Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R2422

    Regulamentul (UE, Euratom) 2015/2422 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2015 de modificare a Protocolului nr. 3 privind Statutul Curții de Justiție a Uniunii Europene

    JO L 341, 24.12.2015, p. 14–17 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2422/oj

    24.12.2015   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 341/14


    REGULAMENTUL (UE, Euratom) 2015/2422 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    din 16 decembrie 2015

    de modificare a Protocolului nr. 3 privind Statutul Curții de Justiție a Uniunii Europene

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 254 primul paragraf și articolul 281 al doilea paragraf,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 106a alineatul (1),

    având în vedere solicitarea Curții de Justiție,

    având în vedere avizele Comisiei Europene (1),

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

    întrucât:

    (1)

    Ca urmare a extinderii progresive a competențelor sale de la înființare, Tribunalul este sesizat în prezent cu un număr de cauze în creștere constantă.

    (2)

    În prezent, durata procedurilor nu pare a fi acceptabilă pentru justițiabili, în special în raport cu cerințele enunțate la articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și la articolul 6 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

    (3)

    Situația în care se află Tribunalul este determinată de factori care sunt legați, inter alia, atât de creșterea numărului actelor juridice ale instituțiilor, organelor, oficiilor și agențiilor Uniunii și de diversificarea acestora, cât și de volumul și de complexitatea cauzelor cu care este sesizat Tribunalul, în special în domeniile concurenței, ajutoarelor de stat și al proprietății intelectuale.

    (4)

    Opțiunea instituirii unor instanțe specializate, prevăzută la articolul 257 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene(TFUE), nu a fost preluată.

    (5)

    În consecință, pentru soluționarea acestei situații ar trebui luate măsuri adecvate de natură organizatorică, structurală și procedurală, printre care, în special, majorarea numărului de judecători. Recurgerea la posibilitatea de a mări numărul de judecători ai Tribunalului, prevăzută de tratate, ar permite o reducere în scurt timp atât a volumului cauzelor aflate pe rol, cât și a duratei excesive a procedurilor în fața acestei instanțe.

    (6)

    Ținând seama de evoluția volumului de muncă al Tribunalului, numărul judecătorilor ar trebui stabilit la 56 la finele unui proces desfășurat în trei etape câte doi judecători fiind numiți la propunerea fiecărui stat membru, fiind de la sine înțeles faptul că în niciun moment nu pot exista mai mult de doi judecători în cadrul Tribunalului numiți la propunerea aceluiași stat membru.

    (7)

    Comitetul prevăzut la articolul 255 din TFUE ține cont, îndeosebi, de independența, imparțialitatea, cunoștințele și pertinența profesională și personală a candidaților.

    (8)

    În vederea reducerii rapide a numărului de cauze acumulate pe rol, doisprezece judecători suplimentari ar trebui să își preia funcțiile la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

    (9)

    În septembrie 2016, competența în primă instanță în cauzele din domeniul funcției publice a Uniunii Europene, precum și cele șapte posturi de judecători din cadrul Tribunalului Funcției Publice al Uniunii Europene(„Tribunalul Funcției Publice”) ar trebui transferate către Tribunal, pe baza unei solicitări de adoptare a unui act legislativ anunțată deja de Curtea de Justiție. În respectiva cerere se vor lua în considerare modalitățile de transfer al celor șapte posturi de judecători din cadrul Tribunalului Funcției Publice, inclusiv al personalului și al resurselor.

    (10)

    În septembrie 2019, restul de nouă judecători ar trebui să își preia funcțiile. Pentru a asigura eficacitatea din punctul de vedere al costurilor, acest lucru nu ar trebui să presupună recrutarea unor referenți juridici suplimentari sau a altor tipuri de personal auxiliar. Măsurile de reorganizare internă din cadrul instituției ar trebui să asigure o utilizare eficientă a resurselor umane existente, care ar trebui să fie egale pentru toți judecătorii, fără a se aduce atingere deciziilor adoptate de Tribunal cu privire la organizarea sa internă.

    (11)

    Este foarte importantă asigurarea echilibrului între femei și bărbați în cadrul Tribunalului. Pentru realizarea acestui obiectiv, înlocuirile parțiale în cadrul Tribunalului ar trebui organizate astfel încât guvernele statelor membre să înceapă treptat să propună doi judecători pentru aceeași înlocuire parțială, urmărind prin aceasta selectarea unei femei și a unui bărbat, cu respectarea condițiilor și a procedurilor stabilite prin tratate.

    (12)

    Este necesar să se adapteze în consecință dispozițiile Statutului Curții de Justiție a Uniunii Europene privind înlocuirea parțială a judecătorilor și a avocaților generali care are loc o dată la trei ani.

