EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0526

2014/526/UE: Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 6 august 2014 de înființare a infrastructurii de cercetare digitală pentru arte și științe umaniste sub forma unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (DARIAH ERIC)

JO L 239, 12.8.2014, p. 64–80 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
JO L 239, 12.8.2014, p. 25–41 (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2014/526/oj

12.8.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 239/64


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

din 6 august 2014

de înființare a infrastructurii de cercetare digitală pentru arte și științe umaniste sub forma unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (DARIAH ERIC)

(2014/526/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 723/2009 al Consiliului din 25 iunie 2009 privind cadrul juridic comunitar aplicabil unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC) (1), în special articolul 6 alineatul (1) litera (a),

întrucât:

(1)

Austria, Belgia, Croația, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Serbia și Slovenia au solicitat Comisiei să înființeze o infrastructură de cercetare digitală pentru arte și științe umaniste sub forma unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (denumită în continuare „DARIAH ERIC”).

(2)

Franța a fost aleasă de Austria, Belgia, Croația, Cipru, Danemarca, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Serbia și Slovenia ca stat membru gazdă al DARIAH ERIC.

(3)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit prin articolul 20 din Regulamentul (CE) nr. 723/2009,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Se instituie infrastructura de cercetare digitală pentru arte și științe umaniste sub forma unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (DARIAH ERIC).

(2)   Statutul DARIAH ERIC este stabilit în anexă. Prezentul statut este actualizat și pus la dispoziția publicului pe site-ul de internet al DARIAH ERIC și la sediul său statutar.

(3)   Elementele esențiale ale statutului pentru a căror modificare este necesară aprobarea Comisiei în conformitate cu articolul 11 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009 sunt prevăzute la articolele 1, 2, 23-30.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 6 august 2014.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 206, 8.8.2009, p. 1.


ANEXĂ

STATUTUL DARIAH ERIC

AUSTRIA,

BELGIA,

CROAȚIA,

CIPRU,

DANEMARCA,

FRANȚA,

GERMANIA,

GRECIA,

IRLANDA,

ITALIA,

LUXEMBURG,

MALTA,

ȚĂRILE DE JOS,

SERBIA,

SLOVENIA,

denumite în continuare „membri fondatori”,

RECUNOSCÂND rolul important al observatorilor și al partenerilor de cooperare ai DARIAH ERIC;

DORIND să sprijine artele și științele umaniste în Europa;

DORIND să creeze o infrastructură de ultimă generație pentru activități de cercetare digitală în domeniul artelor și științelor umaniste;

AVÂND ÎN VEDERE rezultatele proiectului privind faza pregătitoare a DARIAH, finanțat de Comisia Europeană în baza acordului de grant nr. 211583;

SOLICITÂND Comisiei Europene să înființeze infrastructura de cercetare digitală pentru arte și științe umaniste sub forma unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (DARIAH ERIC),

CONVIN DUPĂ CUM URMEAZĂ:

CAPITOLUL 1

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Denumire, sediu, amplasare și limbă de lucru

(1)   Se instituie o infrastructură europeană de cercetare cu denumirea „Infrastructura de cercetare digitală pentru arte și științe umaniste”, denumită în continuare „DARIAH”.

(2)   DARIAH are forma juridică a unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC), este înregistrată în temeiul dispozițiilor Regulamentului (CE) nr. 723/2009 și poartă denumirea de „DARIAH ERIC”.

(3)   DARIAH ERIC este o infrastructură de cercetare cu structură distribuită. Activitățile acesteia se desfășoară prin intermediul centrelor virtuale de competență.

(4)   Sediul statutar al DARIAH ERIC este situat la Paris, Franța.

(5)   Limba de lucru a DARIAH ERIC este limba engleză. Prezentul statut este considerat autentic în limbile engleză, franceză și în toate celelalte limbi oficiale ale UE. Nicio versiune lingvistică nu prevalează asupra celorlalte.

Articolul 2

Obiective, coordonare și distribuirea activităților

(1)   Misiunea DARIAH ERIC este de a consolida și de a susține cercetarea digitală în domeniul științelor umaniste și al artelor. DARIAH ERIC va elabora, va asigura mentenanța și va opera o infrastructură pentru susținerea practicilor de cercetare bazate pe TIC.

(2)   DARIAH ERIC cooperează cu comunități de cercetare și de educație pentru:

(a)

a explora și a aplica metode și instrumente bazate pe TIC cu scopul de a formula noi întrebări în domeniul cercetării și de a reformula vechile întrebări;

(b)

a îmbunătăți oportunitățile și rezultatele cercetării prin conectarea materialelor sursă digitale distribuite;

(c)

a face schimb de cunoștințe, de expertiză, de metodologii și de practici în diverse domenii și discipline.

(3)   Biroul de coordonare DARIAH-UE (DCO), astfel cum este definit la articolul 3, este responsabil cu coordonarea activităților DARIAH ERIC. Acesta va avea inițial sedii în Franța, Germania și Țările de Jos.

(4)   Descrierea, organizarea și distribuirea activităților Biroului de coordonare DARIAH-UE (DCO) sunt decise de consiliul de administrație.

Articolul 3

Definiții

În cuprinsul acestui statut, următorii termeni au înțelesul indicat în continuare:

Partener de cooperare : o instituție, publică sau privată, care are o misiune publică, care este situată pe teritoriul unei țări neparticipante și care a fost acceptată de DARIAH ERIC să participe la activitatea unuia sau a mai multor CVC, astfel cum se menționează la articolul 5.

Biroul de coordonare DARIAH-UE (DCO) : o unitate care este responsabilă cu coordonarea activităților DARIAH ERIC. Aceasta susține și integrează toate nivelurile DARIAH ERIC (adunarea generală, consiliul științific, consiliul de administrație, echipa de conducere, comitetul de coordonare național și comitetul comun de cercetare). În rolul său de coordonator, DCO supraveghează toate interacțiunile cu toți partenerii și consiliile DARIAH ERIC și își asumă o varietate de sarcini verticale (de exemplu, controlarea procedurilor administrative) și sarcini orizontale (de exemplu, servicii centrale, finanțare globală, cerințe juridice și fiscale, transfer de competențe și cunoștințe).

