Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018DC0843

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1260/2013 privind statisticile demografice europene

    COM/2018/843 final

    Bruxelles, 14.12.2018

    COM(2018) 843 final

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

    privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1260/2013 privind statisticile demografice europene


    1.Introducere

    Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 privind statisticile demografice europene 1 (denumit în continuare și „regulamentul”) stabilește un cadru juridic comun pentru dezvoltarea, producerea și difuzarea statisticilor europene privind populația și mișcarea naturală a populației.

    Statele membre au prezentat anterior astfel de date în mod voluntar pentru mai mulți ani dar, întrucât acestea se bazau pe definiții, concepte și metode demografice diferite, au existat riscuri de eterogenitate, imposibilitate de comparare, incoerență și lipsă de promptitudine. Cadrul comun a fost menit să răspundă nevoii de statistici demografice anuale de înaltă calitate, considerate fundamentale pentru formularea și evaluarea unei game largi de politici, în special în ceea ce privește aspectele sociale și economice, la nivel național și regional. Acest lucru este deosebit de important deoarece statisticile privind populația și mișcarea naturală a populației sunt utilizate ca un numitor comun pentru o gamă largă de indicatori de politică.

    În conformitate cu articolul 11 din regulament, Comisia trebuie să prezinte Parlamentului European și Consiliului un prim raport privind punerea în aplicare a regulamentului până la 31 decembrie 2018 și un al doilea raport până la 31 decembrie 2023. Prezentul document constituie acest prim raport.

    Secțiunea 2 a prezentului raport oferă o imagine de ansamblu asupra statisticilor demografice europene și în special a cerințelor regulamentului și a măsurii aferente de punere în aplicare adoptate de Comisie 2 .

    Secțiunea 3 evaluează modul în care a fost pus în aplicare regulamentul, făcând trimitere la criteriile de calitate stabilite pentru statisticile europene, inclusiv comparabilitatea și sarcina de răspuns pentru furnizorii de date și pentru respondenții din statele membre.

    Secțiunea 4 descrie metodele utilizate pentru colectarea datelor și estimare, inclusiv cele utilizate pentru estimarea populației totale (articolul 4 din regulament).

    Secțiunea 5 raportează cu privire la principalele rezultate ale studiilor de fezabilitate referitoare la definirea conceptului de „reședință obișnuită” și punerea sa în aplicare de către statele membre (articolul 8).

    În sfârșit, secțiunea 6 oferă o perspectivă asupra aspectelor care trebuie avute în vedere pentru îmbunătățirea cadrului comun, ținând seama de concluziile din secțiunile anterioare.

    2.Imagine de ansamblu asupra statisticilor demografice care fac obiectul regulamentului

    Principalele domenii de statistică reglementate de Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 sunt:

    ·populația în funcție de vârstă, de sex și în funcție de regiunea de reședință;

    ·născuți vii în funcție de sex, de luna nașterii, de ordinea nașterii, de vârsta mamei, de anul nașterii mamei, de țara de naștere a mamei, de țara de cetățenie a mamei și în funcție de regiunea de reședință a mamei;

    ·decese în funcție de vârstă, de sex, de anul nașterii, de regiunea de reședință, de țara de naștere, de țara de cetățenie și în funcție de luna decesului; și

    ·populația totală „rezidentă în mod obișnuit” 3 pentru scopurile specifice ale Uniunii.

    Regulamentul prevede temeiul juridic pentru colectarea datelor necesare pentru:

    Østatistici demografice detaliate privind populația, nașterile și decesele la nivel național și regional (articolul 3); și

    Ømăsurarea populației totale pentru votul cu majoritate calificată (VMC) în cadrul Consiliului, în special în conformitate cu articolul 238 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (articolul 4).

    În ceea ce privește articolul 3, în timp ce statele membre sunt obligate să furnizeze date privind populația lor „rezidentă în mod obișnuit”, este permisă o anumită flexibilitate și statele membre pot furniza date privind populația „cu reședința legală” sau populația „înregistrată” și mișcarea naturală a populației (nașteri și decese). Mai precis, regulamentul [articolul 2 litera (d)] prevede că, în cazul în care nu se pot determina circumstanțele reședinței obișnuite, „reședință obișnuită” poate însemna locul domiciliului legal sau înregistrat.

