Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012D0705(01)

    Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 4 iulie 2012 privind finanțarea pentru anul 2012 a activităților în domeniul veterinar legate de politica de informare a Uniunii Europene și sprijinirea organizațiilor internaționale, de diverse măsuri necesare pentru a asigura aplicarea Regulamentului (CE) nr. 882/2004 și de proiectul-pilot privind Rețeaua europeană coordonată pentru bunăstarea animalelor

    JO C 197, 5.7.2012, p. 8–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    5.7.2012   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 197/8


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

    din 4 iulie 2012

    privind finanțarea pentru anul 2012 a activităților în domeniul veterinar legate de politica de informare a Uniunii Europene și sprijinirea organizațiilor internaționale, de diverse măsuri necesare pentru a asigura aplicarea Regulamentului (CE) nr. 882/2004 și de proiectul-pilot privind Rețeaua europeană coordonată pentru bunăstarea animalelor

    2012/C 197/04

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (1) (denumit în continuare „Regulament financiar”), în special articolul 49 alineatul (6) litera (a) și articolul 75,

    având în vedere Decizia 2009/470/CE a Consiliului din 25 mai 2009 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar (2), în special articolele 20, 23 și 27,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor (3), în special articolul 66 alineatul (1) litera (c),

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu articolul 75 din Regulamentul financiar și cu articolul 90 alineatul (1) din normele de aplicare, angajamentul cheltuielilor din bugetul Uniunii Europene este precedat de o decizie de finanțare care stabilește elementele esențiale ale acțiunii care implică cheltuielile și care este adoptată de către instituția competentă sau de către autoritățile împuternicite de aceasta.

    (2)

    Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002 al Comisiei din 23 decembrie 2002 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (4) (denumit în continuare „normele de aplicare”) identifică nivelul de precizie considerat suficient pentru a descrie cadrul stabilit printr-o decizie de finanțare.

    (3)

    În conformitate cu articolul 110 din Regulamentul financiar, trebuie adoptat un program de lucru anual pentru granturi.

    (4)

    Este necesar să se stabilească un program de lucru pentru activitățile Uniunii Europene în domeniul veterinar legate de politica de informare, sprijinirea organizațiilor internaționale și informatizarea procedurilor în domeniul veterinar.

    (5)

    Întrucât programul de lucru din anexe este un cadru suficient de detaliat în sensul articolului 90 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002, prezenta decizie constituie decizia de finanțare pentru cheltuielile prevăzute în programul de lucru pentru granturi și achiziții publice.

    (6)

    În conformitate cu articolul 22 din Decizia 2009/470/CE, Uniunea poate să întreprindă sau să sprijine statele membre sau organizațiile internaționale să întreprindă acțiuni tehnice și științifice necesare pentru dezvoltarea legislației veterinare a Uniunii, precum și pentru dezvoltarea învățământului sau a formării profesionale în domeniul veterinar.

    (7)

    În temeiul articolului 19 din Decizia 2009/470/CE, Uniunea contribuie financiar la instituirea unei politici de informare în domeniul sănătății animale, al bunăstării animalelor și al siguranței alimentelor de origine animală, care să includă realizarea unor studii necesare pentru pregătirea și elaborarea legislației în domeniul bunăstării animalelor.

    (8)

    Articolul 19 litera (a) punctul (i) din Decizia 2009/470/CE prevede că Uniunea furnizează o contribuție financiară pentru colectarea și păstrarea tuturor informațiilor cu privire la legislația Uniunii privind sănătatea și bunăstarea animalelor și siguranța alimentară a produselor de origine animală.

    (9)

    Este necesară o contribuție financiară pentru a pune la dispoziția tuturor statelor membre baza de date interactivă a legislației veterinare (Vetlex) instituită inițial pentru țările candidate, țările candidate potențiale și țările vizate de inițiativa privind politica europeană de vecinătate.

    (10)

    În ultimii ani au fost desfășurate activități de comunicare pentru a promova aspectele legate de sănătatea animalelor și principiile strategiei în materie de sănătate animală în rândul părților interesate, al organizațiilor și al societății în ansamblul ei. Este adecvată continuarea acestor activități de comunicare, inclusiv a celor orizontale, în 2012.

    (11)

    Articolul 27 din Decizia 2009/470/CE a Consiliului prevede contribuția financiară a Uniunii pentru implementarea programelor naționale de eradicare/supraveghere. În conformitate cu același articol, Comisia evaluează aceste programe. Pentru a furniza un instrument suplimentar, un serviciu extern de asistență tehnică va realiza o evaluare prealabilă a acestor programe depuse pentru 2013.

    (12)

    Regulamentul (CE) nr. 882/2004 stabilește reguli aplicabile realizării controalelor oficiale menite să verifice respectarea regulilor destinate în special să prevină, să elimine sau să reducă la un nivel acceptabil riscurile pentru om și pentru animale, fie în mod direct, fie prin intermediul mediului și să garanteze practici corecte în domeniul comerțului cu alimente și hrană pentru animale și protejarea intereselor consumatorilor, inclusiv etichetarea acestor alimente și a hranei pentru animale precum și orice altă formă de informare a consumatorilor.

