Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC1223(04)

    Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare2019/C 431/16

    C/2019/9246

    JO C 431, 23.12.2019, p. 37–40 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    23.12.2019   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 431/37


    Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

    (2019/C 431/16)

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1) în termen de trei luni de la data prezentei publicări.

    DOCUMENT UNIC

    „PODPIWEK KUJAWSKI”

    Nr. UE: PGI-PL-02212 – 19.7.2017

    DOP ( ) IGP (X)

    1.   Denumirea (denumirile)

    „Podpiwek kujawski”

    2.   Statul membru sau Țara Terța

    Polonia

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

    3.1.   Tipul de produs

    Clasa 1.8. Alte produse enumerate în anexa I la tratat (condimente etc.)

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

    „Podpiwek kujawski” este o băutură carbogazoasă nealcoolică din cereale prăjite, fermentată și îndulcită, de culoare maro-închis, ale cărei ingrediente principale sunt: boabe de orz prăjit, rădăcină de cicoare măcinată și prăjită și hamei aromat. „Podpiwek kujawski” este pusă pe piață în două variante: ca o băutură carbogazoasă gata preparată sau ca un amestec uscat din care se poate prepara o băutură acasă.

    „Podpiwek kujawski” nu conține conservanți chimici, agenți aromatizanți (substanțe aromatizante naturale, arome identic naturale, arome artificiale) sau coloranți (coloranți naturali, coloranți de sinteză).

    Caracteristici fizico-chimice și organoleptice ale băuturii gata preparate:

    conținut de substanță uscată – între 8 și 12 % (m/m) (deviație acceptabilă ±1,0);

    conținut de zahăr – nu mai mult de 50 g/l;

    conținut de alcool etilic –0,5 % (deviație acceptabilă între -0,1 și +0,5);

    gust – băutura din cereale prăjite are un gust răcoritor și distinctiv, cu iz de drojdie. Băutura este ușor dulce, cu o notă amăruie, și ușor acidă;

    culoare maro închis.

    Materiile prime ale băuturii gata preparate sunt: amestec uscat, apă, drojdie, zahăr și antioxidant: acid ascorbic. Conținut de aciditate în g/unitate de substanță uscată – minimum 0,015.

    „Podpiwek kujawski” – amestec uscat:

    orz prăjit –89,92 % din amestec (deviație acceptabilă ± 2 %);

    rădăcină de cicoare măcinată –9,93 % din amestec (deviație acceptabilă ± 2 %);

    acid citric 0,15 % (deviație acceptabilă ±0,05 %).

    Ambalajul conține și conuri uscate de hamei aromat (ambalate separat) – 5 % din greutatea amestecului.

    Conform indicațiilor de pe ambalaj, la amestecul pentru băutură se adaugă apă, zahăr și drojdie. Cantitățile ingredientelor de adăugat pentru 200 g de amestec sunt următoarele: 10 l de apă, 500 g de zahăr, 5 g de drojdie de panificație proaspătă sau drojdie de bere (drojdia uscată, în proporții potrivite, este, de asemenea, acceptabilă).

    Caracteristici fizico-chimice și organoleptice ale amestecului uscat:

    conținut de apă – maximum 12 %;

    consistență nisipoasă, granulație fină, se acceptă prezența aglomerărilor care se dezintegrează când sunt presate între degete. Granulația amestecului poate să varieze între fină (poate trece printr-o sită cu ochiuri pătrate de 1,5 mm) și mare (amestecul conține boabe întregi de orz prăjit, cicoare măcinată sub formă de griș sau fulgi de 3-5 mm);

    culoare de la maro la maro închis; se acceptă particule mai închise sau mai deschise la culoare;

    un gust amărui caracteristic băuturilor din cereale prăjite.

    Un regulator de aciditate (acid citric) sau un antioxidant (acid ascorbic) poate fi adăugat în „Podpiwek kujawski” (atât în amestecul uscat, cât și în băutura gata preparată).

    3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

    3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

    În cazul amestecului uscat, următoarele etape specifice ale producției trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

    prăjirea boabelor de orz și a rădăcinii de cicoare măcinate;

    pregătirea amestecului uscat în conformitate cu proporțiile precizate la punctul 3.2.

