EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009AR0102

Avizul Comitetului Regiunilor privind competitivitatea transportului feroviar de marfă

JO C 79, 27.3.2010, p. 45–49 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.3.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 79/45


A 81-A SESIUNE PLENARĂ DIN 5-7 OCTOMBIE 2009

Avizul Comitetului Regiunilor privind competitivitatea transportului feroviar de marfă

(2010/C 79/09)

I.   RECOMANDĂRI POLITICE

INTRODUCERE

1.

Propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului UE privind crearea unei reţele feroviare europene pentru un transport de marfă competitiv a fost adoptată ţinând seama de necesitatea realizării celui mai eficient, ecologic şi sigur sistem de transport de marfă, în serviciul cetăţenilor şi agenţilor economici.

2.

În conformitate cu prevederile Cărţii albe privind transporturile publicate în 2001 şi în lumina schimbărilor survenite în structura UE, precum şi a provocărilor constante cu care se confruntă statele membre UE, este necesar să se pună accentul pe dezvoltarea comodalităţii tuturor modurilor de transport.

3.

În vreme ce în domeniul transportului rutier şi aerian au fost deja aplicate cu succes o serie de măsuri cu efecte pozitive, pentru transportul feroviar este necesar încă să se întreprindă anumite acţiuni.

4.

Propunerea în cauză a fost elaborată în urma unor ample consultări cu statele membre, operatorii feroviari, gestionarii de infrastructuri, precum şi cu reprezentanţii industriei şi ai transportatorilor.

5.

Concluziile acestor lucrări au confirmat faptul că crearea de coridoare feroviare internaţionale pentru un transport de marfă competitiv va spori rapid competitivitatea căilor ferate şi va contribui la îmbunătăţirea indicatorilor macroeconomici.

Recomandări politice

6.

Comitetul Regiunilor întâmpină cu satisfacţie actul legislativ care reglementează condiţiile de funcţionare a reţelei feroviare europene pentru un transport de marfă competitiv. Obiectivul este crearea unei reţele de transport de marfă performante prin utilizarea inteligentă a infrastructurii existente sau extinderea acesteia.

7.

Comitetul consideră că aplicarea consecventă a dispoziţiilor actului legislativ menţionat anterior va spori foarte rapid eficienţa transportului feroviar, acesta fiind modul de transport cel mai ecologic şi cel mai sigur, care va putea face concurenţă celorlalte moduri în materie de eficienţă.

8.

Comitetul consideră că crearea coridoarelor feroviare de transport de marfă trebuie realizată în conexiune cu alte moduri de transport, prin terminale corespunzătoare, fie ele terestre, maritime sau aeriene, şi că acestea trebuie să includă şi porturile interioare.

9.

Comitetul atrage atenţia asupra înfiinţării de centre logistice la care să participe colectivităţile locale şi regionale, care ar trebui avută în vedere la crearea reţelei feroviare europene pentru un transport de marfă competitiv. Autorităţile locale şi regionale trebuie implicate în planificarea şi dezvoltarea unor astfel de centre logistice.

10.

Comitetul insistă asupra anumitor dispoziţii ale regulamentului care ar putea duce la sporirea excesivă a unei birocraţii inutile în mecanismele de gestionare a reţelei feroviare europene.

11.

Comitetul subliniază că transportul feroviar de marfă este, în comparaţie, mai ecologic, mai sigur şi mai în măsură, prin sporirea eficienţei şi competitivităţii sale, să reprezinte o alternativă la modurile de transport cu consum mai ridicat de energie, mai puţin adaptate nevoilor utilizatorilor şi mai periculoase.

12.

Ar fi util ca acţiunile să se concentreze asupra îmbunătăţirii eficienţei transportului feroviar european şi asupra sporirii competitivităţii sale, rezolvând cât mai curând problemele existente, de exemplu:

prin îmbunătăţirea colaborării dintre gestionarii de infrastructuri şi statele membre, pentru eliminarea efectelor trecerilor de frontieră, realizarea de investiţii şi îmbunătăţirea cooperării şi coordonării dintre diversele tipuri de trafic în exploatarea reţelei feroviare;

prin construirea şi dezvoltarea de terminale intermodale, care să servească transportului feroviar, precum şi prin sporirea eficienţei lor în funcţionare, utilizând cele mai recente tehnologii în exploatarea acestora;

prin îmbunătăţirea considerabilă a interoperabilităţii;

prin minimizarea pierderilor de eficienţă care rezultă din dezmembrarea întreprinderilor în urma deschiderii pieţei;

prin crearea unei reţele feroviare eficiente, care să conecteze întreaga Uniune Europeană pe axa nord-sud şi est-vest.

