EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1204

Regulamentul delegat (UE) 2021/1204 al Comisiei din 10 mai 2021 de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2019/856 în ceea ce privește procedurile de depunere a cererilor și de selecție în cadrul Fondului pentru inovare

C/2021/3188

JO L 261, 22.7.2021, p. 4–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2021/1204/oj

22.7.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 261/4


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/1204 AL COMISIEI

din 10 mai 2021

de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2019/856 în ceea ce privește procedurile de depunere a cererilor și de selecție în cadrul Fondului pentru inovare

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (1), în special articolul 10a alineatul (8) al patrulea paragraf,

întrucât:

(1)

Regulamentul delegat (UE) 2019/856 al Comisiei (2) stabilește norme privind funcționarea Fondului pentru inovare. Acesta instituie o procedură de depunere a cererilor în două etape, care cuprinde o scrisoare de exprimare a interesului și o cerere completă.

(2)

Deși procedura de depunere a cererilor în două etape are avantajul de a reduce sarcina administrativă pentru inițiatorii de proiecte în prima fază, aceasta mărește perioada dintre depunerea cererilor și acordarea de finanțare pentru proiectele câștigătoare. Experiența dobândită în urma primei cereri de propuneri, cu ocazia căreia s-a primit un număr mare de cereri în diferite stadii de maturitate a proiectelor, a demonstrat necesitatea de a reduce această perioadă pentru a permite furnizarea în timp util a sprijinului pentru proiectele mature. Reducerea acestei perioade ar fi, de asemenea, benefică în contextul redresării economice, în care investițiile în dezvoltarea tehnologiilor curate trebuie mobilizate rapid.

(3)

Prin urmare, este necesar să se prevadă o procedură de depunere a cererilor într-o singură etapă care să cuprindă cererea completă, fără faza de exprimare a interesului. Comisia ar trebui să poată alege între procedura de depunere a cererilor în două etape și procedura de depunere a cererilor într-o singură etapă, după caz, atunci când decide cu privire la lansarea cererilor de propuneri.

(4)

Regulamentul delegat (UE) 2019/856 prevede acordarea de asistență pentru dezvoltarea de proiecte în cazul proiectelor care nu îndeplinesc criteriul de maturitate a proiectelor prevăzut la articolul 11 alineatul (1) litera (c) din regulamentul respectiv, dar care au potențialul de a îndeplini criteriul menționat. În conformitate cu articolul 13 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2019/856, asistența respectivă poate lua numai forma unui grant. Pentru a facilita dezvoltarea în continuare a acestor proiecte, este necesar să se permită acordarea unei astfel de asistențe și sub formă de asistență tehnică.

(5)

Prin urmare, Regulamentul delegat (UE) 2019/856 trebuie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificări aduse Regulamentului delegat (UE) 2019/856

Regulamentul delegat (UE) 2019/856 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 9, alineatul (2) se modifică după cum urmează:

(a)

litera (d) se înlocuiește cu următorul text:

„(d)

o descriere a procedurii de depunere a cererilor, specificând dacă se aplică o procedură într-o singură etapă sau în două etape, precum și o listă detaliată a informațiilor și a documentației care trebuie prezentate împreună cu cererea;”;

(b)

litera (f) se înlocuiește cu următorul text:

„(f)

în cazul în care proiectele la scară mică fac obiectul unei proceduri simplificate de depunere a cererilor în conformitate cu articolul 10 alineatul (4) și al unei proceduri specifice de selecție în conformitate cu articolul 12b, normele privind respectivele proceduri specifice;”.

2.

Articolul 10 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Organismul de execuție colectează cererile și organizează procedura de depunere a cererilor stabilită în conformitate cu articolul 9 alineatul (2) litera (d).”;

(b)

alineatele (2) și (3) se înlocuiesc cu următorul text:

„(2)   Procedura de depunere a cererilor în două etape constă în următoarele etape succesive:

(a)

etapa de exprimare a interesului;

(b)

etapa de depunere a cererii complete.

În etapa de exprimare a interesului, inițiatorul proiectului prezintă o descriere a principalelor caracteristici ale proiectului în conformitate cu cerințele prevăzute în cererea de propuneri relevantă, inclusiv descrierea eficacității proiectului, a gradului de inovare și a gradului de maturitate, astfel cum se specifică la articolul 11 alineatul (1) literele (a), (b) și (c).

În etapa de depunere a cererii complete, inițiatorul proiectului prezintă o descriere detaliată a proiectului și toate documentele justificative, inclusiv planul privind schimbul de cunoștințe.

(3)   În cazul în care se aplică procedura de depunere a cererilor într-o singură etapă, inițiatorul proiectului depune o cerere completă, astfel cum se prevede la alineatul (2) al treilea paragraf.”

3.

Articolul 12 se modifică după cum urmează:

(a)

titlul articolului 12 se înlocuiește cu următorul text:

Procedura de selecție pentru procedura de depunere a cererilor în două etape”;

(b)

alineatul (6) se elimină;

4.

