EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC1107(02)

Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei2019/C 378/09

JO C 378, 7.11.2019, p. 11–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.11.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 378/11


Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei

(2019/C 378/09)

Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 17 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 (1)

COMUNICARE PRIVIND APROBAREA UNEI MODIFICĂRI STANDARD

„Venezia”

Numărul de înregistrare: PDO-IT-A0517-AM02

Data comunicării: 17.7.2019

DESCRIEREA ȘI MOTIVELE MODIFICĂRII APROBATE

1.   Noi tipuri de vin, inclusiv tipuri cu denumire de soi

Descriere și motive

Descriere:

(a)

În categoriile de vin deja incluse în documentul unic, sunt specificate următoarele tipuri noi de vinuri:

versiunea Riserva (rezervă) pentru vinul roșu, Merlot și Cabernet Sauvignon;

Carmenère; Malbech, Cabernet și Refosco dal Peduncolo Rosso, inclusiv versiunile Riserva;

Pinot Nero, inclusiv versiunea Spumante (spumant);

Pinot, inclusiv versiunile Spumante și Frizzante (petiante);

Pinot Rosato sau Roze, inclusiv versiunile Spumante și Frizzante;

Chardonnay Spumante și Chardonnay Frizzante, inclusiv versiunile din două soiuri, care combină Chardonnay cu Glera, Verduzzo, Tai, Pinot Bianco și Pinot Nero (transformat în vin alb);

Manzoni bianco;

Sauvignon;

Verduzzo, inclusiv o versiune Passito (produsă din struguri stafidiți);

Pinot bianco;

Traminer, inclusiv o versiune Spumante;

Tai;

Pinot Grigio în versiunile roze, Spumante și Frizzante;

Roze Spumante și Roze Frizzante;

Bianco Passito (în categoria „Vin”).

(b)

Se introduce un nou punct 2 care prevede producția de vinuri cu două soiuri de struguri specificate de aceeași culoare.

Motive:

(a)

arealul de producție al DOP „Venezia” este foarte potrivit pentru cultivarea viței-de-vie. Există o gamă largă de soiuri de viță-de-vie, multe dintre ele fiind cultivate în mod tradițional în areal. Vinurile rezultate sunt, de asemenea, produse în versiunile Riserva, Passito (produs cu struguri stafidiți), Spumante (spumant), Frizzante (petiant) și roze, ținând seama de cele mai potrivite caracteristici ale soiurilor de viță-de-vie pentru producția acestora. Noile tipuri cu denumirea soiului sunt rezultatul unei lungi perioade de experimentare care a vizat valorificarea la maximum a soiurilor de viță-de-vie deja prezente în areal și care erau potrivite pentru a fi utilizate în combinații de struguri folosite pentru a produce alte vinuri (alb, roșu și roze) sub această denumire de origine controlată și IGP din același areal. Prin urmare, scopul acestei modificări este de a permite producătorilor să utilizeze denumirea pentru strugurii/vinurile lor, care există de mult timp în arealul inclus în DOP și care și-au demonstrat valoarea de-a lungul deceniilor de cultivare datorită acreditărilor profesionale ale producătorilor, legăturii culturale cu aceste vinuri și calității vinului produs. În consecință, producția vinurilor cu DOP „Venezia” este îmbogățită prin adăugarea unor noi tipuri în categoriile de vinuri deja existente în caietul de sarcini al produsului. De asemenea, prin această modificare va fi posibil să se ofere o gamă mai largă de produse care să răspundă mai bine cerințelor pieței.

Mai exact, soiurile de viță-de-vie care se găsesc în areal sunt următoarele: Carmenère, Malbech, Refosco dal Peduncolo Rosso, Manzoni Bianco, Sauvignon, Verduzzo Trevigiano, Verduzzo Friulano și Tai. Pinot Bianco este, de asemenea, cultivat la scară largă în areal și și-a demonstrat compatibilitatea pentru producția vinurilor de calitate cu un echilibru între conținutul de zahăr și aciditate, inclusiv aciditatea malică.

Pinot Nero oferă un nivel potrivit de zaharuri, însoțit de niveluri adecvate ale acidității - care îl fac, de asemenea, potrivit pentru transformarea în vin spumant - și o structură bună a acidului tartric. Traminer conține niveluri ridicate de zahăr, susținute de o aciditate bună, inclusiv de aciditatea malică. O analiză organoleptică dezvăluie o aromă puternică, de durată și corpolentă, cu note de fructe tropicale și trandafiri. Toate versiunile diferite ale vinurilor cu DOP produse (liniștit, spumant, petiant și Passito) sunt bine echilibrate și elegante.

(b)

S-a stabilit că soiurile de vin deja enumerate în lista tipurilor dintr-un singur soi menționate la punctul 1 pot fi, de asemenea, amestecate pentru a produce vinuri din două soiuri. Aceasta permite producătorilor să își valorifice la maximum tradiția combinării abile a strugurilor din plantațiile lor viticole, sporind totodată valoarea produsului lor prin menționarea pe etichetă a soiurilor de struguri utilizate și oferind astfel informații clare consumatorilor.

Această modificare standard vizează articolele 1, 2, 4, 5, 6 și 9 din caietul de sarcini al produsului și secțiunile 1.4, 1.5, 1.7, 1.8 și 1.10 din documentul unic.

2.   Soiuri de viță-de-vie: includerea unor noi tipuri în lista soiurilor, inclusiv tipuri de vin cu denumire de soi

Descriere și motive

Descriere: includerea noilor tipuri și compoziția soiurilor de viță-de-vie corespondentă

Carmenère, Cabernet (din Cabernet Sauvignon și/sau Cabernet franc și/sau Carmenère), Malbech, Refosco dal Peduncolo Rosso, Pinot Nero, Pinot (din Pinot Nero, Pinot Bianco, Pinot Grigio), Manzoni Bianco, Sauvignon, Verduzzo (din Verduzzo Trevigiano și/sau Verduzzo Friulano), Pinot Bianco, Tai din Tocai Friulano și Traminer.

