Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R1229

    Regulamentul delegat (UE) 2020/1229 al Comisiei din 29 noiembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/2402 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la standardele operaționale aplicabile registrelor centrale de securitizări pentru colectarea, agregarea, compararea datelor, accesul la date și verificarea caracterului complet și a coerenței datelor (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2019/8881

    JO L 289, 3.9.2020, p. 335–344 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2020/1229/oj

    3.9.2020   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 289/335


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/1229 AL COMISIEI

    din 29 noiembrie 2019

    de completare a Regulamentului (UE) 2017/2402 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la standardele operaționale aplicabile registrelor centrale de securitizări pentru colectarea, agregarea, compararea datelor, accesul la date și verificarea caracterului complet și a coerenței datelor

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2017/2402 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2017 de stabilire a unui cadru general privind securitizarea și de creare a unui cadru specific pentru o securitizare simplă, transparentă și standardizată, și de modificare a Directivelor 2009/65/CE, 2009/138/CE și 2011/61/UE, precum și a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 și (UE) nr. 648/2012 (1), în special articolul 10 alineatul (7) litera (a) și articolul 17 alineatul (2) literele (b), (c) și (d),

    întrucât:

    (1)

    Entitățile menționate la articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/2402 ar trebui să își poată îndeplini responsabilitățile, mandatele și obligațiile respective. Informațiile furnizate entităților respective de registrele centrale de securitizări ar trebui, prin urmare, să fie de înaltă calitate și să poată fi agregate și comparate în timp util, exhaustiv și structurat între diferitele registre centrale de securitizări. Prin urmare, registrele centrale de securitizări ar trebui să evalueze dacă informațiile sunt complete și coerente înainte de a le pune la dispoziția entităților respective și ar trebui să furnizeze entităților respective un raport la închiderea zilei și un punctaj general privind caracterul complet al datelor.

    (2)

    Procedurile de verificare a caracterului complet și a coerenței informațiilor transmise către registrele centrale de securitizări de către inițiatori, sponsori sau SSPE-uri ar trebui să țină seama de varietatea tipurilor, caracteristicilor și practicilor de securitizare. Prin urmare, este oportun să se prevadă proceduri de verificare care să includă compararea informațiilor raportate cu privire la securitizările similare, cum ar fi securitizările pentru care inițiatorul, tipul de expunere-suport, caracteristicile structurale sau zona geografică sunt identice sau conexe.

    (3)

    Pentru a se asigura calitatea informațiilor raportate, procedurile de verificare ar trebui să se aplice și caracterului complet și coerenței documentelor-suport pe care se sprijină aceste informații. Cu toate acestea, având în vedere dificultatea relativă de a verifica caracterul complet și coerența documentelor respective, registrele centrale de securitizări ar trebui să solicite entităților raportoare să confirme în scris că documentele de securitizare pe care se sprijină informațiile puse la dispoziție de acestea sunt complete și coerente. Versiunile documentației deja transmise care conțin o cantitate semnificativă de informații aduse la zi ar trebui considerate drept un nou document de securitizare care necesită o cerere de confirmare scrisă.

    (4)

    Pentru a permite entităților menționate la articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/2402 să își îndeplinească responsabilitățile, mandatele și obligațiile care le revin, detaliile securitizărilor la care entitățile respective trebuie să aibă acces direct și imediat ar trebui să poată fi comparate în mod armonizat și coerent între registrele centrale de securitizări. Prin urmare, aceste detalii ar trebui să fie furnizate în formatul Extensible Markup Language (XML), întrucât acest format este utilizat pe scară largă în sectorul financiar.

    (5)

    Ar trebui să se asigure confidențialitatea oricărui tip de date schimbate între registrele centrale de securitizări și entitățile menționate la articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/2402. Prin urmare, astfel de schimburi ar trebui să fie efectuate prin intermediul unei conexiuni securizate de la calculator la calculator prin utilizarea protocoalelor de criptare a datelor. Pentru a asigura standarde minime comune, ar trebui să se utilizeze un protocol de transfer de fișiere SSH.

