EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0788

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR Pactul climatic european

COM/2020/788 final

Bruxelles, 9.12.2020

COM(2020) 788 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

Pactul climatic european


1.Introducere

Uniunea Europeană este hotărâtă să deschidă calea pentru accelerarea acțiunilor climatice și pentru mediu, pe toate fronturile. În decembrie 2019, Comisia Europeană a prezentat Pactul verde european 1  Planul nostru de transformare a UE într-o societate echitabilă, sănătoasă, durabilă și prosperă. O economie rezilientă care să funcționeze atât pentru oameni, cât și pentru natură. Zero emisii nete de gaze cu efect de seră. Creștere economică decuplată de utilizarea resurselor și de poluare.

La cinci ani de la Acordul de la Paris privind schimbările climatice și Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă 2 , nu am avansat suficient de rapid pentru a preveni schimbări climatice ireversibile și catastrofale. Potrivit datelor științifice, trebuie să acționăm urgent pentru a avea măcar o șansă de a îndeplini obiectivele privind clima din Acordul de la Paris, în special pentru a limita încălzirea globală la mult sub 2 °C și pentru a continua eforturile de a limita încălzirea globală la 1,5 °C. În acest scop, trebuie să ne accelerăm eforturile de a remedia modul în care interacționăm cu natura, de a proteja sănătatea și bunăstarea oamenilor față de riscurile legate de climă și de mediu, precum și de a asigura o planetă sănătoasă și prosperă pentru noi și pentru generațiile viitoare.

Pactul verde european răspunde nu doar imperativelor de ordin științific, dar și cererii de acțiuni mai ferme din partea cetățenilor. Sondajele de opinie publică arată că nouă din zece europeni consideră că schimbările climatice reprezintă o problemă gravă 3  și că protecția mediului este importantă pentru ei la nivel personal 4 . Numeroasele soluții prezentate în Pactul verde pot avea succes numai dacă sunt concepute într-un mod just și echitabil din punct de vedere social și dacă cetățenii, comunitățile, întreprinderile și organizațiile își îndeplinesc rolul lor, alături de politicile și de reglementările guvernamentale.

Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană lansează un Pact climatic european, pentru a se asigura că toată lumea poate contribui la construirea unei Europe mai verzi și poate sprijini atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Propus în orientările politice ale Președintei Comisiei Europene, Pactul climatic va reuni regiunile, comunitățile locale, societatea civilă, sectorul industrial și școlile. Împreună, acestea vor concepe și se vor angaja să respecte un set de angajamente menite să determine o schimbare de comportament, de la nivel de individ, până la cea mai mare multinațională. 5  

Pactul climatic va asigura spațiul necesar colaborării pentru a combate schimbările climatice și degradarea mediului și pentru a profita de oportunitățile care decurg din acțiuni decisive și din moduri de viață durabile. Pactul va conecta persoane din toate categoriile sociale, pentru a le ajuta să înțeleagă mai bine provocările, pentru a-i invita pe toți cetățenii europeni să participe și să beneficieze, pentru a dezvolta soluții mici și mari și pentru a declanșa și a intensifica schimbările pozitive. Pactul climatic european va continua să crească și să evolueze de-a lungul timpului, stimulat de angajamentul și de creativitatea tuturor cetățenilor și ale părților interesate care vor participa la acesta.

Pactul îi va dota cu mijloace pe cei mulți din Europa care împărtășesc aceste aspirații și sunt gata să contribuie și se va adresa celor care au fost mai puțin implicați până în prezent. În timpul consultării publice organizate pentru a contribui la modelarea pactului, Comisia a primit peste 3 500 de contribuții, multe din partea cetățenilor din toate cele 27 de state membre ale UE și din afara acestora. 6 Comisia va asculta în continuare cetățenii, comunitățile, societatea civilă, întreprinderile și alte părți interesate.

1.1.De ce un Pact climatic european?

Criza climatică nu este o problemă viitoare – noi, oamenii, am schimbat deja clima planetei și am degradat majoritatea ecosistemelor sale. În ultimii cinci ani s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din istorie. Efectele schimbărilor climatice sunt incontestabile: perioadele de secetă, incendiile forestiere, furtunile, inundațiile și alte fenomene meteorologice extreme sunt prezente tot mai frecvent la nivel mondial. Acest lucru a avut un impact major asupra tendințelor demografice. Schimbarea va fi și mai radicală, având consecințe imprevizibile, dacă nu reușim să reducem rapid amprenta ecologică și emisiile pe care le producem. Efectele sale vor transforma în mod fundamental lumea în care trăim, afectând în primul rând cele mai vulnerabile grupuri din lume și din societățile noastre 7 . 

Instituțiile UE joacă un rol important în elaborarea politicilor și a legislației de punere în aplicare a Pactului verde european. De asemenea, Comisia a propus recent un obiectiv mai ambițios în ceea ce privește reducerea emisiilor în următorul deceniu 8 și și-a prezentat abordarea în vederea atingerii sustenabilității și a obiectivelor de dezvoltare durabilă 9 . 

În acest demers nu pornim de la zero. Pactul climatic va funcționa alături de numeroase inițiative, rețele și mișcări existente. Tineri activiști în domeniul climei au atras atenția lumii și au influențat discuția privind schimbările climatice. În temeiul Convenției primarilor pentru climă și energie din UE 10 , autoritățile locale sunt deschizătoare de drumuri la nivel municipal, adesea fiind mult mai ambițioase și luând măsuri mai concrete decât guvernele lor naționale în ceea ce privește implicarea cetățenilor și a părților interesate de pe teritoriul lor. Platforma europeană a părților interesate privind economia circulară 11 și platforma multipartită privind obiectivele de dezvoltare durabilă 12 au reunit părțile interesate pentru a insufla o schimbare a modului în care producem și consumăm. De asemenea, alianțele industriale și alte inițiative conexe mediului de afaceri au ajutat la definirea nevoilor și a soluțiilor adecvate pentru industrie atunci când aceasta se implică în tranziția verde.

În spiritul Pactului verde european, Comisia, în calitate de instituție, se angajează să dea un bun exemplu și până în 2030 să devină neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei. Un plan detaliat pentru ecologizarea Comisiei Europene, propriul nostru angajament instituțional, este planificat pentru începutul anului 2021 13 . 

Cercetarea și inovarea joacă un rol esențial în dezvoltarea și promovarea utilizării soluțiilor necesare pentru a îndeplini obiectivele ambițioase ale UE în materie de climă 14 . Deopotrivă, întreprinderile, corporațiile mari și întreprinderile mici adoptă noi modele de afaceri și implementează tehnologii inovatoare pentru a funcționa într-un mod mai durabil. Proiectele energetice la nivel de comunitate de pe întreg teritoriul UE contribuie la implementarea surselor regenerabile de energie și promovează participarea și implicarea cetățenilor 15 . Partenerii sociali dezvoltă soluții comune pentru a asigura o tranziție justă către neutralitatea climatică.

