Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0975

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/975 al Comisiei din 6 iulie 2020 de autorizare a acordurilor și a deciziilor privind măsurile de stabilizare a pieței în sectorul vinicol

    C/2020/4579

    JO L 215, 7.7.2020, p. 13–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/975/oj

    7.7.2020   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 215/13


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/975 AL COMISIEI

    din 6 iulie 2020

    de autorizare a acordurilor și a deciziilor privind măsurile de stabilizare a pieței în sectorul vinicol

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 222,

    întrucât:

    (1)

    Uniunea este cel mai mare producător de vin din lume. În anii de comercializare 2014/2015-2018/2019, producția medie anuală de vin a Uniunii a fost de 167,6 milioane de hectolitri. Anul de comercializare a vinului începe la data de 1 august și se încheie la data de 31 iulie a anului următor. Uniunea reprezintă 45 % din suprafețele viticole ale lumii, 65 % din producția globală de vin, 60 % din consumul de vin al lumii și 70 % din exporturile de vin către țări terțe. Țările cu cele mai mari producții de vin din Uniune sunt, în ordinea descrescătoare a volumelor produse, Italia, Franța, Spania, Germania și Portugalia.

    (2)

    Din cauza pandemiei de COVID-19 și a amplelor restricții de circulație a persoanelor instituite în statele membre, producătorii de struguri de vin și producătorii de vin se confruntă cu o perturbare economică ce atrage după sine dificultăți financiare și probleme de flux de numerar.

    (3)

    Răspândirea bolii și măsurile în vigoare au limitat și continuă să limiteze disponibilitatea forței de muncă, compromițând în special etapele de producție, prelucrare și transportare a strugurilor de vin și a vinului.

    (4)

    Închiderea obligatorie a restaurantelor, hotelurilor și barurilor, precum și anularea festivităților și ceremoniilor, de exemplu a nunților, a aniversărilor și a evenimentelor de afaceri, atât în Uniune, cât și în țările terțe, au oprit pentru câteva luni activitățile din industria ospitalității și din sectorul alimentației publice. În plus, activitățile turistice și cele enoturistice, cum ar fi degustările, târgurile și cumpărarea și consumul la sursă, au fost perturbate, în cea mai mare parte, în majoritatea statelor membre, începând din martie 2020.

    (5)

    În consecință, în cazul vinului, modelele de cerere au suferit schimbări semnificative. Cererea consumatorilor s-a orientat spre consumul de vin la domiciliu. Deși consumul la domiciliu de anumite produse vinicole a crescut, acest consum sporit nu a compensat scăderea cererii din industria ospitalității și din sectorul alimentației publice.

    (6)

    Închiderea restaurantelor și a altor unități din sectorul ospitalității a provocat reducerea cifrei de afaceri a producătorilor de vin. În Germania, producătorii de vin au pierdut 50 % din cifra de afaceri în primul trimestru al anului 2020 din cauza lipsei vânzărilor către restaurante. De asemenea, au scăzut cu 23 % vânzările către magazinele specializate în vinuri, care adesea comercializează vinuri de înaltă calitate. Potrivit estimărilor industriei pentru întreaga Uniune, închiderea restaurantelor, barurilor și hotelurilor, din momentul închiderii restaurantelor, la jumătatea lunii martie, și până la sfârșitul lunii mai 2020, a provocat reducerea cu 30 % a volumului de vin vândut și o scădere cu 50 % a valorii vânzărilor în comparație cu vânzările de dinainte de închidere.

    (7)

    În pofida recentei relaxări a anumitor măsuri, a ridicării anumitor restricții de circulație și a redeschiderii restaurantelor și a unităților din sectorul ospitalității, se preconizează că situația nu va reveni la normal în următoarele 6 luni. Restaurantele și alte unități din sectorul ospitalității vor trebui să respecte condiții de distanțare socială care limitează numărul clienților. În plus, în multe state membre, rămân în vigoare anumite restricții referitoare la dimensiunile grupurilor de persoane, inclusiv în cadrul unor evenimente private precum nunțile, unde se consumă, în mod tradițional, vin.

    (8)

    Se preconizează că turismul mondial va înregistra o scădere cu 70 % a cifrei de afaceri în al doilea trimestru al anului 2020, fără ca reluarea activităților turistice să fie suficientă în următoarele 6 luni pentru a compensa absența consumului în restaurante din perioada în care au fost în vigoare ample restricții de circulație.

    (9)

    Per ansamblu, se estimează că, în anul de comercializare 2019/2020, consumul de vin în Uniune va scădea la 108 milioane de hectolitri. Aceasta este o reducere totală cu peste 8 % a consumului în anul de comercializare 2019/2020 în comparație cu media ultimilor 5 ani de comercializare.