    (6)

    Datele privind cele mai recente expuneri-suport din securitizare, rapoartele destinate investitorilor, informațiile privilegiate și informațiile privind evenimente semnificative, precum și indicatorii de calitate și de disponibilitate în timp util a acestor date, sunt esențiale pentru monitorizarea permanentă a pozițiilor de investiții din securitizare și a investițiilor potențiale, precum și a stabilității financiare și a riscului sistemic. Entitățile menționate la articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/2402 ar trebui, prin urmare, să aibă acces la aceste date prin intermediul cererilor ad-hoc sau al cererilor periodice predefinite, în funcție de nevoile lor.

    (7)

    Securitizările sunt complexe și eterogene, iar informațiile din registrele centrale de securitizări sunt accesibile pentru o gamă diversă de utilizatori. Prin urmare, este esențial să se faciliteze accesul direct și imediat la seturi de date și informații specifice. Acest acces ar trebui să includă accesul într-un format care poate fi citit automat atunci când informațiile se referă la date și la toate informațiile actuale și istorice privind o securitizare care sunt stocate într-un registru. În acest scop, ar trebui creat un cadru pentru cererile ad-hoc care să poată fi combinate între ele pentru a se obține informații specifice. Termenele până la care registrele centrale de securitizări ar trebui să furnizeze date entităților menționate la articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/2402 ar trebui să fie armonizate pentru a se facilita prelucrarea eficientă a datelor de către respectivele entități și registre centrale de securitizări. În același timp, ar trebui să se asigure faptul că entitățile solicitante primesc aceste date în termene care le permit să își exercite efectiv responsabilitățile.

    (8)

    Entitățile menționate la articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/2402 se bazează pe datele păstrate în registrele centrale de securitizări, inclusiv pentru compararea securitizărilor actuale cu securitizările anterioare. Prin urmare, este oportun să se specifice faptul că registrele centrale ar trebui să păstreze înregistrări ale unei securitizări timp de 10 ani de la finalizarea securitizării, în conformitate cu articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/2402 și cu articolul 80 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (2).

    (9)

    Dispozițiile prezentului regulament sunt strâns legate între ele, întrucât se referă la standarde și proceduri referitoare la colectarea și prelucrarea informațiilor deținute de registrele centrale de securitizări și la accesul la aceste informații. Prin urmare, este oportun ca aceste dispoziții să fie grupate într-un regulament unic.

    (10)

    Prezentul regulament se bazează pe proiectele de standarde tehnice de reglementare înaintate Comisiei de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).

    (11)

    ESMA a efectuat consultări publice deschise cu privire la proiectul de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor înființat în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (3),

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    (a)

    „entitate raportoare” înseamnă entitatea desemnată în conformitate cu articolul 7 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/2402;

    (b)

    „data de referință a datelor” înseamnă data de referință a informațiilor raportate în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2020/1224 al Comisiei (4).

    Articolul 2

    Raportul la închiderea zilei

    (1)   Registrele centrale de securitizări prezintă zilnic un raport unic agregat la închiderea zilei pentru toate securitizările care le sunt declarate, cu excepția oricărei securitizări declarate care a fost respinsă în conformitate cu articolul 4 alineatul (6). Raportul se bazează pe cele mai recente informații transmise, exclude orice securitizare declarată care a fost respinsă în conformitate cu articolul 4 alineatul (6) și include cel puțin următoarele informații:

    (a)

    identificatorul unic atribuit în conformitate cu articolul XI din Regulamentul delegat (UE) 2020/1224 ;

    (b)

    codurile ISIN ale tranșelor, obligațiunilor sau împrumuturilor subordonate ale securitizării, dacă acestea sunt disponibile;

