COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 15.7.2020
COM(2020) 312 final
COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU
PLAN DE ACȚIUNE PENTRU
O FISCALITATE ECHITABILĂ ȘI SIMPLIFICATĂ ÎN SPRIJINUL STRATEGIEI DE REDRESARE
1. Contextul general – politicile fiscale ale UE în vremuri de tranziție
Criza fără precedent provocată de pandemia de COVID-19 a perturbat profund economiile din UE și din alte părți ale lumii. UE, instituțiile sale, statele membre, întreprinderile și cetățenii se confruntă cu această criză imensă în vremuri de transformare fundamentală, modelate de provocările legate de climă și mediu, de revoluția digitală, de inegalitățile tot mai mari și de o schimbare geopolitică.
Comisia își propune să conducă tranziția către o lume mai verde și mai digitală, compatibilă cu principiile economiei noastre sociale de piață. O fiscalitate echitabilă, eficientă și sustenabilă ocupă un loc central în realizarea acestor ambiții: politicile fiscale ale UE trebuie să garanteze că toată lumea, de la persoane fizice la întreprinderi, își plătește corect partea. În același timp, politicile fiscale ale UE trebuie să fie concepute astfel încât întreprinderile și cetățenii să poată valorifica pe deplin beneficiile pieței unice, să lucreze și să investească la nivel transfrontalier, să inoveze și să creeze locuri de muncă. Este necesar totodată să se ia măsuri adecvate pentru încurajarea unui comportament sustenabil și ecologic, inclusiv prin investiții sustenabile, și să se asigure respectarea principiului „poluatorul plătește”.
Fiscalitatea echitabilă și eficientă va fi și mai importantă în lunile și anii următori, întrucât UE și comunitatea mondială încearcă să se redreseze în urma repercusiunilor crizei provocate de pandemia de COVID-19. După cum se subliniază în Comunicarea Comisiei „Acum este momentul Europei: să reparăm prejudiciile aduse de criză și să pregătim viitorul pentru noua generație”, pentru a se asigura că solidaritatea și echitatea se află în centrul eforturilor de redresare, Comisia va intensifica lupta împotriva fraudei fiscale și a altor practici neloiale. Acest lucru va ajuta statele membre să genereze veniturile fiscale necesare pentru a răspunde provocărilor majore ale crizei actuale. Prezenta comunicare îndeplinește acest angajament și stabilește un „Plan de acțiune pentru o fiscalitate echitabilă și simplificată în sprijinul redresării” care conține un set de 25 de acțiuni. Acesta este conceput pentru a răspunde dublei provocări a crizei actuale: sprijinirea unei redresări economice rapide și sustenabile și asigurarea unor venituri publice suficiente în UE. Planul de acțiune:
·Schițează o serie de măsuri menite să reducă obstacolele fiscale pentru întreprinderi pe piața unică. Simplificarea fiscală va îmbunătăți mediul de afaceri, va spori competitivitatea întreprinderilor și va contribui la creșterea economică.
·Anunță o serie de inițiative care vor ajuta statele membre să aplice normele fiscale existente și să îmbunătățească respectarea normelor fiscale. Trebuie să ne asigurăm că statele membre asigură veniturile fiscale necesare finanțării răspunsului la provocările majore ale crizei actuale, fără a impune o povară inutilă asupra celor care sunt deja grav afectați de criză. Lupta împotriva fraudei fiscale, a evitării obligațiilor fiscale și a evaziunii fiscale rămâne esențială în acest sens. Acest lucru ar trebui să contribuie, de asemenea, la colectarea, într-un mod mai echitabil, bine adaptat, eficace și eficient între statele membre, a veniturilor atât pentru bugetul național, cât și pentru bugetul UE.
Acest plan de acțiune reprezintă un element-cheie al unei agende fiscale cuprinzătoare și ambițioase a UE pentru anii următori, care include totodată următoarele inițiative importante:
·Un sistem fiscal bine conceput joacă un rol important în sprijinirea tranziției verzi. Utilizarea fiscalității ca instrument de politică va contribui la atingerea neutralității climatice până în 2050, precum și a altor obiective de mediu din cadrul Pactului verde european.
În același timp, bugetele publice vor beneficia de venituri fiscale suplimentare în vederea sprijinirii investițiilor inteligente pentru o tranziție verde. Taxele de mediu contribuie la transmiterea unor semnale corecte în materie de prețuri și la crearea unor stimulente adecvate pentru ca producătorii, utilizatorii și consumatorii să încurajeze un consum mai puțin poluant și să contribuie la o creștere durabilă. Ele pot oferi, de asemenea, oportunități de reducere a taxelor și impozitelor în alte domenii, de exemplu în ceea ce privește forța de muncă, iar în cazul în care veniturile pentru o protecție socială adecvată sunt protejate, aceste taxe pot fi o opțiune avantajoasă pentru toată lumea în ceea ce privește atât aspectele legate de mediu, cât și cele legate de ocuparea forței de muncă.
·O reformă profundă a sistemului de impozitare a societăților pentru a corespunde economiei noastre moderne și tot mai digitalizate este acum și mai importantă pentru a sprijini creșterea economică și a genera veniturile necesare într-un mod echitabil, prin realinierea drepturilor de impozitare la crearea de valoare și stabilirea unui nivel minim de impozitare efectivă a profiturilor întreprinderilor. Comisia sprijină în mod activ discuțiile la nivel mondial purtate de OCDE și G20 și este pregătită să acționeze în cazul în care nu se ajunge la un acord global. Înainte de sfârșitul anului, Comisia va stabili următoarele etape, în urma discuțiilor la nivel mondial, în cadrul unui Plan de acțiune în domeniul impozitării întreprinderilor pentru secolul al XXI-lea.
·Lupta globală împotriva evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale necesită măsuri decisive. Pandemia de COVID-19 a determinat luarea unor măsuri fără precedent la nivel național și la nivelul Uniunii, pentru a sprijini economiile statelor membre și a facilita redresarea acestora. Acestea includ intervenția statului, în mare parte supusă normelor Uniunii privind ajutoarele de stat, pentru a asigura lichiditatea și accesul întreprinderilor la finanțare. Lista Uniunii de jurisdicții necooperante în scopuri fiscale („lista UE a jurisdicțiilor necooperante”) este concepută pentru a răspunde amenințărilor la adresa bazelor de impozitare ale statelor membre ale UE. În acest context, Comisia recomandă ca statele membre să condiționeze acordarea de sprijin financiar întreprinderilor din Uniune de absența legăturilor între întreprinderile respective și jurisdicțiile care figurează pe lista Uniunii.
