Choisissez les fonctionnalités expérimentales que vous souhaitez essayer

Ce document est extrait du site web EUR-Lex

Document 52008PC0527

    Propunere de decizie a Consiliului privind semnarea, în numele Comunităţii Europene, a Protocolului privind managementul integrat al zonelor costiere din Marea Mediterană (Convenţia privind protejarea mediului marin şi a zonei de coastă a Mării Mediterane)

    /* COM/2008/0527 final */

    52008PC0527

    Propunere de decizie a Consiliului privind semnarea, în numele Comunităţii Europene, a Protocolului privind managementul integrat al zonelor costiere din Marea Mediterană (Convenţia privind protejarea mediului marin şi a zonei de coastă a Mării Mediterane) /* COM/2008/0527 final */


    [pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

    Bruxelles, 3.10.2008

    COM(2008) 527 final

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind semnarea, în numele Comunită ț ii Europene, a Protocolului privind managementul integrat al zonelor costiere din Marea Mediterană (Conven ț ia privind protejarea mediului marin ș i a zonei de coastă a Mării Mediterane)

    (prezentată de Comisie)

    EXPUNERE DE MOTIVE

    1. Convenția privind protejarea mediului marin și a zonei de coastă a Mării Mediterane, cunoscută și sub numele de „Convenția de la Barcelona”, a fost semnată inițial la Barcelona în 1976 și modificată la 10 iunie 1995. Convenția a intrat în vigoare la 9 iulie 2004. Comunitatea Europeană este parte contractantă la Convenție, alături de toate statele membre ale UE cu ieșire la Marea Mediterană. În temeiul articolului 4 alineatul (3) din Convenția modificată, părțile au obligația specifică de a promova un management integrat al zonelor costiere, ținând seama de protecția zonelor de interes ecologic și peisagistic, precum și de utilizarea rațională a resurselor naturale.

    2. În UE, principalul instrument de promovare a managementului integrat al zonelor costiere este Recomandarea Parlamentului European și a Consiliului privind punerea în aplicare a gestionării integrate a zonelor de coastă din Europa (2002/413/CE, JO L 148, 6.6.2002). În capitolul V din această recomandare se subliniază importanța cooperării dintre statele cu ieșire la aceeași mare în vederea unei mai bune coordonări și a unei mai bune abordări a problemelor costiere transfrontaliere. Comunitatea încurajează un management integrat la o scară mai mare prin intermediul unor instrumente orizontale, inclusiv în domeniul protecției mediului. Aceste activități contribuie așadar la managementul integrat al zonelor costiere, care reprezintă o componentă a politicii maritime integrate comunitare.

    3. În temeiul unei decizii a Consiliului din 27 noiembrie 2006, Comisia a participat, în numele Comunității, la o serie de consultări cu reprezentanții statelor membre în cadrul negocierilor organizate de Convenție în vederea pregătirii unui protocol privind managementul integrat al zonelor costiere în Marea Mediterană. Negocierile au luat sfârșit la 20 ianuarie 2008, prin adoptarea textului final în cadrul Conferinței plenipotențiarilor. Toate statele membre ale UE care sunt părți la Convenția de la Barcelona au semnat protocolul, cu excepția Ciprului. Protocolul este deschis spre semnare până la 20 ianuarie 2009.

    4. Zonele costiere ale Mării Mediterane continuă să fie supuse unor presiuni puternice asupra mediului și unei degradări accentuate a resurselor costiere. Protocolul oferă un cadru favorabil unei abordări mai concertate și mai integrate, atrăgând diferiți actori publici și privați, inclusiv societatea civilă și agenții economici. O asemenea abordare globală este necesară pentru a putea face față problemelor cu o mai mare eficacitate și pentru a favoriza o dezvoltare mai durabilă a zonelor costiere ale Mării Mediterane.

    5. Protocolul acoperă o gamă largă de dispoziții, care vor trebui să fie implementate la diferite niveluri guvernamentale, ținând seama de principiile subsidiarității și proporționalității. Dacă este de datoria Comunității să acționeze în favoarea unui management integrat al zonelor costiere ținând seama, inter alia , de caracterul transfrontalier al majorității problemelor de mediu, statelor membre și autorităților competente de resort le va reveni sarcina de a elabora și implementa anumite măsuri detaliate prevăzute de protocol cu privire la teritoriul costier, cum ar fi delimitarea unor zone în care nu sunt autorizate construcțiile.

