Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0826

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului în ceea ce privește sprijinul acordat reformelor structurale din statele membre

    COM/2017/0826 final - 2017/0336 (COD)

    Bruxelles, 6.12.2017

    COM(2017) 826 final

    2017/0336(COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului în ceea ce privește sprijinul acordat reformelor structurale din statele membre


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Pentru buna funcționare a unei uniuni economice și monetare mai integrate sunt esențiale politici naționale adecvate. Întrucât numeroase domenii de politică decisive rămân, în principal, în sfera de responsabilitate a statelor membre, coordonarea acestora și etapele de realizare a reformelor sunt esențiale pentru a le maximiza eficacitatea, nu numai la nivel național, ci și la nivelul UE.

    În cadrul financiar multianual de după 2020, Comisia intenționează să propună un nou instrument de realizare a reformelor destinat statelor membre care se angajează să întreprindă reformele discutate la nivelul UE și convenite în așa-numitele „angajamente de reformă”. Acesta ar urma să beneficieze de o alocare bugetară separată, în plus față de fondurile structurale și de investiții europene, care și-ar păstra propriul set de norme și condiționalități.

    Semestrul european ar trebui să rămână instrumentul principal prin care se impulsionează adoptarea de noi măsuri în direcția unei convergențe mai puternice și a unei coordonări mai eficace a acestor politici. Noul instrument ar trebui să fie instituit pentru a sprijini statele membre în realizarea reformelor structurale identificate în cadrul semestrului european și pentru a asigura asumarea acestor reforme de către statele membre.

    Noul instrument de realizare a reformelor ar urma să vizeze sprijinirea unei game largi de reforme. Accentul ar trebui pus pe acele reforme care pot contribui cel mai mult la reziliența economiei interne și care își propagă efectele pozitive și asupra altor state membre. Printre acestea se numără reforme ale piețelor produselor și ale forței de muncă, reforme fiscale, dezvoltarea piețelor de capital, reforme de îmbunătățire a mediului de afaceri, precum și investiții în capital uman și reforme ale administrației publice.

    Comisia intenționează să testeze caracteristicile principale ale acestui instrument de realizare a reformelor într-o fază-pilot în perioada 2018-2020, oferind statelor membre posibilitatea de a utiliza integral sau parțial rezerva de performanță din actualele fonduri structurale și de investiții europene (fonduri ESI) pentru a sprijini derularea de reforme în locul proiectelor specifice. În acest scop, Comisia propune modificarea în consecință a Regulamentului (UE) 1303/2013 (Regulamentul privind dispozițiile comune).

    Ar trebui amintit faptul că, pentru perioada de programare 2014-2020, s-a stabilit deja o legătură între prioritățile semestrului european și bugetul Uniunii, în special prin introducerea de condiționalități ex ante și macroeconomice pentru fondurile structurale și de investiții europene.

    Propunerea de față consolidează această legătură și mai mult, permițând statelor membre să utilizeze integral sau parțial rezerva de performanță prevăzută la articolele 20-22 din Regulamentul privind dispozițiile comune pentru politica de coeziune astfel încât să se sprijine reformele structurale.

    Reformele care vor beneficia de sprijin ar urma să fie identificate în pachetele multianuale de angajamente de reformă prezentate și monitorizate prin intermediul programelor naționale de reformă. Angajamentele de reformă ar urma să fie definite chiar de statele membre și să includă o serie de măsuri de reformă cu obiective de etapă și ținte clare.

    Comisia ar urma ulterior să adopte, prin intermediul unui act de punere în aplicare, o decizie de stabilire a angajamentelor de reformă și a sumei alocate din rezerva de performanță pentru sprijinirea acestor angajamente. Suma respectivă ar urma să fie proporțională cu natura și importanța reformei. Monitorizarea și trimiterea de rapoarte cu privire la punerea în aplicare a diferitelor obiective de etapă ar urma să se facă în cadrul semestrului european. Programele naționale de reformă ar urma să fie sursa de informații cu privire la progresele înregistrate și ar trebui să furnizeze informații privind măsurile care trebuie întreprinse în vederea finalizării reformelor.

