Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016SC0371

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte documentul Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPENA ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2016/1036 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene și a Regulamentului (UE) 2016/1037 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unor subvenții din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene

SWD/2016/0371 final - 2016/0351 (COD)

Bruxelles, 9.11.2016

SWD(2016) 371 final

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI

care însoţeşte documentul

Propunere de
REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPENA ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) 2016/1036 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene și a Regulamentului (UE) 2016/1037 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unor subvenții din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene

{COM(2016) 721 final}
{SWD(2016) 370 final}
{SWD(2016) 372 final}


Fișă rezumat

Evaluare a impactului privind o eventuală schimbare în metodologia de calculare a dumpingului cu privire la Republica Populară Chineză (și la alte țări fără economie de piață).

A. Necesitatea unei acțiuni

De ce? Care este problema abordată?

O măsură tranzitorie, inclusă în secțiunea 15 din Protocolul de aderare a Chinei la OMC, a permis utilizarea unei metodologii specifice pentru calcularea dumpingului. Având în vedere denaturările masive din economia chineză, prețurile și costurile din China nu sunt considerate a fi fiabile și marja de dumping este calculată în investigațiile UE în materie de apărare comercială (trade defence = TD) pe baza prețurilor și costurilor dintr-o țară terță cu economie de piață (țară analogă). Ca urmare a expirării anumitor dispoziții din secțiunea 15 în decembrie 2016, ar putea fi necesar să se modifice metodologia respectivă. Cu toate acestea, întrucât denaturările din economia chineză continuă să existe, utilizarea prețurilor și costurilor chineze pentru calcularea dumpingului ar conduce, în multe cazuri, la o subestimare considerabilă a marjei reale a dumpingului, și orice măsuri impuse pe această bază nu ar fi eficiente pentru remedierea prejudiciului cauzat de importurile care fac obiectul unui dumping. Acest lucru ar avea un impact negativ semnificativ asupra competitivității industriei UE (aproximativ 50 % din măsurile de apărare comercială în vigoare se referă la importuri din China). În conformitate cu un studiu independent, nivelurile taxelor ar putea să scadă cu până la 30 de puncte procentuale, punând în pericol aproximativ 200 000 de locuri de muncă din UE.

Ce se așteaptă de la această inițiativă?

Principalele obiective sunt promovarea comerțului liber și echitabil și creșterea competitivității UE, creșterea economică și crearea/păstrarea locurilor de muncă în UE. Prin urmare, în timp ce se abordează în mod adecvat expirarea anumitor dispoziții din secțiunea 15 din Protocolul de aderare a Chinei la OMC, trebuie asigurată menținerea eficienței instrumentelor de apărare comercială (trade defence instruments = TDI) ale UE. În acest scop, este de dorit să se furnizeze un răspuns eficace denaturărilor persistente din economia chineză și să se asigure un remediu adecvat pentru a compensa prejudiciul cauzat de bunurile de import comercializate în mod neloial (și anume, importurile care fac obiectul unui dumping/care sunt subvenționate). În același timp ar trebui să fie menținute legături strânse cu China, pe baza intereselor reciproce.

Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE? 

În temeiul articolului 5 alineatul (3) din TUE, principiul subsidiarității nu se aplică în domeniile care sunt de competența exclusivă a UE. În conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (e) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, politica comercială comună intră în sfera de competență exclusivă a UE. Articolul 207 din TFUE prevede, în plus, că „măsurile de protecție comercială, printre care cele și care se adoptă în caz de dumping și de subvenții” se întemeiază pe principiile uniforme ale politicii comerciale comune. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică inițiativei de față. Uniunii Europene i se solicită să asigure conformitatea cu obligațiile internaționale ale UE.

B. Soluții

Ce opțiuni de politică legislative și nelegislative au fost luate în considerare? Există o opțiune preferată sau nu? De ce? 

Impactul celor trei opțiuni de politică a fost analizat și comparat:

-Opțiunea 1: (scenariul de bază) conform căruia nu se efectuează nicio modificare de politică. Totuși, acest lucru nu este considerat ca fiind o opțiune tipică de status quo, întrucât anumite dispoziții din secțiunea 15 vor expira definitiv și astfel, cadrul politic și cel juridic se vor schimba.

-Opțiunea 2: aplicarea metodologiei standard ar însemna tratarea Chinei în același mod ca orice alt stat cu economie de piață membru al OMC, ceea ce ar slăbi în mod semnificativ instrumentele de apărare comercială ale UE.

-Opțiunea 3: constă dintr-o nouă metodologie care permite captarea eficientă a denaturărilor care nu relevă de piață și consolidarea în continuare a instrumentelor de apărare comercială. Subopțiunea 3.1 constă din două elemente: abordarea denaturărilor și perioadelor de tranziție pentru a asigura eficacitatea măsurilor deja puse în aplicare. Subopțiunea 3.2 se referă la regula taxei celei mai mici și la elementul antisubvenție.

Opțiunea 3 (cele 2 subopțiuni combinate) este opțiunea preferată. Acesta este cea mai în măsură să contribuie la îndeplinirea obiectivelor stabilite.