    Ținând seama de cele menționate anterior, este adecvată semnarea, de către Comunitate, a Protocolului privind managementul integrat al zonelor costiere din Marea Mediterană, sub rezerva încheierii sale la o dată ulterioară.

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind semnarea, în numele Comunității Europene, a Protocolului privind managementul integrat al zonelor costiere din Marea Mediterană (Convenția privind protejarea mediului marin și a zonei de coastă a Mării Mediterane)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 175 alineatul (1), coroborat cu articolul 300 alineatul (2) primul paragraf prima teză,

    având în vedere propunerea Comisiei[1],

    întrucât:

    (1) Convenția privind protejarea mediului marin și a zonei de coastă a Mării Mediterane a fost încheiată în numele Comunității Europene prin Deciziile 77/585/CEE și 1999/802/CE ale Consiliului[2].

    (2) În temeiul articolului 4 alineatul (3) litera (e) din Convenție, părțile contractante au obligația de a promova managementul integrat al zonelor costiere, ținând seama de protecția zonelor de interes ecologic și peisagistic, precum și de utilizarea rațională a resurselor naturale.

    (3) Recomandarea Parlamentului European și a Consiliului din 30 mai 2002 privind punerea în aplicare a gestionării integrate a zonelor de coastă din Europa[3], în special capitolul V, încurajează implementarea unui management integrat al zonelor costiere în contextul convențiilor în vigoare cu țările vecine, inclusiv cu țările cu ieșire la aceeași mare regională care nu sunt membre ale UE.

    (4) Comunitatea încurajează un management integrat la o scară mai mare prin intermediul unor instrumente orizontale, inclusiv în domeniul protecției mediului. Aceste activități contribuie, prin urmare, la un management integrat al zonelor costiere.

    (5) Managementul integrat al zonelor costiere reprezintă o componentă a politicii maritime integrate comunitare, astfel cum a fost aprobată de Consiliul European la 14 decembrie 2007.

    (6) În temeiul unei decizii a Consiliului din 27 noiembrie 2006, Comisia a participat, în numele Comunității, la o serie de consultări cu reprezentanții statelor membre în cadrul negocierilor organizate de Convenție în vederea pregătirii unui protocol privind managementul integrat al zonelor costiere în Marea Mediterană.

    (7) Aceste negocieri au avut drept rezultat adoptarea textului protocolului în cadrul Conferinței plenipotențiarilor la 20 ianuarie 2008. Protocolul va fi deschis spre semnare până la 20 ianuarie 2009.

    (8) Zonele costiere ale Mării Mediterane continuă să fie supuse unor presiuni puternice asupra mediului și unei degradări accentuate a resurselor costiere. Protocolul oferă un cadru care favorizează adoptarea unei abordări mai concertate și mai integrate, atrăgând atât actorii publici, cât și pe cei privați, inclusiv societatea civilă și agenții economici. O asemenea abordare globală este necesară pentru a putea face față cu mai mare eficacitate problemelor și pentru a favoriza o dezvoltare mai durabilă a zonelor costiere ale Mării Mediterane.

    (9) Protocolul acoperă o gamă largă de dispoziții, care vor trebui să fie implementate la diferite niveluri guvernamentale, ținând seama de principiile subsidiarității și proporționalității. În timp ce este de datoria Comunității să acționeze în favoarea unui management integrat al zonelor costiere ținând seama, inter alia , de caracterul transfrontalier al majorității problemelor de mediu, statele membre și autoritățile relevante competente ale acestora vor fi responsabile pentru elaborarea și implementarea anumitor măsuri detaliate prevăzute de protocol, cum ar fi delimitarea unor zone în care nu este autorizată construirea.

    (10) Este necesar ca Protocolul privind managementul integrat al zonelor costiere din Marea Mediterană să fie semnat, în numele Comunității, sub rezerva încheierii sale la o dată ulterioară,

    DECIDE:

    Articol unic

    Președintele Consiliului este autorizat să numească persoana sau persoanele împuternicite să semneze, în numele Comunității, Protocolul privind managementul integrat al zonelor costiere la Convenția privind protejarea mediului marin și a zonei de coastă a Mării Mediterane, sub rezerva încheierii acestuia la o dată ulterioară.

    Adoptată la Bruxelles,

    Pentru Consiliu

    Președintele

    [1] JO C , , p. .

    [2] JO L 240, 19.9.1977, p. 1. JO L 322, 14.12.1999, p. 32.

    [3] 2002/413/CE, JO L 148, 6.6.2002, p. 24.

    Haut