Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(06)

Raportul privind conturile anuale ale Colegiului European de Poliție pentru exercițiul financiar 2014, însoțit de răspunsul colegiului

JO C 409, 9.12.2015, p. 46–55 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.12.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 409/46


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Colegiului European de Poliție pentru exercițiul financiar 2014, însoțit de răspunsul colegiului

(2015/C 409/06)

INTRODUCERE

1.

Colegiul European de Poliție (denumit în continuare „colegiul”), cu sediul la Budapesta, a fost instituit prin Decizia 2000/820/JAI a Consiliului, abrogată și înlocuită în 2005 prin Decizia 2005/681/JAI a Consiliului (1). Misiunea colegiului este de a funcționa ca o rețea, reunind institutele naționale de formare a cadrelor de poliție din statele membre cu scopul de a asigura sesiuni de formare, pe baza unor standarde comune, pentru înalții responsabili de poliție (2). Contabilul Comisiei a fost numit în funcția de contabil al colegiului începând cu 1 aprilie 2014.

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

2.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale colegiului. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori, precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

3.

În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

(a)

conturile anuale ale colegiului, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2014; și

(b)

legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

4.

Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale colegiului, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (5):

(a)

Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale colegiului includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Colegiul a delegat contabilului Comisiei aceste responsabilități prin intermediul unui acord privind nivelul serviciilor. Directorul aprobă conturile anuale ale colegiului după ce contabilul acestuia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a colegiului.

(b)

Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

Responsabilitatea auditorului

5.

Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale colegiului și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

6.

Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor. La întocmirea prezentului raport și a declarației de asigurare, Curtea a luat în considerare activitatea de audit desfășurată de auditorul extern independent cu privire la conturile colegiului, în conformitate cu prevederile articolului 208 alineatul (4) din Regulamentul financiar al UE (8).

7.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

8.

În opinia Curții, conturile anuale ale colegiului prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acestuia la 31 decembrie 2014, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

9.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2014 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

10.

Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ

11.

Rata de anulare a creditelor angajate ce fuseseră reportate din 2013 a fost ridicată, și anume de 15 % (1 29  828 de euro), în principal din cauza anulării proiectului Matrix (15  090 de euro) și a costurilor mai mici decât cele estimate care trebuiau rambursate în baza acordurilor de grant din 2013 (57  285 de euro). Proiectul Matrix a fost anulat în cursul fazei sale inițiale deoarece nu răspundea nevoilor operaționale. Colegiul ar fi putut evita această situație dacă ar fi realizat o analiză adecvată a utilizatorilor vizați. Supraestimarea costurilor aferente granturilor indică necesitatea de a se obține informații mai exacte din partea beneficiarilor granturilor acordate de colegiu.

12.

Nivelul creditelor angajate reportate era ridicat pentru titlul II (cheltuieli administrative), și anume de 3 83  940 de euro, respectiv 59 % (în 2013: 1 45  414 euro, respectiv 30 %). Această situație se datorează, în mare parte, unei mari cantități de mobilier și de echipament informatic, precum și mentenanței aferente, care au fost comandate pentru noul sediu al colegiului în ultimul trimestru al anului 2014, dar care nu au fost livrate și/sau achitate înainte de sfârșitul exercițiului (procesul de mutare a sediului colegiului la Budapesta a fost finalizat în octombrie 2014).

SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIILE ANTERIOARE

13.

Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiile anterioare.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Milan Martin CVIKL, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 8 septembrie 2015.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  JO L 256, 1.10.2005, p. 63.

(2)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile colegiului.

(3)  Acestea cuprind bilanțul, situația performanței financiare, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

(4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

(5)  Articolele 39 și 50 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1271/2013 al Comisiei (JO L 328, 7.12.2013, p. 42).

(6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

(7)  Articolul 107 din Regulamentul (UE) nr. 1271/2013.

(8)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).


ANEXA I

Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

Exercițiul

Observația Curții

Stadiul acțiunii corective

(finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

2011

Nivelul ridicat al transferurilor bugetare indică deficiențe la nivelul planificării bugetului și contravine principiului specializării creditelor.