    Pentru a contribui la punerea în aplicare a regulamentului, Comisia (Eurostat) colaborează îndeaproape cu autoritățile naționale implicate în elaborarea și transmiterea datelor relevante. Într-adevăr, aceasta a procedat astfel în decursul numeroșilor ani în care datele au fost furnizate pe bază de voluntariat. Statisticile sunt transmise către Eurostat de către institutele naționale de statistică (INS).

    În conformitate cu articolul 3 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1260/2013, Comisia a adoptat Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 205/2014 pentru a stabili modalitățile practice pentru defalcarea datelor, termenele de transmitere și revizuirile de date. Prin urmare, statele membre furnizează Eurostat, în mod suplimentar:

    ·date anuale provizorii privind populația totală, numărul total de născuți vii și numărul total de decese la nivel național (în termen de șase luni de la sfârșitul fiecărui an de referință); și

    ·date lunare provizorii privind numărul total de născuți vii și numărul total de decese pentru cel puțin primele șase luni ale anului de referință (până la data de 30 noiembrie a acelui an).

    Pe lângă datele furnizate în temeiul regulamentului, statele membre transmit un anumit număr de tabele în mod voluntar, de exemplu informații privind decesele în funcție de vârstă, sex și nivel de educație, care se utilizează pentru a calcula speranța de viață în funcție de nivelul de instruire.

    Regulamentul garantează, prin intermediul unei monitorizări stricte (pe baza metadatelor extinse) a aderării la noțiunea și definiția de „reședință obișnuită”, că datele privind populația produse pentru VMC (articolul 4) sunt comparabile între statele membre.

    3.Calitatea datelor transmise

    Această secțiune evaluează punerea în aplicare a regulamentului pe baza criteriilor de calitate standard, în conformitate cu principiile Codului de practici al statisticilor europene 4  și cu articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009 privind statisticile europene 5 .

    Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 impune statelor membre să colecteze, să compileze, să prelucreze și să transmită statistici armonizate privind populația și mișcarea naturală a populației. Acestea trebuie să garanteze calitatea datelor prin aplicarea unor criterii specifice de calitate, cum ar fi punctualitatea și acuratețea (a se vedea mai jos), pe care trebuie să le raporteze către Eurostat. Eurostat analizează metadatele și evaluările de calitate ale statelor membre și publică statisticile pe site-ul său web sub formă de tabele multidimensionale sau articole analitice însoțite de metadatele relevante.

    Înainte de intrarea în vigoare a regulamentului, statele membre au furnizat deja în mod voluntar majoritatea datelor impuse de acesta. Cu toate acestea, disponibilitatea și caracterul complet al datelor s-au îmbunătățit semnificativ în contextul noului temei juridic. Îmbunătățirile generale ale calității datelor au condus la o mai bună acuratețe, coerență și comparabilitate a datelor. Statele membre au îmbunătățit sursele de date de bază, precum și metodologiile și instrumentele statistice utilizate pentru elaborarea datelor, ceea ce a condus la o mai bună acoperire și la transmiteri de date mai punctuale. Acest lucru a permis Comisiei să scurteze timpul necesar difuzării datelor, facilitând publicarea mai promptă a datelor și îmbunătățind în continuare accesul utilizatorilor la date, de exemplu metadate îmbunătățite și date armonizate (a se vedea punctul 3.4 de mai jos).

    De asemenea, colectarea datelor a fost fuzionată cu cea a datelor solicitate în temeiul articolului 3 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007 privind statisticile comunitare din domeniul migrației și protecției internaționale 6 , pentru a asigura coerența între diversele defalcări ale populației și, în măsura în care este posibil, în echilibrul demografic dintre populație, mișcarea naturală a populației și fluxurile migratorii. Transmiterile de metadate de către statele membre au fost, de asemenea, fuzionate.

    3.1.    Relevanță

    Comisia utilizează statistici demografice în elaborarea rapoartelor periodice, a propunerilor de politici, a rapoartelor de punere în aplicare impuse de legislația UE, precum și a analizei politicilor. De exemplu, rapoartele sale referitoare la coeziunea economică, socială și teritorială 7 și „suplimentul special privind tendințele demografice” 8 al Analizei trimestriale privind ocuparea forței de muncă și situația socială în UE utilizează informații regionale și naționale privind populația și mișcarea naturală a populației. O aplicare directă a datelor transmise în temeiul regulamentului este efectuată în domeniul proiecțiilor demografice trienale privind populația ale Eurostat 9 , care arată modul în care dimensiunea și structura populației s-ar putea modifica dacă ar rămâne valabile anumite ipoteze referitoare la fertilitate, mortalitate și migrație. Aceste previziuni sunt utilizate și pentru Raportul privind îmbătrânirea populației 10 , pentru a evalua impactul economic și bugetar pe termen lung al îmbătrânirii populației.

