EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007XC1208(05)

Procedura națională de atribuire a drepturilor de trafic aerian limitate în Ungaria

JO C 296, 8.12.2007, p. 11–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

8.12.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 296/11


Procedura națională de atribuire a drepturilor de trafic aerian limitate în Ungaria

(2007/C 296/10)

În conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (CE) nr. 847/2004 privind negocierea și punerea în aplicare a acordurilor de reglementare a serviciilor aeriene dintre statele membre și țările terțe, Comisia Europeană publică următoarea procedură națională de distribuire a drepturilor de servicii aeriene între transportatorii aerieni comunitari eligibili, acolo unde aceste drepturi sunt limitate de acordurile internaționale privind traficul aerian.

„DECRETUL GUVERNAMENTAL NR. 198/2007

din 30 iulie 2007

de stabilire a procedurii prevăzute în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 847/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind negocierea și punerea în aplicare a acordurilor de reglementare a serviciilor aeriene dintre statele membre și țările terțe

În virtutea prerogativelor sale, în conformitate cu articolul 73 alineatul (3) litera (g) din Legea XCVII din 1995, Guvernul dispune după cum urmează:

Sfera de aplicare

Articolul 1

În sensul prezentului decret, «drepturi de trafic aerian limitate» înseamnă drepturi de trafic aerian acordate în temeiul unui acord bilateral existent între Ungaria și țări terțe, conform căruia de astfel de drepturi poate beneficia un singur transportator aerian sau un număr limitat de transportatori aerieni sau aceste drepturi sunt supuse altor restricții (de exemplu frecvență, capacitate, puncte de aterizare).

Perioada de valabilitate a autorizației

Articolul 2

(1)

Autorizația de utilizare a drepturilor de trafic aerian limitate pentru exploatarea unei anumite rute este valabilă pentru douăsprezece perioade de planificare consecutive stabilite de Asociația de Transport Aerian Internațional (IATA) de la data de începere a prestării serviciului aerian, conform celor specificate de autoritatea aviației civile.

(2)

Autorizația și drepturile conferite de aceasta nu sunt transferabile.

Negocieri privind drepturile de trafic aerian

Articolul 3

(1)

Informațiile referitoare la disponibilitatea drepturilor de trafic aerian limitate între Ungaria și state care nu sunt membre ale UE, precum și la negocierile legate de aceste drepturi sunt publicate de către autoritatea aviației civile pe site-ul său web cu 45 de zile înainte de începerea unor astfel de negocieri.

(2)

Informațiile publicate includ obiectul și data negocierilor.

(3)

Transportatorii aerieni comunitari stabiliți pe teritoriul Ungariei (denumiți în cele ce urmează «transportatori aerieni comunitari») pot depune o cerere pentru obținerea unei autorizații în termen de 30 de zile de la publicarea informațiilor.

(4)

Anterior negocierilor planificate cu o țară terță, transportatorii aerieni comunitari aerian informează în scris autoritatea aviației civile, înainte de termenul anunțat pe site, în legătură cu intențiile lor de exploatare a unei rute împreună cu țara terță în cauză, în cazul în care intenționează să utilizeze drepturi de trafic aerian limitate.

Drepturi de trafic aerian limitate neutilizate

Articolul 4

(1)

Autoritatea aviației civile publică pe site-ul său web informații privind orice drepturi de trafic aerian limitate rămase neutilizate între Ungaria și state care nu sunt membre UE.

(2)

Autoritatea aviației civile publică pe site-ul său o notificare de primire a primei cereri de exploatare a drepturilor neutilizate în termen de 7 zile de la depunerea acesteia. În termen de 30 de zile de la publicarea acestor informații pot solicita utilizarea acelorași drepturi și alți transportatori. Autoritatea aviației civile publică pe site-ul său notificări de primire pentru toate cererile depuse până la termenul stabilit.