Dispoziția potrivit căreia soiurile de struguri de aceeași culoare potrivite pentru a fi cultivate în provinciile Treviso și Veneția pot reprezenta până la 15 % este modificată pentru a include și strugurii aromați, cu excepția celor din familia Muscat.

Motive:

articolul este actualizat pentru a include noile soiuri în lista soiurilor de viță-de-vie.

Includerea soiurilor aromate, cu excepția celor din familia Muscat, în regula care permite ca vinurile să fie produse împreună cu alte soiuri într-o proporție de maximum 15 % este motivată de faptul că soiurile Muscat au o influență prea puternică asupra aromei. Este de preferat să se utilizeze soiuri mai puțin aromate, cum ar fi Glera – care se întâlnește frecvent în arealul în care denumirea este produsă și care are capacitatea de a îmbunătăți vinurile albe produse, consumate de obicei atunci când sunt tinere.

Această modificare standard vizează articolul 2 din caietul de sarcini al produsului.

3.   Soiuri de viță-de-vie: adăugarea detaliilor privind soiul pentru noile tipuri

Descriere și motive

Descriere: introducerea tipului de vin Pinot ca denumire de soi, inclusiv Pinot Frizzante și Pinot Spumante, produs din soiurile Pinot Grigio, Pinot Bianco și Pinot Nero (transformat în vin alb), individual sau împreună.

Motive: s-a dorit valorificarea la maximum a vinurilor produse din strugurii din aceste soiuri în arealul DOP „Venezia” în diferitele categorii deja prezente în caietul de sarcini al produsului și în documentul unic (vin, vin spumant de calitate și vin petiant). Producția noilor tipuri este rezultatul unei lungi perioade de experimentare care a vizat valorificarea la maximum a soiurilor de viță-de-vie deja prezente și care sunt adecvate pentru a fi cultivate în arealul acoperit de denumire.

Această modificare standard vizează articolul 2 alineatul (2) din caietul de sarcini.

Descriere: adăugarea combinației următoare de soiuri de viță-de-vie pentru „Venezia” Pinot Rosato sau Roze (inclusiv versiunile Spumante și Frizzante): „Pinot Grigio, Pinot Bianco în proporție de cel puțin 50 %; Pinot Nero între 5 % până la maximum 50 %.”

Motive: se dorește îmbunătățirea valorii acestor tipuri și a soiurilor de struguri utilizate în urma experimentării atente, a analizei vinurilor produse și a testării calității acestora.

Această modificare standard vizează articolul 2 alineatul (3) din caietul de sarcini.

Descriere: „Venezia” Cabernet trebuie să fie obținut din struguri produși pe plantațiile viticole din exploatația agricolă a producătorului și trebuie să fie compus din următoarele soiuri: Cabernet Sauvignon, Cabernet franc și Carmenère, individual sau împreună.

Motive: în arealul de producție încă se mai găsesc unele plantații viticole vechi în care rândurile adiacente de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc și Carmenère formează în continuare întreaga plantație viticolă. În plus, există o tradiție îndelungată în areal și pe piață de a produce vinurile prin amestecarea abilă a strugurilor Cabernet, ținând seama de succesiunea anotimpurilor și de calitatea strugurilor produși în fiecare an.

Această modificare standard vizează articolul 2 alineatul (4) din caietul de sarcini.

Descriere: reducerea procentajului minim de Raboso Piave și/sau Raboso Veronese de la 70 % la 50 % pentru compoziția necesară pentru „Venezia” Rosato sau Roze (inclusiv versiunile Spumante și Frizzante) și permiterea includerii în compoziție, în proporție de până la 15 %, a tuturor soiurilor de aceeași culoare adecvate pentru cultivare în provinciile Treviso și „Venezia” – cu excepția familiei Muscat.

Motive: Raboso este un soi de struguri foarte sobru, bogat în aciditate și taninuri. Prin urmare, se consideră adecvat să se reducă proporția de Raboso, permițând altor soiuri de viță-de-vie să reprezinte până la 15 % din compoziție, cu excepția soiurilor care aparțin familiei Muscat, întrucât acestea pot conferi un gust excesiv de dominant și pot face vinul mai puțin echilibrat și armonios.

Această modificare standard vizează articolul 2 alineatul (5) din caietul de sarcini al produsului.

Descriere: eliminarea cuvântului „nearomat” din compoziția vinului „Venezia” Rosso (roșu), permițând astfel utilizarea soiurilor aromate, cu excepția celor din familia Muscat.

Motive: producătorii mici, în special cei din generația mai veche, cultivă în continuare pe plantațiile lor viticole diferite soiuri de struguri – unele aromate. Acum va fi posibil să se utilizeze aceste soiuri pentru a conferi mai mult caracter vinului, menținând totodată, datorită experienței și competențelor producătorilor, caracteristicile legate de echilibru și de calitate.

Această modificare standard vizează articolul 2 alineatul (6) din caietul de sarcini al produsului.

Descriere: introducerea tipului „Venezia” alb și a tipului Bianco Passito (în categoria „Vin”). Aceste vinuri trebuie să fie produse din struguri cultivați pe plantațiile viticole din exploatația agricolă a producătorului, cu următoarea compoziție: cel puțin 50 % Tocai Friulano și/sau Verduzzo Friulano și/sau Verduzzo Trevigiano și/sau Glera. Pinot Nero (transformat în vin alb). Strugurii din alte soiuri de aceeași culoare care sunt adecvate pentru a fi cultivate în provinciile Treviso și Veneția, cu excepția familiei Muscat, pot contribui cu până la 50 % la producerea acestui vin.

Motive: utilizarea tipului Pinot Nero transformat în vin alb este menționată printre soiurile suplimentare de struguri care pot fi utilizate în compoziția vinurilor albe (inclusiv versiunile Passito, Spumante și Frizzante), care sunt extinse pentru a include toate soiurile de struguri albi, inclusiv pe cele aromate, altele decât cele din familia Muscat, care ar domina în mod excesiv aroma acestor tipuri; prin urmare, este de preferat să se utilizeze soiuri cu un grad de aromatizare mai puțin pronunțat.

