EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R2696

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2696 al Comisiei din 4 decembrie 2023 de stabilire a procedurilor care trebuie urmate și a modelului care trebuie utilizat pentru efectuarea anchetelor în rândul beneficiarilor Fondului european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii disponibilizați, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/691 al Parlamentului European și al Consiliului

C/2023/8220

JO L, 2023/2696, 5.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2696/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2696/oj

European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2023/2696

5.12.2023

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/2696 AL COMISIEI

din 4 decembrie 2023

de stabilire a procedurilor care trebuie urmate și a modelului care trebuie utilizat pentru efectuarea anchetelor în rândul beneficiarilor Fondului european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii disponibilizați, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/691 al Parlamentului European și al Consiliului

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2021/691 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 aprilie 2021 privind Fondul european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii disponibilizați (FEG) și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1309/2013 (1), în special articolul 22 alineatul (6),

după consultarea Comitetului pentru FEG instituit prin articolul 26 din Regulamentul (UE) 2021/691,

întrucât:

(1)

Pentru a asigura monitorizarea rezultatelor și a facilita evaluările Fondului european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii disponibilizați (FEG), statele membre trebuie să sprijine Comisia în efectuarea unei anchete în rândul beneficiarilor după execuția fiecărei contribuții financiare din partea FEG în temeiul articolului 22 din Regulamentul (UE) 2021/691.

(2)

Pentru a asigura eficacitatea utilizării anchetelor în scopul evaluării, este necesar să se stabilească dispoziții uniforme pentru efectuarea anchetelor, precum și un model comun care să permită agregarea datelor la nivelul Uniunii.

(3)

Pentru a asigura analiza eficientă a anchetelor în scopuri de monitorizare și evaluare, este necesar să se valorifice pe deplin avantajele instrumentelor electronice pentru efectuarea anchetelor, menținând în același timp securitatea schimburilor și asigurând integritatea, autenticitatea și confidențialitatea informațiilor, în conformitate cu normele aplicabile în materie de protecție a datelor. Prin urmare, Comisia trebuie să conceapă un instrument online pentru efectuarea anchetelor în rândul beneficiarilor pe EUSurvey, sistemul de gestionare a anchetelor online al Comisiei.

(4)

Statele membre trebuie să sprijine Comisia informând beneficiarii cu privire la ancheta care urmează să fie efectuată și încurajându-i să participe, trimițând invitația de participare și cel puțin o atenționare. Întrucât Comisia gestionează anchetele, statele membre trebuie să o informeze de îndată ce sunt trimise invitații sau atenționări. Statele membre trebuie, de asemenea, să încurajeze beneficiarii să își actualizeze datele de contact până la lansarea anchetei și să le ofere ajutor pentru a accesa ancheta online.

(5)

În calitate de proprietar al datelor, Comisia trebuie să utilizeze informațiile cantitative și calitative colectate numai în scopuri de monitorizare și evaluare.

(6)

Statul membru în cauză poate solicita să primească rezultatele agregate ale unei anchete în scopul monitorizării și evaluării la nivel național. În cazul în care statul membru în cauză dorește să adauge întrebări pe care le consideră utile în scopuri de monitorizare sau evaluare la nivel național, Comisia trebuie să aibă posibilitatea de a adăuga aceste întrebări la ancheta care urmează să fie efectuată, asigurând în același timp integralitatea modelului,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament stabilește procedurile care trebuie urmate și modelul care trebuie utilizat pentru efectuarea anchetelor în rândul beneficiarilor menționate la articolul 22 din Regulamentul (UE) 2021/691.

Articolul 2

Proceduri pentru efectuarea anchetei în rândul beneficiarilor

(1)   Comisia organizează ancheta în cadrul unui sistem de gestionare a anchetelor online, în limba sau limbile oficiale ale statului membru în cauză, utilizând modelul menționat la articolul 3. Linkul către anchetă se trimite statului membru în cauză în termen de cel mult cinci luni de la încheierea perioadei de execuție a contribuției financiare relevante.