Instituție de coordonare națională : o instituție desemnată de fiecare stat membru și observator pentru a coordona activitățile DARIAH naționale.

Coordonator național : o persoană care este desemnată de fiecare membru sau de fiecare observator și care este responsabilă cu pregătirea foii de parcurs DARIAH naționale și a contribuțiilor în natură naționale.

Instituție parteneră : o instituție, publică sau privată, care are o misiune publică și care a fost acceptată de DARIAH ERIC să participe la activitatea unuia sau a mai multor CVC.

CVC : un centru virtual de competență este o echipă virtuală compusă din persoane din cadrul instituțiilor partenere, care are rolul de a derula activitățile operaționale ale DARIAH ERIC.

Președinție CVC : o instituție parteneră care conduce activitățile unui CVC și care este desemnată de consiliul de administrație.

Președinte CVC : persoana recomandată de președintele CVC și desemnată de consiliul de administrație ca fiind responsabilă pentru coordonarea activităților CVC.

CAPITOLUL 2

CALITATEA DE MEMBRU, OBSERVATOR SAU PARTENER

Articolul 4

Membri, observatori și parteneri de cooperare

(1)   Statele membre, țările asociate, țările terțe altele decât țările asociate și organizațiile interguvernamentale au dreptul de a deveni membri ai DARIAH ERIC, sub rezerva formalităților stipulate în acest document și a deciziilor Adunării generale.

(2)   Statele membre, țările asociate, țările terțe altele decât țările asociate și organizațiile interguvernamentale pot deveni observatori în cadrul DARIAH ERIC, sub rezerva formalităților stipulate în acest document și a deciziilor Adunării generale.

(3)   DARIAH ERIC are ca membri cel puțin un stat membru și alte două țări care sunt fie state membre, fie țări asociate.

(4)   Statele membre sau țările asociate dețin în comun majoritatea drepturilor de vot din cadrul Adunării generale.

(5)   Membrii desemnează instituții publice naționale sau instituții private cu misiune de servicii publice în calitate de instituții de coordonare naționale, astfel cum sunt enumerate în anexa I. Instituțiile de coordonare naționale reprezintă membrii în activitățile desfășurate de DARIAH ERIC.

(6)   Observatorii desemnează instituții publice naționale sau instituții private cu misiune de servicii publice în calitate de instituții de coordonare naționale, astfel cum sunt enumerate în anexa I. Instituțiile de coordonare naționale reprezintă observatorii în activitățile desfășurate de DARIAH ERIC.

(7)   Membrii, observatorii și entitățile reprezentante ale acestora figurează în anexa I. Membrii existenți la momentul depunerii solicitării de înființare ERIC sunt denumiți „membri fondatori”.

(8)   DARIAH ERIC poate încheia acorduri cu parteneri de cooperare.

Articolul 5

Acceptarea membrilor, a observatorilor și a partenerilor de cooperare

(1)   Orice stat sau organizație interguvernamentală interesată să devină membru, observator sau orice instituție interesată să devină partener de cooperare trebuie să trimită o cerere scrisă către DARIAH ERIC.

(2)   Membrii și observatorii trebuie să includă în cerere denumirea instituției de coordonare naționale care va coordona activitățile DARIAH naționale.

(3)   Consiliul de administrație va înainta cererea Adunării generale cu recomandarea de a accepta sau de a respinge candidatul.

(4)   Adunarea generală va lua o hotărâre privind acceptarea noului membru, noului observator sau noului partener de cooperare.

(5)   DARIAH ERIC și partenerul de cooperare vor încheia un acord cu caracter juridic obligatoriu, vor defini cadrul cooperării, pe baza recomandărilor Adunării generale, pentru o perioadă de minimum doi ani, iar la finalul acestei perioade cooperarea va fi evaluată.

Articolul 6

Încetarea calității de membru sau de observator

(1)   Dacă Adunarea generală decide că un membru sau un observator acționează încălcând grav statutul și regulamentul intern de procedură și dacă membrul sau observatorul nu remediază această încălcare în termen de șase luni, Adunarea generală poate lua hotărârea de a exclude membrul sau observatorul care nu și-a respectat obligațiile.

(2)   Votul membrului care nu și-a respectat obligațiile nu va fi luat în considerare pentru decizie.

(3)   Membrul sau observatorul care nu și-a respectat obligațiile are dreptul să explice Adunării generale poziția sa înainte ca Adunarea generală să ia o decizie cu privire la acest aspect.

(4)   În primii cinci ani de aderare ca membru sau observator al DARIAH ERIC, niciun membru sau observator nu se poate retrage, cu excepția unui acord excepțional al Adunării generale.

(5)   Membrii sau observatorii care nu se angajează inițial pentru o perioadă de cinci ani semnează o declarație în care indică o perioadă mai scurtă care este înregistrată de către Adunarea generală atunci când ia o hotărâre privind acceptarea, în conformitate cu articolul 5 alineatul (4).

(6)   După primii cinci ani de apartenență ca membru sau observator al DARIAH ERIC, un membru sau un observator se poate retrage prin trimiterea unei notificări în acest sens cu minimum șase luni înainte de data efectivă de intrare în vigoare a retragerii.

(7)   Membrul sau observatorul care dorește să se retragă trebuie să își plătească integral obligațiile financiare pentru întregul exercițiu financiar în cursul căruia se retrage.

CAPITOLUL 3

DREPTURILE ȘI OBLIGAȚIILE MEMBRILOR, ALE OBSERVATORILOR ȘI ALE PARTENERILOR DE COOPERARE

Articolul 7

Membri

(1)   Membrii DARIAH ERIC pot folosi toate instrumentele și serviciile și pot participa la toate activitățile. Ei au dreptul de a participa și de a vota în Adunarea generală. Instituțiile partenere ale acestora au dreptul să dețină președinția unui CVC, sub rezerva procedurii stipulate în acest document.