    În plus, statisticile reprezintă o contribuție esențială în procesul de luare a deciziilor la nivelul UE, dat fiind că populația determină ponderile VMC ale statelor membre în cadrul Consiliului.

    Statisticile elaborate în temeiul regulamentului sunt utilizate în mod regulat de către administrațiile naționale, organizațiile internaționale, cercetătorii universitari și grupurile societății civile care își desfășoară activitatea pe o gamă largă de teme și pentru programe de planificare, monitorizare și evaluare într-o serie de domenii de politică socială și economică. De exemplu, acestea sunt utilizate pentru:

    ·analiza îmbătrânirii populației și a efectelor acesteia asupra durabilității și bunăstării;

    ·evaluarea fertilității, în contextul politicilor familiale; și

    ·calcularea statisticilor pe cap de locuitor.

    Dintre toate statisticile difuzate de Eurostat, cele referitoare la populație sunt printre cele mai consultate. Rubrica „Populație” 11 de pe site-ul web al Eurostat prezintă statisticile disponibile, legislația UE în materie [în special Regulamentul (UE) nr. 1260/2013] și metodele de colectare a datelor. De la mijlocul anului 2016, aceasta a fost rubrica tematică clasată pe primul loc în ceea ce privește numărul de consultări ale utilizatorilor, cu un număr de vizualizări pe an ale paginii cuprins în intervalul unei jumătăți de milion.

    În perioada 20152017 12 , datele anuale privind populația la nivel național 13 au fost în mod constant cele mai populare (între 11 % și 18 % din numărul de vizualizări pe an) dintre tabelele de statistici sociale și printre primele trei tabele Eurostat în ordinea numărului de vizualizări. Există un interes crescut în rândul utilizatorilor față de datele privind evoluția demografică. Setul de date „Echilibrele demografice și ratele brute la nivel național” 14 a înregistrat o creștere cu 66 % a vizualizărilor în perioada 2015-2017, consolidându-și astfel poziția ca unul dintre cele mai populare seturi de date Eurostat.

    Aceste rezultate confirmă relevanța datelor pentru utilizatori și publicul larg.

    3.2.    Acuratețe

    În conformitate cu principiul subsidiarității, statele membre sunt libere să decidă ce surse de date utilizează, în conformitate cu legislația și practicile naționale. După caz, se pot utiliza metode de estimare statistică bazate pe date științifice și bine documentate (articolul 7 din regulament).

    Împreună cu datele de bază, Eurostat primește metadate care se referă, în special, la acuratețea datelor și care explică, printre altele:

    ·sursele de date și procedurile utilizate;

    ·orice estimare sau modelare aplicată datelor; și

    ·efectele posibile ale acestora asupra gradului de respectare a definițiilor din regulament.

    De la intrarea în vigoare a regulamentului, validarea datelor a fost îmbunătățită prin introducerea unor controale mai numeroase și mai amănunțite în chestionar. Statele membre efectuează aceste controale înainte de transmiterea datelor, ceea ce conduce la o calitate globală mai bună a datelor. În mod similar, normele consolidate pentru validarea datelor din baza de date Eurostat înainte de difuzarea acestora au îmbunătățit și mai mult calitatea rezultatelor.

    Deși s-au efectuat multe îmbunătățiri, există în continuare probleme legate de acuratețe cu privire la:

    ·sub-acoperire (de exemplu, atunci când persoanele nu își înregistrează reședința); și

    ·supra-acoperire (de exemplu, atunci când persoanele nu „anulează înregistrarea”, deoarece deseori nu există nicio obligație sau stimulent să facă acest lucru).

    În acest context, Eurostat promovează utilizarea „fluxurilor în oglindă” raportate de statele membre partenere pentru a rezolva erorile de acoperire cauzate de lipsa înregistrării și de anularea înregistrării. Eurostat a monitorizat această activitate prin discuții aprofundate cu INS-urile și prin facilitarea schimbului de date privind fluxurile în oglindă în rândul statelor membre, luând în considerare normele privind protecția datelor cu caracter personal și diferențele dintre legislațiile naționale.

    Eurostat și statele membre colaborează în mod continuu pentru a rezolva problemele restante, iar îmbunătățirile sunt discutate și convenite în cadrul reuniunilor anuale ale grupului de experți al Comisiei pentru statisticile privind populația, unde sunt reprezentate toate INS-urile.