·Pentru a îndeplini în totalitate agenda UE în materie de echitate fiscală, trebuie activate toate pârghiile existente în materie de politici. În acest context, Comisia va analiza modalitățile de a utiliza pe deplin dispozițiile Tratatului privind funcționarea UE (TFUE) care permit ca propunerile din domeniul fiscal să fie adoptate prin procedură legislativă ordinară, inclusiv articolul 116 din TFUE.
Pe lângă inițiativele fiscale emblematice, politicile fiscale ale UE vor continua să contribuie la agenda mai amplă a Comisiei. De exemplu, revizuirea directivei privind accizele la tutun și a directivelor privind accizele la alcool, precum și a dispoziției privind achizițiile transfrontaliere ale persoanelor fizice din directiva orizontală privind accizele va fi lansată pentru a contribui mai bine la obiectivele de sănătate publică și pentru a evita frauda fiscală. Comisia va continua, de asemenea, să își urmărească agenda pentru o fiscalitate echitabilă, simplificată și sustenabilă în cadrul semestrului european, care să includă fiscalitatea ca instrument de definire a unei agende globale pentru o tranziție verde echitabilă din punct de vedere social, inclusiv prin promovarea proceselor bugetare care țin cont de obiectivele ecologice. În plus, Comisia continuă să sprijine punerea în aplicare a agendei sale pentru echitate și simplificare fiscală, prin intermediul programelor sale de sprijin tehnic.
Pachetul fiscal pentru o fiscalitate echitabilă și simplificată în sprijinul strategiei de redresare – iulie 2020
Prezentul pachet fiscal cuprinde trei elemente:
1.Prezenta comunicare, care conturează un Plan de acțiune pentru o impozitare echitabilă și simplificată în sprijinul strategiei de redresare și prezintă o serie de inițiative viitoare în domeniul impozitării directe și indirecte;
2.O propunere legislativă de revizuire a directivei privind cooperarea administrativă care:
·va introduce un schimb automat de informații între administrațiile fiscale ale statelor membre pentru veniturile generate de vânzători pe platformele digitale. Informațiile vor ajuta administrațiile fiscale să verifice dacă cei care câștigă bani prin intermediul platformelor digitale plătesc partea din impozite corespunzătoare; și
·va consolida cooperarea administrativă prin clarificarea normelor existente.
3.Comunicarea privind „Buna guvernanță fiscală atât în UE, cât și în afara acesteia” va examina progresele înregistrate în ceea ce privește consolidarea bunei guvernanțe fiscale în UE, dar și pe plan extern și va sugera domeniile care necesită îmbunătățiri. Trebuie să acționăm atât la nivelul UE, cât și la nivel global. Principalele domenii de acțiune vor include:
·o reformă a Codului de conduită în domeniul impozitării întreprinderilor,
·o revizuire a listei UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale,
·îmbunătățiri în vederea consolidării bunei guvernanțe fiscale în ceea ce privește fondurile UE și măsurile defensive mai bine coordonate de către statele membre ale Uniunii, precum și
·sprijin pentru țările partenere în curs de dezvoltare în vederea consolidării bunei guvernanțe fiscale.
2. Realizările sunt deja numeroase, dar mai sunt încă multe de făcut
2.1 Lupta împotriva fraudei fiscale, a evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale:
În ultimii ani, UE și-a concentrat eforturile asupra combaterii evaziunii fiscale și îmbunătățirii transparenței. O serie de inițiative legislative au îngreunat mai mult decât oricând evitarea și sustragerea de la plata impozitelor de către contribuabili; printre acestea se numără proiecte inovatoare în materie de transparență și de cooperare între statele membre. Printre exemplele specifice se numără directiva privind combaterea evitării obligațiilor fiscale,
recomandarea Comisiei privind punerea în aplicare a măsurilor împotriva abuzurilor în ceea ce privește tratatele fiscale, precum și normele de transparență în ceea ce privește deciziile fiscale
și introducerea raportării pentru fiecare țară în parte între autoritățile fiscale.
Prin urmare, autoritățile fiscale au, în prezent, un set mai amplu de instrumente de detectare și combatere a comportamentului abuziv și de cooperare cu alte autorități de aplicare a legii. Schimbul automat de informații și acțiunile comune au devenit o practică frecventă în UE între statele membre, după cum arată evaluările cadrului de cooperare administrativă din UE.
Autoritățile fiscale au obținut, de asemenea, acces la informații privind combaterea spălării banilor
. De asemenea, mecanismele de evitare a obligațiilor fiscale trebuie să fie în prezent raportate, datorită noilor norme ale UE privind modalitățile de planificare fiscală potențial agresivă.
Pachetul privind TVA pentru comerțul electronic
aplicabil începând cu 2021 a eliminat scutirea de la plata TVA pentru importurile de bunuri sub 22 EUR, impunând obligația de plată a TVA pentru toate bunurile importate în UE, ceea ce va reduce potențialele fraude. Au fost consolidate și instrumentele de cooperare administrativă în domeniul TVA: Eurofisc
, la inițiativa sa, poate în prezent să coopereze și să facă schimb de informații cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și cu Europol; autoritățile fiscale pot face schimb de informații cu autoritățile vamale cu privire la importurile care fac obiectul fraudei în materie de TVA și al fraudei vamale
și pot organiza audituri comune cu participarea activă a funcționarilor fiscali străini la anchetele administrative.
Cu toate acestea, frauda și evaziunea fiscală rămân o amenințare pentru soliditatea finanțelor publice. Pierderea de venituri în UE din cauza actelor de evaziune fiscală la nivel internațional comise de persoane fizice, care se referă la impozitul pe venitul persoanelor fizice, impozitul pe veniturile din capital și impozitele pe avere și pe succesiune, a fost estimată la 46 de miliarde EUR în 2016.
Deficitul de încasare a TVA (și anume diferența dintre veniturile din TVA preconizate și încasările efective de TVA) a fost estimat la 137 de miliarde EUR în 2017, inclusiv frauda transfrontalieră în materie de TVA în valoare de 50 de miliarde EUR.
