EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012SC0082

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMAT AL EVALUĂRII IMPACTULUI Care însoțește documentul Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de simplificare a transferului de autovehicule înmatriculate în alt stat membru, în interiorul pieței unice

/* SWD/2012/0082 - COD 2012/0082 */

52012SC0082

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMAT AL EVALUĂRII IMPACTULUI Care însoțește documentul Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de simplificare a transferului de autovehicule înmatriculate în alt stat membru, în interiorul pieței unice /* SWD/2012/0082 - COD 2012/0082 */


DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

REZUMAT AL EVALUĂRII IMPACTULUI

Care însoțește documentul

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de simplificare a transferului de autovehicule înmatriculate în alt stat membru, în interiorul pieței unice

1.           Definirea problemei - Obiective

Problemele legate de înmatricularea autovehiculelor reprezintă un exemplu tipic pentru blocajele menționate în cadrul Strategiei Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii[1]. Aceste probleme au fost identificate în primul raport privind cetățenia UE[2], ca fiind unul dintre principalele obstacole cu care se confruntă cetățenii în viața lor de zi cu zi atunci când își exercită drepturile de care beneficiază în temeiul legislației UE. În plus, acestea au fost subliniate, de asemenea, ca una dintre principalele 20 de preocupări legate în prezent de piața unică, într-o listă creată de Comisie[3].

Evaluarea impactului identifică două probleme majore cu privire la înmatricularea autovehiculelor înmatriculate în alt stat membru:

(1) Atunci când un autovehicul este înmatriculat într-un stat membru și utilizat frecvent în alt stat membru, se pune problema în care stat membru ar trebui să fie înmatriculat autovehiculul. Cetățenii care se mută într-un alt stat membru, lucrătorii transfrontalieri, firmele de închirieri auto și persoanele care iau în leasing autovehicule în alt stat membru trebuie adesea să înmatriculeze autovehiculul în statul în care locuiesc sau în care îl folosesc, deși autovehiculul a fost deja înmatriculat în alt stat membru. Dealerii de autovehicule second-hand, care sunt de obicei IMM-uri, se confruntă cu aceeași problemă atunci când achiziționează un autovehicul în alt stat membru. Societățile de leasing se confruntă, la rândul lor, cu probleme privind înmatricularea, cel puțin atunci când sunt titulare ale certificatului de înmatriculare și autovehiculul este utilizat de o persoană stabilită în alt stat membru. În fine, firmele de închirieri auto care doresc să-și transfere o parte din flotă în alt stat membru pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a răspunde cerințelor sezoniere, sunt, de obicei, obligate să înmatriculeze autovehiculele în cauză în statul membru respectiv.

(2) În cazul în care un autovehicul trebuie să fie reînmatriculat în alt stat membru, formalitățile administrative pentru a obține înmatricularea în statul membru destinatar sunt deseori împovărătoare și cauzează întârzieri. Sarcina suplimentară este în principal cauzată de faptul că autoritățile responsabile cu înmatricularea din statul membru destinatar au puține informații, sau chiar deloc, cu privire la autovehicul, cu excepția informațiilor disponibile în certificatul de înmatriculare. Dacă vehiculul ar trebui să fie reînmatriculat în același stat membru, autoritățile responsabile cu înmatricularea ar putea folosi informațiile din bazele de date naționale. În prezent, reînmatricularea unui autovehicul înmatriculat în alt stat membru presupune o serie de pași administrativi și, mai mult, diverse noi controale și verificări, precum prezentarea unui certificat de conformitate și inspecții tehnice auto naționale.

Obiectivul general al acestei inițiative este de a îmbunătăți funcționarea pieței unice prin eliminarea obstacolelor administrative generate de procedura de reînmatriculare a autovehiculelor, care, în prezent, împiedică libera circulație a mărfurilor.

Obiectivele specifice ale acestei inițiative sunt :

· de a armoniza, raționaliza și simplifica procedurile de reînmatriculare a autovehiculelor înmatriculate anterior în alt stat membru, în folosul cetățenilor, angajatorilor, angajaților, firmelor de închirieri auto, societăților de leasing și autorităților de înmatriculare;

· de a reduce povara administrativă pentru toate părțile implicate, fără a constitui un obstacol pentru siguranța rutieră sau acțiunile de prevenire a infracțiunilor și fraudelor.