    (13)

    În conformitate cu articolul 66 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 882/2004, creditele necesare pentru finanțarea altor măsuri necesare pentru a asigura aplicarea prezentului regulament se autorizează în fiecare an în cadrul procedurilor bugetare. Măsurile menționate la articolul 66 includ în special organizarea de studii, publicarea de informații și organizarea de reuniuni și conferințe.

    (14)

    Rapoartele Oficiului Alimentar și Veterinar elaborate în urma inspecțiilor realizate în anii 2007-2011 asupra controalelor oficiale desfășurate de statele membre cu privire la materialele care intră în contact cu alimentele au relevat unele disfuncții. Au fost detectate deficiențe, în special, în ceea ce privește asigurarea respectării cerințelor generale de siguranță și a bunelor practici de producție în domeniile în care nu au fost adoptate măsuri specifice la nivelul UE („domenii nearmonizate”). Prin urmare, se prevede realizarea unui studiu în 2012 pentru a examina în ce măsură și ce fel de dispoziții specifice ar fi necesare la nivelul UE pentru a îmbunătăți respectarea cerințelor generale de siguranță și a furniza date despre impactul economic, social și de mediu al acestora (inclusiv sarcina administrativă).

    (15)

    Comunicarea cu privire la controlul alimentelor și al hranei pentru animale nu poate fi legată întotdeauna de un anumit subiect. Prin urmare, este oportun să se aloce resurse activităților orizontale de comunicare în acest domeniu.

    (16)

    De-a lungul lanțului alimentar, furnizarea de alimente sigure și sănătoase consumatorilor europeni este pusă în pericol de o serie de riscuri. Se preconizează realizarea unui studiu în 2012 pentru a le identifica în cadrul lanțului alimentar, a elabora și a evalua scenarii viitoare și a formula propuneri la nivelul politicilor.

    (17)

    Articolul 13 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (5) impune Uniunii și statelor membre să țină seama de toate cerințele bunăstării animalelor, ca ființe sensibile, atunci când elaborează și pun în aplicare anumite politici ale Uniunii. Prin urmare, este oportun să fie finanțat un proiect-pilot care va contribui la sprijinirea statelor membre și a părților interesate în punerea în aplicare a normelor Uniunii în domeniul bunăstării animalelor.

    (18)

    Regulamentul (CE) nr. 1099/2009 al Consiliului din 24 septembrie 2009 privind protecția animalelor în momentul uciderii (6) solicită statelor membre, la articolul 20, să ofere autorităților competente sprijin științific, prin furnizarea de expertize științifice, tehnice și educaționale, cu scopul de a facilita punerea în aplicare a legislației în domeniul bunăstării animalelor. Este oportună realizarea unui proiect-pilot pentru a asigura o mai bună coordonare între serviciile naționale de asistență tehnică necesare pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1099/2009 înainte de 2013.

    (19)

    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European privind strategia Uniunii Europene pentru protecția și bunăstarea animalelor 2012-2015 (7) prevede, de asemenea, posibilitatea înființării unei rețele europene de centre de referință care ar putea avea drept scop să garanteze faptul că autoritățile competente primesc informații tehnice coerente și uniforme cu privire la modul în care ar trebui să fie pusă în aplicare legislația UE, în special în contextul indicatorilor de bunăstare a animalelor bazați pe rezultate. Prin urmare, Uniunea ar trebui să susțină realizarea unui proiect-pilot pentru a evalua fezabilitatea și eficiența unei astfel de rețele înainte de a propune un act legislativ.

    (20)

    Este oportun să se mențină o finanțare din partea Uniunii pentru un astfel de proiect-pilot. În bugetul general al Uniunii Europene pe 2012, autoritatea bugetară a alocat 1 000 000 EUR unui proiect-pilot privind Rețeaua europeană coordonată pentru bunăstarea animalelor.

    (21)

    Prezenta decizie de finanțare poate acoperi, de asemenea, plata dobânzilor de întârziere, în temeiul articolului 83 din Regulamentul financiar și al articolului 106 alineatul (5) din normele de aplicare.

    (22)

    În scopul aplicării prezentei decizii, este necesar să se definească termenul „modificare semnificativă” în sensul articolului 90 alineatul (4) din normele de aplicare.

    (23)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    DECIDE:

    TITLUL I

    Programul de lucru de punere în aplicare a Deciziei 2009/470/CE a Consiliului

    Articolul 1

    Se adoptă programul de lucru anual pentru punerea în aplicare a articolelor 20, 23 și 27 din Decizia 2009/470/CE a Consiliului, astfel cum se prevede în anexa I.

    Articolul 2

    Contribuția maximă autorizată prin prezentul titlu pentru implementarea prezentului program este fixată la 3 254 600 EUR și urmează a fi finanțată prin linia bugetară 17 04 02 01 din bugetul general al Uniunii Europene pentru 2012.