În 2018, Comisia a prezentat o revizuire majoră a sistemului de TVA pentru comerțul din interiorul UE. Adoptarea acestei propuneri privind regimul definitiv al taxei pe valoarea adăugată ar contribui, prin eliminarea scutirii privind livrările intracomunitare, la reducerea acestui deficit, facilitând respectarea normelor. De asemenea, potrivit mai multor estimări, evitarea obligațiilor fiscale de către întreprinderi în UE se ridică la peste 35 de miliarde EUR pe an.
Aceste valori remarcabile ale veniturilor pierdute sunt și mai problematice, având în vedere că ramificațiile economice ale COVID-19 vor conduce în mod inevitabil la niveluri considerabil mai scăzute ale veniturilor fiscale. În plus, frauda în materie de TVA este, în unele cazuri, legată și de frauda în materie de taxe vamale. Pierderea de venituri fiscale subminează repartizarea echitabilă a obligațiilor între contribuabili, precum și contribuția națională echitabilă la bugetul UE. Aproape 75 % dintre europeni solicită mai multe măsuri la nivelul UE pentru combaterea evaziunii fiscale.
2.2 Administrația fiscală în era digitală
Sunt necesare măsuri concrete suplimentare la nivelul UE pentru a consolida lupta împotriva evaziunii fiscale și pentru a ajuta administrațiile fiscale să țină pasul cu o economie aflată în continuă evoluție. Economia digitală și dezvoltarea unor noi modele de afaceri creează noi provocări pentru administrațiile fiscale. De asemenea, autoritățile fiscale dispun de resurse limitate la nivel național pentru a exploata volumul masiv de date colectate prin punerea în aplicare a măsurilor luate în ultimii ani.
Digitalizarea economiei și a autorităților naționale ar trebui, de asemenea, să fie înțeleasă ca un prilej favorabil. Utilizarea soluțiilor digitale facilitează sarcinile administrațiilor fiscale și va contribui la reducerea costurilor de asigurare a conformității, atât pentru administrațiile fiscale, cât și pentru întreprinderi. În plus, analiza datelor este esențială în ceea ce privește utilizarea volumului tot mai mare de date colectate. În domeniul comerțului electronic, în care autoritățile vamale și cele fiscale vor avea la dispoziție volume masive de date și sisteme informatice, sinergiile între autoritățile fiscale și cele vamale devin deosebit de importante în acest sens. Digitalizarea reprezintă, de asemenea, un factor-cheie pentru a ușura sarcina de raportare pentru întreprinderi, în special IMM-uri, printre altele prin reutilizarea informațiilor de către autoritățile statistice.
O conferință organizată de Comisie în decembrie 2019 pe tema TVA în era digitală a subliniat necesitatea de a aprofunda reflecția în acest domeniu. Această reflecție ar trebui să se concentreze asupra modului în care autoritățile fiscale pot utiliza tehnologia pentru a combate frauda fiscală și pentru a aduce beneficii întreprinderilor, precum și să stabilească dacă normele actuale în materie de TVA sunt adaptate la desfășurarea de activități comerciale în era digitală.
2.3 Politici fiscale simple la nivelul UE pentru o piață unică competitivă
UE a înregistrat, de asemenea, progrese în ceea ce privește simplificarea impozitării. Au fost instituite noi norme pentru a asigura soluționarea mai rapidă și mai eficace a litigiilor fiscale în materie de impozitare directă care decurg în urma interpretării sau aplicării unor acorduri și convenții care prevăd eliminarea dublei impuneri încheiate între statele membre.
Pachetul adoptat cu privire la TVA pentru comerțul electronic a eliminat unul dintre cele mai mari obstacole pentru întreprinderile mici care desfășoară activități comerciale transfrontaliere. Societățile care vând bunuri online consumatorilor își pot respecta obligațiile în materie de TVA în UE prin intermediul unui portal online ușor de utilizat, în propria lor limbă.
Au fost întreprinse, de asemenea, inițiative la nivelul UE pentru a veni în sprijinul statelor membre care utilizează impozitarea ca instrument de creștere economică durabilă, inclusiv în contextul semestrului european. În mod concret, Comisia a subliniat că regimurile fiscale favorabile creșterii pot sprijini investițiile private, pot îmbunătăți mediul de afaceri, pot stimula ocuparea forței de muncă, pot reduce inegalitățile și pot contribui la o economie rezilientă din punctul de vedere al mediului. Mai mult decât atât, simplificarea regimului fiscal poate contribui la limitarea perturbărilor economice și la reducerea sarcinii administrative pentru întreprinderi. Adoptarea propunerii privind cotele de TVA
, aflată în prezent în discuție în cadrul Consiliului, va oferi statelor membre flexibilitatea de a-și stabili, pe baza unor criterii stricte, propriile cote – necesare pentru redresarea în urma crizei actuale – dar va permite, de asemenea, statelor membre să alinieze mai bine politica în materie de TVA la obiectivele sanitare și de mediu.
Cu toate acestea, costurile de asigurare a conformității fiscale rămân ridicate în UE. În special, trebuie să sprijinim întreprinderile tinere și inovatoare care se confruntă cu dificultăți mai mari în ceea ce privește complexitatea administrativă decât marile companii multinaționale. Costurile de asigurare a conformității sunt, de obicei, mult mai mari în cazul societăților mici decât în cazul celor mari.
Costurile estimate de îndeplinire a obligațiilor fiscale pentru societățile mari se ridică la aproximativ 2 % din impozitele plătite, în timp ce, pentru IMM-uri, se estimează că ele ating aproximativ 30 % din impozitele plătite.
În plus, complexitatea generată de amalgamul de 27 de sisteme fiscale diferite creează nu doar lacune, favorabile pentru comiterea de abuzuri fiscale, ci și incertitudine pentru contribuabilii onești care sunt pur și simplu copleșiți și, fără a acționa cu intenție, nu respectă normele.
Prin urmare, sunt, de asemenea, necesare măsuri la nivelul UE pentru a avea un mediu fiscal mai simplu și mai modern. Acest lucru ar ajuta întreprinderile care respectă normele să profite de avantajele pieței unice și ar susține creșterea economică în UE. Astfel cum s-a subliniat în recenta comunicare a Comisiei privind barierele din cadrul pieței unice, normele și procedurile naționale în domeniul fiscal sunt evidențiate în mod constant de întreprinderi ca fiind unul dintre cele mai mari obstacole cu care se confruntă acestea.
