Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023D2296

    Decizia (PESC) 2023/2296 a Consiliului din 23 octombrie 2023 privind sprijinul Uniunii pentru activitățile Secretariatului Tratatului privind comerțul cu arme de sprijinire a punerii în aplicare a Tratatului privind comerțul cu arme

    ST/12631/2023/ADD/1

    JO L, 2023/2296, 24.10.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2023/2296/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2023/2296/oj

    European flag

    Jurnalul Ofícial
    al Uniunii Europene

    RO

    Seria L


    2023/2296

    24.10.2023

    DECIZIA (PESC) 2023/2296 A CONSILIULUI

    din 23 octombrie 2023

    privind sprijinul Uniunii pentru activitățile Secretariatului Tratatului privind comerțul cu arme de sprijinire a punerii în aplicare a Tratatului privind comerțul cu arme

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 28 alineatul (1) și articolul 31 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

    întrucât:

    (1)

    Tratatul privind comerțul cu arme (denumit în continuare „TCA”) a fost adoptat de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) la 2 aprilie 2013 și a intrat în vigoare la 24 decembrie 2014. Toate statele membre ale Uniunii sunt state părți la TCA (denumite în continuare „state părți”).

    (2)

    TCA urmărește stabilirea unor standarde internaționale comune la cel mai înalt nivel posibil pentru reglementarea sau îmbunătățirea reglementării comerțului legal cu arme convenționale, precum și pentru prevenirea și eradicarea comerțului ilicit cu arme convenționale și prevenirea deturnării acestora. Principalele provocări le reprezintă punerea în aplicare efectivă a acestuia de către statele părți și universalizarea acestuia, având în vedere faptul că reglementarea comerțului internațional cu arme este prin definiție un efort la scară mondială. Pentru a contribui la abordarea acestor provocări, Consiliul a adoptat Decizia 2013/768/PESC (1), prin care s-a extins portofoliul Uniunii în materie de asistență aferentă controlului exporturilor pentru a include activități specifice TCA. Decizia respectivă a fost urmată de Deciziile (PESC) 2017/915 (2) și (PESC) 2021/2309 (3) privind activitățile de comunicare ale Uniunii în sprijinul punerii în aplicare a TCA.

    (3)

    Prin TCA a fost înființat un secretariat (denumit în continuare „Secretariatul TCA”) care să asiste statele părți în punerea în aplicare efectivă a TCA. Secretariatul TCA primește, pune la dispoziție și distribuie rapoartele în conformitate cu dispozițiile TCA; actualizează și pune la dispoziția statelor părți lista punctelor de contact naționale; facilitează corelarea ofertelor și a cererilor de asistență pentru punerea în aplicare a TCA și promovează cooperarea internațională conform cerințelor; facilitează lucrările Conferinței statelor părți, inclusiv luarea de măsuri și furnizarea serviciilor necesare în vederea desfășurării reuniunilor în temeiul TCA și îndeplinește alte sarcini după cum decide Conferința statelor părți. Secretariatul TCA administrează, de asemenea, Fondul voluntar de asistență, care a fost constituit de statele părți în temeiul articolului 16 alineatul (3) din TCA pentru a sprijini statele părți care solicită asistență internațională să pună în aplicare TCA, precum și Programul de sponsorizare al TCA, care a fost creat pentru a facilita participarea reprezentanților statelor la reuniunile TCA.

    (4)

    În Strategia globală pentru politica externă și de securitate a Uniunii Europene din 2016 și în Busola strategică pentru securitate și apărare din 2022, Uniunea se angajează să promoveze o ordine internațională bazată pe norme, al cărei principiu fundamental îl reprezintă multilateralismul și în care ONU ocupă un loc central. Uniunea susține cu fermitate extinderea participării, universalizarea, punerea în aplicare deplină și asigurarea respectării tratatelor multilaterale privind dezarmarea, neproliferarea și controlul armamentului, inclusiv a TCA. În contextul respectivelor obiective generale de politică, sprijinul pentru Secretariatul TCA se încadrează în mod adecvat în obiectivul specific de consolidare a sistemului multilateral care stă la baza comerțului responsabil cu arme.