(2)   Membrii își plătesc contribuția anuală la bugetul DARIAH ERIC, pe baza principiilor și a metodei de calcul stipulate la articolul 18 alineatul (1) și în anexa II la acest document.

(3)   Consiliul de administrație recomandă Adunării generale, pentru aprobare, contribuția unei organizații interguvernamentale și a țărilor nerecunoscute de către Consiliul Europei.

Articolul 8

Observatori

(1)   Observatorii DARIAH ERIC pot folosi toate instrumentele și serviciile și pot participa la toate activitățile. În plus, observatorii pot fi prezenți și pot lua cuvântul în cadrul tuturor ședințelor Adunării generale, fără a avea însă drept de vot.

(2)   Observatorii își plătesc contribuția anuală la bugetul DARIAH ERIC, pe baza principiilor și a metodei de calcul stipulate la articolul 18 alineatul (1) și în anexa II la acest document.

(3)   Consiliul de administrație recomandă Adunării generale, pentru aprobare, contribuția unei organizații interguvernamentale și a țărilor nerecunoscute de către Consiliul Europei.

Articolul 9

Parteneri de cooperare

Acordul cu caracter juridic obligatoriu prevăzut la articolul 5 alineatul (5) va stipula drepturile și obligațiile partenerului de cooperare.

CAPITOLUL 4

CONDUCERE

Articolul 10

Adunarea generală

(1)   Adunarea generală este organismul de conducere al DARIAH ERIC și este compusă din reprezentanți ai membrilor DARIAH ERIC. Reprezentații observatorilor DARIAH ERIC pot fi prezenți și pot lua cuvântul în cadrul tuturor ședințelor Adunării generale, fără a avea însă drept de vot.

(2)   Fiecare entitate care reprezintă un membru sau un observator va desemna un reprezentant oficial. În plus, fiecare membru sau fiecare observator își poate aduce coordonatorul național sau alți experți. Fiecare delegație de membri sau de observatori poate fi compusă din maximum trei persoane.

(3)   Fiecare membru sau fiecare delegație de membri are dreptul la un singur vot.

(4)   Voturile membrilor care nu și-au plătit contribuția până la data reuniunii Adunării generale vor fi suspendate.

(5)   Statele membre și țările asociate au întotdeauna majoritate de voturi în Adunarea generală. În cazul în care sunt necesare drepturi de vot suplimentare pentru a implementa această prevedere, alocarea de astfel de drepturi suplimentare intră în vigoare în baza unei decizii a Adunării generale.

(6)   Adunarea generală își alege dintre membrii săi președintele și vicepreședintele cu majoritate simplă de voturi, pentru un mandat de trei ani, reînnoibil. Vicepreședintele îl înlocuiește pe președinte în absența sa sau în caz de conflict de interese. Președintele sau o persoană autorizată de președinte are sarcina de a actualiza anexa I, astfel încât să existe în orice moment o listă exactă cu membrii, observatorii și entitățile lor reprezentante.

(7)   Adunarea generală se întrunește anual într-o ședință ordinară sau într-o ședință repetată dacă ședința ordinară a fost amânată și poate organiza ședințe suplimentare.

(8)   Detaliile operaționale de organizare a oricărui tip de ședință a Adunării generale (precum ședințe ordinare, ședințe repetate, ședințe suplimentare, reprezentări la ședințe, termene-limită de invitație, ordinea de zi, procese-verbale) sunt indicate în regulamentul intern de procedură.

(9)   În cadrul unei ședințe ordinare, dacă cel puțin două treimi dintre membrii cu drept de vot sunt prezenți sau reprezentați, cerința de cvorum este îndeplinită. Într-o ședință repetată a Adunării generale, cvorumul este considerat întrunit indiferent de numărul de membri prezenți sau reprezentați.

(10)   O majoritate simplă este formată când numărul de voturi exprimate în favoarea deciziei este mai mare decât numărul de voturi exprimate împotriva deciziei. Deciziile pot face obiectul unor condiții suplimentare privind majoritatea, astfel cum este stipulat la alineatele (13)-(17).

(11)   Adunarea generală:

(a)

organizează în mod valid o ședință numai dacă cerințele de cvorum au fost îndeplinite;

(b)

ia o decizie în mod valid numai dacă cerințele privind majoritatea au fost îndeplinite.

(12)   Cu privire la toate aspectele, Adunarea generală depune toate eforturile pentru a ajunge la un consens. Dacă nu se ajunge la un consens, Adunarea generală ia o decizie privind aspectele respective în conformitate cu sistemul de votare ponderat, astfel cum este definit la alineatele (13)-(17).

(13)   Cu majoritate simplă, Adunarea generală:

(a)

acceptă noi membri, observatori și parteneri de cooperare;

(b)

aprobă rapoartele financiare și raportul de activitate anual;

(c)

desemnează sau demite membrii consiliului științific;

(d)

prelungește durata DARIAH ERIC;

(e)

desemnează auditori;

(f)

acceptă o retragere excepțională a unui membru sau a unui observator.

(14)   Adunarea generală, cu majoritate simplă de voturi, inclusiv votul pozitiv al membrilor reprezentând cel puțin cincizeci la sută din contribuțiile DARIAH ERIC anuale, astfel cum sunt definite la articolul 18 alineatul (1) și în anexa II:

(a)

are dreptul să modifice bugetul în orice moment și poate modifica toate sumele alocate și calculele contribuțiilor în conformitate cu principiile descrise în anexa II;

(b)

aprobă orientarea strategică și programul de activitate, inclusiv programul și bugetul fiecărui CVC;

(c)

desemnează sau demite un membru al consiliului de administrație în orice moment, în conformitate cu regulile pe care le-a elaborat.

