Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016Q1210(01)

    Regulament de procedură din 21 octombrie 2016 al Comitetului consultativ pentru coordonarea sistemelor de securitate socială

    JO C 461, 10.12.2016, p. 8–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    10.12.2016   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 461/8


    REGULAMENT DE PROCEDURĂ

    din 21 octombrie 2016

    al Comitetului consultativ pentru coordonarea sistemelor de securitate socială

    (2016/C 461/05)

    COMITETUL CONSULTATIV PENTRU COORDONAREA SISTEMELOR DE SECURITATE SOCIALĂ INSTITUIT ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 75 ALINEATUL (1) DIN REGULAMENTUL (CE) NR. 883/2004 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI DIN 29 APRILIE 2004 PRIVIND COORDONAREA SISTEMELOR DE SECURITATE SOCIALĂ,

    având în vedere articolul 75 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004,

    având în vedere regulamentul de procedură standard pentru grupurile de experți prevăzut în anexa 3 la Decizia C(2016) 3301 a Comisiei din 30 mai 2016 instituind reguli orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei,

    pentru a permite comitetului consultativ să-și îndeplinească sarcinile care îi revin în temeiul articolului 75 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială (1) și al articolului 89 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială (2),

    hotărând în conformitate cu condițiile prevăzute la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 883/2004,

    ADOPTĂ URMĂTORUL REGULAMENT DE PROCEDURĂ AL COMITETULUI CONSULTATIV, CU MAJORITATEA ABSOLUTĂ A MEMBRILOR SĂI:

    Articolul 1

    Frecvența reuniunilor, convocarea și proiectul de ordine de zi

    (1)   Comitetul consultativ se reunește cel puțin o dată pe an.

    (2)   Președintele notifică fiecărui membru și membru supleant data unei reuniuni cu cel puțin patru săptămâni înainte de data respectivă. Președintele trimite în același timp proiectul de ordine de zi care cuprinde punctele urmând a fi examinate. Președintele pune la dispoziția membrilor, pe cât posibil în același timp, orice documente pregătitoare.

    (3)   În situații de urgență, președintele poate reduce perioada de patru săptămâni menționată la alineatul (2), dar în niciun caz nu va transmite notificarea cu mai puțin de două săptămâni înainte de reuniune.

    (4)   Dacă cel puțin o treime dintre membrii comitetului consultativ prezintă o cerere în scris de convocare a comitetului consultativ, însoțită de propuneri concrete privind ordinea de zi, președintele îndeplinește această cerere în termen de trei săptămâni, în conformitate cu alineatul (2).

    (5)   Proiectul de ordine de zi include chestiuni de competența comitetului consultativ:

    (a)

    care sunt propuse de președinte; sau

    (b)

    în legătură cu care o cerere de includere în proiectul de ordine de zi împreună cu documentația relevantă, transmisă în scris de unul sau mai mulți membri, a parvenit președintelui cu cel puțin zece zile înaintea datei reuniunii. În acest caz, președintele aduce imediat această cerere la cunoștința celorlalți membri și membri supleanți ai comitetului consultativ.

    Articolul 2

    Locul de desfășurare a reuniunilor

    Ca regulă generală, reuniunile comitetului consultativ și ale grupurilor de lucru instituite în temeiul articolului 9 se desfășoară la sediul Comisiei Europene.

    Articolul 3

    Ordinea de zi

    (1)   La începutul reuniunii, comitetul consultativ aprobă ordinea de zi, care va consta în punctele incluse în proiectul de ordine de zi menționat la articolul 1 alineatul (5) și în orice alte puncte de competența comitetului consultativ, propuse de președinte.

    (2)   În cursul unei reuniuni, orice membru poate propune includerea unui punct pe ordinea de zi a următoarei reuniuni. La începutul următoarei reuniuni, comitetul consultativ decide în legătură cu includerea punctului propus pe ordinea de zi.

