Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0892

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI pentru a se permite continuarea programelor de cooperare teritorială PEACE IV (Irlanda-Regatul Unit) și Regatul Unit-Irlanda (Irlanda-Irlanda de Nord-Scoția) în contextul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană

    COM/2018/892 final

    Bruxelles, 19.12.2018

    COM(2018) 892 final

    2018/0432(COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    pentru a se permite continuarea programelor de cooperare teritorială PEACE IV (Irlanda-Regatul Unit) și Regatul Unit-Irlanda (Irlanda-Irlanda de Nord-Scoția) în contextul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    La 29 martie 2017, Regatul Unit a prezentat notificarea intenției sale de a se retrage din Uniune în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă că, dacă Acordul de retragere 1 nu este ratificat, legislația primară și secundară a Uniunii va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu data de 30 martie 2019 (denumită în continuare „data retragerii”). Regatul Unit va deveni, din acel moment, țară terță.

    Potrivit Comunicării Comisiei „Pregătiri pentru retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană la 30 martie 2019: un plan de contingență” 2 , „Comisia se angajează, de asemenea, să asigure continuarea actualelor programe PEACE și INTERREG derulate în comitatele de graniță din Irlanda și Irlanda de Nord și la care Regatul Unit este partener.”

    La 13 decembrie 2018, Consiliul European (articolul 50) și-a reiterat solicitarea de a se depune mai multe eforturi, la toate nivelurile, în materie de pregătire pentru consecințele retragerii Regatului Unit, avându-se în vedere toate rezultatele posibile. Prezentul act face parte dintr-un pachet de măsuri pe care Comisia îl adoptă ca răspuns la această solicitare.

    Prezenta propunere urmărește să asigure continuarea a două programe de cooperare bilaterală în care este implicată Irlanda, și anume programul PEACE IV (Irlanda-Regatul Unit) și programul Regatul Unit-Irlanda (Irlanda-Irlanda de Nord-Scoția).

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

    Prezenta propunere vizează continuarea programelor existente.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Prezenta propunere este în deplină coerență cu mandatul Consiliului pentru negocierile cu Regatul Unit privind retragerea sa din Uniune 3 . 

    2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

    Temeiul juridic

    Articolul 178 din TFUE•Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

    Deoarece actul propus urmărește să asigure continuarea a două programe de cooperare reglementate de Regulamentul (UE) nr. 1299/2013, respectarea de către programele respective a principiului subsidiarității a fost deja examinată la momentul adoptării regulamentului menționat.

    Proporționalitatea

    Propunerea este considerată proporționată, deoarece prevede modificarea juridică necesară și, în același timp, nu depășește ceea ce este necesar pentru a se realiza continuarea în bune condiții a celor două programe de cooperare nord-sud care implică teritoriul Irlandei de Nord.

    Alegerea instrumentului

    Deoarece actul se bazează pe Regulamentul (UE) nr. 1299/2013, propunerea de regulament este singura formă adecvată.

    Dat fiind că prezentul regulament, care intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, se va aplica numai dacă, până la data la care tratatele încetează să se aplice Regatului Unit și pe teritoriul acestuia, nu a intrat în vigoare un acord de retragere încheiat cu Regatul Unit în conformitate cu articolul 50 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană, actul ad-hoc propus este mai adecvat decât un regulament sub forma unui act de modificare.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Consultările cu părțile interesate

    Având în vedere că propunerea trebuie elaborată urgent, astfel încât să poată fi adoptată la timp de către colegiuitori, nu s-a putut realiza o consultare a părților interesate.

    Evaluarea impactului

    Având în vedere natura măsurii propuse, nu a fost efectuată nicio evaluare a impactului, în conformitate cu Orientările privind o mai bună legiferare. Nu există alte opțiuni de politică substanțial diferite. Măsura avută în vedere este singura opțiune de politică viabilă pentru a se asigura continuarea în bune condiții a două programe de cooperare bilaterală care implică Irlanda, și anume programul PEACE IV (Irlanda-Regatul Unit) și programul Regatul Unit-Irlanda (Irlanda-Irlanda de Nord-Scoția), după retragerea Regatului Unit din Uniune.

