EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0342

Regulamentul delegat (UE) 2022/342 al Comisiei din 21 decembrie 2021 de completare a Regulamentului (UE) 2021/1153 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește criteriile de selecție specifice și detaliile procesului de selecție a proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile

C/2021/9875

JO L 62, 1.3.2022, p. 1–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/342/oj

1.3.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 62/1


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/342 AL COMISIEI

din 21 decembrie 2021

de completare a Regulamentului (UE) 2021/1153 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește criteriile de selecție specifice și detaliile procesului de selecție a proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2021/1153 al Parlamentului European și al Consiliului din 7 iulie 2021 de instituire a Mecanismului pentru interconectarea Europei și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1316/2013 și (UE) nr. 283/2014 (1), în special articolul 7 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului (2) a introdus un nou obiectiv obligatoriu al Uniunii privind energia din surse regenerabile pentru 2030. Aceasta promovează, de asemenea, utilizarea mecanismelor de cooperare ca instrumente eficace care contribuie la atingerea acestui obiectiv.

(2)

Regulamentul (UE) 2021/1153 extinde domeniul de aplicare al instrumentului dincolo de rețelele transeuropene pentru a include producția de energie din surse regenerabile și stabilește o nouă categorie de proiecte pentru finanțare prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE) – „proiecte transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile”.

(3)

Proiectele transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile trebuie să urmărească să permită utilizarea eficientă din punctul de vedere al costurilor a energiei din surse regenerabile în Uniune, să sprijine realizarea obiectivului obligatoriu al Uniunii privind energia din surse regenerabile pentru 2030, astfel cum se menționează în Directiva (UE) 2018/2001, și să contribuie la adoptarea strategică a tehnologiilor inovatoare din domeniul energiei din surse regenerabile. Aceste proiecte trebuie, de asemenea, să contribuie la decarbonizare, la finalizarea pieței interne a energiei și la creșterea siguranței alimentării prin promovarea cooperării transfrontaliere între statele membre în domeniul planificării, al dezvoltării și al exploatării eficiente din punctul de vedere al costurilor a surselor regenerabile de energie.

(4)

Pentru a fi eligibile pentru finanțare, proiectele transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile trebuie să fie incluse mai întâi într-o listă a proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile. Statutul oficial de „proiect transfrontalier în domeniul energiei din surse regenerabile” poate oferi o serie de beneficii, precum o mai mare vizibilitate, o mai mare certitudine a investitorilor și un sprijin mai puternic din partea statelor membre.

(5)

Un promotor de proiect al cărui proiect a fost selectat pentru a fi inclus în lista proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile poate solicita, de asemenea, finanțare în temeiul Regulamentului (UE) 2021/1153 pentru studii sau lucrări legate de proiectul respectiv.

(6)

Obiectivele, criteriile generale care trebuie îndeplinite și procedura care trebuie urmată pentru proiectele transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile sunt prevăzute în partea IV din anexa la Regulamentul (UE) 2021/1153. Articolul 7 din regulamentul respectiv împuternicește Comisia să adopte un act delegat pentru a stabili criteriile de selecție specifice și detaliile procesului de selecție a proiectelor transfrontaliere care urmează să fie incluse în lista proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile.

(7)

Proiectele transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile trebuie instituite printr-un mecanism de cooperare. Acest mecanism poate lua oricare dintre formele acordului de cooperare prevăzute la articolele 8, 9, 11 și 13 din Directiva (UE) 2018/2001 și poate fi stabilit între două sau mai multe state membre sau între unul sau mai multe state membre și una sau mai multe țări terțe. Pentru îndeplinirea acestui criteriu, este important să existe dovezi ale unui anumit grad de sprijin din partea statelor membre și, după caz, a țărilor terțe implicate. Din acest motiv, trebuie prezentată o declarație scrisă prin care să se exprime disponibilitatea de a sprijini proiectul prin intermediul unui acord de cooperare, validată de o instituție responsabilă din toate statele membre participante și, după caz, din țările terțe. Nu există restricții specifice privind formatul declarației.