    Articolul 4

    Participarea la reuniuni

    În afară de președinte și de membrii numiți în conformitate cu articolul 75 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, următoarele persoane pot participa la reuniunile comitetului consultativ:

    (a)

    membrii supleanți numiți în conformitate cu articolul 75 alineatul (1) al doilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 883/2004; aceștia participă la procedurile menționate la articolele 3, 5, 6, 7 și 12 numai în cazul în care înlocuiesc în mod valabil un membru al comitetului consultativ;

    (b)

    membrii personalului Comisiei Europene desemnați de președinte;

    (c)

    alți experți în domeniul coordonării securității sociale invitați de președinte să ofere consiliere comitetului consultativ, inclusiv coordonatorii unor organizații ale partenerilor sociali europeni.

    Articolul 5

    Dezbaterile

    (1)   Prezența unei majorități de membri sau membri supleanți care îi reprezintă în mod valabil reprezintă cvorumul, luându-se în considerare articolul 7.

    (2)   Reuniunile comitetului consultativ nu sunt publice. De comun acord cu Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune, comitetul consultativ poate, cu majoritatea absolută a membrilor săi, să decidă că deliberările sunt publice.

    Articolul 6

    Majoritatea necesară, adoptarea avizelor și a propunerilor și procedura scrisă

    (1)   Prin derogare de la articolul 5 alineatul (2), de la articolul 12 și de la alineatul (3) al treilea paragraf din prezentul articol, comitetul consultativ decide cu majoritatea absolută a voturilor valabil exprimate de membri sau de membrii supleanți care îi reprezintă în mod valabil. Voturile albe și abținerile vor fi considerate voturi valabil exprimate. Președintele nu participă la vot.

    (2)   Avizele și propunerile menționate la articolul 75 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 sunt, în general, prezentate în cadrul unei reuniuni a comitetului consultativ.

    Ele precizează motivele pe care se întemeiază.

    Cifrele privind voturile sunt menționate în fiecare aviz sau propunere emisă de comitet. Avizul sau propunerea sunt însoțite de o declarație în scris privind punctele de vedere ale minorității, atunci când aceasta solicită acest lucru.

    Avizele și propunerile se transmit Comisiei Europene, Comisiei administrative pentru coordonarea sistemelor de securitate socială, precum și membrilor și membrilor supleanți ai comitetului consultativ.

    (3)   Comitetul consultativ poate adopta un aviz sau o propunere și alte decizii prin utilizarea procedurii scrise, dacă o astfel de procedură a fost acceptată de comun acord în cadrul unei reuniuni anterioare a comitetului consultativ.

    În acest scop, președintele comunică textul de adoptat membrilor comitetului consultativ. Membrilor li se acordă un termen stabilit de cel puțin zece zile lucrătoare în care ei au posibilitatea de a declara că resping textul propus sau că se abțin de la vot. Lipsa unui răspuns în termenul stabilit se consideră ca fiind un vot afirmativ.

    La expirarea termenului stabilit, președintele informează membrii în legătură cu rezultatul votului. Un aviz, o propunere sau o altă decizie care a primit voturi afirmative din partea unei majorități absolute a membrilor comitetului consultativ se consideră adoptată în ultima zi stabilită a perioadei în care membrilor li s-a cerut să răspundă.

    Articolul 7

    Înlocuirea unui membru de o altă persoană decât membrul său supleant

    (1)   Oricare membru care nu este în măsură să participe la o reuniune și care nu poate face astfel încât să fie înlocuit de membrul său supleant poate autoriza să voteze în numele său oricare alt membru sau membru supleant aparținând aceleiași categorii cu ea/el. Membrii care fac acest lucru trebuie să informeze președintele în scris înainte de reuniune.

    (2)   Nici membrilor, nici membrilor supleanți nu li se poate acorda mai mult de o împuternicire de vot.

    (3)   O împuternicire de vot este valabilă numai pentru reuniunea pentru care ea a fost acordată.

    Articolul 8

    Procesele-verbale ale reuniunilor

    (1)   Procesele-verbale ale discuțiilor privind fiecare punct de pe ordinea de zi și privind avizele, propunerile și recomandările emise de comitetul consultativ trebuie să fie clare și complete. Procesele-verbale sunt întocmite de secretariat sub responsabilitatea președintelui.

    (2)   Procesul-verbal conține lista persoanelor prezente, menționând, dacă este cazul, autoritățile din statele membre, organizațiile sau alte entități publice din care fac parte participanții.

    (3)   Comitetul consultativ aprobă procesele-verbale.

