EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R0787

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/787 της Επιτροπής, της 25ης Μαΐου 2018, σχετικά με τη δασμολογική κατάταξη ορισμένων εμπορευμάτων στη συνδυασμένη ονοματολογία

C/2018/3370

OJ L 134, 31.5.2018, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2018/787/oj

31.5.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 134/1


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2018/787 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 25ης Μαΐου 2018

σχετικά με τη δασμολογική κατάταξη ορισμένων εμπορευμάτων στη συνδυασμένη ονοματολογία

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (1), και ιδίως το άρθρο 57 παράγραφος 4 και το άρθρο 58 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Για να εξασφαλιστεί ομοιόμορφη εφαρμογή της συνδυασμένης ονοματολογίας που έχει προσαρτηθεί στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου (2), είναι αναγκαίο να θεσπιστούν μέτρα όσον αφορά την κατάταξη των εμπορευμάτων που αναφέρονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 προβλέπει τους γενικούς κανόνες για την ερμηνεία της συνδυασμένης ονοματολογίας (ΣΟ). Οι εν λόγω κανόνες ισχύουν επίσης και για κάθε άλλη ονοματολογία η οποία βασίζεται εν όλω ή εν μέρει στη ΣΟ ή προσθέτει σε αυτήν οποιαδήποτε νέα υποδιαίρεση και θεσπίζεται με ειδικές διατάξεις της Ένωσης με σκοπό την εφαρμογή δασμολογικών και άλλων μέτρων σχετικά με τις εμπορευματικές συναλλαγές.

(3)

Κατ' εφαρμογή αυτών των γενικών κανόνων, τα εμπορεύματα που περιγράφονται στη στήλη (1) του πίνακα που περιλαμβάνεται στο παράρτημα θα πρέπει να καταταγούν στον κωδικό ΣΟ που εμφαίνεται στη στήλη (2), για τους λόγους που αναφέρονται στη στήλη (3) του εν λόγω πίνακα.

(4)

Είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι ο δικαιούχος των δεσμευτικών δασμολογικών πληροφοριών, οι οποίες έχουν εκδοθεί σχετικά με τα εμπορεύματα που αφορά ο παρών κανονισμός και δεν είναι σύμφωνες με τον παρόντα κανονισμό, μπορεί να συνεχίσει να τις επικαλείται επί μια ορισμένη χρονική περίοδο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Η περίοδος αυτή θα πρέπει να είναι τρίμηνη.

(5)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της Επιτροπής Τελωνειακού Κώδικα,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τα εμπορεύματα που περιγράφονται στη στήλη (1) του πίνακα που περιλαμβάνεται στο παράρτημα κατατάσσονται στη συνδυασμένη ονοματολογία στον κωδικό ΣΟ που αναφέρεται στη στήλη (2) του εν λόγω πίνακα.

Άρθρο 2

Οι δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες που δεν είναι σύμφωνες με τον παρόντα κανονισμό μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο επίκλησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 25 Μαΐου 2018.

Για την Επιτροπή,

εξ ονόματος του Προέδρου,

Stephen QUEST

Γενικός Διευθυντής

Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης


(1)  ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (ΕΕ L 256 της 7.9.1987, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Περιγραφή των εμπορευμάτων

Κατάταξη

(κωδικός ΣΟ)

Αιτιολογία

(1)

(2)

(3)

Είδος (καλούμενο «όρθωση με κορδόνια») αποτελούμενο από διάφορα τεμάχια από υφαντικές ύλες που έχουν συρραφεί, με άνοιγμα στην πτέρνα και τα δάκτυλα, στριφωμένα γύρω από τα ανοίγματα και στις άκρες του είδους. Το φόντι (άνω μέρος του υποδήματος) κλείνει με μια γλώσσα από πλεκτές υφαντικές ύλες. Τα λοιπά υφασμάτινα μέρη αποτελούνται από διάφορα στρώματα από ελαστικές πλεκτές υφαντικές ύλες.

Στο ύφασμα είναι στερεωμένο φύλλο από ελαστικές πλαστικές ύλες που είναι μόνο εν μέρει ορατό στην εξωτερική επιφάνεια του είδους. Το πλαστικό φύλλο περιβάλλει το πέλμα και έχει κόπιτσες κατά μήκος του φόντι και άγκιστρα για κορδόνια κατά μήκος του περικνημίου που επιτρέπουν τη σύσφιγξη του είδους γύρω από το άκρο του ποδιού και την κνήμη με κορδόνια από υφαντικές ύλες.

Το πλαστικό φύλλο προσδίδει έναν βαθμό σταθερότητας στο είδος. Ωστόσο, είναι εύκαμπτο και, όταν σφίγγεται με τα κορδόνια, ασκεί πίεση στο πόδι και την κνήμη.