(8)

În conformitate cu articolul 11 din Regulamentul (UE) 2021/1153, entitățile juridice – inclusiv întreprinderile comune – stabilite într-un stat membru sunt eligibile pentru program. Ca atare, acestea pot prezenta o cerere în cadrul unui acord de cooperare în legătură cu un proiect comun, inclusiv în legătură cu un proiect care implică o țară terță, în temeiul articolelor 9 și 11 din Directiva (UE) 2018/2001. Cu toate acestea, în cazul specific al unei scheme de sprijin comune, în conformitate cu articolul 13 din Directiva (UE) 2018/2001, numai un stat membru poate prezenta o cerere. În cazul în care mecanismul de cooperare ia forma unui transfer statistic individual în conformitate cu articolul 8 din Directiva (UE) 2018/2001, nu există nicio investiție suplimentară legată de acesta și, prin urmare, sprijinul prin intermediul MIE poate fi necesar numai pentru realizarea unor studii în conformitate cu articolul 7 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/1153.

(9)

În conformitate cu partea IV punctul 2 literele (b) și (c) din anexa la Regulamentul (UE) 2021/1153, proiectele transfrontaliere trebuie să ofere o soluție mai eficace pentru utilizarea energiei din surse regenerabile în comparație cu proiectele implementate de un singur stat membru dintre cele participante. Prin urmare, pe lângă faptul că trebuie instituit printr-un mecanism de cooperare, pentru ca un proiect să fie inclus în lista proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile, trebuie să îi fie demonstrate și beneficiile socio-economice nete.

(10)

Beneficiile socio-economice nete ale unui proiect transfrontalier în domeniul energiei din surse regenerabile trebuie demonstrate prin intermediul unei analize cost-beneficiu care vizează toate elementele de la punctul 3 din partea IV a anexei la Regulamentul (UE) 2021/1153, elaborată de promotorul proiectului. Comisia va publica, împreună cu prezentul act delegat, o metodologie care stabilește modul în care trebuie efectuată analiza cost-beneficiu și modul în care Comisia trebuie să evalueze respectarea criteriilor generale de către proiectul respectiv (3).

(11)

Partea IV a anexei la Regulamentul (UE) 2021/1153 stabilește principalele etape ale procedurii de selecție a unui proiect în vederea includerii în lista proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile. Procedura de selecție va implica: (a) o primă evaluare de către Comisie a cererilor în legătură cu un proiect transfrontalier în domeniul energiei din surse regenerabile în raport cu criteriile generale; (b) instituirea de către Comisie a unui grup pentru proiecte transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile, care să aibă competența de a adopta o listă prealabilă și de a monitoriza implementarea proiectelor incluse în listă în vederea menținerii statutului acestora; (c) acordul grupului cu privire la lista prealabilă; și (d) adoptarea listei finale de către Comisie și revizuirea listei o dată la doi ani.

(12)

La adoptarea listei finale a proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile, Comisia trebuie să urmărească asigurarea unui echilibru geografic adecvat. Aceasta poate folosi, de asemenea, grupări regionale pentru selecția proiectelor, ținând seama de faptul că, în prezent, nu toate statele membre fac parte dintr-o astfel de grupare și că respectiva cooperare transfrontalieră în legătură cu utilizarea energiei din surse regenerabile poate avea loc și între state care nu au o frontieră comună fizică.

(13)

Proiectele transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile pot implica diverse tehnologii considerate eligibile. Printre exemplele în acest sens se numără producția de energie din surse regenerabile precum energia eoliană terestră și offshore, energia solară, biomasa durabilă, energia oceanică, energia geotermală sau combinații ale acestora, conectarea acestora la rețea și alte elemente precum instalațiile de stocare sau transformare.

