Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020XC0212(03)

    Aviz de modificare a avizului de deschidere a unei proceduri antisubvenție privind importurile de produse din fibră de sticlă cu filament continuu originare din Egipt2020/C 48/11

    C/2020/631

    JO C 48, 12.2.2020, p. 18–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    12.2.2020   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 48/18


    Aviz de modificare a avizului de deschidere a unei proceduri antisubvenție privind importurile de produse din fibră de sticlă cu filament continuu originare din Egipt

    (2020/C 48/11)

    La data de 7 iunie 2019, Comisia a publicat un aviz de deschidere a unei proceduri antisubvenție privind importurile de produse din fibră de sticlă cu filament continuu originare din Egipt (1) („avizul din 7 iunie 2019”). În secțiunea 3 din avizul din 7 iunie 2019, Comisia și-a rezervat, în mod explicit, dreptul de a investiga alte subvenții relevante care pot fi descoperite în cursul anchetei. Comisia a găsit, în urma anchetei, dovezi suplimentare referitoare la subvenții relevante, care nu au fost incluse în acel aviz. Așadar, în conformitate cu articolul 10 alineatul (7) din Regulamentul (UE) 2016/1037 al Parlamentului European și al Consiliului (2) („regulamentul de bază”), Comisia consideră că este justificat să se includă aceste subvenții în domeniul de aplicare al prezentei anchete și să se modifice în consecință avizul din 7 iunie 2019. Informații suplimentare sunt disponibile într-o notă la dosarul destinat consultării de către părțile interesate.

    1.   Subvenții suplimentare supuse anchetei

    Partea relevantă a secțiunii 3 din avizul din 7 iunie 2019 cuprinde următoarele:

    „Pe lângă subvențiile acordate direct de guvernul egiptean, reclamantul afirmă, de asemenea, că producătorii produsului care face obiectul anchetei din Egipt au beneficiat inclusiv de subvenții acordate direct de guvernul egiptean sau prin intermediul unor entități egiptene în contextul cooperării dintre Egipt și Republica Populară Chineză, în vederea stimulării investițiilor într-o zonă economică specială (Zona de cooperare economică și comercială China-Egipt din Suez). Plângerea conține elemente de probă ale acordurilor de cooperare dintre guvernul chinez și cel egiptean, precum și ale împrumuturilor de la entități deținute sau controlate de statul chinez către bănci de stat egiptene. Având în vedere obiectivele acestor acorduri și împrumuturi, reclamantul susține că aceste împrumuturi îl avantajează pe producătorul-exportator cu capital chinezesc din Egipt.

    Reclamantul afirmă, de asemenea, că măsurile sus-menționate constituie subvenții deoarece ele implică o contribuție financiară din partea guvernului egiptean (inclusiv a organismelor publice) și conferă un avantaj producătorilor-exportatori ai produsului care face obiectul anchetei. Reclamantul afirmă că aceste subvenții sunt limitate la anumite întreprinderi sau industrii sau la un grup de întreprinderi și/sau că sunt condiționate de rezultatele obținute la export și, prin urmare, sunt specifice și fac obiectul unor măsuri compensatorii. În virtutea acestui fapt, valorile subvențiilor prezumate pentru Egipt par să fie considerabile.”

    Ancheta a dezvăluit dovezi suplimentare referitoare la fluxurile de capital legate de împrumuturi preferențiale de susținere a politicilor, care nu se regăsesc în secțiunea 3 din avizul din 7 iunie 2019. În special, Comisia a descoperit în timpul anchetei că, în plus față de împrumuturile menționate în plângere ca fiind direcționate spre producătorii-exportatori prin intermediul băncilor de stat egiptene, au existat împrumuturi acordate de statul chinez unicului producător-exportator din Egipt fie în mod direct, fie în mod indirect, prin societățile afiliate stabilite în Republica Populară Chineză. Deoarece această finanțare preferențială ar putea fi atribuită guvernului egiptean, Comisia trebuie să ancheteze și aceste alte împrumuturi în cadrul procedurilor în desfășurare.