(2)   Statul membru în cauză lansează ancheta în cursul celei de a șasea luni de la încheierea perioadei de execuție în conformitate cu articolul 22 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2021/691, trimițând o invitație de a participa la anchetă fiecărui beneficiar al asistenței din Fondul european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii disponibilizați (FEG). Comisia menține ancheta activă timp de cel puțin patru săptămâni de la data lansării acesteia.

(3)   Statul membru în cauză informează Comisia cu privire la posibilele perioade de vacanță sau la alte circumstanțe care ar putea avea un impact asupra ratei de participare. În acest caz, ancheta poate fi programată pentru o perioadă prelungită de până la opt săptămâni.

(4)   Statul membru în cauză trimite beneficiarilor o atenționare cu o săptămână înainte de data prevăzută de încheiere a anchetei.

(5)   În cazul unor rate de participare scăzute, Comisia și statul membru în cauză pot conveni asupra unei prelungiri a perioadei de anchetă. În cazul în care se convine prelungirea perioadei de anchetă, statul membru în cauză trimite o atenționare suplimentară beneficiarilor și indică durata perioadei prelungite.

(6)   Statul membru în cauză raportează Comisiei cu privire la eforturile depuse pentru a încuraja participarea și informează Comisia de îndată ce a fost lansată ancheta și de îndată ce a fost trimisă o atenționare.

(7)   Statul membru în cauză informează beneficiarii cu privire la viitoarea anchetă de îndată ce aceștia solicită asistență și le solicită să își actualizeze datele de contact până la lansarea anchetei. Statele membre ajută beneficiarii să acceseze sistemul de gestionare a anchetelor online.

Articolul 3

Model pentru anchetele în rândul beneficiarilor

(1)   Anchetele în rândul beneficiarilor menționate la articolul 22 din Regulamentul (UE) 2021/691 se efectuează utilizând modelul prevăzut în anexă.

(2)   Comisia pune la dispoziție modelul în toate limbile oficiale ale Uniunii.

(3)   Statul membru în cauză poate solicita adăugarea unor întrebări la model în scopuri de monitorizare sau evaluare la nivel național, atât timp cât modelul ca atare nu este modificat. Întrebările suplimentare sugerate trebuie transmise Comisiei în limba sau limbile oficiale ale statului membru în termen de cel mult două luni de la încheierea perioadei de execuție. Comisia decide dacă să permită adăugarea unor întrebări suplimentare.

Articolul 4

Utilizarea datelor anchetei

(1)   Comisia este proprietarul datelor colectate. Comisia utilizează informațiile cantitative și calitative colectate numai în scopuri de monitorizare și evaluare.

(2)   La cerere, Comisia pune rezultatele agregate ale unei anchete la dispoziția statului membru în cauză în scopul monitorizării și evaluării la nivel național.

Articolul 5

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 4 decembrie 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 153, 3.5.2021, p. 48.


ANEXĂ

MODEL PENTRU ANCHETELE ÎN RÂNDUL BENEFICIARILOR FEG

Proiect de e-mail

Stimate beneficiar,

Sunteți invitat să participați la această anchetă deoarece ați primit sprijin din partea Fondului european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii disponibilizați (FEG) după disponibilizările din [numele societății/sectorul/regiunea economică] din [statul membru]. FEG este un instrument european care oferă asistență persoanelor care și-au pierdut locul de muncă din cauza unui eveniment major de restructurare.

Pentru a participa la această anchetă EU Survey, vă rugăm să creați un cont EU Login (serviciul Comisiei Europene de autentificare a utilizatorilor). Urmați pașii descriși aici.

Completarea chestionarului nu durează în mod normal mai mult de [7] minute. Răspunsurile dumneavoastră vor fi salvate automat, astfel încât puteți alege să completați o parte a chestionarului și să reveniți mai târziu pentru a-l finaliza. Puteți trimite răspunsurile până la [data].

Răspunsurile dumneavoastră vor fi tratate în deplină confidențialitate și nu vor fi comunicate niciunei alte părți.

Dacă aveți întrebări cu privire la această anchetă, vă rugăm să contactați [numele persoanei de contact FEG la nivel național sau adresa de e-mail funcțională].