Procedură

Articolul 5

(1)

Cererile de utilizare a drepturilor de trafic aerian limitate includ următoarele:

(a)

denumirea transportatorului aerian comunitar, sediul social, locul unde își desfășoară activitatea și un cod de identificare alcătuit din trei litere;

(b)

detalii privind serviciul pe care transportatorul intenționează să îl exploateze (număr de zboruri pe săptămână, tipul aeronavei, număr maxim de locuri, eventuale escale și durata serviciului);

(c)

planul de afaceri propus de transportator;

(d)

data de începere a serviciului prevăzut;

(e)

natura serviciului: transport de pasageri, marfă, efecte poștale, caracteristici ale serviciului;

(f)

detalii privind modul în care noul serviciu se va conecta la rutele existente exploatate de transportator;

(g)

tarifele aplicate rutei.

(2)

Transportatorul aerian comunitar anexează la cerere o chitanță care justifică plata taxei administrative prevăzute de dispozițiile legale specifice.

Articolul 6

(1)

La examinarea cererilor, autoritatea aviației civile, având în vedere informațiile furnizate în conformitate cu articolul 5 alineatul (1), procedează la o analiză economică, care include o evaluare a avantajelor oferite consumatorilor, a impactului asupra concurenței la nivel comunitar și a aspectelor referitoare la fluxurile de mărfuri și pasageri pe o anumită rută. Autoritatea aviației civile stabilește criteriile pentru această evaluare și le publică pe site-ul său web.

(2)

În cazul în care consideră necesar, autoritatea aviației civile organizează o ședință publică în cursul procedurii. Procesele-verbale ale acestor ședințe sunt publicate pe site-ul web al autorității. Companiile aeriene solicitante au la dispoziție trei zile de la publicarea procesului-verbal pentru a trimite eventuale comentarii.

(3)

În termen de 60 de zile de la ședința menționată la alineatul (2) sau, în absența acesteia, în termen de 60 de zile de la data expirării termenului de 30 de zile pentru depunerea cererilor menționat la articolul 4 alineatul (2), autoritatea aviației civile își anunță decizia privind autorizația pentru ruta care urmează a fi exploatată pe baza drepturilor de trafic aerian neutilizate anunțate. Comunicarea privind decizia include și partea dispozitivă a acesteia.

(4)

În urma unei evaluări ample, autoritatea aviației civile acordă autorizația de exploatare candidatului care a prezentat oferta cea mai avantajoasă, în special în ceea ce privește serviciul de pasageri și/sau marfă, promovarea concurenței și dezvoltarea echilibrată a pieței comunitare a transportului aerian.

Căi de atac

Articolul 7

(1)

Decizia autorității aviației civile nu poate fi atacată prin recurs administrativ.

(2)

Autoritatea aviației civile publică pe site-ul său partea dispozitivă a oricărei decizii adoptate în cursul revizuirii judiciare, în termen de 3 zile de la notificarea deciziei.

Reexaminarea autorizațiilor

Articolul 8

(1)

Autoritatea aviației civile monitorizează cu atenție serviciile de trafic aerian exploatate pe baza autorizației eliberate.

(2)

La cererea oricărui transportator aerian comunitar, autoritatea aviației civile reexaminează autorizația pe baza elementelor enumerate la articolul 6 alineatul (4), cel mai devreme la expirarea a zece perioade de planificare consecutive ulterioare acordării autorizației.

(3)

În termen de șapte zile de la primirea cererii de reexaminare, autoritatea aviației civile îl informează pe titularul autorizației și anunță public reexaminarea pe site-ul său. În termen de 30 de zile de la publicarea anunțului pot trimite cereri de utilizare a acelorași drepturi de trafic aerian și alți transportatori aerieni comunitari. În cadrul reexaminării, dispozițiile articolelor 4-6 se aplică după caz.