    3.3.    Actualitate și punctualitate

    Termenul principal pentru furnizarea către Eurostat a majorității datelor demografice este de 12 luni de la sfârșitul anului de referință; trei seturi mici de date trebuie transmise în termen de 6, 8 și respectiv 11 luni de la sfârșitul anului de referință.

    S-au înregistrat îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește punctualitatea furnizării datelor în temeiul regulamentului, comparativ cu abordarea anterioară, bazată pe voluntariat. Acest lucru se datorează în special introducerii de către statele membre a extragerilor automate din bazele lor de date statistice pentru a da curs cererilor de date ale Eurostat, precum și monitorizării periodice a conformității de către Eurostat. Rămân unele probleme sporadice, nerecurente, de exemplu întreruperile cauzate de defecțiuni ale sistemului informatic.

    Furnizarea mai structurată și completă a datelor în temeiul regulamentului a permis Eurostat să pregătească în prealabil prelucrarea datelor și să îmbunătățească, astfel, viteza și eficiența gestionării și difuzării datelor. Acum este nevoie de mai puțin timp între primirea și validarea datelor și apoi difuzarea pe site-ul web al Eurostat. Introducerea treptată a unor proceduri de validare internă automată în chestionare, cu raportarea erorilor către furnizorii naționali de date, a redus și mai mult timpul de prelucrare.

    3.4.    Accesibilitate și claritate

    Datele statelor membre și agregatele UE sunt disponibile gratuit pe site-ul web al Eurostat 15 . Utilizatorii pot accesa statisticile demografice ale UE 16 prin intermediul a trei canale principale:

    ·la rubrica „Tabele”, există tabele bidimensionale, predefinite, care acoperă cele mai uzuale necesități în materie de date, într-un mod ușor accesibil, în beneficiul utilizatorilor mai puțin frecvenți sau mai puțin specializați;

    ·la rubrica „Bază de date” sunt disponibile tabele multidimensionale, care permit utilizatorilor să efectueze căutări mai avansate și mai detaliate. La cererea utilizatorului, Eurostat oferă extracții personalizate pentru a răspunde nevoilor de date foarte specializate sau foarte detaliate; și

    ·articole actualizate în mod regulat oferă un acces facil la statisticile privind populația, combinând grafice, tabele și analize referitoare la o gamă largă de subiecte din domeniul populației 17 .

    Datele demografice sunt incluse în publicații de tip compendiu, cum ar fi Anuarul regional al Eurostat 18 și în publicații detaliate care se concentrează pe subiecte legate de demografie 19 . Publicarea datelor, care are loc de mai multe ori pe an, este însoțită de comunicate de presă difuzate pe scară largă sau de știri scurte. Eurostat promovează utilizarea articolelor Statistics Explained („Statistici explicate”) prin furnizarea mai multor informații referitoare la statistici, tendințe și interpretarea lor. Aceste articole 20 sunt redactate și actualizate în mod regulat pentru numeroase date culese în temeiul regulamentului.

    3.5.    Comparabilitate și coerență

    Statisticile demografice europene se bazează pe un grad ridicat de armonizare în ceea ce privește conceptele, definițiile, clasificările și metodologiile. Aspectele metodologice sunt discutate în mod regulat în cadrul grupului specializat de experți al Comisiei pentru statisticile privind populația, care încurajează, de asemenea, schimbul de experiență și de practici comune în cadrul UE și în afara acesteia. Pentru a asigura comparabilitatea statisticilor, Eurostat verifică dacă datele pe care le primește sunt coerente la nivel intern și în timp și dacă sunt comparabile între regiuni și state membre, în conformitate cu cadrul de asigurare a calității din cadrul Sistemului Statistic European 21 .

    Cu toate acestea, în ceea ce privește statisticile detaliate menționate la articolul 3 din regulament, aplicarea strictă a conceptului de „populație rezidentă în mod obișnuit” s-a dovedit a fi cea mai dificilă problemă de abordat. În prezent se depun eforturi și numeroase state membre pot acum să aproximeze „reședința obișnuită” pe baza surselor lor de date naționale. Cu toate acestea, unele state membre sunt conștiente de lacunele pe care nu le pot acoperi pentru toate nivelurile de date detaliate (în special regionale) cerute în temeiul articolului 3. De exemplu, unele nu pot aplica criteriul de 12 luni pentru grupurile de populație și mișcarea naturală a populației, deoarece condiția statistică națională pentru includerea unei persoane în populație se bazează pe criterii permanente pentru cetățeni sau pe un criteriu de șase luni. În câteva cazuri, comparabilitatea datelor este afectată de probleme minore specifice referitoare doar la utilizarea noțiunii de „înregistrare permanentă”, fără criterii de timp pentru șederi. Pentru a rezolva aceste probleme, sunt necesare eforturi suplimentare în ceea ce privește definițiile statistice ale noțiunii de „populație”.