Vă mulțumim pentru completarea chestionarului – feedbackul dumneavoastră este foarte important!

Prezentarea anchetei

Scopul acestei anchete este de a verifica dacă Fondul european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii disponibilizați (FEG) a fost util pentru persoanele care au beneficiat de sprijin. Datele colectate în cadrul acestei anchete vor fi utilizate pentru îmbunătățirea FEG.

1.   Uniunea Europeană și FEG

1.1.

Știați că măsurile la care ați participat au fost cofinanțate de Uniunea Europeană? (Puteți alege mai multe răspunsuri.)

Da, știam că măsurile de care am beneficiat au fost cofinanțate de Uniunea Europeană (UE)

Da, știam că măsurile de care am beneficiat au fost cofinanțate de Fondul european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii disponibilizați (FEG)

Nu

2.   Informații generale privind beneficiarul

Am dori să aflăm mai multe despre situația dumneavoastră personală. Vă rugăm să răspundeți la următoarele întrebări.

2.1.

Ce vârstă aveți?

15-24 de ani

25-29 de ani

30-45 de ani

46-54 de ani

55-64 de ani

Peste 65 de ani

2.2.

Care este sexul dumneavoastră?

Femeie

Bărbat

Persoană non-binară

Prefer să nu răspund

2.3.

Ce cetățenie aveți?

Alegeți din listă (țări din UE și din afara UE).

În cazul în care aveți dublă cetățenie, vă rugăm să indicați a doua cetățenie: ________

2.4.

Care este cel mai înalt nivel educațional finalizat conform Clasificării Internaționale Standard a Educației (ISCED)?

învățământ primar nefinalizat (ISCED 0)

învățământ primar (ISCED 1)

învățământ secundar (ISCED 2 și 3)

învățământ profesional (ISCED 4)

diplomă de licență (ISCED 6)

diplomă de master (ISCED 7)

altele: ___ numărul total de ani de studii: _______

2.5.

Câți ani de experiență profesională aveți?

1-3 ani

4-5 ani

6-10 ani

11-15 ani

16-20 de ani

21-30 de ani

Peste 30 de ani

2.6.

Aveți un handicap?

Da

Nu

Prefer să nu răspund

2.7.

Proveniți dintr-un context de migrație (1)?

Da

Nu

Prefer să nu răspund

2.8.

V-ați aflat vreodată în situație de șomaj de lungă durată (2)?

Da

Nu

Prefer să nu răspund

2.9.

Vă simțiți dezavantajat(ă) pe piața forței de muncă?

Nu

Da. Dacă da, vă rugăm să precizați motivul:_____________

Prefer să nu răspund

3.   Situația dumneavoastră profesională înainte de a beneficia de sprijin din partea FEG

Următoarele întrebări ar trebui să ne ofere mai multe informații despre locul de muncă pe care l-ați ocupat anterior. Răspunsurile ne vor ajuta să comparăm situația dumneavoastră profesională înainte și după primirea sprijinului FEG.

3.1.

Care era statutul dumneavoastră profesional?

Statutul profesional

Angajat

Lucrător independent

Locul meu de muncă era*

Cu normă întreagă

Cu fracțiune de normă

Contractul meu/raportul meu de muncă era*...

Permanent (pe durată nedeterminată)

Temporar (pe durată determinată)

Contractul meu/raportul meu de muncă era*...

Oferit direct de societate

Oferit prin intermediul unei agenții

*

Nu se aplică pentru lucrătorii independenți

3.2.

În ce măsură erați mulțumit(ă) de locul dumneavoastră de muncă?

Foarte mulțumit(ă)

Mulțumit(ă)

Prefer să nu răspund

Nemulțumit(ă)

Foarte nemulțumit(ă)

 

 

 

 

 

4.   Măsuri și/sau sprijin

Următoarele întrebări se referă la măsurile și/sau sprijinul de care ați beneficiat.

4.1.

Ce tipuri de sprijin ați primit? Sunt posibile mai multe răspunsuri.

