Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R0931

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/931 al Comisiei din 17 iunie 2015 de modificare și rectificare a Regulamentului (CE) nr. 1235/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului în ceea ce privește regimul de import al produselor ecologice din țări terțe (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2015/3949

    JO L 151, 18.6.2015, p. 1–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2021; abrogare implicită prin 32021R2306

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2015/931/oj

    18.6.2015   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 151/1


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/931 AL COMISIEI

    din 17 iunie 2015

    de modificare și rectificare a Regulamentului (CE) nr. 1235/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului în ceea ce privește regimul de import al produselor ecologice din țări terțe

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 (1), în special articolul 33 alineatele (2) și (3) și articolul 38 litera (d),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 1235/2008 al Comisiei (2) prevede o perioadă în care organismele și autoritățile de control să își depună cererile de recunoaștere în scopul certificării conformității în temeiul articolului 32 din Regulamentul (CE) nr. 834/2007. Dat fiind că punerea în aplicare a dispozițiilor referitoare la importul de produse conforme este încă în curs de evaluare, iar orientările, modelele, chestionarele și sistemul electronic de transmitere necesar sunt încă în curs de dezvoltare, ar trebui să se prelungească termenul limită pentru depunerea cererilor de către organismele și autoritățile de control.

    (2)

    Din motive de simplificare și eficiență, procedura de recunoaștere a organismelor de control și a autorităților de control în scopul conformității și al echivalenței, reprezentanților organismelor de control sau ai autorităților de control trebuie să li se permită să introducă cererile de includere în listele prevăzute la articolele 3 și 10 din Regulamentul (CE) nr. 1235/2008, în orice moment al anului. Termenul limită până la care trebuie să fie primite cererile ar trebui, prin urmare, să fie eliminat.

    (3)

    Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1235/2008 cuprinde lista țărilor terțe ale căror sisteme de producție și măsuri de control pentru producția ecologică de produse agricole sunt recunoscute drept echivalente cu cele stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 834/2007.

    (4)

    În conformitate cu informațiile furnizate de către Australia, autoritatea competentă relevantă s-a modificat.

    (5)

    Potrivit informațiilor furnizate de Japonia, numele și adresele de internet ale mai multor organisme de control s-au modificat.

    (6)

    Pe baza informațiilor furnizate de Republica Coreea, ar trebui inclusă adresa de internet a autorității competente relevante.

    (7)

    Perioada de includere pe listă a Tunisiei se încheie la 30 iunie 2015. În urma măsurilor corective și a progreselor înregistrate de Tunisia în ceea ce privește sistemul său de control, este oportun să se prelungească perioada de includere a Tunisiei în anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1235/2008 pentru o perioadă nedeterminată.

    (8)

    Perioada de includere pe listă a Statelor Unite se încheie la 30 iunie 2015. Deoarece Statele Unite îndeplinesc în continuare condițiile prevăzute la articolul 33 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, includerea Statelor Unite ar trebui prelungită pentru o perioadă nedeterminată.

    (9)

    Anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 1235/2008 stabilește lista organismelor și autorităților de control competente să desfășoare controale și să elibereze certificate în țări terțe, în scopul echivalenței.

    (10)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „Abcert AG”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoriile de produse A și D pentru Albania, Armenia, Bosnia și Herțegovina, Kosovo (3), Kârgâzstan, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan, și la categoria B de produse pentru Moldova.

    (11)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „Afrisco Certified Organic, CC”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul de aplicare al recunoașterii la categoria de produse B pentru Namibia, Africa de Sud, Swaziland, Zambia și Zimbabwe.

    (12)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „Agreco R.F. Göderz GmbH”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoria de produse A pentru Bolivia, Bosnia și Herțegovina, Burkina Faso, Cambodgia, Capul Verde, Columbia, Cuba, Republica Dominicană, Ecuador, Egipt, El Salvador, Etiopia, Fiji, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Georgia, Guatemala, Honduras, Indonezia, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Kenya, Madagascar, Mali, Muntenegru, Nepal, Nicaragua, Nigeria, Papua-Noua Guinee, Paraguay, Peru, Filipine, Samoa, Senegal, Serbia, Insulele Solomon, Africa de Sud, Sri Lanka, Thailanda, Suriname, Tanzania, Togo, Tonga, Tuvalu, Uganda, Turkmenistan, Uzbekistan, Venezuela și Vietnam, iar la categoria de produse D pentru Burkina Faso, Columbia, Cuba, Etiopia, Guatemala, Honduras, Kenya, Mali, Mexic, Nepal, Nicaragua, Nigeria, Papua-Noua Guinee, Paraguay, Filipine, Senegal, Africa de Sud, Sri Lanka, Suriname, Tuvalu, Uganda, Uruguay și Vietnam.

    (13)

    „Austria Bio Garantie GmbH” a informat Comisia că a încetat activitățile de certificare în toate țările terțe pentru care fusese recunoscută.

    (14)

    „BCS Öko-Garantie GmbH” a informat Comisia cu privire la modificarea denumirii în „Kiwa BCS Öko-Garantie GmbH”.