    Articolul 3

    Execuția bugetară a sarcinilor legate de punctul 2 din anexa I poate fi încredințată următoarei organizații internaționale, care aplică standarde care oferă garanții echivalente standardelor recunoscute la nivel internațional în contabilitate, audit, control intern și în procedurile de achiziții: Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

    TITLUL II

    Programul de lucru de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 882/2004 al Consiliului

    Articolul 4

    Se adoptă programul de lucru anual pentru punerea în aplicare a articolului 66 alineatul (1) litera (c), astfel cum se prevede în anexa II.

    Articolul 5

    Contribuția maximă autorizată prin prezentul titlu pentru implementarea prezentului program este fixată la 277 650 EUR și urmează a fi finanțată prin linia bugetară 17 04 07 01 din bugetul general al Uniunii Europene pentru 2012.

    TITLUL III

    Proiectul-pilot privind Rețeaua europeană coordonată pentru bunăstarea animalelor

    Articolul 6

    Se adoptă proiectul-pilot, astfel cum se prevede în anexa III.

    Articolul 7

    Contribuția maximă autorizată prin prezentul titlu pentru implementarea prezentului proiect-pilot este fixată la 1 000 000 EUR și urmează a fi finanțată prin linia bugetară 17 04 01 02 din bugetul general al Uniunii Europene pentru 2012.

    TITLUL IV

    Dispoziții generale

    Articolul 8

    Programele de lucru menționate la titlurile I, II și III constituie decizii de finanțare în sensul articolului 75 din Regulamentul financiar.

    Articolul 9

    (1)   Ordonatorul de credite poate adopta modificări la fiecare titlu, care nu se consideră semnificative în sensul articolului 90 alineatul (4) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002, în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare și al proporționalității.

    (2)   Modificările cumulate ale creditelor alocate acțiunilor din cadrul fiecărui program de lucru care nu depășesc 10 % din contribuția maximă prevăzută la articolele 2, 5 și 7 din prezenta decizie nu sunt considerate semnificative în sensul articolului 90 alineatul (4) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002, cu condiția ca acestea să nu afecteze semnificativ natura și obiectivul programelor de lucru.

    Articolul 10

    Creditele menționate la articolele 2, 5 și 7 pot acoperi, de asemenea, dobânzile de întârziere.

    Articolul 11

    Prezenta decizie se adresează ordonatorilor de credite delegați.

    Adoptată la Bruxelles, 4 iulie 2012.

    Pentru Comisie

    John DALLI

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

    (2)  JO L 155, 18.6.2009, p. 30.

    (3)  JO L 165, 30.4.2004, p. 1, astfel cum a fost rectificat prin JO L 191, 28.5.2004, p. 1.

    (4)  JO L 357, 31.12.2002, p. 1.

    (5)  JO C 83, 30.3.2010, p. 47.

    (6)  JO L 303, 18.11.2009, p. 1.

    (7)  COM(2012) 6 final.


    ANEXA I

    Decizia 2009/470/CE a Consiliului privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar, în special articolele 20, 23 și 27 – Programul de lucru pentru 2012

    1.   Introducere

    Prezentul program conține 6 subiecte principale pentru anul 2012. Pe baza obiectivelor stabilite în Decizia 2009/470/CE a Consiliului din 25 mai 2009 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar, repartiția bugetului și principalele acțiuni sunt următoarele:

    pentru granturi executate în cadrul unei gestiuni comune (punctul 2):

    o contribuție financiară din partea Uniunii, de maximum 660 000 EUR, pentru organizarea unor conferințe mondiale privind bunăstarea animalelor, rezistența la antimicrobiene și organismele statutare veterinare, a unei conferințe regionale pe tema bunăstării animalelor și a unor seminarii regionale destinate noilor delegați ai OIE și punctelor focale pentru produsele veterinare, bunăstarea animalelor și sănătatea animalelor acvatice;

    pentru achiziții publice (executate în cadrul unei gestiuni centralizate directe) (punctul 3):

    o procedură de ofertare care să permită administratorilor din statele membre să aibă acces la baza de date Vetlex, în valoare de 150 000 EUR (punctul 3.1);

    o contribuție pentru comunicarea orizontală referitoare la activitățile în domeniul sănătății animale, în valoare de 49 600 EUR (punctul 3.2);

    evenimente destinate să sprijine politica actuală în domeniul bunăstării animalelor și întreținerea instrumentelor de comunicare existente: 700 000 EUR (punctul 3.3);

    publicații și difuzare de informații pentru promovarea aspectelor legate de bunăstarea animală și a principiilor strategiei în materie de sănătate animală: 1 595 000 EUR (punctul 3.4);

    o evaluare prealabilă externă a programelor de eradicare/supraveghere pentru 2013: 100 000 EUR (punctul 3.5).