(15)   Fără a aduce atingere articolului 9 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, Adunarea generală, cu majoritate simplă de voturi, inclusiv votul pozitiv al membrilor reprezentând cel puțin șaptezeci și cinci la sută din contribuțiile DARIAH ERIC anuale, astfel cum sunt definite la articolul 18 alineatul (1) și în anexa II:

(a)

aprobă orice adăugare tardivă a unui punct pe ordinea de zi privind o propunere de modificare a statutului;

(b)

propune o modificare a statutului în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 723/2009;

(c)

aprobă regulamentul intern de procedură;

(d)

aprobă bugetul anual, inclusiv contribuțiile în natură, nu mai târziu de luna noiembrie a exercițiului financiar anterior.

(16)   Prin decizie unanimă, Adunarea generală:

(a)

exclude membri și observatori. Votul membrului respectiv nu va fi luat în considerare pentru decizie;

(b)

dizolvă DARIAH ERIC;

(c)

aprobă o creștere anuală a contribuțiilor membrilor și observatorilor, care ar depăși două procente;

(d)

aprobă politica de date DARIAH.

(17)   Adunarea generală decide cu privire la orice aspect referitor la DARIAH ERIC care nu este menționat la alineatele anterioare, în conformitate cu alineatul (16).

(18)   Membrii Adunării generale trebuie să respecte prevederile regulamentului intern de procedură.

Articolul 11

Consiliul științific

(1)   Consiliul științific este compus din cinci-zece persoane, desemnate de Adunarea generală, pentru mandate reînnoibile de trei ani.

(2)   Consiliul științific alege un președinte dintre membrii săi.

(3)   Președintele convoacă și prezidează toate ședințele consiliului științific.

(4)   Adunarea generală se asigură că membrii consiliului științific au experiență semnificativă în domeniul artelor și al științelor umaniste, inclusiv în ceea ce privește aplicarea tehnologiei informației în domeniul artelor și al științelor umaniste.

(5)   Consiliul științific se întrunește anual și furnizează recomandări și orientări Adunării generale și tuturor celorlalte organisme DARIAH cu privire la aspecte științifice și tehnice.

(6)   Consiliul științific pregătește un raport anual pentru Adunarea generală privind progresele tehnologice și științifice actuale, inclusiv recomandări privind îmbunătățirea infrastructurii DARIAH.

(7)   Membrii consiliului științific trebuie să respecte prevederile regulamentului intern de procedură.

Articolul 12

Consiliul de administrație

(1)   Consiliul de administrație este organul executiv al DARIAH ERIC și reprezentantul său legal. Consiliul de administrație este compus din trei membri desemnați de Adunarea generală. Membrii trebuie să fie persoane calificate cu experiență semnificativă în domeniul artelor și al științelor umaniste, inclusiv în ceea ce privește aplicarea tehnologiei informației în domeniul artelor și al științelor umaniste. Consiliul de administrație răspunde în fața Adunării generale.

(2)   Fiecare membru este desemnat pentru un mandat de maximum trei ani și poate fi desemnat din nou. Cu toate acestea, niciun membru nu are dreptul la mai mult de două mandate consecutive.

(3)   În cazul în care un membru își dă demisia sau nu își mai poate exercita sarcinile, Adunarea generală va desemna un alt membru pentru perioada rămasă din mandatul membrului respectiv.

(4)   Consiliul de administrație alege un președinte dintre membri săi, pentru un mandat de trei ani, reînnoibil, în conformitate cu articolul 12 alineatul (2). Președintele convoacă și prezidează toate ședințele consiliului de administrație.

(5)   Consiliul de administrație:

(a)

asigură conducerea DARIAH ERIC și propune obiective și orientări strategice;

(b)

semnează în numele DARIAH ERIC toate contractele, acordurile și alte documente cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, după primirea aprobării din partea Adunării generale atunci când acordul acesteia este necesar;

(c)

reprezintă DARIAH ERIC în relațiile cu toate autoritățile și tribunalele europene, internaționale și naționale și funcționează ca principal punct de contact;

(d)

asigură disponibilitatea unor resurse financiare adecvate și pregătește bugetul;

(e)

pregătește regulamentul intern de procedură;

(f)

controlează eficiența performanței DARIAH ERIC cu privire la obiectivele și orientările strategice recomandate de Adunarea generală;

(g)

pregătește raportul de activitate anual, astfel cum este stipulat la articolul 21 alineatul (1);

(h)

supraveghează echipa de conducere;

(i)

gestionează și recrutează membrii Biroului de coordonare DARIAH-UE (DCO), astfel cum este stipulat la articolul 2 alineatul (4) și la articolul 28 alineatul (7);

(j)

aprobă crearea, modificarea (inclusiv separarea, fuziunea sau modificarea orientării) sau dizolvarea centrelor virtuale de competență după consultarea echipei de conducere;

(k)

desemnează sau demite președințiile CVC și șefii CVC asociați după consultarea echipei de conducere;

(l)

desemnează sau demite președintele comitetului comun de cercetare după consultarea echipei de conducere.

(6)   Membrii consiliului de administrație trebuie să respecte prevederile regulamentului intern de procedură.

Articolul 13

Echipa de conducere

(1)   Se instituie o echipă de conducere care va fi compusă din președintele și vicepreședintele Comitetului de coordonare național și din președintele și vicepreședintele Comitetului comun de cercetare. Membrii relevanți ai Biroului de coordonare DARIAH-UE (DCO) și președintele consiliului științific vor fi invitați să participe la ședințele echipei de conducere.

(2)   Consiliul de administrație consultă echipa de conducere pentru toate aspectele generale, inclusiv elaborarea de propuneri pentru Adunarea generală, întocmirea și modificarea planurilor de lucru anuale privind DARIAH ERIC și asigurarea consistenței, coerenței și stabilității serviciilor infrastructurii de cercetare.

(3)   Președintele consiliului de administrație convoacă și prezidează toate ședințele echipei de conducere.

(4)   Membrii echipei de conducere trebuie să respecte prevederile regulamentului intern de procedură.