    (15)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „BCS Öko-Garantie”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoria de produse B pentru Kenya, Mongolia, Emiratele Arabe Unite și Vietnam, pentru categoria de produse E pentru Kenya și Mongolia și la categoria de produse F pentru Bangladesh, Bhutan, Columbia, Fiji, Nepal, Papua-Noua Guinee, Singapore și Africa de Sud.

    (16)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „Bioagricert S.r.l.”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoriile de produse A și D pentru Iran și Vietnam.

    (17)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „Bio Latina Certificadora”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoria de produse A pentru Nicaragua și Peru. În plus, „Bio Latina Certificadora” a informat Comisia că a încetat activitățile de certificare la categoria C de produse în Peru.

    (18)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „Caucacert Ltd”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoriile de produse B și F pentru Georgia.

    (19)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „CCPB Srl”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoriile de produse A și D pentru Mali. În plus, „CCPB Srl” a informat Comisia cu privire la modificarea adresei.

    (20)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „CERES Certification of Environmental Standards GmbH”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoria de produse A pentru Cambodgia, El Salvador, Guatemala, Honduras, Laos, Madagascar, Malaysia, Mozambic, Namibia, Myanmar/Birmania, Nicaragua, Panama, Samoa, Timorul de Est, Uruguay, Venezuela și Zimbabwe, la categoria de produse B pentru Myanmar/Birmania și Uruguay, la categoria de produse D pentru Cambodgia, El Salvador, Guatemala, Honduras, Laos, Madagascar, Malaysia, Mozambic, Namibia, Myanmar/Birmania, Nicaragua, Panama, Samoa, Timorul de Est, Emiratele Arabe Unite, Uruguay, Venezuela și Zimbabwe și la categoria de produse F pentru China, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei și Serbia.

    (21)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „Certificadora Mexicana de productos y procesos ecológicos S.C.”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoria A de produse pentru Columbia.

    (22)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „Control Union Certifications”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoria de produse A pentru Algeria, Azerbaidjan, Bolivia, Chile, El Salvador, Gambia, Guatemala, Nicaragua, Rusia și Sudan, la categoria de produse B pentru Azerbaidjan, Bolivia, Chile, El Salvador, Gambia, Guatemala, Nicaragua, Rusia și Sudan, la categoria de produse C pentru Algeria, Azerbaidjan și Rusia, la categoria de produse D pentru Algeria, Azerbaidjan, Bolivia, Chile, El Salvador, Gambia, Guatemala, Nicaragua, Rusia și Sudan, precum și la categoriile de produse E și F pentru Azerbaidjan și Rusia.

    (23)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „Ecocert SA”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoria de produse A pentru Etiopia și Taiwan, la categoria de produse C pentru Japonia, la categoria de produse D pentru Chile și Taiwan și la categoria E de produse pentru Columbia și Cuba.

    (24)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „Ecoglobe”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul de aplicare al recunoașterii la categoria de produse B pentru Afganistan, Armenia, Belarus, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.

    (25)

    În ultimele luni, Comisia a primit mai multe notificări din partea statelor membre în ceea ce privește volumul mare de transporturi de produse ecologice importate din Ucraina în Uniune care conțin reziduuri de produse de protecție a plantelor care nu sunt permise în agricultura ecologică în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 834/2007 și cu Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei (4). Mărfurile în cauză au fost certificate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 834/2007 de către „Ekolojik Tarim Kontrol Organizasyonu” (ETKO). Ca urmare a unor informații primite de Comisie de la ETKO și a unei examinări la fața locului a activităților sale efectuate de organismul său de acreditare, au fost documentate deficiențe grave la nivelul controalelor efectuate și un număr semnificativ de nereguli, care împreună au indicat o disfuncționalitate sistematică a măsurilor de control aplicate. De asemenea, s-a dovedit că ETKO nu a reușit să ia măsurile corective adecvate în ceea ce privește deficiențele raportate și ca răspuns la încălcările grave observate. În aceste cazuri, există riscul inducerii în eroare a consumatorilor în legătură cu adevărata natură a produselor certificate de ETKO. În consecință, ETKO ar trebui să fie retrasă din listă, în conformitate cu articolul 12 alineatul (2) primul paragraf literele (d), (e) și (f) din Regulamentul (CE) nr. 1235/2008.

    (26)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „IMO Control Latinoamérica Ltda.”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoriile de produse A și D pentru Panama și Suriname.

    (27)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „IMO-Control Sertifikasyon Tic. Ltd Ști”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoriile de produse B și E pentru Turcia.

    (28)

    „IMO Institut für Marktökologie GmbH” a informat Comisia că a încetat activitățile de certificare în toate țările terțe pentru care fusese recunoscută.

    (29)

    „Indocert” a informat Comisia că a încetat activitățile de certificare la categoria C de produse.

    (30)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „IMOswiss AG”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoria de produse A pentru Cambodgia, Gambia, Iran, Laos, Malaysia, Myanmar/Birmania, Oman, Arabia Saudită și Suriname, la categoria de produse B pentru Etiopia și la categoria de produse D pentru Bahamas, Cambodgia, Gambia, Honduras, Iran, Laos, Malaysia, Myanmar/Birmania, Oman și Arabia Saudită.