    2.   Acțiuni în cadrul unei gestiuni comune

    Conferințe mondiale privind bunăstarea animalelor, rezistența la antimicrobiene, organismele veterinare statutare și bolile animalelor sălbatice; conferința regională privind bunăstarea animalelor în America de Sud și seminarii regionale destinate noilor delegați ai OIE și punctelor focale pentru produsele veterinare, bunăstarea animalelor și sănătatea animalelor acvatice în Europa.

    TEMEIUL JURIDIC

    Articolul 23 din Decizia 2009/470/CE a Consiliului

    LINIA BUGETARĂ

    17 04 02 01

    Contribuțiile fac obiectul unui acord scris pentru 2012-2013.

    ENTITATEA RESPONSABILĂ CU PUNEREA ÎN APLICARE

    Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) este o organizație interguvernamentală responsabilă cu îmbunătățirea sănătății animalelor la nivel mondial. În vederea îmbunătățirii stării de sănătate a animalelor la nivel mondial și, prin urmare, în vederea reducerii riscului de boli ale animalelor în UE, este important ca abordarea UE privind sănătatea și bunăstarea animalelor să fie comunicată tuturor țărilor membre ale OIE și ca UE, cu această ocazie, să sprijine în mod activ conferințele și seminariile de formare profesională organizate de OIE pentru promovarea politicii UE privind sănătatea și bunăstarea animalelor.

    Comisia și OIE au semnat la 7 iunie 2010 un acord-cadru pe termen lung care stabilește dispozițiile administrative și financiare pentru cooperarea lor (anexate la prezenta decizie) în virtutea cărora „Acordul privind contribuția Uniunii Europene la o organizație internațională” (denumit în continuare „Acordul standard privind contribuția” sau „ASC”) se aplică programelor și acțiunilor la nivel mondial, regional și național administrate de OIE și finanțate sau cofinanțate de Uniunea Europeană.

    O evaluare aprofundată și completă a fost efectuată anterior de către OIE pe baza unei „evaluări bazate pe patru piloni” care a stabilit că OIE a aplicat, în materie de contabilitate, audit, control și proceduri de achiziție, standarde care oferă garanții echivalente standardelor recunoscute la nivel internațional.

    OBIECTIVE DE REALIZAT ȘI REZULTATE PREVĂZUTE

    Comunicarea strategiei UE privind sănătatea și bunăstarea animalelor și sănătatea publică veterinară către toate țările membre ale OIE prin promovarea politicii Uniunii, cu ocazia conferințelor și seminariilor de formare profesională organizate de OIE. Îmbunătățirea sănătății și bunăstării animalelor, precum și a sănătății publice veterinare la nivel mondial și reducerea riscurilor în UE.

    DESCRIEREA ȘI OBIECTIVELE MĂSURII DE PUNERE ÎN APLICARE

    Tabelul de mai jos oferă o prezentare generală a diferitelor acțiuni care urmează a fi finanțate în temeiul acestui punct.

    EXECUȚIE

    Gestiune comună

    VALOAREA MAXIMĂ A CONTRIBUȚIEI

    660 000 EUR

    Rezumat al activităților care urmează a fi organizate de OIE în 2012-2013, astfel cum se menționează la punctul 2

    Activitate

    Loc

    Suma maximă în EUR

    Date indicative

    (2012-2013)

    1.   

    Conferințe mondiale

    1.1.

    A treia conferință mondiale a OIE privind bunăstarea animalelor: „Implementarea standardelor OIE ținând seama de așteptările la nivel regional”

    Kuala Lumpur (Malaysia)

    100 000

    6-8 noiembrie 2012

    1.2.

    Conferința mondială a OIE privind utilizarea prudentă a agenților antimicrobieni la animale – Solidaritate internațională în lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene

    Paris (Franța)

    100 000

    13-15 martie 2013

    1.3.

    Pregătirea unui program de înfrățire a organismelor statutare veterinare

    De confirmat

    80 000

    Al doilea semestru al anului 2013

    2.   

    Conferințe și seminarii regionale

    2.1.

    Conferința regională destinată țărilor de pe continentul american privind „Comerțul mondial și standardele referitoare la bunăstarea animalelor” (ca urmare a conferinței de la Bruxelles din 2009)

    Țară din America de Sud

    80 000

    14-16 octombrie 2013

    2.2.

    Seminar regional destinat noilor delegați ai OIE pentru Europa

    Țară europeană

    60 000

    19 mai 2012

    2.3.

    Seminar regional destinat punctelor focale ale OIE în Europa pentru produsele veterinare

    Țară europeană

    80 000

    Al doilea semestru al anului 2012

    2.4.

    Seminar regional destinat punctelor focale ale OIE în Europa pentru bunăstarea animalelor

    Țară europeană

    80 000

    Primul semestru al anului 2013

    2.5.

    Seminar regional destinat punctelor focale ale OIE în Europa pentru sănătatea animalelor acvatice

    Țară europeană

    80 000

    Primul semestru al anului 2013

    3.   Achiziții publice

    Pachetul bugetar global rezervat pentru contractele de achiziții publice în anul 2012 se ridică la 2 594 600 EUR.

