Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(27)

    Raportul privind conturile anuale ale Agenției Europene a Căilor Ferate pentru exercițiul financiar 2014, însoțit de răspunsul agenției

    JO C 409, 9.12.2015, p. 238–246 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.12.2015   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 409/238


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale Agenției Europene a Căilor Ferate pentru exercițiul financiar 2014, însoțit de răspunsul agenției

    (2015/C 409/27)

    INTRODUCERE

    1.

    Agenția Europeană a Căilor Ferate (denumită în continuare „agenția”), cu sediul la Lille și la Valenciennes, a fost instituită prin Regulamentul (CE) nr. 881/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (1). Sarcina agenției este de a crește nivelul de interoperabilitate a sistemelor feroviare și de a dezvolta o abordare comună privind siguranța, pentru a contribui la crearea unui sector feroviar european mai competitiv, care să garanteze un înalt nivel de siguranță (2).

    INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

    2.

    Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale agenției. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori, precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    3.

    În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

    (a)

    conturile anuale ale agenției, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2014; și

    (b)

    legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

    Responsabilitatea conducerii

    4.

    Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale agenției, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (5):

    (a)

    Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale agenției includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale agenției după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a agenției.

    (b)

    Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

    Responsabilitatea auditorului

    5.

    Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale agenției și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

    6.

    Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor. La întocmirea prezentului raport și a declarației de asigurare, Curtea a luat în considerare activitatea de audit desfășurată de auditorul extern independent cu privire la conturile agenției, în conformitate cu prevederile articolului 208 alineatul (4) din Regulamentul financiar al UE (8).

    7.

    Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

    Opinia privind fiabilitatea conturilor

    8.

    În opinia Curții, conturile anuale ale agenției prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2014, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

    Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

    9.

    În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2014 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

    10.

    Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ

    11.

    Nivelul global al creditelor angajate era ridicat, situându-se la 97 %. Cu toate acestea, nivelul creditelor angajate reportate era de asemenea ridicat pentru bugetul operațional (titlul III), situându-se la 2,2 milioane de euro sau 37,7 % (1,6 milioane de euro sau 25 % în 2013), această situație fiind determinată de întârzierile înregistrate în cadrul unor proiecte operaționale (siguranță, Sistemul european de management al traficului feroviar – ERTMS) și în cadrul unor proiecte informatice. Această situație contravine principiului bugetar al anualității.

    ALTE OBSERVAȚII

    12.

    La punerea în aplicare a unui contract-cadru multiplu privind urmărirea implementării proiectelor aferente ERTMS, agenția a redeschis o procedură competitivă pentru atribuirea unui contract specific. Cu toate acestea, atât ponderea excesivă acordată calității, cât și valoarea maximă ridicată a contractului în cadrul noii proceduri de ofertare au determinat depunerea de oferte financiare apropiate de valoarea maximă a contractului. Aceasta contravine obiectivului redeschiderii unei proceduri de ofertare, și anume garantarea concurenței prin preț.

    SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIILE ANTERIOARE

    13.

    Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiile anterioare.

    Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Milan Martin CVIKL, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 8 septembrie 2015.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte


    (1)  JO L 220, 21.6.2004, p. 3.

    (2)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile agenției.

    (3)  Acestea cuprind bilanțul, situația performanței financiare, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

    (4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

    (5)  Articolele 39 și 50 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1271/2013 al Comisiei (JO L 328, 7.12.2013, p. 42).

    (6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

    (7)  Articolul 107 din Regulamentul (UE) nr. 1271/2013.

    (8)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).


    ANEXA I

    Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

    Exercițiul

    Observația Curții

    Stadiul acțiunii corective

    (finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

    2011

    Regulamentul de înființare a agenției stabilește perioade maxime de angajare a personalului temporar recrutat de agenție din rândul specialiștilor din sectorul feroviar. Pentru a fi în conformitate cu dispozițiile acestui regulament, agenția va trebui să înlocuiască jumătate din personalul său operațional în perioada 2013-2015, ceea ce poate cauza perturbări majore la nivelul activităților operaționale ale agenției (1).

    În desfășurare

    2011

    Se pot aduce ameliorări în ceea ce privește procedurile de recrutare ale agenției, cu scopul de a se asigura o transparență deplină și un tratament perfect egal al candidaților. Cu titlu de exemplu, anunțurile de posturi vacante nu furnizau informații cu privire la cerința referitoare la numărul minim de ani de studii postliceale sau universitare, cerință care era însă utilizată drept criteriu de selecție. Nu s-au stabilit înainte de examinarea candidaturilor nici notele de trecere pentru interviuri și pentru listele de rezervă, nici punctajul acordat criteriilor de selecție, nici întrebările pentru testele orale și scrise și nici ponderea testelor scrise în raport cu cele orale.