Finalizată

2011

Sediul colegiului este situat la Bramshill, în incinta spațiilor aparținând instituției National Policing Improvement Agency (NPIA) din Regatul Unit. Încheierea activităților NPIA este prevăzută pentru sfârșitul anului 2012 și nu este clar până când colegiul va putea continua să utilizeze spațiile de care dispune în prezent.

Finalizată

2012

Din creditele angajate care au fost reportate din 2011 și a căror valoare se ridica la 1,7 milioane de euro, 0,7 milioane de euro (41,2 %) au fost anulate în 2012. Acest lucru a fost cauzat în principal de faptul că cheltuielile care trebuiau rambursate în baza acordurilor de grant din 2011 au fost mai mici decât se estimase (0,44 milioane de euro sau 62 % din reportările anulate).

În desfășurare

2012

În 2012, colegiul a efectuat 37 de transferuri bugetare în valoare de 1 milion de euro, dintre care 36 au avut loc în cadrul titlurilor lor respective.

Finalizată

2012

Discuțiile cu privire la viitorul colegiului, care sunt în derulare de câțiva ani, au creat o situație de incertitudine care continuă să afecteze planificarea și implementarea activităților.

Finalizată

2013

Din creditele angajate care au fost reportate din 2012 și a căror valoare se ridica la 1,7 milioane de euro, 0,3 milioane de euro (17,6 %) au fost anulate în 2013. Această situație a fost cauzată în special de faptul că cheltuielile care trebuiau rambursate în baza acordurilor de grant din 2012 au fost mai mici decât se estimase (0,21 milioane de euro sau 70 % din reportările anulate), ceea ce indică necesitatea de a obține de la beneficiari, la sfârșitul exercițiului, informații mai exacte cu privire la costurile reale suportate.

În desfășurare

2013

Nivelul creditelor angajate aferente exercițiului 2013 pentru diferitele titluri a variat între 92 % și 95 %, ceea ce indică faptul că angajamentele juridice au fost efectuate în timp util. Nivelul creditelor angajate reportate în 2014 a fost ridicat pentru titlul II (cheltuieli administrative), situându-se la 1 45  410 euro (30,5 %), dar acest lucru a fost determinat în principal de evenimente pe care colegiul nu le-a putut controla, cum ar fi plăți scadente în 2014 pentru servicii și bunuri comandate și primite în 2013, conform planificării.

Nu se aplică

2013

Procedurile de recrutare aplicate de colegiu nu sunt încă pe deplin transparente. Orientările puse la dispoziția membrilor comisiilor de selecție cu privire la evaluarea consecventă a criteriilor de selecție nu erau suficient de clare; cerințele stabilite referitor la experiența profesională nu respectau întotdeauna normele de aplicare a Statutului funcționarilor colegiului, iar documentația cu privire la procedura de recrutare era incompletă.

În desfășurare (orientările au fost introduse, însă nu sunt suficient de detaliate)


ANEXA II

Colegiul European de Poliție (Budapesta)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

(articolul 87 TFUE)

Apropierea legislațiilor

„(1)

Uniunea instituie o cooperare polițienească care implică toate autoritățile competente din statele membre, inclusiv serviciile de poliție, serviciile vamale și alte servicii specializate de aplicare a legii, în domeniul prevenirii sau al depistării și al cercetării infracțiunilor.

(2)

În înțelesul alineatului (1), Parlamentul European și Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, pot stabili măsuri referitoare la:

[...]

 

(b)

sprijinirea formării profesionale a personalului, precum și cooperarea privind schimbul de personal, echipamentele și cercetarea criminalistică;”

[...].

Competențele colegiului

(Decizia 2005/681/JAI a Consiliului)

Obiective

Scopul colegiului este de a contribui la formarea înalților responsabili de poliție ai statelor membre prin optimizarea cooperării dintre diversele componente ale acestuia. Colegiul susține și dezvoltă o abordare europeană a principalelor probleme cu care se confruntă statele membre în combaterea criminalității, în prevenirea infracțiunilor și în menținerea legii și ordinii și a siguranței publice, în special în ceea ce privește dimensiunile transfrontaliere ale acestor probleme.