    3.1.   Punerea Vetlex la dispoziția administrațiilor din statele membre

    TEMEIUL JURIDIC

    Articolul 20 din Decizia 2009/470/CE a Consiliului

    LINIA BUGETARĂ

    17 04 02 01

    NUMĂRUL ORIENTATIV ȘI TIPUL CONTRACTELOR PREVĂZUTE

    Un contract de servicii

    OBIECTUL CONTRACTELOR PREVĂZUTE (DACĂ ESTE POSIBIL)

    Baza de date Vetlex este o bază de date interactivă existentă care include toate actele legislative în domeniul veterinar și este administrată de o societate externă. Ea este actualizată în termen de 24 de ore de la publicarea unui nou act legislativ și conține versiunile consolidate ale legislației în cauză.

    Baza de date era accesibilă țărilor candidate, țărilor candidate potențiale și țărilor vizate de inițiativa privind politica europeană de vecinătate datorită unui contract între societate și DG Extindere a Comisiei Europene. Statele membre nu au acces.

    Contribuția prevăzută va permite acordarea accesului la Vetlex administratorilor din statele membre.

    EXECUȚIE

    Centralizată directă

    CALENDAR ORIENTATIV PENTRU LANSAREA PROCEDURII DE ACHIZIȚII PUBLICE

    Al treilea trimestru al anului 2012

    SUMĂ ORIENTATIVĂ PENTRU PROCEDURA DE OFERTARE

    150 000 EUR

    CONTRACT SPECIFIC (DUPĂ CAZ)

    NA

    3.2.   O contribuție orizontală pentru activitățile de comunicarea referitoare la sănătatea animală

    TEMEIUL JURIDIC

    Articolul 20 din Decizia 2009/470/CE a Consiliului

    LINIA BUGETARĂ

    17 04 02 01

    NUMĂRUL ORIENTATIV ȘI TIPUL CONTRACTELOR PREVĂZUTE

    Contracte specifice care se bazează pe mai multe contracte-cadru.

    OBIECTUL CONTRACTELOR PREVĂZUTE (DACĂ ESTE POSIBIL)

    O contribuție orizontală pentru activitățile de comunicare referitoare la sănătatea animală

    EXECUȚIE

    Centralizată directă

    CALENDAR ORIENTATIV PENTRU LANSAREA PROCEDURII DE ACHIZIȚII PUBLICE

    În cursul anului 2012

    SUMĂ INDICATIVĂ PENTRU PROCEDURA DE OFERTARE

    49 600 EUR

    CONTRACT SPECIFIC (DUPĂ CAZ)

    Mai multe contracte-cadru ale DG SANCO

    3.3.   Evenimente în sprijinul politicii actuale pentru bunăstarea animalelor și întreținerea instrumentelor de comunicare existente

    TEMEIUL JURIDIC

    Articolele 20 și 23 din Decizia 2009/470/CE a Consiliului

    LINIA BUGETARĂ

    17 04 02 01

    NUMĂRUL ORIENTATIV ȘI TIPUL CONTRACTELOR PREVĂZUTE

    Șase contracte de servicii pe baza unui contract-cadru și o procedură publică de ofertare

    OBIECTUL CONTRACTELOR PREVĂZUTE (DACĂ ESTE POSIBIL)

    (a)

    Organizarea sau organizarea în comun a maximum trei ateliere destinate medicilor veterinari pentru promovarea standardelor UE în domeniul bunăstării animalelor în vederea unei mai bune puneri în aplicare în UE și a unei înțelegeri reciproce în afara UE; 150 000 EUR.

    (b)

    Evenimente menite să difuzeze la nivel local/regional site-ul internet Farmland dedicat bunăstării animale și instrumentarul pedagogic; 100 000 EUR.

    (c)

    Editarea de publicații pe tema bunăstării animalelor (un buletin informativ, broșuri pe tema bunăstării animalelor, publicații/materiale privind evenimente etc.); 50 000 EUR.

    (d)

    Studiu privind posibilitatea de a oferi consumatorilor din UE informații relevante privind asomarea animalelor; 200 000 EUR.

    (e)

    Acțiuni de comunicare privind animalele de rentă; 50 000 EUR.

    (f)

    Studiu privind activități educative și informative referitoare la bunăstarea animalelor – este vorba de o acțiune desfășurată ca urmare a Comunicării privind strategia Uniunii Europene pentru protecția și bunăstarea animalelor 2012-2015 [COM(2012) 6 final] care va avea drept scop să confirme necesitatea unor activități educative și informaționale destinate publicului larg și consumatorilor și posibilele acțiuni care ar putea decurge din acestea: 150 000 EUR.