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Prezenta propunere urmărește să garanteze, în cazul în care nu este ratificat acordul de retragere, continuarea a două programe de cooperare bilaterală în care este implicată Irlanda, și anume programul PEACE IV (Irlanda-Regatul Unit) și programul Regatul Unit-Irlanda (Irlanda-Irlanda de Nord-Scoția), fără modificarea cuantumurilor alocate acestor programe și fără modificarea finanțării lor. Cele două programe vor fi finanțate în continuare din bugetul Uniunii. Posibilitatea de a se efectua controalele și auditurile necesare în toate regiunile participante va trebui să fie confirmată printr-un acord între Comisie și autoritățile din Regatul Unit și va constitui o condiție pentru finanțare.

    2018/0432 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    pentru a se permite continuarea programelor de cooperare teritorială PEACE IV (Irlanda-Regatul Unit) și Regatul Unit-Irlanda (Irlanda-Irlanda de Nord-Scoția) în contextul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 178,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 4 ,

    având în vedere avizul Comitetului Regiunilor 5 ,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1)La 29 martie 2017, Regatul Unit a prezentat notificarea intenției sale de a se retrage din Uniune în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Tratatele nu se vor mai aplica Regatului Unit de la data intrării în vigoare a unui acord de retragere sau, în lipsa intrării în vigoare a unui acord, la doi ani după respectiva notificare, și anume începând cu data de 30 martie 2019, cu excepția cazului în care Consiliul European, în acord cu Regatul Unit, decide în unanimitate să extindă perioada respectivă. 

    (2)Retragerea are loc în perioada de programare 2014-2020, în care Regatul Unit participă la cincisprezece programe în cadrul obiectivului de cooperare teritorială europeană (denumite în continuare „programe de cooperare”). Două dintre programele respective sunt programe care implică Irlanda de Nord și sprijină pacea și reconcilierea, precum și cooperarea nord-sud în temeiul Acordului din Vinerea Mare, și pe care Uniunea intenționează să le continue chiar dacă Regatul Unit se retrage din Uniune fără să fi intrat în vigoare un acord de retragere până la data la care tratatele încetează să se aplice Regatului Unit și pe teritoriul acestuia în temeiul articolului 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să fie limitat la cele două programe de cooperare.

    (3)Cele două programe de cooperare în cauză sunt reglementate, în special, de Regulamentul (UE) nr. 1299/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 6 , de Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 7 și de Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului 8 . Prezentul regulament ar trebui să prevadă dispoziții care să permită continuarea, în conformitate cu regulamentele menționate, a celor două programe de cooperare, în urma retragerii Regatului Unit din Uniune.

    (4)În ceea ce privește programele de cooperare bilaterală PEACE IV (Irlanda-Regatul Unit) și Regatul Unit-Irlanda (Irlanda-Irlanda de Nord-Scoția), autoritatea de management face parte din Organismul pentru programe speciale UE, instituit în temeiul „Acordului dintre Guvernul Irlandei și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord de instituire a organismelor de punere în aplicare”, semnat la 8 martie 1999 (Acordul dintre Regatul Unit și Irlanda din 8 martie 1999). Întrucât implică Irlanda de Nord, cele două programe de cooperare ar trebui să continue cu dispozițiile complementare necesare.

    (5)În scopul continuării programelor respective, ar trebui clarificat faptul că, fără a se aduce atingere articolului 20 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (UE) nr. 1299/2013, programele de cooperare în cauză pot viza regiunile participante din Regatul Unit, care ar trebui să fie echivalente cu regiunile de nivel NUTS 3.

    (6)În scopul continuării programelor respective cu finanțare din bugetul general al UE, ar trebui încheiat un acord administrativ, cu efect de la data la care tratatele încetează a se mai aplica Regatului Unit și pe teritoriul acestuia, între Comisie și autoritățile din Regatul Unit, pentru a se permite efectuarea controalelor și a auditurilor asupra programelor respective. Dacă nu pot fi efectuate controalele și auditurile necesare, Comisia ar trebui să aibă posibilitatea de a întrerupe termenele de plată, de a suspenda plățile și de a aplica corecții financiare în conformitate cu articolele 83, 142, 144 și 145 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013.

    (7)În conformitate cu articolul 76 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013, decizia Comisiei de aprobare a programului PEACE IV (Irlanda-Regatul Unit), C(2015) 8564, din 30 noiembrie 2015, astfel cum a fost modificată prin Decizia C(2018) 5126 din 26 iulie 2018, și decizia Comisiei de aprobare a programului Interreg VA, C(2015) 890, din 12 februarie 2015, astfel cum a fost modificată prin Decizia C(2016) 1547 din 10 martie 2016, urmează să constituie în continuare o decizie de finanțare în sensul Regulamentului financiar și, prin urmare, un angajament juridic în sensul regulamentului respectiv. Regatul Unit rămâne responsabil pentru obligațiile sale financiare care au fost asumate ca stat membru și care se referă la aceste angajamente juridice ale Uniunii.