    (c)

    suma soldurilor actuale ale principalului tuturor tranșelor, obligațiunilor sau împrumuturilor subordonate ale securitizării, în EUR, utilizând cursurile de schimb publicate pe site-ul web al Băncii Centrale Europene pentru ziua lucrătoare precedentă;

    (d)

    denumirea securitizării;

    (e)

    dacă securitizarea este ABCP sau un alt tip de securitizare decât ABCP;

    (f)

    dacă structura securitizării este de tip „M” pentru o fiducie Master Trust declarată în câmpul SESS9 din anexa XIV la Regulamentul delegat (UE) 2020/1224 sau de tip „S” pentru toate celelalte securitizări;

    (g)

    dacă metoda de transfer al riscului pentru securitizare este „T” pentru o securitizare de tip „vânzare reală”, declarată în câmpul IVSS11 din anexa XII la Regulamentul delegat (UE) 2020/1224 sau „S” pentru o securitizare sintetică declarată în câmpul SESV11 din anexa XIV la regulamentul respectiv sau „ABCP” pentru securitizările ABCP;

    (h)

    denumirea și identificatorul entității juridice („LEI”) ale inițiatorului, ale sponsorului și ale SSPE;

    (i)

    data cea mai recentă de plată a dobânzii în formatul de dată ISO 8601;

    (j)

    marca temporală, în formatul de dată și oră ISO 8601 (UTC), la nivel de secundă, a celei mai recente transmiteri de date primite de registrul central de securitizări sau, în cazul în care există mai multe transmiteri de date care au drept referință aceeași dată de referință a datelor, mărcile temporale, în formatul de dată și oră ISO 8601 (UTC), ale celor mai vechi și ale celor mai recente transmiteri de date care au aceeași dată de referință a datelor;

    (k)

    data de referință a datelor, în formatul de dată ISO 8601, a celei mai recente transmiteri de date primite de registrul central de securitizări;

    (l)

    numărul de transmiteri de date primite de registrul central de securitizări care au drept referință aceeași dată de referință a datelor cu cea prevăzută la litera (k);

    (m)

    punctajul privind caracterul complet al datelor menționat la articolul 3 al celei mai recente transmiteri de date primite de registrul central de securitizări;

    (n)

    în cazul securitizărilor de alt tip decât ABCP, țara de stabilire a inițiatorului sau a creditorului inițial;

    (o)

    în cazul securitizărilor ABCP, țara de stabilire a sponsorului;

    (p)

    țara în care se află majoritatea expunerilor-suport, din punctul de vedere al soldului actual al principalului expunerilor-suport;

    (q)

    principalul tip de expunere-suport din securitizare, din punctul de vedere al soldului actual al principalului;

    (r)

    în sensul literei (n), în cazul în care expunerile-suport din securitizare sunt o combinație de expuneri legate de mai mulți inițiatori sau creditori inițiali, țara de stabilire a inițiatorului sau a creditorului inițial este țara inițiatorului sau a creditorului inițial care deține cea mai mare valoare a expunerilor în ceea ce privește soldul actual al principalului din securitizare.

    (2)   Registrele centrale de securitizări pun la dispoziție raportul la închiderea zilei în format XML.

    (3)   Mărcile temporale menționate la prezentul articol nu diferă cu mai mult de o secundă de UTC publicat și gestionat de către unul dintre centrele enumerate în ultimul raport anual privind activitățile de măsurare a timpului întocmit de Biroul Internațional de Măsuri și Greutăți (Bureau International des Poids et Mesures – BIPM).

    Articolul 3

    Calcularea punctajului privind caracterul complet al datelor

    (4)   Registrele centrale de securitizări calculează un punctaj privind caracterul complet al datelor pentru fiecare transmitere de date utilizând matricea de calculare a punctajului din tabelul 1 din anexă și datele de intrare (Input) următoare:

    Image 1

    Image 2

    unde:

    Image 3
    este numărul total de câmpuri dintr-o transmitere de date care conțin valori ale opțiunii „Date inexistente” (No Data Option – ND) declarate în conformitate cu articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul delegat (UE) 2020/1224 .

