EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D0547

Decizia (UE) 2015/547 a Comisiei din 1 aprilie 2015 privind cerințele de siguranță care trebuie îndeplinite de standardele europene pentru șemineuri cu alcool fără coș de fum în conformitate cu Directiva 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind siguranța generală a produselor Text cu relevanță pentru SEE

JO L 90, 2.4.2015, p. 14–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/547/oj

2.4.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 90/14


DECIZIA (UE) 2015/547 A COMISIEI

din 1 aprilie 2015

privind cerințele de siguranță care trebuie îndeplinite de standardele europene pentru șemineuri cu alcool fără coș de fum în conformitate cu Directiva 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind siguranța generală a produselor

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 decembrie 2001 privind siguranța generală a produselor (1), în special articolul 4 alineatul (1) litera (a),

întrucât:

(1)

Produsele care sunt conforme standardelor naționale care transpun standardele europene elaborate în temeiul Directivei 2001/95/CE și menționate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene beneficiază de o prezumție de siguranță.

(2)

Standardele europene trebuie elaborate pe baza cerințelor care au rolul de a garanta că produsele care sunt conforme cu aceste standarde satisfac cerința generală de siguranță prevăzută la articolul 3 din Directiva 2001/95/CE.

(3)

În prezent nu există niciun standard european pentru șemineurile cu alcool fără coș de fum deși, conform studiilor existente, există mai multe pericole asociate cu acestea (2), (3). Multe modele sunt proiectate cu rezervoare de combustibil detașabile care sunt introduse într-o incintă în interiorul șemineului și, prin urmare, combustibilul ar putea să curgă în interiorul incintei. Acestea ar putea să se evapore, să se încălzească și să explodeze, cauzând o combustie subită. Răspândirea rapidă a flăcărilor expune utilizatorul la riscul de arsuri și poate aprinde materialele din jur. Realimentarea unui șemineu cu etanol atunci când este încă fierbinte este foarte periculoasă, deoarece etanolul se poate evapora rapid, se poate aprinde și poate provoca o explozie. Modelele mobile plasate pe podea ar putea fi poziționate prea aproape de materiale combustibile și, în consecință, ar putea provoca incendii. Instalarea incorectă a șemineurilor de perete poate provoca supraîncălzirea care, la rândul ei, ar putea conduce la desprinderea șemineului de pe perete în timpul funcționării (4). De asemenea, pentru modelele mobile plasate pe podea există riscul de răsturnare. Dacă acestea se răstoarnă, combustibilul aprins iese din șemineu, iar focul se răspândește în încăpere.

(4)

Arderea combustibililor în șemineuri cu alcool fără coș ar putea pune în pericol sănătatea umană. În cazul unei arderi incomplete se produce monoxid de carbon, o substanță toxică. În cazul unei arderi complete, se produce dioxid de carbon, care este periculos pentru sănătate și poate duce la hiperventilare.

(5)

În plus, instalarea șemineurilor fără coș nu necesită o inspecție a autorităților competente.

(6)

Prin urmare, este necesar să se stabilească cerințele necesare care să garanteze că astfel de șemineuri cu alcool fără coș satisfac cerința generală de siguranță prevăzută la articolul 3 din Directiva 2001/95/CE.

(7)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului privind siguranța generală a produselor,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Definiție

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarea definiție:

 

„Șemineu cu alcool fără coș” înseamnă un aparat care:

(a)

este conceput pentru a produce o flacără decorativă prin arderea alcoolului, însă este inadecvat pentru încălzire; și

(b)

nu este conceput pentru a fi racordat la un coș.

Articolul 2

Domeniul de aplicare

Prezenta decizie se aplică tuturor șemineurilor fără coș de uz casnic și accesoriilor lor în cazul în care acestea sunt destinate utilizării în spații închise. Șemineurile cu un volum al camerei de ardere sub 0,2 l concepute în mod special pentru gătit sau pentru păstrarea hranei la cald nu intră în domeniul de aplicare al prezentei decizii.

