Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020AR3381

    Avizul Comitetului European al Regiunilor – Planul de redresare pentru Europa în contextul pandemiei de COVID-19: Mecanismul de redresare și reziliență și Instrumentul de sprijin tehnic

    COR 2020/03381

    JO C 440, 18.12.2020, p. 160–182 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    18.12.2020   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 440/160


    Avizul Comitetului European al Regiunilor – Planul de redresare pentru Europa în contextul pandemiei de COVID-19: Mecanismul de redresare și reziliență și Instrumentul de sprijin tehnic

    (2020/C 440/24)

    Raportor general:

    Christophe ROUILLON (FR-PSE), primarul localității Coulaines

    Documente de referință:

    Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență

    COM(2020) 408 final

    Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Instrumentului de sprijin tehnic

    COM(2020) 409 final

    I.   RECOMANDĂRI DE AMENDAMENTE

    Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență

    Amendamentul 1

    COM(2020) 408 final – Considerentul 3

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    La nivelul Uniunii, semestrul european pentru coordonarea politicilor economice („semestrul european”), inclusiv principiile Pilonului european al drepturilor sociale, constituie cadrul de identificare a priorităților naționale de reformă și de monitorizare a punerii în aplicare a acestora. Statele membre își elaborează propriile strategii de investiții multianuale naționale în sprijinul acestor reforme. Respectivele strategii ar trebui să fie prezentate împreună cu programele naționale de reformă anuale, pentru a defini și a coordona proiectele de investiții prioritare care urmează să fie sprijinite prin finanțare națională și/sau din partea Uniunii.

    La nivelul Uniunii, semestrul european pentru coordonarea politicilor economice („semestrul european”), care integrează obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) și principiile Pilonului european al drepturilor sociale, constituie cadrul de identificare a priorităților naționale și regionale de reformă și de monitorizare a punerii în aplicare a acestora , prin intermediul unor indicatori naționali și regionali preciși . Statele membre , în cooperare cu autoritățile locale și regionale, în funcție de atribuțiile acestora și ținând seama de particularitățile diverselor teritorii pe care acestea le reprezintă, își elaborează propriile strategii de investiții multianuale naționale în sprijinul acestor reforme. Respectivele strategii , concepute în parteneriat cu autoritățile locale pe baza unui cod de conduită care prezintă liniile directoare în materie de bună guvernanță pentru programarea planurilor de redresare și a proiectelor, ar trebui să fie prezentate împreună cu programele naționale de reformă anuale, pentru a defini și a coordona proiectele de investiții prioritare care urmează să fie sprijinite prin finanțare națională și/sau din partea Uniunii. În cadrul acestor strategii, sunt necesare, de asemenea, utilizarea fondurilor Uniunii într-o manieră mai coerentă și maximizarea valorii adăugate a sprijinului financiar oferit în special prin Fondurile structurale și de investiții europene, prin Fondul de redresare și prin programul InvestEU.

    Expunere de motive

    Se impune armonizarea conținutului acestui paragraf cu cel inclus în propunerea de regulament și cu acordul interinstituțional referitor la Programul InvestEU, în special în ceea ce privește recunoașterea rolului autorităților locale și regionale în semestrul european și coerența în utilizarea fondurilor și instrumentelor Uniunii. De asemenea, trebuie reamintit că semestrul trebuie să integreze ODD.

    Amendamentul 2

    COM(2020) 408 final – Considerentul 4

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Declanșarea pandemiei de COVID-19 la începutul anului 2020 a modificat perspectivele economice pentru anii următori în Uniune și în lume, fiind necesar un răspuns urgent și coordonat din partea Uniunii pentru a face față enormelor consecințe economice și sociale asupra tuturor membrilor acesteia. […] Reformele și investițiile menite să abordeze deficiențele structurale ale economiilor și să consolideze reziliența acestora vor fi, prin urmare, esențiale pentru a readuce economiile pe o traiectorie de redresare durabilă și pentru a evita extinderea în continuare a divergențelor în cadrul Uniunii.

    Declanșarea pandemiei de COVID-19 la începutul anului 2020 a modificat perspectivele economice și sociale pentru anii următori în Uniune și în lume, fiind necesar un răspuns urgent și coordonat din partea Uniunii pentru a face față enormelor consecințe economice și sociale asupra tuturor membrilor acesteia, al căror impact variază foarte mult de la un teritoriu la altul . […] Sprijinul Uniunii Europene pentru implementarea de reforme și investiții în statele membre menite să pună în aplicare obiectivele Uniunii Europene, să abordeze deficiențele structurale ale economiilor, să consolideze reziliența acestora și să contribuie la crearea unui model economic corespunzător obiectivelor de dezvoltare durabilă și Pactului verde european (Green Deal) va fi, prin urmare, esențial pentru a le readuce pe o traiectorie de redresare durabilă și solidară, pentru a consolida coeziunea economică, socială și teritorială și pentru a evita extinderea în continuare a divergențelor în cadrul Uniunii.

    Expunere de motive

    Având în vedere că propunerea de regulament are ca temei juridic articolul 175 alineatul (3) din TFUE, este imperativ ca coeziunea să fie clar recunoscută printre obiectivele acestuia.

    Amendamentul 3

    COM(2020) 408 final – Considerentul 5

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Printre prioritățile Uniunii în materie de politici se numără și punerea în aplicare a reformelor care contribuie la atingerea unui grad ridicat de reziliență a economiilor naționale, consolidând capacitatea de adaptare și deblocând potențialul de creștere. Prin urmare, acestea sunt esențiale pentru a înscrie redresarea pe o traiectorie durabilă și pentru a sprijini procesul de convergență economică și socială în sens ascendent. Acestea sunt chiar mai necesare în urma crizei provocate de pandemie, în vederea pregătirii terenului pentru o redresare rapidă.

     

    Expunere de motive

    Considerent redundant față de cel precedent.

    Amendamentul 4

    COM(2020) 408 final – Considerentul 6

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Experiențele anterioare au arătat că investițiile sunt adesea reduse în mod drastic în timpul crizelor. Totuși, este esențial să se sprijine investițiile în această situație specială, pentru a accelera redresarea și a consolida potențialul de creștere pe termen lung. Investițiile în tehnologiile, capacitățile și procesele verzi și în cele digitale menite să faciliteze tranziția către o energie curată, sporind eficiența energetică în sectorul locuințelor și în alte sectoare-cheie ale economiei, sunt importante pentru a realiza o creștere durabilă și contribuie la crearea de locuri de muncă . De asemenea, aceste investiții vor contribui la sporirea rezilienței și la reducerea dependenței Uniunii, prin diversificarea lanțurilor de aprovizionare.

    Experiențele anterioare au arătat că investițiile , inclusiv majoritatea investițiilor publice efectuate de autoritățile locale și regionale, sunt adesea reduse în mod drastic în timpul crizelor , fapt care agravează situația și produce efecte nefaste asupra dezvoltării economice și a coeziunii economice, sociale și teritoriale . Pentru a realiza obiectivele Pactului verde european și a obține o creștere economică durabilă și solidară, a consolida infrastructurile de servicii vitale pentru populație și a contribui la crearea de locuri de muncă, este, totuși, esențială relansarea investițiilor în proiecte bazate pe dezvoltarea durabilă, îmbunătățirea calității vieții și a educației, economia bazată pe cunoaștere și facilitarea tranziției digitale și a celei către o energie curată , în special prin sporirea eficienței energetice în sectorul locuințelor. De asemenea, aceste investiții vor contribui la sporirea rezilienței și la reducerea dependenței Uniunii, prin diversificarea lanțurilor de aprovizionare esențiale .

    Expunere de motive

    Autoritățile locale și regionale sunt răspunzătoare de mai mult de jumătate din investițiile publice din UE, și sunt în mod special afectate de scăderea investițiilor în perioadă de criză. De asemenea, este important să se reamintească consecințele nefaste ale reducerii nivelului de investiții.

    Amendamentul 5

    COM(2020) 408 final – Considerentul 7

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    În prezent, niciun instrument nu prevede un sprijin financiar direct corelat cu obținerea de rezultate și punerea în aplicare a reformelor și a investițiilor publice ale statelor membre ca răspuns la provocările identificate în cadrul semestrului european și cu scopul de a avea un impact de durată asupra productivității și a rezilienței economiei statelor membre.

     

    Expunere de motive

    Această afirmație poate duce la controverse, în special din perspectiva rolului îndeplinit de fondurile structurale și de investiții europene pentru a remedia problemele întâmpinate în cadrul semestrului european.