Reducerea emisiilor și adaptarea la schimbările climatice ne vor impune nouă tuturor să ne schimbăm obiceiurile. Multe dintre aceste schimbări vor îmbunătăți modul în care trăim, ne deplasăm, ne răcorim sau ne încălzim casele, în care producem și consumăm. Dispunem deja de o mare parte dintre cunoștințele necesare și de multe soluții dovedite. Aceste soluții pot veni de la organizații sau de la indivizi, atât în mod direct (comportamentul și activitățile noastre în propriile comunități), cât și în mod indirect (încurajarea colegilor, a întreprinderilor sau a liderilor politici să întreprindă acțiuni climatice). Pactul climatic va evidenția aceste soluții și le va asigura vizibilitatea necesară pentru a-i inspira pe ceilalți.

Pandemia de COVID-19 a arătat cât de fragile sunt societatea și economia noastră în fața șocurilor sistemice. Schimbările climatice și degradarea mediului sunt alte șocuri majore cu impact la nivel mondial, care sunt la fel de presante și care ne compromit sănătatea și bunăstarea. Se preconizează că în următorii doi ani guvernele din întreaga lume vor cheltui aproximativ 10 mii de miliarde EUR 16 împrumutați de la generațiile viitoare pentru a răspunde crizei provocate de pandemia de COVID-19. Acum este momentul să protejăm clima și natura planetei noastre și să direcționăm aceste cheltuieli către reconstruirea unei societăți precum cea din viziunea Pactului verde european. Poate părea că multe dintre soluțiile necesare pentru a ne redresa după pandemia de COVID-19 și pentru a combate schimbările climatice depind mai ales de acțiunile guvernamentale, dar ele depind în mare măsură și de deciziile noastre de zi cu zi. Pactul climatic va profita de această șansă și de potențialul acțiunilor individuale și comunitare de a contribui la redresarea Europei.

1.2.Ce este Pactul climatic?

Pactul climatic european este o inițiativă a Comisiei de colaborare cu diferite părți interesate și cu societatea civilă, urmărind să determine angajamentul acestora față de acțiunile climatice și un comportament mai durabil. Acesta va oferi oamenilor și organizațiilor modalități de a învăța despre schimbările climatice, de a dezvolta și de a pune în aplicare soluții, precum și de a crea legături între ei pentru a multiplica impactul acestor soluții. Pactul va crea un spațiu dinamic pentru a face schimb de informații, a dezbate și a acționa cu privire la criza climatică. Acesta va oferi sprijin pentru dezvoltarea și consolidarea unei mișcări europene în domeniul climei.

Pactul climatic european se va axa pe sensibilizarea publicului și pe sprijinirea acțiunilor.

La lansarea sa, pactul va invita oamenii și organizațiile să învețe și să se implice în acțiuni specifice, devenind ambasadori ai Pactului climatic. În primul an, pactul își va extinde activitățile pentru a oferi, de asemenea, oportunitatea de a lansa și de a se alătura angajamentelor de combatere a schimbărilor climatice, de a face schimb de experiență și de a explora efectul agregat al acțiunilor comune.

Întrucât Pactul climatic va fi o inițiativă deschisă, acesta va oferi oportunități variate de implicare, adaptate nevoilor susținătorilor săi.

Sub îndrumarea Comisiei Europene, un secretariat dedicat va sprijini punerea în aplicare a pactului. Respectând principiile multilingvismului, incluziunii și participării, începând din 2021, secretariatul va ajuta Comisia în ceea ce privește:

·informarea și comunicarea cu cei deja activi în domeniul acțiunilor climatice, precum și cu cei „indiferenți” sau „greu accesibili”, identificând și afișând bune practici care pot contribui la accelerarea schimbărilor necesare, precum și gestionând platforma online a pactului, care va evolua odată cu dezvoltarea acestuia;

·implicarea cetățenilor și a părților interesate și facilitarea unei participări semnificative, colaborarea în rețea și crearea în comun de acțiuni, de exemplu prin evidențierea discursurilor, a poveștilor și a atitudinilor de tipul „este posibil” de la nivel local privind clima și prin organizarea (în comun) a diferitelor tipuri de evenimente participative. Un centru de cunoștințe al pactului va sprijini inițiativele climatice prin cunoștințe de specialitate și sprijin de la persoană la persoană;

·sprijinirea instituirii guvernanței și a punerii în aplicare a pactului, asigurarea legăturilor cu inițiativele, grupurile și instituțiile relevante 17 , evaluarea și vitalizarea inițiativei.

Succesul pactului ar putea fi măsurat în funcție de numărul de angajamente sau de ambasadori. Mai important, succesul său se va reflecta prin nivelul de acceptare sau prin cererile de inițiative climatice și pentru mediu de la nivelul întregii societăți.

2.Sensibilizare

Schimbările climatice se produc aici și acum. Perioadele de secetă, incendiile forestiere, creșterea nivelului mării, degradarea terenurilor și inundațiile masive ne afectează deja într-un fel sau altul. Impactul poate fi direct, de exemplu, prin efectele asupra sănătății, bunurile deteriorate, distrugerea patrimoniului cultural, pierderea recoltelor, sau indirect, de exemplu, prin migrația provocată de schimbările climatice, amenințările la adresa securității alimentare sau perturbarea fluxurilor comerciale și de investiții. Deși toată lumea este expusă riscului, aceste efecte îi afectează preponderent pe cei săraci și pe cei vulnerabili. Aceasta aduce în discuție probleme importante legate de justiție, democrație, echitate, egalitate și solidaritate.

În ciuda amplorii și a gravității schimbărilor climatice, încă există denigratori, neîncrezători și factori de frânare a acțiunilor climatice. Este important să ne implicăm într-un dialog constructiv și deschis bazat pe dovezi științifice. Cunoașterea faptelor este un prim pas esențial în combaterea dezinformării și în spulberarea miturilor. Discuțiile clare despre natură și despre schimbările climatice reprezintă o invitație puternică la acțiune: acasă, la școală, la știri și la locul de muncă.

Pactul va contribui la diseminarea cunoștințelor privind acțiunile climatice care sunt solide din punct de vedere științific și oferă o bază practică pentru alegerile din viața de zi cu zi. Împreună cu organizațiile care doresc să se alăture, Comisia va elabora și va pune la dispoziție o varietate de materiale de comunicare accesibile tuturor, precum și instrumente pentru a materializa pactul. Pactul se va baza pe multitudinea și diversitatea inițiativelor deja existente în Europa, va prezenta soluțiile existente pentru a inspira și a învăța și va ajuta rețelele de susținători și comunitățile din domeniul acțiunilor climatice să își realizeze propriile obiective ambițioase în materie de climă sau să își unească forțele cu alții.

