Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014SC0117

    DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoțește documentul Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind instalațiile pe cablu care transportă persoane și de abrogare a Directivei 2000/9/CE privind instalațiile pe cablu care transportă persoane

    /* SWD/2014/0117 final */

    52014SC0117

    DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoțește documentul Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind instalațiile pe cablu care transportă persoane și de abrogare a Directivei 2000/9/CE privind instalațiile pe cablu care transportă persoane /* SWD/2014/0117 final */


    DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

    REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI

    care însoțește documentul

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    privind instalațiile pe cablu care transportă persoane și de abrogare a Directivei 2000/9/CE privind instalațiile pe cablu care transportă persoane

    Declinarea responsabilității: Prezentul rezumat angajează numai serviciile Comisiei implicate în elaborarea sa și nu aduce atingere formei finale a niciunei decizii care urmează să fie luată de Comisie.

    1.           Definirea problemei

    Deși se recunoaște în general că Directiva privind instalațiile pe cablu și-a atins obiectivele principale, experiența acumulată de-a lungul celor 10 ani în care directiva a fost aplicată a permis totuși identificarea unor aspecte care ar suporta îmbunătățiri. Pe baza mecanismelor de feedback din partea statelor membre și a părților interesate sectoriale, au fost identificate problemele menționate în continuare.

    Problema 1: dificultatea identificării cu precizie a anumitor instalații drept instalații pe cablu

    Există mai multe interpretări și practici ale autorităților responsabile din cadrul producătorilor din UE și ale organismelor notificate, în special în ceea ce privește două tipuri de instalații:

    - instalațiile care au scop dublu, de transport și de recreere - Directiva privind instalațiile pe cablu exclude din domeniul său de aplicare „materialele pentru sărbători câmpenești, precum și instalațiile din parcurile de distracții, destinate petrecerii timpului liber”. Cu toate acestea, există acum pe piață echipamente noi, proiectate pentru recreere, dar care servesc și ca mijloace de transport;

    - funicularele mici și ascensoarele înclinate - în practică, s-a dovedit dificilă distincția dintre aceste instalații, întrucât ascensoarele înclinate intră în domeniul de aplicare al Directivei 95/16/CE privind ascensoarele, iar funicularele mici în cel al Directivei privind instalațiile pe cablu, ceea ce are drept consecință faptul că cele două tipuri de instalații respectă cerințe esențiale diferite.

    Producătorii sau operatorii unora dintre instalații au suportat costuri suplimentare generate de necesitatea de a modifica retroactiv instalațiile și de a le alinia la cerințele Directivei privind instalațiile pe cablu. Autoritățile și organismele notificate din întreaga Europă au adoptat abordări diferite, ceea ce a dus la tratamente diferite aplicate fabricanților și la denaturări ale pieței.

    Problema 2: distincția între componente de siguranță, subsisteme și infrastructuri

    Directiva privind instalațiile pe cablu se bazează pe distincția între componente de siguranță, subsisteme, infrastructuri și instalații; dar distincția nu este întotdeauna clară.

    Componentele de siguranță și subsistemele se supun normelor privind libera circulație a mărfurilor și, în acest scop, fac obiectul unei proceduri CE de evaluare a conformității și al unei declarații UE de conformitate. Pe de altă parte, instalațiile continuă să intre în sfera de competențe a statelor membre și, astfel, fac obiectul unui regim special de autorizare. În plus, nici infrastructura nu face obiectul liberei circulații și poate fi nevoie să fie testată în mai multe state membre.

    Problema 3: procedura de evaluare a conformității pentru subsisteme

    Directiva privind instalațiile pe cablu nu prevede un modul specific de evaluare a conformității pentru subsisteme. Anexa VII impune organismelor notificate să verifice subsistemele, dar nu oferă niciun fel de indicații privind modul în care ar trebui realizat acest lucru. Această situație a condus la interpretări diferite și la aplicări divergente ale evaluării conformității subsistemelor, ceea ce poate duce la incertitudine juridică și la denaturări ale pieței.