Obiectivele operaționale ale acestei inițiative sunt următoarele:

– stabilirea statului membru în care ar trebui înmatriculat un autovehicul transferat peste hotare în interiorul UE;

– reducerea duratei procedurilor de reînmatriculare;

– reducerea poverii administrative pentru cetățeni și întreprinderi prin limitarea numărului de documente necesare pentru a efectua procedura de reînmatriculare și prin facilitarea schimbului de date între autoritățile naționale responsabile cu înmatricularea.

2.           Subsidiaritatea

Aspectele transfrontaliere privind înmatricularea autovehiculelor continuă să pună probleme în cadrul pieței interne. De exemplu, Curtea de Justiție a emis 17 hotărâri și ordonanțe privind obstacolele în calea liberei circulații a bunurilor, serviciilor și persoanelor, cauzate de aspecte legate de înmatricularea autovehiculelor.

În prezent, problemele și diferențele între normele administrative la nivel național în ceea ce privește reînmatricularea autovehiculelor înmatriculate anterior în alt stat membru împiedică libera circulație a acestor vehicule în interiorul UE. Uniunea Europeană are dreptul, prin urmare, de a adopta măsuri în temeiul articolului 114 din TFUE, în scopul de a asigura buna funcționare a pieței unice pentru autovehiculele second-hand achiziționate într-un alt stat membru, pentru cetățenii care transferă un autovehicul într-un alt stat membru de reședință, pentru cetățenii care folosesc un autovehicul înmatriculat în statul membru în care își desfășoară activitatea, precum și pentru firmele de închirieri auto (și, într-o măsură mai mică, pentru societățile de leasing) care, datorită cerințelor de înmatriculare care li se aplică lor sau clienților lor, întâmpină obstacole pentru utilizarea transfrontalieră a acestor vehicule. Cu toate acestea, în conformitate cu principiul subsidiarității, inițiativa nu ar trebui să aibă în vedere opțiuni privind reînmatriculările în același stat membru sau transferul unui autovehicul în interiorul aceluiași stat membru.

În timpul consultării publice, o majoritate semnificativă din fiecare categorie de părți interesate a considerat că ar trebui luate măsuri la nivelul UE pentru a îmbunătăți situația actuală. Toate autoritățile publice care au contribuit la consultare sunt în favoarea întreprinderii unei acțiuni la nivel de UE.

3.           Opțiuni de politică

Opțiunile de politică au fost elaborate pe baza următoarelor presupuneri:

· Prima înmatriculare a unui autovehicul nou în UE are loc, de obicei, în statul membru de reședință/stabilire al solicitantului (și anume viitorul titular al certificatului de înmatriculare), cu toate că autovehiculele noi sunt uneori înmatriculate de un dealer de autovehicule într-un stat membru și ulterior cumpărate de un client cu reședința în alt stat membru.

· Statele membre rămân libere să își exercite competența cu privire la impozitarea autovehiculelor în funcție de teritoriul pe care acesta este efectiv utilizat sau de reședința conducătorului auto, în conformitate cu legislația UE. De exemplu, taxele de circulație sunt percepute de statul membru în care autovehiculul este înmatriculat sau de către statul membru în care autovehiculul se utilizează în principal.

· Niciuna dintre opțiuni nu se referă la reînmatriculările în interiorul aceluiași stat membru sau la transferul unui autovehicul în interiorul aceluiași stat membru.

Opțiunile de politică care vor fi evaluate în raport cu opțiunea de bază (și anume lansarea procedurilor privind încălcarea dreptului Uniunii și publicarea de comunicări interpretative) ar fi următoarele:

3.1.        Opțiunea 1: Înmatricularea unică pentru întregul ciclu de viață a autovehiculului („înmatricularea unică”)

În cadrul acestei opțiuni, autovehiculul este înmatriculat o singură dată în UE pentru întreaga durată a ciclului său de viață. Autovehiculele își mențin înmatricularea lor inițială până când ajung la sfârșitul ciclului de viață. În cazul în care autovehiculul este transferat către un nou titular, înmatricularea originală este menținută.

Această opțiune ar avea multe efecte negative în ceea ce privește siguranța rutieră (inspecțiile tehnice auto), aplicarea normelor în domeniul traficului și criminalitatea legată de autovehicule, asigurarea autovehiculelor, piața second-hand și perceperea taxelor de înmatriculare și de circulație. Ar avea efecte pozitive asupra celorlalte grupuri țintă.