    În ansamblu, statisticile demografice sunt comparabile în timp. Cu toate acestea, pot apărea discontinuități în cazul în care statele membre își îmbunătățesc sau își modifică metodologia sau ajustează unitățile teritoriale utilizate în statistici. Acestea sunt indicate în mod corespunzător în tabelele de difuzare a datelor din baza de date Eurostat și documentate pentru utilizatori prin intermediul metadatelor de pe site-ul web al Eurostat sau în publicațiile relevante.

    3.6.    Măsuri de îmbunătățire a calității

    Eurostat continuă să monitorizeze cazuri sporadice de nerespectare a regulamentului, în care datele erau incomplete, de calitate inferioară sau care nu au fost furnizate în conformitate cu termenele legale. Acesta monitorizează și evaluează în permanență aceste aspecte legate de furnizarea de date și contactează statele membre interesate la nivel tehnic și administrativ pentru a rezolva problemele.

    4.Metode de colectare a datelor și de estimare

    4.1.    Date în temeiul articolului 3 din regulament

    Statele membre compilează datele utilizând propriile surse și practici naționale, dar sunt obligate să asigure calitatea datelor și a metadatelor pe care le transmit și să utilizeze surse de date și metodologii care le permit să respecte definițiile reglementate comune. Eurostat poate revizui practicile naționale, având în vedere că statele membre trebuie să îi raporteze cu privire la sursele de date, definițiile și metodele de estimare pe care le utilizează și să îl informeze cu privire la orice schimbări.

    Pentru a respecta regulamentul, statele membre au îmbunătățit calitatea statisticilor transmise către Eurostat în conformitate cu articolul 3, utilizând surse suplimentare, de exemplu registre de asigurări de sănătate, registre fiscale și Recensământul din 2011. În plus, în ultimii ani, marea majoritate a statelor membre au realizat sau planifică ori au în vedere să realizeze modificări majore ale surselor de date și ale metodelor utilizate pentru desfășurarea recensământului populației și al locuințelor; cele mai multe dintre acestea se referă la o utilizare mai extinsă a datelor provenite din surse administrative și la o renunțare la numărarea tradițională din ușă în ușă sau prin poștă. Acest lucru are un impact semnificativ asupra elaborării statisticilor demografice anuale, după cum se explică mai jos la punctele 4.3 și 5.

    4.2.    Date în temeiul articolului 4 din regulament

    Articolul 4 din regulament impune statelor membre să furnizeze Eurostat date privind populația lor totală pentru scopurile specifice ale Uniunii, pe baza conceptului strict de „reședință obișnuită”. Acestea pot estima acest lucru pe baza populației „cu reședința legală” sau a populației „înregistrate”, folosind metode de estimare bazate pe date științifice, bine documentate și disponibile în mod public.

    În conformitate cu fișierele de metadate naționale, majoritatea statelor membre estimează populația lor totală „rezidentă în mod obișnuit”, deoarece nu sunt în măsură să o măsoare direct.

    Unele state membre au raportat către Eurostat că estimează populația „rezidentă în mod obișnuit” prin aplicarea unei ajustări globale a populației lor naționale, pentru a detecta:

    ·sub-raportarea fluxurilor de migrație (și anume, persoanele care nu s-au înregistrat la sosirea în statul membru sau nu au anulat înregistrarea la plecare); și/sau

    ·sub-raportarea mișcării naturale a populației (și anume, evenimente care au loc în străinătate dar nu sunt raportate sau sunt raportate cu întârziere).

    Alte state membre trebuie să își ajusteze conceptul național de „durată a șederii” 22 pentru a putea estima populația „rezidentă în mod obișnuit” pe baza unui criteriu de 12 luni de ședere.

    Eurostat nu a observat nicio inadvertență în metodologia utilizată pentru fișierele de metadate și documentația transmisă de statele membre și nicio problemă de calitate în cadrul rezultatelor.