    EXECUȚIE

    Centralizată directă

    CALENDAR ORIENTATIV PENTRU LANSAREA PROCEDURII DE ACHIZIȚII PUBLICE

    Între al doilea și al treilea trimestru al anului 2012

    SUMĂ INDICATIVĂ PENTRU PROCEDURA DE OFERTARE

    700 000 EUR

    CONTRACT SPECIFIC (DUPĂ CAZ)

    Încheierea a cel mult cinci contracte de servicii specifice în temeiul contractului-cadru SANCO/2009/A1/005 lotul 1 și lotul 2

    Încheierea unui contract de servicii specific în temeiul contractului-cadru SANCO/2009/B1/010

    Studiul menționat la litera (f) va fi lansat după o procedură publică de ofertare.

    3.4.   Publicații și difuzare de informații pentru promovarea aspectelor legate de bunăstarea animală și a principiilor strategiei în materie de sănătate animală

    TEMEIUL JURIDIC

    Articolul 20 din Decizia 2009/470/CE a Consiliului

    LINIA BUGETARĂ

    17 04 02 01

    NUMĂRUL ORIENTATIV ȘI TIPUL CONTRACTELOR PREVĂZUTE

    Încheierea a cel puțin 10 contracte de servicii specifice în temeiul unui contract-cadru

    OBIECTUL CONTRACTELOR PREVĂZUTE (DACĂ ESTE POSIBIL)

    (a)

    Pentru a sensibiliza publicul cu privire la activitatea Comisiei Europene și profesia de veterinar, va fi organizată o mare conferință la Bruxelles pe tema economiei sănătății animalelor (100 000 EUR) și un seminar destinat studenților (75 000 EUR).

    (b)

    A crește vizibilitatea rolului Comisiei Europene în sănătatea animalelor, bunăstarea animalelor și siguranța alimentelor prin intermediul a trei evenimente majore (525 000 EUR) și două evenimente de amploare mai mică (250 000 EUR), cu sprijinul tehnic necesar (200 000 EUR): Roskilde Dyrskue, 8-10 iunie 2012; Salone del Gusto, 25-29 octombrie 2012; Good Food Show, 28 noiembrie-2 decembrie 2012; International Green Week, 18-27 ianuarie 2013; Salon International de l'Agriculture, 23 februarie-3 martie 2013. Participarea la aceste evenimente va permite unui număr de circa 2 milioane de cetățeni să se convingă de valoarea adăugată și de avantajele politicii noastre pentru viața lor de zi cu zi.

    (c)

    A sublinia avantajele cadrului de reglementare modern pentru sănătatea animalelor în UE prin intermediul unui parteneriat cu Euronews (270 000 EUR). Suma prevăzută acoperă producerea unui clip informativ de 90 de secunde și difuzarea lui ulterioară pe Euronews privind importanța acestei legislații pentru siguranța de-a lungul lanțului alimentar, durabilitatea resurselor noastre, precum și creșterea celui mai important sector economic european: agricultura.

    (d)

    Editarea de publicații și materiale promoționale privind sănătatea animalelor, precum și actualizarea site-ului internet (175 000 EUR). Aceste publicații și materiale promoționale vor servi la întărirea mesajului nostru privind avantajele sănătății animalelor pentru cetățeni (fiind legate de siguranța alimentelor, sănătatea oamenilor și economie) și la susținerea activităților de promovare a acestor mesaje la nivel local.

    EXECUȚIE

    Centralizată directă

    CALENDAR ORIENTATIV PENTRU LANSAREA PROCEDURII DE ACHIZIȚII PUBLICE

    În cursul anului 2012

    SUMĂ INDICATIVĂ PENTRU PROCEDURA DE OFERTARE

    1 595 000 EUR

    CONTRACT SPECIFIC (DUPĂ CAZ)

    Încheierea a +/– 10 contracte de servicii specifice în temeiul contractului-cadru SANCO/2009/A1/005

    3.5.   O evaluare prealabilă externă a programelor de eradicare/supraveghere pentru 2013

    TEMEIUL JURIDIC

    Articolul 27 din Decizia 2009/470/CE a Consiliului

    LINIA BUGETARĂ

    17 04 02 01

    NUMĂRUL ORIENTATIV ȘI TIPUL CONTRACTELOR PREVĂZUTE

    Încheierea a cel puțin 20 contracte de servicii specifice

    OBIECTUL CONTRACTELOR PREVĂZUTE (DACĂ ESTE POSIBIL)

    În conformitate cu articolul 27 din Decizia 2009/470/CE a Consiliului, Comisia evaluează programele depuse pentru 2013. Pot fi depuse programe pentru unsprezece boli. Scopul este realizarea unei evaluări prealabile a acestor programe de către doi asistenți tehnici externi pentru fiecare boală.