    N este numărul total de câmpuri din transmiterea de date, unde declararea oricărei valori a opțiunii „Date inexistente” (ND1 – ND4) este autorizată în conformitate cu articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul delegat (UE) 2020/1224 .

    În scopul calculării punctajului privind caracterul complet al datelor, câmpurile completate prin utilizarea formatului „ND4-AAAA-LL-ZZ” se interpretează ca fiind câmpuri „ND4”.

    Articolul 4

    Verificarea caracterului complet și a coerenței informațiilor

    (1)   Registrele centrale de securitizări verifică caracterul complet și coerența informațiilor care le sunt raportate verificând următoarele elemente:

    (a)

    numele entității raportoare, astfel cum este declarat în câmpul IVSS4 din anexa XII sau în câmpul IVAS3 din anexa XIII la Regulamentul delegat (UE) 2020/1224 ;

    (b)

    corectitudinea codului de element al transmiterii, astfel cum este declarat în tabelul 3 din anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2020/1224 .

    (2)   În ceea ce privește informațiile menționate la articolul 7 alineatul (1) literele (a), (e), (f) și (g) din Regulamentul (UE) 2017/2402, registrele centrale de securitizări trebuie să verifice, de asemenea, caracterul complet și coerența informațiilor:

    (a)

    verificând dacă informațiile transmise respectă structura și formatul modelelor prevăzute în anexele II-XV la Regulamentul delegat (UE) 2020/1225 al Comisiei (5);

    (b)

    comparând informațiile transmise:

    (i)

    între diferite câmpuri, pentru aceeași dată de referință a datelor și același element de informație referitor la o expunere-suport, la un raport destinat investitorilor, la o informație privilegiată sau la un eveniment semnificativ;

    (ii)

    între elemente de informație diferite referitoare la expuneri-suport, la rapoarte destinate investitorilor, la informații privilegiate sau la evenimente semnificative pentru același câmp și aceeași dată de referință a datelor;

    (iii)

    între aceleași elemente de informație referitoare la expuneri-suport, la rapoarte destinate investitorilor, la informații privilegiate sau la evenimente semnificative pentru același câmp și pentru date diferite de referință ale datelor;

    (iv)

    între securitizări similare;

    (c)

    verificând dacă data de referință a datelor informațiilor transmise și mărcile temporale ale transmiterii respectă articolul 10 din Regulamentul delegat (UE) 2020/1224 ;

    (d)

    verificând faptul că opțiunile „Date inexistente” prevăzute la articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul delegat (UE) 2020/1224 sunt utilizate doar în cazurile permise și nu împiedică transmiterea de date să fie suficient de reprezentativă pentru expunerile-suport din securitizare.

    Pentru securitizările ABCP, trimiterile la expunerile-suport din prezentul alineat se interpretează ca trimiteri la tipurile de expunere-suport.

    (3)   Registrele centrale de securitizări verifică caracterul complet și coerența documentației puse la dispoziția acestora în temeiul articolului 7 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2017/2402, solicitând entităților raportoare să confirme în scris că:

    (a)

    toate elementele menționate în tabelul 3 din anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2020/1224 și care trebuie puse la dispoziție în temeiul articolului 7 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2017/2402 au fost furnizate registrului central de securitizări;

    (b)

    documentația corespunde mecanismelor și caracteristicilor reale ale securitizării.

    (4)   Confirmarea scrisă menționată la alineatul (3) se solicită în următoarele termene:

    (a)

    în termen de cinci zile lucrătoare de la prima emisiune de titluri de valoare în cadrul securitizării sau, pentru securitizările ABCP, în termen de cinci zile lucrătoare de la prima emisiune de titluri de valoare în cadrul programului ABCP;

    (b)

    la fiecare douăsprezece luni de la data cererilor menționate la litera (a);

    (c)

    în termen de cinci zile lucrătoare de la punerea la dispoziție a unui nou document în temeiul articolului 7 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2017/2402.