(14)

Pentru a contribui în mod direct la atingerea obiectivului UE pentru 2030 privind energia din surse regenerabile, proiectele transfrontaliere trebuie să includă întotdeauna, ca parte integrantă a proiectului, o instalație de producere a energiei din surse regenerabile. Componentele suplimentare ale proiectului care permit în mod indirect realizarea obiectivului UE pentru 2030 privind energia din surse regenerabile și utilizarea eficientă din punctul de vedere al costurilor a energiei din surse regenerabile, contribuind la integrarea efectivă a generării de energie din surse regenerabile, pot fi eligibile, însă nu ca proiecte de sine stătătoare, ci ca parte integrantă a proiectului transfrontalier care este utilizat în plus față de generarea de energie din surse regenerabile. Astfel de componente suplimentare pot fi rețeaua transfrontalieră de transport, stocarea termică, stocarea bateriilor, stocarea aerului comprimat și a aerului lichid, hidroenergia pompată și electroliza apei cuplate cu stocarea hidrogenului. Acțiunile eligibile nu sunt limitate la sectorul energiei electrice, ci pot viza și alți purtători de energie și eventuala cuplare a sectorului, de exemplu, cu încălzirea și răcirea, cu transformarea energiei electrice în gaze, cu stocarea și cu transporturile.

(15)

Proiectele transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile nu presupun neapărat o legătură fizică între statele membre care cooperează. Aceste proiecte pot fi situate pe teritoriul unui singur stat membru implicat, cu condiția să se aplice criteriile generale din partea IV din anexă.

(16)

Proiectele transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile trebuie să respecte cerințele legale aplicabile privind durabilitatea, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și principiul de „a nu aduce prejudicii semnificative”, în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului (4).

(17)

Regulamentul (UE) 2021/1153 permite programului MIE să sprijine studiile pentru a contribui la dezvoltarea și identificarea de proiecte transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile, în conformitate cu articolul 7 alineatul (3) din regulamentul respectiv. Aceste studii vizează pregătirea unor mecanisme de cooperare pentru planificarea și utilizarea energiei din surse regenerabile și depășirea barierelor inițiale în calea instituirii unei astfel de cooperări. Sprijinul pentru astfel de studii poate preceda includerea unui proiect în lista proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile și poate fi utilizat, de asemenea, pentru pregătirea cererii de includere în listă și/sau a analizei cost-beneficiu.

(18)

Un proiect căruia i s-a acordat sprijin pentru un studiu în temeiul articolului 7 alineatul (3) nu trebuie să beneficieze de niciun avantaj în cadrul procedurii de includere în lista proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile și/sau să primească finanțare prin intermediul MIE pentru studii și lucrări. De asemenea, faptul că un proiect beneficiază de un studiu în temeiul articolului 7 alineatul (3) nu implică obligația de prezentare a unei cereri de includere în lista proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile sau a unei cereri de finanțare prin intermediul MIE pentru studii și lucrări.

(19)

Întrucât riscurile și rentabilitatea proiectelor eligibile pot fi diferite și, de asemenea, pot evolua în timp, ar putea fi oportun să se permită ca o parte din alocarea disponibilă pentru proiectele transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile să fie furnizată prin contribuții la operațiuni de finanțare mixtă sau la un mecanism de finanțare mixtă în cadrul InvestEU.

(20)

Toate dispozițiile relevante din legislația Uniunii, în special cele privind durabilitatea bioenergiei, alocarea capacității la frontiere, separarea, concurența și ajutoarele de stat, biodiversitatea și protecția mediului trebuie să fie pe deplin respectate de proiectele transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile.

(21)

Toate proiectele incluse în lista proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile trebuie să fie implementate rapid și monitorizate și evaluate îndeaproape și cu regularitate, cu menținerea la minimum a cerințelor de raportare pentru promotorii de proiecte,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament stabilește criterii de selecție specifice și detaliile procesului de selecție a proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile în temeiul articolului 7 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/1153.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„proiect transfrontalier în domeniul energiei din surse regenerabile” sau „proiect” înseamnă un proiect transfrontalier în domeniul energiei din surse regenerabile în sensul Regulamentului (UE) 2021/1153;

2.

„energie din surse regenerabile” înseamnă energia din surse regenerabile definită la articolul 2 punctul 1 din Directiva (UE) 2018/2001;

3.

„promotor de proiect” înseamnă o entitate juridică care dezvoltă un proiect transfrontalier în domeniul energiei din surse regenerabile, inclusiv un stat membru;

4.

