Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D1575

Decizia (UE) 2020/1575 a Băncii Centrale Europene din 27 octombrie 2020 privind evaluarea informațiilor și acțiunile ulterioare corespunzătoare în cazul încălcărilor raportate prin intermediul instrumentului de avertizare de integritate atunci când persoana vizată este un înalt funcționar al BCE (BCE/2020/54)

JO L 359, 29.10.2020, p. 14–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2020/1575/oj

29.10.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 359/14


DECIZIA (UE) 2020/1575 A BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 27 octombrie 2020

privind evaluarea informațiilor și acțiunile ulterioare corespunzătoare în cazul încălcărilor raportate prin intermediul instrumentului de avertizare de integritate atunci când persoana vizată este un înalt funcționar al BCE (BCE/2020/54)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolul 12.3,

întrucât:

(1)

Politica Băncii Centrale Europene (BCE) privind avertizarea de integritate a fost consolidată recent în Cadrul etic al BCE (1). Informațiile privind încălcările raportate prin intermediul platformei de raportare internă înființate în acest scop de BCE („instrumentul de avertizare de integritate”) pot viza înalți funcționari ai BCE, și anume funcționarii menționați la articolele 1.1, 1.2 și 1.4 din Codul de conduită pentru înalții funcționari ai Băncii Centrale Europene (2).

(2)

Pentru a fi eficace, politica BCE privind avertizarea de integritate ar trebui să prevadă o evaluare aprofundată a tuturor rapoartelor transmise prin intermediul noului instrument de raportare, precum și acțiunile care pot fi întreprinse ulterior. Astfel de evaluări și acțiuni ulterioare ar trebui efectuate potrivit unei proceduri armonizate sub responsabilitatea unei autorități competente desemnate.

(3)

Este necesar să se specifice procedura care se va aplica evaluării informațiilor privind încălcările raportate prin intermediului instrumentului de avertizare de integritate în cazul în care persoana menționată în raportare drept o persoană căreia i se atribuie încălcarea sau cu care persoana respectivă este asociată este un înalt funcționar al BCE.

(4)

Pentru a asigura buna punere în aplicare a cadrului consolidat și pentru a evita incertitudinea juridică cu privire la evaluarea informațiilor privind încălcările raportate prin intermediul instrumentului de avertizare de integritate și la acțiunile ulterioare întreprinse în baza acestora în cazul în care persoana menționată în raportare drept o persoană căreia i se atribuie încălcarea sau cu care persoana respectivă este asociată este un înalt funcționar al BCE, prezenta decizie ar trebui să intre în vigoare în a treia zi de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Definiții

Cu excepția cazului în care se prevede altfel, termenii utilizați în prezenta decizie au același sens ca termenii definiți în Cadrul etic al BCE.

Articolul 2

Autoritatea competentă

În cazul în care un înalt funcționar al BCE este persoana menționată în raportările referitoare la încălcări, primite prin intermediul instrumentului de avertizare de integritate, drept persoană căreia i se atribuie încălcarea sau cu care persoana respectivă este asociată, autoritatea competentă să evalueze astfel de raportări și să ofere feedback avertizorului de integritate și/sau să acționeze în baza unor astfel de raportări, este:

(a)

președintele; sau

(b)

în cazul în care înaltul funcționar al BCE menționat în rapoartare este președintele, vicepreședintele.

Articolul 3

Procedura de evaluare și acțiunile ulterioare

(1)   Raportările referitoare la încălcări, primite prin intermediul instrumentului de avertizare de integritate, în care este menționat un înalt funcționar al BCE drept persoană căreia i se atribuie încălcarea sau cu care persoana respectivă este asociată, fac obiectul acțiunilor ulterioare în conformitate cu Decizia (UE) 2016/456 a Băncii Centrale Europene (BCE/2016/3) (3) atunci când astfel de raportări intră în domeniul de aplicare al acestei decizii.

(2)   În cazul în care raportările referitoare la încălcări, menționate la alineatul (1), nu intră în domeniul de aplicare al Deciziei (UE) 2016/456 (BCE/2016/3), acțiunile ulterioare sunt întreprinse în conformitate cu Circulara administrativă nr. 1/2006 privind anchetele administrative interne (4).

(3)   Fără a aduce atingere alineatului (2), autoritatea competentă desemnată în temeiul articolului 2:

(a)

poate, înainte de a stabili dacă informațiile primite justifică sau nu o anchetă internă, să transmită informațiile primite Comitetului de etică al BCE pentru a obține avizul acestuia în această privință;

(b)

poate decide, prin derogare de la articolul 4 alineatele (1)-(4) din Circulara administrativă nr. 1/2006, în cazul în care concluzionează că informațiile primite justifică o anchetă administrativă internă, să deschidă direct o astfel de anchetă administrativă și să ia decizia relevantă în conformitate cu articolul 4 alineatele (5) și (6) din Circulara administrativă nr. 1/2006, fiind posibil inclusiv ca autoritatea competentă desemnată în temeiul articolului 2 să decidă în mod excepțional să efectueze chiar ea ancheta administrativă, desemnând în acest caz fie o persoană, fie o comisie, cu autoritatea corespunzătoare, pentru a efectua ancheta.

Articolul 4

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 27 octombrie 2020.

Președintele BCE

Christine LAGARDE


(1)  Modificarea cadrului etic al BCE (nepublicată încă în Jurnalul Oficial).

(2)  Codul de conduită pentru înalții funcționari ai Băncii Centrale Europene (2019/C 89/03) (JO C 89, 8.3.2019, p. 2).

(3)  Decizia (UE) 2016/456 a Băncii Centrale Europene din 4 martie 2016 privind termenii și condițiile aplicabile investigațiilor efectuate de Oficiul European Antifraudă în cadrul Băncii Centrale Europene în materie de prevenire a fraudei, corupției și a oricăror alte activități ilegale care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene (BCE/2016/3) (JO L 79, 30.3.2016, p. 34).

(4)  Circulara administrativă nr. 1/2006 a fost adoptată la 21 martie 2006 și este disponibilă pe website-ul BCE.


Top