    Ancheta a arătat, de asemenea, că e posibil ca acea cooperare între guvernul egiptean și guvernul Republicii Populare Chineze să fi influențat alte practici de subvenționare, în plus față de transferul de fonduri prin împrumuturi preferențiale (de exemplu, furnizarea de terenuri contra unei remunerații mai mici decât cea adecvată). Comisia va examina acest aspect în detaliu în timpul anchetei.

    Prin urmare, în conformitate cu articolul 10 alineatul (7) din regulamentul de bază, următorul text va fi adăugat la avizul din 7 iunie 2019, imediat după textul citat anterior:

    „În timpul anchetei, Comisia a identificat dovezi suplimentare ale unor împrumuturi preferențiale de susținere a politicilor oferite de către entități deținute sau controlate de statul chinez, acordate atât în mod direct societății Jushi Egypt, cât și în mod indirect prin societatea-mamă a Jushi Egypt din Republica Populară Chineză.

    În acest context, Comisia a identificat dovezi că aceste împrumuturi presupun o contribuție financiară care ar putea fi atribuită guvernului egiptean și conferă un beneficiu producătorului-exportator al produsului care face obiectul anchetei. Aceste împrumuturi par a fi limitate la anumite întreprinderi sau industrii sau la un grup de întreprinderi și/sau sunt condiționate de rezultatele obținute la export și, prin urmare, sunt specifice și pot face obiectul unor măsuri compensatorii. Sumele acestor împrumuturi par să reprezinte o subvenționare semnificativă.

    În timpul anchetei, Comisia a identificat și alte aspecte ale cooperării dintre Egipt și Republica Populară Chineză, care pot fi relevante pentru examinarea altor practici de subvenționare, precum furnizarea de terenuri contra unei remunerații mai mici decât cea adecvată.”

    2.   Aspecte procedurale

    2.1.   Procedura de stabilire a subvenționării: producători-exportatori

    În conformitate cu articolul 10 alineatul (7) din regulamentul de bază, toate părțile interesate vizate de includerea acestor subvenții în domeniul de aplicare al anchetei (inclusiv guvernul Republicii Populare Chineze) sunt invitate să își exprime punctele de vedere în scris, să transmită informații și să furnizeze elemente de probă justificative referitoare la aceste subvenții. Având în vedere domeniul de aplicare limitat al anchetei în ceea ce privește noile subvenții, observațiile referitoare la aceste subvenții din ancheta antisubvenție trebuie să fie transmise Comisiei în 15 zile de la data publicării acestui aviz în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Pentru a obține informațiile necesare anchetei în legătură cu aceste noi subvenții, Comisia va solicita informații suplimentare autorităților din Egipt și din Republica Populară Chineză, precum și societății Jushi Egypt și societăților afiliate din Republica Populară Chineză. Răspunsurile la aceste solicitări trebuie transmise în 15 zile de la data publicării acestui aviz. O copie a acestor solicitări este disponibilă în dosarul destinat consultării de către părțile interesate.

    Un rezumat al elementelor principale privind aceste subvenții poate fi găsit în dosarul destinat consultării de către părțile interesate.

    Guvernul egiptean a fost invitat la consultări.

    2.2.   Audieri

    În conformitate cu articolul 10 alineatul 12 din regulamentul de bază, toate părțile interesate pot cere, de asemenea, să fie audiate de Comisie în 15 zile de la data publicării acestui aviz în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Calendarul audierilor prevăzut în secțiunea 5.7 din avizul din 7 iunie 2019 continuă să se aplice în cadrul prezentei anchete.

    2.3.   Alte aspecte procedurale

    Toate celelalte norme de procedură menționate la secțiunile 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 și 12 din avizul din 7 iunie 2019 se aplică în continuare acestei anchete, dacă este cazul.


    (1)  JO C 192, 7.6.2019, p. 30.

    (2)  Regulamentul (UE) 2016/1037 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unor subvenții din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene (JO L 176, 30.6.2016, p. 55).


    Top