    (31)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „Istituto Certificazione Etica e Ambientale”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoriile de produse A și D pentru Côte d'Ivoire.

    (32)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „LACON GmbH”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că domeniul de aplicare al recunoașterii la categoria D de produse poate include vinul. În plus, este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoria de produse A pentru Bhutan, Brazilia, Indonezia, Mauritius, Nigeria, Senegal, Sri Lanka, Uganda și Emiratele Arabe Unite, la categoria de produse B pentru Madagascar, Maroc, Senegal, Serbia și Tanzania și la categoria de produse D pentru Bhutan, Brazilia, Indonezia, Mali, Mauritius, Nigeria, Senegal, Sri Lanka și Uganda.

    (33)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „Letis S.A.”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoria de produse A pentru Insulele Cayman, Ecuador și Mexic și la categoria de produse D pentru Insulele Cayman și Ecuador.

    (34)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „NASAA Certified Organic Pty Ltd”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoriile de produse A și D pentru China.

    (35)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „Organic Control System”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoriile de produse A și D pentru Muntenegru.

    (36)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „Organic Standard”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoria de produse A pentru Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Rusia și Uzbekistan, la categoria de produse B pentru Georgia și la categoria de produse D pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Rusia și Uzbekistan. În plus, informațiile primite au dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul de aplicare al recunoașterii la categoriile de produse C, E și F pentru Belarus și Ucraina.

    (37)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „Organización Internacional Agropecuaria”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul de aplicare al recunoașterii la categoria de produse D, inclusiv vinul, pentru Argentina și să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoria de produse A pentru Bolivia și Paraguay, la categoria de produse C pentru Brazilia și Uruguay și la categoria de produse D pentru Bolivia, Brazilia și Paraguay.

    (38)

    „SGS Austria Controll-Co. GmbH” a informat Comisia că a încetat activitățile de certificare în toate țările terțe pentru care fusese recunoscută.

    (39)

    Comisia a primit și a examinat o cerere de modificare a caietului de sarcini din partea „Soil Association Certification Limited”. Examinarea informațiilor primite a dus la concluzia că este justificat să se extindă domeniul geografic de aplicare al recunoașterii la categoriile de produse A și D pentru Algeria, Bahamas, Hong Kong, Malawi, Samoa, Singapore și Vietnam.

    (40)

    „Suolo e Salute srl” a informat Comisia că a încetat activitățile de certificare în Serbia.

    (41)

    Perioada de includere pe listă a mai multor organisme de control se încheie la 30 iunie 2015. Pe baza supravegherii continue efectuate de Comisie în conformitate cu articolul 33 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, perioada de includere a organismelor de control în cauză ar trebui să fie prelungită până la 30 iunie 2018.

    (42)

    Anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 1235/2008, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 355/2014 al Comisiei (5), conține o eroare referitoare la numărul de cod pentru Nepal în ceea ce privește organismul de control „Onecert, Inc.”. Eroarea respectivă trebuie rectificată.

    (43)

    Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1235/2008 trebuie modificat și rectificat în consecință.

    (44)

    Deoarece trimiterile la data de 30 iunie 2015 ca dată la care se încheie perioada de includere în listele din anexele III și IV la Regulamentul (CE) nr. 1235/2008 ar trebui să fie modificate în timp util, respectivele modificări ar trebui să se aplice de la 30 iunie 2015.

    (45)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de reglementare pentru producția ecologică,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (CE) nr. 1235/2008 se modifică după cum urmează:

    1.

    La articolul 4, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

    „(1)   Comisia analizează posibilitatea de a recunoaște și de a include sau nu un organism sau o autoritate de control în lista prevăzută la articolul 3, la primirea unei cereri în acest sens, întocmită pe baza modelului de cerere oferit de Comisie în conformitate cu articolul 17 alineatul (2), de la reprezentantul organismului sau al autorității de control interesate. Numai cererile complete primite înainte de 31 octombrie 2016 sunt luate în considerare pentru întocmirea primei liste.”

    2.

    La articolul 11, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

    „(1)   Comisia analizează posibilitatea de a include sau nu un organism sau o autoritate de control în lista prevăzută la articolul 10, la primirea unei cereri în acest sens, întocmită pe baza modelului de cerere oferit de Comisie în conformitate cu articolul 17 alineatul (2), de la reprezentantul organismului sau al autorității de control interesate. Numai cererile complete sunt luate în considerare pentru actualizarea listei.”

    3.

    Anexa III se modifică în conformitate cu anexa I la prezentul regulament.

    4.

    Anexa IV se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Cu toate acestea, punctele 4 și 5 din anexa I și punctul 33 din anexa II se aplică de la 30 iunie 2015.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 17 iunie 2015.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 189, 20.7.2007, p. 1.

    (2)  Regulamentul (CE) nr. 1235/2008 al Comisiei din 8 decembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului în ceea ce privește regimul de import al produselor ecologice din țări terțe (JO L 334, 12.12.2008, p. 25).