Articolul 3

Cerințe de siguranță

Cerințele specifice de siguranță pentru șemineurile cu alcool fără coș menționate la articolul 1 care trebuie îndeplinite de standardele europene în conformitate cu articolul 4 din Directiva 2001/95/CE sunt prevăzute în anexa la prezenta decizie.

Articolul 4

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 1 aprilie 2015.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 11, 15.1.2002, p. 4.

(2)  Storesund A. K, Mai T. T. & Sesseng C, 2010, Șemineuri cu etanol fără coș. O evaluare (Ethanol-fuelled, flue-less fireplaces. An evaluation), SINTEF. http://nbl.sintef.no/publication/lists/docs/NBL_A09127.pdf

(3)  http://www.sik.dk/content/download/5561/77087/version/1/file/Report+-+Bio+fireplaces+-+v5-3+(2).pdf

(4)  http://www.cpsc.gov/CPSCPUB/PREREL/prhtml11/11164.html


ANEXĂ

CERINȚE SPECIFICE DE SIGURANȚĂ PRIVIND ȘEMINEURILE CU ALCOOL FĂRĂ COȘ

1.1.   Cerințe de construcție și montaj

Cerințe generale

Șemineurile cu alcool fără coș de uz casnic trebuie să aibă un consum maxim de combustibil corespunzător unei puteri termice de 4,5 kW.

Șemineurile cu alcool fără coș trebuie să fie construite din materiale care nu sunt maleabile la temperaturile maxime admise enumerate în secțiunea „temperaturile de suprafață”. Materialele trebuie să prezinte suficientă rezistență la condițiile termice, mecanice și chimice predominante.

În cazul în care sunt utilizate ecrane ignifuge, construcția și fixarea acestora pe șemineu trebuie să fie astfel încât acestea să reziste la temperaturile la care sunt expuse.

Utilizarea de elemente decorative, de exemplu lemne din ceramică sau pietricele, nu este permisă în zona de acțiune a flăcării.

Șemineurile cu alcool fără coș trebuie să fie concepute în așa fel încât să împiedice reaprinderea și arderea accidentală.

Arderea combustibililor în șemineuri cu alcool fără coș nu trebuie să pună în pericol sănătatea umană.

Șemineurile cu alcool fără coș trebuie să fie concepute în așa fel încât să împiedice acumularea de combustibil prelins în compartimente închise din interiorul aparatului, unde combustibilul respectiv s-ar putea evapora și ar putea cauza o explozie.

Aparatul trebuie să fie construit în așa fel încât să se evite orice scurgere de combustibil.

Stabilitatea

Deplasările neintenționate sau bascularea șemineurilor cu alcool fără coș în timpul funcționării nu trebuie să compromită siguranța.

Aparatele pe roți trebuie să fie echipate cu frâne care pot fi blocate și care sunt ușor de utilizat.

Șemineurile cu alcool fără coș de sine stătătoare trebuie să fie dotate cu suporți care să prevină răsturnarea și trebuie facă obiectul unor teste de stabilitate la impact. Dacă șemineul nu trece acest test, acesta trebuie să fie construit în așa fel încât să rămână sigur în orice moment.

Aparatele fixe trebuie să facă, de asemenea, obiectul unor teste de stabilitate la impact. Cârligele de perete trebuie să fie construite în așa fel încât să împiedice ieșirea aparatului din cârlige la împingerea neintenționată a aparatului în sus.

Accesorii (de exemplu, roți sau mânere) care facilitează mobilitatea șemineului

Șemineurile cu alcool fără coș prevăzute cu roți și/sau mânere pentru transportul acestora trebuie să fie concepute în așa fel încât deplasarea șemineului să nu se poată face decât după stingerea focului.

Aprinderea

În momentul aprinderii șemineului cu alcool fără coș, utilizatorul trebuie să fie în măsură să stea la o distanță orizontală suficientă față de aparat. În mod alternativ, șemineul cu alcool fără coș trebuie să fie echipat cu un dispozitiv sigur de aprindere încorporat.