    Problema 4: alinierea Directivei privind instalațiile pe cablu la noul cadru legislativ (NCL)

    Alinierea Directivei privind instalațiile pe cablu la NCL are loc în lumina angajamentului politic asumat în cadrul articolului 2 din Decizia privind NCL.

    Multe dintre problemele orizontale identificate de NCL au fost observate și în contextul punerii în aplicare a Directivei 2000/9/CE privind instalațiile pe cablu.

    În procesul de consultare, părțile interesate s-au declarat în mare parte favorabile alinierii.

    Necesitatea intervenției publice

    Aspectele abordate în contextul prezentei inițiative sunt deja reglementate de Directiva 2000/9/CE privind instalațiile pe cablu. Cu toate acestea, actul legislativ respectiv nu tratează problemele identificate atât de eficient pe cât s-ar dori. Principala justificare pentru acțiune este asigurarea securității juridice și alinierea la NCL pentru Directiva privind instalațiile pe cablu și pentru părțile interesate din sector.

    2.           Analiza subsidiarității

    Prezenta inițiativă se referă la funcționarea adecvată și eficientă a pieței interne pentru produse din domeniul instalațiilor pe cablu destinate transportului de persoane. Acțiunile la nivelul UE în acest domeniu se bazează pe articolul 114 din TFUE. Acțiunile la nivelul UE împiedică introducerea unor reglementări naționale noi și divergente, care ar duce la fragmentarea pieței interne.

    Luarea unor măsuri la nivel național pentru a remedia problemele riscă să creeze obstacole în calea liberei circulații a produselor din domeniul instalațiilor pe cablu (componente de siguranță și subsisteme). Abordările divergente ale autorităților sau organismelor notificate au dus deja la tratamente inegale aplicate operatorilor economici.

    3.           Obiective

    Principalul obiectiv al inițiativei este îmbunătățirea funcționării pieței interne, garantându-se, în același timp, un nivel ridicat de siguranță, și crearea unor condiții de piață echitabile pentru operatorii economici din domeniul instalațiilor pe cablu. Un alt obiectiv important este simplificarea, prin clarificarea anumitor concepte și definiții de bază din textul legislativ, ceea ce ar facilita aplicarea consecventă a acestuia.

    Tabelul următor prezintă obiectivele specifice și operaționale ale inițiativei de revizuire a Directivei privind instalațiile pe cablu în raport cu obiectivele de politică generală indicate mai sus.

    GENERALE || SPECIFICE || OPERAȚIONALE

    O mai bună protecție a sănătății și siguranței lucrătorilor Atingerea unor condiții echitabile de piață pentru operatorii economicii din domeniul instalațiilor pe cablu și asigurarea liberei circulații a mărfurilor || Asigurarea unei aplicări corecte și uniforme a Directivei privind instalațiile pe cablu Asigurarea clarității legislației și a aplicării sale consecvente în întreaga UE Asigurarea consecvenței și a flexibilității procedurilor de evaluare a conformității pentru toate produsele care intră sub incidența dispozițiilor Directivei privind instalațiile pe cablu Simplificarea mediului european de reglementare în domeniul instalațiilor pe cablu destinate transportului de persoane || Clarificarea domeniului de aplicare a directivei, a definiților și a suprapunerilor cu alte directive (precum Directiva 95/16/CE privind ascensoarele) Clarificarea identificării și distincției între componente de siguranță, subsisteme și infrastructură Asigurarea unei mai mari coerențe a procedurilor de evaluare a conformității subsistemelor

    4.           Opțiuni politice

    Au fost luate în calcul trei opțiuni de politică, respectiv:

    - statu-quo ca opțiune de bază;

    - opțiunea utilizării de instrumente juridice neobligatorii („soft law”) ca alternativă fără caracter legislativ, constând în modificarea secțiunilor relevante din Ghidul de aplicare a Directivei privind instalațiile pe cablu și

    - opțiunea unei măsuri legislative, constând în modificarea anumitor părți din textul juridic al Directivei privind instalațiile pe cablu.