    (8)De la data la care încetează să se aplice tratatele, Regatul Unit va înceta a fi inclus în „partea din Uniune a zonei vizate de program” în sensul articolului 20 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1299/2013. Prin urmare, ar trebui adaptate dispozițiile privind eligibilitatea operațiunilor în funcție de localizare.

    (9)Pentru a se permite aplicarea cu promptitudine a măsurilor prevăzute în prezentul regulament, acesta ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Prezentul regulament ar trebui să se aplice numai în situația în care, până la data la care tratatele încetează să se aplice Regatului Unit și pe teritoriul acestuia în temeiul articolului 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană, nu a intrat în vigoare niciun acord de retragere încheiat cu Regatul Unit în temeiul articolului 50 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1
    Obiectul și domeniul de aplicare

    Prezentul regulament stabilește dispoziții în vederea gestionării consecințelor retragerii Regatului Unit din Uniune în situația în care, până la data la care tratatele încetează să se aplice Regatului Unit și pe teritoriul acestuia în temeiul articolului 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană, nu a intrat în vigoare niciun acord de retragere încheiat cu Regatul Unit în temeiul articolului 50 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană, precum și dispoziții privind continuarea următoarelor două programe de cooperare prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1299/2013 cu participarea Regatului Unit („programele de cooperare”):

    (1)PEACE IV (Irlanda-Regatul Unit);

    (2)Regatul Unit-Irlanda (Irlanda-Irlanda de Nord-Scoția).

    Regulamentul (UE) nr. 1299/2013 se aplică în continuare programelor de cooperare care fac obiectul dispozițiilor prezentului regulament.

    Articolul 2
    Acoperire geografică

    Fără a se aduce atingere articolului 20 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (UE) nr. 1299/2013, programele de cooperare pot viza regiunile participante din Regatul Unit, care sunt echivalente cu regiunile de nivel NUTS 3.

    Articolul 3
    Autoritățile responsabile cu programele

    Prin derogare de la articolul 21 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1299/2013,

    Organismul pentru programe speciale UE, care găzduiește autoritatea de management și autoritatea de certificare a programelor PEACE IV (Irlanda-Regatul Unit) și Regatul Unit-Irlanda (Irlanda-Irlanda de Nord-Scoția), continuă să își exercite funcțiile;

    Ministerul Finanțelor din Irlanda de Nord rămâne autoritatea de audit a acestor programe.

    Articolul 4
    Competențele Comisiei în privința controalelor

    Aplicarea normelor referitoare la controalele și auditul programelor respective se stabilește de comun acord de către Comisie și autoritățile din Regatul Unit. Controalele și auditurile vizează întreaga perioadă a programelor de cooperare.

    În cazul în care controalele și auditurile necesare asupra programelor nu pot fi efectuate în toate regiunile în cauză, acest lucru constituie o deficiență gravă a sistemului de gestiune și control în sensul măsurilor prevăzute la articolele 83, 142, 144 și 145 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013.

    Articolul 5
    Eligibilitatea operațiunilor în funcție de localizare

    Plafonul stabilit la articolul 20 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1299/2013 nu se aplică programelor de cooperare.

    Articolul 6
    Intrarea în vigoare și aplicarea

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament se aplică din ziua următoare datei la care tratatele încetează să se aplice Regatului Unit și pe teritoriul acestuia în temeiul articolului 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

    Cu toate acestea, prezentul regulament nu se aplică dacă până la data respectivă a intrat în vigoare un acord de retragere încheiat cu Regatul Unit în conformitate cu articolul 50 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

    Președintele    Președintele

    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

    1.1.Titlul propunerii/inițiativei

    1.2.Domeniul (domeniile) de politică vizat(e) 

    Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind dispoziții specifice pentru gestionarea programelor europene de cooperare teritorială în contextul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

    1.3.Motivele propunerii/inițiativei 

    1.3.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament se aplică de la data următoare celei la care tratatele încetează să se mai aplice Regatului Unit și pe teritoriul acestuia în temeiul articolului 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

    Prezentul regulament nu se aplică dacă până la data respectivă a intrat în vigoare un acord de retragere încheiat cu Regatul Unit în conformitate cu articolul 50 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

    1.3.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu mai buna coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre.