    (10)

    Exporturile către țările terțe sunt deosebit de importante pentru sectorul vinicol al Uniunii. În 2019, valoarea exporturilor a fost de 12,1 miliarde EUR. În timpul pandemiei de COVID-19, exporturile au fost afectate de dificultăți logistice, precum și de o reducere a consumului din cauza restricțiilor de circulație impuse, de asemenea, în țările terțe. Apariția pandemiei de COVID-19 în China a dus la o congestionare semnificativă a porturilor, atât în China, cât și în alte părți ale lumii, precum și la o creștere a numărului de curse suspendate, care a determinat scăderea numărului de containere, creșterea semnificativă a tarifelor și, pentru exportatori, amânarea expedierilor. În plus, exporturile de vin ale Uniunii avuseseră deja de suferit din cauza taxelor la import majorate pe care le-au impus Statele Unite în cazul anumitor importuri de vin din Uniune. Începând din octombrie 2019, Statele Unite, care constituie principala piață de export pentru vinuri a Uniunii, au impus taxe la import ad valorem de 25 % asupra importurilor de vinuri liniștite din Uniune.

    (11)

    Per ansamblu, se preconizează că exporturile de vin ale Uniunii spre țările terțe vor scădea cu 14 % în anul de comercializare 2019/2020, atât față de anul de comercializare precedent, cât și față de media ultimilor 5 ani de comercializare. În luna mai 2020, în comparație cu luna mai 2019, exporturile de vinuri din Franța, Italia și Spania spre țările terțe au scăzut semnificativ: exporturile de vin din Franța spre țările terțe au scăzut cu 33 % ca volum și cu 55 % ca valoare; exporturile de vin din Italia spre țările terțe au scăzut cu 22 % ca volum și cu 26 % ca valoare, iar exporturile de vin din Spania spre țările terțe au scăzut cu 63 % ca volum și cu 43 % ca valoare. În aceeași perioadă de referință, exporturile de vinuri spumante au suferit un impact deosebit de puternic. Potrivit estimărilor sectorului vinicol, în mai 2020, exporturile de Champagne spre Statele Unite și China au scăzut cu 64 % ca volum și cu 55 % ca valoare, exporturile de Prosecco spre țările terțe au scăzut cu 27 % ca volum și cu 32 % ca valoare, iar exporturile de Cava spre țările terțe au scăzut cu 40 % ca volum și ca valoare.

    (12)

    În plus, în prezent există volume mari de vin în depozite, dată fiind recolta excepțională din anul de comercializare 2018/2019, din care au fost produși 174,4 milioane de hectolitri, astfel că stocurile inițiale ale anului de comercializare 2019/2020 au fost cu 14 % mai mari decât cele ale anului de comercializare 2018/2019. Vinul nevândut va trebui depozitat.

    (13)

    Având în vedere circumstanțele de mai sus, aceste evenimente pot fi calificate drept o perioadă de dezechilibre grave ale pieței.

    (14)

    Pentru a ajuta viticultorii și producătorii de vin să găsească un echilibru în această perioadă de dezechilibru grav al pieței, este necesar să se permită temporar fermierilor, asociațiilor de fermieri, asociațiilor de astfel de asociații, organizațiilor de producători recunoscute, asociațiilor de organizații de producători recunoscute și organizațiilor interprofesionale recunoscute din sectorul producției de struguri de vin și de vin să încheie acorduri și să ia decizii pentru o perioadă de 6 luni. Aceste măsuri includ: (i) transformarea și prelucrarea, (ii) depozitarea, (iii) promovarea în comun, (iv) cerințe în materie de calitate și (v) planificarea temporară a producției.

    (15)

    Aceste acorduri și decizii ar putea include, de exemplu: (i) prelucrarea vinului în alte scopuri, de exemplu distilarea vinului în scopul producției de alcool, (ii) crearea și găsirea de capacități de depozitare pentru volumul mai mare de vin care trebuie depozitat, (iii) promovarea consumului de vin, (iv) stabilirea de comun acord a unor cerințe în materie de calitate care ar restricționa comercializarea vinurilor la cele care îndeplinesc cerințele respective și (v) măsuri de planificare în scopul reducerii volumelor în ceea ce privește recolta următoare.

    (16)

    Orice acord sau decizie trebuie să fie autorizat(ă) temporar, pentru o perioadă de 6 luni. Următoarea recoltă, cea a anului de comercializare 2020/2021, care începe în august 2020, și perioada pregătirilor pentru sărbătorile de sfârșit de an, când se consumă și se exportă mai ales vinurile de înaltă calitate și vinurile spumante, sunt perioadele în care se preconizează că măsurile menționate ar putea avea cel mai puternic impact.