    În cazul băuturii gata preparate, următoarele etape specifice ale producției trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

    prăjirea boabelor de orz și a rădăcinii de cicoare măcinate;

    pregătirea amestecului uscat în conformitate cu proporțiile precizate la punctul 3.2;

    fierberea amestecului de boabe și adăugarea rădăcinii de cicoare măcinate (must);

    adăugarea și fierberea conurilor de hamei aromat;

    adăugarea zahărului;

    răcirea;

    strecurarea;

    adăugarea drojdiei și fermentația;

    îmbutelierea;

    pasteurizarea sau orice altă metodă de inactivare a drojdiei.

    Fermentarea are loc în sticlă și se încheie cu pasteurizarea sau orice altă metodă de inactivare a drojdiei, ceea ce ajută la păstrarea unui nivel scăzut de alcool.

    3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

    Băutura gata preparată „Podpiwek kujawski” este comercializată în sticle de sticlă închisă la culoare.

    Amestecul uscat „Podpiwek kujawski” este comercializat în pachete.

    3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

    4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

    Provincia Kujawsko-Pomorskie, delimitată de granițele sale administrative.

    5.   Legătura cu aria geografică

    Caracterul specific al „Podpiwek kujawski” derivă din calitățile specifice ale produsului și din reputația sa, care pot fi atribuite originii geografice.

    Condițiile pedoclimatice favorabile cultivării de orz și cicoare fac posibilă prezența din abundență a acestor materii prime în provincia Kujawsko-Pomorskie. Metoda unică de producere a băuturii, prin utilizarea de orz și de rădăcină de cicoare prăjite, s-a dezvoltat în această arie ca rezultat al disponibilității materiilor prime folosite pentru producerea de „Podpiwek kujawski” și al priceperii producătorilor locali. Astfel, în această arie, datorită cunoștințelor și priceperii producătorilor locali, a fost posibilă determinarea proporțiilor exacte ale ingredientelor, a măsurii în care trebuie prăjite orzul și rădăcina de cicoare și a condițiilor potrivite în ceea ce privește temperatura și durata de fermentație, toate acestea garantând calitatea ridicată și caracteristicile specifice ale produsului „Podpiwek kujawski”.

    5.1.   Amestecul uscat

    Istoria producerii băuturii „Podpiwek kujawski” a început în 1816, când frații Bohm au deschis o fabrică în provincia Kujawsko-Pomorskie. În această fabrică au fost concepute amestecul uscat de orz și cicoare, la care se adaugă hamei, și rețeta utilizată de consumatori acasă pentru a prepara băutura răcoritoare, ceea ce a devenit o tradiție în istoria regiunii. Băutura gata preparată după rețeta producătorului nu era o băutură „podpiwek” standard (bere slabă), cum ar putea sugera materiile prime (malț de orz), ci mai degrabă o băutură din boabe de orz prăjite la care se adăugau rădăcini de cicoare măcinate și prăjite și hamei.

    Amestecul uscat folosit pentru a face băutura răcoritoare acasă era vândut sub numele de „podpiwek”. Această băutură maro închis s-a bucurat de popularitate la scară largă înainte de Al Doilea Război Mondial, fapt demonstrat prin practicile necinstite ale competitorilor, care au falsificat atât ambalajul original al amestecului uscat, cât și rețeta de producere a băuturii. În 1938, din cauza imitațiilor, fabrica de cicoare Zjednoczone Fabryki Cykorii Ferd. Bohm & Co i Gleba S.A. din Włocławek a depus cerere și a obținut un brevet pentru „podpiwek”. Numele „podpiwek” putea fi folosit numai pentru amestecul uscat descris la punctul 3.2. Brevetul a fost reînnoit pentru ultima dată în 1969. Următoarea companie care a avut dreptul de a utiliza rețeta nu a mai reînnoit brevetul pentru numele „podpiwek”, ci a adăugat „kujawski”.