Articolul 14

Comitetul de coordonare național

(1)   Comitetul de coordonare național este unul dintre cele două organisme operaționale ale DARIAH ERIC. Obiectivul său este de a integra și de a coordona activitățile DARIAH la nivel european.

(2)   El este compus dintr-un coordonator național pentru fiecare membru și fiecare observator desemnat de membrul sau de observatorul în cauză. Coordonatorul național este desemnat pentru un mandat reînnoibil de trei ani. Fiecare membru și fiecare observator își poate schimba în orice moment coordonatorul național. Membrii relevanți ai Biroului de coordonare DARIAH-UE (DCO) și președintele consiliului de administrație sunt invitați să participe la ședințele Comitetului de coordonare național.

(3)   Comitetul de coordonare național își va alege, cu majoritate simplă de voturi, președintele și vicepreședintele dintre membrii săi pentru un mandat reînnoibil de un an. Președintele și vicepreședintele sunt membri ai echipei de conducere în cadrul căreia reprezintă opinia colectivă a Comitetului de coordonare național.

(4)   Comitetul de coordonare național se întrunește în mod obișnuit de două ori pe an.

(5)   Comitetul de coordonare național oferă asistență consiliului de administrație, în special prin elaborarea unei sinteze anuale a foilor de parcurs DARIAH naționale ale fiecărui membru și ale fiecărui observator. În cadrul Comitetului de coordonare național, fiecare coordonator național propune contribuțiile în natură anuale ale fiecărui membru și ale fiecărui observator consiliului de administrație pentru a fi prezentate Adunării generale pentru aprobare, în conformitate cu articolul 10 alineatul (15) litera (d).

(6)   Membrii Comitetului de coordonare național trebuie să respecte prevederile regulamentului intern de procedură.

Articolul 15

Comitetul comun de cercetare

(1)   Comitetul comun de cercetare este unul dintre cele două organisme operaționale ale DARIAH ERIC. Obiectivul său este de a organiza integrarea științifică și tehnică a activităților DARIAH.

(2)   El este compus din toți șefii CVC care își vor alege, cu majoritate simplă de voturi, vicepreședintele dintre membrii săi pentru un mandat reînnoibil de un an. Președintele este desemnat de consiliul de administrație pentru un mandat reînnoibil de un an, în conformitate cu o procedură care va fi indicată în regulamentul intern de procedură. Alți membri relevanți ai Biroului de coordonare DARIAH-UE (DCO) și consiliul de administrație sunt invitați să participe la ședințele Comitetului comun de cercetare.

(3)   Președintele și vicepreședintele sunt membri ai echipei de conducere în cadrul căreia vor reprezenta opinia colectivă a Comitetului comun de cercetare.

(4)   Comitetul comun de cercetare se întrunește în mod obișnuit de două ori pe an.

(5)   Comitetul comun de cercetare oferă asistență consiliului de administrație, în special prin:

(a)

compilarea și evaluarea contribuțiilor în natură;

(b)

elaborarea unui plan anual al centrelor virtuale de competență și raportarea activităților;

(c)

organizarea a cel puțin unei ședințe generale a DARIAH pe an împreună cu membrul sau observatorul care găzduiește ședința generală a DARIAH și cu membrii relevanți ai Biroului de coordonare DARIAH-UE (DCO).

(6)   Membrii Comitetului comun de cercetare trebuie să respecte prevederile regulamentului intern de procedură.

CAPITOLUL 5

BUGET

Articolul 16

Pregătirea și adoptarea bugetului

(1)   Consiliul de administrație și membrul responsabil din cadrul Biroului de coordonare DARIAH-UE (DCO) pregătesc un proiect de buget pentru următoarea perioadă bugetară care va fi prezentat Adunării generale în primul trimestru al exercițiului financiar anterior.

(2)   Proiectul de buget va include toate alocările și un calcul al contribuțiilor membrilor și observatorilor pentru următoarea perioadă bugetară și o estimare a costurilor și a contribuțiilor pentru următoarele două perioade bugetare.

(3)   Dacă bugetul nu este adoptat pentru începutul exercițiului financiar, toate alocările care ar putea fi introduse lunar în DARIAH ERIC trebuie să fie supuse limitărilor exercițiului bugetar anterior.

Articolul 17

Exercițiul bugetar

(1)   Fiecare exercițiu financiar al DARIAH ERIC începe în fiecare an la 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie.

(2)   Exercițiul bugetar acoperă un exercițiu financiar.

Articolul 18

Contribuții în numerar și în natură

(1)   Contribuția fiecărui membru și a fiecărui observator constă în două părți, una în numerar, cealaltă în natură. Aceste două părți contribuie la un procent din bugetul anual în numerar și din bugetul anual în natură al DARIAH ERIC și se bazează pe cifrele PIB ale fiecărei țări. Principiile și metoda de calcul sunt furnizate în anexa II.

(2)   Membrii și observatorii sunt responsabili cu transferul contribuției în numerar către DARIAH ERIC.

(3)   Contribuția în natură este orice contribuție convenită la bugetul DARIAH ERIC, cu excepția contribuției în numerar.

(4)   Orice contribuție în natură este compilată și evaluată de către Comitetul comun de cercetare care va consulta echipa de conducere în caz de dificultăți.

(5)   Regulamentul intern de procedură stabilește procedura pentru evaluarea contribuțiilor în natură.

CAPITOLUL 6

CENTRE VIRTUALE DE COMPETENȚĂ

Articolul 19

Centre virtuale de competență

(1)   DARIAH ERIC își organizează activitatea în jurul Centrelor virtuale de competență (CVC), iar fiecare dintre acestea se concentrează pe anumite domenii de expertiză.

(2)   Fiecare instituție parteneră poate participa în calitate de contribuitor la activitatea mai multor centre virtuale de competență.

Articolul 20

Președinția centrelor virtuale de competență

(1)   Numai instituțiile partenere din partea membrilor pot deține președinția unui CVC.