    Rapoartele de țară anuale elaborate de serviciile Comisiei în cadrul semestrului european ar urma să ofere o evaluare actualizată a progreselor înregistrate în ceea ce privește procesul de reformă, pe baza cărora Comisia va decide dacă acordă sprijin în cadrul acestui instrument. Sprijinul ar urma să fie acordat în totalitate după ce statul membru a pus în aplicare integral angajamentul de reformă.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

    Propunerea este în concordanță cu cadrul juridic general stabilit pentru fondurile structurale și de investiții europene și se limitează la o modificare punctuală a Regulamentului privind dispozițiile comune.

    Coerența cu alte domenii de politică ale Uniunii

    Propunerea se limitează la modificarea punctuală a Regulamentului privind dispozițiile comune și menține consecvența cu celelalte politici ale Uniunii. Noul instrument de sprijin structural va fi complementar asistenței tehnice voluntare furnizate prin intermediul Programului de sprijin pentru reforme structurale (PSRS). Angajamentele de reformă ar putea include, de asemenea, domenii pentru care se poate solicita Comisiei asistență tehnică în cadrul PSRS. Cererile pentru acest tip de asistență tehnică vor avea în continuare un caracter voluntar.

    2.    TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

       Temeiul juridic

    Regulamentul privind dispozițiile comune definește normele comune aplicabile fondurilor structurale și de investiții europene. Pe baza principiului gestiunii partajate între Comisie și statele membre, acest regulament include dispoziții referitoare la procesul de programare, precum și norme pentru gestionarea, inclusiv financiară, a programelor, monitorizarea, controlul financiar și evaluarea proiectelor.

    Propunerea oferă statelor membre posibilitatea să aloce rezerva de performanță menționată la articolele 20 - 22 pentru sprijinirea reformelor structurale pe baza angajamentelor de reformă și definește mecanismele necesare pentru punerea în aplicare a angajamentelor de reformă.

       Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive)

    Propunerea este în conformitate cu principiul subsidiarității în măsura în care aceasta oferă un sprijin continuu și sporit, prin intermediul politicii de coeziune, anumitor state membre care optează pentru utilizarea rezervei de performanță în vederea sprijinirii reformelor structurale. Acest mecanism trebuie să fie instituit la nivel european.

       Proporționalitatea

    Propunerea reprezintă o modificare limitată și punctuală care nu depășește ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivul de a sprijini reformele în statele membre.

       Alegerea instrumentului

    Instrumentul propus: modificarea regulamentului în vigoare.

    Comisia a studiat marja de manevră oferită de cadrul juridic și consideră că este necesar, prin prisma experienței dobândite, să propună modificări la Regulamentul (UE) 1303/2013.

    3.    REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

       Evaluări ex post/verificări ale adecvării legislației existente

    Nu a existat nicio evaluare ex-post/nicio verificare a adecvării legislației existente.

       Consultări cu părțile interesate

    Nu s-a realizat nicio consultare a părților interesate externe.

       Obținerea și utilizarea cunoștințelor de specialitate

    Nu a fost necesar să se recurgă la expertiză externă.

       Evaluarea impactului

       n/a

       Adecvarea și simplificarea reglementărilor

    Aceasta nu este o inițiativă în cadrul Programului privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT).

       Drepturi fundamentale

    Propunerea nu are consecințe asupra protecției drepturilor fundamentale.

    4.    IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Nu există niciun impact asupra creditelor de angajament, deoarece nu se propune nicio modificare a cuantumurilor maxime ale finanțării din fondurile structurale și de investiții europene prevăzute în programele operaționale pentru perioada de programare 2014-2020. Ar trebui să se remarce faptul că modificarea propusă nu presupune niciun fel de modificări ale plafoanelor anuale pentru angajamente și plăți din cadrul financiar multianual, care sunt prevăzute în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1311/2013.