Funcționarea atunci când este aprins

Șemineul cu alcool fără coș trebuie să ardă cu o flacără stabilă care nu produce funingine. Atunci când este aprins, consumul de combustibil trebuie să rămână constant și trebuie să nu existe niciun risc ca arzătorul să producă o ardere necontrolată.

Stingerea

Utilizatorul trebuie să poată stinge șemineul cu alcool fără coș în condiții de siguranță în orice moment.

Reaprinderea

Proiectarea șemineului cu alcool fără coș trebuie să permită reaprinderea acestuia în condiții de siguranță, chiar și în cazul în care rezervorul nu este plin.

Prevenirea reaprinderii în condiții de nesiguranță

Nu trebuie să fie posibilă reaprinderea șemineurilor cu alcool fără coș înainte ca toate părțile instalației, inclusiv arzătorul, să fi atins o temperatură sigură de 60 °C sau mai mică. Instrucțiunile de utilizare trebuie să includă informații privind intervalul de timp necesar pentru răcirea suficientă a șemineului care să permită reaprinderea în siguranță, astfel încât utilizatorul să nu fie tentat să forțeze reaprinderea prin modificarea dispozitivului de siguranță care împiedică reaprinderea la temperaturi mai mari decât temperaturile de siguranță.

Umplerea și reumplerea

Conceperea șemineurilor cu alcool fără coș de fum asigură umplerea și reumplerea în condiții de siguranță și împiedică reumplerea rezervorului șemineului atunci când șemineul este aprins.

Instrucțiunile de utilizare furnizate cu șemineurile cu alcool fără coș de fum informează consumatorii asupra faptului că rezervorul nu trebuie umplut în timpul funcționării. Aceste informații trebuie prezentate în mod clar și aduse în atenția utilizatorilor. În plus, aceleași informații trebuie să fie transmise prin intermediul unor etichete de avertizare adecvate, afișate în mod vizibil pe aparat.

Suprafețe accesibile

Dacă șemineul este instalat conform instrucțiunilor de instalare furnizate de producător, nu trebuie să fie posibil ca utilizatorul să poată intra accidental în contact cu flacăra, arzătorul sau orice altă suprafață activă sau fierbinte a șemineului.

Temperaturile de suprafață

Suprafețele accesibile, cu excepția suprafețelor active, nu trebuie să atingă temperaturi nesigure atunci când șemineul cu alcool fără coș este în funcțiune.

Creșterea temperaturii (măsurată de la temperatura inițială la aprindere) suprafețelor care nu trebuie să fie atinse de către utilizator în timpul funcționării șemineului nu trebuie să depășească:

60 K pentru suprafețele din metal sau metalice;

65 K pentru suprafețele metalice emailate;

80 K pentru suprafețele din sticlă și ceramice;

100 K pentru suprafețele din material plastic; și

70 K pentru suprafețele fabricate din orice alt material.

Creșterea temperaturii (măsurată de la temperatura inițială la aprindere) suprafețelor care trebuie să fie atinse de către utilizator în timpul funcționării șemineului, și anume cele pe care utilizatorul ar trebui să le atingă pentru a pune în funcțiune șemineul, nu trebuie să depășească:

35 K pentru suprafețele din metal sau metalice;

45 K pentru suprafețele metalice emailate și ceramice; și

60 K pentru suprafețele fabricate din material plastic sau alt material similar.

De asemenea, aceste limite se aplică aerului și suprafețelor situate pe o rază de 50 mm în zona flăcării.

Suprafețele de sticlă (de exemplu, ecrane) și elementele lor de fixare despre care se poate presupune în mod rezonabil că pot deveni fierbinți din cauza apropierii lor de flăcări sunt exceptate de la cerințele de mai sus.

La punctul de contact cu podeaua sau masa, temperatura la suprafața piedestalului șemineului nu trebuie să depășească temperatura camerei cu mai mult de 65 K.

În plus față de cerința de a nu depăși temperatura camerei cu mai mult de 65 K, temperatura maximă, care nu poate fi depășită în niciun caz, se stabilește astfel: la punctul de contact cu podeaua sau masa, temperatura piedestalului șemineului nu trebuie să depășească 85 °C, indiferent de temperatura camerei.

