Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R1277

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1277/2013 al Comisiei din 9 decembrie 2013 de autorizare a creșterii limitelor de îmbogățire a vinului produs din strugurii recoltați în 2013 în anumite regiuni vitivinicole sau într-o parte a acestora

    JO L 329, 10.12.2013, p. 10–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2013/1277/oj

    10.12.2013   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 329/10


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 1277/2013 AL COMISIEI

    din 9 decembrie 2013

    de autorizare a creșterii limitelor de îmbogățire a vinului produs din strugurii recoltați în 2013 în anumite regiuni vitivinicole sau într-o parte a acestora

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul unic OCP) (1), în special articolul 121 al treilea paragraf,

    întrucât:

    (1)

    Partea A punctul 3 din anexa XVa la Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 prevede că statele membre pot solicita majorarea cu până la 0,5 % a limitelor de creștere a tăriei alcoolice în volume (îmbogățire) a vinului în anii în care condițiile climatice au fost deosebit de nefavorabile.

    (2)

    Republica Cehă, Germania, Franța, Croația, Luxemburg, Ungaria, Austria și Slovacia au solicitat astfel de creșteri ale limitelor de îmbogățire a vinului produs din strugurii recoltați în anul 2013, deoarece condițiile climatice din timpul perioadei de vegetație au fost deosebit de nefavorabile. Aceste cereri au fost formulate de Republica Cehă, Germania, Croația, Luxemburg, Ungaria, Austria și Slovacia pentru toate regiunile lor viticole și de Franța pentru unele comune aflate pe teritoriul departamentului Gironde.

    (3)

    Ca urmare a condițiilor climatice deosebit de nefavorabile din cursul anului 2013, limitele de creștere a tăriei alcoolice naturale prevăzute în partea A punctul 2 din anexa XVa la Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 nu permit producerea unui vin cu tărie alcoolică totală adecvată în anumite regiuni vitivinicole sau în părți ale acestora pentru care există, în mod normal, o cerere pe piață.

    (4)

    Având în vedere scopul anexei XVa la Regulamentul (CE) nr. 1234/2007, și anume să descurajeze și să limiteze îmbogățirea vinului, și dată fiind natura excepțională a derogării din partea A punctul 3 din anexa respectivă, autorizațiile de majorare a limitelor de îmbogățire a vinului ar trebui acordate numai pentru regiuni viticole sau părți ale acestora afectate de condiții climatice deosebit de nefavorabile. Prin urmare, în Franța, autorizația ar trebui acordată numai pentru un număr limitat de comune din departamentul Gironde care au fost afectate de astfel de condiții climatice.

    (5)

    Prin urmare, este oportun să se autorizeze creșterea limitelor de îmbogățire a vinului produs din strugurii recoltați în 2013 în regiunile vitivinicole în Republica Cehă, Germania, Franța, Croația, Luxemburg, Ungaria, Austria și Slovacia sau în părți ale acestora.

    (6)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de gestionare a organizării comune a piețelor agricole,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Prin derogare de la partea A punctul 2 din anexa XVa la Regulamentul (CE) nr. 1234/2007, în regiunile vitivinicole sau în părți ale acestora enumerate în anexa la prezentul regulament, creșterea tăriei alcoolice naturale în volume a strugurilor proaspeți recoltați în anul 2013, a mustului de struguri, a mustului de struguri parțial fermentat, a vinului nou aflat încă în fermentație și a vinului produs din strugurii recoltați în anul 2013 nu poate depăși următoarele limite:

    (a)

    3,5 % vol. în zona vitivinicolă A menționată în apendicele la anexa XIb la Regulamentul (CE) nr. 1234/2007;

    (b)

    2,5 % vol. în zona vitivinicolă B menționată în apendicele la anexa XIb la Regulamentul (CE) nr. 1234/2007;

    (c)

    2,0 % vol. în zonele vitivinicole C I și C II menționate în apendicele la anexa XIb la Regulamentul (CE) nr. 1234/2007.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 9 decembrie 2013.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 299, 16.11.2007, p. 1.


    ANEXĂ

    Regiunile vitivinicole sau părți ale acestora în care este autorizată creșterea limitei de îmbogățire în conformitate cu articolul 1

    Statul membru

    Regiuni vitivinicole sau părți ale acestora (zonă vitivinicolă)

    Republica Cehă

    Toate regiunile vitivinicole (zonele A și B)

    Germania

    Toate regiunile vitivinicole (zonele A și B)

    Franța

    Următoarele comune aflate pe teritoriul departamentului Gironde: Arbanats, Ayguemorte-Les-Graves, Baurech, Beautiran, Belvès-de-Castillon, Blésignac, Branne, Cabara, Camiac-et-Saint-Denis, Capian, Cardan, Castillon-la-Bataille, Castres-Gironde, Civrac-sur-Dordogne, Daignac, Dardenac, Espiet, Faleyras, Francs, Gardegan-et-Tourtirac, Grézillac, Guillac, Haux, La Brède, Langoiran, Lestiac-sur-Garonne, Lugaignac, Mouillac, Mouliets-et-Villemartin, Naujan-et-Postiac, Paillet, Podensac, Portets, Pujols, Rions, Saint-Aubin-de-Branne, Sainte-Colombe, Saint-Étienne-de-Lisse, Sainte-Florence, Saint-Genès-de-Castillon, Saint-Genès-de-Lombaud, Saint-Jean-de-Blaignac, Saint-Léon, Saint-Magne-de-Castillon, Saint-Michel-de-Rieufret, Saint-Morillon, Saint-Pey-d’Armens, Saint-Philippe-d’Aiguille, Saint-Selve, Sainte-Terre, Les Salles-de-Castillon, La Sauve, Tabanac, Tizac-de-Curton, Le Tourne, Vignonet, Villenave-de-Rions și Virelade (zona C I)

    Croația

    Toate regiunile vitivinicole (zonele B, C I și C II)

    Luxemburg

    Toate regiunile vitivinicole (zona A)

    Ungaria

    Toate regiunile vitivinicole (zona C I)

    Austria

    Toate regiunile vitivinicole (zona B)

    Slovacia

    Toate regiunile vitivinicole (zonele B și C I)


    Top