(2)   Orice instituție parteneră în conformitate cu articolul 20 alineatul (1) care dorește să candideze la președinția unui CVC va transmite o cerere consiliului de administrație. Cererea va include numele șefului (șefilor) CVC.

(3)   După consultarea echipei de conducere, consiliul de administrație desemnează una sau mai multe instituții partenere pentru a prezida CVC și desemnează șeful (șefii) CVC asociat (asociați).

(4)   Instituția parteneră (instituțiile partenere) desemnate de consiliul de administrație pentru a prezida un CVC trebuie să respecte prevederile regulamentului intern de procedură.

CAPITOLUL 7

RAPORTARE, CONTURI ȘI AUDIT

Articolul 21

Raportare

(1)   DARIAH ERIC întocmește un raport anual de activitate privind, în special, aspectele științifice, operaționale și financiare ale activităților sale. Raportul este prezentat Adunării generale de către consiliul de administrație, pentru aprobare, și este trimis Comisiei Europene și autorităților publice relevante în termen de șase luni de la încheierea exercițiului financiar respectiv. Raportul este pus la dispoziția publicului.

(2)   ERIC informează Comisia Europeană cu privire la orice împrejurări care amenință să pună în mod serios în pericol îndeplinirea sarcinilor DARIAH ERIC sau să împiedice DARIAH ERIC să îndeplinească cerințele stabilite în Regulamentul (CE) nr. 723/2009.

Articolul 22

Conturi și audit

DARIAH ERIC face obiectul cerințelor legislației din statul gazdă aplicabile în materie de elaborare, depunere, auditare și publicare a conturilor.

CAPITOLUL 8

POLITICI

Articolul 23

Politica privind achizițiile publice și scutirea de TVA

(1)   DARIAH ERIC respectă principiile directivelor relevante ale Uniunii Europene în materie de achiziții publice și legislația națională aplicabilă care decurge din acestea.

(2)   Achizițiile publice efectuate de membri și de observatori în cadrul activităților DARIAH ERIC se realizează ținând cont în mod adecvat de nevoile DARIAH ERIC, precum și de cerințele tehnice și de specificațiile emise de organismele relevante.

(3)   Scutirea de TVA, în temeiul articolului 143 alineatul (1) litera (g) și al articolului 151 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului (1) și în conformitate cu articolele 50 și 51 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului (2) se limitează la taxa pe valoare adăugată pentru bunurile și serviciile destinate utilizării oficiale de către DARIAH ERIC care au o valoare mai mare de 150 EUR și sunt plătite și achiziționate integral de către DARIAH ERIC. Achizițiile realizate de membrii individuali nu beneficiază de aceste scutiri.

(4)   Scutirea de TVA se aplică activităților fără caracter economic, nu și celor economice.

(5)   Scutirea de TVA se aplică bunurilor și serviciilor destinate activităților științifice, tehnice și administrative efectuate de DARIAH ERIC, în conformitate cu sarcinile sale principale. Acestea includ, de asemenea, cheltuielile cu conferințele, atelierele practice și reuniunile direct legate de activitățile oficiale ale DARIAH ERIC. Cu toate acestea, cheltuielile de călătorie și cazare nu fac obiectul scutirii de TVA.

Articolul 24

Responsabilitate

(1)   DARIAH ERIC răspunde de datoriile sale.

(2)   Membrii DARIAH ERIC răspund în mod proporțional în funcție de contribuțiile anuale ale acestora furnizate DARIAH ERIC, exceptând cazul în care au semnat o declarație prin care își asumă o responsabilitate suplimentară pentru datoriile DARIAH ERIC.

(3)   Consiliul de administrație negociază și semnează o politică de asigurare adecvată în numele DARIAH ERIC.

Articolul 25

Politica privind accesul

(1)   Instrumentele și serviciile oferite de DARIAH ERIC sunt, în principiu, disponibile cu titlu gratuit pentru a fi utilizate de către comunitatea științifică și educațională.

(2)   Adunarea generală poate decide ca anumite servicii să fie oferite în schimbul unei plăți și va indica condițiile în regulamentul intern de procedură.

Articolul 26

Politica privind evaluarea științifică și diseminarea

(1)   DARIAH ERIC operează o infrastructură fără limitări ale accesului în funcție de timp, spațiu sau alte considerente, care poate fi, în principiu, utilizată cu titlu gratuit de către comunitatea științifică și educațională.

(2)   Dacă, din orice motiv, accesul trebuie restricționat, temporar sau permanent, accesul poate fi oferit numai după o evaluare inter pares pe baza excelenței și a celor mai bune practici. Adunarea generală, după consultarea consiliului științific, adoptă regulile de implementare necesare.

(3)   DARIAH ERIC ia toate măsurile adecvate pentru a promova infrastructura și utilizarea sa de către cercetători.

(4)   Astfel de acțiuni pot include, printre altele, crearea unui portal web, lansarea unui buletin informativ, organizarea și participarea la conferințe și la ateliere de lucru etc.

Articolul 27

Drepturi de proprietate intelectuală, politică de date și protecția vieții private

(1)   Proprietatea intelectuală este reglementată de legislația națională a membrilor sau a observatorilor și de acordurile internaționale la care membrii sau observatorii au aderat.

(2)   În general, se privilegiază principiul surselor deschise și al accesului liber.

(3)   Adunarea generală elaborează și aprobă politica de date DARIAH.

(4)   Utilizarea și colectarea datelor DARIAH ERIC face obiectul legislației europene și naționale privind protecția datelor.

Articolul 28

Politica de ocupare a forței de muncă

(1)   DARIAH ERIC aplică politica egalității de șanse la recrutare.

(2)   Contractele de angajare trebuie să respecte legislația națională a țării în care se angajează personalul respectiv.

(3)   DARIAH ERIC nu face nicio diferență între personalul angajat direct și personalul detașat.

(4)   DARIAH ERIC face publice toate posturile vacante și stabilește o perioadă de timp adecvată pentru primirea candidaturilor.