    Un registru central de securitizări care nu a primit o confirmare scrisă în termen de 14 zile de la data oricărei cereri menționate la primul paragraf solicită entității raportoare să îi furnizeze confirmarea scrisă în termen de 14 zile.

    (5)   Registrele centrale de securitizări verifică dacă notificarea STS menționată la articolul 7 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) 2017/2402, care a fost pusă la dispoziția registrului de securitizări respectiv, respectă structura și formatul modelelor prevăzute în anexele la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1227 al Comisiei (6).

    (6)   Registrul central de securitizări respinge orice transmitere de informații care este incompletă sau incoerentă în temeiul alineatelor (1), (2) și (5), cu excepția alineatului (2) litera (b) subpunctele (iii) și (iv). Registrul central de securitizări încadrează fiecare transmitere respinsă în temeiul prezentului alineat într-una dintre categoriile de respingere prevăzute în tabelul 2 din anexă.

    (7)   Registrul central de securitizări notifică fără întârzieri nejustificate entităților menționate la articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/2402 următoarele situații:

    (a)

    informațiile transmise sunt incomplete sau incoerente în temeiul alineatului (2) litera (b) subpunctele (iii) și (iv);

    (b)

    registrul central de securitizări nu a primit confirmarea scrisă menționată la alineatul (3).

    (8)   În termen de o oră de la primirea informațiilor menționate la articolul 7 din Regulamentul (UE) 2017/2402, registrele centrale de securitizări furnizează entităților raportoare un feedback detaliat cu privire la rezultatele verificărilor efectuate în temeiul alineatelor (1), (2), (3) și (5), menționând inclusiv categoria de respingere atribuită în temeiul alineatului (6). Acest feedback include, de asemenea, cel puțin următoarele elemente:

    (a)

    identificatorul unic al securitizării atribuit în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul delegat (UE) 2020/1224;

    (b)

    codul (codurile) de element prevăzute în tabelul 3 din anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2020/1224;

    (c)

    marca temporală a transmiterii de informații, în formatul de dată și oră ISO 8601 (UTC), la nivel de secundă.

    (9)   În fiecare zi de luni, până la ora 19.00.00 UTC, registrele centrale de securitizări elaborează un raport cu privire la toate informațiile pe care le-au respins începând cu ora 19.00.00 UTC a zilei de luni precedente. Raportul include cel puțin următoarele elemente:

    (a)

    identificatorul unic al securitizării atribuit în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul delegat (UE) 2020/1224;

    (b)

    denumirea securitizării;

    (c)

    codurile ISIN ale tranșelor, obligațiunilor sau împrumuturilor subordonate ale securitizării, dacă acestea sunt disponibile;

    (d)

    denumirea și LEI ale inițiatorului, ale sponsorului și ale SSPE;

    (e)

    marca temporală a informațiilor transmise, în formatul de dată și oră ISO 8601 (UTC), la nivel de secundă;

    (f)

    codul de element al transmiterii prevăzut în tabelul 3 din anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2020/1224;

    (g)

    categoria de respingere menționată în tabelul 2 din anexa la prezentul regulament și circumstanțele specifice care justifică încadrarea în categoria respectivă;

    (h)

    orice explicație (explicații) furnizată (furnizate) de entitatea raportoare înainte de ora 17.00.00 UTC în ziua de luni a publicării raportului, cu privire la motivele pentru care informațiile transmise sunt incomplete sau incoerente sau la motivele pentru care confirmarea scrisă menționată la alineatul (3) nu a fost furnizată.