Această modificare standard vizează articolul 2 alineatul (1) din caietul de sarcini al produsului.

4.   Arealul de vinificație

Descriere și motive

Descriere: uscarea și maturarea strugurilor fac parte din operațiile care trebuie realizate în arealul de vinificație (teritoriul administrativ al Regiunii Veneto și teritoriul administrativ al provinciilor Udine și Pordenone).

Motive: arealul de vinificație nu se modifică, însă, pentru a reflecta adăugarea noilor tipuri Passito și Riserva, se precizează acum că operațiile de uscare și maturare trebuie, de asemenea, să se efectueze în arealul delimitat în caietul de sarcini actual, în conformitate cu legislația actuală.

Această modificare standard vizează articolul 5 din caietul de sarcini al produsului și nu implică nicio modificare a documentului unic.

5.   Reguli privind cultivarea

Descriere și motive

Primul paragraf punctul 3 – Descriere: pentru soiurile Raboso Piave și Raboso Veronese este prevăzută o densitate minimă de 1 500 de butuci la hectar, comparativ cu o densitate de 2 500 de butuci la hectar stabilită pentru alte soiuri ale DOP.

Motive: soiurile Raboso Piave și Raboso Veronese sunt foarte robuste și au nevoie de spațiu pentru a da frâu liber vegetației lor abundente, astfel încât să se limiteze supraaglomerarea. Prin urmare, modelele de plantare care nu sunt prea dense permit un echilibru optim butuc/producție și obținerea unui rezultat mai bun în acest sens, întrucât nu împiedică acest soi de viță-de-vie să își exprime productivitatea și aciditatea deplină.

Această modificare standard vizează primul paragraf de la articolul 4 alineatul (3) din caietul de sarcini al produsului și nu implică modificări ale documentului unic.

Descriere: eliminarea limitei de 10 ani pentru perioada în care denumirea de origine poate fi utilizată pentru struguri din plantații viticole plantate și cultivate utilizând sistemul „Bellussera” înainte de aprobarea caietului de sarcini care recunoaște DOP „Venezia” (prin Decretul ministerial din 22 decembrie 2010, publicat în Monitorul Oficial 4, suplimentul ordinar nr. 6 la 7 ianuarie 2011).

Motive: scopul este de a menține metoda de cultivare „Bellussera”, care este considerată un adevărat monument al viticulturii locale, întrucât este tradițională și tipică arealului, precum și datorită peisajului special și a valorii sale istorice. Prin urmare, se dorește să se evite distrugerea acestor sisteme de cultivare la sfârșitul perioadei de tranziție, permițându-le să fie utilizate până când vor fi înlocuite, în mod natural, în timp, și, nu în ultimul rând, deoarece aceste plantații viticole vechi au demonstrat de-a lungul timpului un nivel constant de productivitate și calitate.

Această modificare standard vizează al doilea paragraf de la articolul 4 alineatul (3) din caietul de sarcini al produsului și nu implică modificări ale documentului unic.

6.   Producții maxime și tării alcoolice naturale minime în volume

Descriere și motive

Descriere: adăugarea producției la hectar și a tăriei alcoolice pentru noile tipuri menționate la articolul 1 din caietul de sarcini al produsului (Carmenère, Malbech, Refosco dal Peduncolo Rosso, Pinot Noir, inclusiv Spumante; pentru strugurii albi, Chardonnay, inclusiv pentru producția vinurilor petiante și spumante, Manzoni Bianco, Sauvignon, Verduzzo Trevigiano și Friulano, Pinot Grigio Spumante și Pinot Grigio Frizzante, alb și Raboso Piave/Veronese).

Motive: au fost introduse producțiile relevante de struguri la hectar. Acestea sunt în concordanță cu nivelurile tipurilor care existau deja: 15 t/ha pentru strugurii pentru vin alb, 16t/h pentru strugurii pentru vin roșu și 17 tone pentru strugurii destinați producției de vinuri spumante și petiante. Aceste producții la hectar și tăriile alcoolice naturale ale strugurilor sunt rezultatul experimentelor realizate în timp, reflectând atât nivelurile de producție obținute de pe plantațiile viticole de pe soluri fertile cu o disponibilitate mare a apei, cât și parametrii de calitate ai strugurilor și ai vinurilor produse.

Această modificare standard vizează articolul 4 din caietul de sarcini al produsului și punctul 1.5.2 din documentul unic.

7.   Tăria alcoolică naturală minimă în volume pentru strugurii destinați producției tipurilor cu indicația Riserva

Descriere și motive

Descriere: strugurii destinați producției de vinuri care urmează să fie etichetate cu termenul Riserva (roșu, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet, Malbech și Refosco dal Peduncolo Rosso) trebuie să aibă o tărie alcoolică naturală minimă în volume cu 1 % mai mare decât cea specificată pentru versiunea de bază corespondentă.

Motive: tăria alcoolică naturală minimă în volume cu 1 % mai mare decât cea specificată pentru versiunea de bază corespondentă face ca strugurii să fie mai adecvați pentru producția vinurilor destinate învechirii și, în același timp, asigură nivelul de calitate a acestora.

Această modificare standard vizează articolul 4 din caietul de sarcini al produsului și nu implică nicio modificare a documentului unic.

8.   Reguli privind vinificația

Descriere și motive

Descriere: eliberarea pentru consum are loc cel mai devreme la 24 de luni de la data de 1 noiembrie a anului de producție a vinurilor cu indicația Riserva.