Se introduc următoarele articole 12a și 12b:

„Articolul 12a

Procedura de selecție pentru procedura de depunere a cererilor într-o singură etapă

(1)   Pe baza cererilor primite, organismul de execuție evaluează, pentru fiecare proiect, eligibilitatea în conformitate cu articolul 10a alineatul (8) din Directiva 2003/87/CE. Organismul de execuție inițiază ulterior procesul de selectare a proiectelor eligibile în conformitate cu alineatele (2) și (3) ale acestui articol.

(2)   Pe baza cererilor primite, organismul de execuție întocmește o listă a proiectelor care îndeplinesc criteriile de selecție prevăzute la articolul 11 și inițiază procesul de evaluare și clasificare a proiectelor pe baza criteriilor de selecție prevăzute la articolul respectiv. În scopul evaluării respective, organismul de execuție compară proiectele în cauză cu proiectele din același sector, precum și cu proiectele din alte sectoare. La sfârșitul evaluării, organismul de execuție elaborează o listă de proiecte preselectate.

(3)   În cazul în care organismul de execuție concluzionează că un proiect îndeplinește criteriile de selecție prevăzute la articolul 11 alineatul (1) literele (a), (b), (d) și (e) și, după caz, criteriul de selecție stabilit în conformitate cu articolul 11 alineatul (2), dar nu îndeplinește criteriul prevăzut la articolul 11 alineatul (1) litera (c), organismul de execuție evaluează dacă proiectul are potențialul de a îndeplini criteriul de selecție respectiv în cazul în care este dezvoltat în continuare. În cazul în care proiectul are un astfel de potențial, organismul de execuție poate acorda proiectului în cauză asistență pentru dezvoltare sau, în cazul în care Comisia acordă asistență pentru dezvoltarea de proiecte, propune Comisiei să acorde proiectului asistență pentru dezvoltare.

(4)   Lista de proiecte preselectate menționată la alineatul (2) și, după caz, propunerea menționată la alineatul (3) se comunică Comisiei și include cel puțin următoarele:

(a)

o confirmare a respectării criteriilor de eligibilitate și de selecție;

(b)

detalii privind evaluarea și clasificarea proiectului;

(c)

costurile totale ale proiectului și costurile relevante menționate la articolul 5, exprimate în EUR;

(d)

cererea pentru valoarea totală a sprijinului solicitat din Fondul pentru inovare exprimată în EUR;

(e)

cantitatea estimată de emisii de gaze cu efect de seră care urmează să fie evitată;

(f)

cantitatea estimată de energie care urmează să fie produsă sau stocată;

(g)

cantitatea estimată de CO2 care urmează să fie stocată;

(h)

informații privind forma juridică a sprijinului din Fondul pentru inovare solicitat de inițiatorul proiectului.

(5)   Pe baza celor comunicate în temeiul alineatului (4) al prezentului articol, Comisia, după consultarea statelor membre în conformitate cu articolul 21 alineatul (2), adoptă decizia de acordare care specifică sprijinul acordat proiectelor selectate și, după caz, elaborează o listă de rezervă.

Articolul 12b

Procedura de selecție pentru proiectele la scară mică

Prin derogare de la articolele 12 și 12a, proiectelor la scară mică li se poate aplica o procedură specifică de selecție.”

5.

La articolul 13, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Asistența pentru dezvoltarea de proiecte se acordă de către Comisie sau de către organismul de execuție în conformitate cu articolul 12 alineatul (2) sau 12a alineatul (3), sub formă de grant sau de asistență tehnică.”

6.

Articolul 21 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (2), litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

lista proiectelor preselectate, inclusiv lista de rezervă, precum și lista proiectelor propuse pentru a beneficia de asistență pentru dezvoltarea de proiecte în conformitate cu articolul 12 alineatul (2) al doilea paragraf sau cu articolul 12a alineatul (3), înainte de acordarea sprijinului”;

(b)

alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„(4)   Comisia informează statele membre cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a prezentului regulament, în special cu privire la punerea în aplicare a deciziilor de acordare a sprijinului menționate la articolul 12 alineatul (5) sau la articolul 12a alineatul (5).”

7.

La articolul 27, alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„(4)   Inițiatorii de proiecte furnizează informații detaliate cu privire la acțiunile planificate în conformitate cu alineatele (1) și (2) ale acestui articol în cadrul planului privind schimbul de cunoștințe prezentat în conformitate cu articolul 10 alineatul (2) al treilea paragraf.”

Articolul 2

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 10 mai 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 275, 25.10.2003, p. 32.

(2)  Regulamentul delegat (UE) 2019/856 al Comisiei din 26 februarie 2019 de completare a Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește funcționarea Fondului pentru inovare (JO L 140, 28.5.2019, p. 6).


Top