Sarcini

să sporească cunoașterea sistemelor și a structurilor naționale de poliție ale altor state membre, precum și a cooperării transfrontaliere în domeniul poliției în interiorul Uniunii Europene;

să îmbunătățească cunoașterea instrumentelor internaționale și ale Uniunii Europene, în special în următoarele sectoare:

(a)

instituțiile Uniunii Europene, funcționarea și rolul acestora, precum și mecanismele decizionale și instrumentele juridice ale Uniunii Europene, în special în ceea ce privește implicațiile acestora pentru cooperarea în domeniul aplicării legii;

(b)

obiectivele, structura și funcționarea Europol, precum și modalitățile de maximizare a cooperării dintre Europol și serviciile competente de aplicare a legii din statele membre în combaterea criminalității organizate;

(c)

obiectivele, structura și funcționarea Eurojust;

să asigure cursuri de formare corespunzătoare cu privire la respectarea garanțiilor democratice, în special cu referire la drepturile la apărare.

Organizare

Consiliul de administrație

Componență

Câte o delegație din fiecare stat membru.

Fiecare delegație are dreptul la un vot. Reprezentanții Comisiei Europene, ai Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene și ai Europol sunt invitați să asiste la întruniri ca observatori fără drept de vot.

Directorul

Gestionează activitatea colegiului și este numit și demis din funcție de Consiliul de administrație.

Auditul extern

Curtea de Conturi Europeană.

Auditul intern

Serviciul de Audit Intern al Comisiei Europene.

Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

Resurse puse la dispoziția colegiului în 2014 (2013)

Bugetul

8,8(8,4) milioane de euro

Situația personalului

Schema de personal pentru 2014 prevedea 27 (28) de agenți temporari.

În plus, au fost prevăzute în buget 10 (10) posturi de agenți contractuali.

Statele membre au detașat în total 5,5 (5) experți naționali în cursul exercițiului.

Produse și servicii furnizate în 2014 (2013)

Cursuri, seminare și conferințe

Colegiul a desfășurat în total 71 (72) de activități în săli de curs (cursuri, seminare și conferințe). În urma analizei evaluărilor privind activitățile desfășurate, se constată faptul că nivelul general de satisfacție privind activitățile colegiului și rezultatele obținute în materie de învățare a rămas foarte bun, situându-se la 94 % (94 %).

Colegiul a reunit 2  098(2  251) de participanți din cadrul organismelor de aplicare a legii, depășind astfel nivelul-țintă vizat, precum și 710 (707) formatori din 34 (42) de țări (state membre ale UE și țări terțe) și din cadrul a 24 (21) de organisme ale UE și internaționale.

Rata de participare (numărul de participanți în raport cu numărul de locuri disponibile) a rămas la un nivel ridicat, fiind de 108 % (116 %), ceea ce indică o cerere excepțională de formări organizate de colegiu. Colegiul însuși a organizat 11 (19) activități în sprijinul rețelei și a inițiat o procedură de depunere a cererilor în vederea încheierii unor acorduri de grant pentru 2014. Consiliul de administrație a adăugat în noiembrie șase cursuri suplimentare la lista de activități. Aceste cursuri vor fi organizate până la mijlocul lunii februarie 2015, urmând să fie contabilizate și raportate în statisticile pentru 2015.

Relații externe

În 2014, colegiul și-a continuat cooperarea fructuoasă cu țări candidate și cu țări potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană, cu țări incluse în politica europeană de vecinătate și în Parteneriatul estic, precum și cu parteneri strategici, cu agenții din domeniul justiției și afacerilor interne și cu instituții ale UE, inclusiv cu Serviciul European de Acțiune Externă.

În 2014, colegiul a încheiat negocierile în vederea a două acorduri de lucru cu fosta Republică iugoslavă a Macedoniei și cu Bosnia și Herțegovina. Primul acord a fost semnat în decembrie 2014, iar al doilea se află în așteptarea schimbului de scrisori.