Το είδος αυτό προορίζεται να φορεθεί εντός υποδήματος και να χρησιμοποιηθεί ως επίδεσμος αστραγάλου στην περίπτωση διαστρέμματος και κακώσεων του αστραγάλου, ρήξεων και τραυμάτων συνδέσμων, και για την πρόληψη αυτών των τραυματισμών, καθώς και στην περίπτωση αστάθειας συνδέσμου. Εντούτοις, το είδος δεν μπορεί να αποτρέπει πλήρως μια συγκεκριμένη κίνηση του ελαττωματικού μέρους του σώματος.

Σε μετεγχειρητική αποκατάσταση διευκολύνει την επιστροφή στην πλήρη στήριξη του βάρους.

(Βλέπε εικόνες) (*1)

6307 90 10

Η κατάταξη καθορίζεται από τους γενικούς κανόνες 1, 3 γ) και 6 για την ερμηνεία της συνδυασμένης ονοματολογίας και από το κείμενο των κωδικών ΣΟ 6307 , 6307 90 και 6307 90 10 .

Το είδος δεν προσαρμόζεται σε συγκεκριμένο μειονέκτημα του ασθενούς, αλλά έχει πολυλειτουργική χρήση. Είναι παρόμοιο με έναν απλό επίδεσμο από υφαντικές ύλες που τυλίγεται γύρω από έναν σύνδεσμο και στερεώνεται σφικτά γύρω από ορισμένα μέρη του σώματος για να υποστηρίξει τη θεραπεία με την άσκηση πίεσης ή να αποτρέψει περαιτέρω τραυματισμούς, διασφαλίζοντας ότι δεν πραγματοποιούνται ασυνείδητα ανεπιθύμητες αντανακλαστικές κινήσεις [βλέπε επίσης τις επεξηγηματικές σημειώσεις της συνδυασμένης ονοματολογίας (ΕΣΣΟ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης της διάκρισης 9021 10 10 , δεύτερη παράγραφος].

Κατά συνέπεια, τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά του είδους είναι τέτοια που δεν το διαφοροποιούν από τους κοινούς επιδέσμους γενικής χρήσης, και συγκεκριμένα, λόγω των συστατικών υλικών του (εύκαμπτων υλικών), του τρόπου λειτουργίας του (πίεση που ασκείται μέσω της σύσφιγξης) ή της προσαρμοστικότητάς του στις συγκεκριμένες αναπηρίες του ασθενούς (βλέπε επίσης τη σημείωση 6 του κεφαλαίου 90, καθώς και την απόφαση της 7ης Νοεμβρίου 2002, Lohmann και Medi Bayreuth, συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C-260/00 έως C-263/00, ECLI:EU:C:2002:637, σκέψεις 39 και 45).

Επιπλέον, το είδος δεν μπορεί να καταταχθεί ως «συσκευή ορθοπεδικής» στον κωδικό ΣΟ 9021 10 10 , δεδομένου ότι, λόγω της ελαστικότητάς του, δεν μπορεί να αποτρέψει εντελώς μια συγκεκριμένη κίνηση του ελαττωματικού μέρους του σώματος, προκειμένου να αποκλείσει περαιτέρω τραυματισμούς (βλέπε επίσης τις ΕΣΣΟ για τη διάκριση 9021 10 10 , δεύτερη παράγραφος). Για παράδειγμα, σε περίπτωση ρήξης συνδέσμων, το είδος θα πρέπει να καθιστά αδύνατη κάθε κλίση της ποδοκνημικής άρθρωσης ακόμη και κατά το τρέξιμο ή το άλμα. Ωστόσο, οι υφαντικές ύλες και οι εύκαμπτες πλαστικές ύλες από τις οποίες είναι κατασκευασμένο το είδος δεν μπορούν να στηρίξουν το βάρος του σώματος κατά το τρέξιμο.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα της άσκησης πίεσης προσδίδεται τόσο από τις πλαστικές όσο και από τις υφαντικές ύλες. Κατά συνέπεια, και οι δύο ύλες είναι εξίσου ουσιώδεις, κατά την έννοια του γενικού κανόνα 3 β) για την ερμηνεία της συνδυασμένης ονοματολογίας και το είδος πρέπει να καταταχθεί στην τελευταία κατά σειρά αρίθμησης κλάση, μεταξύ εκείνων που μπορούν έγκυρα να ληφθούν υπόψη (κλάσεις 3926 και 6307 ).

Το είδος πρέπει επομένως να καταταχθεί στον κωδικό ΣΟ 6307 90 10 ως «άλλο έτοιμο υφαντουργικό είδος».

Image


(*1)  Οι εικόνες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό.


Top