Comisia va continua să faciliteze și să sensibilizeze publicul prin acțiuni care includ:

·Întâmpinarea ambasadorilor Pactului climatic care provin din medii și profesii diverse. Ambasadorii se vor dedica acțiunilor climatice și se vor angaja în dezbateri cu oamenii din comunitățile și rețelele lor cu privire la opțiunile de acțiune. De ce este urgent? De ce contează toată lumea? Comisia le va asigura ambasadorilor recunoaștere, materiale de comunicare și oportunități de relaționare pentru schimburi și îi va ajuta să își extindă sfera de acțiune în Europa și în afara acesteia.

·Transpunerea informațiilor solide din punct de vedere științific în opțiuni de acțiune care aduc beneficii multiple și imediate oamenilor și comunităților, de exemplu prin testarea unei inițiative prin care oamenii de știință din domeniul climei sunt invitați să viziteze școlile sau instituțiile de învățământ superior la care au învățat. Comisia va căuta modalități prin care rezultatele cercetării să devină mai accesibile publicului larg, adoptând orientări pe care proiectele de cercetare finanțate de UE să le urmeze în cadrul propriilor activități de diseminare și de comunicare.

·Promovarea alfabetizării privind clima și integrarea științei și a soluțiilor climatice în programele educaționale în școli, în educația și formarea profesională, în învățământul superior și în învățarea pe tot parcursul vieții.

-Noua Coaliție a UE privind educația pentru climă 18  va mobiliza expertiză, va furniza resurse pentru colaborarea în rețea și va sprijini abordările creative împreună cu profesorii, elevii și studenții 19 .

-Comisia își mobilizează comunitățile eTwinning și School Education Gateway, reunind câteva mii de profesori și școli, precum și rețeaua incipientă a „școlilor albastre”, pentru a promova o educație ecologică, aptitudini ecologice și schimbarea comportamentului.

-Spațiul învățării aflat în administrarea Comisiei 20 va contribui prin furnizarea de materiale didactice pentru copii, adolescenți și profesori, elaborate de instituțiile UE, iar Portalul european pentru tineret 21 va contribui la sensibilizarea tinerilor cu privire la Pactul climatic și va îndemna la acțiune.

-Comisia va pregăti și un cadru european de competențe pentru a contribui la dezvoltarea și evaluarea cunoștințelor, a aptitudinilor și a atitudinilor privind schimbările climatice și dezvoltarea durabilă.

·Demontarea miturilor climatice și contracararea negării și a dezinformării în domeniul climei, urmând lecțiile învățate din exemplul pandemiei de COVID-19. În acest sens, Comisia se va folosi de Planul său de acțiune împotriva dezinformării 22 și de măsurile relevante prezentate în Planul de acțiune pentru democrația europeană. 23

·Animarea reuniunilor și a evenimentelor online și offline în diferite limbi ale UE și vizarea unui public divers, pentru a insufla un sentiment de apartenență la comunitate în ceea ce privește clima. Fiecare colț al Europei are de împărtășit povești extraordinare legate de combaterea schimbărilor climatice: pactul va sprijini și va încuraja schimburile și dialogurile la nivel local și regional pentru a colecta această bogată experiență ca bază de inspirație pentru acțiune. Pactul se va baza și pe utilizarea mai intensă a evenimentelor online, ca alternative cu costuri reduse, cu emisii scăzute și mai favorabile incluziunii, pentru a sensibiliza publicul cu privire la criza climatică și la oportunitățile pe care le oferă aceasta. Comisia va organiza un eveniment anual pentru a evalua progresele înregistrate și a promova idei, acțiuni și soluții.

·Încurajarea acțiunilor care iau în considerare durabilitatea socială, bunăstarea socială, incluziunea, egalitatea, diversitatea, accesibilitatea și accesibilitatea din punct de vedere financiar pentru toți și care vizează persoanele și zonele cele mai vulnerabile.

Utilizarea inițiativelor multipartite existente pentru a sensibiliza publicul. Mai multe platforme existente 24 pot contribui la diseminarea informațiilor, de exemplu privind impactul consumului și al producției de energie, clădirile și schimbările climatice, precum și la facilitarea schimbului de experiență, de soluții și de bune practici.

Ambasadorii Pactului climatic european

Misiune

Ambasadorii pactului vor da un bun exemplu de urmat în ceea ce privește acțiunile climatice și de protecție a mediului și vor constitui o legătură proactivă între societatea civilă, părțile interesate și Comisia Europeană.

Cine poate deveni ambasador?

Oricine poate solicita să devină ambasador 25 . Totodată, organizațiile pot propune un reprezentant care să devină ambasador în numele lor. Va fi important să se atingă un echilibru de gen în rândul ambasadorilor pentru a oferi modele de urmat în ceea ce privește acțiunile climatice.

Cum puteți deveni ambasador?

Se vor putea depune candidaturi pe site-ul web al pactului. Candidaților li se va cere să descrie pe scurt domeniul de aplicare a activităților (planificate) și experiența lor. Funcția de ambasador este potrivită pentru persoanele dedicate acțiunilor climatice și de mediu și care aderă la valorile pactului. Ambasadorii vor fi numiți printr-un proces obiectiv și transparent, bazat pe meritele și motivația candidaților, pentru o perioadă de un an, existând posibilitatea de a prelungi această perioadă.

De ce să deveniți ambasador?

Ambasadorii vor figura pe site-ul web al pactului și pe platformele de comunicare socială ale Comisiei și vor putea utiliza platformele și materialele de comunicare ale pactului. Aceștia vor face parte din rețeaua ambasadorilor, care va oferi oportunități pentru schimburi inter pares, discuții și cursuri de formare.

3.Acțiuni

Pactul climatic va încuraja acțiuni democratice, fundamentate științific, practice, transparente, întemeiate la nivel local, favorabile incluziunii și de lungă durată privind schimbările climatice, întreprinse de persoane fizice și de organizații.

3.1.Încurajarea participării

Numeroase persoane consideră că au prea puțină influență asupra deciziilor esențiale, cum ar fi modul de combatere a schimbărilor climatice. Procese precum dialogurile și adunările cetățenești 26 arată că implicarea directă a oamenilor în discuții importante și complexe creează asumarea în comun a responsabilității, stimulează inovarea tehnologică și socială și optimizează procesul decizional. Pe măsură ce UE își va intensifica obiectivele climatice, pactul va stabili legături cu toate nivelurile de guvernare, precum și cu societatea civilă și cu cetățenii Europei în mod direct, prin lansarea unor dezbateri democratice care să includă perspectivele oamenilor, reflectând întreaga lor diversitate.

Participarea la pact va contribui la o mișcare climatică în toate comunitățile și regiunile Europei și va evidenția legăturile sociale inspirate de acțiunile climatice comune, inter pares și coordonate de comunități, pentru a ne îmbunătăți sănătatea și calitatea mediului la nivel local.