    4.3.    Costuri și sarcina de răspuns

    Articolul 7 din regulament vizează reducerea sarcinii de răspuns pentru părțile responsabile cu furnizarea de date statistice; acesta permite statelor membre:

    ·să aleagă surse de date în conformitate cu legislația și practicile naționale; și

    ·să utilizeze metode adecvate de estimare statistică, cu condiția ca acestea să fie bazate pe date științifice și bine documentate.

    Marea majoritate a statelor membre declară în informațiile referitoare la metadate că utilizează surse de date administrative pentru a elabora statistici demografice, astfel încât să nu existe nicio sarcină de răspuns pentru respondenți.

    Sarcina ce revine INS-urilor se limitează la selectarea datelor solicitate în temeiul regulamentului și la elaborarea tabelelor relevante. Această sarcină este considerată a fi cea mai mică posibil. Cu toate acestea, în ceea ce privește INS-urile care nu utilizează „reședința obișnuită” pentru statisticile lor naționale, sarcina de a produce numărul populației (în conformitate cu articolul 4) pentru primul an de referință ar putea fi considerată mai mare, deoarece acestea au fost nevoite să elaboreze o metodologie specială și să aplice o metodă de estimare începând cu anul 2014.

    5.Studii de fezabilitate

    Articolul 8 din regulament impune statelor membre să realizeze studii de fezabilitate referitoare la utilizarea conceptului de „reședință obișnuită” pentru populație și mișcarea naturală a populației. Studiile implică analiza actualelor și a potențialelor surse de date, a prelucrării datelor și a posibilității de estimare a statisticilor necesare. În primul rând, acestea urmăresc să evalueze domeniul de aplicare pentru îmbunătățirea comparabilității conceptelor și a definițiilor și, prin urmare, să aibă drept rezultat o mai bună calitate și comparabilitate a datelor.

    Țările membre ale UE/SEE 23 au realizat studii de fezabilitate cu privire la utilizarea definiției de „reședință obișnuită” pentru toate defalcările referitoare la populație și mișcarea naturală a populației cerute în temeiul regulamentului, pentru a evalua dacă ar fi posibil să se conveargă spre același concept de „populație” pentru toate statele membre și toate datele. Sprijinul financiar a fost furnizat sub formă de subvenții. Toate țările au raportat rezultatele studiilor către Eurostat în termenul stabilit în regulament (31 decembrie 2016). Rapoartele arată că aplicarea definiției ar fi problematică pentru unele state membre, în special cele care utilizează surse de date administrative pentru a transmite către Eurostat date pentru statistici demografice și recensăminte ale populației (care stau la baza statisticilor demografice în mai multe state membre).

    Această problemă poate deveni mai răspândită pe măsură ce va crește numărul statelor membre care utilizează date administrative. De exemplu, lucrările în curs de desfășurare pentru pregătirea rundei de recensământ al populației și al locuințelor din 2021 arată că 13 dintre cele 31 de țări membre ale UE/SEE care furnizează date în temeiul regulamentului planifică un recensământ bazat în principal pe folosirea registrelor, 8 planifică un recensământ tradițional și 10 - un recensământ combinat bazat, în general, pe un registru de evidență a populației. După runda de recensământ din 2021, balanța se poate înclina chiar mai mult spre registre, deoarece unele state membre care încă desfășoară un recensământ tradițional caută abordări alternative fezabile bazate pe date administrative.

    Pe scurt:

    ·unele state membre își estimează anual grupurile de populație, utilizând componente demografice (numărul de născuți vii, decese, imigrație și emigrație) aplicate cifrelor Recensământului din 2011;

    ·altele estimează populația pe baza registrelor statistice ale populației; și

    ·mai multe dintre acestea utilizează sau vor utiliza mai multe surse de date (de obicei, administrative) pentru a măsura „reședința obișnuită”, în special în contextul evoluției recensămintelor populației.

    Principalele probleme și dificultăți menționate în rapoartele statelor membre în ceea ce privește fezabilitatea conceptului de „reședință obișnuită” pot fi grupate după cum urmează:

    ·sunt utilizate concepte diferite de „durată a șederii”: 3 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni sau nelimitată în timp. În mod normal, statele membre pot să aproximeze șederi de 12 luni dar, în principal, cu o ajustare globală la nivel agregat (adică pentru datele cerute în temeiul articolului 4 din regulament). Cu toate acestea, ele nu sunt în măsură să aproximeze șederi de 12 luni la nivelurile detaliate prevăzute la articolul 3;

    ·cu toate că anularea înregistrării și înregistrarea unui nou loc de ședere sunt adesea obligatorii, în unele state membre acest lucru nu se efectuează sau se efectuează numai cu întârziere;