(5)   DARIAH ERIC nu oferă un post unui candidat înainte de terminarea perioadei de timp indicate mai sus.

(6)   DARIAH ERIC nu oferă un post unei persoane care nu poate accepta în mod legal angajarea în Uniunea Europeană și/sau în statul gazdă și/sau locul de angajare, în conformitate cu legislația Uniunii Europene și cu legislația locală.

(7)   Consiliul de administrație este responsabil cu angajarea de personal și este asistat de Biroul de coordonare DARIAH-UE (DCO).

CAPITOLUL 9

DURATĂ, DIZOLVARE, LITIGII, DISPOZIȚII PRIVIND ÎNFIINȚAREA

Articolul 29

Durată

Durata DARIAH ERIC va fi de douăzeci de ani și poate fi reînnoită în conformitate cu regula majorității definite la articolul 10 alineatul (13) litera (d).

Articolul 30

Modificare, dizolvare

(1)   Propunerile de modificări pot fi adresate Adunării generale de către orice membru, de către consiliul de administrație și de către consiliul științific.

(2)   Propunerile de modificări sunt incluse pe ordinea de zi comunicată odată cu invitația de participare la Adunarea generală.

(3)   Anexele pot fi actualizate de către Adunarea generală fără a constitui o modificare a statutului.

(4)   Dizolvarea DARIAH ERIC se produce ca urmare a unei decizii a Adunării generale, în conformitate cu articolul 10 alineatul (16) litera (b).

(5)   Fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de zece zile de la adoptarea deciziei de dizolvare a DARIAH ERIC, DARIAH ERIC informează Comisia Europeană cu privire la decizie.

(6)   Activele rămase după plata datoriilor DARIAH ERIC se distribuie între membri proporțional cu contribuțiile lor anuale cumulate la DARIAH ERIC. Datoriile rămase după includerea activelor DARIAH ERIC se distribuie în mod proporțional între membri, în conformitate cu articolul 24 alineatul (2).

(7)   Fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de zece zile de la data finalizării procedurii de dizolvare, DARIAH ERIC informează Comisia Europeană în această privință.

(8)   DARIAH ERIC își încetează existența la data publicării de către Comisia Europeană a anunțului corespunzător în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 31

Legislația aplicabilă

DARIAH ERIC este reglementat, în următoarea ordine de prioritate:

(a)

de dreptul Uniunii, în special de Regulamentul (CE) nr. 723/2009;

(b)

de dreptul statului gazdă, în cazul chestiunilor care nu sunt reglementate sau care sunt reglementate numai parțial de dreptul Uniunii;

(c)

de prezentul statut și de normele sale de aplicare.

Articolul 32

Litigii

(1)   Curtea de Justiție a Uniunii Europene este competentă să se pronunțe asupra litigiilor dintre membri și observatori cu privire la DARIAH ERIC, asupra litigiilor între membri, observatori și DARIAH ERIC, precum și asupra oricăror alte litigii în care Uniunea Europeană este parte.

(2)   Legislația Uniunii Europene cu privire la jurisdicție se aplică litigiilor între DARIAH ERIC și terți. În cazurile care nu sunt reglementate de legislația Uniunii Europene, legislația statului membru gazdă determină jurisdicția competentă pentru soluționarea unor astfel de litigii.

Articolul 33

Disponibilitatea statutului

Prezentul statut este actualizat și pus la dispoziția publicului pe site-ul de internet al DARIAH ERIC și la sediul său statutar.

Articolul 34

Dispoziții privind înființarea

(1)   Statul gazdă convoacă o ședință constitutivă a Adunării generale cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de patruzeci și cinci de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a deciziei Comisiei de înființare a DARIAH ERIC.

(2)   Statul gazdă informează membrii fondatori cu privire la orice acțiune juridică specifică urgentă care trebuie întreprinsă în numele DARIAH ERIC înainte de desfășurarea ședinței constitutive. Cu excepția cazului în care se primesc obiecții de la un membru fondator în termen de cinci zile de la notificare, acțiunea juridică este întreprinsă de o persoană autorizată în mod corespunzător de către statul gazdă.


(1)  Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 347,11.12.2006, p. 1).

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 77, 23.3.2011, p. 1).

ANEXA I

LISTA MEMBRILOR ȘI A OBSERVATORILOR

Ultima actualizare: 11 iunie 2014

Membri

Țara sau organizația interguvernamentală

Entitatea reprezentantă

Instituție de coordonare națională

Austria

Ministerul Științei și Cercetării din Austria

Academia de Științe din Austria — Institut für Corpuslinguistik und Texttechnologie (ICLTT — Institutul pentru Lingvistică de Corpus și Tehnologia Textului)

Belgia

Oficiul de Politică Științifică din Belgia

Centrul Ghent pentru Științe Umaniste Digitale (Universitatea Ghent)

Croația

Ministerul Științei, Educației și Sporturilor

Institutul de Etnologie și Cercetare Folclorică

Cipru

Digital Champion of Cyprus, Ministerul Energiei, Comerțului, Industriei și Turismului

Universitatea cipriotă de Tehnologie din Limassol

Danemarca

Agenția pentru Știință, Tehnologie și Inovare din Danemarca

Laboratorul de Științe Umaniste Digitale din Danemarca

Franța

Centre National de la Recherche Scientifique

Huma-Num (Centre National de la Recherche Scientifique)

Germania

Ministerul Federal al Educației și Cercetării din Germania

Georg-August-Universität Göttingen

Grecia

Secretariatul General pentru Cercetare și Tehnologie/Ministerul Educației și Cultelor

Academia din Atena

Irlanda

Irish Research Council (Consiliul de Cercetare din Irlanda)

National University of Ireland Maynooth (Universitatea Națională din Irlanda de la Maynooth)

Italia

MIUR — Ministerul Educației, Universităților și Cercetării

Consiliul Național de Cercetare din Italia

Luxemburg

Ministère de l'Enseignement supérieur et de la Recherche

Centre Virtuel de la Connaissance sur l'Europe

Malta

Ministerul Educației și Ocupării Forței de Muncă

Consiliul bibliotecilor din Malta

Țările de Jos

Organizația Neerlandeză pentru Cercetare Științifică

Servicii în rețea și de arhivare de date

Serbia

Ministerul Culturii și Informației

Centrul pentru Științe Umaniste Digitale din Belgrad

Slovenia

Ministerul Educației, Științei și Sporturilor

Inštitut za novejšo zgodovino/Institutul pentru Istorie Contemporană

Observatori

Țara sau organizația interguvernamentală

Entitatea reprezentantă

Instituție de coordonare națională

 

 

 

ANEXA II

PRINCIPII PENTRU CALCULAREA CONTRIBUȚIILOR

1.