„cerere” înseamnă o cerere de selectare a unui proiect ca proiect transfrontalier în domeniul energiei din surse regenerabile de către Comisie în temeiul Regulamentului (UE) 2021/1153;

5.

„mecanism de cooperare” înseamnă cooperarea dintre cel puțin două state membre sau dintre cel puțin un stat membru și o țară terță, care are loc în conformitate cu articolele 8, 9, 11 și 13 din Directiva (UE) 2018/2001;

6.

„acord de cooperare” înseamnă un acord formal de instituire a unui mecanism de cooperare;

7.

„listă prealabilă” înseamnă lista proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile, astfel cum a fost convenită de grupul menționat la punctul 4 litera (b) din partea IV a anexei la Regulamentul (UE) 2021/1153;

8.

„listă finală” înseamnă lista proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile, astfel cum a fost stabilită de Comisie în conformitate cu punctul 4 litera (g) din partea IV a anexei la Regulamentul (UE) 2021/1153;

9.

„stat membru gazdă” înseamnă un stat membru în care este situată fizic instalația de producere a energiei din surse regenerabile;

10.

„stat membru absorbant” înseamnă un stat membru care aduce o contribuție financiară la investiția în instalația de producere a energiei din surse regenerabile situată într-un alt stat membru;

11.

„state membre participante” include atât statele membre absorbante, cât și statele membre gazdă;

12.

„stocare” înseamnă stocarea de energie, astfel cum este definită la articolul 2 punctul 59 din Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului (5).

CAPITOLUL II

CRITERII DE SELECȚIE SPECIFICE PENTRU PROIECTE TRANSFRONTALIERE ÎN DOMENIUL ENERGIEI DIN SURSE REGENERABILE

Articolul 3

Tehnologii, componente și investiții eligibile

Următoarele tehnologii, componente și investiții sunt eligibile în cadrul proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile:

(a)

tehnologii de producere a energiei bazate pe oricare dintre sursele regenerabile de energie enumerate în Directiva (UE) 2018/2001;

(b)

instalații de stocare atât în interiorul, cât și în afara amplasamentului, cu condiția ca acestea să facă parte integrantă din proiect, să permită integrarea efectivă a unei instalații de producere a energiei din surse regenerabile și să fie auxiliare acesteia;

(c)

orice sistem și componentă care integrează tehnologiile informației și comunicațiilor, inclusiv pentru a îmbunătăți previzibilitatea producției de energie din surse regenerabile și orice echipament sau instalație esențială pentru buna funcționare a investiției, inclusiv sistemele de monitorizare și control, cu condiția ca acestea să facă parte integrantă din proiect, să permită integrarea efectivă a unei instalații de producere a energiei din surse regenerabile și să fie auxiliare acesteia;

(d)

conectarea producției de energie din surse regenerabile la rețeaua de distribuție sau de transport și, dacă este cazul, la rețeaua de stocare, fie la rețeaua de transport, fie la rețeaua de distribuție, cu condiția ca acestea să facă parte integrantă din proiect, să permită efectiv integrarea unei instalații de producere a energiei din surse regenerabile și să fie auxiliare acesteia;

(e)

conversia energiei electrice din surse regenerabile în combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile, inclusiv instalații de transformare sau de compresie, cu condiția ca acestea să facă parte integrantă din proiect, să permită efectiv integrarea unei instalații de producere a energiei din surse regenerabile și să fie auxiliare acesteia;

(f)

orice alte tehnologii, componente sau investiții specificate în programele de lucru și în cererile de propuneri relevante din cadrul MIE care fac parte integrantă din proiect, permit integrarea efectivă a unei instalații de producere a energiei din surse regenerabile și sunt auxiliare acesteia.

Articolul 4

Mecanisme de cooperare prin care se instituie proiecte transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile și prezentarea cererilor

(1)   În vederea includerii unui proiect în lista prealabilă a proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile, proiectul respectiv se instituie printr-un mecanism de cooperare.