    EXECUȚIE

    Centralizată directă

    CALENDAR ORIENTATIV PENTRU LANSAREA PROCEDURII DE ACHIZIȚII PUBLICE

    Mai-iulie 2012

    SUMĂ INDICATIVĂ PENTRU PROCEDURA DE OFERTARE

    100 000 EUR

    CONTRACT SPECIFIC (DUPĂ CAZ)

    Încheierea a 20 contracte de servicii specifice


    ANEXA II

    Programul de lucru pe anul 2012 – Regulamentul (CE) nr. 882/2004

    1.   Introducere

    Prezentul program conține trei măsuri de punere în aplicare pentru anul 2012. Pe baza articolului 66 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 882/2004 referitor la sprijinul financiar al Uniunii pentru măsurile necesare pentru a asigura aplicarea regulamentului, alocarea bugetului și principalele acțiuni sunt următoarele:

    Pentru achiziții publice:

    studiu privind impactul dispozițiilor preconizate asupra materialelor care intră în contact cu alimentele, cu scopul de a îmbunătăți forța executorie a reglementărilor: 125 000 EUR (punctul 2.1);

    o contribuție pentru activitățile orizontale de comunicare referitoare la controlul alimentelor și al hranei pentru animale: 52 650 EUR (punctul 2.2);

    studiu de fezabilitate privind identificarea, cuantificarea și evaluarea riscurilor de la producție până la consum: 100 000 EUR (punctul 2.3).

    2.   Achiziții publice

    Pachetul bugetar global rezervat pentru contractele de achiziții publice în anul 2012 se ridică la 277 650 EUR.

    2.1.   Studiu privind impactul dispozițiilor preconizate asupra materialelor care intră în contact cu alimentele, cu scopul de a îmbunătăți forța executorie a reglementărilor

    TEMEIUL JURIDIC

    Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Consiliului, articolul 66 alineatul (1) litera (c)

    LINIA BUGETARĂ

    17 04 07 01

    NUMĂRUL ORIENTATIV ȘI TIPUL CONTRACTELOR PREVĂZUTE

    Un contract

    OBIECTUL CONTRACTELOR PREVĂZUTE (DACĂ ESTE POSIBIL)

    Studiu privind impactul dispozițiilor preconizate asupra materialelor care intră în contact cu alimentele, cu scopul de a îmbunătăți forța executorie a cerințelor generale de siguranță existente

    EXECUȚIE

    Centralizată directă

    CALENDAR ORIENTATIV PENTRU LANSAREA PROCEDURII DE ACHIZIȚII PUBLICE

    Invitație de participare la procedura de ofertare însoțită de caietul de sarcini de trimis până în septembrie 2012; semnarea contractului în noiembrie 2012

    SUMĂ INDICATIVĂ PENTRU PROCEDURA DE OFERTARE

    125 000 EUR

    CONTRACT SPECIFIC

    Contract-cadru de servicii: evaluare, evaluarea impactului și servicii conexe SANCO/2008/01/055

    2.2.   O contribuție orizontală la comunicarea legată de controlul alimentelor și al hranei pentru animale, în special pentru actualizarea părților pertinente ale site-ului internet, precum și pentru conceperea și crearea materialelor audiovizuale și imprimate

    TEMEIUL JURIDIC

    Articolul 66 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 882/2004

    LINIA BUGETARĂ

    17 04 07 01

    NUMĂRUL ORIENTATIV ȘI TIPUL CONTRACTELOR PREVĂZUTE

    Contracte de servicii care se bazează pe mai multe contracte-cadru

    OBIECTUL CONTRACTELOR PREVĂZUTE (DACĂ ESTE POSIBIL)

    O contribuție orizontală la comunicarea legată de controlul alimentelor și al hranei pentru animale, în special pentru actualizarea părților pertinente ale site-ului internet, precum și pentru conceperea și crearea materialelor audiovizuale și imprimate

    EXECUȚIE

    Centralizată directă

    CALENDAR ORIENTATIV PENTRU LANSAREA PROCEDURII DE ACHIZIȚII PUBLICE

    În cursul anului 2012

    SUMĂ INDICATIVĂ PENTRU PROCEDURA DE OFERTARE

    52 650 EUR

    CONTRACT SPECIFIC

    Mai multe contracte-cadru

    2.3.   Studiu de fezabilitate privind identificarea, cuantificarea și evaluarea riscurilor de la producție până la consum

    TEMEIUL JURIDIC

    Articolul 66 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 882/2004

    LINIA BUGETARĂ

    17 04 07 01

    NUMĂRUL ORIENTATIV ȘI TIPUL CONTRACTELOR PREVĂZUTE

    Un contract

    OBIECTUL CONTRACTELOR PREVĂZUTE (DACĂ ESTE POSIBIL)

    Studiu pentru identificarea și cuantificarea riscurilor, în special a riscurilor economice și de piață, a riscurilor ecologice, a riscurilor pentru sănătate și bunăstare de la producție până la consum; elaborarea și evaluarea unor scenarii privind provocările în viitor; formularea unor propuneri la nivel politic

    CALENDAR ORIENTATIV PENTRU LANSAREA PROCEDURII DE ACHIZIȚII PUBLICE

    În cursul celui de al treilea trimestru din 2012

    SUMĂ INDICATIVĂ PENTRU PROCEDURA DE OFERTARE

    100 000 EUR

    CONTRACT SPECIFIC

    Încheierea unui contract de servicii în temeiul contractului-cadru SANCO/2009/A1/005/Lot 2


    ANEXA III

    Proiectul-pilot privind Rețeaua europeană coordonată pentru bunăstarea animalelor

    Introducere

    Prezentul proiect-pilot conține o măsură de punere în aplicare pentru anul 2012.