    Amendamentul 6

    COM(2020) 408 final – Considerentul 8

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    În acest context, este necesar să se consolideze cadrul actual pentru furnizarea de sprijin statelor membre și pentru acordarea de sprijin financiar direct statelor membre, prin intermediul unui instrument inovator. În acest scop, în temeiul prezentului regulament ar trebui să se instituie Mecanismul de redresare și reziliență („ mecanismul ”), pentru a furniza un sprijin financiar eficace și semnificativ menit să accelereze punerea în aplicare a reformelor și a investițiilor publice conexe în statele membre. Mecanismul ar trebui să fie cuprinzător și, de asemenea, ar trebui să beneficieze de experiența dobândită de Comisie și de statele membre în urma utilizării celorlalte instrumente și programe.

    În acest context, este necesar să se consolideze cadrul actual pentru furnizarea de sprijin statelor membre și pentru acordarea de sprijin financiar direct statelor membre și autorităților locale și regionale , prin intermediul unui instrument inovator. În acest scop, în temeiul prezentului regulament ar trebui să se instituie Fondul de redresare și reziliență („ fondul ”), pentru a furniza un sprijin financiar eficace și suficient menit să accelereze punerea în aplicare a reformelor și a investițiilor publice conexe în statele membre și la nivelul autorităților locale și regionale, în special în vederea realizării obiectivelor noii strategii privind creșterea durabilă, prezentată în cadrul Pactului verde european, și să garanteze că statele membre și autoritățile locale și regionale dispun de capacitățile necesare pentru un răspuns coordonat, prin finanțare acordată în vederea instituirii unui sistem de monitorizare la nivel regional sau local .

    Expunere de motive

    Denumirea de „mecanism” pare prea tehnocratică și nu suficient de bine ancorată în realitatea din teritoriu. În plus, autoritățile locale și cele regionale răspund de mai mult de jumătate din investițiile publice din UE. Acestea sunt și factori-cheie pentru coeziune, pentru atingerea ODD și pentru tranziția verde și cea digitală. Ele trebuie să poată beneficia din plin de mecanism. Rămâne de clarificat eventualul caracter „global” al „mecanismului”.

    Amendamentul 7

    COM(2020) 408 final – Considerentul 11

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Reflectând Pactul verde european ca strategie de creștere durabilă a Europei și transpunerea în practică a angajamentelor Uniunii de a pune în aplicare Acordul de la Paris și obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite, mecanismul instituit de prezentul regulament va contribui la integrarea aspectelor legate de schimbările climatice și durabilitatea mediului și la atingerea țintei globale de alocare a 25 % din cheltuielile de la bugetul UE pentru sprijinirea obiectivelor în domeniul climei.

    Reflectând Pactul verde european ca strategie de creștere durabilă a Europei și transpunerea în practică a angajamentelor Uniunii de a pune în aplicare Acordul de la Paris și obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite, fondul instituit de prezentul regulament va contribui la integrarea aspectelor legate de schimbările climatice și durabilitatea mediului și la atingerea țintei globale de alocare a minimum 30 % din cheltuielile de la bugetul UE pentru sprijinirea obiectivelor în domeniul climei. Contribuția potențială la acest obiectiv a anumitor politici ale UE fiind supraestimată (1), fondul ar trebui să compenseze acest deficit prin direcționarea a cel puțin 40 % din aceste cheltuieli către acțiunile climatice.

    Expunere de motive

    Se pune problema reafirmării poziției CoR adoptate în octombrie 2019 în rezoluția sa cu privire la cadrul financiar multianual 2021-2027, precum și în avizul privind CFM prezentat în octombrie 2018 de domnul Dobroslavić (HR-PPE).

    Amendamentul 8

    COM(2020) 408 final – Considerentul 13

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Pentru a se putea lua măsuri care să coreleze mecanismul cu buna guvernanță economică, în vederea asigurării unor condiții uniforme de punere în aplicare, ar trebui să se confere Consiliului competența de a suspenda, la propunerea Comisiei și prin acte de punere în aplicare, termenul de adoptare a deciziilor privind propunerile de planuri de redresare și reziliență și de a suspenda plățile în cadrul acestui mecanism în cazul unei neconformități semnificative- referitoare la cazurile relevante care au legătură cu procesul de guvernanță economică prevăzut în Regulamentul (UE) nr. XXX/XX al Parlamentului European și al Consiliului [RDC] (…). Competența de a revoca aceste suspendări prin intermediul actelor de punere în aplicare propuse de Comisie ar trebui să fie conferită, de asemenea, Consiliului în ceea ce privește aceleași cazuri relevante.

     

    Amendamentul 9

    COM(2020) 408 final – Considerentul 14

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Obiectivul general al mecanismului ar trebui să fie promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale. În acest scop, mecanismul ar trebui să contribuie la îmbunătățirea capacității de reziliență și de adaptare a statelor membre, la atenuarea impactului social și economic al crizei și la sprijinirea tranziției verzi și a celei digitale, menite să realizeze o Europă neutră din punct de vedere climatic până în 2050, restabilind astfel potențialul de creștere al economiilor Uniunii în urma crizei, încurajând crearea de locuri de muncă și promovând creșterea durabilă.

    Obiectivul general al fondului ar trebui să fie promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale. În acest scop, fondul ar trebui să contribuie la îmbunătățirea capacității de reziliență a statelor membre și a tuturor teritoriilor din întreaga Uniune Europeană , la atenuarea impactului social și economic al crizei, care se resimte în mod divers în diferitele state membre, dar și în interiorul acestora, și la sprijinirea tranziției verzi și a celei digitale, în vederea atingerii ODD până în 2030 și a realizării unei Europe neutre din punct de vedere climatic până în 2050, restabilind astfel potențialul de creștere al economiilor Uniunii în urma crizei, încurajând crearea de locuri de muncă și promovând creșterea durabilă.

    Amendamentul 10

    COM(2020) 408 final – Considerentul 16

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Pentru a se asigura faptul că planul de redresare și reziliență contribuie la îndeplinirea obiectivelor mecanismului, acesta ar trebui să cuprindă măsuri de punere în aplicare a reformelor și a proiectelor de investiții publice, prin intermediul unui plan coerent de redresare și reziliență. Planul de redresare și reziliență ar trebui să fie în concordanță cu provocările și prioritățile relevante specifice fiecărei țări identificate în contextul semestrului european, cu programele naționale de reformă, cu planurile naționale privind energia și clima, cu planurile pentru o tranziție justă, precum și cu acordurile de parteneriat și cu programele operaționale adoptate în cadrul fondurilor Uniunii. Pentru a stimula acțiunile care se încadrează în prioritățile Pactului verde european și ale Agendei digitale, planul ar trebui, de asemenea, să stabilească măsuri relevante pentru tranziția verde și cea digitală . Măsurile ar trebui să permită realizarea rapidă a țintelor, a obiectivelor și a contribuțiilor prevăzute în planurile naționale privind energia și clima și în actualizările acestora . Toate activitățile care beneficiază de sprijin ar trebui să se desfășoare cu respectarea deplină a priorităților Uniunii în materie de climă și mediu.

    Pentru a se asigura faptul că planul de redresare și reziliență contribuie la îndeplinirea obiectivelor mecanismului, acesta ar trebui să cuprindă măsuri de punere în aplicare a reformelor și a proiectelor de investiții publice, prin intermediul unui plan de redresare și reziliență coerent, relevant, eficace și eficient . Planul de redresare și reziliență ar trebui să fie în concordanță cu provocările și prioritățile relevante specifice fiecărei țări identificate în contextul semestrului european, cu programele naționale de reformă, cu planurile naționale privind energia și clima, cu planurile pentru o tranziție justă, precum și cu acordurile de parteneriat și cu programele operaționale adoptate în cadrul fondurilor Uniunii. În plus, planurile de redresare și reziliență ar trebui să respecte principiul valorii adăugate la nivel european . Pentru a stimula acțiunile care se încadrează în prioritățile Pactului verde european, ale Agendei digitale, ale strategiei industriale și strategiei pentru IMM-uri, ale Agendei europene pentru competențe, cele ale Garanției pentru copii și ale Garanției pentru tineret, planul ar trebui, de asemenea, să stabilească măsuri relevante pentru tranziția verde și cea digitală. Toate activitățile care beneficiază de sprijin ar trebui să se desfășoare cu respectarea deplină a priorităților Uniunii în materie de climă și mediu . Cel puțin 40 % din planurile de redresare și reziliență ar trebui să fie dedicate integrării acțiunilor legate de climă și biodiversitate și a obiectivelor de durabilitate ecologică .