Opțiunea 1 ar elimina costurile administrative pentru întreprinderi și cetățeni, precum și pentru autoritățile publice, care există în scenariul de bază. Aceasta ar determina economii în valoare de 1 500 milioane EUR anual. Pierderea de profit ar fi, de asemenea, eliminată, deoarece vehiculul ar putea fi utilizat în acest caz fără întrerupere. Aceasta ar permite economii în valoare de aproximativ 336 milioane EUR anual. Costurile specifice pentru firmele de închirieri auto ar dispărea prin această opțiune de politică (636 milioane EUR), deoarece firmele ar fi în măsură să transfere autovehicule peste granițe fără constrângeri.

3.2.        Opțiunea 2: titularul își menține înmatricularea în întreaga UE, însă un transfer al autovehiculului către un nou titular necesită o nouă înmatriculare

În cadrul acestei opțiuni, fiecare titular (și anume titularul certificatului de înmatriculare) își păstrează înmatricularea până când autovehiculul este transferat către un alt titular. Cu alte cuvinte, autovehiculele nu ar trebui să fie reînmatriculate în cazul în care titularul își schimbă reședința în alt stat membru. Totuși, în acest caz, acesta ar trebui să informeze autoritățile din noul lor stat membru, care, la rândul lor, ar trebui să își informeze omologii din statul membru de înmatriculare. Cu toate acestea, un transfer al vehiculului către alt titular ar impune o nouă înmatriculare. Această opțiune a fost subdivizată în subopțiunea 2a (care nu impune formalități), subopțiunea 2b (cetățenii care se mută într-un alt stat membru ar putea să mențină înmatricularea inițială a vehiculelor lor, dar ar trebui să informeze autoritățile de înmatriculare din statul membru în care au avut reședința anterior cu privire la noua lor reședință) și subopțiunea 2c (cetățenii care se mută într-un alt stat membru ar putea să mențină înmatricularea inițială a vehiculelor lor, dar ar trebui să informeze autoritățile responsabile cu înmatricularea din noul stat membru cu privire la noua lor reședință).

Această opțiune ar avea efecte negative asupra siguranței rutiere (inspecțiile tehnice auto) și aplicării normelor în domeniul traficului, asigurării autovehiculelor și impozitării autovehiculelor. Cu toate acestea, această opțiune ar avea efecte pozitive asupra cetățenilor care se mută într-un alt stat membru, lucrătorilor transfrontalieri, societăților de leasing, firmelor de închirieri auto și autorităților de înmatriculare. Ar avea un impact neutru pe piața autovehiculelor second-hand și asupra criminalității referitoare la vehicule.

Economiile anuale estimate variază între 2 472 milioane EUR (subopțiunea 2a), 2 385 milioane EUR (subopțiunea 2b) și 2 343 milioane EUR (subopțiunea 2c).

3.3.        Opțiunea 3: înmatricularea în statul membru al titularului vehiculului și reînmatricularea simplificată

Atunci când titularul își mută reședința în alt stat membru sau în cazul în care autovehiculul este transferat unui alt titular din alt stat membru, autovehiculul ar trebui să fie reînmatriculat, dar s-ar aplica o procedură de înmatriculare simplificată. Această procedură simplificată ar limita formalitățile administrative și numărul de controale printr-o listă detaliată a documentelor care pot sau nu pot fi solicitate și printr-o interdicție expresă de a solicita documente suplimentare.

Nu au putut fi identificate efecte negative pentru această opțiune. Ar avea un impact neutru asupra impozitării autovehiculelor, aplicării normelor în domeniul traficului, siguranței rutiere și asigurării autovehiculelor, în timp ce ar avea un impact pozitiv asupra altor grupuri afectate.

Costurile administrative s-ar reduce, deoarece această opțiune ar elimina necesitatea radierii și ar reduce timpul și costurile necesare pentru o nouă înmatriculare. Pe termen scurt, autoritățile publice ar trebui totuși să realizeze procedurile de radiere.

Această opțiune ar permite economii estimate la 1 171 milioane EUR anual.

3.4.        Opțiunea 4: înmatricularea în statul membru în care autovehiculul este utilizat în principal și reînmatricularea simplificată

În conformitate cu această opțiune, autovehiculul ar trebui să fie înmatriculat în statul membru în care este utilizat în principal, chiar și în cazul în care titularul certificatului de înmatriculare are reședința permanentă sau este stabilit în alt stat membru. Procedura de înmatriculare ar fi totuși simplificată, precum în cazul opțiunii 3.