    N/A

    1.3.3.Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

    N/A

    1.3.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

    Prezentul regulament este compatibil cu CFM. Prezentul regulament nu are niciun impact financiar.

    1.3.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de realocare a creditelor

    Prezentul regulament nu are niciun impact financiar. Contribuția Uniunii la programe va fi finanțată din bugetul general al Uniunii.

    1.4.Durata și impactul financiar ale propunerii/inițiativei

    X fără impact financiar

    1.5.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 9  

     Gestiune directă asigurată de Comisie

    prin intermediul departamentelor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

       prin intermediul agențiilor executive

    X Gestiune partajată cu statele membre

     Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:

    țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;

    organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

    BEI și Fondului european de investiții;

    organismelor menționate la articolele 70 și 71 din Regulamentul financiar;

    organismelor de drept public;

    organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;

    organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care prezintă garanții financiare adecvate;

    persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, și care sunt identificate în actul de bază relevant.

    Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații”.

    Observații

    N/A

    2.MĂSURI DE GESTIUNE 

    2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare 

    A se preciza frecvența și condițiile aferente monitorizării și raportării.

    N/A

    2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control 

    2.2.1.Justificarea modului (modurilor) de gestiune, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

    N/A

    2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

    N/A

    2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere) 

    N/A

    2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor 

    A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate, de exemplu din strategia antifraudă.

    N/A

    3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

    3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate) 

    ·Linii bugetare existente

    În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    Linia bugetară

    Tipul de 
    cheltuieli

    Contribuție

    Numărul

    Dif./Nedif. 10

    din partea țărilor AELS 11

    din partea țărilor candidate 12

    din partea țărilor terțe

    în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

    13

    13.03.64.01 - Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) – Cooperare teritorială europeană

    Dif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    3.2.Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor 

    3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale 

    X    Prezentul regulament nu are niciun impact financiar.

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

    EUR



    Rubrica din cadrul financiar
    multianual

    13

    2019

    2020

    2021

    2022

    2023

    Anii următori

    TOTAL

    Anularea de credite operaționale

    13.03.64.01 - Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) – Cooperare teritorială europeană

    Angajamente

    (1a)

    Plăți

    (2a)

    TOTAL credite

    Angajamente

    =1a+1b +3

    Plăți

    =2a+2b

    +3





    TOTAL credite operaționale

    Angajamente

    (4)

    Plăți

    (5)

    • TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice 

    (6)

    TOTAL credite
    pentru RUBRICA 13
    din cadrul financiar multianual

    Angajamente

    =4+ 6

    Plăți

    =5+ 6

    În cazul în care propunerea/inițiativa afectează mai multe rubrici operaționale, a se repeta secțiunea de mai sus:

    • TOTAL credite operaționale (toate rubricile operaționale)

    Angajamente

    (4)

    Plăți

    (5)

    TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice (toate rubricile operaționale)

    (6)

    TOTAL credite
    de la RUBRICILE 1-4
    din cadrul financiar multianual

    (Suma de referință)

    Angajamente

    =4+ 6

    Plăți

    =5+ 6





    Rubrica din cadrul financiar
    multianual

    5

    „Cheltuieli administrative”

    Această secțiune ar trebui completată utilizând „datele bugetare cu caracter administrativ” care trebuie introduse mai întâi în anexa la fișa financiară legislativă (anexa V la normele interne), încărcată în DECIDE pentru consultarea interservicii.

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Anul
    N

    Anul
    N+1

    Anul
    N+2

    Anul
    N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

    TOTAL

    DG: <…….>

    • Resurse umane

    • Alte cheltuieli administrative

    TOTAL Direcția Generală <…….>

    Credite

    TOTAL credite
    pentru RUBRICA 5
    din cadrul financiar multianual
     

    (Total angajamente = Total plăți)

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Anul
    N 13

    Anul
    N+1

    Anul
    N+2

    Anul
    N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

    TOTAL

    TOTAL credite
    de la RUBRICILE 1-5
    din cadrul financiar multianual
     

    Angajamente

    Plăți

    3.2.2.Realizările preconizate finanțate din credite operaționale 

    Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

    A se indica obiectivele și realizările

    Anul
    N

    Anul
    N+1

    Anul
    N+2

    Anul
    N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

    TOTAL

    REALIZĂRI

    Tip 14

    Costuri medii

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Total nr.