Aceste obstacole afectează în special întreprinderile care desfășoară activități la nivel transfrontalier, întrucât acestea trebuie să se adapteze unor sisteme și administrații naționale diferite. Obstacolele pe care le indică întreprinderile includ o gamă largă de probleme referitoare la înregistrare, precum și la obligații de raportare atât în ceea ce privește TVA, cât și impozitul pe veniturile întreprinderilor.
3. Un nou plan de acțiune pentru o fiscalitate echitabilă și simplificată în sprijinul strategiei de redresare
Prezenta comunicare definește o abordare nouă, echilibrată, care combină acțiuni de combatere a fraudei fiscale și a evaziunii fiscale cu măsuri de simplificare a vieții contribuabililor onești. Ea plasează contribuabilul în centrul preocupărilor sale. Prin urmare, diferitele acțiuni avute în vedere în planul de acțiune sunt structurate de-a lungul parcursului unui contribuabil. În diferitele etape ale parcursului acestui contribuabil, acțiunile conexe sunt descrise ca o cale de urmat pentru ca UE să își îndeplinească dublul obiectiv de combatere a evaziunii fiscale și de simplificare și facilitare a impozitării.
Planul cuprinde 25 de acțiuni (a se vedea anexa) pe care Comisia le va propune și le va pune în aplicare până în 2024. Eventualele modificări legislative prezentate depind de rezultatelor unei evaluări a impactului, inclusiv în ceea ce privește drepturile fundamentale și, în special, dreptul la protecția datelor cu caracter personal, care va fi realizată, dacă este necesar, pentru a evalua diferitele opțiuni de politică în conformitate cu principiile unei mai bune legiferări.
3.1 Înregistrare
O înregistrare eficace și eficientă reprezintă primul pas în asigurarea faptului că contribuabilii își plătesc impozitele în mod echitabil.
În UE, contribuabilii sunt identificați printr-un număr de identificare fiscală (NIF).
Contribuabilii plătitori de TVA sunt identificați printr-un cod de înregistrare în scopuri de TVA. Bazele de date care conțin datele contribuabililor trebuie menținute la zi: contribuabilii trebuie să comunice autorităților fiscale toate datele necesare. Atunci când apar modificări (de exemplu, un contribuabil se mută definitiv într-un alt stat membru), informațiile de înregistrare trebuie să fie adaptate.
Pentru a fi eficientă, înregistrarea ar trebui să fie cât mai simplă posibil. Obținerea NIF-urilor și/sau a numerelor TVA nu ar trebui să fie împovărătoare. Atunci când contribuabilii se mută într-un alt stat membru pentru a lucra sau decid să înființeze o întreprindere acolo, procesul de actualizare a registrelor contribuabililor trebuie să fie ușor, astfel încât sarcina administrativă asupra contribuabililor să fie menținută la un nivel cât mai scăzut. În cazul în care contribuabilii trebuie să facă dovada domiciliului fiscal, cu alte cuvinte, atunci când sunt înregistrați ca contribuabili, la o altă administrație fiscală decât cea proprie, procedura trebuie să fie simplă.
În vederea simplificării procesului de înregistrare fiscală a contribuabililor, Comisia va întreprinde următoarele acțiuni:
În 2022/2023
1.Chiar și după punerea în aplicare a pachetului privind TVA pentru comerțul electronic, contribuabilii înregistrați în statul membru de stabilire vor avea obligația de a obține înregistrări suplimentare în scopuri de TVA în statele membre în care nu își au sediul, dar în care efectuează anumite operațiuni impozabile. Comisia va propune modificarea Directivei TVA cu scopul de a trece la o înregistrare unică în scopuri de TVA la nivelul UE, cu care aceștia ar putea să furnizeze servicii și/sau să vândă bunuri oriunde în Uniune.
2.„O Europă pregătită pentru era digitală” reprezintă una dintre cele șase priorități principale ale Comisiei. Mai precis, modernizarea administrației publice este unul dintre obiectivele Planului de acțiune al Comisiei privind guvernarea electronică.
Pentru a contribui la acest obiectiv, este important să se asigure utilizarea eficientă a datelor contribuabililor, cu respectarea deplină a normelor UE privind protecția datelor. După cum arată recenta evaluare a Comisiei privind cooperarea administrativă în domeniul impozitării directe, există în continuare posibilitatea de a spori calitatea și utilizarea datelor fiscale.
Comisia va desfășura un proiect-pilot pentru a evalua ce soluție (soluții) digitală(e) poate (pot) fi utilizată(e) și în ce mod, pentru a asigura o exploatare mai bună a datelor, pentru a crea noi servicii digitale pentru contribuabili și pentru a sprijini mai bine activitatea administrațiilor fiscale la nivelul Uniunii. Comisia va publica un document de lucru al serviciilor Comisiei cu privire la concluziile și recomandările proiectului-pilot.
3.2 Raportare
Contribuabilii informează periodic administrațiile fiscale cu privire la obligațiile lor fiscale, îndeplinind astfel o serie de cerințe în materie de informare. Pentru a se asigura că raportarea din partea contribuabililor este cât mai eficientă, declarațiile fiscale trebuie să fie simple, datele solicitate trebuie să fie limitate la minimum, iar procedurile și sistemele prin care contribuabilii pot depune declarații fiscale la administrațiile fiscale ar trebui să fie lipsite de complicații. Declarațiile ar trebui să fie precompletate cât mai mult posibil. Principiile guvernării electronice ar trebui să se aplice și informațiilor fiscale, în special în ceea ce privește raportarea. Adoptând o abordare holistică, contribuabilii ar trebui să aibă obligația de a furniza informații doar o singură dată, prin intermediul unor servicii electronice digitale sigure, incluzive, de tip „ghișeu unic”. Reutilizarea acestor informații, de exemplu de către autoritățile statistice, ar trebui să respecte regimurile de confidențialitate adecvate.
Raportarea eficace are la bază conformarea voluntară de către contribuabili. Administrațiile fiscale se bazează pe contribuabili pentru a le furniza informații corecte referitoare la veniturile lor impozabile și la evenimentele impozabile. Acțiunile de promovare și susținere a conformării voluntare, precum și de sporire a încrederii între autoritățile fiscale, pe de o parte, și contribuabili, pe de altă parte, pot spori eficacitatea raportării.
Raportarea de către contribuabili este sprijinită și completată de raportarea de la terți, cum ar fi angajatorii, instituțiile financiare și tot mai mult de la alte administrații fiscale.