Colegiul a elaborat o matrice pentru cursuri de formare profesională, care indică stadiul activităților de formare organizate de rețeaua agențiilor din domeniul justiției și afacerilor interne. Scopul acestei matrice este de a îmbunătăți coordonarea și sinergiile potențiale, în conformitate cu Programul de formare în materie de aplicare a legii (Law Enforcement Training Scheme – LETS).

În 2014, colegiul a sprijinit șapte proiecte de consolidare a capacităților, care au fost implementate de statele membre ale UE sau de către organizații internaționale; sfera de aplicare a acestor proiecte a inclus, de exemplu, metodologii de învățare online (e-learning), formarea în ceea ce privește lupta împotriva exploatării sexuale a copiilor, gestionarea civilă a crizelor și alte teme importante privind activitatea poliției.

Elaborarea de manuale și de programe (comune) în domeniul formării

În 2014, au fost actualizate două programe comune, unul dintre acestea (Spălarea de bani) fiind adoptat în august 2014 odată cu alte trei programe care fuseseră actualizate în 2013 (Combaterea terorismului, Traficul de droguri și Eurojust). Cealaltă programă, referitoare la traficul de ființe umane, a fost finalizată la sfârșitul lunii octombrie și a fost înaintată Consiliului de administrație pentru o procedură scrisă în vederea adoptării în ianuarie 2015. La sfârșitul anului 2014, fuseseră adoptate în total nouă programe comune ale colegiului.

A fost inaugurată o nouă secțiune în cadrul instrumentului Learning Management System (Sistemul de gestionare a învățării – LMS) pentru programa comună din cadrul platformei pentru educatori. Scopul acestei secțiuni este de a deveni o sursă de materiale și de contribuții în ceea ce privește formarea referitor la temele programei comune. Până în prezent, au devenit disponibile online următoarele șase programe comune: CC05A Combaterea terorismului, CC05D Etică și integritate în poliție, CC06A Violență domestică, CC06B Spălarea de bani, CC07A Gestionarea civilă a crizelor și CC07B Traficul de droguri.

CC05C privind Europol și CC06C privind Traficul de ființe umane vor fi disponibile online de îndată ce vor fi finalizate și adoptate; CC13A privind Eurojust urmează să fie disponibilă online începând cu luna ianuarie.

Manualul pentru formatorii SIRENE a fost actualizat și va fi redistribuit după publicarea sa în format tipărit de către Oficiul pentru Publicații la începutul anului 2015.

Cercetare și știință

S-au elaborat și publicat pe site-ul web și în format tipărit două numere noi (nr. 10 și 11) ale publicației European Police Science and Research Bulletin (Buletinul european privind cercetarea și știința în domeniul polițienesc).

Numărul experților înregistrați în baza de date care conține informații cu privire la profesori, formatori și cercetători crescuse la 293 la sfârșitul anului 2014.

Corespondenții naționali în domeniul cercetării și științei și-au finalizat prezentarea planurilor naționale de punere în aplicare.

Colegiul a oferit acces utilizatorilor rețelei sale electronice e-Net la conținutul a nouă reviste profesionale și academice care au ca temă știința în domeniul polițienesc și care fac obiectul unor evaluări inter pares.

Programul european de schimb pentru personalul din domeniul polițienesc

Programul european de schimb pentru personalul din domeniul polițienesc pentru 2014, derulat de colegiu, a cuprins șase segmente:

un segment general dedicat înalților responsabili de poliție;

un segment dedicat comandanților;

un segment dedicat formatorilor;

un segment dedicat cercetătorilor;

un segment dedicat cooperării între agenții;

un segment dedicat țărilor incluse în politica europeană de vecinătate și Balcanilor de Vest.

Programul a inclus teme care rezultă din prioritățile Programului de la Stockholm, din ciclul de politici ale UE, precum și din solicitările adresate de statele membre. Vizitele de schimb au fost organizate pe o bază bilaterală, având o durată de șase zile/cinci nopți.

S-au reunit 312 (444) de participanți din toate statele membre ale UE, din țările candidate, din țările care fac parte din politica europeană de vecinătate estică și din țările din Balcanii de Vest, participarea depășind nivelul-țintă anual. Programul a avut la dispoziție un buget puțin mai mare de 3 55  000 de euro (6 00  000 de euro) finanțat de colegiu, iar rata de utilizare a acestuia a fost de 85 % (95 %).