    (5)

    Secretariatul TCA se află într-o poziție potrivită pentru a asigura legătura cu toate părțile interesate multilaterale, regionale, naționale și ale societății civile care execută proiecte în sprijinul universalizării și/sau al punerii în aplicare a TCA. De asemenea, Uniunea este un furnizor de lungă durată de asistență privind controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare, sprijinind dezvoltarea cadrului juridic și a capacităților instituționale pentru instituirea și asigurarea respectării unor controale efective ale exporturilor de produse cu dublă utilizare și militare. Secretariatul TCA ar trebui să se asigure că proiectele sale sunt complementare cu programele existente ale Uniunii de asistență privind controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare și de produse militare, cum ar fi programele la care se face referire în Decizia (PESC) 2021/2309.

    (6)

    La 16 aprilie 2021, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2021/649 (4) privind sprijinul Uniunii pentru activitățile Secretariatului TCA de sprijinire a punerii în aplicare a TCA. În temeiul deciziei respective, Uniunea oferă sprijin pentru: consolidarea capacităților punctelor de contact naționale pentru TCA, stabilirea unei liste de experți (formare a formatorilor) pentru a se consolida capacitatea experților locali și regionali din domeniul TCA de a oferi consiliere și formare cu privire la punerea în aplicare a TCA la nivel local și regional și crearea unei baze de date care să coreleze nevoile și resursele în materie de asistență în punerea în aplicare a TCA.

    (7)

    Având în vedere faptul că Decizia (PESC) 2021/649 urmează să expire la 20 octombrie 2023, și ținând cont de situația financiară dificilă persistentă cu care se confruntă TCA ca urmare a faptului că o serie de state părți sunt în întârziere în ceea ce privește plata contribuțiilor la TCA, continuarea sprijinului Uniunii este importantă. Acest sprijin ar trebui să se concentreze pe: formarea de experți naționali și regionali care pot oferi statelor părți formare și asistență pentru punerea în aplicare de calitate, inclusiv în ceea ce privește proiectele Fondului voluntar de asistență, și îmbunătățirea îndeplinirii de către statele părți a obligațiilor de raportare aferente TCA, inclusiv prin creșterea ratei de transmitere a rapoartelor anuale și inițiale prevăzute de TCA. În plus, va fi necesar ca baza de date care corelează nevoile și resursele să primească sprijin în scopul întreținerii din partea Secretariatului TCA, după lansarea acesteia, care este prevăzută pentru 2023,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    (1)   În scopul de a susține punerea în aplicare efectivă și universalizarea Tratatului privind comerțul cu arme (TCA), Uniunea sprijină Secretariatul TCA pentru a întreprinde activitățile care au următoarele obiective:

    susținerea statelor părți la TCA (denumite în continuare „state părți”) în consolidarea sistemelor acestora de control al transferurilor de arme pentru punerea în aplicare efectivă a TCA;

    consolidarea structurii instituționale a Secretariatului TCA în calitate de organism principal care asistă statele părți la punerea în aplicare a TCA.

    (2)   Pentru îndeplinirea obiectivelor menționate la alineatul (1), Uniunea sprijină următoarele activități de proiect:

    (a)

    formarea de experți naționali și regionali în domeniul TCA pentru a oferi sprijin statelor părți în punerea în aplicare a TCA la nivel național;

    (b)

    îmbunătățirea înțelegerii de către statele părți a obligațiilor de raportare aferente TCA și a capacității lor de a îndeplini aceste obligații, inclusiv prin elaborarea unui document de orientare facultativ și a unor materiale de formare, prin ateliere practice și prin coordonarea altor tipuri de asistență internațională;

    (c)

    întreținerea bazei de date pentru corelarea ofertelor și a cererilor de asistență pentru punerea în aplicare a TCA.