Pentru a simplifica raportarea din partea întreprinderilor și a asigura acuratețea informațiilor raportate, Comisia va întreprinde următoarele acțiuni:
În 2020/2021
3.Comisia va elabora, împreună cu statele membre, o inițiativă pentru facilitarea și promovarea îndeplinirii obligațiilor fiscale pentru întreprinderi – un cadru de conformitate și cooperare la nivelul UE – bazată pe un grad mai ridicat de cooperare, încredere și transparență în rândul administrațiilor fiscale. Inițiativa ar trebui să ofere un cadru clar pentru un dialog preventiv între administrațiile fiscale în vederea soluționării comune a chestiunilor fiscale transfrontaliere în domeniul impozitului pe profit. Inițiativa ar viza atât IMM-urile, cât și întreprinderile mai mari, deși cu un accent diferit pentru a corespunde mai bine realităților acestora. Programul ar veni în completarea programelor naționale și internaționale existente referitoare la conformitatea în materie de cooperare. Comisia colaborează cu experți din statele membre în etapa pregătitoare pentru lansarea unor proiecte-pilot fără caracter legislativ destinate IMM-urilor și întreprinderilor mai mari în 2021.
În 2022/2023
4.Statele membre utilizează deja noi tehnologii pentru a obține informații mai rapide și/sau mai detaliate referitoare la operațiunile naționale. Cu toate acestea, măsurile luate diferă de la un stat membru la altul, fapt care mărește semnificativ presiunea asupra întreprinderilor care desfășoară activități transfrontaliere. Comisia va prezenta o propunere legislativă pentru modernizarea obligațiilor de raportare în materie de TVA. Aceasta ar trebui să asigure un schimb de informații mai rapid, posibil în timp real și mai detaliat cu privire la operațiunile intra-UE cu privire la TVA și, în același timp, să simplifice mecanismele care pot fi aplicate pentru operațiunile naționale. În acest context, va fi examinată necesitatea unei viitoare extinderi a facturării electronice.
5.Comisia va propune o modificare a Directivei TVA în vederea unei viitoare extinderi a domeniului de aplicare al ghișeului unic pentru TVA care este în vigoare din 2015 pentru declararea și plata TVA la serviciile de telecomunicații, de radiodifuziune și de televiziune și servicii electronice
și care va fi extins în 2021 prin pachetul privind TVA pentru comerțul electronic la vânzările la distanță de bunuri și servicii, altele decât serviciile de telecomunicații, de radiodifuziune și de televiziune și serviciile electronice. Această acțiune are ca scop includerea tuturor operațiunilor rămase dintre întreprinderi și consumatori (B2C) care nu sunt încă acoperite. Contribuabilii ar trebui apoi să poată raporta toate operațiunile B2C din UE prin intermediul unei declarații unice de TVA care să fie depusă în statul membru de stabilire. În acest context, va fi analizată și posibilitatea de a prevedea utilizarea obligatorie a ghișeului unic pentru importuri și a pragului stabilit pentru utilizarea acestuia.
3.3 Plată
Un pas esențial în procesul de impozitare îl reprezintă plata impozitelor datorate. Contribuabilii trebuie să își plătească impozitele la timp și integral. Majoritatea contribuabililor fac acest lucru și plătesc în mod voluntar sumele pe care trebuie să le plătească. Pentru a se asigura că plățile se efectuează în modul cel mai eficient, administrațiile fiscale ar trebui să își extindă metodele de plată electronică aflate la dispoziția contribuabililor. De exemplu, în unele state membre este posibilă plata mai multor impozite și prin intermediul unei aplicații pentru smartphone.
Întreprinderile obligate la plata TVA și angajatorii sau alți agenți și intermediari care plătesc impozite în numele contribuabililor ar trebui să beneficieze, de asemenea, de servicii electronice și simplificări. Facilitarea plăților este importantă în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, care tind să se confrunte cu costuri de conformare disproporționat de mari.
Pentru a îmbunătăți nivelul de conformare în ceea ce privește plata impozitelor, administrațiile fiscale ar trebui să utilizeze noi modalități de colaborare cu contribuabilii, de exemplu prin utilizarea unei abordări comportamentale sau a unei conformități în materie de cooperare.
Valoarea impozitului datorat ar trebui să fie corectă de la bun început, pentru a evita ca contribuabilii să solicite și să aștepte o restituire. Restituirile necesită timp și sunt predispuse la fraudă. Atunci când se așteaptă restituiri, administrațiile fiscale ar trebui să le soluționeze cât mai rapid posibil, pentru a evita situația în care contribuabilii trebuie să aștepte mult și să se confrunte cu probleme legate de fluxurile de numerar.
Pentru a spori eficiența procedurilor de plată a impozitelor în UE, Comisia va întreprinde următoarele acțiuni:
În 2020/2021
6.Comisia va prezenta recomandări pentru îmbunătățirea asistenței în materie de recuperare a impozitelor neachitate. Aceste recomandări vor acorda, de asemenea, atenție necesității de a respecta drepturile contribuabililor. Raportul Comisiei referitor la funcționarea modalităților privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de taxe, impozite, drepturi și alte măsuri a concluzionat că, pentru a se garanta eficiența și eficacitatea asistenței reciproce în materie de recuperare, statele membre ar trebui să își consolideze sistemele interne de recuperare a taxelor și impozitelor și să aloce resurse suficiente pentru soluționarea cererilor de asistență în materie de recuperare. Acesta a concluzionat, de asemenea, că poate fi încă analizată posibilitatea de a îmbunătăți diverse aspecte ale funcționării sistemului de asistență în materie de recuperare a taxelor și impozitelor (potrivit Directivei 2010/24). Noul raport al Comisiei va urmări concluziile de mai sus.
În 2022/2023
7.Contribuabilii ar trebui să știe în mod clar și din timp în ce măsură sunt obligați la plata impozitului. Comisia va propune acte legislative care să clarifice cazurile în care contribuabilii care desfășoară activități transfrontaliere în UE trebuie să fie considerați rezidenți în scopuri fiscale. În prezent, statele membre utilizează încă criterii diferite și variate pentru a stabili statutul în ceea ce privește domiciliul fiscal, ceea ce conduce la riscul dublei impuneri (sau al dublei neimpozitări). Această inițiativă va urmări să asigure o stabilire mai coerentă a domiciliului fiscal în cadrul pieței unice.