    Articolul 5

    Elementele de informații la care urmează să fie acordat accesul

    Elementele de informații menționate la articolul 17 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (UE) 2017/2402 sunt următoarele:

    (a)

    toate informațiile primite de registrul central de securitizări de la entitățile raportoare în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/2402;

    (b)

    raportul la închiderea zilei menționat la articolul 2, punctajul privind caracterul complet al datelor menționat la articolul 3, precum și orice informații rezultate în urma verificărilor efectuate în temeiul articolului 4 din prezentul regulament;

    (c)

    toate formulele și metodele de calcul și de agregare utilizate pentru a produce informațiile menționate la literele (a) și (b).

    Articolul 6

    Clauzele și condițiile de acces la informații

    (1)   Accesul la informațiile menționate la articolul 5 se acordă la cerere. Cererea de acces include următoarele informații:

    (a)

    denumirea entității solicitante;

    (b)

    persoana de contact din cadrul entității solicitante;

    (c)

    tipul de entitate solicitantă, astfel cum este menționat la articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/2402, care solicită accesul;

    (d)

    numele persoanelor din entitatea solicitantă care vor avea acces la informațiile solicitate;

    (e)

    autentificările necesare conexiunii securizate prin protocol de transfer de fișiere SSH, astfel cum se prevede la articolul 7 alineatul (2);

    (f)

    dacă cererea este o cerere ad-hoc sau o cerere periodică predefinită;

    (g)

    identificarea informațiilor solicitate pe baza oricărei combinații a criteriilor prevăzute la alineatul (4);

    (h)

    orice altă informație tehnică relevantă pentru accesul entității solicitante.

    (2)   În sensul alineatului (1), registrele centrale de securitizări:

    (a)

    desemnează persoana (persoanele) responsabilă (responsabile) de comunicarea cu entitățile menționate la articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/2402;

    (b)

    publică pe site-ul lor web clauzele și condițiile de acces la informații și instrucțiunile pentru transmiterea unei cereri de acces la aceste informații;

    (c)

    asigură accesul numai la informațiile specificate în cererea de acces;

    (d)

    cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 30 de zile de la cererea de acces la informațiile respective, stabilesc măsurile tehnice necesare pentru a permite entităților menționate la articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/2402 să depună cereri de acces la aceste informații.

    (3)   Accesul la informațiile menționate la articolul 5 se acordă în următoarele termene:

    (a)

    cel târziu la ora 19.00.00 UTC a zilei la care se referă raportul pentru o solicitare ad-hoc sau o solicitare periodică predefinită privind un raport la închiderea zilei, astfel cum este prevăzut la articolul 2;

    (b)

    cel târziu la ora 12.00.00 UTC, în prima zi de la data primirii cererii de acces, în cazul în care informațiile se referă la o securitizare al cărei preț nu a fost încă stabilit sau care nu a ajuns încă la scadență sau care a ajuns la scadență cu mai puțin de un an înainte de data la care a fost depusă cererea;

    (c)

    cel târziu în termen de trei zile lucrătoare de la data primirii cererii de acces, în cazul în care informațiile se referă la o securitizare care a ajuns la scadență cu mai mult de un an înainte de data la care a fost depusă cererea;

    (d)

    cel târziu în termen de trei zile lucrătoare de la data primirii cererii de acces, în cazul în care informațiile se referă la mai multe securitizări care intră atât sub incidența literei (b), cât și sub incidența literei (c).

    (4)   Registrele centrale de securitizări acordă entităților menționate la articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/2402 accesul la informațiile menționate la articolul 5, pe baza oricărei combinații dintre următoarele criterii:

    (a)

    tipul de securitizare: ABCP sau altul decât ABCP;

    (b)

    tipul de structură a securitizării: fie „M” pentru o fiducie Master Trust declarată în câmpul SESS9 din anexa XIV la Regulamentul delegat (UE) 2020/1224, fie „S” pentru toate celelalte securitizări;