Temperatura suprafeței pereților adiacenți nu trebuie să depășească temperatura camerei cu mai mult de 65 K și nu trebuie să depășească niciodată 85 °C.

Limitele de temperatură pentru mânerele și butoanele destinate a fi utilizate de către utilizator în cursul utilizării șemineului trebuie să fie stabilite în conformitate cu documentele de orientare adecvate, cum ar fi Ghidul Cenelec nr. 29, în funcție de materialele din care sunt fabricate. Limitele de temperatură pentru aceste părți ale șemineului sunt mai mici decât temperaturile menționate mai sus.

Rezervorul de combustibil și sistemul de alimentare cu combustibil

Capacitatea maximă a rezervorului de combustibil al aparatului este limitată în funcție de riscul de incendiu și de explozie.

Standardul impune ca toate testele să fie efectuate cu rezervorul de combustibil umplut la capacitatea care este potențial cea mai periculoasă în situația particulară respectivă.

Rezervorul de combustibil trebuie să fie construit astfel încât să se prevină orice scurgere. Scurgerile sau supraumplerea nu trebuie să compromită siguranța aparatului.

Sistemul de alimentare cu combustibil, inclusiv orice garnituri, trebuie să aibă o rezistență mecanică suficientă pentru a rezista la tensiunile cauzate de condițiile normale de utilizare preconizate. Acesta trebuie să prezinte o rezistență la coroziune suficientă pentru a rezista la efectele pe termen lung ale expunerii la combustibilul utilizat. Proiectarea arzătorului trebuie să prevină coroziunea.

Siguranța copiilor

Șemineul cu alcool fără coș trebuie să fie proiectat astfel încât să împiedice contactul copiilor cu combustibilul și/sau flacăra.

1.2.   Echipamentele și accesoriile pentru instalarea șemineului

Sistemele de fixare

Montarea sistemelor furnizate împreună cu șemineul cu alcool fără coș trebuie să aibă o rezistență mecanică și o rezistență la temperaturi ridicate suficientă pentru a susține șemineul în condiții de siguranță pe toată durata de viață preconizată a acestuia.

În cazul în care aparatul este conceput pentru a fi fixat de podea, perete sau tavan, sistemul de fixare/montare trebuie să fie conceput astfel încât să împiedice desprinderea accidentală a aparatului.

Prizele și elementele de fixare de perete

Dacă sunt furnizate cu șemineul cu alcool fără coș, prizele și elementele de fixare de perete trebuie să aibă o rezistență mecanică pe termen lung și proprietăți termice adecvate.

Manualul de utilizare trebuie să avertizeze utilizatorul să folosească numai prizele și elementele de fixare de perete furnizate sau prize și elemente de fixare de perete cu o rezistență mecanică și proprietăți termice adecvate.

1.3.   Echipamentele auxiliare

Echipamente pentru aprinderea și stingerea în siguranță a șemineului trebuie să fie instalate sau furnizate împreună cu aparatul.

1.4.   Emisii

Șemineurile cu alcool fără coș trebuie să fie construite în așa fel încât să se evite orice riscuri pentru sănătatea umană cauzate de ardere sau de alte emisii printr-o proiectare și construcție sigure sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin măsuri de protecție adecvate, inclusiv sisteme de alarmă sau informații destinate utilizatorilor.

Standardul ar trebui să abordeze, în special, următoarele:

monoxidul de carbon și dioxidul de carbon (CO, CO2);

oxizii de azot, cum ar fi NO, NO2 și NOX;

aldehidele, cum ar fi formaldehida;

compușii organici volatili (COV);

hidrocarburile aromatice, cum ar fi benzenul și hidrocarburile aromatice policiclice (HAP);

funinginea și alte emisii de particule;

emisii ca urmare a combustibilului nears; și

orice alte emisii care ar putea fi relevante.