8.Îmbunătățirea mediului de impozitare a întreprinderilor reprezintă o prioritate a Comisiei. În pofida acțiunilor întreprinse în perioada 2016-2019,
barierele fiscale din calea investițiilor transfrontaliere persistă.
Comisia va propune o inițiativă legislativă pentru introducerea unui sistem comun, standardizat, la nivelul UE, de reducere a impozitului reținut la sursă, însoțit de un schimb de informații și de un mecanism de cooperare între administrațiile fiscale. În plus, Comisia va evalua necesitatea schimbului de informații și a cooperării între autoritățile fiscale și autoritățile de supraveghere a piețelor financiare.
Opțiunile avute în vedere vor include atât intervențiile cu caracter legislativ, cât și cele fără caracter legislativ și vor lua în considerare inițiativa TRACE („Treaty Relief and Compliance Enhancement”) a OCDE.
Obiectivul va fi, pe de o parte, reducerea semnificativă a costurilor de asigurare a conformității fiscale pentru investitorii transfrontalieri și, pe de altă parte, prevenirea evaziunii fiscale.
3.4 Verificare, monitorizare și cooperare administrativă.
Impozitarea echitabilă reprezintă piatra de temelie a modelului social european în beneficiul întreprinderilor și al cetățenilor. Pentru a o susține, contribuabilii trebuie să depună declarațiile fiscale și să își achite impozitele la timp. Majoritatea dintre aceștia fac acest lucru, iar punctul de plecare pentru administrațiile fiscale ar trebui să fie o prezumție de onestitate și conformare. Cu toate acestea, din păcate, unii contribuabili nu respectă regulile. Administrațiile fiscale au datoria de a controla situația fiscală a contribuabililor, de a verifica și, în anumite cazuri, de a desfășura audituri fiscale.
Verificările mențin încrederea în echitatea sistemului fiscal, asigură condiții de concurență echitabile în domeniul impozitării și evită situația în care contribuabilii onești ajung să plătească mai mult din cauză că alți contribuabili nu respectă normele de impozitare și nu își plătesc impozitele în mod echitabil. În plus, un control fiscal eficace poate descuraja o neconformare viitoare.
Pentru a efectua controale fiscale în mod eficient și eficace, administrațiile fiscale ar trebui să se bazeze pe tehnici de gestionare a riscurilor pentru a direcționa mai bine controlul fiscal către grupurile de contribuabili corespunzătoare. Verificările ar trebui să se bazeze pe o gamă largă de surse de informații, în special – în cazul contribuabililor care desfășoară activități transfrontaliere – informații provenind din alte state membre și din țări terțe datorită schimbului de informații.
Pentru a simplifica procedura de verificare și pentru a îmbunătăți precizia controalelor, Comisia va lua o serie de măsuri pentru a dezvolta în continuare rețeaua Eurofisc:
9.Eurofisc 2.0 – în 2022/2023
✓Comisia va propune, eventual prin intermediul unei inițiative legislative de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului, instituirea în cadrul Eurofisc a unei veritabile capacități a UE de combatere a fraudelor în materie de TVA în operațiunile transfrontaliere. Această platformă a experților în combaterea fraudei în materie de TVA din cadrul administrațiilor fiscale a primit, în 2018, un nou mandat legal de autorizare a unei prelucrări comune a datelor la nivelul UE. În acest context, procesul de verificare divizat între jurisdicțiile fiscale poate fi acum simplificat în cadrul Eurofisc. Comisia va lua măsuri pentru a se asigura că Eurofisc poate fi transformată într-o rețea capabilă să acționeze la nivelul UE, punându-i la dispoziție mai multe date și instrumente.
✓Pe lângă eficientizarea Eurofisc, ar trebui consolidate și legăturile sale cu alte organisme relevante ale UE și cu autoritățile statelor membre. Eurofisc ar trebui să devină un centru de informare fiscală al UE care să servească nu numai unor scopuri legate de TVA, ci și, de exemplu, autorităților piețelor financiare,
autorităților vamale, OLAF și Europol. În prezent există deja unele schimburi, însă acestea trebuie să fie simplificate și consolidate, structurate și eventual sprijinite în mod activ la nivelul Uniunii. Procesul de transformare va ține seama, de asemenea, de extinderea domeniului de acțiune al Eurofisc. În acest context, impozitarea directă ar trebui să beneficieze de capacitatea furnizată de Eurofisc.
✓Administrațiile fiscale ar beneficia de pe urma utilizării în comun a resurselor în interiorul rețelei Eurofisc capabile să acționeze la nivelul UE care va deservi toate statele membre în mod automat. În cadrul rețelei Eurofisc capabile să acționeze la nivelul UE, ar putea fi dezvoltate în comun competențele necesare pentru a combate noile forme de fraudă care decurg din modelele de afaceri în schimbare. Astfel, o investiție comună la nivelul UE ar fi direct benefică pentru toate statele membre, indiferent de resursele și capacitățile acestora.
În plus, pentru a îmbunătăți capacitățile autorităților fiscale ale statelor membre de a aplica normele fiscale existente, Comisia va întreprinde următoarele acțiuni:
În 2020/2021
10.Apariția unor mijloace alternative de plată și de investiții – cum ar fi criptoactivele și moneda electronică – amenință să submineze progresele înregistrate în ultimii ani în ceea ce privește transparența fiscală și prezintă riscuri semnificative de evaziune fiscală. În 2021, Comisia va actualiza directiva privind cooperarea administrativă pentru a-i extinde domeniul de aplicare la o economie aflată în continuă evoluție și pentru a consolida cadrul de cooperare administrativă.
11.Parlamentul European a inițiat lansarea unui observator fiscal al UE ca acțiune pregătitoare, în urma proiectului pilot al UE privind fiscalitatea echitabilă. O acțiune pregătitoare, finanțată de Parlamentul European, poate dura până la trei ani consecutivi. Comisia a lansat recent cererea de propuneri. Observatorul fiscal al UE va avea misiunea de a monitoriza și de a cuantifica evoluția nivelului și a amplorii abuzurilor fiscale, contribuind astfel și mai mult la elaborarea de politici bazate pe date concrete și la stimularea unei dezbateri la nivel european cu privire la chestiuni fiscale internaționale.
