor la export cu sprijinul sau în numele unui stat membru ori un stat membru care oferă servicii de asigurare a creditelor la export.

    (3)  https://ec.europa.eu/competition/consultations/2020_short-term-export-credit-insurance/index_en.html

    (4)  Deși numeroși respondenți la consultarea publică a Comisiei au evidențiat dificultăți în evaluarea consecințelor exacte ale epidemiei de COVID-19 în acest moment, unele părți interesate au furnizat date care sugerează că actuala criză ar putea provoca o creștere cu până la 20 % a cazurilor de insolvență în rândul întreprinderilor din Europa. În aceeași ordine de idei, se preconizează concretizarea unor efecte negative în ceea ce privește reducerea capacității de subscriere de asigurări cu până la 15 % în general și chiar cu până la 40 % pentru întreprinderile mici. Ordine de mărime similare au fost înregistrate în 2009 și mulți respondenți la consultare au afirmat că se așteaptă la un impact și mai sever în ceea ce privește epidemia de COVID-19 din 2020.

    (5)  Comunicarea Comisiei din 19 martie 2020, intitulată „Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19” (JO C 91I, 20.3.2020, p. 1–9).


    Top