    În anexă figurează o descriere detaliată a activităților de proiect menționate în prezentul alineat.

    Articolul 2

    (1)   Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (denumit în continuare „Înaltul Reprezentant”) este responsabil de punerea în aplicare a prezentei decizii.

    (2)   Punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a activităților de proiect menționate la articolul 1 alineatul (2) este asigurată de Secretariatul TCA.

    (3)   Secretariatul TCA își îndeplinește sarcinile sub responsabilitatea Înaltului Reprezentant. În acest scop, Înaltul Reprezentant încheie acordurile necesare cu Secretariatul TCA.

    Articolul 3

    (1)   Valoarea de referință financiară pentru punerea în aplicare a activităților de proiect menționate la articolul 1 alineatul (2) este de 1 298 000,00 EUR.

    (2)   Cheltuielile finanțate din valoarea de referință financiară prevăzută la alineatul (1) sunt gestionate în conformitate cu procedurile și normele aplicabile bugetului Uniunii.

    (3)   Comisia supraveghează gestionarea corespunzătoare a valorii de referință financiare menționate la alineatul (1). În acest scop, aceasta încheie acordul necesar cu Secretariatul TCA. Acordul prevede că Secretariatul TCA trebuie să asigure vizibilitatea contribuției Uniunii, într-un mod adaptat valorii acesteia.

    (4)   Comisia depune eforturi în vederea încheierii acordului menționat la alineatul (3) cât mai curând posibil după intrarea în vigoare a prezentei decizii. Aceasta informează Consiliul cu privire la orice dificultăți care intervin în cursul acestui proces și cu privire la data încheierii acordului.

    Articolul 4

    (1)   Înaltul Reprezentant raportează Consiliului cu privire la punerea în aplicare a prezentei decizii pe baza rapoartelor periodice pregătite de Secretariatul TCA. Rapoartele stau la baza evaluării efectuate de Consiliu.

    (2)   Comisia furnizează informații cu privire la aspectele financiare ale punerii în aplicare a activităților de proiect menționate la articolul 1 alineatul (2).

    Articolul 5

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    Decizia expiră la 24 de luni de la data încheierii acordului menționat la articolul 3 alineatul (3) sau la șase luni de la data adoptării ei dacă acordul respectiv nu se încheie în perioada respectivă.

    Adoptată la Luxemburg, 23 octombrie 2023.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    J. BORRELL FONTELLES


    (1)  Decizia 2013/768/PESC a Consiliului din 16 decembrie 2013 privind activitățile UE de susținere a punerii în aplicare a Tratatului privind comerțul cu arme, în cadrul Strategiei europene de securitate (JO L 341, 18.12.2013, p. 56).

    (2)  Decizia (PESC) 2017/915 a Consiliului din 29 mai 2017 privind activitățile Uniunii de informare în sprijinul punerii în aplicare a Tratatului privind comerțul cu arme (JO L 139, 30.5.2017, p. 38).

    (3)  Decizia (PESC) 2021/2309 a Consiliului din 22 decembrie 2021 privind activitățile de comunicare ale Uniunii în sprijinul punerii în aplicare a Tratatului privind comerțul cu arme (JO L 461, 27.12.2021, p. 78).

    (4)  Decizia (PESC) 2021/649 a Consiliului din 16 aprilie 2021 privind sprijinul Uniunii pentru activitățile Secretariatului TCA de sprijinire a punerii în aplicare a Tratatului privind comerțul cu arme (JO L 133, 20.4.2021, p. 59).