În 2022/2023
12.Verificările operațiunilor transfrontaliere trebuie consolidate pentru a asigura colectarea TVA. Simplul schimb de informații sau avertismente între statele membre, așa cum se întâmplă în special în prezent, nu este adecvat scopului dat fiind volumul operațiunilor, mai ales în ceea ce privește modificarea normelor în materie de TVA pentru comerțul electronic care intră în vigoare în 2021. Comisia va analiza modul în care s-ar putea trece de la schimbul manual la partajarea automată de date prin intermediul sistemelor electronice, așa cum se întâmplă deja în ceea ce privește schimbul de date vamale privind importurile din țări terțe și, dacă este necesar, va prezenta o propunere de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului.
13.De asemenea, noile tehnologii aflate la dispoziția statelor membre ar facilita operațiunile transfrontaliere pentru întreprinderile oneste care doresc să respecte normele în materie de TVA. Autoritățile fiscale și-ar concentra mai mult controalele asupra contribuabililor care nu respectă normele de impozitare urmând o abordare bazată pe riscuri, în timp ce contribuabilii onești și-ar putea desfășura activitatea fără întreruperi. De asemenea, o guvernanță fiscală modernă care să coordoneze verificările la nivelul UE ar ușura, de asemenea, viața întreprinderilor oneste. Comisia va analiza, de asemenea, posibile modalități de a stimula aceste anchete transfrontaliere și, dacă este necesar, va prezenta o propunere de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului.
14.Un dialog mai strâns cu partenerii internaționali: O cooperare eficace cu țările terțe este adesea necesară pentru a asigura funcționarea politicii fiscale a UE: într-o economie globală, administrațiile fiscale ale statelor membre trebuie nu numai să lucreze împreună, ci și să coopereze cu țări terțe. Mai precis, Comisia va propune începerea procesului de negociere a acordurilor de cooperare administrativă în domeniul TVA cu țările terțe relevante (similar cu cel dintre UE și Norvegia), începând cu unii dintre principalii parteneri comerciali ai UE. Scopul este acela de a asigura o administrare fiscală echitabilă și eficace.
3.5 Litigii
Impozitarea se bazează pe o conformare voluntară și, pe cât posibil, ar trebui să se bazeze pe o relație pozitivă și armonioasă de cooperare între contribuabili și administrațiile fiscale. Cu toate acestea, realitatea nu este întotdeauna ideală, iar, uneori, contribuabilii și administrațiile fiscale nu ajung la un acord.
Obiectivul principal ar fi acela de a preveni posibilitatea apariției unor litigii și de a asigura securitatea juridică pentru contribuabili.
Cu toate acestea, în cazul în care apare un litigiu, contribuabilii ar trebui să aibă în continuare posibilitatea de a corecta sau de a clarifica eventualele neînțelegeri cu scopul evitării escaladării litigiului.
Litigiile, în special cele judiciare, sunt costisitoare și îndelungate. În mod ideal, astfel de litigii ar trebui evitate, dar, atunci când acest lucru nu este posibil, soluționarea rapidă a acestora permite reducerea la minimum a costurilor suportate de contribuabili și de administrațiile fiscale. În acest sens, unele părți interesate și-au exprimat deja preferința pentru mai multe intervenții la nivelul UE, în special în ceea ce privește prevenirea și soluționarea litigiilor.
Pentru a evita litigiile sau pentru a le soluționa cât mai eficient posibil, Comisia va întreprinde următoarele acțiuni:
În 2020/2021
15.Monitorizarea directivei privind mecanismele de soluționare a litigiilor. Comisia va urmări punerea în aplicare și monitorizarea eficacității directivei privind mecanismele de soluționare a litigiilor în ceea ce privește litigiile care decurg din interpretarea sau aplicarea acordurilor și convențiilor care prevăd eliminarea dublei impuneri încheiate între statele membre. În cooperare cu statele membre, Comisia va continua să depună eforturi în scopul instituirii unui organism permanent de soluționare a litigiilor, un așa-numit comitet permanent, pentru care temeiul juridic este deja prevăzut în Directiva 2017/1852. Se așteaptă ca comitetul permanent să contribuie la eficacitatea soluționării litigiilor între statele membre.
În 2022/2023
16.Prevenirea și soluționarea litigiilor în materie de TVA. În fiecare etapă a ciclului de viață al operațiunilor de TVA sunt necesare mecanisme de prevenire și soluționare a litigiilor legate de punerea în aplicare a Directivei TVA, pentru a se asigura principiul securității juridice, principiul neutralității și principiul echității în materie de TVA. Comisia va analiza toate opțiunile posibile și, după caz, va prezenta o propunere legislativă privind un mecanism de prevenire și soluționare a litigiilor în materie de TVA.
3.6 Simplificarea normelor fiscale ale UE pentru sporirea competitivității în cadrul pieței unice
Acțiunile prezentate mai sus se concentrează pe administrarea fiscală, punerea în aplicare de zi cu zi a normelor fiscale. Cu toate acestea, există limite cu privire la ceea ce poate fi realizat numai prin simplificarea administrării fiscale. Pentru a aduce beneficii contribuabililor, este important să se simplifice normele.
Indiferent de măsurile de simplificare pe care administrațiile fiscale le pot lua, politica fiscală rămâne adesea foarte dificil de administrat și de respectat. Majoritatea contribuabililor doresc să își plătească impozitele în mod echitabil. Cu toate acestea, este regretabil că, în anumite cazuri, complexitatea normelor fiscale poate fi un factor de descurajare în acest sens.
Pentru a simplifica și facilita sistemul fiscal, sprijinind, în același timp, conformarea, este necesar să se actualizeze și să se simplifice legislația existentă în anumite domenii. Un beneficiu-cheie va fi restabilirea unor condiții de concurență echitabile între întreprinderile din UE și concurenții din afara UE. În plus, trebuie asigurată coerența cu principalele obiective de politică, cum ar fi Pactul verde european. De asemenea, este important ca toți contribuabilii să își cunoască drepturile.
Pentru a simplifica viața contribuabililor care își desfășoară activitatea pe piața unică, Comisia va întreprinde următoarele acțiuni:
În 2020/2021
17.Carta privind drepturile contribuabililor. Comisia va publica o comunicare care va face bilanțul drepturilor existente ale contribuabililor în temeiul legislației UE, împreună cu o recomandare adresată statelor membre de a facilita punerea în aplicare a drepturilor contribuabililor și de a simplifica obligațiile fiscale.