    Analiza impactului opțiunilor politice de mai sus a fost efectuată separat pentru fiecare dintre domeniile identificate de ameliorare, prin aplicarea unei abordări pas cu pas. Opțiunile politice pentru fiecare problemă au făcut obiectul unei analize calitative separate, completate de informațiile mai detaliate puse la dispoziție în urma „Studiului de impact privind revizuirea Directivei 2000/9/CE Directivei privind instalațiile pe cablu destinate transportului de persoane”.

    5.           Evaluarea impactului

    Impactul cel mai relevant a fost identificat în domeniul economic. În cel social, există câteva beneficii din punct de vedere calitativ. Nu se așteaptă efecte asupra mediului.

    Evaluarea fiecărei modificări propuse se bazează pe costurile și pe beneficiile estimate, cele din urmă incluzând îmbunătățirea securității juridice și condiții de piață echitabile pentru sector.

    Efectele sociale au fost evaluate ținând seama de:

    · sănătate publică și siguranță

    · ocuparea forței de muncă și piețele forței de muncă

    Impactul social constă în principal în beneficiile pentru sănătatea și siguranța utilizatorilor de instalații pe cablu. Modificările propuse sunt destinate să îmbunătățească aplicarea practică a directivei. Asigurarea securității juridice și specificarea mai clară a obligațiilor operatorilor economici, prin alinierea la NCL, se presupune că va contribui la un nivel mai ridicat de siguranță și de calitate al instalațiilor pe cablu. Ca rezultat, s-ar reduce probabilitatea accidentelor și a rănirilor. Cu toate acestea, beneficiile nu au putut fi estimate din punct de vedere cantitativ.

    Niciuna dintre opțiuni nu se estimează că va produce efecte asupra ocupării forței de muncă din sector.

    Efectele economice au fost evaluate ținând seama de:

    · funcționarea pieței interne și concurență

    · competitivitate, schimburi comerciale și fluxuri de investiții

    · costurile operaționale și conducerea întreprinderilor/IMM-urilor

    · sarcinile administrative pentru întreprinderi

    · autoritățile publice

    · inovare și cercetare

    În ceea ce privește clarificarea domeniului de aplicare a directivei și punerea în aplicare a unei proceduri specifice de evaluare a conformității, nu ar trebui să intervină costuri suplimentare, întrucât schimbările nu vor aduce altceva decât securitate juridică în raport cu situația actuală. Produsele vizate se consideră deja că intră în domeniul de aplicare a directivei; prin urmare, vor suporta costuri noi doar acei producători care în mod greșit nu au aplicat până acum Directiva privind instalațiile pe cablu. În acest context, trebuie remarcat faptul că costurile de conformitate cu Directiva privind instalațiile pe cablu sunt mai ridicate decât dacă unui produs nu ar trebui să i se asigure conformitatea. Pe de altă parte, clarificarea domeniului de aplicare și a procedurilor de evaluare a conformității ar fi benefice pentru producători, operatori și autoritățile naționale, ca urmare a evitării posibilelor greșeli în privința conformității, evaluării acesteia și certificării.

    6.           Compararea opțiunilor

    Opțiunile preferate au fost alese pe baza analizei și a evaluării opțiunilor politice relevante, ținând seama de impactul economic și de nivelul mai ridicat al beneficiilor sociale în ceea ce privește sănătatea și siguranța utilizatorilor instalațiilor pe cablu, prin îmbunătățirea securității juridice și a aplicării directivei.

    Pentru modificările propuse, opțiunile preferate sunt o combinație de instrumente juridice neobligatorii (soft law) și măsuri legislative.

    Impactul pentru fiecare caz se evaluează conform următoarei scări:

    ++     impact pozitiv semnificativ

    +        impact pozitiv minor

    0        niciun impact/opțiunea de bază

    -         impact negativ minor

    --       impact negativ semnificativ

    Opțiunile preferate pentru fiecare modificare propusă sunt evidențiate cu gri.