Contribuțiile anuale în numerar și în natură ale membrilor și ale observatorilor sunt stabilite folosind următoarele variabile:

(a)

proporția contribuției;

(b)

unitatea de participare financiară la DARIAH, pe scurt: unitatea DARIAH;

(c)

bugetul în numerar;

(d)

bugetul în natură;

(e)

membrii și observatorii selectați de Adunarea generală pentru calcularea unității DARIAH.

2.

Proporția contribuției unei țări este calculată folosind următoarea formulă: se împarte PIB-ul țării la suma PIB-ului statelor membre ale Consiliului Europei, iar apoi se rotunjește proporția contribuției la două cifre după virgula zecimală. Pentru țările care se alătură DARIAH ERIC ca observatori, proporția contribuției va fi redusă la jumătate din suma pe care ar fi trebuit să o plătească ca membri.

3.

Unitatea DARIAH pentru bugetul în numerar (x) este calculată folosind următoarea formulă: se împarte bugetul în numerar la suma proporțiilor contribuțiilor din partea membrilor și observatorilor selectați de Adunarea generală pentru a calcula unitatea DARIAH pentru bugetul în numerar.

4.

Unitatea DARIAH pentru bugetul în natură (y) este calculată folosind următoarea formulă: se împarte bugetul în natură la suma proporțiilor contribuțiilor din partea membrilor și observatorilor selectați de Adunarea generală pentru a calcula unitatea DARIAH pentru bugetul în natură.

5.

Contribuțiile în numerar și în natură sunt calculate în conformitate cu următoarea formulă:

(a)    contribuție în numerar : proporția contribuției pentru o țară este multiplicată cu unitatea DARIAH pentru numerar (x), iar rezultatul este apoi rotunjit la cea mai apropiată sută de EUR;

(b)    contribuție în natură : proporția contribuției pentru o țară este multiplicată cu unitatea DARIAH pentru aport în natură (y), iar rezultatul este apoi rotunjit la cea mai apropiată mie de EUR.

6.

Adunarea generală poate modifica bugetele în numerar și în natură în fiecare an, iar PIB-ul de referință poate fi modificat după trei ani, în conformitate cu sistemul de votare ponderat, astfel cum este definit la articolul 10 alineatele (14) și (16).

7.

Dacă Adunarea generală nu modifică variabilele bugetului (astfel cum este descris la principiul 1 de mai sus), contribuția anuală va fi contribuția din anul anterior cu o creștere anuală de două procente pentru a compensa inflația și creșterea costurilor.

8.

Organizațiile interguvernamentale plătesc contribuția în conformitate cu calitatea de membru sau de observator.

9.

Contribuția entităților care aderă în cursul anului este proporțională cu numărul de luni rămase din anul respectiv, începând cu prima zi a lunii în care are loc aderarea.

10.

Contribuția anuală a membrilor sau a observatorilor care se angajează inițial pentru o perioadă mai mică de cinci ani se majorează cu douăzeci și cinci la sută atât timp cât aceștia nu se angajează pentru perioada rămasă. Dacă se ia un angajament pentru partea rămasă din perioada de cinci ani sau dacă membrul sau observatorul își păstrează această calitate pentru o perioadă de cinci ani, se iau măsuri pentru a se asigura că totalul plătit de membrul sau observatorul în cauză nu depășește contribuția standard pentru cei cinci ani.

ANEXA III

BUGET PROVIZORIU ȘI CONTRIBUȚII

Țări

Durata angajamentului

Estimare contribuții în numerar An 1 (1)

(EUR)

Estimare contribuții în natură An 1 (1)

(EUR)

Estimare Total An 1

(EUR)

Austria (2)

3 ani

28 250,00

231 250,00

259 500,00

Belgia

5 ani

27 700,00

227 000,00

254 700,00

Croația

5 ani

3 400,00

28 000,00

31 400,00

Cipru

5 ani

1 300,00

11 000,00

12 300,00

Danemarca

5 ani

18 000,00

147 000,00

165 000,00

Franța

5 ani

149 200,00

1 221 000,00

1 370 200,00

Germania (2)

până la 26.2.2016

242 125,00

1 981 250,00

2 223 375,00

Grecia

5 ani

15 600,00

128 000,00

143 600,00

Irlanda

5 ani

11 800,00

96 000,00

107 800,00

Italia

5 ani

118 100,00

966 000,00

1 084 100,00

Luxemburg

5 ani

3 200,00

26 000,00

29 200,00

Malta

5 ani

500,00

4 000,00

4 500,00

Țările de Jos

5 ani

45 100,00

369 000,00

414 100,00

Serbia

5 ani

2 500,00

21 000,00

23 500,00

Slovenia

5 ani

2 700,00

23 000,00

25 700,00

 

Total

669 475,00

5 479 500,00

6 148 975,00


(1)  În anii următori, contribuția anuală este contribuția din anul anterior cu o creștere anuală de 2 % pentru a compensa inflația și creșterea costurilor (în conformitate cu principiul 7 din anexa II).

(2)  Deoarece durata angajamentului este de mai puțin de 5 ani, creșterea de 25 % a fost inclusă (în conformitate cu principiul 10 din anexa II).


Top