    (3)  Această desemnare nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă RCSONU 1244/1999 și Avizului CIJ privind declarația de independență a Kosovo.

    (4)  Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul (JO L 250, 18.9.2008, p. 1).

    (5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 355/2014 al Comisiei din 8 aprilie 2014 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1235/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului în ceea ce privește regimul de import al produselor ecologice din țări terțe (JO L 106, 9.4.2014, p. 15).


    ANEXA I

    Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1235/2008 se modifică după cum urmează:

    1.

    În rubrica referitoare la Australia, punctul 4 se înlocuiește cu următorul text:

    „4.

    Autoritatea competentă: Department of Agriculture, www.agriculture.gov.au/biosecurity/export/organic-bio-dynamic”

    2.

    În rubrica referitoare la Japonia, punctul 5 se modifică după cum urmează:

    (a)

    rândul referitor la numărul de cod JP-BIO-007 se înlocuiește cu următorul text:

    „JP-BIO-007

    Bureau Veritas Japonia, Inc.

    http://certification.bureauveritas.jp/cer-business/jas/nintei_list.html”

    (b)

    rândul referitor la numărul de cod JP-BIO-009 se înlocuiește cu următorul text:

    „JP-BIO-009

    Overseas Merchandise Inspection Co., Ltd

    http://www.omicnet.com/omicnet/services-en/organic-certification-en.html”

    (c)

    rândul referitor la numărul de cod JP-BIO-010 se înlocuiește cu următorul text:

    „JP-BIO-010

    Organic Farming Promotion Association

    http://yusuikyo.web.fc2.com/”

    (d)

    rândul referitor la numărul de cod JP-BIO-018 se înlocuiește cu următorul text:

    „JP-BIO-018

    Organic Certification Association

    http://yuukinin.org”

    3.

    La rubrica referitoare la Republica Coreea, punctul 4 se înlocuiește cu următorul text:

    „4.

    Autoritatea competentă: Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs, www.enviagro.go.kr/portal/en/main.do”

    4.

    În rubrica referitoare la Tunisia, punctul 7 se înlocuiește cu următorul text:

    „7.

    Data limită de includere: nespecificată.”

    5.

    La rubrica referitoare la Statele Unite, punctul 7 se înlocuiește cu următorul text:

    „7.

    Data limită de includere: nespecificată.”


    ANEXA II

    Anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 1235/2008 se modifică după cum urmează:

    1.

    În rubrica referitoare la „Abcert AG”, punctul 3 se modifică după cum urmează:

    (a)

    se inserează următoarele rânduri în ordinea alfabetică adecvată:

    „Albania

    AL-BIO-137

    x

    x

    Armenia

    AM-BIO-137

    x

    x

    Bosnia și Herțegovina

    BY-BIO-137

    x

    x

    Kosovo (1)

    XK-BIO-137

    x

    x

    Kârgâzstan

    KG -BIO-137

    x

    x

    fosta Republică iugoslavă a Macedoniei

    MK-BIO-137

    x

    x

    Muntenegru

    ME-BIO-137

    x

    x

    Serbia

    RS-BIO-137

    x

    x

    Tadjikistan

    TJ-BIO-137

    x

    x

    Turkmenistan

    TM-BIO-137

    x

    x

    Uzbekistan

    UZ-BIO-137

    x

    x

    —”

    (b)

    în rândul referitor la Moldova, se adaugă o cruce în coloana B;

    (c)

    la sfârșitul tabelului se adaugă o notă de subsol referitoare la Kosovo, după cum urmează:

    „(1)

    Această denumire nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă RCSONU 1244/1999 și Avizului CIJ privind declarația de independență a Kosovo.”

    2.

    În rubrica referitoare la „Afrisco Certified Organic, CC”, la punctul 3, în rândurile referitoare la Namibia, Africa de Sud, Swaziland, Zambia și Zimbabwe, se adaugă o cruce în coloana B.

    3.

    În rubrica referitoare la „Agreco R.F. Göderz GmbH”, la punctul 3, următoarele rânduri se inserează în ordinea alfabetică adecvată:

    „Bolivia

    BO-BIO-151

    x

    Bosnia și Herțegovina

    BA-BIO-151

    x

    Burkina Faso

    BF-BIO-151

    x

    x

    Cambodgia

    KH-BIO-151

    x

    Capul Verde

    CV-BIO-151

    x

    Columbia

    CO-BIO-151

    x

    x

    Cuba

    CU-BIO-151

    x

    x

    Republica Dominicană

    DO-BIO-151

    x

    Ecuador

    EC-BIO-151

    x

    Egipt

    EG-BIO-151

    x

    El Salvador

    SV-BIO-151

    x

    Etiopia

    ET-BIO-151

    x

    x

    Fiji

    FJ-BIO-151

    x

    fosta Republică iugoslavă a Macedoniei

    MK-BIO-151

    x

    Georgia

    GE-BIO-151

    x

    Guatemala

    GT-BIO-151

    x

    x

    Honduras

    HN-BIO-151

    x

    x

    Indonezia

    ID-BIO-151

    x

    Iran

    IR-BIO-151

    x

    Kazahstan

    KZ-BIO-151

    x

    Kenya

    KE-BIO-151

    x

    x

    Kârgâzstan

    KG-BIO-151

    x

    Madagascar

    MG-BIO-151

    x

    Mali

    ML-BIO-151

    x

    x

    Mexic

    MX-BIO-151

    x

    Muntenegru

    ME-BIO-151

    x

    Nepal

    NP-BIO-151

    x

    x

    Nicaragua

    NI-BIO-151

    x

    x

    Nigeria

    NG-BIO-151

    x

    x

    Papua-Noua Guinee

    PG-BIO-151

    x

    x

    Paraguay

    PY-BIO-151

    x

    x

    Peru

    PE-BIO-151

    x

    Filipine

    PH-BIO-151

    x

    x

    Samoa

    WS-BIO-151

    x

    Senegal

    SN-BIO-151

    x

    x

    Serbia

    RS-BIO-151

    x

    Insulele Solomon

    SB-BIO-151

    x

    Africa de Sud

    ZA-BIO-151

    x

    x

    Sri Lanka

    LK-BIO-151

    x

    x

    Suriname

    SR-BIO-151

    x

    x

    Tanzania

    TZ-BIO-151

    x

    Thailanda

    TH-BIO-151

    x

    Togo

    TG-BIO-151

    x

    Tonga

    TO-BIO-151

    x

    Turkmenistan

    TM-BIO-151

    x

    Tuvalu

    TV-BIO-151

    x

    x

    Uganda

    UG-BIO-151

    x

    x

    Uruguay

    UY-BIO-151

    x

    Uzbekistan

    UZ-BIO-151

    x

    Venezuela

    VE-BIO-151

    x

    Vietnam

    VN-BIO-151

    x

    x

    —”

    4.

    Întreaga rubrică referitoare la „Austria Bio Garantie GmbH” se elimină.

    5.

    Întreaga rubrică referitoare la „BCS Öko-Garantie GmbH” se elimină.

    6.

    În rubrica referitoare la „Bioagricert S.r.l.”, la punctul 3, următoarele rânduri se inserează în ordinea alfabetică adecvată:

    „Iran

    IR-BIO-132

    x

    x

    Vietnam

    VN-BIO-132

    x

    x

    —”

    7.

    În rubrica referitoare la „Bio Latina Certificadora”, punctul 3 se modifică după cum urmează:

    (a)

    în rândul referitor la Nicaragua, se adaugă o cruce în coloana A;

    (b)

    în rândul referitor la Peru, se adaugă o cruce în coloana A, iar crucea din coloana C se elimină.

    8.

    În rubrica referitoare la „Caucacert Ltd”, la punctul 3, în rândul referitor la Georgia, se adaugă o cruce în coloanele B și F.

    9.

    Rubrica referitoare la „CCPB Srl” se modifică după cum urmează:

    (a)

    punctul 1 se înlocuiește cu următorul text:

    „1.

    Adresă: Viale Masini 36, 40126 Bologna, Italia”;

    (b)

    la punctul 3 se introduce următorul rând:

    „Mali

    ML-BIO-102

    x

    x

    —”

    10.

    În rubrica referitoare la „CERES Certification of Environmental Standards GmbH”, punctul 3 se modifică după cum urmează:

    (a)

    se inserează următoarele rânduri în ordinea alfabetică adecvată:

    „Cambodgia

    KH-BIO-140

    x

    x

    El Salvador

    SV-BIO-140

    x

    x

    Guatemala

    GT-BIO-140

    x

    x

    Honduras

    HN-BIO-140

    x

    x

    Laos

    LA-BIO-140

    x

    x

    Madagascar

    MG-BIO-140

    x

    x

    Malaysia

    MY-BIO-140

    x

    x

    Mozambic

    MZ-BIO-140

    x

    x

    Myanmar/Birmania

    MM-BIO-140

    x

    x

    x

    Namibia

    NA-BIO-140

    x

    x

    Nicaragua

    NI-BIO-140

    x

    x

    Panama

    PA-BIO-140

    x

    x

    Samoa

    WS-BIO-140

    x

    x

    Timorul de Est

    TL-BIO-140

    x

    x

    Emiratele Arabe Unite

    AE-BIO-140

    x

    Uruguay

    UY-BIO-140

    x

    x

    x

    Venezuela

    VE-BIO-140

    x

    x

    Zimbabwe

    ZW-BIO-140

    x

    x

    —”

    (b)

    în rândul referitor la China, se adaugă o cruce în coloana F;

    (c)

    în rândul referitor la fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, se introduce o cruce în coloana F;

    (d)

    în rândul referitor la Serbia, se adaugă o cruce în coloana F.

    11.

    În rubrica referitoare la „Certificadora Mexicana de productos y procesos ecológicos S.C.”, la punctul 3, se introduce următorul rând:

    „Columbia

    CO-BIO-104

    x

    —”

    12.