    Amendamentul 11

    COM(2020) 408 final – Considerentul 18

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Pentru a contribui la elaborarea și punerea în aplicare a planurilor de redresare și reziliență de către statele membre, Consiliul ar trebui să poată discuta , în cadrul semestrului european, situația capacității de redresare, reziliență și adaptare din Uniune. Pentru a se asigura furnizarea unor date concrete corespunzătoare, această discuție ar trebui să se bazeze pe informațiile strategice și analitice ale Comisiei disponibile în contextul semestrului european și , dacă sunt disponibile, pe informațiile privind punerea în aplicare a planurilor în anii precedenți.

    Pentru a contribui la elaborarea și punerea în aplicare a planurilor de redresare de către statele membre, Consiliul și Parlamentul European ar trebui să poată decide în mod egal, în cadrul semestrului european, cu privire la situația capacității de redresare și reziliență din Uniune. Această decizie ar trebui să se bazeze pe informațiile strategice și analitice prezentate de Comisie în contextul semestrului european și pe informațiile privind punerea în aplicare a planurilor în anii precedenți , și în special pe mai mulți indicatori cantitativi și calitativi referitori la punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă . Se recomandă, de asemenea, luarea acestei decizii cu implicarea Comitetului European al Regiunilor în stabilirea cadrului european al planurilor de redresare și cu participarea acestuia la instanțele de monitorizare referitoare la respectarea Semestrului european, împuternicindu-l să realizeze o evaluare bianuală a punerii în aplicare a planurilor de redresare în teritoriu .

    Amendamentul 12

    COM(2020) 408 final – Considerentul 21

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Pentru a se asigura asumarea responsabilității la nivel național și concentrarea pe reformele și investițiile relevante, statele membre care doresc să primească sprijin ar trebui să transmită Comisiei un plan de redresare și reziliență care să fie motivat și justificat în mod corespunzător. Planul de redresare și reziliență ar trebui să stabilească setul detaliat de măsuri pentru punerea sa în aplicare, inclusiv ținte și obiective de etapă, precum și impactul preconizat al planului de redresare și reziliență asupra potențialului de creștere, a creării de locuri de muncă și a rezilienței economice și sociale; de asemenea, planul ar trebui să includă măsuri relevante pentru tranziția verde și cea digitală; acesta ar trebui să includă, de asemenea, o explicație privind coerența planului de redresare și reziliență propus cu provocările și prioritățile relevante specifice fiecărei țări identificate în contextul semestrului european. Pe parcursul procesului ar trebui să se aibă în vedere și să se realizeze o cooperare strânsă între Comisie și statele membre .

    Pentru a se asigura asumarea responsabilității la nivel național și concentrarea pe reformele și investițiile relevante, statele membre care doresc să primească sprijin ar trebui să transmită Comisiei un plan de redresare care să fie motivat și justificat în mod corespunzător. Respectând principiile subsidiarității și parteneriatului, planul de redresare ar trebui instituit în cooperare strânsă și structurată cu autoritățile locale și regionale în măsura în care reformele și investițiile ce trebuie sprijinite țin de atribuțiile acestora, așa cum sunt prevăzute în legislația națională. Planul de redresare ar trebui să stabilească setul detaliat de măsuri pentru punerea sa în aplicare, inclusiv ținte și obiective de etapă, precum și impactul preconizat al planului de redresare și reziliență asupra coeziunii economice, sociale și teritoriale, potențialului de creștere, a creării de locuri de muncă și a rezilienței economice și sociale; de asemenea, planul ar trebui să includă măsuri relevante pentru tranziția verde și cea digitală; acesta ar trebui să includă, de asemenea, o explicație privind coerența planului de redresare propus cu provocările și prioritățile relevante specifice fiecărei țări identificate în contextul semestrului european. Pe parcursul procesului ar trebui să se aibă în vedere și să se realizeze o cooperare strânsă între Comisie, statele membre, Comitetul European al Regiunilor și autoritățile locale și regionale .

    Expunere de motive

    Autoritățile locale și regionale au competențe politice și atribuții financiare cheie pentru a atinge obiectivele fondului (coeziune, dezvoltare durabilă etc.), așadar este esențial ca planurile de redresare să fie instituite în cooperare strânsă și structurată cu aceste autorități. Acest lucru ține nu doar de legitimitatea și echitatea instrumentului, ci și de eficacitatea sa. Baza juridică a instrumentului necesită, în plus, ca planurile să includă un raport cu privire la impactul asupra coeziunii al măsurilor ce trebuie finanțate.

    Amendamentul 13

    COM(2020) 408 final – Considerentul 33

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Pentru o monitorizare eficace a punerii în aplicare, statele membre ar trebui să raporteze trimestrial, în cadrul procesului semestrului european, cu privire la progresele înregistrate în realizarea planului de redresare și reziliență . Aceste rapoarte elaborate de statele membre în cauză ar trebui să se reflecte în mod corespunzător în programele naționale de reformă, care ar trebui să fie utilizate ca instrument pentru raportarea privind progresele înregistrate în direcția finalizării punerii în aplicare a planurilor de redresare și reziliență .

    Pentru o monitorizare eficace a punerii în aplicare, statele membre ar trebui să raporteze semestrial cu privire la progresele înregistrate în realizarea planului de redresare. Aceste rapoarte elaborate de statele membre în cauză ar trebui să se reflecte în mod corespunzător în programele naționale de reformă, care ar trebui să fie utilizate ca instrument pentru raportarea privind progresele înregistrate în direcția finalizării punerii în aplicare a planurilor de redresare.

    Expunere de motive

    Rapoartele trimestriale pot fi percepute ca o constrângere birocratică excesivă.

    Amendamentul 14

    COM(2020) 408 final – Considerentul 37

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Este oportun ca Comisia să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport anual privind punerea în aplicare a mecanismului instituit de prezentul regulament. Acest raport ar trebui să includă informații referitoare la progresele înregistrate de statele membre în cadrul planurilor de redresare și reziliență aprobate ; acesta ar trebui să includă, de asemenea, informații referitoare la cuantumul fondurilor alocate mecanismului în cadrul Instrumentului de redresare al Uniunii Europene în anul precedent, defalcat pe linii bugetare, și la contribuția adusă de sumele colectate prin intermediul Instrumentului de redresare al Uniunii Europene la îndeplinirea obiectivelor mecanismului.

    Este oportun ca Comisia să prezinte Parlamentului European, Consiliului , Comitetului European al Regiunilor și Comitetului Economic și Social European un raport anual privind punerea în aplicare a mecanismului instituit de prezentul regulament. Acest raport ar trebui să includă informații referitoare la progresele înregistrate de statele membre în cadrul planurilor de redresare și o evaluare a punerii în aplicare a acestor planuri în teritoriu ; acesta ar trebui să includă, de asemenea, informații referitoare la cuantumul fondurilor alocate mecanismului în cadrul Instrumentului de redresare al Uniunii Europene în anul precedent, defalcat pe linii bugetare, și la contribuția adusă de sumele colectate prin intermediul Instrumentului de redresare al Uniunii Europene la îndeplinirea obiectivelor mecanismului.

    Amendamentul 15

    COM(2020) 408 final – articolul 1

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Prezentul regulament instituie Mecanismul de redresare și reziliență („ mecanismul ”). […]

    Prezentul regulament instituie un fond de redresare („ fondul ”). […]

    Expunere de motive

    În conformitate cu amendamentul de la considerentul 8, denumirea de „mecanism” pare prea tehnocratică și riscă să inducă în eroare față de faptul că fondul se bazează pe subvenții și pe împrumuturi.

    Amendamentul 16

    COM(2020) 408 final – articolul 2

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Definiții

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    1.

    „fonduri ale Uniunii” înseamnă fondurile care fac obiectul Regulamentului (UE) YYY/XX al Parlamentului European și al Consiliului [succesorul RDC];

    1.

    „fonduri ale Uniunii” înseamnă fondurile care fac obiectul Regulamentului (UE) YYY/XX al Parlamentului European și al Consiliului [succesorul RDC];

    2.

    „contribuție financiară” înseamnă sprijinul financiar nerambursabil disponibil pentru alocare sau alocat statelor membre în cadrul mecanismului; și

    2.

    „contribuție financiară” înseamnă sprijinul financiar nerambursabil disponibil pentru alocare sau alocat statelor membre în cadrul mecanismului;

    3.

    „semestrul european pentru coordonarea politicilor economice” (denumit în continuare „semestrul european”) înseamnă procesul prevăzut la articolul 2a din Regulamentul (CE) nr. 1466/97 al Consiliului din 7 iulie 1997.

    3.