    (4)   Procesele-verbale sunt transmise spre aprobare comitetului consultativ numai dacă un proiect de proces-verbal a fost trimis membrilor și membrilor supleanți cu cel puțin cincisprezece zile înainte de data prevăzută pentru desfășurarea reuniunii. Dacă acest document nu a fost trimis la timp, aprobarea procesului-verbal respectiv se amână până la următoarea reuniune a comitetului consultativ.

    (5)   Propunerile de modificare a proiectelor de procese-verbale se transmit în scris nu mai târziu de deschiderea reuniunii la care acestea urmează să fie aprobate.

    Articolul 9

    Grupuri de lucru

    (1)   Comitetul poate institui grupuri de lucru pentru sarcini specifice. Dacă se consideră adecvat, comitetul poate dizolva aceste grupuri de lucru.

    (2)   Membrii grupurilor de lucru sunt numiți de comitetul consultativ.

    Atunci când alege reprezentanți ai unor sindicate și organizații patronale, comitetul consultativ încearcă să obțină o reprezentare echitabilă în cadrul grupurilor de lucru a diferitelor sectoare implicate.

    (3)   Grupurile de lucru sunt prezidate de președintele comitetului consultativ sau de o persoană numită de acesta.

    (4)   Președintele unui grup de lucru poate, fie din proprie inițiativă, fie la cererea unuia sau a mai multor membri ai grupului de lucru, să invite experți la reuniunile grupului respectiv.

    (5)   Documentele necesare pentru dezbaterile unui grup de lucru sunt puse la dispoziția tuturor membrilor și membrilor supleanți ai comitetului consultativ.

    Articolul 10

    Secretariat

    (1)   Direcția Generală Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune asigură secretariatul comitetului consultativ. Secretariatul organizează, sub supravegherea președintelui, activitatea comitetului consultativ și a grupurilor de lucru și oferă asistență pentru pregătirea proiectelor de avize și de propuneri.

    (2)   Corespondența destinată comitetului consultativ, grupurilor de lucru și secretariatului trebuie trimisă la adresa de poștă electronică dedicată (empl-ss-advisory-committee@ec.europa.eu) din cadrul Direcției Generale Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune.

    Articolul 11

    Transparență

    (1)   Comitetul consultativ și grupurile sale de lucru sunt înregistrate în registrul grupurilor de experți.

    (2)   Sindicatele și organizațiile patronale sunt înregistrate în Registrul de transparență.

    (3)   Secretariatul pune la dispoziție toate documentele relevante, inclusiv ordinile de zi, procesele-verbale și contribuțiile participanților, fie în registrul grupurilor de experți, fie pe un site web specializat care poate fi accesat printr-un link indicat în registru și care conține informațiile respective. Accesul la site-urile web specializate nu este condiționat de înregistrarea ca utilizator și nici supus altor restricții. În special, secretariatul publică ordinea de zi și alte documente de referință relevante în timp util înainte de reuniune, precum și procesul-verbal aprobat. Excepțiile de la publicare sunt prevăzute doar în cazul în care se consideră că divulgarea unui document este de natură să submineze protecția unui interes public sau privat, astfel cum este definit la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei (3).

    (4)   Cererile de acces la documentele deținute de grup sunt tratate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1049/2001.

    Articolul 12

    Intrarea în vigoare, revizuirea și abrogarea

    (1)   Prezentul regulament de procedură intră în vigoare la data adoptării sale cu majoritatea absolută a membrilor comitetului consultativ.

    El se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    (2)   Comitetul consultativ decide cu majoritatea absolută a membrilor săi în legătură cu revizuirea regulamentului său de procedură.

    (3)   Regulamentul de procedură al comitetului consultativ din 22 octombrie 2010 se abrogă cu începere de la data menționată la alineatul (1).

    Adoptat la Bruxelles, 21 octombrie 2016.

    Președintele Comitetului consultativ

    Jordi CURELL GOTOR


    (1)  JO L 166, 30.4.2004, p. 1, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (UE) nr. 1368/2014 al Comisiei din 17 decembrie 2014 (JO L 366, 20.12.2014, p. 15).

    (2)  JO L 284, 30.10.2009, p. 1.

    (3)  JO L 145, 31.5.2001, p. 43.


    Top