    ANEXĂ

    Sprijinul Uniunii pentru activitățile Secretariatului Tratatului privind comerțul cu arme de sprijinire a punerii în aplicare a Tratatului privind comerțul cu arme

    1.   Context

    Secretariatul Tratatului privind comerțul cu arme (TCA) este instituit în temeiul articolului 18 din TCA pentru a sprijini statele părți în punerea în aplicare efectivă a tratatului. Secretariatul TCA este mandatat să îndeplinească anumite sarcini principale, inclusiv: gestionarea procesului de primire și distribuire a rapoartelor puse la dispoziție în temeiul articolului 13; actualizarea unei liste a punctelor de contact naționale; facilitarea corelării ofertelor și a cererilor de asistență pentru punerea în aplicare a tratatului și facilitarea activității Conferinței statelor părți. În plus, Secretariatul TCA este administratorul Fondului voluntar de asistență (VTF) instituit în temeiul articolului 16 alineatul (3) din tratat, precum și al Programului de sponsorizare al TCA.

    Secretariatul TCA funcționează „în cadrul unei structuri minimale”, astfel cum se prevede la articolul 18 din tratat și în cadrul unui buget limitat aprobat de Conferința anuală a statelor părți. Un mic procent din contribuțiile financiare acordate VTF și Programului de sponsorizare al TCA este alocat administrării acestor programe de către Secretariatul TCA, dar majoritatea fondurilor primite sunt alocate statelor solicitante pentru punerea în aplicare a proiectelor din domeniul TCA (în cazul VTF) și pentru participarea la reuniunile TCA (în cazul Programului de sponsorizare al TCA). În consecință, există o limită a capacității de care dispune Secretariatul TCA pentru a oferi sprijin sau asistență în vederea punerii în aplicare dincolo de sarcinile sale principale identificate în tratat. Cu toate acestea, prin procesul de îndeplinire a mandatului său și de sprijinire a procesului TCA și având în vedere apropierea sa de tratat și de eforturile de punere în aplicare, Secretariatul TCA se află într-o poziție unică pentru a identifica domeniile sau lacunele în legătură cu care este necesar sprijin pentru punerea în aplicare.

    În 2021, Secretariatul TCA a primit sprijin din partea Uniunii Europene (prin Decizia 2021/649 a Consiliului) pentru a întreprinde următoarele activități de proiect specifice de punere a în aplicare a tratatului: 1) sprijin pentru consolidarea capacităților punctelor de contact naționale pentru TCA; 2) consolidarea capacităților experților naționali și regionali din domeniul TCA (formarea formatorilor) și 3) sprijin pentru crearea unei baze de date pentru corelarea nevoilor și a resurselor. Perioada de punere în aplicare a activităților de proiect menționate a fost prelungită prin Decizia 2023/161 a Consiliului, urmând să se încheie la 20 octombrie 2023.

    Se remarcă faptul că, în timp ce unele proiecte din cadrul VTF au fost puse în aplicare cu sprijinul organizațiilor naționale și al consultanților naționali sau regionali, majoritatea proiectelor VTF care au fost puse în aplicare de la instituirea VTF au implicat experți internaționali și/sau un partener punere în aplicare a proiectelor care este o organizație internațională (cum ar fi o entitate a ONU) sau un ONG internațional. Recurgerea în mod continuu la expertiza internațională nu este nici eficientă, nici durabilă.

    Din experiența VTF reiese în mod clar că unii consultanți și unele organizații ar avea nevoie de sprijin pentru dezvoltare pentru a-și îndeplini pe deplin rolurile în cadrul proiectelor de punere în aplicare a TCA. În acest sens, Secretariatul TCA ar dori să contribuie în continuare la consolidarea capacităților experților naționali și regionali pentru a le permite acestora să ofere un sprijin eficace eforturilor naționale de punere în aplicare a tratatului.