    5.    ALTE ELEMENTE

       Planurile de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

    Nu se aplică. Sistemele existente de distribuire a fondurilor structurale și de investiții europene în cadrul gestiunii directe pot fi utilizate pentru a monitoriza punerea în aplicare a prezentei propuneri.

       Documentele explicative (în cazul directivelor)

    Nu se aplică.

       Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

    Articolul 1 va fi modificat pentru a explica faptul că Regulamentul privind dispozițiile comune se aplică și sprijinului pentru reformele structurale identificate în cadrul procesului semestrului european. Noțiunea de „reformă structurală” este clarificată prin definiția inclusă la articolul 2.

    Articolul 4 alineatul (7) este modificat pentru a clarifica faptul că sprijinul pentru reforme structurale nu va intra sub incidența gestiunii partajate, ci a gestiunii directe [finanțări care nu sunt legate de costuri, astfel cum se prevede la articolul 121 alineatul (1) litera (e) din Regulamentul financiar revizuit] și nu implică necesitatea cofinanțării de la nivel național.

    La articolul 15 se adaugă un nou punct pentru a explica faptul că acordurile de parteneriat trebuie să conțină și informații privind realocarea rezervei de performanță pentru sprijinirea reformelor structurale.

    Se propune modificarea articolului 22 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 pentru a permite statelor membre să aloce parțial sau integral rezerva de performanță:

    a.    fie programelor și priorităților care și-au atins obiectivele de etapă în conformitate cu alineatele (2) - (7) în cadrul de performanță existent;

    b.    fie sprijinirii reformelor structurale.

    Modalitățile prin care se poate solicita sprijin pentru reformele structurale sunt prevăzute în noul alineat (8) al articolului 22.

    La articolul 23a se propune un nou mecanism de finanțare pentru sprijinirea reformelor structurale sub formă de finanțare nelegată de costuri. Articolul prevede normele privind stabilirea angajamentelor de reformă și condițiile privind plata sprijinului către statele membre după îndeplinirea angajamentelor convenite în materie de reformă.

    Prin modificarea de la articolul 91 se clarifică faptul că rezerva de performanță care este inclusă în sumele globale pentru Fondul european de dezvoltare regională (FEDER), Fondul social european (FSE) și Fondul de coeziune poate fi alocată, integral sau parțial, pentru sprijinirea reformelor structurale, astfel cum se prevede la articolul 23a.

    2017/0336 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului în ceea ce privește sprijinul acordat reformelor structurale din statele membre

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 175 al treilea paragraf și articolul 177,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    după consultarea Comitetului Economic și Social European 1 ,

    după consultarea Comitetului Regiunilor 2 ,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1)Având în vedere că guvernanța economică a Uniunii contribuie la coeziunea economică, socială și teritorială, ar trebui să fie posibilă sprijinirea angajamentelor de reformă asumate de statele membre pentru a da curs recomandărilor relevante ale Consiliului sau pentru a maximiza impactul fondurilor politicii de coeziune asupra creșterii și competitivității, ca formă specifică de sprijin pus în aplicare prin gestiune directă. 

    (2)Pentru a facilita reformele realizate de statele membre în contextul procesului de guvernanță economică, este necesar să se prevadă posibilitatea de a aloca integral sau parțial rezerva de performanță instituită în temeiul articolului 20 din Regulamentul (UE) 1303/2013 3 astfel încât să se sprijine angajamentele de reformă asumate de statele membre.

    (3)    Realocările din rezerva de performanță ar trebui să fie condiționate de respectarea angajamentelor în ceea ce privește realizarea reformelor identificate în cadrul procesului semestrului european. Ar trebui acordată prioritate realizării acelor reforme structurale care sunt de natură să contribuie cel mai mult la reziliența economiilor interne și care își propagă efectele pozitive și asupra altor state membre. Printre acestea se numără reforme ale piețelor produselor și ale forței de muncă, reforme fiscale, dezvoltarea piețelor de capital, reforme de îmbunătățire a mediului de afaceri, precum și investiții în capital uman și reforme ale administrației publice. 