Participanții la pact, persoane fizice sau organizații, se vor implica în diferite moduri. De exemplu, aceștia vor putea să își înregistreze inițiativele și angajamentele în domeniul climei pe platforma online a Pactului climatic sau să se alăture inițiativelor altora. Participanții la pact vor putea să își exprime interesul față de activitatea altora și să ia legătura cu aceștia pentru a genera acțiuni suplimentare și impuls în spiritul comunității. Există un interes evident: peste 80 % dintre respondenții la consultarea publică privind Pactul climatic și-au exprimat interesul față de asumarea unui angajament privind acțiunile climatice. 

Pactul va analiza o posibilă cooperare cu campania și platforma mondială Count Us In” 27 , care urmărește să atragă 1 miliard de persoane pentru a lua măsuri, precum și cu inițiative similare sau complementare, menite să încurajeze oamenii să întreprindă acțiuni climatice în viața lor de zi cu zi și să demonstreze impactul la nivel colectiv al acțiunilor individuale.

În special, pactul va invita tinerii să aducă în continuare pe prima pagină a agendei mondiale chestiunile legate de climă și de mediu. Probabil ei au cel mai mare interes în acțiunile climatice, deoarece deciziile pe care le luăm astăzi modelează lumea în care vor trăi ei ca adulți și care le va rămâne copiilor lor. Pentru a încuraja implicarea în politica privind clima și pentru a sprijini acțiunile tinerilor în domeniul climei, Comisia se va angaja în dialoguri periodice cu tinerii și le va oferi un rol important în cadrul pactului. În acest scop, va crea, împreună cu tinerii, un program structurat de implicare, ca parte a pactului.

Pentru ca pactul să rămână o inițiativă deschisă, favorabilă incluziunii și ambițioasă, persoanele și organizațiile care doresc să participe prin înregistrarea unui angajament trebuie să respecte valorile pactului.

Valorile pactului

1.Știință, responsabilitate și angajament. Participarea la pact va implica acțiuni climatice pozitive, care vor inspira sau încuraja alte persoane să se alăture. Participanții vor contribui cu acțiuni concrete, fundamentate științific și demne de încredere, cu rezultate clare și, în mod ideal, măsurabile pentru a demonstra impactul.

2.Transparență. Participanții la pact se vor angaja să facă schimb de informații relevante privind acțiunile, metodologiile și rezultatele lor cu alți participanți la pact și cu publicul. Acest lucru îi va ajuta pe participanți și pe alții să urmărească progresele înregistrate, să aducă îmbunătățiri, să învețe din inițiativele altora sau să li se alăture acestora și să înțeleagă impactul global al acțiunilor întreprinse.

3.Fără dezinformare ecologică. Angajamentele vor fi înregistrate astfel încât să se demonstreze că implicarea participanților este concretă, publică și transparentă. Comisia va concepe o modalitate adecvată de monitorizare a progreselor, cu diferite niveluri de control în funcție de capacitatea participantului 28 . 

4.Caracter ambițios și imperios. Pentru a atinge obiectivele climatice și de mediu, trebuie să contestăm rapid și decisiv comportamentele și ipotezele împământenite. Deși fiecare mic pas contează, participanții la pact vor aspira și la soluții transformatoare, inclusiv la proiecte vizionare, experimentare, modalități inovatoare de cooperare și o concurență sănătoasă pentru obținerea de rezultate.

5.Acțiuni adaptate la contextele locale. Discuțiile și acțiunile vor fi adaptate la contextele locale și la grupurile-țintă. Cu cât acestea sunt mai aproape de realitatea cotidiană a oamenilor, cu atât mai bine.

6.Diversitate și incluziune. Orice persoană, indiferent de mediul din care provine sau de profesia sa, va putea participa 29 . Pactul va urmări să elimine barierele din calea acțiunilor climatice. Printre acestea se numără barierele care rezultă din trăsături personale, cum ar fi genul, vârsta și handicapul. Astfel, participanții la pact vor fi ajutați să se afle în centrul dezbaterilor, cum ar fi cele privind viitorul Europei. La elaborarea pactului, Comisia se va baza pe creativitatea și diversitatea opiniilor care decurg din mecanismele democratice și participative.

3.2.Valorificarea la maximum a instrumentelor digitale

Pentru a stimula participarea, pactul va utiliza tehnologia informației pentru a oferi modalități inovatoare de a atrage oamenii și de a pune în aplicare măsurile, ținând seama de necesitatea de a asigura acces universal tuturor 30 . De exemplu:

·Pactul va promova utilizarea celor mai noi tehnologii și servicii digitale disponibile (precum senzori, inteligență artificială, date) pentru a oferi cele mai bune rezultate și pentru a accelera tranziția verde.

·Pactul va utiliza platforma sa online și alte instrumente digitale pentru a le permite oamenilor să inoveze și să exploreze soluții pentru schimbări sustenabile de comportament la nivel individual și colectiv. De exemplu, pactul va explora inițiative precum utilizarea sistemelor informatice integrate, care au fost dezvoltate prin proiecte de cercetare finanțate de UE. Aceste sisteme pot permite comunităților locale să utilizeze telefoane mobile pentru a colecta date 31 privind calitatea aerului, sănătatea solului, fauna sălbatică sau clima și să le asocieze automat cu observațiile programului Copernicus, 32 pentru a corela datele cetățenilor cu tendințe europene mai ample, pentru a sprijini decizii de adaptare la schimbările climatice sau măsuri eficace de reducere a emisiilor și a poluării. Programul Copernicus arată modul în care planeta și mediul nostru la nivel local se modifică din cauza schimbărilor climatice și poate oferi date obiective și fiabile pe care să se întemeieze deciziile și acțiunile de sensibilizare și cu ajutorul cărora să se orienteze măsurile.

·Dialogurile online interactive cu cetățenii, aliniate, de exemplu, la dialogurile din cadrul Conferinței privind viitorul Europei, vor invita participanții să contribuie cu opiniile, ideile și așteptările lor la ceea ce înseamnă o Europă cu emisii zero și poluare zero 33  pentru comunitatea lor și pentru viața lor de zi cu zi.

·Comisia va încuraja și va sprijini spațiile care permit concursurile individuale și de echipă, stabilirea obiectivelor și partajarea progreselor, cum ar fi aplicațiile care permit persoanelor fizice și organizațiilor să își prezinte angajamentele. Comisia a testat deja mecanisme similare pentru Social Biking Challenge 34  și pentru European Cycling Challenge. 35  

3.3.Valorificarea și sprijinirea inițiativelor existente

Pactul climatic european va sprijini și valorifica multitudinea de inițiative care apar sau există deja. În acest scop, Comisia va înființa un centru de cunoștințe, care va reuni informații și expertize relevante și le va pune la dispoziție atât prin intermediul platformei online a pactului, cât și prin intermediul unor servicii de asistență specifice. Centrul de cunoștințe va sprijini inițiativele existente și emergente ajutându-le să se extindă, va reproduce ceea ce funcționează deja, va consolida capacitățile oferind cunoștințe și know-how și va trece de la învățare la practică.