13.

În ceea ce priveşte aceste acţiuni, trebuie utilizată experienţa iniţiativelor şi lucrărilor deja efectuate atât la nivel naţional, cât şi internaţional, în următoarele domenii:

accesul şi tarifarea infrastructurii;

gestionarea capacităţii şi traficului coridoarelor de transport;

securitatea traficului feroviar;

dezvoltarea interoperabilităţii transportului feroviar.

Este nevoie, în plus, de următoarele măsuri:

o extindere a reţelelor în funcţie de capacităţi,

construcţia unor trasee ocolitoare performante pentru transportul de marfă (asemănătoare şoselelor ocolitoare din cadrul transportului rutier) în cazul nodurilor feroviare cu trafic foarte intens.

14.

Experienţa reţelelor transeuropene de transport (RTE-T), a sistemului de gestionare a traficului feroviar european (ERTMS), precum şi a altor acţiuni întreprinse până în prezent va permite crearea mult mai rapidă şi eficientă a reţelei feroviare europene pentru un transport de marfă competitiv, datorită efectului de sinergie al tuturor acţiunilor.

15.

Pentru ca ideea creării unei reţele feroviare europene să poată fi pusă în practică este nevoie de înfiinţarea unei structuri internaţionale capabile să stimuleze coordonarea dintre statele membre şi gestionarii de infrastructuri în cadrul diverselor coridoare de transport. Această structură ar trebui să oblige statele membre să-şi îndeplinească angajamentele luate în ceea ce priveşte înfiinţarea coridoarelor.

16.

Este necesar ca organele responsabile ale UE sau din statele membre, adică structurile de gestionare corespunzătoare, să depună în continuare eforturi pentru eliminarea restricţiilor care există în prezent şi care determină o reducere a eficienţei şi, prin aceasta, o scădere a competitivităţii transportului feroviar de marfă, cum ar fi:

eliminarea barierelor lingvistice în transportul transfrontalier;

lipsa unor programe armonizate de formare a mecanicilor de locomotivă, care să includă normele de trafic feroviar din toată Uniunea;

inexistenţa unor norme comune în materie de securitate şi sarcina utilă;

utilizarea eterogenă a tehnologiilor informaţiei şi comunicării (TIC), precum şi a sistemelor radio sau satelit;

lipsa unui sistem şi a unei responsabilităţi civile uniforme pentru încărcăturile transportate prin lanţuri de transport intermodale;

numeroasele probleme de natură tehnică şi administrativă din traficul feroviar internaţional, care survin la trecerea frontierelor;

eliminarea limitărilor de capacitate, în special, în aglomerări, pentru a se putea separa transportul de marfă de cel de călători, mărind astfel competitivitatea transportului feroviar în ansamblul său, în măsura în care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic şi al planificării;

ecartamentele diferite;

nerespectarea normelor privind punctualitatea transportului, mai ales în cazul transporturilor combinate (feroviar şi rutier, de exemplu);

absenţa unui consens cu privire la dimensiunile şi lungimile uniforme optime ale trenurilor, pentru sporirea capacităţii transporturilor şi pentru protecţia mediului.

17.

Este recomandabilă introducerea unor standarde feroviare pentru a se reduce costurile logistice, pentru a se spori competitivitatea şi accesibilitatea pieţelor, pentru a se consolida interoperabilitatea şi intermodalitatea, pentru a se asigura echilibrul între dezvoltarea economică şi cerinţele de mediu şi pentru a transforma transportul feroviar într-o parte integrantă, cu valoare adăugată, a reţelei antreprenoriale europene, contribuind la optimizarea proceselor de producţie, de aprovizionare şi de distribuţie.

18.

În cazul în care nu este posibil transferul de competenţe către un astfel de organ pentru eliminarea barierelor, UE sau statele membre ar trebui să elimine aceste obstacole prin acţiuni directe.

19.