    (4)Este oportun ca statele membre să propună un set detaliat de măsuri pentru realizarea reformelor structurale care să conțină obiective de etapă și ținte, precum și un calendar pe o perioadă de maximum trei ani.

    (5)Sprijinul pentru angajamentele de reformă ar trebui să se acorde sub forma unei finanțări nelegate de costurile menționate la articolul 121 alineatul (1) litera (e) din Regulamentul (UE) ... [Regulamentul financiar revizuit], în cadrul gestiunii directe. Suma alocată pentru realizarea reformelor structurale ar trebui să fie proporțională cu natura și importanța reformei și să completeze sprijinul existent acordat reformelor naționale din fondurile Uniunii.

    (6)Ar trebui să fie definite procedura de stabilire a unor astfel de angajamente, conținutul lor și dispozițiile aplicabile acestei forme specifice de sprijin.

    (7)Pentru a permite aplicarea promptă a măsurilor incluse în prezentul regulament, acesta ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei la care va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    (8)Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 ar trebui să fie modificat în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 se modifică după cum urmează:

    (1)    La articolul 1, primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „Prezentul regulament stabilește norme comune aplicabile Fondului european de dezvoltare regională (FEDER), Fondului social european (FSE), Fondului de coeziune, Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și Fondului european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM), care funcționează în temeiul unui cadru comun („fonduri structurale și de investiții europene” – „fondurile ESI”). De asemenea, prezentul regulament stabilește dispozițiile necesare pentru asigurarea eficacității fondurilor structurale și de investiții europene și coordonarea între acestea și cu alte instrumente ale Uniunii, precum și normele de utilizare a rezervei de performanță pentru sprijinirea reformelor structurale identificate în cadrul procesului semestrului european. Normele comune aplicabile fondurilor structurale și de investiții europene sunt stabilite în partea a doua. Normele care se aplică utilizării parțiale sau integrale a rezervei de performanță pentru sprijinirea reformelor structurale sunt prevăzute la articolul 23a.”

    (2)    La articolul 2 se adaugă punctul 40:

    „«reforme structurale» înseamnă reformele identificate în cadrul procesului semestrului european în conformitate cu articolul 2-a din Regulamentul (CE) nr. 1466/97 al Consiliului din 7 iulie 1997 privind consolidarea supravegherii pozițiilor bugetare și supravegherea și coordonarea politicilor economice.”

    (3)    La articolul 4, alineatul (7) se înlocuiește cu următorul text:

       „(7) Partea din bugetul Uniunii alocată fondurilor structurale și de investiții europene este executată în cadrul gestiunii partajate între statele membre și Comisie, în conformitate cu articolul 62 din Regulamentul financiar, cu excepția cuantumului sprijinului din Fondul de coeziune transferat către MIE menționat la articolul 92 alineatul (6) din prezentul regulament, a acțiunilor inovatoare la inițiativa Comisiei în conformitate cu articolul 8 din Regulamentul privind FEDR, a asistenței tehnice la inițiativa Comisiei, a sprijinului pentru gestiune directă în conformitate cu regulamentul FEPAM și a utilizării rezervei de performanță pentru sprijinirea reformelor structurale în conformitate cu articolul 23a.”

    (4)    La articolul 15 alineatul (1) litera (a) se adaugă punctul (viii):

       „(viii) informații privind realocarea rezervei de performanță utilizată în conformitate cu articolul 22 alineatul (1a) litera (b),”.

    (5)    La articolul 20, primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

       „6 % din resursele alocate FEDR, FSE și Fondului de coeziune în cadrul obiectivului «Investiții pentru creștere și locuri de muncă» menționat la articolul 89 alineatul (2) litera (a) din prezentul regulament, precum și FEADR și măsurilor finanțate în cadrul gestiunii partajate din Regulamentul privind FEPAM constituie o rezervă de performanță care se stabilește în cadrul acordului de parteneriat și al programelor și se alocă fie unor priorități specifice, fie, în ceea ce privește FEDR, FSE și Fondul de coeziune, sprijinirii reformelor structurale în conformitate cu articolul 22 din prezentul regulament.”