Care sunt susținătorii fiecărei opțiuni? 

Unele părți interesate (în special din industrie) par să prefere opțiunea 1 - nicio modificare. Cu toate acestea, implicațiile juridice și politice ale acestei opțiuni pot fi considerabile.

Opțiunea 2 este susținută de unii importatori și comercianți. Cu toate acestea, ea ar duce la slăbirea instrumentelor de apărare comercială (TDI) ale UE, la reducerea nivelului taxelor și, prin urmare, la sporirea volumului de importuri la prețuri mai mici. Ea ar reduce în mod semnificativ competitivitatea industriei UE și ar pune în pericol un număr semnificativ de locuri de muncă.

Opțiunea 3 răspunde poziției adoptate de multe dintre părțile interesate, care insistă asupra menținerii eficacității TDI, doresc să beneficieze de o bază solidă din punct de vedere juridic și preferă să evite o deteriorare a relațiilor cu China.

C. Impactul opțiunii preferate

Care sunt avantajele opțiunii preferate (dacă există, în caz contrar, care sunt avantajele opțiunilor principale)? 

Subopțiunea 3.1 ar conduce la niveluri de taxe relativ mai mici (cu aproximativ 4 %) comparativ cu metodologia actuală. Subopțiunea 3.2 ar duce la o creștere a nivelului taxelor cu aproximativ 8 %. Astfel, se preconizează ca impactul economic și social al celor două subopțiuni combinate să fie neutru. Prin urmare, nivelurile actuale de ocupare a forței de muncă vor fi menținute. Întrucât impactul macroeconomic al TDI este relativ mic (2 - 5 % din totalul schimburilor comerciale cu China sunt afectate de măsurile de apărare comercială), este foarte dificil să se cuantifice orice efect al unei schimbări de metodologie asupra mediului. Se poate afirma că producția în UE este mai ecologică decât în China și că sporirea transporturilor are un efect negativ asupra emisiilor de CO2 și amprentei de carbon.

Principalele grupuri de beneficiari sunt industria și angajații din UE. Competitivitatea industriei ar fi asigurată/sporită și locurile de muncă ar fi menținute.

Care sunt costurile opțiunii preferate (dacă există, în caz contrar, care sunt costurile opțiunilor principale)? 

Efectele opțiunii 3 sunt, în general, pozitive. Orice impact negativ poate fi resimțit de către importatori/comercianți datorită taxelor antidumping puțin mai ridicate în anumite cazuri comparativ cu actualele niveluri ale taxelor. Cu toate acestea, acest impact negativ este limitat, deoarece nivelurile taxelor ar crește doar ușor și, în cele mai multe cazuri, importatorii și comercianții au posibilitatea de a trece la alte surse de aprovizionare (care nu fac obiectul taxelor de protecție comercială).

În cadrul inițiativei, nu se preconizează costuri de asigurare a conformității deoarece procesul de investigație (colectarea datelor, calcule etc.) nu se va schimba pentru părți, în comparație cu practica actuală.

Care va fi impactul asupra societăților comerciale, IMM-urilor și microîntreprinderilor?

IMM-urile sunt afectate în mod diferit de TDI, în funcție de situația lor de producător, utilizator sau importator/comerciant. De regulă, produsele supuse măsurilor de apărare comercială sunt produse pentru utilizatorii industriali, iar IMM-urile și microîntreprinderile de multe ori nu sunt vizate în mod direct. Cu toate acestea, în anumite sectoare (de exemplu, veselă, biciclete), măsurile de protecție comercială pot fi esențiale pentru supraviețuirea unei industrii, fapt valabil pentru întreprinderile mai mari, cât și pentru IMM-uri. Din cauza dimensiunii și structurii lor specifice, IMM-urile tind să fie mai vulnerabile la schimbări și, prin urmare, IMM-urile ar putea fi afectate mai mult de orice schimbare de metodologie comparativ cu întreprinderile mai mari.

Vor exista incidențe semnificative asupra bugetelor și administrațiilor naționale?

Nu se preconizează nicio incidență semnificativă în această privință. Orice creștere a volumului de muncă pentru autoritatea responsabilă cu ancheta (serviciile Comisiei) din cauza unei noi metodologii se preconizează a fi compensată prin avantajul de a nu mai utiliza metodologia țării analoge (ancheta și verificarea la fața locului în țara analogă nu ar mai fi necesară).

Vor exista alte efecte semnificative? 

Se preconizează că opțiunea 3 va menține/crește competitivitatea industriei din UE. De asemenea, aceasta ar evita orice dezavantaj pentru UE, în comparație cu alți membri ai OMC (de exemplu, SUA, Japonia, care nu preconizează să își modifice metodologia în acest stadiu). Aceste țări ar impune taxe mai mari decât UE (dacă ar utiliza metodologia standard), ceea ce ar putea conduce la o scădere a schimburilor comerciale cu UE.

D. Măsuri ulterioare

Când va fi revizuită politica?

Se are în vedere revizuirea politicii după cinci ani, ceea ce ar permite o perioadă suficientă pentru a se asigura disponibilitatea unor date relevante.

Top