Dispozițiile standardului privind monoxidul de carbon și oxizii de azot trebuie să reflecte cea mai recentă versiune a Orientărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) „Orientările OMS pentru calitatea aerului din încăperi: poluanți selectați” (WHO guidelines for indoor air quality: selected pollutants) (1) și a Criteriilor de igienă a mediului [Environmental Health Criteria (EHC)] (2).

Dispozițiile standardului privind dioxidul de carbon trebuie să reflecte Directiva 2006/15/CE a Comisiei (3).

1.5.   Informații privind siguranța, manualul utilizatorului și identificarea fabricantului și a importatorului

Generalități

Informațiile privind siguranța, împreună cu numele producătorului și al importatorului, trebuie să fie afișate pe șemineul cu alcool fără coș sau pe ambalajul acestuia, sau sunt incluse în instrucțiunile de utilizare.

Standardul menționează cu precizie instrucțiunile de siguranță care trebuie să fie afișate pe produs și avertismentele și instrucțiunile care pot fi incluse în instrucțiunile de utilizare sau afișate pe ambalaj.

Informațiile trebuie să fie furnizate în limba (limbile) țării în care șemineul cu alcool fără coș este oferit spre vânzare cu amănuntul. Informațiile trebuie să fie prezentate într-o singură secțiune continuă în fiecare limbă și nu sunt întrerupte de alt text. Eventualele texte adiționale exprimate într-o altă limbă nu trebuie să distragă atenția de la informațiile necesare.

Informațiile care figurează pe șemineu trebuie să fie vizibile, lizibile și de neșters, iar acestea sunt fie scrise pe o etichetă permanentă, fie imprimate direct pe aparat.

Informații privind siguranța

Informațiile privind siguranța se afișează în mod vizibil și sunt comunicate în mod clar în instrucțiunile de utilizare sau pe ambalaj și, în cazul în care este indicat în standard, pe șemineul cu alcool fără coș. Informațiile respective trebuie să cuprindă cel puțin următoarele:

„A se utiliza numai tipurile și cantitățile de combustibil stabilite în orientările din manualul de utilizare.”

„A se utiliza numai în încăperi bine aerisite.”

„Nu turnați niciodată combustibil în aparat în timpul funcționării sau când aparatul este fierbinte.”

„Nu supraîncărcați niciodată rezervorul de combustibil și, înainte de aprinderea aparatului, ștergeți cu grijă orice eventual combustibil vărsat.”

„A se utiliza numai în locuri fără curenți de aer.”

„Nu aprindeți niciodată un aparat fierbinte.”

„A nu se deplasa aparatul în timpul funcționării”.

„Nu lăsați niciodată copii mici nesupravegheați sau animale de companie nesupravegheate în apropierea unui șemineu aprins.”

„A se instala, utiliza și întreține numai în conformitate cu instrucțiunile producătorului.”

Dispozitivele prevăzute cu roți trebuie să includă, de asemenea, următoarele instrucțiuni: „Blocați întotdeauna frânele înaintea utilizării șemineului.”

În plus, trebuie indicată distanța minimă de siguranță la care șemineul poate fi plasat față de materiale inflamabile.

Utilizatorii trebuie să fie informați, de asemenea, cu privire la convențiile de etichetare pentru combustibili și, în mod special, cu privire la informațiile privind proprietățile diferiților carburanți care figurează pe etichetele acestora.

Informațiile scrise privind siguranța pot fi însoțite de pictograme corespunzătoare, în cazul în care este standardul autorizează acest lucru.

Manualul de utilizare

Șemineul cu alcool fără coș este livrat împreună cu un manual de utilizare, care trebuie să includă următoarele informații:

distanța (minimă) obligatorie față de camera de ardere la care poate fi instalat un dispozitiv de aprindere a șemineului cu alcool fără coș;

caracteristicile necesare ale peretelui (sau a altor structuri) în vederea montării pe perete a șemineului cu alcool fără coș, inclusiv instrucțiuni privind spațiile de aerisire adecvate pentru ventilarea căldurii;

cerințele referitoare la elementele de fixare utilizate pentru fixarea șemineurilor cu alcool fără coș montate pe perete (și a șemineurilor de sine stătătoare, după caz);

cerințele referitoare la poziționarea și împrejurimile structurale ale șemineului cu alcool fără coș de sine stătător, în special podeaua și, după caz, plafonul; și

cerințe cu privire la peretele pe care urmează să fie montat un șemineu cu alcool fără coș, inclusiv menționarea specifică a tipurilor de pereți pentru care trebuie acordată o atenție deosebită, de exemplu pereții de rigips sau pereții de lemn.