Motive: coacerea timpurie a strugurilor împreună cu tehnicile oenologice și de pregătire tot mai eficiente înseamnă că vinurile pot fi gata mai devreme. Cu toate acestea, dorim să ne asigurăm că vinurile Riserva sunt supuse unei învechiri adecvate pentru o perioadă de cel puțin doi ani, astfel cum este prevăzut în legislația în vigoare. Tradiția producerii acestor vinuri nu necesită perioade lungi de învechire în sticlă. Prin urmare, considerăm că este adecvată o perioadă de învechire de cel puțin doi ani începând cu data de 1 noiembrie din anul de producție.

Descriere: eliberarea pentru consum are loc cel mai devreme la 12 luni de la data de 1 noiembrie a anului de producție a vinurilor cu indicația Passito.

Motive: pentru producția tipurilor Bianco Passito și Verduzzo Passito, s-a stabilit prin intermediul experimentelor că un an de învechire permite acestor vinuri să ajungă la un nivel optim de calitate menținându-și, în același timp, prospețimea caracterului apreciat de consumatori. De asemenea, s-a stabilit că data de 1 noiembrie a anului de producție este adecvată pentru începerea anului de învechire.

Această modificare standard vizează articolul 5 din caietul de sarcini al produsului și nu implică modificări ale documentului unic.

9.   Practici oenologice

Descriere și motive

Descriere: utilizarea mustului și a vinurilor din struguri, inclusiv a celor din recolte diferite, pentru amestecare cu vinuri cu aceeași denumire până la o limită maximă de 15 %. Adăugarea de must și/sau vinuri din struguri, inclusiv a celor din recolte diferite, care aparțin aceleiași denumiri, și anume „Venezia”, este permisă până la o limită maximă de 15 %, cu condiția ca strugurii utilizați pentru procesul de vinificație să provină din plantații viticole în care au fost cultivate monosoiuri sau, cel puțin, ca acest procentaj să nu fie depășit de cel al soiurilor complementare menționate la articolul 2 alineatul (1) însumat cu cel permis de această practică.

Motive: posibilitatea utilizării acestei practici, în conformitate cu normele aplicabile privind vinurile cu DOP și IGP, pentru a îmbunătăți anumiți parametri de calitate – cum ar fi aciditatea, structura, culoarea și moleculele aromatice ale vinurilor – este menționată acum în mod explicit.

Modificare standard a articolului 5 alineatul (5) din caietul de sarcini și a punctelor 1.5 (Practici vitivinicole) și 1.5.1 (Practici oenologice specifice) din documentul unic.

Descriere: producția maximă a transformării strugurilor în vin pentru tipurile Passito și pentru vinurile Passito destinate producției tipurilor cu indicația Riserva nu trebuie să depășească 50 %.

Motive: pentru strugurii care urmează să fie utilizați pentru producția vinurilor cu indicația Passito și vinurile Passito destinate folosirii în vinurile Riserva (până la maximum 30 %), producția nu trebuie să depășească 50 %, întrucât acest procentaj asigură faptul că vinurile produse sunt mai structurate și complexe datorită concentrației componentelor strugurilor în ceea ce privește zaharurile, extractele și aciditatea.

Modificare standard a articolului 5 din caietul de sarcini și a punctelor 1.5 (Practici vitivinicole) și 1.5.1 (Practici oenologice specifice) din documentul unic.

Descriere: vinurile spumante și petiante menționate la articolul 1 trebuie să fie produse prin realizarea unei a doua fermentații în rezervoare rezistente la presiune.

Motive: în arealul vizat, tradiția producției vinurilor prin realizarea unei a doua fermentații în rezervoare rezistente la presiune – metoda Charmat – este consacrată, întrucât această metodă de producție face posibilă păstrarea mai multor arome caracteristice soiurilor utilizate. Această clarificare oferă, de asemenea, informații clare și fără echivoc consumatorului privind metoda de producție a vinurilor cu DOP „Venezia”.

Modificare standard a articolului 5 alineatul (7) din caietul de sarcini al produsului.

Descriere: utilizarea strugurilor stafidiți până la o limită maximă de 30 % pentru producția vinurilor Riserva.

Motive: această practică permite îmbunătățirea semnificativă a vinurilor. Practica este utilizată pe scară largă de către producătorii locali care doresc să producă vinuri de înaltă calitate. Limita de 30 % specificată este considerată adecvată pentru asigurarea unui nivel mai mare de calitate, fără a denatura natura vinurilor Riserva printr-un conținut excesiv de zahăr, menținând caracterul armonios și corpolent al vinului.

Modificare standard a articolului 5 alineatul (8) din caietul de sarcini al produsului.

Descriere: uscarea strugurilor trebuie să se efectueze în medii adecvate. Un sistem de aer condiționat poate fi utilizat cu condiția să funcționeze la temperaturi similare cu cele utilizate în procesele tradiționale de uscare a strugurilor.

Motive: acest punct specifică faptul că strugurii pot fi uscați în spații adecvate, în care produsul și mediul pot fi ținute sub control cu ajutorul unui echipament care asigură condițiile corecte pentru uscarea progresivă și uniformă, limitând astfel și utilizarea produselor chimice pentru conservarea strugurilor.

Modificare standard a articolului 5 alineatul (9) din caietul de sarcini al produsului.

Descriere: strugurii puși deoparte pentru a se usca nu pot fi vinificați înainte de 15 noiembrie. În urma unei cereri motivate din partea consorțiului, regiunea Veneto poate autoriza începerea mai timpurie a acestor operații. După stafidire, strugurii trebuie să aibă o tărie alcoolică naturală în volume de cel puțin 15 %.

Motive: data prevăzută pentru strivirea strugurilor stafidiți este justificată de măsurătorile efective în timp ale caracteristicilor strugurilor care trec prin procesul de uscare. În ultimii ani, perioada de recoltare a fost din ce în ce mai timpurie ca urmare a schimbărilor climatice; prin urmare, întrucât strugurii ating adesea nivelul necesar de uscare mai devreme decât se preconizează, strivirea poate fi efectuată înainte de data planificată de la jumătatea lunii noiembrie, fără a afecta nivelul de calitate necesar și, în special, tăria alcoolică naturală minimă în volume de 15 %.

