Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0090

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/90 al Comisiei din 21 ianuarie 2022 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei (UE) 2019/883 a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește elementele detaliate ale mecanismului de urmărire bazat pe riscuri al Uniunii în vederea selectării navelor pentru inspecție (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2022/304

    JO L 15, 24.1.2022, p. 7–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/90/oj

    24.1.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 15/7


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/90 AL COMISIEI

    din 21 ianuarie 2022

    de stabilire a normelor de aplicare a Directivei (UE) 2019/883 a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește elementele detaliate ale mecanismului de urmărire bazat pe riscuri al Uniunii în vederea selectării navelor pentru inspecție

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva (UE) 2019/883 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind instalațiile portuare de preluare pentru predarea deșeurilor provenite de la nave, de modificare a Directivei 2010/65/UE și de abrogare a Directivei 2000/59/CE (1), în special articolul 11 alineatul (2) al doilea paragraf,

    întrucât:

    (1)

    Asigurarea respectării efective a obligației de a preda deșeurile în instalațiile portuare de preluare este esențială pentru a lucra în mod eficace la soluționarea problemei deșeurilor marine și a altor deșeuri provenite din transportul maritim care intră în mediul marin.

    (2)

    Un mecanism unic de urmărire bazat pe riscuri al Uniunii trebuie să prevadă condiții uniforme pentru selectarea navelor pentru inspecție în conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din Directiva (UE) 2019/883.

    (3)

    Prin instituirea mecanismului de urmărire bazat pe riscuri al Uniunii, autoritățile relevante din statele membre urmează să dispună de un instrument de sprijin pentru îndeplinirea angajamentului în materie de inspecție în conformitate cu articolul 11 alineatul (1) din Directiva (UE) 2019/883.

    (4)

    Pentru a evalua riscul ca o navă să nu respecte obligațiile stabilite în Directiva (UE) 2019/883, trebuie luați în considerare mai mulți parametri, care, împreună, oferă un indiciu clar al acestui risc. Acești parametri trebuie să fie: neconformitatea sau indiciile de neconformitate cu cerințele privind predarea deșeurilor; perioada de timp scursă de la ultima inspecție; existența unor rapoarte anterioare de neconformitate întocmite de autoritățile portuare relevante; portul de escală anterior și portul de escală următor; existența unei derogări pentru nava respectivă și informațiile incluse pe SafeSeaNet și THETIS-EU.

    (5)

    Pentru a asigura condiții uniforme în vederea selectării navelor pentru inspecție, este indispensabil ca statele membre să aplice o metodologie armonizată. Prin urmare, actele de punere în aplicare adoptate în temeiul Directivei (UE) 2019/883 trebuie să ia forma unor regulamente de punere în aplicare.

    (6)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru siguranța maritimă și prevenirea poluării de către nave,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    (1)   În scopul efectuării inspecțiilor, statele membre clasifică navele menționate la articolul 3 alineatul (1) litera (a) din Directiva (UE) 2019/883 în următoarele categorii de nivel de risc:

    (a)

    Nivel de risc 1 (risc ridicat);

    (b)

    Nivel de risc 2 (risc mediu);

    (c)

    Nivel de risc 3 (risc scăzut);

    (d)

    Nivel de risc 4 (risc minim).

    (2)   Categoria de nivel de risc pentru fiecare navă se determină pe baza parametrilor de risc prevăzuți în tabelul 1 din anexă.

    (3)   Parametrii nivelului de risc prevăzuți în tabelul 1 din anexă se aplică urmând metodologia menționată la punctele 1-4 din anexă.

    Articolul 2

    Atunci când se conformează angajamentelor în materie de inspecție prevăzute la articolul 11 din Directiva (UE) 2019/883, statele membre respectă următoarele cerințe:

    (a)

    acordă prioritate inspecției navelor dintr-o categorie de nivel de risc mai ridicat;

    (b)

    selectează aleatoriu pentru inspecție cel puțin 1 % din numărul de nave care urmează să fie inspectate în fiecare an.

    Articolul 3

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 21 ianuarie 2022.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  JO L 151, 7.6.2019, p. 116.


    ANEXĂ

    Metodologie:

    1.   

    Parametrii de risc stabiliți în tabelul 1 se utilizează pentru a determina nivelul de risc al unei nave.

    2.   

    Fiecărui parametru de risc stabilit în tabelul 1 i se atribuie un cod de culoare diferit, reprezentând un nivel de risc: roșu (ridicat), portocaliu (mediu) sau galben (scăzut).

    3.   

    Atribuirea nivelului de risc unei nave pe baza alertelor pentru parametrii de risc din tabelul 1 se bazează pe criteriile stabilite în tabelul 2.

    4.   

    Pentru a aplica mai multe alerte active simultane pentru atribuirea nivelurilor de risc stabilite în tabelul 2, se pot aplica factorii de conversie stabiliți în tabelul 3.

    Tabelul 1

    Parametri de risc

    Numărul parametrului de risc

    Nivelul de risc al alertei (cod de culoare)

    Descrierea parametrului de risc

    Criterii de activare a unei alerte pentru parametrul de risc

    Criterii de dezactivare a alertei pentru parametrul de risc

    1

    Portocaliu

    Nerespectarea cerințelor privind notificarea prealabilă a deșeurilor prevăzute la articolul 6 din Directiva (UE) 2019/883.