Procesul de obținere a feedbackului este încă în curs de desfășurare, însă, până în prezent, se conturează un nivel general de satisfacție de aproximativ 91 % (98 %).

Rețeaua electronică (e-Net)

După problemele apărute în 2013, funcționarea rețelei a fost foarte puțin afectată în 2014. În 2014, a fost lansat proiectul Review and update of e-Net user Management (Examinarea și actualizarea sistemului de gestionare a utilizatorilor e-Net), al cărui scop a fost identificarea conturilor e-Net neutilizate și dezactivate în vederea ștergerii lor, ameliorarea fluxului de înregistrare în rețea și actualizarea instrumentelor de gestionare a utilizatorilor aflate la dispoziția managerilor e-Net din statele membre și din organizațiile partenere, precum și din cadrul colegiului.

În cursul anului 2014, versiunea instrumentului Learning Management System (LMS) disponibil pe e-Net a fost actualizată la Moodle 2.7, care aduce noi îmbunătățiri legate de securitate. Această versiune a LMS include sprijin pe termen lung din partea sediului central al Moodle până în mai 2017.

Învățare online (e-Learning)

În 2014, accesarea modulelor online ale LMS a fost îmbunătățită cu ajutorul unei noi interfețe grafice pentru utilizatori, facilitând astfel identificarea de către utilizatorii e-Net a modulelor pe care doresc să le utilizeze.

Colegiul a sprijinit proiectul Erasmus E-Campus Policing Europe (Un mediu virtual de învățare pentru studenții europeni din domeniul polițienesc), al cărui obiectiv este dezvoltarea și furnizarea de activități de învățare pe teme de cooperare transfrontalieră în domeniul polițienesc. Realizarea vizată în cadrul proiectului este un modul care constă în activități de învățare: acesta este dotat cu o interfață adaptată utilizatorului și oferă sprijin online sub forma unui curs în cadrul instrumentului LMS al colegiului, având drept grup-țintă formatori din domeniul polițienesc și al aplicării legii. În luna septembrie, acest modul a fost pus la dispoziția tuturor utilizatorilor e-Net înregistrați.

Colegiul a sprijinit dezvoltarea a trei module online în cadrul proiectului ISEC intitulat Developing e-Learning Modules on Cross-Border Police Cooperation Tools for Police Education (Dezvoltarea de module de învățare online în ceea ce privește instrumentele de cooperare transfrontalieră polițienească pentru formarea poliției). Modulele au fost concepute pentru teme precum urmărirea, patrulele mixte și schimbul de informații și de date. În prezent, sunt disponibile 23 (19) module online.

În 2014, s-au actualizat trei module online ale colegiului: Ciclul de politici ale UE privind criminalitatea internațională organizată și gravă, Seminare online pentru educatori și Sprijinul LMS pentru activitățile organizate în săli de curs în 2014 de către colegiu.

În cursul anului 2014, un total de 2  513 (1  994) de utilizatori unici au vizitat modulele de învățare online și s-au organizat 54 (31) de seminare online (webinars), la care au participat 5  399 (3  562) de persoane. Platforma utilizată pentru seminarele online a fost cea care a atras cel mai mare număr de utilizatori în 2014.

De asemenea, în 2014, au fost active 14 platforme destinate comunităților de practică, în cadrul cărora 2  588(2  063) de profesioniști cu interese comune în diferite domenii legate de poliție și de învățământul polițienesc au făcut schimb de informații și au învățat din experiențele și cunoștințele fiecăruia dintre ei.

Sursa: Anexă furnizată de colegiu.


RĂSPUNSUL COLEGIULUI

11.

Colegiul a luat notă de observațiile Curții. Măsurile introduse de CEPOL în ultimii ani au dus la reducerea semnificativă a fondurilor reportate și anulate. Ne angajăm să sporim și mai mult și să menținem conformitatea cu principiul bugetar al anualității prevăzut în regulamentul financiar.


Top