Modificare standard a articolului 5 alineatul (10) din caietul de sarcini al produsului.

10.   Modificarea caracteristicilor în momentul consumului

Descriere și motive

Descriere: o creștere a limitei minime a extractului fără zahăr de la 20 la 23 g/l pentru tipurile deja incluse în caietul de sarcini: „Venezia” Rosso, Merlot, Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc.

Motive: datele obținute din producțiile acestor vinuri de-a lungul anilor arată că au depășit pragul stabilit. Prin urmare, se dorește ca pragul să reflecte nivelul de calitate atins de aceste produse.

Descriere: introducerea următoarelor tipuri noi și caracteristici în momentul consumului: versiunea Riserva pentru vinul roșu, Merlot și Cabernet Sauvignon; Refosco dal Peduncolo Rosso, inclusiv versiunea Riserva; Cabernet și Malbech, inclusiv versiunile Riserva; Carmenère; Pinot Nero, inclusiv spumant; Pinot, inclusiv Spumante și Frizzante; Pinot rosato sau roze, inclusiv Spumante și Frizzante; Chardonnay Spumante și Chardonnay Frizzante, inclusiv din două soiuri cu Glera, Verduzzo, Tai, Pinot Bianco și Pinot Nero (transformat în vin alb); Manzoni bianco; Sauvignon; Verduzzo, inclusiv versiunea Passito; Pinot Bianco; Traminer, inclusiv Spumante; Tai; Pinot Grigio în versiunile Rosato, Spumante și Frizzante, Rosato Spumante și Rosato Frizzante; și Bianco Passito.

Motive: sunt descrise noile tipuri, precum și caracteristicile și parametrii care rezultă din testarea organoleptică și fizico-chimică.

Modificarea tăriei alcoolice totale în volume de la 11 % la 10,5 % pentru tipurile deja incluse: Bianco Spumante, Rosato sau Roze Spumante și Bianco Frizzante.

Motive: strugurii utilizați pentru producerea acestor vinuri sunt recoltați timpuriu pentru a produce vinuri cu cantități mai mici de alcool, mai proaspete și mai acide. Prin urmare, s-a considerat adecvat să se micșoreze ușor tăria alcoolică fără niciun impact asupra calității.

Descriere: reducerea extractului fără zahăr pentru tipul „Venezia” Bianco Frizzante, deja inclus în caietul de sarcini, de la 16 la 14 g/l.

Motive: strugurii utilizați pentru producerea acestor vinuri sunt recoltați timpuriu și produc vinuri mai puțin structurate, care sunt apreciate de consumatorii care preferă vinurile mai ușoare.

Descriere: pentru tipul rosato sau roze, gustul este descris ca „de la sec la demisec”, mai degrabă decât „sec”.

Motive: gama conținutului de zahăr a fost extinsă, deoarece schimbarea procentajului pentru soiul Raboso de la 70 % la 50 % înseamnă că acest tip poate avea un conținut de zahăr mai mare, menținându-și totodată prospețimea datorată acidității principalului soi de struguri.

Descriere: pentru tipul Rosato sau Roze Spumante, gustul este descris ca fiind „de la brut nature la demisec”, mai degrabă decât „de la brut la demisec”.

Motive: extinderea gamei tipurilor de vin spumant pentru a răspunde cerințelor pieței permite producătorilor să ofere o gamă mai largă, care va satisface preferințele consumatorilor.

Descriere: următorul punct 2 este introdus după descrierea vinurilor:

(2) Pentru caracteristicile din momentul consumului ale tipurilor derivate din două soiuri, se face trimitere la parametrii descriși pentru tipurile dintr-un singur soi și, în special, la soiul prezent în cantitate mai mare.

Motive: în general, când sunt produse vinuri din două soiuri, caracterul este conferit de soiul prezent în cantitate mai mare.

Descriere: ultimul paragraf devine al treilea paragraf și se introduce cuvântul „miros” după cum urmează: „În eventualitatea depozitării în containere din lemn, mirosul și gustul vinurilor pot avea note ușoare de lemn.”

Motive: modificare de redactare a numerotării paragrafelor și modificare standard prin care se clarifică faptul că există posibilitatea să fie perceput și un miros de lemn.

Modificare standard a caietului de sarcini al produsului (articolul 6 – Caracteristicile în momentul consumului) și a punctului 1.4 din documentul unic (Descrierea vinurilor).

11.   Etichetare și prezentare – indicații opționale pe etichetă

Descriere și motive

Descriere: pentru vinurile roșii cu DOC „Venezia”, formularea „referirea la culoare trebuie să fie omisă de pe etichetă” se înlocuiește cu „referirea la culoare poate fi omisă de pe etichetă”.

Motive: această clarificare este necesară pentru a se evita crearea unei confuzii în rândul consumatorilor și pentru ca aceștia să poată identifica mai bine tipul produsului, alb sau roșu, doar uitându-se la ambalaj.

Modificare standard a articolului 7 alineatul (4) din caietul de sarcini al produsului.

Descriere: pentru vinurile albe cu DOC „Venezia”, inclusiv versiunile Spumante și Frizzante, formularea: „referirea la culoare trebuie să fie omisă de pe etichetă” se înlocuiește cu cuvintele: „referirea la culoare poate fi omisă de pe etichetă”.

Motive: considerăm ar trebui să li se permită producătorilor să decidă dacă doresc să specifice culoarea vinului în funcție de nevoile sau circumstanțele pieței.

Modificare standard a articolului 7 alineatul (5) din caietul de sarcini al produsului.

Descriere: indicație opțională pe etichetă – „Pentru vinul Pinot Grigio, inclusiv tipurile Spumante și Frizzante, eticheta poate include o referire la culoarea roze sau la sinonimele acesteia (Blush, arămiu etc.).”