18.Actualizarea normelor în materie de TVA aplicabile serviciilor financiare. Scutirea de TVA a serviciilor financiare prevăzută în Directiva TVA datează din momentul în care legislația în materie de TVA a fost instituită pentru prima dată în 1977. Comisia va prezenta o propunere legislativă de modificare a acestor dispoziții caduce. Modernizarea va ține seama de dezvoltarea economiei digitale (fintech) și de creșterea externalizării prestațiilor în amonte de către operatorii financiari și de asigurări, precum și de structura acestui sector. Propunerea ar trebui să asigure condiții de concurență echitabile în cadrul Uniunii și să ia în considerare competitivitatea pe plan internațional a întreprinderilor din UE.
19.Transformarea statutului comitetului TVA. În prezent, comitetul TVA este un comitet consultativ alcătuit din reprezentanți ai statelor membre și ai Comisiei, fără competențe în ceea ce privește procedura de adoptare a măsurilor de punere în aplicare. Comisia va propune o modificare a Directivei TVA pentru a transforma comitetul TVA într-un „comitet de comitologie” care ar supraveghea, hotărând cu majoritate calificată, adoptarea de către Comisie a actelor de punere în aplicare. Conferirea către Comisie a anumitor competențe de executare, sub controlul acestui comitet, ar trebui să sporească eficiența procesului decizional în domeniul TVA. Aceasta ar trebui să contribuie la o aplicare mai uniformă a legislației UE în materie de TVA în beneficiul persoanelor impozabile care desfășoară activități economice în mai multe state membre. În domeniul impozitării indirecte, se utilizează deja proceduri de comitologie pentru cooperarea administrativă și accize. Ar trebui să se stabilească domeniul de aplicare exact al acestor competențe de executare.
20.În 2021, Comisia va organiza o conferință privind analiza datelor și soluțiile digitale. Acest eveniment va fi un „summit de mare anvergură pe tema datelor fiscale”, pentru a face un bilanț al celor mai interesante și inovatoare idei din partea experților fiscali, a întreprinderilor, a mediului academic, a statisticienilor și a autorităților naționale cu privire la modul de utilizare a tehnologiei pentru o impozitare mai inteligentă și de evitare a sarcinilor de raportare inutile ale întreprinderilor. Acest eveniment va oferi o platformă pentru ca toate părțile interesate să își facă cunoscute nevoile și așteptările în ceea ce privește utilizarea analizei datelor și a altor soluții digitale în domeniul fiscal. Acesta va oferi, de asemenea, posibilitatea de a face schimb de bune practici.
21.Comisia va înființa un grup de experți privind prețurile de transfer în vederea elaborării de soluții pragmatice, fără caracter legislativ, la problemele practice generate de practicile de stabilire a prețurilor de transfer relevante pentru UE. Grupul va fi structurat în așa fel încât să permită participarea atât a statelor membre, cât și a părților interesate din mediul de afaceri și din societatea civilă. Un astfel de grup de experți va spori securitatea fiscală și va reduce, în același timp, riscul dublei impuneri.
În 2022/2023
22.Revizuirea regimului special de TVA pentru agențiile de turism. Directiva TVA include regimuri speciale pentru agențiile de turism și operatorii de turism, care nu sunt aplicate în același mod în Uniune. Normele actuale conduc, de asemenea, la un anumit grad de denaturare a concurenței între agențiile de turism înființate în UE și cele înființate în afara UE care organizează călătorii în UE. Digitalizarea agravează problema. Pe baza rezultatelor evaluării în curs, Comisia va propune modificarea Directivei TVA pentru a simplifica regimul special și pentru a asigura condiții de concurență echitabile în cadrul UE, luând în considerare competitivitatea industriei de turism a UE.
23.Adaptarea cadrului TVA la economia platformelor. Dezvoltarea rapidă a economiei platformelor ridică semne de întrebare în ceea ce privește tratamentul TVA aplicat operațiunilor dintre utilizatori facilitate de platforme (sunt persoanele care oferă servicii sau bunuri pe platforme persoane impozabile în scopuri de TVA sau nu?) și serviciilor oferite de platforme (care este natura serviciului respectiv?). Comisia va prezenta o propunere legislativă de modificare a Directivei TVA, care ar trebui să ofere claritate și securitate juridică actorilor implicați. De asemenea, va fi analizat rolul pe care l-ar putea avea platformele în asigurarea colectării impozitelor.
24.O fiscalitate mai verde în sectorul transportului de călători. Directiva TVA conține în prezent mai multe scutiri legate de sectorul transportului de călători. Unele dintre aceste excepții se referă numai la anumite tipuri de transport de călători, fapt care se traduce, de exemplu, prin neimpozitarea de facto a transportului aerian și maritim internațional de pasageri în ceea ce privește TVA. Comisia va prezenta o propunere legislativă de revizuire a acestor scutiri, pentru a asigura coerența acestora cu obiectivele Pactului verde european. Revizuirea ar include simplificarea normelor în materie de TVA în ceea ce privește locul impozitării serviciilor de transport de călători.
25.Pachetul privind comerțul electronic pentru accize. Normele actuale fac ca vânzarea la distanță a produselor accizabile să fie imposibilă din cauza sarcinii de reglementare considerabile și a costurilor ridicate pe care trebuie să le suporte operatorii economici. Comisia va căuta modalități de simplificare a acestor norme pentru a reduce la minimum frauda și denaturarea concurenței între operatorii economici din mediul online și cei cu magazine fizice. Dacă este necesar, se va prezenta o propunere legislativă de modificare a Directivei Consiliului privind regimul general al accizelor.
4. Concluzie
Comisia prezintă acest ambițios plan de acțiune pentru o fiscalitate echitabilă și simplificată în sprijinul strategiei de redresare în contextul unor provocări fără precedent. Comisia a activat și va continua să activeze toate pârghiile existente în materie de politici pentru a contribui la o redresare economică rapidă, modelând în același timp tranziția UE către o economie socială de piață verde, digitală și mai echitabilă. Agenda fiscală a UE este și va fi elementul central al acestei tranziții.
Comisia invită Parlamentul European, Consiliul, dar și alte părți interesate, cum ar fi ONG-urile, sindicatele și întreprinderile, să se implice activ, într-un mod constructiv și incluziv, astfel încât acest plan de acțiune să se materializeze în inițiative concrete în beneficiul cetățenilor, întreprinderilor și statelor membre ale UE.