    Alerta este activată dacă notificarea prealabilă a deșeurilor nu a fost trimisă sau nu conține informațiile obligatorii.

    Alerta este atribuită portului A pe baza notificării prealabile a deșeurilor trimisă către portul A. Alerta trebuie reevaluată în fiecare port.

    2

    Portocaliu

    Informații furnizate de operator, agent sau comandant în conformitate cu articolul 6 din Directiva (UE) 2019/883.

    Alerta este activată în cazul în care verificările validității conținutului notificării prealabile a deșeurilor indică posibilitatea ca nava să nu respecte prevederile directivei.

    Alerta este atribuită portului A pe baza notificării prealabile a deșeurilor trimisă către portul A. Alerta trebuie reevaluată în fiecare port.

    3

    Portocaliu

    Data inspecțiilor anterioare efectuate în conformitate cu articolul 10 din Directiva (UE) 2019/883.

    Alerta este activată dacă nava nu a fost inspectată în conformitate cu articolul 10 din Directiva (UE) 2019/883 în ultimele 12 luni.

    Notă: Această alertă trebuie să fie activă numai după 28 iunie 2022.

    Alerta este dezactivată după ce a fost înregistrată o inspecție în conformitate cu articolul 14 alineatul (2) litera (a) din Directiva (UE) 2019/883.

    4

    Roșu

    Raportul (rapoartele) existent(e) întocmit(e) de autoritățile de inspecție ale instalațiilor portuare de preluare, de autoritățile portuare sau de alte organisme competente care indică faptul că nava nu a respectat articolul 7 din Directiva (UE) 2019/883.

    Alerta este activată manual în THETIS-EU de către inspectorii instalațiilor portuare de preluare.

    Alerta este dezactivată după încheierea unei inspecții (cu statutul „Inspectat”) fără neconformități.

    5

    Portocaliu

    Alertă privind neconformitățile instalațiilor portuare de primire

    Alertă activată dacă nava a fost identificată cu neconformități ale instalațiilor portuare de preluare în ultimele 6 luni, cu un raport relevant în THETIS-EU.

    Alerta este dezactivată după încheierea unei inspecții (cu statutul „Inspectat”) fără neconformități.

    6

    Portocaliu

    Capacitate suficientă de stocare specializată

    Alerta este activată în cazul în care capacitatea de stocare specializată de la bord nu este considerată suficientă în conformitate cu criteriile utilizate pentru aplicarea articolul 8 alineatul (4) litera (b).

    Alerta este atribuită portului A pe baza notificării prealabile a deșeurilor trimisă către portul A. Alerta trebuie reevaluată în fiecare port.

    7

    Galben

    Următorul port de escală

    Se consideră că nivelul de risc crește în cazul în care acest port se află în afara UE sau este necunoscut. Pentru calcularea acestei alerte, porturile situate în Islanda, Norvegia, Regatul Unit (inclusiv Insula Man, Insulele Anglo-Normande și Gibraltar) și porturile rusești situate în Marea Baltică trebuie tratate ca porturi ale UE.

    Alerta este atribuită portului A pe baza notificării prealabile a deșeurilor trimisă către portul A. Alerta trebuie reevaluată în fiecare port.

    8

    Galben

    Portul de escală anterior

    Se consideră că nivelul de risc crește în cazul în care acest port se află în afara UE. Pentru calcularea acestei alerte, porturile situate în Islanda, Norvegia, Regatul Unit (inclusiv Insula Man, Insulele Anglo-Normande și Gibraltar) și porturile rusești situate în Marea Baltică trebuie tratate ca porturi ale UE.

    Alerta este atribuită portului A pe baza notificării prealabile a deșeurilor trimisă către portul A. Alerta trebuie reevaluată în fiecare port.

    9

    Galben

    Alertă de exceptare

    Alerta este activată dacă nava beneficiază de o exceptare și nu a fost inspectată timp de 12 luni, pentru a se asigura că astfel de nave sunt incluse când se efectuează inspecții.

    Alerta trebuie reevaluată în fiecare port.

    10

    Roșu

    Alertă în cazul unui incident de tipul „deșeuri”

    Alerta este activată în cazul în care un raport privind un incident de tipul „deșeuri” a fost emis în SafeSeaNet pentru nava respectivă într-un port anterior.

    Alerta este dezactivată după încheierea unei inspecții (cu statutul „Inspectat”) și a avut loc fără neconformități sau după ce incidentul este inactiv în SafeSeaNet.

    Tabelul 2

    Atribuirea nivelurilor de risc în funcție de numărul de alerte active

    Criterii pentru nivelurile de risc

    Nivel de risc 1

    Una sau mai multe alerte roșii

    Nivel de risc 2

    Una sau mai multe (1) alerte portocalii

    Nivel de risc 3

    Una sau mai multe (1) alerte galbene

    Nivel de risc 4

    Nicio alertă activă

    Tabelul 3

    Factori de conversie pentru combinarea mai multor parametri activi concomitenți pentru aplicarea nivelurilor de risc din tabelul 2

    Factorul de conversie

    Trei alerte galbene

    O alertă portocalie

    Trei alerte portocalii

    O alertă roșie


    (1)  Până la numărul care declanșează aplicarea factorului de conversie.


    Top