Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D1782

    Decizia (UE) 2020/1782 a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2020 de modificare a Deciziei nr. 573/2014/UE privind cooperarea consolidată între serviciile publice de ocupare a forței de muncă (SPOFM) (Text cu relevanță pentru SEE)

    JO L 400, 30.11.2020, p. 7–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2020/1782/oj

    30.11.2020   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 400/7


    DECIZIA (UE) 2020/1782 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

    din 25 noiembrie 2020

    de modificare a Deciziei nr. 573/2014/UE privind cooperarea consolidată între serviciile publice de ocupare a forței de muncă (SPOFM)

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, îsn special articolul 149,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

    după consultarea Comitetului Regiunilor,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

    întrucât:

    (1)

    Decizia nr. 573/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului (3) înființează rețeaua europeană a serviciilor publice de ocupare a forței de muncă (denumită în continuare „rețeaua”) pentru perioada cuprinsă între 17 iunie 2014 și 31 decembrie 2020.

    (2)

    Rețeaua urmărește să modernizeze și să consolideze serviciile publice de ocupare a forței de muncă (SPOFM), pentru a le crește capacitatea, calitatea serviciilor, eficacitatea și eficiența. Acest scop ar fi atins prin crearea unei platforme pentru compararea performanței acestor servicii la nivelul Uniunii, prin identificarea celor mai bune practici și prin instituirea unui sistem de învățare reciprocă, pentru a sprijini munca decentă și locurile de muncă incluzive și sustenabile. În același timp, rețeaua urmărește să ofere SPOFM mai multe oportunități de a elabora politici inovatoare, orientate către viitor și bazate pe dovezi, în concordanță cu inițiativele de politică relevante ale Uniunii și cu obiectivele economice, sociale și de ocupare a forței de muncă prevăzute la articolul 3 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

    (3)

    Rețeaua a avut un rol esențial în încurajarea continuării cooperării între statele membre în domeniile care intră în responsabilitatea SPOFM, precum și în contribuirea la modernizarea și consolidarea SPOFM. O evaluare a punerii în aplicare a Deciziei nr. 573/2014/UE arată că rețeaua a avut un impact pozitiv și identifică lecțiile învățate pe baza diferitelor activități și experiențe. Mai mult, rețeaua și-a crescut capacitatea și a dezvoltat măsuri inovatoare bazate pe dovezi pentru a pune în aplicare politicile de ocupare a forței de muncă.

    (4)

    Pentru a valorifica rezultatele obținute până în prezent și pentru a încuraja în continuare cooperarea dintre SPOFM, perioada de funcționare a rețelei ar trebui prelungită până la 31 decembrie 2027.

    (5)

    Rețeaua ar trebui să consolideze cooperarea între membrii săi și să dezvolte inițiative comune cu scopul de a face schimb de informații și de cele mai bune practici în toate domeniile operaționale ale SPOFM, prin realizarea de analize comparative și oferirea de consiliere, precum și prin promovarea de inițiative inovatoare în materie de ocupare a forței de muncă. În acest context și dacă este cazul, ar trebui să se acorde atenție cooperării între SPOFM pentru a facilita integrarea persoanelor care fac obiectul normelor Uniunii privind coordonarea sistemelor de securitate socială și asistența acordată acestora. Activitatea rețelei ar trebui să permită o comparație incluzivă, bazată pe date concrete și orientată către rezultate a tuturor SPOFM, pentru a putea fi stabilite cele mai bune practici în domeniile lor de activitate, contribuind la o mai bună concepere și furnizare a serviciilor pentru ocuparea forței de muncă în limitele competențelor lor specifice. Inițiativele rețelei ar trebui să îmbunătățească eficacitatea SPOFM și să contribuie la o utilizare mai eficientă a fondurilor publice.

    (6)

    Rețeaua ar trebui să sprijine punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale, care include, printre principiile sale, furnizarea de sprijin activ pentru ocuparea forței de muncă. De asemenea, aceasta ar trebui să contribuie la o tranziție justă din punct de vedere social către o economie verde și la punerea în aplicare a principiilor și țintelor relevante ale obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, prin susținerea unei creșteri economice durabile și favorabile incluziunii și a ocupării forței de muncă, precum și a creării unor condiții de muncă decente pentru toți.