    (13)

    După cum Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anunțat deja, ca măsură subsecventă reformării Tribunalului, aceasta va prezenta date anuale cu privire la activitatea sa judiciară și, dacă este necesar, va sugera măsuri corespunzătoare. În cadrul celei de a doua și de a treia etape de extindere a Tribunalului se va efectua o evaluare a situației acestuia, evaluare care, în măsura necesității, ar putea duce la anumite ajustări, în special în ceea ce privește cheltuielile administrative ale Curții.

    (14)

    Prin urmare, Protocolul nr. 3 privind Statutul Curții de Justiție a Uniunii Europene ar trebui să fie modificat în mod corespunzător,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Protocolul nr. 3 privind Statutul Curții de Justiție a Uniunii Europene se modifică după cum urmează:

    1.

    Articolul 9 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 9

    Atunci când, o dată la trei ani, judecătorii sunt înlocuiți parțial, se înlocuiește o jumătate din numărul de judecători. În cazul în care numărul de judecători este impar, numărul de judecători înlocuiți este, alternativ, numărul întreg imediat superior, respectiv numărul întreg imediat inferior jumătății numărului judecătorilor.

    Primul paragraf se aplică, de asemenea, atunci când avocații generali sunt înlocuiți parțial, o dată la trei ani.”

    2.

    Articolul 48 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 48

    Tribunalul este compus din:

    (a)

    40 de judecători începând cu 25 decembrie 2015;

    (b)

    47 de judecători începând cu 1 septembrie 2016;

    (c)

    doi judecători pentru fiecare stat membru începând cu 1 septembrie 2019.”

    Articolul 2

    Mandatul judecătorilor suplimentari din cadrul Tribunalului, care urmează să fie numiți în temeiul articolului 48 din Protocolul nr. 3 privind Statutul Curții de Justiție a Uniunii Europene, este următorul:

    (a)

    Mandatul a șase dintre cei doisprezece judecători suplimentari care urmează să fie numiți de la 25 decembrie 2015 încetează la 31 august 2016. Acești șase judecători sunt aleși astfel încât guvernele a șase state membre să propună câte doi judecători pentru reînnoirea parțială a Tribunalului din 2016. Mandatul celorlalți șase judecători încetează la 31 august 2019;

    (b)

    Mandatul a trei dintre cei șapte judecători suplimentari care urmează să fie numiți începând cu 1 septembrie 2016 încetează la 31 august 2019. Acești trei judecători sunt aleși astfel încât guvernele a trei state membre să propună câte doi judecători pentru reînnoirea parțială a Tribunalului din 2019. Mandatul celorlalți patru judecători încetează la 31 august 2022;

    (c)

    Mandatul a patru dintre cei nouă judecători suplimentari care urmează să fie numiți începând cu 1 septembrie 2019 încetează la 31 august 2022. Acești patru judecători sunt aleși astfel încât guvernele a patru state membre să propună câte doi judecători pentru reînnoirea parțială a Tribunalului din 2022. Mandatul celorlalți cinci judecători încetează la 31 august 2025.

    Articolul 3

    (1)   Până la 26 decembrie 2020, Curtea de Justiție întocmește, recurgând la serviciile unui consultant extern, un raport referitor la funcționarea Tribunalului, destinat Parlamentului European, Consiliului și Comisiei.

    Respectivul raport se concentrează în special asupra eficienței Tribunalului, a necesității și eficacității măririi numărului de judecători la 56, a utilizării și eficacității resurselor, precum și asupra instituirii altor camere specializate și/sau asupra altor schimbări structurale.

    Atunci când este cazul, Curtea de Justiție prezintă solicitări de adoptare a unor acte legislative pentru modificarea în consecință a statutului său.

    (2)   Până la 26 decembrie 2017, Curtea de Justiție întocmește pentru Parlamentul European, Consiliu și Comisie un raport privind modificările posibile în repartizarea competențelor în materie de decizii preliminare în temeiul articolului 267 din TFUE. Raportul este însoțit, atunci când este cazul, de solicitări de adoptare a unor acte legislative.

    Articolul 4

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Strasbourg, 16 decembrie 2015.

    Pentru Parlamentul European

    Președintele

    M. SCHULZ

    Pentru Consiliu

    Președintele

    N. SCHMIT


    (1)  Avizul din 30 septembrie 2011 (JO C 335, 16.11.2011, p. 20) și avizul din 12 noiembrie 2015 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

    (2)  Poziția Parlamentului European din 15 aprilie 2014 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și poziția în primă lectură a Consiliului din 23 iunie 2015 (JO C 239, 21.7.2015, p. 14). Poziția Parlamentului European din 28 octombrie 2015 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și decizia Consiliului din 3 decembrie 2015.


    Top