    Total costuri

    OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 1 15

    - Realizare

    - Realizare

    - Realizare

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1

    OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 2…

    - Realizare

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 2

    TOTALURI

    3.2.3.Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative 

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Anul
    N 16

    Anul
    N+1

    Anul
    N+2

    Anul
    N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

    TOTAL

    RUBRICA 5
    din cadrul financiar multianual

    Resurse umane

    Alte cheltuieli administrative

    Subtotal RUBRICA 5
    din cadrul financiar multianual

    În afara RUBRICII 5 17
    din cadrul financiar multianual

    Resurse umane

    Alte cheltuieli
    cu caracter administrativ

    Subtotal
    în afara RUBRICII 5
    din cadrul financiar multianual

    TOTAL

    Necesarul de credite pentru resursele umane și pentru alte cheltuieli cu caracter administrativ va fi acoperit de creditele direcției generale (DG) respective care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau au fost redistribuite intern în cadrul DG-ului respectiv, completate, după caz, cu resurse suplimentare care ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.

    3.2.3.1.Necesarul de resurse umane estimat

    Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

    Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

    Estimări în echivalent normă întreagă

    Anul
    N

    Anul
    N+1

    Anul N+2

    Anul N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

    • Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

    XX 01 01 01 (la sediu și în reprezentanțele Comisiei)

    XX 01 01 02 (în delegații)

    XX 01 05 01/11/21 (cercetare indirectă)

    10 01 05 01/11 (cercetare directă)

    Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 18

    XX 01 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

    XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT și JPD în delegații)

    XX 01 04 yy  19

    - la sediu

    - în delegații

    XX 01 05 02/12/22 (AC, END, INT – cercetare indirectă)

    10 01 05 02/12 (AC, END, INT – cercetare directă)

    Alte linii bugetare (a se preciza)

    TOTAL

    XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

    Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, cu resurse suplimentare ce ar putea fi acordate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.

    Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

    Funcționari și personal temporar

    Personal extern

    3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual 

    Propunerea/inițiativa:

    X    poate fi finanțată integral în cadrul rubricii relevante din cadrul financiar multianual (CFM).

       necesită utilizarea marjei nealocate din cadrul rubricii corespunzătoare din CFM și/sau utilizarea instrumentelor speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul privind CFM.

    A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare vizate, sumele aferente și instrumentele propuse a fi utilizate.

       necesită revizuirea CFM.

    A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare vizate, precum și sumele aferente.

    3.2.5.Contribuțiile terților 

    Propunerea/inițiativa:

    X nu prevede cofinanțare din partea terților

       prevede cofinanțare din partea terților, estimată mai jos:

    Credite în EUR



    3.3.Impactul estimat asupra veniturilor 

    X    Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

       Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

       asupra resurselor proprii

       asupra altor venituri

    vă rugăm să precizați dacă veniturile sunt alocate unor linii de cheltuieli X    

    EUR



    Pentru veniturile alocate, a se preciza linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

    N/A

    Alte observații (de exemplu, metoda/formula utilizată pentru calcularea impactului asupra veniturilor sau orice alte informații).

    (1)     https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/draft_withdrawal_agreement_0.pdf .
    (2)    COM(2018) 880 final, 13.11.2018.
    (3)    Sursă de inspirație: Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1316/2013 în ceea ce privește retragerea Regatului Unit din Uniune - COM(2018) 568, 1.8.2018.
    (4)    JO C , , p. .
    (5)    JO C , , p. .
    (6)    Regulamentul (UE) nr. 1299/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind dispoziții specifice pentru sprijinul din partea Fondului european de dezvoltare regională pentru obiectivul de cooperare teritorială europeană (JO L 347, 20.12.2013, p. 259).
    (7)    Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 320).
    (8)    Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).
    (9)    Explicații detaliate privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
    (10)    Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
    (11)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
    (12)    Țările candidate și, după caz, candidații potențiali din Balcanii de Vest.
    (13)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei. Vă rugăm să înlocuiți „N” cu primul an estimat de punere în aplicare (de exemplu: 2021). Se procedează la fel pentru anii următori.
    (14)    Realizările se referă la produsele și serviciile care trebuie furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de drumuri construiți etc.).
    (15)    Conform descrierii de la punctul 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”
    (16)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei. Vă rugăm să înlocuiți „N” cu primul an estimat de punere în aplicare (de exemplu: 2021). Se procedează la fel pentru anii următori.
    (17)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
    (18)    AC = agent contractual; AL = agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenți de muncă temporară; JPD = tânăr profesionist în delegații.
    (19)    Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).
    Top