    În desfășurare

    2012

    Agenția nu își respectă standardul de control intern referitor la continuitatea activității: nu există niciun plan aprobat de asigurare a continuității activității informatice sau de recuperare în caz de dezastru.

    Finalizată

    2013

    Se pot aduce îmbunătățiri în ceea ce privește exactitatea și consemnarea documentară a informațiilor utilizate în cadrul procedurilor de achiziții desfășurate de agenție.

    Finalizată

    2013

    Potrivit regulamentului de înființare a agenției (1), personalul acesteia este format din:

    angajați temporari, recrutați de către agenție pentru o perioadă de cel mult cinci ani din rândul profesioniștilor din domeniul feroviar pe baza calificărilor și experienței pe care aceștia le au în domeniul siguranței feroviare și interoperabilității;

    funcționari desemnați sau detașați de Comisie sau de statele membre pe o perioadă de cel mult cinci ani; și

    alte categorii de angajați, pentru îndeplinirea unor sarcini de secretariat sau de punere în aplicare.

    La sfârșitul exercițiului 2013, 136 de angajați temporari își desfășurau activitatea în cadrul agenției. Regulamentul de înființare prevede, de asemenea, că, pe durata primilor 10 ani de funcționare a agenției, perioada de cinci ani pentru acești angajați poate fi extinsă cu cel mult trei ani atunci când acest lucru este necesar pentru garantarea continuității activității. Agenția a utilizat această opțiune ca practică standard până la jumătatea anului 2013. Mai mult, în perioada septembrie 2013-martie 2014, agenția a angajat din nou patru angajați temporari (pentru o perioadă de opt ani) ale căror contracte cu agenția se încheiaseră în 2013, după perioada maximă de opt ani.

    În 2013, agenția a adoptat o nouă decizie de comun acord cu Consiliul său de administrație și cu Comisia, potrivit căreia angajații temporari pot beneficia de contracte pe durată nedeterminată. Propunerea de modificare a regulamentului de înființare a agenției cuprinde dispoziții similare, însă nu este clar dacă și când această propunere va fi adoptată de către Parlament și Consiliu.

    În desfășurare

    2013

    Agenția are sediul la Lille și la Valenciennes. După cum a menționat Curtea în raportul său anual specific pentru exercițiul financiar 2006, costurile ar putea fi, probabil, reduse dacă toate operațiunile ar fi centralizate într-un singur loc. Aceasta ar putea, de asemenea, să faciliteze încheierea cu statul membru gazdă a unui acord detaliat privind sediul, clarificându-se astfel condițiile în care funcționează agenția și personalul acesteia.

    În desfășurare


    (1)  Articolul 24 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 881/2004.


    ANEXA II

    Agenția Europeană a Căilor Ferate (Lille și Valenciennes)

    Competențe și activități

    Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

    [articolul 91 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene]

    „În vederea punerii în aplicare a articolului 90 și ținând seama de aspectele speciale privind transporturile, Parlamentul European și Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară și după consultarea Comitetului Economic și Social și a Comitetului Regiunilor, stabilesc:

    (a)

    norme comune aplicabile transporturilor internaționale, efectuate dinspre sau către teritoriul unui stat membru ori prin traversarea teritoriului unuia sau al mai multor state membre;

    (b)

    condițiile de admitere a transportatorilor nerezidenți pentru a efectua transporturi naționale într-un stat membru;

    (c)

    măsurile care permit îmbunătățirea siguranței transporturilor;

    (d)

    orice altă dispoziție utilă.”

    Competențele agenției

    [Regulamentul (CE) nr. 881/2004 al Parlamentului European și al Consiliului]

    Obiective

    Să contribuie, cu privire la problemele tehnice, la punerea în aplicare a legislației Uniunii ce vizează:

    îmbunătățirea poziției concurențiale a sistemelor feroviare;

    dezvoltarea unei abordări comune a siguranței la nivelul sistemului feroviar european

    pentru a contribui la crearea unei zone feroviare europene fără frontiere și la garantarea unui înalt nivel de siguranță.

    Sarcini

    1.

    Să adreseze recomandări Comisiei cu privire la:

    metodele de siguranță comune (MSC) și obiectivele de siguranță comune (OSC) prevăzute de Directiva privind siguranța feroviară (2004/49/CE);

    certificatele de siguranță și măsurile în domeniul siguranței;

    elaborarea specificațiilor tehnice de interoperabilitate;

    competențele profesionale;

    înregistrarea materialului rulant.