Categorii generale

(*opțional) Măsuri specifice

Asistență individuală pentru căutarea unui loc de muncă, gestionarea cazului și servicii generale de informare

Crearea de profiluri (3)

Consiliere, orientare profesională sau asistență pentru căutarea unui loc de muncă

Mentorat sau îndrumare

Asistență pentru plasarea personalului disponibilizat (4)

Formare și reconversie profesională

Formare și reconversie profesională – Formare instituțională (școală, universitate, centru de formare sau altele similare)

Formare și reconversie profesională – formare profesională; formare supravegheată la locul de muncă; programe de ucenicie sau stagii

Stimulente pentru ocuparea forței de muncă/subvenție salarială

Subvenție salarială

Sprijin pentru ocuparea forței de muncă și reabilitare

Sprijin pentru ocuparea forței de muncă (5)

Reabilitare (6)

Promovarea spiritului antreprenorial

Asistență pentru înființarea propriei întreprinderi (de exemplu consiliere, îndrumare, consiliere juridică etc.)

Stimulente financiare pentru înființarea propriei întreprinderi

Asistență pentru înființarea de întreprinderi

Asistență pentru preluarea întreprinderilor de către angajați

Alocații

Alocație de formare

Alocație pentru căutarea unui loc de muncă

Alocație de mobilitate și/sau contribuție la cheltuielile de deplasare

Alocație de subzistență

Contribuție la costul îngrijitorilor persoanelor dependente.

Altele (vă rugăm să completați):

________________

4.2.

Cât timp a trecut între concediere și începerea măsurii (măsurilor)?

Mai puțin de o lună

1-2 luni

3-5 luni

6-8 luni

9-12 luni

mai mult de 12 luni

4.3.

Cât timp ați primit sprijin prin FEG?

Mai puțin de o lună

1-2 luni

3-5 luni

6-8 luni

9-12 luni

mai mult de 12 luni

4.4.

În ce măsură sunteți de acord cu următoarele afirmații?

Sunt întru totul de acord

Sunt de acord

Nu sunt de acord

Nu sunt deloc de acord

Nu știu

Nu se aplică

Sprijinul pe care l-am primit a fost adaptat nevoilor mele.

 

 

 

 

 

 

Sprijinul pe care l-am primit m-a ajutat să îmi dezvolt noi competențe/să obțin noi calificări.

 

 

 

 

 

 

Datorită sprijinului pe care l-am primit, sunt mai în măsură să utilizez tehnologiile digitale (de exemplu, internet, computer, smartphone, alte dispozitive, software) [competențe digitale]

 

 

 

 

 

 

Datorită sprijinului pe care l-am primit, sunt mai în măsură să economisesc energie, să produc mai puține deșeuri sau să găsesc alte modalități de a ajuta mediul [competențe verzi]

 

 

 

 

 

 

Sprijinul pe care l-am primit m-a încurajat să depășesc stereotipurile de gen în selectarea locurilor de muncă și/sau m-a sensibilizat mai mult cu privire la discriminarea de gen în general.

 

 

 

 

 

 

Sprijinul pe care l-am primit m-a ajutat să câștig mai multă încredere în abilitățile mele.

 

 

 

 

 

 

Sprijinul pe care l-am primit m-a ajutat să construiesc o rețea de contacte.

 

 

 

 

 

 

După ce am participat la măsură (măsuri), sunt mai bine calificat(ă) pentru a lucra.

 

 

 

 

 

 

4.5.

Care măsură a fost cea mai utilă?

Alegeți din lista de măsuri (meniu derulant):

consiliere/îndrumare

formare/reconversie profesională

subvenție salarială

sprijin pentru ocuparea forței de muncă și reabilitare

promovarea spiritului antreprenorial

alocații

4.6.

V-au fost propuse măsuri la care nu ați participat?

Da

Nu (dacă nu, treceți la întrebarea 4.8)

4.7.

Care este motivul pentru care nu ați participat la măsuri?

Nu am fost interesat(ă)

Nu era momentul potrivit

Mi s-a oferit un loc de muncă

Distanță prea mare

Motive personale

Altele, de precizat: _____

4.8.

Ați solicitat o măsură specifică?

Da

Nu (treceți la întrebarea 4.11)

4.9.

Ați beneficiat de măsura pe care ați solicitat-o?