Motive: vinurile roze se bucură de mai multă atenție decât oricând din partea piețelor, inclusiv a celor externe. Prin urmare, producătorii doresc să poată prezenta tipul „Venezia” Pinot Grigio Rosato, evidențiind caracteristicile culorii roz sau sinonime ale acesteia, precizând acest lucru pe etichetă.

Modificare standard a articolului 7 alineatul (6) din caietul de sarcini al produsului.

12.   Etichetare și prezentare – Menționarea soiurilor pe etichetă

Descriere și motive

Descriere: se introduce un nou punct 9, cu reguli privind trimiterile la denumirile a două sau mai multor soiuri de struguri pe etichetă.

Motive: ca urmare a includerii în caietul de sarcini al produsului a vinurilor din două soiuri, se introduce un nou punct 9, care face referire la dispozițiile articolului 50 alineatul (1) litera (a) punctul (ii) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei și la articolul 45 alineatul (1) din Legea nr. 238/2016.

Modificare standard a articolului 7 din caietul de sarcini al produsului.

13.   Legătura cu mediul geografic

Descriere și motive

Descriere: introducerea la litera (b) a referirii la producția a două tipuri de vin, Bianco Passito și Bianco Passito cu denumirea de soi Verduzzo în categoria (1) „Vin” deja prevăzută în documentul unic.

Motive: întrucât există o tradiție îndelungată de a pune strugurii în încăperi pentru uscare sau de a îi usca pe butuc, s-a dorit să se sporească valoarea producției de vinuri Passito incluzând această tradiție în caietul de sarcini. În special, strugurii Verduzzo Trevigiano și Friulano sunt deosebit de adecvați pentru a fi uscați, împreună cu alte soiuri de struguri care au fost cultivate în mod tradițional în areal, cum ar fi Tocai și Glera, ceea ce conferă o notă aromatică, proaspătă sau acidă acestor tipuri.

Descriere: introducerea la litera (b) a referirii la producția vinurilor spumante și petiante deja prevăzute în documentul unic (din categoriile „vinuri spumante de calitate” și „vinuri petiante”) utilizând exclusiv metoda Charmat (o a doua fermentație în rezervoare rezistente la presiune).

Motive: s-a dorit să se specifice faptul că această metodă de producție este tradițională în arealul de producție al DOP „Venezia”. Producătorii au dobândit abilități și cunoștințe extraordinare, precum și o reputație mondială în ceea ce privește această tehnică.

Modificare standard a articolului 9 din caietul de sarcini al produsului și a secțiunii 1.8 din documentul unic.

14.   Referințe la organismul de control

Descriere și motive

Descriere: actualizarea referințelor pentru a reflecta legislația actuală

Motive: referințele la legislația actuală sunt actualizate.

Modificare standard a articolului 10 din caietul de sarcini al produsului; modificare de redactare a caietului de sarcini al produsului.

15.   Mențiuni tradiționale

Descriere și motive

Descriere: includerea utilizării mențiunii Passito pentru tipurile „Venezia” Bianco și „Venezia” Verduzzo, utilizarea mențiunii Riserva pentru vinul roșu și indicațiile privind soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbech, Cabernet și Refosco dal Peduncolo Rosso, toate din categoria (1) „Vin”, care era deja inclusă în caietul de sarcini al produsului.

Motive: caietul de sarcini al produsului și documentul unic sunt actualizate pentru a reflecta exploatarea noilor tipuri introduse la articolul 1 din caietul de sarcini al produsului.

Includerea mențiunilor Passito și Riserva.

Modificare standard a caietului de sarcini al produsului și a punctului 1.3.2 litera (b) (Mențiuni tradiționale) din documentul unic.

16.   Soiuri principale de struguri de vin

Descriere și motive

Actualizarea listei soiurilor utilizate pentru producția vinurilor roșii, albe și roze, cu specificarea unui soi sau a două soiuri de struguri.

Modificare standard a punctului 1.7 din documentul unic.

17.   Soiuri secundare de struguri de vin

Descriere și motive

Actualizarea soiurilor secundare dintre cele adecvate pentru cultivarea în provinciile Veneția și Treviso.

Modificare standard a punctului 1.5 (Soiuri secundare de struguri de vin) din cadrul punctului 1 (Alte informații) din documentul unic.

DOCUMENT UNIC

1.   Denumirea produsului

„Venezia”

2.   Tipul de indicație geografică

DOP – Denumire de origine protejată

3.   Categorii de produse vitivinicole

1.

Vin

5.

Vin spumant de calitate

8.

Vin petiant

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

Categoria (1) „Vin” – Vinuri roșii: „Venezia” Rosso și „Venezia” cu indicarea soiului de struguri

Vinurile roșii cu DOP „Venezia”, inclusiv cele cu denumirea de soi Merlot, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbech, Cabernet, Refosco dal Peduncolo Rosso și Pinot Nero, au o culoare care variază de la roșu-rubiniu la roșu intens, cu posibile nuanțe de granat sau purpuriu dacă sunt învechite, astfel cum este cazul versiunilor Riserva. Aceste vinuri au un buchet intens, fin și de durată și un gust sec, armonios și catifelat, uneori un gust de ierburi sau fructe, în funcție de soiurile de struguri predominante utilizate. Tăria alcoolică totală minimă este de 11 % în volume sau 12,5 % în volume pentru vinurile cu indicația Riserva. Limita minimă a extractului fără zahăr este de 23 g/l sau de 25 g/l pentru vinurile cu indicația Riserva.