    (7)

    Rețeaua ar trebui să intensifice și să consolideze în continuare cooperarea sa sistematică și structurală cu alte părți interesate relevante de pe piața forței de muncă, în special cu agențiile Uniunii din domeniul ocupării forței de muncă, al politicii sociale, al egalității de gen, al educației și formării, precum și cu partenerii sociali, furnizorii de servicii din domeniile ocupării forței de muncă și al afacerilor sociale, organizațiile care reprezintă grupurile vulnerabile și autoritățile locale și regionale, pentru a promova sinergiile, a face schimb de cele mai bune practici și a asigura un cadru de politică coerent, după caz.

    (8)

    Rolul SPOFM, care constă în asigurarea unor servicii mai eficace persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și întreprinderilor, ar trebui sprijinit în mod corespunzător la nivel național și, după caz, regional, cu resurse umane suficiente și sprijin financiar pentru formarea și dotarea personalului. Statele membre ar trebui să le ofere SPOFM resursele necesare care să permită acestora din urmă să facă față cu succes digitalizării economiei, evoluției formulelor de organizare a muncii, inclusiv economiilor emergente ale platformelor și evoluțiilor demografice și societale.

    (9)

    Sprijinul financiar acordat de Uniune rețelei ar trebui să fie disponibil în conformitate cu Cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027.

    (10)

    Rețeaua și inițiativele sale ar trebui să fie finanțate în conformitate cu planificarea financiară a Uniunii și în limita creditelor stabilite de Parlamentul European și Consiliu.

    (11)

    Pentru proiectele elaborate de rețea sau identificate în cadrul activităților de învățare reciprocă și puse în aplicare la nivelul diferitelor SPOFM, statele membre ar trebui să aibă acces la finanțarea oferită de programele relevante ale Uniunii.

    (12)

    Pentru a asigura continuarea neîngrădită a activităților rețelei, prezenta decizie ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2021.

    (13)

    Prin urmare, Decizia nr. 573/2014/UE ar trebui modificată în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Decizia nr. 573/2014/UE se modifică după cum urmează:

    1.

    La articolul 1, primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „La nivelul Uniunii se înființează, pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 și 31 decembrie 2027, o rețea a serviciilor publice de ocupare a forței de muncă (SPOFM) (denumită în continuare «rețeaua»). Rețeaua ia inițiativele prevăzute la articolul 4.”

    2.

    Articolul 3 se modifică după cum urmează:

    (a)

    partea introductivă se înlocuiește cu următorul text:

    „Obiectivul prezentei decizii este de a încuraja cooperarea prin intermediul rețelei între statele membre în domeniul ocupării forței de muncă, în domeniile care intră în responsabilitatea SPOFM, pentru a contribui la punerea în aplicare a politicilor Uniunii privind ocuparea forței de muncă. Aceasta va contribui, de asemenea, la punerea în aplicare a principiilor Pilonului european al drepturilor sociale, la atingerea obiectivelor Pactului verde european și la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, oferind astfel sprijin pentru:”;

    (b)

    litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

    „(a)

    toate categoriile sociale vulnerabile care se confruntă cu rate ridicate ale șomajului, în special lucrătorii în vârstă și tinerii care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare, precum și persoanele cu dizabilități și cele care se confruntă cu discriminarea din motive multiple;”;

    (c)

    literele (c) și (d) se înlocuiesc cu următorul text:

    „(c)

    mai buna funcționare și incluziune a piețelor forței de muncă;

    (ca)

    egalitatea de gen;

    (d)

    identificarea lipsei de personal calificat și furnizarea de informații cu privire la amploarea și zona de manifestare a acesteia, precum și o mai bună corelare între competențele persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și nevoile angajatorilor, inclusiv prin identificarea nevoilor în materie de formare profesională, precum și a capacității de inserție profesională a celor aflați în căutarea unui loc de muncă și prevenirea șomajului, de exemplu prin orientare profesională și formare;”.

    3.