(2)   Un promotor de proiect care solicită includerea unui proiect în lista proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile prezintă o declarație scrisă a statelor membre participante și, după caz, a țărilor terțe, prin care acestea își exprimă disponibilitatea de a încheia un acord de cooperare în vederea instituirii proiectului transfrontalier în domeniul energiei din surse regenerabile. Nu se impune un format specific în legătură cu declarația respectivă, însă aceasta se semnează de ministerele statelor membre participante responsabile cu punerea în aplicare a acordului de cooperare, inclusiv de către statele de tranzit, acolo unde este relevant și dacă acordul impune utilizarea infrastructurii lor.

(3)   Cererea de includere în lista prealabilă conține informații privind criteriile de selecție menționate în prezentul capitol.

Articolul 5

Beneficii socio-economice nete ale proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile

(1)   Un promotor de proiect care solicită includerea unui proiect în lista prealabilă a proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile trebuie să demonstreze că potențialele economii generale de costuri în cadrul utilizării energiei din surse regenerabile și/sau beneficiile pentru integrarea sistemelor, siguranța alimentării sau inovare asociate proiectului depășesc costurile acestuia (denumite în continuare „beneficii socio-economice nete”).

(2)   Beneficiile socio-economice nete menționate la alineatul anterior sunt demonstrate pentru o perioadă de cel puțin 15 ani, care începe din primul an de funcționare a proiectului și reflectă durata de viață tehnologică a acestuia.

(3)   Estimarea beneficiilor socio-economice nete ale proiectului menționate la primul alineat se bazează pe o analiză cost-beneficiu, pregătită de promotorul proiectului în cauză. Analiza cost-beneficiu trebuie să includă toate elementele menționate la punctul 3 din partea IV din anexa la Regulamentul (UE) 2021/1153 și să demonstreze existența unor beneficii socio-economice nete în comparație cu un proiect similar sau cu un proiect în domeniul energiei din surse regenerabile implementat de unul dintre statele membre care participă la acordul de cooperare.

CAPITOLUL III

PROCESUL DE SELECȚIE PENTRU LISTA PROIECTELOR TRANSFRONTALIERE ÎN DOMENIUL ENERGIEI DIN SURSE REGENERABILE

Articolul 6

Grupul pentru proiecte transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile

(1)   Comisia instituie un grup pentru proiecte transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile (denumit în continuare „grupul”), alcătuit din câte un reprezentant din partea fiecărui stat membru și un reprezentant din partea Comisiei.

(2)   Reprezentantul din partea fiecărui stat membru poate fi însoțit de alte părți relevante, cum ar fi autoritatea națională de reglementare, operatorii de transport și de sistem sau operatorii de distribuție sau autoritățile care acordă autorizațiile.

(3)   Grupul invită, după caz, promotori de proiecte transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile și reprezentanți ai țărilor terțe implicate în proiecte transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile.

(4)   Grupul poate invita la reuniunile sale, după caz, organizații care reprezintă părțile interesate relevante, inclusiv producători, furnizori, consumatori și organizații pentru protecția mediului. Grupul poate organiza audieri sau consultări, dacă acest lucru este relevant pentru îndeplinirea sarcinilor sale.

(5)   Grupul stabilește lista prealabilă a proiectelor care urmează să devină proiecte transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile și monitorizează implementarea proiectelor incluse în lista finală.

(6)   Grupul își adoptă propriul regulament de procedură și este prezidat de un reprezentant al Comisiei.

Articolul 7

Lista prealabilă a proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile

(1)   Cel puțin o dată pe an, Comisia lansează un apel de prezentare a cererilor în vederea selecției proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile.

(2)   În urma unei evaluări a proiectelor, în conformitate cu punctul 4 litera (c) din partea IV din anexa la Regulamentul (UE) 2021/1153, Comisia întocmește și prezintă grupului o listă a proiectelor care îndeplinesc criteriile de selecție stabilite în partea IV din anexa la Regulamentul (UE) 2021/1153, împreună cu informațiile relevante menționate la punctul 4 litera (d) din partea IV din anexa la Regulamentul (UE) 2021/1153. Comisia nu transmite grupului conținutul integral al cererilor sau vreo informație pe care solicitantul a indicat-o ca fiind sensibilă din punct de vedere comercial.