Da

Dacă nu, ce măsură ați solicitat? Precizați: _____

4.10.

Dacă nu, știți de ce nu ați beneficiat de măsura pe care ați solicitat-o?

Precizați: ___

4.11.

Dacă ați absolvit o formă de învățământ sau de formare cu sprijinul FEG, despre ce tip de învățământ este vorba? (Sunt posibile mai multe răspunsuri)

Învățământ primar

Învățământ secundar

Educație și formare profesională

Diplomă de licență

Diplomă de master

Validarea unei diplome obținute într-o țară din afara UE

Cursuri de limbi străine

Formare în vederea pregătirii pentru recunoașterea competențelor dobândite prin experiență profesională

Reconversie profesională/recalificare/reorientare profesională, în profesia: (precizați) ___

Altele: Precizați ______________

Nu se aplică

4.12.

Care era statutul dumneavoastră după încheierea ultimei măsuri?

Statutul dumneavoastră după 6 luni (dacă este cazul)

Statutul dumneavoastră după 12 luni (dacă este cazul)

Statutul dumneavoastră după 18 luni (dacă este cazul)

 

Persoană care urmează studii sau cursuri de formare

Angajat

Lucrător independent

Șomer

Pensionar

Altele (precizați)

Nu se aplică

Persoană care urmează studii sau cursuri de formare

Angajat

Lucrător independent

Șomer

Pensionar

Altele (precizați)

Nu se aplică

Persoană care urmează studii sau cursuri de formare

Angajat

Lucrător independent

Șomer

Pensionar

Altele (precizați)

Nu se aplică

5.   Situația actuală

Am dori să știm care dintre următoarele opțiuni descrie cel mai bine statutul dumneavoastră profesional actual.

5.1.

Care este cea mai bună descriere a situației dumneavoastră actuale? (Dacă sunt aplicabile mai multe opțiuni, alegeți opțiunea predominantă și adăugați informații suplimentare la următoarea întrebare).

Șomer (inclusiv concediu medical permanent, handicap sau invaliditate, concediu din motive familiale, activități casnice, îngrijirea copiilor sau a altor persoane) (treceți la capitolul 6)

Angajat (permanent, temporar, pe termen scurt, pe platforme (7)) (treceți la capitolul 7)

Lucrător independent (treceți la capitolul 8)

Student sau participant la cursuri de formare (treceți la capitolul 9)

Pensionar (treceți la capitolul 10)

Altă categorie de persoane inactive (treceți la capitolul 10)

5.2.

Dacă aveți informații suplimentare cu privire la situația dumneavoastră profesională actuală, vă rugăm să precizați: ______

6.   Pentru participanții care în prezent sunt șomeri

La întrebarea precedentă, ați răspuns că în prezent sunteți șomer și/sau în concediu medical permanent, desfășurați activități casnice sau vă ocupați de îngrijirea copiilor sau a altor persoane. Următoarele întrebări ne vor ajuta să înțelegem situația dumneavoastră specifică.

6.1.

De câte luni sunteți fără un loc de muncă?

Precizați ___

6.2.

Căutați în prezent un loc de muncă?

Da, caut activ un loc de muncă

Nu, am găsit deja un nou loc de muncă, dar încă nu am început să lucrez

Nu, nu sunt interesat(ă) să găsesc un loc de muncă în acest moment

6.3.

Dacă nu sunteți interesat(ă) să găsiți un loc de muncă, de ce? Precizați ______________

7.   Pentru participanții care în prezent sunt angajați

La întrebarea precedentă, ați indicat că în prezent sunteți angajat. Următoarele întrebări ne vor ajuta să înțelegem situația dumneavoastră specifică.

7.1.

Locul de muncă este...?

Cu normă întreagă

Cu fracțiune de normă

7.2.

Ce tip de contract aveți?

Contract permanent (pe durată nedeterminată)

Contract temporar (pe durată determinată)

7.3.

Ce tip de raport de muncă aveți?

Direct cu societatea

Indirect prin intermediul unei agenții

7.4.

Aveți aceeași profesie ca înainte de a primi sprijin din partea FEG?