Centrul de cunoștințe al pactului va acționa împreună cu „centrele de competență pentru inovare socială 36 , care vor sprijini extinderea și replicarea proiectelor inovatoare finanțate în cadrul Programului UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială. Scopul său este de a sensibiliza publicul cu privire la potențialul economiei sociale în ceea ce privește abordarea provocărilor de mediu prin proiecte locale. De asemenea, viitorul plan de acțiune privind economia socială, care urmează să fie prezentat până la sfârșitul anului 2021, va încerca să consolideze inovarea socială.

Pactul va oferi o imagine de ansamblu a finanțării disponibile sau a nevoilor de finanțare 37  pentru inițiativele legate de climă, inclusiv pentru proiectele locale mai mici, din diverse surse (de exemplu, UE, statele membre, organizațiile filantropice, sectorul privat). Scopul va fi de a contribui la mobilizarea sprijinului pentru inițiativele locale în domeniul climei care necesită numai un volum redus de resurse, dar care au potențialul de a se răspândi în toate comunitățile implicate și de a produce efecte pozitive majore.

Misiunile 38 , parteneriatele și proiectele din cadrul programului Orizont Europa, create în colaborare cu părțile interesate și cu cetățenii, vor asigura spațiile pentru deliberările colective și stabilirea obiectivelor, precum și pentru asumarea angajamentelor legate de climă. Misiunile privind „Adaptarea la schimbările climatice, inclusiv transformarea societății” 39 și „Orașe neutre și inteligente în domeniul climei” 40 vor asigura tuturor actorilor relevanți, în special cetățenilor, spațiul pentru a participa la proiectarea, punerea în aplicare și evaluarea în comun a soluțiilor necesare, pe baza celor mai bune cunoștințe științifice disponibile.

Inițial, Pactul climatic va acorda prioritate acțiunilor axate pe spații publice verzi, mobilitate verde, clădiri eficiente și cursuri de formare pentru locuri de muncă verzi, în cadrul mecanismelor de sprijin existente și relevante ale Comisiei. Aceste patru domenii oferă beneficii imediate nu numai pentru climă, ci și pentru sănătatea și bunăstarea cetățenilor. Pactul se va extinde în timp la alte domenii, cum ar fi consumul și producția durabile, calitatea solurilor, alimentele sănătoase și alimentația durabilă 41 , oceane, zone rurale și de coastă și altele. Site-ul web al Pactului climatic 42 va furniza o prezentare generală la zi a inițiativelor, măsurilor și premiilor din cadrul UE de sprijinire a acțiunii climatice, începând cu cele patru domenii prioritare.

3.3.1.Zone verzi

Europa are nevoie de mai multe zone verzi pentru a-și îmbunătăți reziliența în fața amenințărilor la adresa climei și a sănătății. Comisia și-a anunțat deja sprijinul pentru plantarea a trei miliarde de arbori în plus în Europa până în 2030, în cadrul noii sale Strategii în domeniul biodiversității. 43 Avem nevoie de arbori și de alte spații verzi în orașe, deoarece zonele urbane verzi absorb emisiile și reduc temperaturile excesive, în timp ce în zonele rurale arborii și spațiile verzi oferă multiple beneficii pentru biodiversitate, agricultură și ecoturism. Cu toate acestea, arborii au nevoie de îngrijire și gestionare pe termen lung după plantare. Pactul va sprijini comunitățile locale, organizațiile și persoanele angajate în noi inițiative de plantare și de îngrijire a arborilor, de exemplu, prin sporirea vizibilității și a informării. Acesta va fi corelat cu planurile agricole sprijinite de UE din statele membre și cu o serie de fonduri UE (fondurile de coeziune, programul LIFE etc.) și de platforme (noua Platformă europeană pentru ecologizare urbană, anunțată ca parte a Strategiei în domeniul biodiversității).

Administrațiile locale cu precădere pot proiecta peisaje urbane care să permită dezvoltarea pădurilor, a parcurilor și a grădinilor urbane. Din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, un număr tot mai mare de primari au recunoscut importanța extinderii zonelor urbane verzi locale pentru bunăstarea cetățenilor, pe lângă bine cunoscutele beneficii pe care le aduc în ceea ce privește reducerea emisiilor și adaptarea la schimbările climatice.

Pactul va acorda atenție rolului special pe care zonele rurale 44 îl au în a asigura o distribuție teritorială echilibrată a populației și în calitate de gardieni ai peisajelor reziliente cu ecosisteme sănătoase, evitându-se supraaglomerarea orașelor.

Pactul:

1.va furniza informații primarilor și autorităților locale și regionale, pe baza resurselor, rețelelor și platformelor existente, cum ar fi Convenția primarilor pentru climă și energie 45 , Capitala europeană verde 46 , rețelele Green Leaf, instrumentul Green City și Acordul privind orașele verzi;

2.va oferi soluții autorităților locale pentru a reface, a proteja și a extinde zonele urbane verzi. Soluțiile se vor baza pe politicile și inițiativele existente, pe rezultatele proiectelor de cercetare din cadrul programului Orizont Europa, cum ar fi soluțiile bazate pe natură, care maximizează crearea de locuri de muncă de calitate, oportunitățile de afaceri și reziliența la schimbările climatice;

3.va oferi un forum de dialog și de cooperare între comunități, întreprinderi, proprietari de terenuri și administrații locale, pentru a se asigura că o suprafață suficientă de teren este redată vegetației, astfel încât toată lumea să poată beneficia de numeroasele avantaje pe care vegetația le oferă în ceea ce privește clima, sănătatea și ecosistemele.

3.3.2.Mobilitate verde

Cu toții avem nevoie să ne deplasăm în mod eficient și putem face acest lucru îmbunătățindu-ne totodată starea de sănătate și calitatea mediului. O parte însemnată a emisiilor generate de acțiunile noastre personale se datorează opțiunilor de transport pe care le avem la dispoziție și alegerilor pe care le facem în materie de mobilitate. Susținute de soluții digitale și de o mai mare accesibilitate, transportul public, ciclismul, mersul pe jos și alte forme de mobilitate curată au potențialul de a ne oferi orașe mai curate și de a crea noi oportunități pentru locuri de muncă și inovare.