Structura de gestionare a coridoarelor nu trebuie să se birocratizeze, ci trebuie să funcţioneze în mod flexibil, în funcţie de situaţia pieţei, şi să reziste la interferenţele nejustificate ale statelor membre sau ale instituţiilor comunitare.

20.

Cererea de servicii de transport ar trebui să determine numărul de coridoare de transport feroviar de marfă care trebuie create în fiecare ţară.

21.

Crearea unei reţele feroviare europene, menite să asigure un transport competitiv de marfă, îşi va atinge obiectivele stabilite dacă se instaurează o strânsă cooperare cu autorităţile locale şi regionale din zonele traversate de aceste coridoare.

22.

Această cooperare trebuie să aibă loc atât la nivel de planificare şi coordonare a investiţiilor aferente creării de reţele, cât şi la nivel de exploatare, reparare şi modernizare a coridoarelor de transport feroviar, ţinând seama de infrastructura şi de traficul existente.

23.

Dată fiind necesitatea asigurării unor căi de bună calitate pentru transportul de marfă, precum şi a fiabilităţii acestora şi a unor bune servicii de transport, pentru rutele care nu pot fi separate în căi distincte pentru transportul de marfă şi cel de călători, trebuie să se stabilească, luându-se în considerare interesele regionale şi locale, principii de funcţionare pentru fiecare tip de transport, astfel încât această situaţie să nu afecteze negativ mobilitatea populaţiei şi nici să nu dăuneze altor interese ale comunităţii.

24.

O planificare regională şi locală adecvată în materie de amenajare a teritoriului, care să includă traseul coridoarelor şi amplasarea terminalelor şi a staţiilor de transbordare, ar spori considerabil eficienţa reţelelor şi, în acelaşi timp, ar contribui la îmbunătăţirea situaţiei economice a oraşelor şi regiunilor în cauză.

25.

Sunt indispensabile intervenţiile autorităţilor locale şi regionale ale statelor membre ale UE, pentru adaptarea traficului rutier la distribuirea şi livrarea către consumatori a mărfurilor transportate pe cale ferată.

26.

Autorităţile locale şi regionale au mai multe posibilităţi de cooperare şi dialog cu producătorii şi operatorii care exploatează transportul feroviar şi sunt în măsură să îi orienteze mult mai eficient pe utilizatorii serviciilor de transport către alegerea unui mod de transport sau a unui anumit itinerar. Aceasta ar garanta un comportament optim al întreprinderilor în momentul alegerii mijloacelor de transport pentru produsele lor, din punct de vedere al protecţiei mediului, al fiabilităţii, al rapidităţii şi, bineînţeles, al competitivităţii în ceea ce priveşte preţul.

II.   CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI

27.

Comitetul Regiunilor consideră că, întrucât realizarea pieţei interne feroviare reprezintă un element indispensabil în cadrul Strategiei de la Lisabona şi al strategiei pentru dezvoltare durabilă în Uniunea Europeană, Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului propus spre examinare este un act legislativ esenţial, care va permite transportului feroviar să concureze cu alte moduri de transport, mai puţin ecologice şi mai puţin adaptate nevoilor utilizatorilor. În cadrul punerii în aplicare, la atribuirea traseelor pentru transportul prioritar de marfă, trebuie să se ţină seama în mod adecvat de traficul deja existent, de exemplu, de serviciile de transport de călători. În principiu, traficul naţional de marfă trebuie să se bucure şi el de aceeaşi prioritate ca şi cel transfrontalier.

28.

În aplicarea regulamentului, un rol semnificativ le va reveni autorităţilor locale şi regionale care, printr-o planificare corespunzătoare, o gestionare competentă a investiţiilor în şosele, căi ferate regionale şi porturi, pot spori considerabil eficienţa şi competitivitatea transportului feroviar.

29.

Este indispensabilă stabilirea, împreună cu gestionarii coridoarelor de transport şi cu autorităţile locale şi regionale, a unor principii pentru transportul materialelor periculoase.

30.

Chiar dacă deciziile privind crearea de coridoare de transport de marfă vor fi examinate şi aprobate la nivel comunitar, înainte de aceasta, în etapa de planificare şi de aprobare la nivel naţional, trebuie să fie consultate în fiecare caz autorităţile locale şi regionale.

31.