    Articolul 4 alineatul (1) se modifică după cum urmează:

    (a)

    la litera (a), punctul (i) se înlocuiește cu următorul text:

    „(i)

    contribuția la reducerea șomajului pentru toate categoriile de vârstă, genurile și grupurile vulnerabile;”;

    (b)

    litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

    „(c)

    contribuie la modernizarea și consolidarea SPOFM în domenii-cheie, având în vedere politicile sociale și privind ocuparea forței de muncă ale Uniunii și ținând seama de Pilonul european al drepturilor sociale, de Pactul verde european și de obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, precum și de provocările legate de digitalizare, de mediul profesional în schimbare și evoluția formulelor de organizare a muncii, și de schimbările demografice;”;

    (c)

    literele (f) și (g) se înlocuiesc cu următorul text:

    „(f)

    adoptarea și punerea în aplicare a programului său de lucru anual, care stabilește metodele sale de lucru, rezultatele preconizate și detaliile cu privire la punerea în aplicare a învățării comparative, precum și strategiile de diseminare și de cooperare;

    (g)

    promovarea și schimburile de cele mai bune practici cu privire la identificarea tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare, cu privire la dezvoltarea de inițiative care să garanteze că acești tineri dobândesc competențele necesare pentru a intra și a rămâne pe piața muncii și cu privire la integrarea șomerilor de lungă durată și a altor grupuri vulnerabile pe piața muncii.”

    4.

    Articolul 5 se înlocuiește cu următorul text:

    Articolul 5

    Cooperarea

    Rețeaua dezvoltă cooperarea cu părțile interesate relevante de pe piața forței de muncă, inclusiv cu alți furnizori de servicii sociale și în materie de ocupare a forței de muncă și cu partenerii sociali, și după caz, cu agențiile Uniunii în domeniul ocupării forței de muncă, al politicii sociale, al egalității de gen și al educației și formării, cu organizațiile care reprezintă șomerii sau alte categorii vulnerabile, cu organismele de promovare a egalității, cu organizațiile de formare profesională, cu organizațiile neguvernamentale care desfășoară activități în domeniile ocupării forței de muncă și tranziției juste și cu autoritățile regionale și locale, prin implicarea acestora în activitățile relevante și la reuniunile rețelei, precum și prin schimbul de informații și de date cu acestea. După caz, rețeaua poate face schimb de cele mai bune practici cu serviciile publice relevante de ocupare a forței de muncă din țările terțe.”

    5.

    La articolul 6, alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:

    „(5)   Consiliul de administrație este asistat de un secretariat pus la dispoziție de Comisie și care funcționează în cadrul acesteia. Secretariatul pregătește, în cooperare cu președintele și vicepreședinții, reuniunile Consiliului de administrație, programul de lucru anual și raportul anual al rețelei. Secretariatul cooperează strâns cu secretariatul EMCO pentru a coordona inițiativele și a intensifica cooperarea dintre rețea și EMCO.”

    6.

    Articolul 7 se înlocuiește cu următorul text:

    Articolul 7

    Sprijin financiar

    Resursele globale necesare pentru punerea în aplicare a prezentei decizii sunt puse la dispoziție în conformitate cu Cadrul financiar multianual 2021-2027, iar creditele anuale aferente sunt autorizate de către Parlamentul European și Consiliu în limitele cadrului financiar.”

    7.

    La articolul 9, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

    „(2)   Delegarea competenței menționată la articolul 8 se conferă Comisiei până la 31 decembrie 2027.”

    8.

    Articolul 10 se înlocuiește cu următorul text:

    Articolul 10

    Reexaminare

    Până la 30 septembrie 2026, Comisia prezintă Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor un raport de evaluare privind aplicarea prezentei decizii. Raportul respectiv evaluează, printre altele, în ce măsură a contribuit rețeaua la realizarea obiectivelor prevăzute la articolul 3.”

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 ianuarie 2021.

    Adoptată la Bruxelles, 25 noiembrie 2020.

    Pentru Parlamentul European

    Președintele

    D. M. SASSOLI

    Pentru Consiliu

    Președintele

    M. ROTH


    (1)  Avizul din 30 octombrie 2019 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

    (2)  Poziția Parlamentului European din 11 noiembrie 2020 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și decizia Consiliului din 18 noiembrie 2020.

    (3)  Decizia nr. 573/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind cooperarea consolidată între serviciile publice de ocupare a forței de muncă (SPOFM) (JO L 159, 28.5.2014, p. 32).


    Top