    „semestrul european pentru coordonarea politicilor economice” (denumit în continuare „semestrul european”) înseamnă procesul prevăzut la articolul 2a din Regulamentul (CE) nr. 1466/97 al Consiliului din 7 iulie 1997;

     

    4.

    „reforme” eligibile pentru sprijin cu ajutorul fondului, acelea care:

    (i)

    pun în aplicare obiectivele Tratatului privind UE;

    (ii)

    contribuie la convergența și la reducerea inegalităților regionale, inclusiv la atenuarea constrângerilor teritoriale structurale, în spiritul temeiului juridic al Regulamentului, articolul 175 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE);

    (iii)

    sunt capabile să determine investiții publice și să stimuleze o creștere durabilă și solidară pe termen lung, pe aceeași direcție cu obiectivele de dezvoltare durabilă;

     

    5.

    în conformitate cu dispozițiile articolului 17 din Regulamentul (UE) 2020/852 (Regulamentul privind taxonomia), respectarea principiului de a „nu prejudicia în mod semnificativ” înseamnă a se evita sprijinirea sau desfășurarea unor activități economice care prejudiciază în mod semnificativ obiectivele de mediu;

     

    6.

    „garanții minime” înseamnă procedurile definite la articolul 18 din Regulamentul (UE) 2020/852 (Regulamentul privind taxonomia).

    Expunere de motive

    Se pune problema reluării aici a unei definiții deja propuse de CoR în cadrul avizului său asupra „Programului de sprijin pentru reforme și funcția europeană de stabilizare a investițiilor” (ECON-VI/037), adoptat la 5 decembrie 2018.

    Amendamentul 17

    COM(2020) 408 final – articolul 4 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Pentru a îndeplini acest obiectiv general, obiectivul specific al Mecanismului de redresare și reziliență este de a furniza sprijin financiar statelor membre în vederea îndeplinirii obiectivelor de etapă și a țintelor în materie de reforme și investiții, astfel cum sunt prevăzute în planurile lor de redresare și reziliență . Acest obiectiv specific trebuie urmărit în strânsă cooperare cu statele membre în cauză.

    Pentru a îndeplini acest obiectiv general, obiectivul specific al fondului de redresare este de a furniza sprijin financiar statelor membre și autorităților locale și regionale , în vederea îndeplinirii obiectivelor de etapă și a țintelor în materie de reforme și investiții, astfel cum sunt prevăzute în planurile lor de redresare. Acest obiectiv specific trebuie urmărit în strânsă cooperare cu statele membre în cauză.

    Amendamentul 18

    COM(2020) 408 final – articolul 5 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Măsurile prevăzute la articolul 2 din Regulamentul [EURI] sunt puse în aplicare în cadrul prezentului mecanism :

    Măsurile prevăzute la articolul 2 din Regulamentul [EURI] sunt puse în aplicare în cadrul prezentului fond :

    (a)

    prin suma de 334 950 000 000 EUR prevăzută la articolul 3 alineatul (2) litera (a) punctul (ii) din Regulamentul [EURI] în prețuri curente , disponibilă pentru sprijinul nerambursabil, sub rezerva dispozițiilor articolului 4 alineatele (4) și (8) din Regulamentul [EURI]. Aceste sume constituie venituri alocate externe, în conformitate cu articolul 21 alineatul (5) din Regulamentul financiar;

    (a)

    prin suma de 360 000 000 000 EUR prevăzută la articolul 3 alineatul (2) litera (a) punctul (ii) din Regulamentul [EURI] în prețurile din 2018 , disponibilă pentru sprijinul nerambursabil, sub rezerva dispozițiilor articolului 4 alineatele (4) și (8) din Regulamentul [EURI]. Aceste sume constituie venituri alocate externe, în conformitate cu articolul 21 alineatul (5) din Regulamentul financiar;

    (b)

    prin suma de 267 955 000 000 EUR prevăzută la articolul 3 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul [EURI] în prețuri curente , disponibilă pentru sprijinul sub formă de împrumut acordat statelor membre în temeiul articolelor 12 și 13, sub rezerva dispozițiilor articolului 4 alineatul (5) din Regulamentul [EURI].

    (b)

    prin suma de 312 500 000 000 EUR prevăzută la articolul 3 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul [EURI] în prețurile din 2018 , disponibilă pentru sprijinul sub formă de împrumut acordat statelor membre în temeiul articolelor 12 și 13, sub rezerva dispozițiilor articolului 4 alineatul (5) din Regulamentul [EURI].

    Expunere de motive

    Actualizare pe baza concluziilor Consiliului European din 17-21 iulie 2020.

    Amendamentul 19

    COM(2020) 408 final – articolul 6

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Resursele din programele care fac obiectul gestiunii partajate

    Resursele alocate statelor membre în cadrul gestiunii partajate pot fi, la cererea acestora, transferate mecanismului. Comisia execută direct aceste resurse, în conformitate cu articolul 62 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul financiar. Aceste resurse se utilizează în beneficiul statului membru în cauză.

     

    Expunere de motive

    Această opțiune de transfer de resurse către fondul de redresare și reziliență din fondurile structurale și de investiții presupune riscul unei recentralizări și unei puneri sub semnul întrebării a gestionării fondurilor structurale și de investiții conform principiului parteneriatului.

    Amendamentul 20

    COM(2020) 408 final – articolul 9

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    Măsuri de corelare a mecanismului cu clauzele de protecție a bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept

    (1)     În cazul unei deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept într-un stat membru, care afectează principiile bunei gestiuni financiare sau protecția intereselor financiare ale Uniunii, astfel cum sunt definite la articolul 3 din Regulamentul […/…] privind protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre, Comisia adoptă, prin intermediul unui act de punere în aplicare, o decizie de suspendare a perioadei de adoptare a deciziilor menționate la articolul 17 alineatele (1) și (2) sau de suspendare a plăților în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

    Decizia de suspendare a plăților prevăzută la alineatul (1) se aplică cererilor de plată transmise după data deciziei de suspendare.

    Suspendarea termenului prevăzut la articolul 17 se aplică din ziua următoare datei adoptării deciziei prevăzute la alineatul (1). În cazul suspendării plăților, se aplică articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul […/…] privind protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre.

    (2)     În cazul unei evaluări pozitive din partea Comisiei în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul […/…] privind protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre, Comisia adoptă, prin intermediul unui act de punere în aplicare, o decizie de revocare a măsurii de suspendare a termenului sau a plăților, prevăzută la alineatul (1).

    Procedurile sau plățile relevante se reiau în ziua următoare datei de revocare a suspendării.

    (3)     În cazul în care statul membru în cauză utilizează în mod inadecvat finanțarea alocată sau în cazul unei deficiențe în ceea ce privește statul de drept, acțiunile la nivel regional și local care contribuie la abordarea acestor provocări continuă să beneficieze de mecanism.

    Amendamentul 21

    COM(2020) 408 final – articolul 10

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Contribuția financiară maximă

    Contribuția financiară maximă

    Pentru fiecare stat membru se calculează o contribuție financiară maximă pentru alocarea sumei prevăzute la articolul 5 alineatul (1) litera (a), utilizând metodologia stabilită în anexa I, pe baza populației, a relației de proporționalitate inversă cu produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor și a ratei relative a șomajului din fiecare stat membru.

    Pentru fiecare stat membru se calculează o contribuție financiară maximă pentru alocarea , pentru perioada de până la 31 decembrie 2022, a sumei prevăzute la articolul 5 alineatul (1) litera (a) utilizând metodologia stabilită în anexa I, pe baza populației, a impactului negativ pe care criza sanitară l-a avut asupra produsului intern brut (PIB) pe cap de locuitor și a ratei șomajului din fiecare stat membru.

    Amendamentul 22

    COM(2020) 408 final – articolul 11

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Alocarea contribuției financiare

    Alocarea contribuției financiare

    (1)   Până la 31 decembrie 2022, Comisia pune la dispoziție o alocare de 334 950 000 000 EUR, prevăzută la articolul 5 alineatul (1) litera (a). Fiecare stat membru poate transmite cereri în limita contribuției sale financiare maxime, prevăzute la articolul 10, pentru a-și pune în aplicare planul de redresare și reziliență .

    (1)   Până la 31 decembrie 2022, Comisia pune la dispoziție o alocare de 252 000 000 000 EUR, prevăzută la articolul 5 alineatul (1) litera (a). Fiecare stat membru poate transmite cereri în limita contribuției sale financiare maxime, prevăzute la articolul 10, pentru a-și pune în aplicare planul de redresare.