Această opțiune ar avea efecte pozitive asupra firmelor de închirieri auto și aplicării normelor în domeniul traficului. Principala dificultate cu această opțiune este forma sa vagă și dificultățile pe care le poate provoca în practică, în special pentru persoanele sau întreprinderile care ar utiliza vehicule în state membre diferite. Conceptele de „utilizare de bază cu titlu permanent” sau „utilizare reală cu titlu permanent” ar necesita clarificări suplimentare și o definire foarte precisă. Prin urmare, această opțiune ar avea efecte negative asupra cetățenilor, lucrătorilor transfrontalieri, angajatorilor, societăților de leasing și impozitării autovehiculelor. Această opțiune ar avea un impact neutru asupra autorităților de înmatriculare, criminalității referitoare la vehicule și asigurărilor auto.

Această opțiune ar permite economii estimate la 1 171 milioane EUR anual.

3.5.        Opțiunea 5: optimizarea schimbului electronic de informații între autoritățile naționale de înmatriculare

Această opțiune prevede ca informațiile tehnice cu privire la autovehicul și detaliile celei mai recente înmatriculări în statul membru de origine să fie colectate în format electronic de autoritățile de înmatriculare din statul membru de destinație, prin intermediul actualului sistem „ EUCARIS”.

Opțiunea 5 ar avea efecte pozitive asupra cetățenilor care își aduc vehiculul în țara de reședință, autorităților de înmatriculare, criminalității referitoare la vehicule și pieței autovehiculelor second-hand. Nu au putut fi identificate efecte negative. În sfârșit, această opțiune ar avea un impact neutru asupra lucrătorilor transfrontalieri, societăților de leasing și firmelor de închirieri auto, impozitării autovehiculelor, aplicării normelor în domeniul traficului și asigurărilor auto.

Această opțiune ar permite economii anuale estimate la 274 milioane EUR.

4.           Compararea opțiunilor

Efectele diferitelor opțiuni asupra reducerii sarcinii administrative pot fi rezumate după cum urmează:

Opțiuni || 1 || 2a || 2b || 2c || 3 || 4 || 5

Cetățeni și întreprinderi || 1 400 || 1 400 || 1 359 || 1 360 || 890 || 890 || 133

Autorități publice || 100 || 100 || 78 || 56 || 776 || 53 || 29

Costuri administrative totale (A) || 1 500 || 1 500 || 1 437 || 1 416 || 943 || 943 || 162

Pierdere de profit (B) || 336 || 336 || 336 || 336 || 224 || 224 || 112

Economii la închirierile numai pentru dus || 418 || 418 || 409 || 407 || 0 || 0 || 0

Economii la pierderea de cerere || 202 || 202 || 188 || 169 || 0 || 0 || 0

Economii la cererea din sezonul de vârf || 16 || 16 || 15 || 15 || 4 || 4 || 0

Total economii suplimentare pentru firmele de închirieri auto (C) || 636 || 636 || 612 || 591 || 4 || 4 || 0

TOTAL ( A+B+C) || 2 472 || 2 472 || 2 385 || 2 343 || 1 171 || 1 171 || 274

Scenariul de bază generează costuri administrative semnificative și alte costuri pentru cetățeni, întreprinderi și autorități publice. Din această perspectivă, toate opțiunile ar duce la o îmbunătățire semnificativă a situației și la o reducere a costurilor (în special a sarcinii administrative) pentru toate părțile implicate.

Impactul calitativ ale acestor opțiuni poate fi rezumat după cum urmează în tabelul de comparare calitativă de mai jos:

Opțiuni || 1 || 2a || 2b || 2c || 3 || 4 || 5

Grupuri-țintă ||

Cetățeni care își transferă reședința || + || + || + || + || + || 0 || +

Piața second-hand || + || 0 || 0 || 0 || + || 0 || +

Lucrători transfrontalieri || + || + || + || + || + || - || 0

Societăți de leasing || + || + || + || + || + || - || 0

Firme de închirieri auto || + || + || + || + || + || + || 0

Autorități de înmatriculare || + || + || + || + || + || 0 || +

Alte efecte ||

Inspecții tehnice auto || - || - || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Aplicarea normelor în domeniul traficului || - || - || 0 || 0 || 0 || + || 0

Asigurarea autovehiculelor || - || - || - || - || 0 || 0 || 0

Aspecte legate de impozitare || - || - || - || - || 0 || 0 || 0

Criminalitatea referitoare la vehicule || - || 0 || 0 || 0 || + || 0 || +

+ = impact pozitiv - = impact negativ 0 = impact neutru

Tabelul arată că niciuna dintre aceste opțiuni nu abordează toate problemele.