Această mișcare masivă către mobilitatea verde este deja în desfășurare. Multe orașe europene și locuitorii acestora caută opțiuni de mobilitate mai sigure, mai sănătoase și mai ieftine, cum ar fi îmbunătățirea infrastructurii pentru biciclete, dezvoltarea sistemelor de partajare a vehiculelor sau achiziționarea de autobuze, ambarcațiuni și trenuri ecologice. În zonele rurale, distanțele sunt în general mai mari decât în zonele urbane, iar transportul public tinde să aibă o frecvență mai scăzută și să fie limitat la zone mai dens populate. În acest context, pactul va promova soluții inovatoare care nu lasă niciun loc în urmă, inclusiv practici precum utilizarea în comun sau partajarea automobilelor electrice, infrastructura urbană și pe distanțe lungi pentru biciclete și transportul la cerere. Acesta vizează și nevoile specifice de transport ale femeilor 47 , cerințele de accesibilitate pentru persoanele cu handicap și persoanele în vârstă, dar și evitarea segregării rezidențiale prin punerea de servicii de transport public la dispoziția tuturor.

Pactul climatic european va prezenta și va sprijini numeroasele opțiuni de care dispunem pentru a ne deplasa eficient și în moduri mai sănătoase și mai puțin poluante și va încuraja autoritățile locale și regionale să utilizeze fondurile de coeziune pentru a trece la o mobilitate mai ecologică. Acesta poate fi legat de alte inițiative, cum ar fi platforma „Clean Bus” 48 , care sprijină orașele să achiziționeze împreună autobuze curate, rețeaua CIVITAS de „orașe pentru orașe” dedicată mobilității urbane mai curate 49 și Platforma Europeană a Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă 50 , care ajută orașele să își decarbonizeze transportul. Impactul angajamentelor pactului asupra transportului verde poate fi amplificat prin intermediul Săptămânii Europene a Mobilității 51 , al Premiilor pentru Mobilitate Urbană, al Zilelor Mobilității Urbane și al Anului European al Căilor Ferate (2021).

În contextul acestor inițiative, pactul poate fi punctul de întâlnire pentru angajamentele părților interesate, ale orașelor sau ale regiunilor de:

1.a achiziționa împreună mijloace de transport cu emisii zero, cum ar fi autobuzele electrice sau autobuzele pe bază de hidrogen;

2.a spori împreună lungimea și calitatea infrastructurii sigure pentru biciclete, reducând totodată numărul deceselor cauzate de accidentele rutiere în orașe;

3.a adopta soluții inovatoare de mobilitate și logistică și de a elabora planuri de mobilitate urbană participativă și durabilă, cu combinări personalizate de soluții pentru a reduce emisiile și poluarea aerului;

4.a încuraja o combinare a opțiunilor de transport care să ofere călătorilor variante de deplasare neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon în UE, mai ales pe distanțe scurte.

3.3.3.Clădiri verzi 

Acasă, la locul de muncă sau în timpul nostru liber, ne petrecem o mare parte din timp în interior: în clădiri încălzite și răcorite cu combustibili fosili sau care se poate să nu fie bine izolate, în locuri care pot fi improprii pentru a rezista la valuri considerabile de căldură sau de frig. Dacă luăm în considerare întregul ciclu de viață – proiectare, construire, utilizare, renovare și demolare –, sectorul construcțiilor este cel mai mare consumator de energie din UE (40 %), cel mai mare utilizator de materii prime (50 % din materialele extrase) 52  și, prin urmare, una dintre cele mai mari surse de gaze cu efect de seră (36 % din emisiile directe și indirecte asociate energiei). Temperaturile în creștere, care provoacă valuri de căldură mai frecvente, vor spori nevoia de energie pentru răcorirea clădirilor noastre în anotimpul cald, iar răcorirea unei clădiri de birouri necesită de trei ori mai multă energie decât încălzirea sa.

Ca să avem clădiri mai favorabile climei, trebuie să utilizăm materiale cu emisii scăzute de dioxid de carbon, să construim mai bine clădirile noi și să renovăm clădirile existente, deoarece majoritatea vor fi încă folosite în deceniile viitoare.

Pactul va sprijini renovarea clădirilor 53 în conformitate cu „Valul de renovări” al Comisiei Europene, pentru a le reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a le permite să reziste mai bine la impactul pericolelor asociate climei, precum valuri de căldură sau inundații. De exemplu:

1.Pactul va oferi informații cu privire la multiplele beneficii pe care le aduce îmbunătățirea performanței energetice și materiale a locuințelor, a spitalelor, a școlilor, a locuințelor sociale și a serviciilor municipale.

2.Pactul va încuraja angajamentele, va măsura progresele și va facilita discuțiile dintre diferiții actori implicați în lanțul de aprovizionare, care conduc la renovare. 54 Acesta va crea împreună cu cetățenii soluții prin intermediul programului Orizont Europa și va rafina ideile pentru Bauhaus-ul european, un nou spațiu de creație prin colaborare, în care arhitecții, artiștii, studenții, inginerii și designerii cooperează pentru a face clădirile mai economice și mai durabile.

3.În contextul „Valului de renovare” al UE 55 , pactul va oferi orientări și asistență tehnică pentru primarii și cetățenii care doresc să abordeze problema producției și utilizării energiei în clădiri și să le îmbunătățească reziliența, acordându-se o atenție specială accesibilității și sărăciei energetice.

4.Pactul va face cunoscute fondurile disponibile, de exemplu, din cadrul programului LIFE sau al Fondului european de dezvoltare regională, pentru a contribui la consolidarea eforturilor de renovare coordonate de cetățeni, comunități și regiuni, acordându-se un ajutor specific comunităților vulnerabile.

3.3.4.Competențele ecologice

Acțiunile climatice oferă deja locuri de muncă și oportunități pentru viitor. Ocuparea forței de muncă în industria energiei din surse regenerabile în UE a ajuns la peste 1,5 milioane de locuri de muncă 56 . Economia circulară oferă în prezent locuri de muncă pentru un număr de peste 4 milioane de persoane 57 . Comisia estimează că vor fi create încă 1,2 milioane de locuri de muncă verzi de acum până în 2030, și aceasta numai pentru a respecta angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris. 58  

Pactul climatic îi va ajuta pe cei care caută un loc de muncă în economia verde, prin promovarea și sprijinirea dezvoltării competențelor ecologice 59 în rândul oamenilor, al instituțiilor de învățământ și de formare, precum și al autorităților publice, precum și prin încurajarea întreprinderilor să profite de tranziția către economia verde și de oportunitățile oferite de aceasta. Programele și inițiativele de dezvoltare a competențelor ecologice ar trebui să fie disponibile în mod egal tuturor și să fie accesibile persoanelor cu handicap.