    (2)   În perioada care începe după 31 decembrie 2022 și se încheie la 31 decembrie 2024, în cazul în care sunt disponibile resurse financiare, Comisia poate organiza cereri de propuneri în conformitate cu calendarul semestrului european. În acest scop, Comisia publică un calendar indicativ al cererilor de propuneri care urmează să fie organizate în perioada respectivă și precizează, în cazul fiecărei cereri de propuneri, suma disponibilă pentru alocare. Fiecare stat membru poate propune să primească fonduri în limita sumei maxime corespunzătoare cotei sale de alocare din suma disponibilă pentru alocare, astfel cum se prevede în anexa I, pentru a pune în aplicare planul de redresare și reziliență.

    (2)   În perioada care începe după 31 decembrie 2022 și se încheie la 31 decembrie 2024, Comisia va propune o revizuire a metodei stabilite în anexa I, până la data de 15 iunie 2022, pentru a conveni asupra distribuției sumei de 108 000 000 000 EUR rămase disponibile și a integra impactul teritorial, economic și social al pandemiei în intervalul 2020-2021 în funcție de datele statistice consolidate .

    Expunere de motive

    Resursele care, după caz, au rămas disponibile, nu trebuie alocate pe bază de „licitație”, ci pe bază de date statistice concrete, în perioada 2020-2021.

    Amendamentul 23

    COM(2020) 408 final – articolul 14 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    În vederea îndeplinirii obiectivelor stabilite la articolul 4, statele membre elaborează planuri naționale de redresare și reziliență. Aceste planuri stabilesc agenda statului membru în cauză în materie de reforme și investiții pentru următorii patru ani. Planurile de redresare și reziliență eligibile pentru finanțare în temeiul prezentului instrument cuprind măsuri de punere în aplicare a reformelor și a proiectelor de investiții publice prin intermediul unui pachet coerent.

    În vederea îndeplinirii obiectivelor stabilite la articolul 4, statele membre elaborează planuri naționale de redresare și reziliență. Aceste planuri stabilesc agenda statului membru în cauză în materie de reforme și investiții pentru următorii patru ani. Planurile de redresare și reziliență eligibile pentru finanțare în temeiul prezentului instrument cuprind măsuri de punere în aplicare a reformelor și a proiectelor de investiții publice prin intermediul unui pachet coerent. Pentru pregătirea planurilor de redresare și reziliență, statele membre pot utiliza instrumentul de sprijin tehnic în conformitate cu Regulamentul XX/YYYY [de instituire a instrumentului de sprijin tehnic]. Măsurile care încep la 1 februarie 2020 și care au legătură cu consecințele economice și sociale cauzate de pandemia de COVID-19 sunt eligibile. Planul de redresare și reziliență reflectă Pactul verde european, strategia de creștere durabilă și traduce angajamentele Uniunii de a pune în aplicare Acordul de la Paris și obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite; prin urmare, cel puțin 40 % din cuantumul fiecărui plan de redresare și reziliență va contribui la integrarea acțiunilor privind clima și biodiversitatea și a obiectivelor de durabilitate ecologică. Prin intermediul unui act delegat, Comisia adoptă metodologia relevantă pentru a ajuta statele membre să îndeplinească această cerință.

    Având în vedere că reflectă caracterul orientat spre viitor al instrumentului de redresare „Next Generation EU” și recunoscând rolul important al Agendei pentru competențe digitale, al Garanției pentru copii și al Garanției pentru tineret pentru a evita ca tinerii de astăzi să devină o „generație a carantinei”, fiecare plan de redresare și reziliență va contribui la combaterea riscului de prejudicii de lungă durată asupra perspectivelor tinerilor pe piața forței de muncă și a bunăstării lor generale, prin intermediul unor soluții cuprinzătoare privind ocuparea forței de muncă, educația și competențele și prin răspunsuri care să-i vizeze pe tineri.

    Amendamentul 24

    COM(2020) 408 final – articolul 15 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Planul de redresare și reziliență prezentat de statul membru în cauză constituie o anexă la programul său național de reformă și este transmis în mod oficial cel târziu până la 30 aprilie. Statul membru poate transmite un proiect de plan începând cu data de 15 octombrie a anului precedent, împreună cu proiectul de buget pentru anul următor.

    Planul de redresare prezentat de statul membru în cauză este transmis în mod oficial cel târziu până la 30 aprilie.

    Expunere de motive

    Termenele scadente în cadrul semestrului european se pretează cu greu la un astfel de exercițiu de transformare în anexă a planurilor de redresare și reziliență și cu atât mai puțin la prenotificarea acestora cu mai mult de șase luni în avans. Autoritățile competente trebuie să poată beneficia de maximum de flexibilitate și de adaptabilitate în prezentarea propriilor planuri.

    Amendamentul 25

    COM(2020) 408 final – articolul 15 alineatul (3) litera (c)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Planul de redresare și reziliență trebuie să fie motivat și justificat în mod corespunzător. Aceasta stabilește, în special, următoarele elemente:

    […]

    Planul de redresare trebuie să fie motivat și justificat în mod corespunzător. Aceasta stabilește, în special, următoarele elemente:

    […]

    (c)

    o explicație a modului în care se preconizează că măsurile prevăzute în plan vor contribui la tranziția verde și la cea digitală sau la abordarea provocărilor generate de aceste tranziții;

    (c)

    o explicație a modului în care se preconizează că măsurile prevăzute în plan vor contribui la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și la tranziția verde și la cea digitală sau la abordarea provocărilor generate de aceste tranziții;

    Amendamentul 26

    COM(2020) 408 final – articolul 15 alineatul (3) litera (d) (nouă)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    (d)

    o explicație detaliată a modului în care se preconizează că măsurile vor garanta că cel puțin 40 % din suma solicitată pentru planul de redresare și reziliență contribuie la integrarea acțiunilor privind clima și biodiversitatea și la obiectivele de durabilitate a mediului, pe baza metodologiei furnizate de Comisie în conformitate cu articolul 14 alineatul (1);

    Amendamentul 27

    COM(2020) 408 final – articolul 15 alineatul (4) (nou)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    În cadrul procesului de elaborare a propunerilor privind planul lor de redresare și în măsura în care reformele și investițiile ce trebuie sprijinite țin de atribuțiile autorităților locale și regionale descrise de cadrul juridic național, statele membre stabilesc un mecanism de cooperare structurată cu autoritățile locale și regionale în scopul participării depline a acestora la elaborarea propunerilor și la respectarea principiului subsidiarității. Statele membre raportează aceste propuneri în planul de redresare.

    Expunere de motive

    A se vedea amendamentul la considerentul 21.

    Amendamentul 28

    COM(2020) 408 final – articolul 16 alineatul (3) litera (b)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Comisia evaluează importanța și coerența planului de redresare și reziliență , precum și contribuția sa la tranziția verde și la cea digitală și, în acest scop, ține seama de următoarele criterii:

    […]

    Comisia evaluează importanța și coerența planului de redresare, precum și contribuția sa la tranziția verde și la cea digitală și, în acest scop, ține seama de următoarele criterii:

    […]

    (b)

    dacă planul conține măsuri care să contribuie în mod eficace la tranziția verde și la cea digitală sau la abordarea provocărilor generate de aceste tranziții;

    (b)

    dacă planul conține măsuri care să contribuie în mod eficace la tranziția verde și la cea digitală , la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă sau la abordarea provocărilor generate de aceste tranziții;

    Amendamentul 29

    COM(2020) 408 final – articolul 20

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Articolul 20

    Raportarea de către statul membru în cadrul semestrului european

    Articolul 20

    Raportarea de către statul membru în cadrul semestrului european

    Statul membru în cauză raportează trimestrial, în cadrul procesului semestrului european , cu privire la progresele înregistrate în implementarea planurilor de redresare și reziliență , inclusiv cu privire la mecanismul operațional prevăzut la articolul 17 alineatul (6). În acest scop, rapoartele trimestriale elaborate de statele membre în cauză se reflectă în mod corespunzător în programele naționale de reformă, care se utilizează ca instrument pentru raportarea privind progresele înregistrate în direcția finalizării planurilor de redresare și reziliență .

    Statul membru în cauză raportează semestrial cu privire la progresele înregistrate în implementarea planurilor de redresare, inclusiv cu privire la mecanismul operațional prevăzut la articolul 17 alineatul (6). În acest scop, rapoartele elaborate de statele membre în cauză se reflectă în mod corespunzător în programele naționale de reformă, care se utilizează ca instrument pentru raportarea privind progresele înregistrate în direcția finalizării planurilor de redresare.

    Expunere de motive

    A se vedea amendamentul la considerentul 33.