Aceste consultări vor avea ca scop identificarea elementelor de infrastructură, care, în contextul creării de coridoare, sunt necesare pentru ca traseele acestora să nu influenţeze negativ viaţa comunităţilor locale din regiunile traversate, precum şi facilitarea alegerii teritoriilor celor mai adecvate pentru traseele acestor coridoare.

32.

Este indispensabil să se realizeze o coexistenţă optimă în teritoriu între reţelele de mare viteză, de viteză convenţională şi de proximitate pentru transportul de călători şi reţelele de transport de marfă de toate tipurile.

33.

În ceea ce priveşte definirea parametrilor specifici pentru liniile feroviare din coridoarele de transport, va fi indispensabilă modificarea organizării traficului rutier şi feroviar în zonele urbane traversate de coridoarele de transport de marfă. În acest scop, este necesar ca autorităţile locale şi regionale să dispună de instrumente financiare adecvate, care le vor da posibilitatea de a efectua investiţii şi lucrări de modernizare necesare pentru trecerea căilor ferate prin aceste zone urbanizate. În acelaşi timp, trebuie să fie simplificat cadrul legislativ al exproprierilor de terenuri pentru cauză de utilitate publică, astfel încât principiul compensaţiilor juste pentru terenurile expropriate să nu obstrucţioneze proiectele de modernizare sau de construcţii planificate pentru liniile feroviare şi elemente de infrastructură.

34.

Aceste instrumente ar trebui să fie disponibile într-un termen care să permită punerea în aplicare a dispoziţiilor de la articolul 3 alineatul (3) din capitolul II al regulamentului aflat în dezbatere, şi anume respectarea termenelor regulamentare obligatorii stabilite de acesta pentru crearea diverselor coridoare de transport de marfă.

35.

Centrele logistice existente, care sunt administrate împreună cu autorităţile locale şi regionale, ar trebui utilizate în mod eficient şi integrate în reţeaua de coridoare de transport feroviar de marfă.

36.

Această integrare a infrastructurilor gestionate de autorităţile teritoriale ar trebui să permită, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din regulament, participarea reprezentanţilor autorităţilor locale şi regionale în cadrul organelor de gestionare a coridoarelor de transport de marfă.

37.

Numărul de coridoare pentru transportul feroviar de marfă în diversele state membre ale UE, în conformitate cu articolul 3 din regulament, trebuie stabilit în funcţie de cererea potenţială de servicii de transport, de rezultatele unei analize a eficacităţii acestora şi de posibilităţile tehnice reale de creare a acestor coridoare în termenele prevăzute de regulament.

38.

Ar trebui să se renunţe la stabilirea unui număr obligatoriu de coridoare de transport pentru fiecare stat membru al UE, pe baza criteriului volumului de tone-kilometri de transport feroviar de marfă efectuat în aceste ţări.

39.

Studiul de piaţă prevăzut la articolul 5 alineatul (3) din regulament trebuie să fie realizat în funcţie de necesităţile care vor fi stabilite de gestionarii de coridoare. În acest context, nu ar trebui să fie efectuat în fiecare an în mod obligatoriu, cum prevede regulamentul.

40.

În prima fază de punere în aplicare a regulamentului, deciziile privind amplasarea coridoarelor feroviare de transport de marfă trebuie să se bazeze exclusiv pe motive de fond, cum ar fi eficienţa, accesibilitatea, calitatea şi dimensiunea infrastructurii, lăsând la o parte, pe cât posibil, motivele politice.

41.

La crearea de coridoare de transport de marfă, este necesară monitorizarea respectării normelor în materie de protecţie a mediului şi de sănătate publică, mai ales în ceea ce priveşte zgomotul, securitatea traficului şi alte fenomene, deoarece aceste norme previn efectele nefaste asupra zonelor locuite. Toate acţiunile în acest sens trebuie să se efectueze pe baza unor criterii care 1) să asigure că locuitorii din vecinătatea coridoarelor de transport de marfă nu sunt dezavantajaţi din punctul de vedere al cerinţelor de igienă şi al condiţiilor de trai şi 2) să acorde prioritate securităţii traficului.

42.

Comitetul Regiunilor solicită Comisiei Europene să aplice cât mai curând regulamentul care face obiectul examinării şi să ia în considerare observaţiile şi propunerile formulate în prezentul aviz.

Bruxelles, 7 octombrie 2009

Preşedintele Comitetului Regiunilor

Luc VAN DEN BRANDE


Top