Da

Nu

Dacă nu, ce profesie aveți? Precizați: ___

7.5.

Noul dumneavoastră loc de muncă este în aceeași regiune ca cel pe care l-ați ocupat înainte de a primi sprijin din partea FEG?

Da

Nu, în altă regiune

Nu, în altă țară din UE

Nu, în altă țară din afara UE

7.6.

Sprijinul pe care l-ați primit v-a motivat să găsiți un loc de muncă în afara țării sau a regiunii?

Da

Nu

7.7.

De cât timp lucrați la locul de muncă actual?

0-2 luni

3-5 luni

6-11 luni

12-17 luni

18-24 de luni

Mai mult de 24 de luni

7.8.

Aveți mai multe responsabilități la locul de muncă actual decât la cel anterior?

Da

Nu

Prefer să nu răspund

7.9.

Câte ore suplimentare remunerate sau neremunerate lucrați în mod normal la noul loc de muncă?

Mai multe decât la locul de muncă anterior

Mai puține decât la locul de muncă anterior

La fel ca la locul de muncă anterior

7.10.

Cum este salariul dumneavoastră în comparație cu locul de muncă anterior?

Mai mare

Mai mic

Identic

Prefer să nu răspund

7.11.

În general, cum sunt condițiile dumneavoastră de muncă la noul loc de muncă în comparație cu cel pe care l-ați ocupat înainte de a primi asistență din partea FEG?

Mai bune

Mai rele

Identice

Prefer să nu răspund

7.12.

Sprijinul pe care l-ați primit v-a ajutat să găsiți un nou loc de muncă?

Da

Nu

Prefer să nu răspund

7.13.

Competențele tehnice și digitale pe care le-ați dobândit datorită sprijinului primit sunt utile la noul loc de muncă?

M-au ajutat foarte mult

M-au ajutat puțin

Nu, nu m-au ajutat deloc

Nu am beneficiat de astfel de cursuri de formare

7.14.

Competențele verzi pe care le-ați dobândit datorită sprijinului primit sunt utile la noul loc de muncă?

M-au ajutat foarte mult

M-au ajutat puțin

Nu, nu m-au ajutat deloc

Nu am beneficiat de astfel de cursuri de formare

8.   Pentru participanții care în prezent sunt lucrători independenți

La întrebarea precedentă, ați indicat că în prezent sunteți lucrător independent. Vă rugăm să răspundeți la următoarele întrebări. Următoarele întrebări ne vor ajuta să înțelegem situația dumneavoastră specifică.

8.1.

Vă gestionați întreprinderea ...?

Cu normă întreagă

Cu fracțiune de normă

8.2.

Întreprinderea dumneavoastră își desfășoară activitatea în același sector în care ați lucrat înainte de a primi sprijin din partea FEG?

Da

Nu

Dacă nu, în ce sector? Precizați: ____________

8.3.

Întreprinderea dumneavoastră își desfășoară activitatea în aceeași regiune în care ați lucrat înainte de a primi sprijin din partea FEG?

Da (treceți la punctul 8.5)

Nu, în altă regiune

Nu, în altă țară din UE

Nu, în altă țară din afara UE

8.4.

Dacă nu, sprijinul pe care l-ați primit v-a motivat să înființați o întreprindere în afara țării sau a regiunii?

Da

Nu

8.5.

De cât timp aveți propria întreprindere?

0-2 luni

3-5 luni

6-11 luni

12-17 luni

18-24 de luni

Mai mult de 24 de luni

8.6.

Câte persoane sunt angajate în întreprinderea dumneavoastră (inclusiv dumneavoastră)?

(Precizați numărul) ___

8.7.

Comparativ cu locul de muncă ocupat înainte de a primi sprijin din partea FEG, veniturile dumneavoastră sunt...?

Mai mari

Mai mici

Identice

Prefer să nu răspund

8.8.

În general, cum sunt condițiile dumneavoastră de muncă în comparație cu locul de muncă pe care l-ați ocupat înainte de a primi sprijin din partea FEG?

Mai bune

Mai rele

Identice

Prefer să nu răspund

8.9.

Sprijinul pe care l-ați primit v-a ajutat să deveniți lucrător independent?