    Amendamentul 30

    COM(2020) 408 final – articolul 22 (nou)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    Tabloul de bord privind redresarea și reziliența

    (1)     Comisia instituie un tablou de bord privind redresarea și reziliența (denumit în continuare „tabloul de bord”), care prezintă stadiul punerii în aplicare a reformelor și a investițiilor convenite prin intermediul planurilor de redresare și reziliență ale fiecărui stat membru.

    (2)     Tabloul de bord include indicatori-cheie precum indicatorii sociali, economici și de mediu, care evaluează progresele înregistrate de planurile de redresare și reziliență în fiecare dintre domeniile de politică prioritare care definesc domeniul de aplicare al prezentului regulament, precum și un rezumat al procesului de monitorizare a conformității cu ponderile minime ale cheltuielilor privind obiectivele climatice și alte obiective de mediu.

    (3)     Tabloul de bord indică gradul de îndeplinire a obiectivelor intermediare relevante din planurile de redresare și reziliență și deficiențele identificate în punerea în aplicare a acestora, precum și recomandările Comisiei în vederea remedierii respectivelor deficiențe.

    (4)     Tabloul de bord rezumă, de asemenea, principalele recomandări adresate statelor membre în ceea ce privește planurile lor de redresare și reziliență.

    (5)     Tabloul de bord servește ca bază pentru un schimb permanent de bune practici între statele membre, care se va materializa sub forma unui dialog structurat organizat în mod regulat.

    (6)     Tabloul de bord este actualizat în mod constant și este disponibil public pe site-ul internet al Comisiei. Acesta indică statutul cererilor de plată, al plăților, al suspendărilor și al anulărilor contribuțiilor financiare.

    (7)     Comisia prezintă tabloul de bord în cadrul unei audieri organizate de comisiile competente ale Parlamentului European.

    Expunere de motive

    Eficacitatea măsurilor ar trebui să fie măsurabilă și transparentă.

    Propunere de regulament de instituire a unui instrument de sprijin tehnic

    Amendamentul 31

    COM(2020) 409 final – Considerentul 4

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    La nivelul Uniunii, semestrul european pentru coordonarea politicilor economice constituie cadrul pentru identificarea priorităților naționale de reformă și pentru monitorizarea punerii în aplicare a acestora. Statele membre își elaborează propriile strategii de investiții multianuale naționale în sprijinul acestor priorități de reformă. Respectivele strategii sunt prezentate împreună cu programele naționale de reformă anuale, pentru a defini și a coordona prioritățile care urmează să beneficieze de sprijin prin intermediul finanțării naționale și/sau din partea Uniunii. Acestea ar trebui să contribuie, de asemenea, la utilizarea finanțării din partea Uniunii într-un mod coerent și la maximizarea valorii adăugate a sprijinului financiar care urmează să fie primit în special din programele sprijinite de Uniune în cadrul fondurilor structurale și de coeziune, precum și al altor programe.

    La nivelul Uniunii, semestrul european pentru coordonarea politicilor economice („semestrul european”), inclusiv principiile pilonului european al drepturilor sociale și care conține obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD), constituie cadrul pentru identificarea priorităților naționale de reformă și pentru monitorizarea punerii în aplicare a acestora. Statele membre , în cooperare cu autoritățile locale și regionale în funcție de atribuțiile fiecăreia, își elaborează propriile strategii de investiții multianuale naționale în sprijinul acestor priorități de reformă. Respectivele strategii sunt prezentate împreună cu programele naționale de reformă anuale, pentru a defini și a coordona prioritățile care urmează să beneficieze de sprijin prin intermediul finanțării naționale și/sau din partea Uniunii. Acestea ar trebui să contribuie, de asemenea, la utilizarea finanțării din partea Uniunii într-un mod coerent și la maximizarea valorii adăugate a sprijinului financiar care urmează să fie primit în special din programele sprijinite de Uniune în cadrul fondurilor structurale și de coeziune, prin intermediul fondului de redresare și al programului InvestEU, precum și al altor programe.

    Expunere de motive

    Conținutul acestui paragraf trebuie armonizat cu cel cuprins în propunerea de regulament și cu acordul interinstituțional privind programul InvestEU, precum și cu propunerea privind „mecanismul de redresare și reziliență”, inclusiv cu recunoașterea rolului îndeplinit de autoritățile locale și regionale în cadrul semestrului european. De asemenea, trebuie reamintit că semestrul trebuie să integreze obiectivele de dezvoltare durabilă.

    Amendamentul 32

    COM(2020) 409 final – Considerentul 8

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Obiectivul general al Instrumentului de sprijin tehnic ar trebui să fie promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale a Uniunii prin sprijinirea eforturilor statelor membre de a pune în aplicare reformele necesare pentru realizarea redresării economice și sociale, a rezilienței și a convergenței. În acest sens, instrumentul ar trebui să sprijine consolidarea capacității administrative a statelor membre de a pune în aplicare dreptul Uniunii, în ceea ce privește provocările cu care se confruntă instituțiile, guvernanța, administrația publică și sectoarele economic și social.

    Obiectivul general al Instrumentului de sprijin tehnic ar trebui să fie promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale a Uniunii prin sprijinirea eforturilor statelor membre și ale autorităților locale și regionale de a pune în aplicare reformele necesare pentru realizarea redresării economice și sociale, a rezilienței și a convergenței. În acest sens, instrumentul ar trebui să sprijine consolidarea capacității administrative a statelor membre și a autorităților locale și regionale de a pune în aplicare dreptul Uniunii, în ceea ce privește provocările cu care se confruntă instituțiile, guvernanța, administrația publică și sectoarele economic și social.

    Expunere de motive

    Trebuie asigurată coerența cu articolele 2 și 4 din propunerea de regulament, care stabilesc faptul că instrumentul este menit să sprijine toate autoritățile publice din statele membre, inclusiv autoritățile locale și regionale, care răspund de punerea în aplicare a unei părți importante din dreptul Uniunii, precum și mai mult de jumătate din investițiile publice și ale terților din cheltuielile publice în ansamblu.

    Amendamentul 33

    COM(2020) 409 final – Considerentul 10

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Pentru a ajuta statele membre să răspundă nevoilor de reformă din toate domeniile-cheie economice și societale, ar trebui ca sprijinul tehnic să continue să fie furnizat de Comisie la cererea unui stat membru, într-o gamă largă de domenii de politici, care includ domenii legate de gestionarea finanțelor și a bunurilor publice, reforma instituțională și administrativă, mediul de afaceri, sectorul financiar, piața produselor, a serviciilor și piața forței de muncă, educație și formare, dezvoltarea durabilă, sănătatea publică și bunăstarea socială. Ar trebui să se acorde o atenție specială acțiunilor care promovează tranziția verde și digitală.

    Ar trebui ca sprijinul tehnic să continue să fie furnizat de Comisie la cererea unei autorități naționale, în domenii necesare punerii în aplicare a obiectivelor Tratatului privind Uniunea Europeană și legate de gestionarea finanțelor și a bunurilor publice, reforma instituțională și administrativă, mediul de afaceri, sectorul financiar, piața produselor locale , a serviciilor și piața forței de muncă, educație și formare, dezvoltarea durabilă, sănătatea publică, bunăstarea socială și egalitatea dintre femei și bărbați . Ar trebui să se acorde o atenție specială acțiunilor care promovează tranziția verde și digitală și o atenție deosebită reducerii decalajului digital care le afectează pe femei .

    Expunere de motive

    Coerența cu amendamentele legislative la articolele 2 și 4. A se vedea amendamentul la considerentul 8.

    Amendamentul 34

    COM(2020) 409 final – articolul 2 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    1.   „sprijin tehnic” înseamnă măsurile menite să ajute statele membre să realizeze reforme instituționale, administrative și reforme care promovează creșterea și consolidează reziliența;

    1.   „sprijin tehnic” înseamnă măsurile menite să ajute autoritățile naționale, regionale și locale să realizeze reforme instituționale, administrative și reforme care promovează creșterea durabilă și coeziunea și consolidează reziliența. Pentru a fi eligibile în vederea acordării de sprijin tehnic, aceste reforme trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

    (i)

    să fie necesare pentru punerea în aplicare a obiectivelor Tratatului privind Uniunea Europeană;

    (ii)

    să contribuie la convergență și la reducerea inegalităților regionale în spiritul temeiului juridic al regulamentului, articolul 175 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE); și

    (iii)

    să fie capabile să determine investiții publice și, prin urmare, o creștere durabilă și solidară pe termen lung, în conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă;

    Expunere de motive

    Coerența cu articolele 2 alineatul (2) și 4 în privința destinatarilor instrumentului, precum și cu articolele 3, 4 și 5 în privința obiectivului reformelor.