Orice fel de parametri analitici care nu sunt prezentați în tabelul de mai jos respectă limitele stabilite în legislația națională și în cea a UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

11

Aciditatea totală minimă

4,5 în grame per litru, exprimată în acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

Categoria „Vin” (1) – Vinuri albe și roze: „Venezia” Bianco, „Venezia” cu indicarea soiului de struguri, „Venezia” Rosato

Vinurile albe cu DOP „Venezia”, inclusiv cele cu denumirile de soi Chardonnay, Pinot și Pinot Grigio (și în versiunea roze), Manzoni Bianco, Verduzzo, Sauvignon, Pinot Bianco, Tai și Traminer, au o culoare care variază de la galben-pai până la galben-auriu, uneori cu nuanțe verzui. Vinurile roze au o culoare roz mai mult sau mai puțin intensă, uneori arămie. Ele au o aromă intensă și caracteristică și un gust sec, armonios și catifelat, uneori fructat, în funcție de soiurile de struguri predominante utilizate, astfel cum este cazul tipurilor Pinot și Pinot Grigio. Tăria alcoolică totală minimă în volume variază de la 10,5 % pentru „Venezia” roze până la 11 % pentru celelalte tipuri. Limita minimă a extractului fără zahăr este de 14 g/l și de 16 g/l pentru „Venezia” roze.

Orice fel de parametri analitici care nu sunt prezentați în tabelul de mai jos respectă limitele stabilite în legislația națională și în cea a UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

10,5

Aciditatea totală minimă

4,5

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

Categoria „Vin” (1): „Venezia”Passito, inclusiv tipurile cu denumiri de soi

DOP „Venezia” include și un vin Passito Bianco cu denumirea de soi Verduzzo. Aceste vinuri au o culoare galben-auriu mai mult sau mai puțin intensă, uneori chihlimbarie. Ele au o aromă intensă, caracteristică și un gust dulce, armonios și catifelat. Tăria alcoolică totală minimă în volume este de 15 %, cu limita minimă a extractului de 26 g/l.

Orice fel de parametri analitici care nu sunt prezentați în tabelul de mai jos respectă limitele stabilite în legislația națională și în cea a UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

12

Aciditatea totală minimă

4,5

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

25

Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

Categoria (5) „Vin spumant de calitate”: „Venezia”Spumante – alb, roze și tipuri cu denumiri de soi

Vinurile spumante cu DOP „Venezia”, care sunt albe și roze și pot purta denumirile soiurilor Pinot, Pinot Grigio, Pinot Nero, Chardonnay și Traminer, au o spumă fină și evanescentă și o culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intensă, cu nuanțe de auriu sau arămiu sau care tind spre roz dacă sunt produse din soiuri de struguri de culoare neagră. Ele au o aromă delicată și fructată și un gust proaspăt și armonios care variază de la brut nature la demisec, uneori dulce și aromat în cazul soiului Traminer.

Tăria alcoolică totală minimă în volume este de 10,5 %, cu limita minimă a extractului de 14 g/l.

Orice fel de parametri analitici care nu sunt prezentați în tabelul de mai jos respectă limitele stabilite în legislația națională și în cea a UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

10,5

Aciditatea totală minimă

5

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

Categoria (8) „Vin petiant”: „Venezia”Frizzante – alb, roze și tipuri cu denumiri de soi

Vinurile petiante cu DOP „Venezia”, care includ vinurile albe și roze și pot purta denumirile soiurilor Pinot, Pinot Grigio sau Chardonnay, au o culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intensă sau, uneori, o culoare arămie sau roz mai mult sau mai puțin intensă. Ele au o aromă delicată și fructată și un gust care variază de la sec la demisec.

Tăria alcoolică totală minimă în volume este de 10,5 %, cu limita minimă a extractului de 14 g/l.

Orice fel de parametri analitici care nu sunt prezentați în tabelul de mai jos respectă limitele stabilite în legislația națională și în cea a UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

10,5

Aciditatea totală minimă

4,5

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

5.   Practici vitivinicole

(a)   Practici oenologice esențiale

Producția vinului spumant și petiant

Practică culturală

Vinurile spumante și petiante trebuie produse exclusiv prin realizarea unei a doua fermentații în rezervoare rezistente la presiune.

Utilizarea strugurilor stafidiți pentru producția tipurilor Riserva.

Practică oenologică specifică

Pentru prepararea vinurilor Riserva se pot folosi struguri stafidiți într-o proporție maximă de 30 %.

(b)   Producții maxime

Chardonnay, inclusiv Spumante și Frizzante, Manzoni Bianco, Sauvignon, Verduzzo Trevigiano, Verduzzo Friulano, Tocai Friulano

105 hectolitri la hectar

Bianco Spumante, Bianco Frizzante, Rosato/roze inclusiv Spumante și Frizzante, Raboso Piave și Raboso Veronese

119 hectolitri la hectar

„Venezia” Rosso, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Carmenère, Malbech, Refosco dal Peduncolo Rosso, Pinot Nero, inclusiv Spumante

112 hectolitri la hectar

„Venezia” Bianco, Pinot Bianco, Traminer, inclusiv Spumante, Pinot Grigio, inclusiv Spumante și Frizzante

105 hectolitri la hectar

6.   Arealul geografic delimitat

Arealul de producție pentru strugurii utilizați la producerea vinurilor cu DOC „Venezia” cuprinde întregul teritoriu administrativ al provinciilor Veneția și Treviso.

7.   Soiul/soiurile principal(e) de struguri de vin

Carmenère N. – Cabernet

Manzoni bianco B.

Malbech N.

Sauvignon B.

Traminer aromatico Rs

Raboso piave N. – Friularo

Pinot bianco B. – Pinot

Pinot nero N. – Pinot

Refosco dal peduncolo rosso N. – Refosco

Raboso veronese N. – Raboso

Cabernet franc N. – Cabernet

Cabernet sauvignon N. – Cabernet

Chardonnay B.

Pinot grigio – Pinot

Tocai friulano B. – Tai

Merlot N.

Verduzzo friulano B. – Verduzzo

Glera lunga B. – Glera

Verduzzo trevigiano B. – Verduzzo

8.   Descrierea legăturii/legăturilor

DOP „Venezia” – Legătura cu mediul

Viticultura a fost dintotdeauna practicată în arealul din jurul provinciilor Veneția și Treviso, însă Republica Veneția, prin înființarea „Stato da Terra”, a fost cea care a dat un impuls major dezvoltării producției locale de vin. Viticultura a apărut în urma declinului economic major din secolul XVIII și o parte a secolului XIX, datorită activității constante și abile desfășurate în principal de Școala Oenologică din Conegliano, care a ajutat la înființarea unui centru important de viticultură în partea de nord-est a Italiei. Climatul arealului DOC „Venezia” este definit ca „temperat umed”, fiind datorat atât latitudinii sale, cât și apropierii față de mare și de munți, prezenței zonelor cu lagune, înălțimii terenului și, prin urmare, expunerii la vânt.