    || Eficacitatea || Eficiența costuri beneficii || Coerența

    Domeniul de aplicare a directivei

    1. Statu-quo (opțiunea de bază) || 0 || 0 || 0 || 0

    2. „Soft law” (modificarea Ghidului de aplicare) || + Se va promova aplicarea corectă și uniformă a Directivei privind instalațiile pe cablu, dar nu se vor elimina complet situațiile incerte din punct de vedere legislativ. || 0 Nu se prevăd costuri suplimentare. Clarificările oferă interpretarea corectă a legislației actuale. || + Sunt de așteptat beneficii dacă măcar o parte dintre producătorii implicați iau la cunoștință și respectă dispozițiile Ghidului de aplicare. O anumită incertitudine implicată de abordarea „soft law” se referă la faptul că aceasta se adresează în principal producătorilor de ascensoare. || + Progresele în punerea în aplicare uniformă a Directivei privind instalațiile pe cablu vor contribui la o mai bună reglementare și la Actul privind piața unică, în pofida riscului apariției pe viitor a unor situații incerte din punct de vedere legislativ.

    3. Măsuri legislative (modificarea directivei) || ++ Aplicarea corectă, uniformă și consecventă a Directivei privind instalațiile pe cablu va fi asigurată prin măsuri legislative pentru domeniul său de aplicare limitat. || 0 Nu au fost identificate costuri suplimentare. La fel ca în cazul opțiunii precedente, este o clarificare a unei cerințe legislative existente. || ++ Îmbunătățirea semnificativă a securității juridice pentru producători. Se va evita evaluarea greșită a cerințelor juridice care trebuie respectate. || ++ Situația juridică clară va contribui la o mai bună reglementare și la Actul privind piața unică.

    Componente de siguranță, subsisteme, infrastructuri și instalații

    1. Statu-quo (opțiunea de bază) || 0 || 0 || 0 || 0

    2. „Soft law” (modificarea Ghidului de aplicare) || + Abordarea „soft law” ar oferi o ghidare flexibilă, evitând dispoziții prea prescriptive nedorite, la care s-ar ajunge în acest caz printr-o soluție legislativă. Prin opțiunea „soft law”, s-ar atinge mai bine obiectivele specifice de aplicare corectă și uniformă a Directivei privind instalațiile pe cablu. || 0 Nu au fost identificare costuri suplimentare implicate de abordarea „soft law”. || + Sunt de așteptat beneficii, întrucât se va pune la dispoziția producătorilor, organismelor notificate și administrațiilor publice un instrument de clarificare a dispozițiilor aplicabile . Se așteaptă o reducere a erorilor și a costurilor implicate în clasificarea produselor. || + Clarificarea oferită de Ghidul de aplicare va încuraja o aplicare consensuală a legislației, ceea ce ar reprezenta o contribuție pozitivă la mai buna reglementare și la Actul privind piața unică. Cu toate acestea, nu va elimina complet situațiile incerte din punct de vedere legislativ.

    3. Măsuri legislative (modificarea directivei) || 0 În principiu, măsurile legislative ar asigura o aplicare mai corectă și mai uniformă a Directivei privind instalațiile pe cablu. Cu toate acestea, discuțiile din cadrul grupurilor de lucru și al procesului de consultare nu au dus la un text juridic clar, care să asigure pe viitor evitarea interpretărilor diferite. || - - Există riscul unor costuri mai ridicate asociate cu opțiunea legislativă, inclusiv pentru inovare. || 0 Nu au fost identificate în mod clar beneficiile, cu excepția faptului că un text juridic clar, dacă ar fi disponibil, ar îmbunătăți previzibilitatea pentru producători. || 0 Ținând seama de îndoielile privind disponibilitatea unei soluții legislative corecte, este îndoielnic că această soluție ar putea reprezenta o contribuție pozitivă la mai buna reglementare și la Actul privind piața unică.