(4)

Autoritatea aviației civile suspendă autorizația cu efect imediat în următoarele situații:

(a)

dacă titularul nu asigură serviciile de aeriene în conformitate cu condițiile enunțate în autorizație;

(b)

dacă titularul nu-și îndeplinește obligațiile care decurg din acordul relevant privind serviciile aeriene sau alte obligații internaționale pe baza cărora a fost eliberată autorizația;

(c)

dacă titularul nu respectă reglementările aplicabile în domeniul furnizării de servicii aeriene. Autorizația se suspendă până la remedierea neregulilor constatate.

(5)

Autoritatea aviației civile retrage autorizația în cazul în care:

(a)

titularul informează în scris autoritatea aviației civile că nu mai dorește să utilizeze drepturile de trafic aerian limitate;

(b)

serviciile aeriene autorizate nu au fost demarate în perioada de planificare ulterioară datei de începere anunțate;

(c)

serviciile aeriene autorizate sunt întrerupte și nu sunt reluate în următoarele două perioade de planificare consecutive;

(d)

exploatarea serviciilor aeriene a fost suspendată de către autoritate din cauza unor nereguli de funcționare care nu au fost remediate până la sfârșitul perioadei de planificare ulterioare suspendării;

(e)

țara terță nu acceptă transportatorul aerian comunitar desemnat sau autoritatea competentă din țara terță nu eliberează sau retrage autorizația de exploatare a rutei în cauză.

(6)

Transportatorul aerian comunitar informează în scris autoritatea aviației civile, în termen de opt zile, în legătură cu orice refuz sau retragere a autorizației, în conformitate cu dispozițiile articolului 5 litera (e).

(7)

Autoritatea aviației civile anunță pe site-ul său retragerea autorizației, specificând data la care drepturile de trafic aerian în cauză sunt considerate neutilizate.

Dispoziții tranzitorii

Articolul 9

În cazul în care o rută cu drepturi de trafic aerian limitate între Ungaria și o țară terță era deja exploatată, în conformitate cu legislația în vigoare la acel moment, înainte de intrarea în vigoare a prezentului decret, se poate înainta o cerere de reevaluare a drepturilor în cauză, la expirarea a zece perioade de planificare IATA consecutive ulterior intrării în vigoare a prezentului decret.

Dispoziții finale

Articolul 10

(1)

Prezentul decret intră în vigoare la 1 septembrie 2007.

(2)

Prezentul decret stabilește dispozițiile necesare punerii în aplicare a articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 847/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind negocierea și punerea în aplicare a acordurilor de reglementare a serviciilor aeriene dintre statele membre și țările terțe.

Image

CRITERII DE EVALUARE A CERERILOR DE UTILIZARE A DREPTURILOR DE TRAFIC AERIAN LIMITATE DISPONIBILE ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 5 DIN DECRETUL GUVERNAMENTAL NR. 198/2007 DIN 30 IULIE 2007

Autoritatea aviației civile va evalua cererile pe baza următoarelor criterii:

Satisfacerea cererii de servicii de transport aerian (servicii de pasageri, marfă sau servicii combinate, zboruri directe sau indirecte, frecvența zborurilor, zile de zbor, partajarea codurilor).

Calitatea serviciilor (inclusiv tipul aeronavei, modul în care aceasta este proiectată, categoriile de pasageri, posibilitatea de transferare a biletelor, accesibilitatea punctelor de vânzare, facilitățile de vânzare online a biletelor, facilitățile de self-check-in).

Politica de prețuri (prețul biletelor, reduceri, alte posibilități).

Rețeaua de rute existentă.

Garanții ale continuității în funcționare (pe baza planului de afaceri).

Eventuale datorii publice ale transportatorului.

Contribuția operațiunilor planificate la îmbunătățirea deservirii rutei respective.

Existența unui serviciu de vânzări în limba maghiară.

Contribuția la dezvoltarea turismului în Ungaria.

Îmbunătățirea cotei de piață comunitare pe ruta respectivă.

Contribuția la dezvoltarea unui nivel satisfăcător al concurenței la nivel de ofertă.”


Top