    Transparența în comerțul internațional cu arme convenționale este un obiectiv-cheie al TCA. În acest sens, articolul 13 din tratat obligă statele părți să pună la dispoziție un raport inițial care să cuprindă măsurile adoptate în vederea punerii în aplicare a tratatului și rapoarte anuale privind exporturile și importurile autorizate sau efectuate. În acest context, procesul TCA a adoptat o serie de instrumente pentru a sprijini statele părți în eforturile lor de raportare, inclusiv modele de raportare, documentul de orientare de tip „întrebări frecvente” privind obligația de raportare anuală și „Strategia de informare privind raportarea”, care include mai multe recomandări vizând promovarea raportării aferente TCA.

    Rata actuală a raportării și calitatea unora dintre rapoartele prezentate demonstrează că eforturile depuse în prezent de părțile interesate din domeniul TCA și capacitatea limitată a Secretariatului TCA de a sprijini asigurarea conformității cu raportarea aferentă TCA nu sunt suficiente. Secretariatul TCA consideră că un sprijin și resurse bine țintite i-ar permite să lanseze inițiative care ar putea avea un impact pozitiv asupra numărului și a calității rapoartelor prezentate în temeiul TCA.

    2.   Obiectivul global al proiectului

    Contribuirea la pacea și securitatea internațională printr-o punere în aplicare consolidată a TCA prin intermediul consolidării continue a capacităților experților naționali și regionali din domeniul TCA de a oferi consiliere și formare cu privire la punerea în aplicare a TCA; îmbunătățirea înțelegerii de către statele părți a obligațiilor privind raportarea aferentă TCA și consolidarea capacității lor de a îndeplini aceste obligații, precum și întreținerea bazei de date create pentru corelarea ofertelor și a cererilor de asistență pentru punerea în aplicare a TCA.

    3.   Rezultatele preconizate ale proiectului

    (a)

    creșterea numărului de „experți” naționali și regionali din domeniul TCA care sunt recunoscuți de Secretariatul TCA și care pot oferi formare și asistență pentru punerea în aplicare de calitate la nivel național și regional, inclusiv în ceea ce privește proiectele VTF;

    (b)

    îmbunătățirea listei publice de consultanți și experți recunoscuți de Secretariatul TCA ca fiind capabili să ofere formare și asistență pentru punerea în aplicare de calitate în domeniul TCA (listă de experți), inclusiv în ceea ce privește proiectele VTF;

    (c)

    o mai bună cunoaștere a obligațiilor privind raportarea aferentă TCA și a capacității de conformitate a statelor părți la TCA;

    (d)

    creșterea ratei de prezentare a rapoartelor anuale și inițiale prevăzute de TCA;

    (e)

    materiale de orientare actualizate privind conformitatea în materie de raportare și diseminarea pe scară largă a acestor materiale de orientare și

    (f)

    informații îmbunătățite privind nevoile de asistență ale statelor părți, precum și resursele disponibile pentru a face față constrângerilor aferente punerii în aplicare a tratatului.

    3.1.   Rezultate măsurabile intermediare

    (a)

    desfășurarea a cinci ateliere de formare regionale;

    (b)

    formarea a 50 de experți naționali și regionali în domeniul TCA pentru a oferi sprijin statelor în punerea în aplicare a TCA la nivel național;

    (c)

    cinci ateliere practice pe tema raportării desfășurate în regiuni sau subregiuni vizate care au rate de raportare scăzute;

    (d)

    formarea cu privire la raportarea aferentă TCA a 40 de puncte de contact desemnate în vederea raportării;

    (e)

    întreținerea în proporție de 100 % a bazei de date privind TCA care corelează nevoile și resursele privind asistența în materie de TCA.

    4.   Rezultatele și activitățile preconizate

    4.1   Lista de experți (formarea formatorilor)

    Consolidarea continuă a capacităților experților naționali și regionali din domeniul TCA de a oferi consiliere și formare cu privire la punerea în aplicare a TCA la nivel național și regional, cu scopul de a îmbunătăți calitatea formării și a asistenței pentru punerea în aplicare și de a reduce recurgerea la consultanții și organizațiile de pe plan internațional.