Da

Nu

Prefer să nu răspund

8.10.

Competențele tehnice și digitale pe care le-ați dobândit datorită sprijinului primit sunt utile în activitatea dumneavoastră independentă?

M-au ajutat foarte mult

M-au ajutat puțin

Nu, nu m-au ajutat deloc

Nu am beneficiat de astfel de cursuri de formare

8.11.

Competențele verzi pe care le-ați dobândit datorită sprijinului primit sunt utile în activitatea dumneavoastră independentă?

M-au ajutat foarte mult

M-au ajutat puțin

Nu, nu m-au ajutat deloc

Nu am beneficiat de astfel de cursuri de formare

9.   Pentru persoanele care urmează studii sau cursuri de formare

La întrebarea 5.1, ați indicat că în prezent urmați studii sau cursuri de formare. Următoarele întrebări ne vor ajuta să înțelegem situația dumneavoastră specifică.

9.1.

Ce tip de studii urmați în prezent?

Învățământ primar

Învățământ secundar

Învățământ profesional

Diplomă de licență

Diplomă de master

Validarea unei diplome obținute într-o țară din afara UE

Cursuri de limbi străine

Altele: Precizați ______________

9.2.

Ce profesie doriți să exercitați după finalizarea educației/formării?

Precizați: ________

9.3.

Sprijinul pe care l-ați primit v-a ajutat să începeți un program de educație sau de formare?

Da

Nu

Prefer să nu răspund

9.4.

Competențele digitale pe care le-ați dobândit datorită sprijinului primit sunt utile în programul dumneavoastră de educație sau de formare?

M-au ajutat foarte mult

M-au ajutat puțin

Nu, nu m-au ajutat deloc

Nu am beneficiat de astfel de cursuri de formare

9.5.

Competențele verzi pe care le-ați dobândit datorită sprijinului primit sunt utile în programul dumneavoastră de educație sau de formare?

M-au ajutat foarte mult

M-au ajutat puțin

Nu, nu m-au ajutat deloc

Nu am beneficiat de astfel de cursuri de formare

10.   Pagina de închidere

Vă invităm să oferiți mai jos orice informații suplimentare cu privire la asistența FEG de care ați beneficiat:

După ce faceți clic pe butonul „Trimitere” de mai jos, răspunsurile dumneavoastră vor fi salvate și trimise și nu veți mai putea face modificări. Puteți primi o copie a răspunsurilor dumneavoastră prin e-mail. Vă rugăm să urmați instrucțiunile de pe site-ul EUSurvey.

Vă mulțumim pentru participarea la această anchetă.


(1)  Persoană aflată în una dintre următoarele situații:

(a)

a migrat în țara de reședință actuală; și/sau

(b)

anterior avea o altă cetățenie decât cea a țării de reședință actuale; și/sau

(c)

cel puțin unul dintre părinți a intrat în țara de reședință actuală în calitate de migrant.

(bulă info)

(2)  Șomajul de lungă durată este situația în care o persoană nu lucrează pentru o perioadă mai mare de un an, timp în care caută în mod activ un loc de muncă (bulă info)

(3)  Evaluarea potențialului de ocupare a forței de muncă al persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea elaborării unor planuri de acțiune individuale și a orientării persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă către măsurile active adecvate pe piața forței de muncă. (bulă info)

(4)  Acordarea de asistență angajaților concediați în vederea găsirii unui nou loc de muncă, fie sub forma unei prestații acordate direct de angajator, fie prin intermediul unui serviciu specializat. (bulă info)

(5)  Subvenții pentru angajarea persoanelor cu capacitate de muncă redusă permanent (sau pe termen lung) (bulă info)

(6)  Măsuri care asigură reabilitarea profesională a persoanelor cu o capacitate de muncă redusă (temporară sau permanentă) și care ajută participanții să se adapteze la handicapul sau afecțiunea lor și să dezvolte competențe care îi pregătesc pentru un loc de muncă sau un curs de formare periodică. (bulă info)

(7)  Muncă remunerată organizată prin intermediul platformelor online. (bulă info)


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2696/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top