    Procedura de evaluare a conformității pentru subsisteme

    1. Statu-quo (opțiunea de bază) || 0 || 0 || 0 || 0

    2. „Soft law” (modificarea Ghidului de aplicare) || + Promovarea modulelor de evaluare a conformității în cadrul Ghidului de aplicare ar putea contribui la atingerea parțială a obiectivelor de consecvență în acest domeniu. Cu toate acestea, abordarea nu este fundamental diferită în raport cu situația actuală. Modulele sunt bine cunoscute și totuși problemele identificate rămân. || 0 Există deja o cerință privind o procedură de evaluare a conformității, prin urmare costurile suplimentare nu ar trebui să fie semnificative. || 0 Este îndoielnic că această opțiune ar aduce beneficii. Disponibilitatea actuală a modulelor nu a permis promovarea unei situații complet previzibile pentru producători. || 0 Nu sunt clare contribuțiile la mai buna reglementare și la Actul privind piața unică, întrucât impactul soluției de tip „soft law” este considerat foarte limitat.

    3. Măsuri legislative (modificarea directivei) || ++ Ideea includerii în lege a modulelor pentru evaluarea conformității, așa cum se procedează de obicei în cazul produselor reglementate de legislația pe principiul noii abordări, va asigura consecvența în utilizarea procedurilor de evaluare a conformității în UE. Obiectivele specifice vor fi atinse pe deplin. || 0 Există deja o cerință privind o procedură de evaluare a conformității, prin urmare costurile suplimentare nu ar trebui să fie semnificative. || ++ Se va realiza o îmbunătățire semnificativă a securității juridice și a previzibilității pentru producători. || ++ Această opțiune asigură o situație juridică clară. Aceasta va contribui la o mai bună reglementare și la Actul privind piața unică.

    Alegerea instrumentului juridic:

    Conform politicii Comisiei de simplificare a mediului de reglementare, se propune transformarea directivei într-un regulament. Prezenta directivă impune norme clare și detaliate, care ar trebui să devină aplicabile în mod uniform pe întreg teritoriul Uniunii. Prin urmare, normele pot fi ușor transformate într-un regulament. Această modificare va ajuta statele membre să evite costurile implicate de transpunerea unei directive. În plus, va permite o aplicare mai rapidă a noii legislații și va ajuta operatorii economici să își desfășoare mai ușor activitatea, întrucât vor avea de respectat un singur instrument de reglementare în loc de 28 de legi naționale de transpunere a directivei.

    7.           Monitorizare și evaluare

    Evaluarea eficacității legislației va continua să se bazeze pe feedbackul primit prin diferitele mecanisme de comunicare și cooperare instituite deja în cadrul Directivei privind instalațiile pe cablu, respectiv:

    –          Comitetul consultativ permanent privind instalațiile pe cablu (CSC) și Grupul de lucru al experților în instalații pe cablu (CWG);

    –          Grupul de cooperare administrativă pentru supravegherea pieței instalațiilor pe cablu al statelor membre (Cavleways AdCo);

    –          Grupul sectorial privind instalațiile pe cablu (CSG) al coordonării europene a organismelor notificate;

    –          Comitetul tehnic 242 pentru cerințele tehnice pentru transportul de pasageri pe cablu al Comitetului European de Standardizare (CEN/TC 242).

    Se va obține feedback suplimentar prin mecanismele de cooperare și schimb de informații noi sau extinse prevăzute de Regulamentul 765/2008 privind NCL.

    Monitorizarea nivelului de conformitate va fi posibilă prin urmărirea indicatorilor următori:

    –          numărul de produse verificate;

    –          numărul de produse neconforme dintre cele verificate;

    –          tipul de neconformitate întâlnită.

    Acești indicatori ai respectării legii se vor baza pe informațiile furnizate de autoritățile de supraveghere a pieței prin:

    –          sistemul RAPEX;

    –          o bază de date generală creată în temeiul articolului 23 din Regulamentul 765/2008 privind NCL pentru schimbul de informații între statele membre cu privire la activitățile de supraveghere a pieței și la produsele neconforme (ICSMS);

    –          procedurile de notificare a clauzei de salvgardare.

    Neconformitatea se va putea detecta și prin intermediul plângerilor adresate Comisiei.

    Conform politicii sale referitoare la reglementarea inteligentă, Comisia va evalua eficacitatea Regulamentului revizuit privind instalațiile pe cablu într-o perioadă cuprinsă între 5 și 10 ani de la data aplicării regulamentului, pe baza feedbackului obținut prin mecanismele descrise mai sus.

    Top