    În rubrica referitoare la „Control Union Certifications”, la punctul 3, următoarele rânduri se inserează în ordinea alfabetică adecvată:

    „Algeria

    DZ-BIO-149

    x

    x

    x

    Azerbaidjan

    AZ-BIO-149

    x

    x

    x

    x

    x

    x

    Bolivia

    BO-BIO-149

    x

    x

    x

    Chile

    CL-BIO-149

    x

    x

    x

    El Salvador

    SV-BIO-149

    x

    x

    x

    Gambia

    GM-BIO-149

    x

    x

    x

    Guatemala

    GT-BIO-149

    x

    x

    x

    Nicaragua

    NI-BIO-149

    x

    x

    x

    Rusia

    RU-BIO-149

    x

    x

    x

    x

    x

    x

    Sudan

    SD-BIO-149

    x

    x

    x

    —”

    13.

    În rubrica referitoare la „Ecocert SA”, punctul 3 se modifică după cum urmează:

    (a)

    se inserează următoarele rânduri în ordinea alfabetică adecvată:

    „Chile

    CL-BIO-154

    x

    Etiopia

    ET-BIO-154

    x

    Taiwan

    TW-BIO-154

    x

    x

    —”

    (b)

    în rândul referitor la Columbia, se adaugă o cruce în coloana E;

    (c)

    în rândul referitor la Cuba, se adaugă o cruce în coloana E;

    (d)

    în rândul referitor la Japonia, se adaugă o cruce în coloana C.

    14.

    În rubrica referitoare la „Ecoglobe”, la punctul 3, în rândurile referitoare la Afganistan, Armenia, Belarus, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan, se adaugă o cruce în coloana B.

    15.

    Întreaga rubrică referitoare la „Ekolojik Tarim Kontrol Organizasyonu” se elimină.

    16.

    În rubrica referitoare la „IMO Control Latinoamérica Ltda.”, la punctul 3, următoarele rânduri se inserează în ordinea alfabetică adecvată:

    „Panama

    PA-BIO-123

    x

    x

    Suriname

    SR-BIO-123

    x

    x

    —”

    17.

    În rubrica referitoare la „IMO-Control Sertifikasyon Tic. Ltd Ști”, la punctul 3, în rândul referitor la Turcia, se adaugă o cruce în coloanele B și E.

    18.

    Întreaga rubrică referitoare la „IMO Institut für Marktökologie GmbH” se elimină.

    19.

    În rubrica referitoare la „Indocert”, la punctul 3, în rândul referitor la India, se elimină crucea din coloana C.

    20.

    În rubrica referitoare la „IMOswiss AG”, punctul 3 se modifică după cum urmează:

    (a)

    se inserează următoarele rânduri în ordinea alfabetică adecvată:

    „Bahamas

    BS-BIO-143

     

    x

    Cambodgia

    KH-BIO-143

    x

    x

    Gambia

    GM-BIO-143

    x

    x

    Honduras

    HN-BIO-143

    x

    Iran

    IR-BIO-143

    x

    x

    Laos

    LA-BIO-143

    x

    x

    Malaysia

    MY-BIO-143

    x

    x

    Myanmar/Birmania

    MM-BIO-143

    x

    x

    Oman

    OM-BIO-143

    x

    x

    Arabia Saudită

    SA-BIO-143

    x

    x

    Suriname

    SR-BIO-143

    x

    x

    —”

    (b)

    în rândul referitor la Etiopia, se adaugă o cruce în coloana B.

    21.

    În rubrica referitoare la „Istituto Certificazione Etica e Ambientale”, la punctul 3 se introduce următorul rând:

    „Côte d'Ivoire

    CI-BIO-111

    x

    x

    —”

    22.

    Se adaugă următoarea rubrică nouă:

    „«Kiwa BCS Öko-Garantie GmbH»

    1.

    Adresă: Marientorgraben 3-5, 90402 Nürnberg, Germania

    2.

    Adresa de internet: http://www.bcs-oeko.com

    3.

    Țări terțe, numere de cod și categorii de produse vizate:

    Țara terță

    Număr de cod

    Categoria de produse

     

     