În plus, manualul de utilizare trebuie să furnizeze informații privind:

tipul (tipurile) de combustibil care poate (pot) fi utilizat(e), precum și aditivii permiși în combustibilul respectiv, pentru a asigura faptul că arderea șemineului cu alcool fără coș are loc în condiții de siguranță și nivelul maxim de emisii nu este depășit;

ventilația necesară în încăpere;

distanța minimă de siguranță față materiale inflamabile la care poate fi plasat șemineul; și

dimensiunea minimă a încăperii sau suprafața minimă a podelei.

De asemenea, manualul utilizatorului trebuie:

să explice modul de introducere a combustibilului în șemineul cu alcool fără coș (și avertizarea utilizatorilor cu privire la interzicerea umplerii cu combustibil a unui șemineu fierbinte);

să explice modul de depozitare în siguranță a combustibilului și să indice limitele de depozitare în interior impuse de legislația națională și/sau regională în țara în care aparatul este comercializat;

să explice cum se stinge un șemineu cu alcool fără coș;

să furnizeze informații cu privire la echipamentele de stingere a incendiilor adecvate și să recomande ca astfel de echipamente să fie situate în apropierea șemineului;

să avertizeze împotriva utilizării șemineului cu alcool fără coș în zone cu curenți de aer;

să ofere instrucțiuni pentru aprinderea și reaprinderea șemineului în condiții de siguranță;

să avertizeze împotriva aprinderii unui șemineu cu alcool fără coș atunci când acesta este fierbinte; și

să explice utilizatorilor că un șemineu cu alcool fără coș nu trebuie niciodată deplasat în timpul funcționării și, dacă acesta este prevăzut cu roți, că frânele trebuie blocate în timpul utilizării.

Identificarea producătorului și a importatorului

Producătorii (4) trebuie să menționeze pe șemineul cu alcool fără coș sau pe ambalajul acestuia și într-un document care însoțește șemineul numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată și adresa la care pot fi contactați.

De asemenea, producătorii trebuie să aplice direct pe produs informații care să permită identificarea acestuia (numărul seriei sau a lotului).

Importatorii (5) trebuie să menționeze pe șemineul cu alcool fără coș sau pe ambalajul acestuia și într-un document care însoțește șemineul numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată și adresa la care pot fi contactați. În cazurile în care importatorul ar trebui să deschidă ambalajul numai în scopul de a pune acest informații necesare direct pe produs, este suficient să se indice numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată și adresa la care poate fi contactat pe ambalaj sau într-un document care însoțește șemineul.


(1)  World Health Organisation, 2010: http://www.euro.who.int/en/health-topics/environment-and-health/air-quality/publications/2010/who-guidelines-for-indoor-air-quality-selected-pollutants

(2)  http://www.who.int/ipcs/publications/ehc/ehc_alphabetical/en/index.html

(3)  Directiva 2006/15/CE a Comisiei din 7 februarie 2006 de stabilire a unei a doua liste de valori limită orientative de expunere profesională în aplicarea Directivei 98/24/CE a Consiliului și de modificare a Directivelor 91/322/CEE și 2000/39/CE (JO L 38, 9.2.2006, p. 36).

(4)  Conform definiției de la articolul R1 al capitolului R1 din anexa I la Decizia nr. 768/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 iulie 2008 privind un cadru comun pentru comercializarea produselor și de abrogare a Deciziei 93/465/CEE a Consiliului (JO L 218, 13.8.2008, p. 82).

(5)  A se vedea nota de subsol 4.


Top