    ·De obicei, statele membre pot număra numai persoanele a căror ședere este legală sau legalizată. În consecință, persoanele aflate în ședere neregulamentară nu pot fi numărate, chiar dacă ar putea fi considerate ca făcând parte din populația rezidentă în mod obișnuit;

    ·Statele membre care utilizează un registru al populației și/sau date administrative pot întâmpina dificultăți în determinarea conceptului de „intenție de ședere” necesar pentru definirea conceptului de „reședință obișnuită”, în special pentru anumite grupuri de populație specifice (de exemplu solicitanții de azil);

    ·când se utilizează componentele populației din baza de recensământ (reședință obișnuită), trebuie să se evalueze dacă mișcarea naturală a populației este compatibilă cu conceptul de „reședință obișnuită”, și anume dacă datele referitoare la mișcarea naturală a populației sunt, de asemenea, colectate în cadrul acestui concept. Cu toate acestea, această evaluare nu se realizează întotdeauna; și

    ·unele „grupuri speciale” ale populației „rezidente în mod obișnuit” 24 nu pot fi identificate sau nu este posibil să se evalueze dacă sunt sau nu incluse, de exemplu persoanele care locuiesc în mod regulat la mai multe reședințe pe parcursul anului sau persoanele care pot fi migranți ilegali sau fără documente.

    În sfârșit, pentru a rezuma concluziile statelor membre:

    ·unele state membre indică faptul că furnizează deja date privind „reședința obișnuită”, în principal deoarece populația lor este estimată anual din Recensământul din 2011 (reședința obișnuită) care utilizează componentele populației (născuți vii, decese, imigrație și emigrație). Discuțiile vor continua cu țările în cauză;

    ·unele apreciază că „populația națională” (în principal populația înregistrată) este foarte aproape de „populația rezidentă în mod obișnuit”, în special la nivel total și, prin urmare, nu este necesar să o modifice, deoarece calitatea este suficientă și orice ajustări ar implica costuri suplimentare. Cu toate acestea, la un nivel mai dezagregat [și anume la nivelurile prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 205/2014], diferențele pot deveni mai mari și ar trebui analizat impactul potențial asupra unor statistici demografice mai detaliate; și

    ·în anumite state membre,„reședința obișnuită” poate fi evaluată utilizând diferite metode de estimare, de exemplu, utilizând „semnale” din diverse date administrative pentru a evalua dacă persoanele locuiesc în statul membru respectiv). Aceste metode necesită, totuși, ajustări suplimentare, deoarece, în prezent, ele nu sunt aplicabile pentru toate defalcările cerute, de exemplu unele țări nu pot determina regiunea de reședință.

    6.Îmbunătățirea viitoare a statisticilor europene privind populația

    Prezentul raport a demonstrat că regulamentul a îmbunătățit în mod semnificativ statisticile demografice europene în ceea ce privește disponibilitatea, caracterul complet, punctualitatea datelor (în ceea ce privește furnizarea datelor de către INS), precum și actualitatea datelor (în ceea ce privește producerea și difuzarea datelor de către Eurostat). Calitatea datelor a beneficiat de fuzionarea colectării datelor cu cea a datelor primite în temeiul articolului 3 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007 și al măsurilor de punere în aplicare aferente, precum și de runda de Recensământ din 2011. Calitatea trebuie să continue să se îmbunătățească în viitor, în special prin combaterea sub-acoperii și a supra-acoperirii.

    Organismele oficiale europene și naționale, organismele neguvernamentale și publicul larg utilizează în mai mare măsură statisticile reglementate de acest regulament. Datele ar trebui să reflecte necesitățile în continuă schimbare ale utilizatorilor (de exemplu, în ceea ce privește afluxul de persoane care caută refugiu în Europa) în lumina schimbărilor demografice, luând în considerare sarcina de răspuns pentru furnizorii de date.

    Se vor avea în vedere modalități de îmbunătățire a situației în viitor, în contextul pregătirilor pentru recensământul populației post 2021 la nivelul UE.

    7.Concluzii

    Datorită eforturilor comune ale țărilor UE/SEE, punerea în aplicare a regulamentului a sporit și îmbunătățit producția de statistici demografice europene de înaltă calitate.