    A

    B

    C

    D

    E

    F

    Albania

    AL-BIO-141

    x

    x

    Algeria

    DZ-BIO-141

    x

    x

    Angola

    AO-BIO-141

    x

    x

    Armenia

    AM-BIO-141

    x

    x

    Azerbaidjan

    AZ-BIO-141

    x

    x

    Bangladesh

    BD-BIO-141

    x

    x

    x

    Belarus

    BY-BIO-141

    x

    x

    x

    Benin

    BJ-BIO-141

    x

    x

    Bhutan

    BT-BIO-141

    x

    x

    x

    Bolivia

    BO-BIO-141

    x

    x

    Botswana

    BW-BIO-141

    x

    x

    Brazilia

    BR-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    Cambodgia

    KH-BIO-141

    x

    x

    Ciad

    TD-BIO-141

    x

    x

    Chile

    CL-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    x

    China

    CN-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    x

    x

    Columbia

    CO-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    Costa Rica

    CR-BIO-141

    x

    Côte d'Ivoire

    CI-BIO-141

    x

    x

    x

    Cuba

    CU-BIO-141

    x

    x

    x

    Republica Dominicană

    DO-BIO-141

    x

    x

    Ecuador

    EC-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    x

    Egipt

    EG-BIO-141

    x

    x

    El Salvador

    SV-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    Etiopia

    ET-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    Georgia

    GE-BIO-141

    x

    x

    x

    Fiji

    FJ-BIO-141

    x

    x

    x

    Ghana

    GH-BIO-141

    x

    x

    Guatemala

    GT-BIO-141

    x

    x

    x

    Haiti

    HT-BIO-141

    x

    x

    Honduras

    HN-BIO-141

    x

    x

    x

    Hong Kong

    HK-BIO-141

    x

    x

    India

    IN-BIO-141

    x

    Indonezia

    ID-BIO-141

    x

    x

    Iran

    IR-BIO-141

    x

    x

    x

    Japonia

    JP-BIO-141

    x

    x

    Kenya

    KE-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    Kosovo (1)

    XK-BIO-141

    x

    x

    x

    Kârgâzstan

    KG-BIO-141

    x

    x

    x

    Laos

    LA-BIO-141

    x

    x

    Lesotho

    LS-BIO-141

    x

    x

    fosta Republică iugoslavă a Macedoniei

    MK-BIO-141

    x

    x

    Malawi

    MW-BIO-141

    x

    x

    Malaysia

    MY-BIO-141

    x

    x

    Mexic

    MX-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    Moldova

    MD-BIO-141

    x

    x

    Mongolia

    MN-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    Muntenegru

    ME-BIO-141

    x

    x

    Maroc

    MA-BIO-141

    x

    x

    Mozambic

    MZ-BIO-141

    x

    x

    Myanmar/Birmania

    MM-BIO-141

    x

    x

    x

    Namibia

    NA-BIO-141

    x

    x

    Nepal

    NP-BIO-141

    x

    x

    x

    Nicaragua

    NI-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    Oman

    OM-BIO-141

    x

    x

    x

    Panama

    PA-BIO-141

    x

    x

    Papua-Noua Guinee

    PG-BIO-141

    x

    x

    x

    Paraguay

    PY-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    Peru

    PE-BIO-141

    x

    x

    x

    Filipine

    PH-BIO-141

    x

    x

    x

    Rusia

    RU-BIO-141

    x

    x

    x

    Arabia Saudită

    SA-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    Senegal

    SN-BIO-141

    x

    x

    Serbia

    RS-BIO-141

    x

    x

    Singapore

    SG-BIO-141

    x

    x

    x

    Africa de Sud

    ZA-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    x

    Coreea de Sud

    KR-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    Sri Lanka

    LK-BIO-141

    x

    x

    Sudan

    SD-BIO-141

    x

    x

    Swaziland

    SZ-BIO-141

    x

    x

    Polinezia Franceză

    PF-BIO-141

    x

    x

    Taiwan

    TW-BIO-141

    x

    x

    x

    Tanzania

    TZ-BIO-141

    x

    x

    Thailanda

    TH-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    Turcia

    TR-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    Uganda

    UG-BIO-141

    x

    x

    Ucraina

    UA-BIO-141

    x

    x

    x

    Emiratele Arabe Unite

    AE-BIO-141

    x

    x

    x

    Uruguay

    UY-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    Venezuela

    VE-BIO-141

    x

    x

    Vietnam

    VN-BIO-141

    x

    x

    x

    x

    4.

    Excepții: produse în conversie, produse vizate de anexa III

    5.

    Data limită de includere în listă: până la 30 iunie 2018.”

    23.

    Rubrica referitoare la „LACON GmbH” se modifică după cum urmează:

    (a)

    punctul 3 se modifică după cum urmează:

    (i)

    se inserează următoarele rânduri, în ordinea alfabetică adecvată:

    „Bhutan

    BT-BIO-134

    x

    x

    Indonezia

    ID-BIO-134

    x

    x

    Mauritius

    MU-BIO-134

    x

    x

    Nigeria

    NG-BIO-134

    x

    x

    Senegal

    SN-BIO-134

    x

    x

    x

    Sri Lanka

    LK-BIO-134

    x

    x

    Uganda

    UG-BIO-134

    x

    x

    —”

    (ii)

    în rândul referitor la Brazilia, se adaugă o cruce în coloanele A și D;

    (iii)

    în rândul referitor la Madagascar, se adaugă o cruce în coloana B;

    (iv)

    în rândul referitor la Mali, se adaugă o cruce în coloana D;

    (v)

    în rândul referitor la Maroc, se adaugă o cruce în coloana B;

    (vi)

    în rândul referitor la Serbia, se adaugă o cruce în coloana B;

    (vii)

    în rândul referitor la Tanzania, se adaugă o cruce în coloana B;

    (viii)

    în rândul referitor la Emiratele Arabe Unite, se adaugă o cruce în coloana A;

    (b)

    la punctul 4, se elimină cuvântul „vin”.

    24.

    În rubrica referitoare la „Letis S.A.”, la punctul 3, următoarele rânduri se inserează în ordinea alfabetică adecvată:

    „Insulele Cayman

    KY-BIO-135

    x

     

    x

    Ecuador

    EC-BIO-135

    x

    x

    Mexic

    MX-BIO-135

    x

    —”

    25.