    Amendamentul 35

    COM(2020) 409 final – articolul 3

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Obiectivul general al instrumentului este de a promova coeziunea economică, socială și teritorială a Uniunii prin sprijinirea eforturilor statelor membre de punere în aplicare a reformelor necesare pentru realizarea redresării economice și sociale, a rezilienței și a convergenței economice și sociale ascendente, precum și de a sprijini eforturile statelor membre de consolidare a capacității administrative de punere în aplicare a dreptului Uniunii în ceea ce privește provocările cu care se confruntă instituțiile, guvernanța, administrația publică și sectoarele economic și social.

    Obiectivul general al instrumentului este de a promova coeziunea economică, socială și teritorială a Uniunii prin sprijinirea eforturilor statelor membre și ale autorităților locale și regionale de punere în aplicare a reformelor necesare pentru realizarea redresării economice și sociale, a rezilienței și a convergenței economice și sociale ascendente, precum și de a sprijini eforturile statelor membre și ale autorităților locale și regionale de consolidare a capacității administrative de punere în aplicare a dreptului Uniunii în ceea ce privește provocările cu care se confruntă instituțiile, guvernanța, administrația publică și sectoarele economic și social.

    Amendamentul 36

    COM(2020) 409 final – articolul 5 litera (e)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    politicile referitoare la punerea în aplicare a tranziției verzi și digitale, soluțiile în materie de guvernare electronică, achizițiile publice electronice, conectivitatea, accesul la date și guvernanța datelor, învățarea online, utilizarea soluțiilor bazate pe inteligența artificială, pilonul de mediu al dezvoltării durabile și al protecției mediului, acțiuni climatice, mobilitate, promovarea economiei circulare, eficiența energetică și utilizarea eficientă a resurselor, sursele regenerabile de energie, realizarea diversificării energetice și asigurarea securității energetice, precum și politicile privind sectorul agriculturii, protecția solului și a biodiversității, pescuitul și dezvoltarea durabilă a zonelor rurale și

    politicile referitoare la punerea în aplicare a tranziției verzi și digitale, soluțiile în materie de guvernare electronică, achizițiile publice electronice, conectivitatea, accesul la date și guvernanța datelor, învățarea online, utilizarea soluțiilor bazate pe inteligența artificială, pilonul de mediu al dezvoltării durabile și al protecției mediului, acțiuni climatice, mobilitate, promovarea economiei circulare, întregul ciclu al apei, eficiența energetică și utilizarea eficientă a resurselor, sursele regenerabile de energie, realizarea diversificării energetice și asigurarea securității energetice, precum și politicile privind sectorul agriculturii, protecția solului și a biodiversității, pescuitul și dezvoltarea durabilă a zonelor rurale și

    Expunere de motive

    Sectorul apei este unul fundamental și strategic pentru bunăstarea cetățenilor și economia europeană, dat fiind că este o resursă de bază și un sector economic care furnizează locuri de muncă durabile și de înaltă calitate. Utilizarea energiilor din surse regenerabile reprezintă un obiectiv-cheie al combaterii schimbărilor climatice.

    Amendamentul 37

    COM(2020) 409 final – articolul 8

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    (1)    Un stat membru care dorește să primească sprijin tehnic în cadrul instrumentului trebuie să prezinte Comisiei o cerere de sprijin tehnic în care identifică domeniile de politică și prioritățile privind sprijinul care intră în domeniul de aplicare al instrumentului, astfel cum se prevede la articolul 5. Aceste cereri trebuie depuse până la data de 31 octombrie a unui an calendaristic. Comisia poate oferi orientări privind principalele elemente care trebuie să figureze în cererea de sprijin.

    (1)    Orice autoritate națională, regională sau locală care dorește să primească sprijin tehnic în cadrul instrumentului trebuie să prezinte Comisiei o cerere de sprijin tehnic în care identifică domeniile de politică și prioritățile privind sprijinul care intră în domeniul de aplicare al instrumentului, astfel cum se prevede la articolul 5. Aceste cereri trebuie depuse până la data de 31 octombrie a unui an calendaristic. Comisia poate oferi orientări privind principalele elemente care trebuie să figureze în cererea de sprijin.

    (2)   Statele membre pot transmite o cerere de sprijin tehnic în situații legate de:

    (2)    Autoritățile naționale, regionale sau locale pot transmite o cerere de sprijin tehnic în situații legate de:

    (a)

    punerea în aplicare a unor reforme de către statele membre, întreprinse din proprie inițiativă, în special pentru a sprijini redresarea [în conformitate cu Regulamentul (UE) YYY/XX], a obține creștere economică durabilă și crearea de locuri de muncă și pentru a consolida reziliența;

    […]

    (a)

    punerea în aplicare a unor reforme de către autoritățile naționale, regionale sau locale , întreprinse din proprie inițiativă, în special pentru a sprijini redresarea [în conformitate cu Regulamentul (UE) YYY/XX], a obține creștere economică durabilă și crearea de locuri de muncă și pentru a consolida reziliența;

    […]

    II.   RECOMANDĂRI POLITICE

    COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR,

    Cu privire la „Mecanismul de redresare și reziliență”

    1.

    salută faptul că volumul bugetar al acestui nou instrument, cu subvenții în valoare de 360 de miliarde EUR și cu împrumuturi de 312,5 miliarde EUR, ce vor fi angajate până la sfârșitul anului 2024, constituie un răspuns macroeconomic la nivelul celei mai mari recesiuni din istoria Uniunii Europene, traversate de aceasta în 2020, cu o scădere semnificativă a PIB-ului, de 8,3 % în 2020 (1). De asemenea, CoR sprijină echilibrul dintre subvenții și împrumuturi identificat în propunere. Riscul de a constata că divergențele socioeconomice se adâncesc și mai mult justifică adoptarea și punerea rapidă în aplicare a „planului de redresare pentru Europa” și a bugetului UE post-2020, încă din toamna lui 2020;

    2.

    subliniind că temeiul juridic al propunerii (articolul 175 din TFUE) se referă la obiectivul de coeziune, este îngrijorat de dimensiunea teritorială slabă a propunerii Comisiei, în timp ce repercusiunile sociale și economice ale crizei provocate de coronavirus sunt distribuite inegal nu doar între statele membre, ci și la nivelul fiecăruia dintre acestea, între teritorii: în primul rând, deoarece impactul la nivel sanitar și uman a fost puternic teritorializat, iar capacitățile medicale și de îngrijire sunt distribuite inegal; în al doilea rând pentru că măsurile de prevenție în materie de coronavirus au fost, la rândul lor, diferite ca durată și strictețe în funcție de situația sanitară regională; în al treilea rând, deoarece anumite sectoare economice sunt afectate în mod disproporționat, iar impactul socioeconomic la nivel local și regional depinde, așadar, de sectoarele cele mai importante de activitate, de structura ocupării forței de muncă și de expunerea la lanțurile de valori mondiale ale fiecărui teritoriu. În lipsa unor măsuri adecvate de atenuare a efectelor, criza provocată de coronavirus riscă, așadar, să creeze sau să adâncească discrepanțele regionale între și în cadrul statelor membre. Coeziunea și solidaritatea trebuie să figureze pe primul loc în rândul priorităților noastre de investiții;

    3.

    avertizează că semestrul european, ca mecanism de guvernanță al fondului numit „Mecanism”, rămâne în continuare un exercițiu centralizat și descendent, care nu este adecvat pentru un instrument menit să consolideze coeziunea economică, socială și teritorială; își reiterează, prin urmare, propunerea privind un cod de conduită pentru a asocia autoritățile locale și regionale (ALR) la semestrul european (2). Acest cod este mai urgent și mai necesar ca oricând, pentru a face semestrul mai transparent, mai incluziv și mai democratic, dar și mai eficace datorită implicării colectivităților teritoriale;

    4.

    recunoaște că măsurile specifice de redresare prevăzute în cadrul instrumentului de redresare „Next Generation EU” le oferă tuturor teritoriilor, în special celor afectate cel mai mult de criza economică rezultată în urma pandemiei de COVID-19, ocazia de a promova o modernizare a propriilor modele economice, astfel încât să devină mai productive și mai reziliente. Cu toate acestea, regretă că cheia de repartizare propusă pentru prima tranșă de 70 % a angajamentelor, sub forma unor transferuri din fondul de redresare, se bazează pe indicatori socioeconomici care se referă la situația dinaintea crizei sanitare și nu ține seama de impactul pandemiei asupra lor, dat fiind că efectele crizei asupra economiei au fost asimetrice din punct de vedere teritorial încă de la început;