    Se poate considera că elaborarea statisticilor demografice europene în temeiul regulamentului este operațională și că furnizează informații relevante diferitelor părți interesate și administrațiilor locale, regionale, naționale și internaționale. Cu toate acestea, comportamentul demografic și structura populației se află într-un flux constant și, pe măsură ce devin disponibile noi surse de date și metode, monitorizarea atentă a elaborării și producției actuale de date în conformitate cu regulamentul și evoluțiile paralele în ceea ce privește nevoile viitoare vor rămâne o provocare importantă în anii următori.

    (1)      Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 noiembrie 2013 privind statisticile demografice europene (JO L 330, 10.12.2013, p. 39).
    (2)      Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 205/2014 al Comisiei din 4 martie 2014 de stabilire a condițiilor uniforme de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1260/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile demografice europene, în ceea ce privește defalcarea datelor, termenele și revizuirile de date (JO L 65, 5.3.2014, p. 10).
    (3)    „Reședință obișnuită” înseamnă locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase. Se consideră că își au reședința obișnuită în zona geografică în cauză persoanele care:
    (4)       http://ec.europa.eu/eurostat/documents/3859598/5922385/10425-RO-RO.PDF  
    (5)      Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr. 322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164).
    (6)      Regulamentul (CE) nr. 862/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 iulie 2007 privind statisticile comunitare din domeniul migrației și protecției internaționale și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 311/76 al Consiliului privind elaborarea de statistici cu privire la lucrătorii străini (JO L 199, 31.7.2007, p. 23).
    (7)       http://ec.europa.eu/regional_policy/en/information/cohesion-report/
    (8)       http://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/6917833/KE-BM-15-003-EN-N.pdf/ (disponibil numai în limba engleză).
    (9)       http://ec.europa.eu/eurostat/web/population-demography-migration-projections/population-projections-data (disponibil numai în limbile engleză, franceză și germană).
    (10)       https://ec.europa.eu/info/publications/economy-finance/2018-ageing-report-underlying-assumptions-and-projection-methodologies_en (disponibil numai în limba engleză).
    (11)       http://ec.europa.eu/eurostat/web/population-demography-migration-projections (disponibil numai în limbile engleză, franceză și germană).
    (12)      Acesta cuprinde toate datele difuzate în temeiul regulamentului, dat fiind că datele colectate în temeiul articolului 3 au fost difuzate pentru prima dată în primul trimestru al anului 2015.
    (13)      „Populația la 1 ianuarie” – cod de date online: tps00001 (disponibil numai în limbile engleză, franceză și germană).
    (14)      „Evoluția populației – echilibrul demografic și ratele brute la nivel național” – cod de date online: demo_gind (disponibil numai în limbile engleză, franceză și germană).
    (15)      Pagina principală ( http://ec.europa.eu/eurostat ) și baza de date a Eurostat ( http://ec.europa.eu/eurostat/data/database ) (ambele sunt disponibile numai în limbile engleză, franceză și germană).
    (16)       http://ec.europa.eu/eurostat/web/population-demography-migration-projections (disponibil numai în limbile engleză, franceză și germană).
    (17)       http://ec.europa.eu/eurostat/web/population-demography-migration-projections/population-data (disponibil numai în limbile engleză, franceză și germană).
    (18)       http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Eurostat_regional_yearbook (disponibil numai în limbile engleză, franceză și germană).
    (19)      De exemplu, a se vedea cel mai recent comunicat de presă al Eurostat privind primele estimări referitoare la populație (10 iulie 2018): „ Populația UE în creștere până la aproape 513 milioane de locuitori la 1 ianuarie 2018 ” (disponibil numai în limbile engleză, franceză și germană).
    (20)       http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Population (disponibil numai în limbile engleză, franceză și germană).
    (21)       http://ec.europa.eu/eurostat/documents/64157/4392716/ESS-QAF-V1-2final.pdf/bbf5970c-1adf-46c8-afc3-58ce177a0646 (disponibil numai în limba engleză).
    (22)      A se vedea punctul 3.5.
    (23)      Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 nu este încă inclus în Acordul dintre Comunitatea Europeană și Confederația Elvețiană privind cooperarea în domeniul statistic.
    (24)      Există anumite grupuri de populație în legătură cu care pot apărea unele incertitudini cu privire la includerea lor în categoria de populație „rezidentă în mod obișnuit” a unui stat membru și care fac obiectul unui tratament special. Pentru mai multe detalii, a se vedea Capitolul V (Bazele populației) din:    
    http://www.unece.org/fileadmin/DAM/stats/publications/2015/ECECES41_EN.pdf (disponibil numai în limba engleză).
    Top