EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R0787

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/787 al Comisiei din 25 mai 2018 privind clasificarea anumitor mărfuri în Nomenclatura combinată

C/2018/3370

JO L 134, 31.5.2018, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2018/787/oj

31.5.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 134/1


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2018/787 AL COMISIEI

din 25 mai 2018

privind clasificarea anumitor mărfuri în Nomenclatura combinată

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (1), în special articolul 57 alineatul (4) și articolul 58 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Pentru a asigura aplicarea uniformă a Nomenclaturii combinate anexate la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului (2), este necesar să se adopte măsuri privind clasificarea mărfurilor menționate în anexa la prezentul regulament.

(2)

Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 stabilește regulile generale pentru interpretarea Nomenclaturii combinate. Aceste reguli se aplică, de asemenea, oricăror alte nomenclaturi bazate integral sau parțial pe aceasta sau care îi adaugă acesteia subdiviziuni suplimentare și care sunt stabilite prin dispoziții specifice ale Uniunii, în vederea aplicării de măsuri tarifare sau de altă natură privind comerțul cu mărfuri.

(3)

În temeiul acestor reguli generale, mărfurile descrise în coloana (1) a tabelului din anexă ar trebui clasificate la codul NC indicat în coloana (2), pe baza motivelor care figurează în coloana (3) a tabelului menționat.

(4)

Este necesar să se prevadă posibilitatea invocării în continuare de către titular, pentru o anumită perioadă de timp, în conformitate cu articolul 34 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 952/2013, a informațiilor tarifare obligatorii care sunt emise în legătură cu mărfurile vizate de prezentul regulament, dar care nu sunt conforme cu acesta. Perioada respectivă ar trebui să fie de trei luni.

(5)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului Codului vamal,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Mărfurile descrise în coloana (1) a tabelului din anexă se clasifică în Nomenclatura combinată la codul NC indicat în coloana (2) a tabelului menționat.

Articolul 2

Informațiile tarifare obligatorii care nu sunt conforme cu prezentul regulament pot fi în continuare invocate, în conformitate cu articolul 34 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 952/2013, timp de trei luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 25 mai 2018.

Pentru Comisie,

Pentru Președinte,

Stephen QUEST

Director general

Direcția Generală Impozitare și Uniune Vamală


(1)  JO L 269, 10.10.2013, p. 1.

(2)  Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun (JO L 256, 7.9.1987, p. 1).


ANEXĂ

Descrierea mărfurilor

Clasificare

(Cod NC)

Motive

(1)

(2)

(3)

Un articol (așa-numita „orteză cu șireturi”) alcătuit din mai multe fâșii cusute din material textil, cu un orificiu pentru călcâi și degete, tivit în jurul deschiderilor și a marginii. Zona căputei este închisă printr-o limbă confecționată din material textil croșetat. Celelalte părți textile sunt alcătuite din mai multe straturi de material textil elastic croșetat.

O placă din plastic elastic este fixată pe materialul textil și numai parțial vizibilă pe fața exterioară a articolului. Placa din material plastic înconjoară talpa și are ochiuri de-a lungul căputei articolului și cârlige pentru șiret de-a lungul axului, permițând strângerea articolului în jurul labei piciorului și al gambei cu șireturi textile.

Placa din material plastic oferă articolului o oarecare stabilitate. Cu toate acestea, ea este flexibilă și, atunci când se strânge cu șireturi, presează laba piciorului și gamba.

Acest articol este prezentat pentru a fi purtat în interiorul unui pantof și utilizat ca bandaj de gleznă în cazul entorselor sau contuziilor gleznei, al ruperilor și leziunilor ligamentelor, pentru prevenirea acestor răniri, precum și în cazul instabilității unui ligament. Cu toate acestea, articolul nu poate împiedica în totalitate o mișcare specifică a părții de corp afectate.

În reabilitarea postoperatorie, acesta facilitează o revenire la capacitatea totală de suportare a greutății.

A se vedea imaginile (*1).

6307 90 10

Clasificarea se stabilește pe baza regulilor generale 1, 3(c) și 6 de interpretare a Nomenclaturii combinate, precum și pe baza textului codurilor NC 6307 , 6307 90 și 6307 90 10 .

Articolul nu poate fi adaptat la o infirmitate specifică a unui pacient, dar are o utilizare multifuncțională. El este similar cu un bandaj textil simplu înfășurat în jurul unui ligament și strâns în jurul anumitor părți ale corpului pentru a aplica presiune în vederea susținerii vindecării sau pentru a preveni alte vătămări, asigurând că mișcările nedorite nu sunt efectuate în mod inconștient ca mișcări reflexe [a se vedea, de asemenea, Notele explicative la Nomenclatura combinată (NENC) a Uniunii Europene de la subpoziția 9021 10 10 , al doilea alineat].

În consecință, caracteristicile obiective ale articolului nu fac ca articolul să se deosebească de suporturile obișnuite de uz general, în special, având în vedere materialele din care este realizat (materiale flexibile), metoda de operare (presiunea realizată prin strângere) sau adaptabilitatea la infirmitățile specifice ale unui pacient (a se vedea, de asemenea, nota 6 de la capitolul 90, precum și hotărârea din 7 noiembrie 2002, Lohmann și Medi Bayreuth, cauzele conexe C-260/00-C-263/00, ECLI:EU:C:2002:637, punctele 39 și 45).

În plus, articolul nu poate fi clasificat ca „Articole și aparate de ortopedie” la codul NC 9021 10 10 , deoarece, din cauza elasticității sale, el nu poate împiedica în totalitate o mișcare specifică a părții de corp afectate, în scopul de a exclude alte vătămări (a se vedea, de asemenea, NENC la subpoziția 9021 10 10 , al doilea alineat). De exemplu, în cazul ligamentelor rupte, articolul ar trebui să împiedice complet înclinarea laterală a articulației gleznei chiar și la alergare sau sărituri. Cu toate acestea, materialul textil și materialul plastic flexibil din care este alcătuit articolul nu pot susține greutatea corpului în timpul alergării.

Efectul dorit de aplicare a presiunii este dat de materialul plastic și de materialele textile. Prin urmare, ambele materiale sunt la fel de importante, în sensul regulii generale 3(b) de interpretare a Nomenclaturii combinate, iar articolul trebuie clasificat la poziția plasată ultima în ordinea numerotării printre cele susceptibile de a fi luate în considerare (rubricile 3926 și 6307 ).

În consecință, articolul trebuie clasificat la codul NC 6307 90 10 , ca „alte articole textile confecționate”.

Image


(*1)  Imaginile au un caracter pur informativ.


Top