O comparație a efectelor cuantificabile și necuantificabile conduce la următoarele rezultate, în raport cu opțiunea de bază:

Compararea tuturor efectelor

Opțiuni || 1 || 2a || 2b || 2c || 3 || 4 || 5

Economii (milioane EUR) || 2 472 || 2 472 || 2 385 || 2 343 || 1 171 || 1 171 || 274

Aceasta duce la constatările preliminare potrivit cărora toate opțiunile aduc economii considerabile, dar, de asemenea, în pofida acestor economii, opțiunile 1, 2a, 2b și 4 au un impact negativ foarte important, în special în ceea ce privește asigurarea autovehiculelor și impozitarea autovehiculelor.

Prin urmare, se recomandă să se selecteze doar opțiunile de politică care prezintă numai efecte pozitive și neutre, și anume:

· Opțiunea 3: înmatricularea în statul membru al titularului vehiculului și reînmatricularea simplificată.

· Opțiunea 5: optimizarea schimbului electronic de informații între autoritățile naționale de înmatriculare.

Combinarea opțiunilor 3 și 5 ar duce la economii relativ importante, de cel puțin 1 445 milioane EUR și, în același timp, ar avea un efect pozitiv sau neutru asupra tuturor grupurilor țintă.

În ceea ce privește forma instrumentului legislativ, evaluarea impactului recomandă un regulament.

5.           Monitorizare și evaluare

Diferitele probleme evidențiate în prezenta evaluare a impactului nu sunt încă reglementate de legislația secundară a UE. Prin urmare, acestea sunt reglementate de dispozițiile TFUE. Sistemele naționale și problemele întâmpinate de cetățeni și întreprinderi sunt foarte diferite, mai ales în cazul vehiculelor care au fost înmatriculate anterior într-un alt stat membru. Prin urmare, este important să se pună în aplicare un sistem de monitorizare și evaluare coerent, fără a crea, totuși, o sarcină administrativă suplimentară pentru cetățeni, întreprinderi și autoritățile naționale de înmatriculare. În prezent, nu există statistici precise cu privire la anumite grupuri țintă afectate în mod direct de problemele actuale privind înmatricularea autovehiculelor, în special, cu privire la cetățenii care își transferă autovehiculele peste hotare sau la piața second-hand. De asemenea, nu există statistici precise cu privire la nivelul dificultăților și la timpul necesar pentru reînmatricularea în alt stat membru. Cu toate acestea, programul informatic „EUCARIS” furnizează statistici care ar putea fi utilizate ca indicatori.

Se sugerează utilizarea următorilor indicatori și metode de monitorizare în vederea evaluării instrumentului legislativ, în termen de patru ani de la termenul limită pentru punerea sa în aplicare:

Cine a fost afectat de probleme? || Indicatori/metodă de monitorizare

Cetățeni care achiziționează un autovehicul second-hand într-un alt stat membru || - Numărul plângerilor; - Numărul de cazuri SOLVIT; - Numărul de acțiuni în justiție; - Numărul de cereri adresate centrelor europene pentru consumatori; - Numărul de reînmatriculări și radieri; - Consultarea publică, în special privind sarcinile administrative

Cetățeni care se mută într-un alt stat membru cu vehiculul lor

Cetățeni care trăiesc o parte din an în alt stat membru

Cetățeni care lucrează peste hotare cu autoturism de serviciu

Societățile de leasing și firmele de închirieri auto || Anchetă adresată în mod specific acestui sector

Autoritățile naționale de înmatriculare || Anchetă adresată în mod specific autorităților naționale de înmatriculare

Toate grupurile țintă || Statisticile EUCARIS.

[1]               COM(2010)2020, 3.3.2010.

[2]               COM(2010)603, 27.10.2010.

[3]               A se vedea http://ec.europa.eu/internal_market/strategy/docs/20concerns/publication_en.pdf.

Top