Pactul:

1.va încuraja implicarea organizațiilor și a sectoarelor importante pentru tranziția către o economie favorabilă climei prin „Pactul privind competențele” 60 , care își propune să mobilizeze părțile interesate din sectorul public și privat pentru a lua măsuri concrete pentru perfecționarea și recalificarea persoanelor de vârstă activă, precum și pentru a crea parteneriate;

2.va disemina bunele practici și poveștile de succes adunate în cadrul a numeroase inițiative europene, în special Săptămâna europeană a competențelor profesionale 61 , „Abilități de viață”, Alianța europeană pentru ucenicii și proiectele finanțate de Erasmus+ 62 . Printre bunele practici din statele membre se numără utilizarea Garanției pentru tineret pentru a oferi oportunități în sectoarele verzi tinerilor șomeri sau inactivi;

3.va ajuta la orientarea în ceea ce privește noul Fond social european Plus pentru perioada 2021-2027 și Mecanismul de redresare și reziliență – care vor permite formarea a milioane de persoane pentru locuri de muncă verzi, precum și în ceea ce privește redresarea verde și o nouă platformă de sprijinire a inovării, care urmează să fie lansată în 2021. Programul Erasmus+ 2021-2027 va oferi oportunități de dezvoltare a unor competențe orientate spre viitor, precum și a unor proiecte de parteneriat, pentru ca organizațiile din domeniul educației și tineretului să coopereze în ceea ce privește aptitudinile și competențele pentru mediu și climă;

4.va încuraja părțile interesate, autoritățile locale și comunitățile să utilizeze la maximum Fondul pentru o tranziție justă și Mecanismul pentru o tranziție justă 63 , pentru a promova recalificarea, incluziunea activă a lucrătorilor și a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, precum și crearea de noi oportunități locale de ocupare a forței de muncă în regiunile vizate;

5.va face cunoscut sprijinul disponibil pentru ca instituțiile de învățământ superior să elaboreze și să predea programe privind impactul și amprentele ciclului de viață asupra mediului și climei, precum și formate flexibile de învățământ, inclusiv cursuri de scurtă durată privind durabilitatea mediului 64 . 

4.Veniți alături de noi

Pactul climatic european va recunoaște și va amplifica eforturile celor care luptă deja împotriva crizei climatice și ecologice și îi va încuraja pe ceilalți să se alăture unor astfel de eforturi. Acesta va ajuta Europa să își țină sub control emisiile și să aibă o economie care ține seama de natură, iar pentru acest scop avem nevoie ca toată lumea să se implice.

Invităm autoritățile locale, regionale și naționale să organizeze reuniuni periodice la „primărie” privind clima și mediul,  elaboreze strategii pentru o tranziție justă, să sporească investițiile în protecția comunităților lor împotriva efectelor schimbărilor climatice și să ia în considerare numeroasele beneficii pe care reducerea emisiilor le aduce circumscripțiilor lor în ceea ce privește calitatea aerului, mobilitatea curată și energia la prețuri accesibile.

Invităm sectorul privat, întreprinderile și sectorul financiar să aibă rezultate bune făcând bine. Adică acestea să pună sustenabilitatea în centrul strategiei și al operațiunilor lor, axându-se pe beneficiile pe termen lung pentru toți, în locul dividendelor pe termen scurt pentru câțiva, ajutând guvernele să se asigure că piețele oferă stimulente economice pentru a reduce daunele cauzate mediului și climei, și valorificând totodată puterea lor inovatoare pentru a dezvolta soluții la provocările globale.

Invităm societatea civilă, inclusiv organizațiile locale, să își utilizeze în continuare puterea de a convoca adunări pentru a combate negarea schimbărilor climatice și întârzierile măsurilor corespunzătoare, prin acțiuni energice, participative și pozitive, și pentru a valorifica inovarea socială cu scopul de a promova o tranziție la scară continentală către o Europă sustenabilă și neutră din punct de vedere climatic.

Invităm partenerii sociali să elaboreze strategii comune pentru o tranziție justă către neutralitatea climatică și să mențină și să creeze locuri de muncă în sectoarele și regiunile care se află în proces de transformare, în special prin promovarea oportunităților de recalificare și perfecționare pentru noile locuri de muncă verzi, de înaltă calitate și de lungă durată, ale viitorului.

Invităm școlile, mediul universitar, instituțiile de învățământ și de formare să stimuleze alfabetizarea în domeniul climei și al mediului și să facă astfel încât știința și urgența crizei climatice să prevaleze în viața noastră de zi cu zi, în procesul de elaborare a politicilor și în economie.

Invităm tinerii să utilizeze pactul pentru a genera schimbări sistemice și intergeneraționale pentru societate în ansamblu.

Invităm cetățenii să caute și să adopte numeroasele îmbunătățiri pe care alegerile și obiceiurile favorabile climei le pot aduce în viețile lor, în comunităților lor și totodată climei.

Pactul este deschis să primească idei, ambasadori și manifestări de interes pentru asumarea de angajamente. Dacă doriți mai multe informații referitoare la Pactul climatic sau doriți să vă implicați activ în acesta, vă invităm să vizitați site-ul web al Pactului climatic, 65 să vă conectați pe rețelele sociale, să transmiteți întrebări reprezentanțelor Comisiei din statele membre sau să vă adresați unuia dintre ambasadorii Pactului climatic.

Comisia îi invită pe toți să i se alăture pe drumul către o Europă mai bună și mai verde. Vom construi calea pe măsură ce o parcurgem împreună, către un scop comun. Oricine poate acționa. Toată lumea își poate aduce contribuția. Orice acțiune, nu contează cât de mică, ne ajută să facem diferența.

(1)

  https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_ro .

(2)

  https://sustainabledevelopment.un.org/post2015/transformingourworld .

(3)

Sondajul special Eurobarometru 490: Schimbări climatice (2019): https://ec.europa.eu/clima/citizens/support_ro . 

(4)

Sondajul special Eurobarometru 501: Atitudinea cetățenilor europeni față de mediu (2020): https://data.europa.eu/euodp/en/data/dataset/S2257_92_4_501_ENG .

(5)

  https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/political-guidelines-next-commission_ro.pdf .

(6)

  https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12219-European-Climate-Pact/public-consultation .

(7)

„Prezentare generală a riscurilor de dezastre naturale și provocate de om cu care se poate confrunta UE”, cu privire la modul în care statele membre și UE evaluează și abordează riscurile, inclusiv în ceea ce privește schimbările climatice. Mecanismul de protecție civilă al Uniunii contribuie la coordonarea asistenței acordate de statele membre în situații de urgență: https://ec.europa.eu/echo/what/civil-protection/european-disaster-risk-management_en .

(8)
(9)

 Delivering on the UN’s Sustainable Development Goals – A comprehensive approach (Realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU – O abordare cuprinzătoare), 17 noiembrie 2020, SWD(2020)400 final.

(10)

  https://www.conventiaprimarilor.eu/ .

(11)

  https://circulareconomy.europa.eu/platform .

(12)

  https://ec.europa.eu/info/strategy/international-strategies/sustainable-development-goals/multi-stakeholder-platform-sdgs_en .