    2.

    Să emită avize cu privire la:

    normele de siguranță naționale;

    monitorizarea calității activității organismelor notificate;

    interoperabilitatea rețelei transeuropene.

    3.

    Să coordoneze organismele naționale:

    Coordonarea autorităților naționale de siguranță și a organismelor de anchetă naționale (astfel cum sunt descrise acestea la articolele 17 și 21 din Directiva 2004/49/CE).

    4.

    Publicații și baze de date:

    raport privind performanța în ceea ce privește siguranța (o dată la doi ani);

    raport cu privire la stadiul interoperabilității (o dată la doi ani);

    bază de date publică conținând documente privind siguranța;

    registru public al documentelor privind interoperabilitatea.

    Organizare

    Consiliul de administrație

    Este compus din câte un reprezentant al fiecărui stat membru, patru reprezentanți ai Comisiei și șase reprezentanți, fără drept de vot, din partea sectoarelor profesionale vizate.

    Directorul

    Numit de Consiliul de administrație pe baza unei propuneri din partea Comisiei.

    Auditul extern

    Curtea de Conturi Europeană.

    Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

    Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

    Resurse puse la dispoziția agenției în 2014 (2013)

    Buget

    25,7(25,8) milioane de euro

    Situația personalului la 31 decembrie 2014

    Posturi prevăzute în schema de personal: 140 (143)

    Posturi ocupate la 31 decembrie 2014: 132 (135)

    Alte posturi: 19 (15)

    Total personal: 151 (150), repartizat după cum urmează:

    sarcini operaționale: 117 (116)

    sarcini administrative: 34 (34)

    Produse și servicii furnizate în 2014

    Elaborarea unui plan de program care să stabilească etapele necesare pentru emiterea unui certificat unic de siguranță.

    Monitorizarea performanțelor în materie de siguranță și raportarea la fiecare doi ani cu privire la aceste performanțe.

    Evaluarea transpunerii Directivei privind siguranța feroviară.

    Audituri din partea autorităților naționale de siguranță.

    Evaluări din partea organismelor de anchetă naționale.

    Elaborarea unei recomandări privind o metodă revizuită de siguranță comună pentru evaluarea obiectivelor de siguranță comune (OSC) și a valorilor naționale de referință (VNR).

    Raportarea anuală privind obiectivele de siguranță comune.

    Desfășurarea unui proiect-pilot privind o nouă matrice de monitorizare în materie de reglementare.

    Revizuirea, de către autoritățile naționale de siguranță, a cadrului actual privind evaluarea și supervizarea.

    Implementarea unor specificații tehnice de interoperabilitate (STI) cu un domeniu de aplicare teritorială extins și furnizarea de orientări, sprijin și consiliere sectorului feroviar și statelor membre în vederea implementării STI pentru aplicațiile telematice.

    Revizuirea STI privind persoanele cu mobilitate redusă.

    Finalizarea aspectelor nesoluționate.

    Dezvoltarea bazei de date a documentelor de referință.

    Facilitarea autorizațiilor pentru testarea „ghișeului unic”.

    Facilitarea migrării la cel de al patrulea pachet feroviar.

    Monitorizarea dezvoltării, testării și implementării sistemului ERTMS.

    Elaborarea unei foi de parcurs care să permită comunicațiile Sistemului european de control al trenurilor (ETCS) privind tehnologiile radio cu comutare de pachete.

    Elaborarea și publicarea de documente de orientare în scopul simplificării și al standardizării elementelor care țin de inginerie în raport cu sistemul ERTMS.

    Sprijinirea operațiunilor armonizate cu ERTMS.

    Cooperare cu Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (INEA) la evaluarea unor proiecte specifice ERTMS.

    Implementarea continuă a unor instrumente și resurse corespunzătoare cu scopul de a deveni o organizație modernă, capabilă să se adapteze prompt la orice schimbare.

    Sursa: Anexă furnizată de agenție.


    RĂSPUNSUL AGENȚIEI

    11.

    Agenția a luat notă de observația Curții și a continuat să îmbunătățească urmărirea execuției bugetare, în special în cazul titlului III, ceea ce ar trebui să ajute în viitor la atingerea unui nivel acceptabil de credite reportate.

    12.

    Agenția a luat notă de observația Curții și pregătește un ghid intern privind redeschiderea unei proceduri competitive pentru o mai bună garantare a concurenței prin preț.


    Top