    5.

    subliniază că recesiunea economică intervine într-un moment în care multe sectoare industriale esențiale se confruntă deja cu provocări majore ca urmare a transformării digitale și ecologice. Pentru a reuși această transformare, UE nu trebuie să rămână în urmă în concurența la nivel mondial în domeniul inovării. În acest scop, este nevoie de investiții semnificative în cercetare și dezvoltare și în oferirea de calificări (suplimentare) lucrătorilor; mecanismul de redresare și reziliență ar trebui utilizat și pentru realizarea acestor investiții;

    6.

    prin urmare, insistă ca ALR să contribuie la elaborarea unor planuri de redresare prin cooperarea structurată cu statele membre, în măsura în care reformele și investițiile care trebuie sprijinite se încadrează în sfera atribuțiilor locale și regionale, și cu respectarea cadrului legislativ național pentru distribuirea puterilor între nivelurile de guvernanță. Comitetul încurajează Comisia să prezinte în toamna anului 2020, de comun acord cu CoR, linii directoare în acest sens, și își ia angajamentul de a efectua o evaluare bianuală a punerii în aplicare în teritoriu a planurilor de redresare și reziliență;

    7.

    consideră, în plus, că termenele scadente din cadrul semestrului european se pretează cu greu la un exercițiu de „anexare” a planurilor de redresare la programele naționale de reformă și, cu atât mai puțin, la „notificarea lor prealabilă” cu mai mult de șase luni înainte. Autoritățile competente trebuie să poată beneficia de maximum de flexibilitate și de adaptabilitate în prezentarea propriilor planuri;

    8.

    ia act de prezentarea de către Comisie, la 17 septembrie, a publicării concomitente a orientărilor privind planurile de redresare și de reziliență (3) și a Strategiei anuale privind creșterea durabilă (Annual Sustainable Growth Strategy – ASGS). În acest context, subliniază că:

    Comisia pare să propună în prezent o fuziune a planurilor naționale de redresare și de reziliență și a programelor naționale de reformă și că nu intenționează să mai propună recomandări specifice fiecărei țări;

    deși Comisia invită statele membre să „descrie natura instituțională a planurilor lor de redresare și de reziliență și rolul parlamentelor naționale/regionale, al altor autorități locale/regionale și al organismelor consultative naționale, cum ar fi consiliile bugetare naționale și consiliile naționale pentru productivitate în procesul decizional care duce la adoptarea/prezentarea planurilor de redresare și de reziliență”, ea nu impune nicio cerință privind implicarea autorităților locale și regionale în pregătirea acestora;

    dimensiunea teritorială nu pare a fi o prioritate programatică în aceste documente;

    Comisia prezintă 7 inițiative emblematice (4) în care se preconizează integrarea planurilor de redresare și de reziliență. Aceste inițiative emblematice pot apărea ca tot atâtea constrângeri suplimentare pentru planificarea strategică a planurilor de redresare și de reziliență. Pe de altă parte, dintre aceste 7 inițiative emblematice, niciuna nu se referă la coeziunea socială, care este însă pusă la grea încercare de pandemia de COVID-19;

    propune organizarea, împreună cu Comisia Europeană, a unui „Forum pentru redresare și reziliență”, pentru a consolida implicarea comunităților în planul de redresare și pentru a evalua contribuția acestora la coeziune și la tranzițiile ecologice și digitale;

    9.

    reamintește, în cele din urmă, că autoritățile locale și cele regionale răspund de mai mult de jumătate din investițiile publice în UE – dintre care o mare parte în sectoare esențiale precum sănătatea, educația, serviciile sociale, locuințele transporturile sau turismul – și că, prin urmare, ar fi absurd dacă nu ar putea beneficia de acest sprijin pentru investițiile publice, care este deosebit de necesar în perioadele de criză, ultimul deceniu ilustrând consecințele prociclice dăunătoare ale reducerilor investițiilor publice, la care se recurge prea adesea ca variabilă de ajustare în contextul constrângerilor bugetare;

    10.

    subliniază rolul pe care trebuie să-l îndeplinească instrumentul propus în sensul protejării mediului înconjurător, însă consideră că planurile de redresare ar trebui să facă obiectul unei alocări de minimum 40 % din cheltuielile pentru climă, pentru ca Uniunea Europeană să-și poată respecta angajamentele în materie de climă. CoR mai apreciază și că propunerea Comisiei ar trebui să țină seama de toate obiectivele de dezvoltare durabilă drept cadru pentru planificarea strategică;

    11.

    se opune variantei unui transfer de resurse către instrumentul de redresare și reziliență din fondurile structurale și de investiții (articolul 6, în măsura în care acest transfer presupune riscul de recentralizare și de punere sub semnul întrebării a gestionării fondurilor structurale și de investiții conform principiului parteneriatului;

    12.

    consideră că aplicarea condiționalității macroeconomice reprezintă o măsură utilă pentru a contribui la o utilizare specifică a fondurilor UE în statele membre;

    13.

    își reafirmă solicitarea de a stabili cu claritate ce reforme pot beneficia de sprijin din „fondul de redresare” și/sau din instrumentul de sprijin tehnic, în conformitate cu principiul subsidiarității, statuând că acele reforme îndeplinesc următoarele criterii:

    (i)

    sunt relevante pentru punerea în aplicare a obiectivelor Tratatului privind UE;

    (ii)

    prezintă interes pentru convergență și reducerea discrepanțelor regionale, în spiritul temeiului juridic reprezentat de articolul 175 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE);

    (iii)

    sunt în măsură să deblocheze investițiile și să încurajeze o creștere economică durabilă pe termen lung, în conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă;

    14.

    subliniază că, pentru a pune în aplicare „fondul” pentru redresare și reziliență, autoritățile locale și regionale care desfășoară proiecte au nevoie de un cadru legal stabil cu privire la ajutoarele de stat la nivel european și național. Ele trebuie să știe mai ales dacă cadrul european privind ajutoarele de stat va fi modificat ad-hoc, pentru a ține seama de creșterea volumului ajutoarelor și a obține garanții cu privire la responsabilitățile și termenele de notificare a ajutoarelor;

    15.

    subliniază că denumirea de „mecanism” pare prea tehnocratică, greu de înțeles pentru cetățeanul obișnuit și ambiguă în anumite limbi oficiale ale Uniunii Europene și creează astfel un obstacol în calea operațiunilor de comunicare descentralizată pe tema răspunsurilor oferite de Uniunea Europeană în vederea redresării și rezilienței; sugerează, prin urmare, ca termenul de „mecanism” să fie înlocuit cu „fond”;

    Cu privire la instrumentul de sprijin tehnic

    16.

    salută prezentarea de către Comisie a propunerii de regulament de instituire a instrumentului de sprijin tehnic, ce poate contribui la consolidarea capacităților administrative ale autorităților publice, iar prin aceasta, la o mai bună punere în aplicare a reformelor și la o gestionare publică mai eficace;

    17.

    susține ferm că instrumentul trebuie să fie destinat nu doar administrațiilor naționale, ci și ALR, după cum se arată în articolul 2 din propunere;

    18.

    consideră, totuși, că propunerea de regulament trebuie să fie clarificată, iar coerența sa sporită, în special în ceea ce privește articolul 8 cu privire la solicitarea de sprijin tehnic, care trebuie să fie acordat de o autoritate națională în conformitate cu articolul 2 și nu în mod exclusiv de un stat membru.

    Bruxelles, 14 octombrie 2020.

    Președintele Comitetului European al Regiunilor

    Apostolos TZITZIKOSTAS


    (1)   A se vedea raportul pe această temă al Curții Europene de Conturi (2 iulie 2020).

    https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/RW20_01/RW_Tracking_climate_spending_EN.pdf

    (1)  Previziuni economice de vară ale Comisiei (iulie 2020): https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/ip132_en.pdf

    (2)  Avizul CoR pe tema „Îmbunătățirea guvernanței semestrului european: un cod de conduită pentru implicarea autorităților locale și regionale” – Raportor: Rob Jonkman (NL-CRE), adoptat la 11 mai 2017. Ref.: COR-2016-05386 (JO C 306, 15.9.2017, p. 24).

    (3)  Disponibile în prezent doar în limba engleză.

    (4)  Tehnologiile curate și energia din surse regenerabile; eficiența energetică a parcului imobiliar; mobilitatea inovatoare; conectivitatea (5G, fibră optică); modernizarea administrației publice; dezvoltarea unui cloud european pentru date industriale și microprocesoare solide; digitalizarea sistemelor de educație și dezvoltarea competențelor digitale.


    Top