(13)

Acesta se va baza pe activitatea întreprinsă de Comisie pentru punerea în aplicare a sistemului de management de mediu și audit (EMAS) începând cu 2005 https://ec.europa.eu/environment/emas/index_en.htm .

(14)

Orizont 2020: https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en .

(15)

„Comunități energetice: o privire de ansamblu asupra energiei și a inovării sociale” https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC119433/energy_communities_report_final.pdf .

(16)

https://www.imf.org/en/Publications/FM/Issues/2020/09/30/october-2020-fiscal-monitor.

(17)

Precum Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor.

(18)

Crearea Spațiului european al educației până în 2025 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX:52020DC0625 .

(19)

  https://ec.europa.eu/education/sites/education/files/document-library-docs/eea-communication-sept2020_en.pdf .

(20)

  https://europa.eu/learning-corner/home_ro .

(21)

  https://europa.eu/youth/EU_ro .

(22)

  https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/tackling-online-disinformation ;

(23)

  https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/edap_communication.pdf .

(24)

De exemplu, Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție, Energie curată pentru insulele din UE, Convenția primarilor pentru climă și energie, Observatorul UE al sărăciei energetice și Platforma deschisă a „Valului de renovări ale clădirilor”. Mai multe informații cu privire la aceste platforme sunt disponibile pe site-ul web al pactului.

(25)

Deși domeniul inițial de aplicare al pactului vizează în primul rând teritoriul UE, există deja inițiative bune la nivelul UE care implică activități de informare în afara UE, cum ar fi Săptămânile UE pentru diplomație climatică, activități de curățare a plajelor și alte activități organizate de delegațiile UE din întreaga lume, de exemplu: https://ec.europa.eu/info/events/eu-beach-cleanup-2020_en .

(26)

  https://www.eesc.europa.eu/en/our-work/opinions-information-reports/opinions/european-climate-pact-exploratory-opinion .

(27)
(28)

Abordarea va ține seama de alte cadre și inițiative relevante, cum ar fi perspectiva ciclului de viață sau inițiativa privind justificarea mențiunilor „ecologic”, lansate ca parte a Pactului verde european: https://ec.europa.eu/environment/eussd/smgp/initiative_on_green_claims.htm .

(29)

Strategia privind egalitatea de gen 2020-2025 prezintă acțiuni relevante și pentru pact: https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/gender-equality/gender-equality-strategy_ro .

(30)

Strategia europeană 2010-2020 pentru persoanele cu handicap vizează să îmbunătățească accesibilitatea la bunuri și servicii pentru persoanele cu handicap. Este în curs de pregătire o nouă strategie pentru drepturile persoanelor cu handicap pentru perioada 2021-2030, pentru a asigura că persoanele cu handicap se pot bucura de drepturile lor și pot participa pe deplin la societate.

(31)

Portalul european de date colectează metadatele informațiilor din sectorul public disponibile în țările europene și va fi, de asemenea, relevant pentru pact. https://www.europeandataportal.eu/ro .

(32)

  https://www.copernicus.eu/ro .

(33)

Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării apei, aerului și solului va contribui la îndeplinirea obiectivelor pactului, de exemplu prin inițiative dedicate ale părților interesate https://ec.europa.eu/environment/strategy/zero-pollution-action-plan_en .

(34)

 https://mobilityweek.eu/eu-initiatives/social-biking-challenge/

(35)

  https://civitas.eu/event/european-cycling-challenge . 

(36)

  https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=629&langId=ro&callId=604&furtherCalls=yes .

(37)

Strategia reînnoită privind finanțarea durabilă care urmează să fie adoptată de Comisie la începutul anului 2021 va oferi cadrul adecvat pentru sprijinirea acestei inițiative.

(38)

  https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en .

(39)

  https://ec.europa.eu/info/horizon-europe/missions-horizon-europe/adaptation-climate-change-including-societal-transformation_en .

(40)

  https://ec.europa.eu/info/horizon-europe/missions-horizon-europe/climate-neutral-and-smart-cities_en .

(41)

Până în al doilea trimestru al anului 2021, Comisia va elabora, împreună cu părțile interesate, un cod și un cadru de monitorizare ale UE pentru o conduită responsabilă în afaceri și în marketing de-a lungul lanțului alimentar.

(42)

  https://europa.eu/climate-pact .

(43)

https://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/strategy/index_en.htm.

(44)

  https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12525-Long-term-vision-for-rural-areas .

(45)

Treptat, legăturile cu omologii de la nivel mondial ar putea fi promovate în contextul Convenției globale a primarilor.

(46)

  https://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/ .

(47)

  https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC117687/kjna29833enn_1.pdf .

(48)

  https://cleanbusplatform.eu .

(49)

  https://civitas.eu/ o rețea de „orașe pentru orașe” dedicată unui transport mai curat și îmbunătățit în Europa, cu peste 800 de măsuri și soluții inovatoare în materie de transport urban în peste 80 de orașe care sunt laboratoare vii din întreaga Europă.

(50)

  https://www.eltis.org/ro/mobility_plans/platforma-europeana .

(51)

  https://mobilityweek.eu . 

(52)

Un nou Plan de acțiune privind economia circulară – Pentru o Europă mai curată și mai competitivă, 11 martie 2020 [COM(2020) 98 final] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A52020DC0098 .

(53)

  https://ec.europa.eu/energy/topics/energy-efficiency/energy-efficient-buildings/renovation-wave_en .

(54)

Împreună cu portalul BUILD UP ( www.buildup.eu ). 

(55)

  https://ec.europa.eu/energy/topics/energy-efficiency/energy-efficient-buildings/renovation-wave_en .

(56)

  https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC120302/employment_energy_status_report_2020.pdf .

(57)

 COM(2020) 98 final, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A52020DC0098 .

(58)

  https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=738&langId=en&pubId=8219 .

(59)

 Dezvoltarea unui set de competențe ecologice de bază pentru piața forței de muncă, care să ghideze formarea la nivelul întregii economii — taxonomia ESCO https://ec.europa.eu/esco/portal/home?resetLanguage=true&newLanguage=ro . FSE+ va sprijini perfecționarea și recalificarea a 5 milioane de persoane pentru locuri de muncă verzi și economia verde https://ec.europa.eu/esf/main.jsp?catId=62&langId=en .

(60)

  https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1517&langId=en .

(61)

Săptămâna europeană a competențelor profesionale https://ec.europa.eu/social/vocational-skills-week/european-vocational-skills-week-2017_en .

Alianța europeană pentru ucenicii https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1147&langId=ro . 

(62)

 Platforma proiectului Erasmus+ https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/ ; Inițiativa privind universitățile europene https://ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/european-education-area/european-universities-initiative_ro . 

(63)

  https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal/actions-being-taken-eu/just-transition-mechanism_ro . 

(64)

De exemplu https://microcredentials.eu .

(65)

  https://europa.eu/climate-pact .

 

 

Top