    Valorificându-se pe deplin și utilizându-se materialele de formare (manualul de formare și ghidul) elaborate pe baza sprijinului acordat UE pentru perioada 2021-2023, se propun următoarele activități:

    (a)

    îmbunătățirea programului de „formare a formatorilor” pentru a se consolida capacitatea consultanților naționali și regionali de a oferi formare și asistență pentru punerea în aplicare de calitate;

    (b)

    desfășurarea de activități de informare a consultanților și a experților din regiunile vizate pentru ca aceștia să participe la atelierele personalizate de „formare a formatorilor” și

    (c)

    organizarea și facilitarea a cinci (5) ateliere de „formare a formatorilor” în diferite regiuni.

    4.2   Consolidarea capacităților privind raportarea aferentă TCA

    Îmbunătățirea înțelegerii de către statele părți a obligațiilor privind raportarea aferentă TCA și a capacității lor de a îndeplini aceste obligații pentru a crește rata de raportare și a realiza progrese în ceea ce privește obiectivul de transparență al tratatului.

    Se propun următoarele activități:

    (a)

    promovarea raportării aferente TCA, a modului de prezentare și a diseminării materialelor/instrumentelor de orientare existente;

    (b)

    redactarea unui document de orientare facultativ pentru statele părți, cu posibile măsuri de organizare a obligațiilor privind raportarea aferentă TCA (ca redactare a documentului de sinteză disponibil în prezent conținând măsuri la nivel național pentru facilitarea respectării raportării);

    (c)

    organizarea a cinci (5) ateliere practice pe tema raportării în regiuni sau subregiuni vizate care au rate de raportare scăzute. Acolo unde este posibil, în colaborare cu statele părți interesate și cu organizațiile regionale și subregionale relevante, precum și cu societatea civilă;

    (d)

    pregătirea de materiale de formare destinate sesiunilor de informare online organizate periodic pentru punctele de contact desemnate în vederea raportării și pentru părțile interesate;

    (e)

    explorarea oportunităților de coordonare și cooperare cu alți furnizori de asistență internațională și cu organisme ale unor instrumente internaționale, regionale și subregionale similare.

    4.3   Sprijin pentru o bază de date pentru corelarea nevoilor și a resurselor

    Întreținerea unei baze de date care corelează ofertele și cererile de asistență în vederea sprijinirii eforturilor de punere în aplicare a tratatului la nivel național.

    Se propune următoarea activitate:

    (a)

    publicitate pentru baza de date pentru corelarea nevoilor și a resurselor, întreținerea și îmbunătățirea acesteia.

    5.   Beneficiari

    experți și/sau practicieni naționali și regionali;

    donatori și beneficiari ai VTF;

    statele părți, în special punctele de contact desemnate în vederea raportării;

    statele părți și statele semnatare care solicită asistență pentru punerea în aplicare a TCA;

    statele donatoare care caută proiecte de punere în aplicare a TCA pe care să le sprijine.

    6.   Coordonarea cu alte activități de asistență relevante

    Secretariatul TCA este familiarizat cu alte fonduri implicate în finanțarea proiectelor legate de punerea în aplicare a TCA, cum ar fi Instrumentul fiduciar al ONU de sprijinire a cooperării referitoare la Regulamentul privind armele (UNSCAR) și, bineînțeles, proiectul UE de informare cu privire la TCA. Secretariatul TCA a colaborat îndeaproape cu managerii/responsabilii ambelor fonduri, inclusiv cu BAFA și cu Expertise France, în efortul de a evita dublarea finanțării. Acest lucru a presupus schimbul de informații în mod regulat – și confidențial – cu privire la cererile primite și proiectele aprobate de diferitele fonduri.