Arealul de producție al DOC „Venezia” se întinde de-a lungul provinciilor Treviso și Veneția. Este un teritoriu vast de origine aluvionară, cu soluri formate din depozite de materii aluvionare rezultate în principal din topirea ghețarilor alpini și prealpini și ulterior prin acțiunea râurilor principale (Brenta, Piave, Tagliamento și, într-o măsură mai mică, Livenza). Câmpia poate fi divizată ușor în două părți, câmpia înaltă și zona joasă de câmpie, separate de linia izvorului. Solurile câmpiei înalte sunt caracterizate de prezența conurilor de pietriș de origine fluvio-glacială și fluvială, ale căror subsoluri sunt formate integral din pietriș. Înspre sud, după linia izvorului, stratul de pietriș în formă de evantai face loc treptat depozitelor cu niveluri tot mai mari de nisip; textura devine mai fină datorită prezenței nămolului și argilei.

Arealul în care este produsă DOC „Venezia” poate conferi caracteristici specifice diverselor vinuri în funcție de soiurile de viță-de-vie utilizate și de locul în care sunt cultivate. Soiurile albe sunt cultivate în general pe solurile mai afânate și mai pietroase pentru a obține o aromă și o prospețime sporite. Vinurile astfel obținute exprimă note florale și fructate proaspete și sunt, de asemenea, excelente pentru producția vinului spumant. Solurile argiloase sunt utilizate pentru soiurile de struguri roșii în vederea obținerii unor vinuri roșii și roze cu mai multă corpolență și structură. Conținutul mare de minerale al solurilor argiloase face posibilă obținerea unor vinuri cu aromă plină datorită conținutului adecvat de taninuri și unui echilibru optim al acidității.

Vinurile produse au culori care variază de la galben-pai la auriu în funcție de durata fermentației, combinate cu buchete intense, fine și de durată, datorită variațiilor de temperatură din perioada dinaintea recoltării, și un gust armonios, sec și plin datorită solului cu pietriș din partea de nord și solurilor argiloase din partea de sud. Prin urmare, vinurile produse pe solurile afânate exprimă note proaspete și fructate și sunt deosebit de adecvate pentru fabricarea vinului spumant, în timp de soiurile roșii de pe solurile mai argiloase sunt bine structurate și de durată și se pretează pentru maturare.

Categoria (1) „Vin”

Datorită solurilor argiloase grele utilizate pentru cultivarea soiurilor de struguri roșii utilizate pentru a produce vinurile din această categorie, vinurile roșii și roze cu DOP „Venezia” au mai multă corpolență și structură și o intensitate mare și de durată a culorii. În ceea ce privește mirosul, este posibil să fie mai pronunțate notele de gem și de fructe de pădure sau notele picante de tutun sau de ierburi. În general, gustul este întotdeauna plin, cu un nivel adecvat de tanin și cu un echilibru al acidității excelent. Vinurile albe produse din strugurii cultivați în soluri mai afânate și mai pietroase sunt parfumate și proaspete, cu note primare fructate și florale, urmate de note de mere, pere și caise, care contrastează cu notele de acacia, flori sălbatice și mușețel. Structura poate varia, dar iese în evidență o notă excelentă de mere, care apare în urma variațiilor mari ale temperaturilor din timpul zilei și al nopții. Aceste caracteristici sunt amplificate la vinurile Passito. În acest areal, există o tradiție îndelungată de a pune strugurii care trebuie utilizați pentru producția vinurilor Passito în încăperi pentru uscare. Acești struguri sunt adesea lăsați să se usuce în prealabil pe butuc. În special, Verduzzo Trevigiano și Friulano sunt deosebit de adecvați pentru stafidire și pot fi însoțiți de alte soiuri în măsură mai mare sau mai mică pentru a crește fracția aromatică sau acidă.

Categoriile (5) „Vin spumant de calitate” și (8) „Vin petiant”

Soiurile albe produc vinuri cu note florale și fructate proaspete datorită terenului cu sol afânat și pietros, care oferă soiurilor albe mai multă aromă și prospețime, ajutat de variațiile de temperatură dintre zi și noapte, care sunt o caracteristică a climatului umed și temperat. Prin urmare, ele sunt deosebit de adecvate pentru producția vinurilor spumante și petiante, o practică atât de consacrată în areal încât este, în prezent, una dintre cele mai importante din lume. Acesta este un semn clar că acest mediu este perfect adecvat.

Vinurile spumante cu DOP „Venezia”, care sunt albe și roze și pot purta denumirile soiurilor Pinot, Pinot Grigio, Pinot Nero, Chardonnay și Traminer, au o culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intensă, cu nuanțe de auriu sau arămiu sau care tind spre roz dacă sunt produse din soiuri de struguri de culoare neagră. Ele au o aromă delicată și fructată și un gust proaspăt care variază de la brut nature la demisec, uneori dulce și aromat în cazul soiului Traminer.

Vinurile petiante cu DOP „Venezia”, care includ vinurile albe și roze și pot purta denumirile soiurilor Pinot Grigio sau Chardonnay, au o culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intensă sau, uneori, o culoare arămie sau roz mai mult sau mai puțin intensă. Vinurile au o aromă delicată și fructată și un gust care variază de la sec la demisec.

Ele sunt produse în mod tradițional utilizând metoda Charmat.

9.   Alte condiții esențiale (ambalarea, etichetarea, alte cerințe)

NICIUNA

Link către caietul de sarcini

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14217


(1)  JO L 9, 11.1.2019, p. 2.


Top