    5.2.   Băutura gata preparată

    Apariția băuturii gata preparate „Podpiwek kujawski” este indisolubil legată de istoria amestecului uscat folosit pentru a o produce și de abilitatea producătorilor de a face posibilă fermentația. Primele teste referitoare la fermentația băuturii cunoscute mai târziu ca „Podpiwek kujawski” au fost realizate la fabrica de cicoare din Włocławek în 1938. Inițial, băutura trebuia să fie gata la trei zile după preparare. Deoarece produsul a devenit foarte popular în perioada recoltei, când temperaturile din provincia Kujawsko-Pomorskie erau foarte ridicate, rețeta a fost modificată, iar consumatorii au fost sfătuiți să țină băutura la căldură pentru o zi, apoi la răcoare pentru încă două zile. Băutura putea fi consumată începând cu a patra zi.

    Băutura „podpiwek” standard este un subprodus al berii obținut din malț de orz (băutură de malț), îndulcit și îmbogățit artificial cu dioxid de carbon. În comparație cu alte băuturi numite „podpiwek”, „Podpiwek kujawski” este singura băutură fermentată obținută din boabe prăjite. Celelalte băuturi numite „podpiwek” pot fi clasificate în două categorii: băuturi dulci carbogazoase și băuturi din malț. „Podpiwek kujawski” este produsă prin fermentare alcoolică, astfel că băutura conține de trei ori mai puțin zahăr decât celelalte băuturi carbogazoase care poartă același nume. În varianta finală a băuturii fermentate, rămân maximum 50 g de zahăr per litru, mai puțin decât într-o băutură carbogazoasă îndulcită, care conține în medie 100 g/l. Când „Podpiwek kujawski” fermentează, drojdia transformă zahărul în alcool, producând în același timp gaz, astfel că, spre deosebire de alte băuturi carbogazoase cu numele de „podpiwek”, „Podpiwek kujawski” nu conține dioxid de carbon adăugat artificial. Alte diferențe sunt lipsa de conservanți chimici pentru a extinde termenul de valabilitate și lipsa agenților aromatizanți și coloranți, care nu sunt adăugați, datorită aromei, culorii și gustului intense obținute prin metoda de producere tradițională.

    Reputația de care se bucură în prezent „Podpiwek kujawski” este confirmată prin prezența în cadrul târgurilor comerciale naționale și al evenimentelor locale care promovează produse tradiționale și regionale și prin premiile și recompensele câștigate la competiții naționale. De exemplu, în 2009, „Podpiwek kujawski” a obținut premiul întâi în cadrul competiției „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” („Patrimoniul nostru culinar – Gusturile regiunilor”), competiție organizată în mod regulat de către Camera poloneză a produselor regionale și locale, cu scopul de a promova produsele tradiționale dintr-o anumită regiune. Calitățile specifice ale băuturii „Podpiwek kujawski” au fost recunoscute și de către organizația Slow Food Polska, care din 2011 recomandă acest produs. Reputația produsului „Podpiwek kujawski” este atestată de numeroasele articole din presa locală și de pe internet și de premiile primite. Majoritatea articolelor de presă au fost publicate în momentul în care s-a început organizarea competițiilor culinare pentru a promova alimentele tradiționale și locale. Tot în 2011, „Podpiwek kujawski” a câștigat trei premii la cel mai mare festival din Polonia, „Festivalul Aromelor” din Gruczno (premiul întâi la categoria băuturi, premiul întâi la categoria artiști și jurnaliști și marele premiu al festivalului). În același an, la târgul internațional Polagra Food Trade Fair din Poznań, „Podpiwek kujawski” a primit cea mai înaltă distincție oferită unui produs tradițional – premiul „Perła”. Băutura „Podpiwek kujawski” a cunoscut atunci perioada de cea mai mare vizibilitate în presă, pe bloguri și site-uri culinare, la radio și la televizor. De multe ori apar informații despre această băutură în articole de presă care descriu alimente specifice provinciei Kujawsko-Pomorskie, ceea ce aduce dovezi în sprijinul importanței și al reputației deosebite de care se bucură acest produs în rândul populației locale.

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini

    [articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

    https://www.gov.pl/web/rolnictwo/wnioski-przekazane-komisji-europejskiej


    (1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


    Top