    În rubrica referitoare la „NASAA Certified Organic Pty Ltd”, la punctul 3 se introduce următorul rând:

    „China

    CN-BIO-119

    x

    x

    —”

    26.

    În rubrica referitoare la „Onecert, Inc.”, punctul 3, rândul referitor la Nepal se înlocuiește cu următorul text:

    „Nepal

    NP-BIO-152

    x

    x

    —”

    27.

    În rubrica referitoare la „Organic Control System”, la punctul 3 se introduce următorul rând:

    „Muntenegru

    ME-BIO-162

    x

    x

    —”

    28.

    În rubrica referitoare la „Organic Standard”, punctul 3 se modifică după cum urmează:

    (a)

    se inserează următoarele rânduri în ordinea alfabetică adecvată:

    „Armenia

    AM-BIO-108

    x

    x

    Azerbaidjan

    AZ-BIO-108

    x

    x

    Georgia

    GE-BIO-108

    x

    x

    x

    Kazahstan

    KG-BIO-108

    x

    x

    Kârgâzstan

    KZ-BIO-108

    x

    x

    Moldova

    MD-BIO-108

    x

    x

    Rusia

    RU-BIO-108

    x

    x

    Uzbekistan

    UZ-BIO-108

    x

    x

    —”

    (b)

    în rândul referitor la Belarus, se adaugă câte o cruce în coloanele C, D, E și F;

    (c)

    în rândul referitor la Ucraina, se adaugă câte o cruce în coloanele C, E și F.

    29.

    În rubrica referitoare la „Organización Internacional Agropecuaria”, punctul 3 se înlocuiește cu următorul text:

    „3.

    Țări terțe, numere de cod și categorii de produse vizate:

    Țara terță

    Număr de cod

    Categoria de produse

     

     

    A

    B

    C

    D

    E

    F

    Argentina

    AR-BIO-110

    x

    x

    Bolivia

    BO-BIO-110

    x

    x

    Brazilia

    BR-BIO-110

    x

    x

    x

    Mexic

    MX-BIO-110

    x

    x

    Panama

    PA-BIO-110

    x

    x

    Paraguay

    PY-BIO-110

    x

    x

    Uruguay

    UY-BIO-110

    x

    x

    x

    x

    —”

    30.

    Întreaga rubrică referitoare la „SGS Austria Controll-Co. Gmbh” se elimină.

    31.

    În rubrica referitoare la „Soil Association Certification Limited”, la punctul 3, următoarele rânduri se inserează în ordinea alfabetică adecvată:

    „Algeria

    DZ-BIO-142

    x

    x

    Bahamas

    BS-BIO-142

    x

    x

    Hong Kong

    HK-BIO-142

    x

    x

    Malawi

    MW-BIO-142

    x

    x

    Samoa

    WS-BIO-142

    x

    x

    Singapore

    SG-BIO-142

    x

    x

    Vietnam

    VN-BIO-142

    x

    x

    —”

    32.

    În rubrica referitoare la „Suolo e Salute srl”, la punctul 3, rândul referitor la Serbia se elimină.

    33.

    În rubricile referitoare la „Abcert AG”, „Agreco R.F. Göderz GmbH”, „Albinspekt”, „ARGENCERT SA”, „Australian Certified Organic”, „Bioagricert S.r.l.”, „BioGro New Zealand Limited”, „Bio Latina Certificadora”, „Bolicert Ltd”, „Caucacert Ltd”, „CCOF Certification Services”, „CCPB Srl”, „CERES Certification of Environmental Standards GmbH”, „Certificadora Mexicana de productos y procesos ecológicos S.C.”, „Certisys”, „Control Union Certifications”, „Doalnara Certified Organic Korea, LLC”, „Ecocert SA”, „Ecoglobe”, „Ekolojik Tarim Kontrol Organizasyonu”, „Florida Certified Organic Growers and Consumers, Inc. (FOG), DBA as Quality Certification Services (QCS)”, „IBD Certifications Ltd”, „IMO Control Latinoamérica Ltda.”, „IMO Control Private Limited”, „Indocert”, „IMOswiss AG”, „International Certification Services, Inc.”, „Istituto Certificazione Etica e Ambientale”, „Japan Organic and Natural Foods Association”, „LACON GmbH”, „Letis S.A.”, „NASAA Certified Organic Pty Ltd”, „ÖkoP Zertifizierungs GmbH”, „Onecert, Inc.”, „Oregon Tilth”, „Organic agriculture certification Thailand”, „Organic Certifiers”, „Organic crop improvement association”, „Organic Standard”, „Organización Internacional Agropecuaria”, „Organska Kontrola”, „QC&I GmbH”, „Quality Assurance International”, „Soil Association Certification Limited”, „Suolo e Salute srl” și „Uganda Organic Certification Ltd”, punctul 5 se înlocuiește cu următorul text:

    „5.

    Data limită de includere: până la 30 iunie 2018.”


    (1)  Această desemnare nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă RCSONU 1244/1999 și Avizului CIJ privind declarația de independență a Kosovo.


    Top