(3)   Pe baza informațiilor primite din partea Comisiei, grupul stabilește lista prealabilă a proiectelor care urmează să devină proiecte transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile.

Articolul 8

Lista finală a proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile

(1)   Comisia adoptă lista finală a proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile în conformitate cu articolul 25 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2021/1153. Lista finală a proiectelor nu atribuie o clasificare proiectelor incluse în aceasta.

(2)   Lista finală reflectă lista prealabilă întocmită de grup în conformitate cu articolul 7 alineatul (3) din prezentul regulament. În cazul în care lista finală diferă de lista prealabilă, Comisia obține avizul pozitiv al grupului înainte de a adopta lista finală.

Articolul 9

Revizuirea listei finale a proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile

(1)   Comisia revizuiește lista cel puțin o dată la doi ani.

(2)   Fără a aduce atingere evaluării menționate la alineatul anterior, Comisia retrage un proiect de pe lista finală de îndată ce stabilește că a intervenit una dintre următoarele situații:

(a)

evaluarea proiectului s-a bazat pe informații incorecte, care au reprezentat un factor decisiv în procesul de evaluare; sau

(b)

proiectul nu respectă dreptul Uniunii.

(3)   Comisia poate retrage un proiect de pe listă în cazul în care:

(a)

unul sau toate statele membre participante și-au retras susținerea pentru proiectul respectiv; și/sau

(b)

promotorul proiectului informează grupul că proiectul nu mai este continuat; sau

(c)

proiectul nu a avansat de la momentul includerii sale în listă; sau

(d)

proiectul a fost finalizat.

(4)   Înainte de a retrage un proiect de pe listă, Comisia consultă grupul în această privință și ține seama în mod corespunzător de informațiile relevante primite de la membrii grupului.

Articolul 10

Monitorizarea implementării proiectelor incluse în lista proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile

(1)   O dată pe an, promotorul proiectului inclus în lista finală prezintă Comisiei un raport intermediar conținând informații actualizate cu privire la specificațiile relevante ale proiectului, precum și la implementarea proiectului, iar Comisia transmite raportul respectiv grupului.

(2)   În cazul în care promotorii de proiecte includ în rapoartele lor informații sensibile din punct de vedere comercial, aceștia indică informațiile care nu trebuie făcute publice sau transmise grupului într-un mod care să permită identificarea proiectului la care se referă informațiile. În acest caz, Comisia furnizează grupului, în formă agregată, informațiile privind monitorizarea progresului înregistrat în legătură cu proiectele.

(3)   În scopul monitorizării de către grup, raportul intermediar prezentat de promotor include:

(a)

o descriere actualizată a proiectului și stadiul acestuia;

(b)

un calendar al următoarelor elemente, după caz: fezabilitate, proiectare, autorizare, construcție, dare în exploatare;

(c)

orice informații administrative, juridice, financiare sau de altă natură care diferă de informațiile furnizate anterior.

(4)   Pe baza informațiilor privind progresul înregistrat prezentate de Comisie, grupul monitorizează implementarea proiectelor.

(5)   Grupul poate face recomandări referitoare la un anumit proiect în vederea depășirii eventualelor întârzieri de implementare. Aceasta poate include acțiuni care urmează să fie întreprinse într-unul sau mai multe state membre.

Articolul 11

Informare și publicitate

(1)   Comisia publică informații privind proiectele incluse în lista finală a proiectelor într-un mod ușor accesibil publicului larg.

(2)   Comisia publică doar informații sensibile necomerciale cu privire la proiect, cum ar fi descrierea proiectului, stadiul, calendarul de implementare sau amplasamentul acestuia.

(3)   Promotorul unui proiect inclus în lista finală publică cel puțin informațiile indicate la alineatul anterior pe propria pagină web și le actualizează cel puțin o dată la șase luni.

Articolul 12

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 21 decembrie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 249, 14.7.2021, p. 38.

(2)  Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (JO L 328, 21.12.2018, p. 82).

(3)  SWD(2021) 429 final.

(4)  Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088 (JO L 198, 22.6.2020, p. 13).

(5)  Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE (JO L 158, 14.6.2019, p. 125).


Top