    (c)

    metoda de transfer al riscului pentru securitizare: tipul „Y” pentru o securitizare de tip „vânzare reală”, declarată în câmpul IVSS11 din anexa XII la Regulamentul delegat (UE) 2020/1224, tipul „Y” pentru o securitizare sintetică declarată în câmpul SESV11 din anexa XIV la regulamentul respectiv sau tipul „ABCP” pentru securitizările ABCP;

    (d)

    codul de element al securitizării;

    (e)

    tipul de expunere-suport al securitizării;

    (f)

    secțiunea din modelul privind expunerile-suport la care se raportează securitizarea;

    (g)

    secțiunea din modelul privind rapoartele destinate investitorilor la care se raportează securitizarea;

    (h)

    secțiunea din modelul privind informațiile privilegiate sau evenimentele semnificative la care se raportează securitizarea;

    (i)

    identificatorul:

    (i)

    identificatorul unic;

    (ii)

    identificatorul tranzacției;

    (iii)

    numărul internațional de identificare a valorilor mobiliare;

    (iv)

    noul identificator sau identificatorul inițial al tranșei/obligațiunii;

    (v)

    noul identificator sau identificatorul inițial al expunerii-suport;

    (vi)

    noul identificator sau identificatorul inițial al debitorului;

    (vii)

    identificatorul entității juridice al inițiatorului;

    (viii)

    identificatorul entității juridice al sponsorului;

    (ix)

    identificatorul entității juridice al SSPE;

    (x)

    identificatorul entității juridice al creditorului inițial;

    (xi)

    identificatorul entității juridice al administratorului CLO;

    (j)

    zona geografică:

    (i)

    regiunea geografică;

    (ii)

    legislația aplicabilă;

    (k)

    data și ora:

    (i)

    marca temporală a transmiterii;

    (ii)

    data de referință a datelor;

    (iii)

    data emisiunii tranșei/obligațiunii;

    (iv)

    scadența legală a tranșei/obligațiunii;

    (v)

    data de inițiere a expunerii-suport;

    (vi)

    data scadenței expunerii-suport;

    (l)

    moneda:

    (i)

    moneda tranșei/obligațiunii;

    (ii)

    moneda în care este exprimată expunerea-suport.

    (5)   Registrele centrale de securitizări pun la dispoziție următoarele informații în format XML:

    (a)

    informațiile menționate la articolul 7 alineatul (1) litera (a) și literele (d)-(g) din Regulamentul (UE) 2017/2402;

    (b)

    informațiile produse de registrele centrale de securitizări în conformitate cu articolele 2 și 4 din prezentul regulament, cu excepția confirmărilor scrise primite în temeiul articolului 4 alineatul (3).

    Articolul 7

    Standarde pentru colectarea de date și accesul la acestea

    (1)   Registrele centrale de securitizări utilizează protocoale de semnătură electronică și de criptare a datelor pentru a primi date de la entitățile raportoare sau de la alte registre centrale de securitizări și pentru a transfera date către entitățile menționate la articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/2402.

    (2)   În sensul alineatului (1), registrele centrale de securitizări instituie și mențin o interfață securizată de la calculator la calculator și pun interfața respectivă la dispoziția entităților raportoare și a entităților menționate la articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/2402. Interfața respectivă utilizează protocolul de transfer de fișiere SSH.

    (3)   Registrele centrale de securitizări utilizează mesaje XML standardizate pentru a comunica prin intermediul interfeței menționate la alineatul (2) și pun la dispoziția entităților menționate la articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/2402 informațiile prevăzute la articolul 6 alineatul (5) din prezentul regulament.