    Cu ajutorul unui sprijin continuu din partea UE, Secretariatul TCA va dezvolta și va valorifica în continuare relația construită cu BAFA și cu Expertise France pentru a asigura complementaritatea dintre proiectul finanțat de UE al Secretariatului TCA și lucrările în curs ale proiectului UE de informare cu privire la TCA. De exemplu, Secretariatul TCA a implicat membri ai rezervei de experți a UE care să contribuie la validarea materialelor de formare elaborate pentru componenta de „formare a formatorilor” a proiectului 2 [Lista de experți (formarea formatorilor)] din proiectul finanțat de UE pentru perioada 2021-2023. Unii membri ai rezervei de experți a UE au participat la ateliere de formare organizate de Secretariatul TCA. Secretariatul TCA intenționează să valorifice această colaborare existentă cu experții UE.

    În plus, Secretariatul TCA ar continua să solicite contribuții din partea partenerilor de punere în aplicare a proiectului UE de informare cu privire la TCA în ceea ce privește identificarea reprezentanților statelor și a altor persoane care urmează să fie selectate pentru a participa la programul de „formare a formatorilor” al Secretariatului TCA. Secretariatul TCA ar putea, de asemenea, să colaboreze cu partenerii de punere în aplicare a proiectului UE de informare cu privire la TCA și cu experții pentru a stabili eventualele nevoi de asistență ale statelor vizate care au fost identificate în cadrul exercițiului foii de parcurs a UE și al altor activități de informare ale UE. Aceste informații vor fi utilizate în scopul alimentării bazei de date pentru corelarea nevoilor și a resurselor.

    Pentru a îmbunătăți și mai mult modalitățile de lucru cu proiectul UE de informare cu privire la TCA, vom explora în continuare oportunitățile de consolidare a coordonării planurilor noastre de lucru și a calendarelor noastre, inclusiv posibilitatea de a organiza evenimente comune, după caz.

    Pe scurt, Secretariatul TCA consideră că există numeroase oportunități pentru un dialog/un parteneriat continuu cu proiectul UE de informare cu privire la TCA pentru a se asigura complementaritatea dintre cele două proiecte, în condițiile în care acestea urmăresc obiectivul comun de punere în aplicare efectivă a TCA.

    7.   Setul de instrumente privind vizibilitatea

    includerea informațiilor referitoare la proiectul finanțat de UE în rapoartele anuale ale Secretariatului TCA către conferințele statelor părți (CSP);

    prezentarea de către Secretariatul TCA de informații actualizate, cu ocazia unei reuniuni informale de pregătire a TCA pentru fiecare ciclu CSP, în ceea ce privește proiectul finanțat de UE al Secretariatului TCA;

    organizarea unui eveniment colateral pentru fiecare ciclu CSP, care să promoveze proiectul finanțat de UE al Secretariatului TCA;

    asigurarea faptului că materialele produse în cadrul proiectului finanțat de UE indică în mod clar că acestea au fost finanțate de UE;

    asigurarea faptului că, la toate evenimentele, cursurile de formare sau atelierele organizate în cadrul proiectului, se precizează în mod clar că acestea au fost finanțate de UE.

    8.   Evaluarea impactului

    În cursul ultimilor ani ai pandemiei de COVID-19, Secretariatul TCA a constatat că pandemiile și dezastrele naturale pot avea un impact negativ asupra punerii în aplicare a activităților și a calendarelor prevăzute pentru proiect. În acest sens, proiectul finanțat de UE pentru perioada 2021-2023 a fost gestionat cu succes pe baza planurilor pentru situații neprevăzute adoptate și puse în aplicare de Secretariatul TCA ca răspuns la circumstanțele predominante la momentul respectiv. Secretariatul TCA va valorifica experiența dobândită recent și va ține seama de aceasta în planificarea și gestionarea noului proiect.

    9.   Raportare

    Modalitățile de raportare aferente proiectului vor fi instituite în conformitate cu dispozițiile contractului dintre Secretariatul TCA și Uniunea Europeană.


    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2023/2296/oj

    ISSN 1977-0782 (electronic edition)


    Top