    (17)

    În conformitate cu articolul 222 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, autorizația se acordă dacă aceasta nu afectează funcționarea pieței interne și dacă acordurile și deciziile vizează strict stabilizarea sectorului. Aceste condiții specifice exclud acordurile și deciziile care conduc direct sau indirect la împărțirea piețelor, la discriminarea pe criterii de naționalitate sau la fixarea prețurilor. Acordurilor și deciziilor care nu îndeplinesc condițiile respective sau care nu mai îndeplinesc aceste condiții li se aplică articolul 101 alineatul (1) din tratat.

    (18)

    Autorizația prevăzută în prezentul regulament trebuie să acopere teritoriul Uniunii, având în vedere că dezechilibrul grav al pieței afectează întreaga Uniune.

    (19)

    Pentru ca statele membre să poată evalua dacă acordurile și deciziile privind producția de struguri de vin și de vin nu aduc atingere bunei funcționări a pieței interne și vizează exclusiv stabilizarea sectorului vinului, este necesar ca autoritățile competente, inclusiv autoritățile de concurență, din statul membru care deține cea mai mare proporție din volumul estimat al producției de struguri de vin și de vin care face obiectul respectivelor acorduri sau decizii trebuie să fie informate în ceea ce privește acordurile încheiate și deciziile luate, precum și ceea ce privește volumul producției de struguri de vin și de vin și perioada de timp care fac obiectul respectivelor acorduri și decizii.

    (20)

    Date fiind dezechilibrul grav al pieței, necesitatea de a se ține seama de stocurile de vin existente, reducerea consumului și pierderea piețelor de export și pentru a ajuta sectorul vinicol să se redreseze în perioada în care sunt relaxate restricțiile legate de COVID-19, inclusiv până la sărbătorile de sfârșit de an și ulterior, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării.

    (21)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Fără a se aduce atingere dispozițiilor de la articolul 152 alineatul (1a), de la articolul 209 alineatul (1) și de la articolul 210 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, fermierii, asociațiile de fermieri, asociațiile de astfel de asociații, organizațiile de producători recunoscute, asociațiile de organizații de producători recunoscute și organizațiile interprofesionale recunoscute sunt autorizate să încheie acorduri privind producția de struguri de vin și de vin și să ia decizii comune referitoare la producția de struguri de vin și de vin în ceea ce privește transformarea și prelucrarea, depozitarea, promovarea în comun, cerințele în materie de calitate și planificarea temporară a producției, pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

    Articolul 2

    Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că acordurile și deciziile menționate la articolul 1 nu aduc atingere bunei funcționări a pieței interne și vizează strict stabilizarea sectorului vinicol.

    Articolul 3

    Domeniul de aplicare geografic al prezentei autorizări este teritoriul Uniunii.

    Articolul 4

    (1)   De îndată ce sunt încheiate acordurile sau sunt luate deciziile menționate la articolul 1, fermierii, asociațiile de fermieri, asociațiile de astfel de asociații, organizațiile de producători recunoscute, asociațiile de organizații de producători recunoscute și organizațiile interprofesionale recunoscute în cauză comunică acordurile sau deciziile respective autorităților competente din statul membru care deține cea mai mare proporție din volumul estimat al producției de struguri de vin și de vin care face obiectul respectivelor acorduri sau decizii, indicând următoarele:

    (a)

    volumul estimat al producției de struguri de vin și de vin care face obiectul respectivelor acorduri sau decizii;

    (b)

    perioada de punere în aplicare preconizată.

    (2)   Cel târziu la 25 de zile după încheierea perioadei de 6 luni menționate la articolul 1, fermierii, asociațiile de fermieri, asociațiile de astfel de asociații, organizațiile de producători recunoscute, asociațiile de organizații de producători recunoscute și organizațiile interprofesionale recunoscute în cauză comunică autorităților competente menționate la alineatul (1) din prezentul articol volumul producției de struguri de vin și de vin care a făcut efectiv obiectul respectivelor acorduri sau decizii.

    (3)   În conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1185 al Comisiei (2), statele membre notifică Comisiei următoarele:

    (a)

    în termen de cel mult 5 zile de la încheierea fiecărei perioade de 1 lună, acordurile și deciziile care le sunt comunicate în conformitate cu alineatul (1) în perioada respectivă;

    (b)

    cel târziu la 30 de zile după încheierea perioadei de 6 luni menționate la articolul 1, o prezentare generală a acordurilor și deciziilor puse în aplicare în perioada respectivă.

    Articolul 5

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 6 iulie 2020.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

    (2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1185 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (UE) nr. 1307/2013 și (UE) nr. 1308/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului în ceea ce privește notificările către Comisie ale informațiilor și documentelor, precum și de modificare și abrogare a mai multor regulamente ale Comisiei (JO L 171, 4.7.2017, p. 113).


    Top