    Articolul 8

    Păstrarea înregistrărilor

    (1)   Registrele centrale de securitizări înregistrează următoarele informații:

    (a)

    verificările efectuate în temeiul prezentului regulament și orice altă validare efectuată de registrul central de securitizări;

    (b)

    confirmările scrise primite de registrul central de securitizări astfel cum se prevede la articolul 4 alineatul (3);

    (c)

    rezultatele furnizate entității raportoare de registrul central de securitizări în temeiul articolului 4 alineatul (6);

    (d)

    orice explicație furnizată de entitatea raportoare cu privire la motivele pentru care informațiile transmise sunt incomplete sau incoerente sau la motivele pentru care nu există o confirmare scrisă în conformitate cu articolul 4 alineatul (7);

    (e)

    într-un jurnal de raportare, detaliile oricăror rectificări sau anulări transmise de entitatea raportoare;

    (f)

    orice alte informații produse sau transmise în temeiul prezentului regulament.

    (2)   Fiecare înregistrare se păstrează timp de 10 ani de la finalizarea securitizării care face obiectul înregistrării.

    (3)   Jurnalul de raportare menționat la alineatul (1) litera (d) include identificatorul unic al securitizării, codul de element, marca temporală a transmiterii în cauză, marca temporală a modificărilor și o descriere clară a modificărilor aduse informațiilor transmise, inclusiv conținutul anterior și noul conținut al acestora.

    Articolul 9

    Intrare în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 29 noiembrie 2019.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)   JO L 347, 28.12.2017, p. 35.

    (2)  Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (JO L 201, 27.7.2012, p. 1).

    (3)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).

    (4)  Regulamentul delegat (UE) 2020/1224 al Comisiei din 16 octombrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/2402 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care precizează informațiile și detaliile referitoare la o securitizare pe care trebuie să le pună la dispoziție inițiatorul, sponsorul și SSPE (a se vedea pagina 1 din prezentul Jurnal Oficial).

    (5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1225 al Comisiei din 29 octombrie 2019 de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare în ceea ce privește formatul și modelele standardizate pentru punerea la dispoziție a informațiilor și a detaliilor referitoare la o securitizare de către inițiator, sponsor și SSPE (a se vedea pagina 217 din prezentul Jurnal Oficial).

    (6)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1227 al Comisiei din 12 noiembrie 2019 de stabilire a unor standarde tehnice de punere în aplicare cu privire la formularele pentru furnizarea de informații în conformitate cu cerințele privind notificarea STS (a se vedea pagina 315 din prezentul Jurnal Oficial).


    ANEXĂ

    Matricea de calculare a punctajului privind caracterul complet al datelor și categoriile de respingere

    Tabelul 1

    Matricea de calculare a punctajului privind caracterul complet al datelor

     

     

     

     

     

    Input 1: Procentul de câmpuri declarate drept „ND1”

     

     

    Input 1 = 0 %

    0 % < Input 1 ≤ 10 %

    10 % < Input 1 ≤ 30 %

    Input 1 > 30 %

    Input 2: Procentul de câmpuri declarate drept „ND2”, „ND3” sau „ND4-AAAA-LL-ZZ”

    Input 2 = 0 %

    A1

    B1

    C1

    D1

    0 % < Input 2 ≤ 20 %

    A2

    B2

    C2

    D2

    20 % < Input 2 ≤ 40 %

    A3

    B3

    C3

    D3

    Input 2 > 40 %

    A4

    B4

    C4

    D4


    Tabelul 2

    Categorii de respingere

    Categorii de respingere

    Motiv

    Schemă

    Transmiterea de informații a fost respinsă din cauza unei scheme neconforme.

    Permisiune

    Transmiterea de informații a fost respinsă deoarece entității raportoare nu i s-a acordat permisiunea de a raporta în numele inițiatorului, al sponsorului sau al SSPE.

    Logică

    Transmiterea de informații a fost respinsă deoarece codul de element nu corespunde valorilor disponibile în tabelul 3 din anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2020/1224.

    Norme de conduită

    Transmiterea de informații a fost respinsă deoarece transmiterea datelor nu respectă una sau mai multe norme de validare a conținutului.

    Reprezentativitate

    Transmiterea de informații a fost respinsă în temeiul articolului 4 alineatul (6).


    Top