    (6)    La articolul 22 se adaugă următorul alineat (1a):

    „(1a) Un stat membru poate decide utilizarea parțială sau totală a rezervei de performanță:

    (a)fie pentru programele și prioritățile care și-au atins obiectivele de etapă în conformitate cu alineatele (2) – (7);

    (b)fie pentru sprijinirea reformelor structurale, pe baza angajamentelor de reformă puse în aplicare în conformitate cu alineatul (8) și cu articolul 23a.”

       La articolul 22 se adaugă următorul alineat (8):

    „(8) Decizia unui stat membru de a utiliza parțial sau integral rezerva de performanță pentru sprijinirea reformelor structurale în conformitate cu alineatul (1a) este însoțită de o propunere de îndeplinire a angajamentelor de reformă, în temeiul articolului 23a, și de o propunere de realocare integrală sau parțială a rezervei de performanță prin depunerea unei modificări în conformitate cu articolul 16 alineatul (4) și articolul 30 alineatul (3).”

    (7)    Se adaugă un nou articol 23a:

    „Sprijin pentru reformele structurale pe baza angajamentelor de reformă asumate în procesul semestrului european”

    (1) Statul membru care optează pentru o alocare integrală sau parțială a rezervei de performanță în conformitate cu articolul 22 alineatul (1a) litera (b) înaintează Comisiei un set detaliat de măsuri corespunzătoare în vederea realizării reformelor structurale în conformitate cu dreptul Uniunii. Această propunere include angajamente de reformă cu obiective de etapă și ținte pentru punerea în aplicare a măsurilor de reformă și un calendar care nu depășește trei ani.

    (2) Comisia analizează propunerea. Aceasta poate face observații sau solicita informații suplimentare. Statul membru în cauză furnizează informațiile suplimentare solicitate și își revizuiește angajamentele de reformă, dacă i se solicită acest lucru.

    (3) Comisia adoptă, prin intermediul unui act de punere în aplicare, o decizie de stabilire a angajamentelor de reformă care urmează să fie puse în aplicare de către statul membru și suma alocată din rezerva de performanță pentru sprijinirea acestor angajamente. Această sumă trebuie să fie proporțională cu natura și importanța reformei și să completeze alte măsuri sau operațiuni sprijinite din fondurile Uniunii.

    (4) Sprijinul pentru reformele structurale întreprinse de către statele membre în temeiul prezentului articol este acordat sub forma unei finanțări care nu este legată de costurile menționate la articolul 121 alineatul (1) litera (e) din Regulamentul financiar, este gestionat în conformitate cu normele privind gestiunea directă prevăzute în regulamentul respectiv și nu implică necesitatea cofinanțării de la nivel național. Capitolul I din titlul II și titlurile III-IX din partea a doua a prezentului regulament nu se aplică.

    (5) Decizia menționată la alineatul (3) stabilește că sprijinul este plătit în totalitate după ce statul membru pune în aplicare integral angajamentul de reformă.

    (6) Statul membru prezintă periodic rapoarte în cadrul mecanismelor semestrului european cu privire la progresele înregistrate în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor de reformă. Modalitățile și calendarul prezentării de rapoarte se stabilesc în decizia menționată la alineatul (4).

    (8)    La articolul 91 se adaugă următorul alineat: 

    „(4) Rezerva de performanță care este inclusă în sumele prevăzute la articolele 91 și 92 poate fi alocată, integral sau parțial, pentru sprijinirea reformelor structurale, astfel cum se prevede la articolul 23a, la cererea unui stat membru în temeiul articolului 22 alineatul (8).”

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European,    Pentru Consiliu,

    Președintele    Președintele

    (1)    JO C, , p. .
    (2)    JO C , , p. .
    (3)    JO L 347, 20.12.2013, p. 320.
    Top