    Pe baza obiectivelor indicate în proiectul-pilot, alocarea bugetului vizează un grant pentru crearea și funcționarea unei Rețele europene coordonate pentru bunăstarea animalelor (în cadrul unei gestiuni centralizate directe), în valoare de 1 000 000 EUR.

    Grant pentru crearea și funcționarea unei Rețele europene coordonate pentru bunăstarea animalelor

    TEMEIUL JURIDIC

    Proiect-pilot în sensul articolului 49 alineatul (6) litera (a) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002

    LINIA BUGETARĂ

    17 04 01 02

    PRIORITĂȚILE PENTRU ANUL RESPECTIV, OBIECTIVELE DE ÎNDEPLINIT ȘI REZULTATELE PRECONIZATE

    Această acțiune este menită să acopere crearea unei rețele europene coordonate pentru bunăstarea animalelor, astfel cum solicită rezoluția Parlamentului European referitoare la evaluarea și analizarea planului de acțiune pentru bunăstarea animalelor 2006-2010 (PE 430.922 v02-00, A7-0053/2010). Trebuie să îndeplinească sarcinile menționate în Comunicarea Comisiei din 28 octombrie 2009 privind opțiunile de etichetare în domeniul bunăstării animale și crearea unei rețele europene de centre de referință pentru protecția și bunăstarea animalelor [COM(2009) 0584].

    DESCRIEREA ȘI OBIECTIVELE MĂSURII DE PUNERE ÎN APLICARE

    Obiectivul 1– crearea unei rețele de resurse tehnice, științifice și educaționale (educație profesională) în domeniul bunăstării animalelor, independentă de interese specifice, care să reflecte diversitatea geografică și culturală a Uniunii.

    Obiectivul 2– pe baza unor exemple specifice din legislația UE și conform unei metodologii stabilite științific, colectarea și analiza datelor existente pentru a stabili stadiul punerii în aplicare a legislației în diferite părți ale UE, evaluând eficacitatea acțiunilor prevăzute.

    Obiectivul 3– pe baza unor exemple specifice din legislația UE, dezvoltarea și implementarea strategiilor bazate pe transferul de cunoștințe către autoritățile competente și părțile interesate pentru a îmbunătăți gradul de punere în aplicare a legislației.

    Obiectivul 4– monitorizarea, consemnarea și analizarea efectelor pe care le au diferite strategii de cunoștințe, puse în practică prin intermediul proiectului-pilot, și elaborarea recomandărilor cu privire la fezabilitatea unei rețele de centre de referință pentru bunăstarea animalelor și posibilele condiții ale unui eventual sprijin din partea Uniunii.

    EXECUȚIE

    Execuție în cadrul unei gestionări centralizate directe

    PLANIFICAREA ȘI NUMĂRUL APROXIMATIV DE CERERI DE PROPUNERI/ATRIBUIRI DIRECTE

    O singură cerere de propuneri, în valoare de 1 000 000 EUR, publicată în al doilea trimestru al anului 2012.

    Proiectul-pilot va fi realizat în termen de 12 luni de la data semnării acordului de grant.

    RATA MAXIMĂ POSIBILĂ DE COFINANȚARE

    Rata maximă de cofinanțare a costurilor eligibile ale acțiunii va depinde de statul membru în care sunt stabiliți beneficiarii:

    pentru beneficiarii stabiliți în state membre al căror PIB pe cap de locuitor în SPC nu depășește 50 % din PIB-ul pe cap de locuitor al UE în 2010, rata maximă de cofinanțare va fi de 85 % (Bulgaria, România);

    pentru beneficiarii stabiliți în state membre al căror PIB pe cap de locuitor în SPC este mai mare de 50 %, dar mai mic decât 100 % din PIB-ul UE în 2010, rata maximă de cofinanțare va fi de 75 % (Republica Cehă, Estonia, Grecia, Cipru, Ungaria, Malta, Polonia, Portugalia, Slovenia și Slovacia).

    Pentru ceilalți beneficiari din UE, rata maximă de cofinanțare va fi de 50 %.

    CRITERIILE PRINCIPALE DE SELECȚIE ȘI DE ATRIBUIRE

    Criteriile principale de selecție:

    Solicitanții trebuie să aibă acces la surse de finanțare stabile și adecvate, astfel încât să fie capabili să-și mențină activitățile pe parcursul perioadei de desfășurare a proiectului finanțat și să participe la finanțarea acestuia.

    Solicitanții trebuie să dispună de competențele și calificările profesionale necesare pentru a duce la bun sfârșit acțiunea propusă. Ei trebuie să furnizeze dovezi ale cunoștințelor și experienței lor în domeniile relevante și, în special, în cercetarea aplicată și/sau în formarea profesională în domeniul bunăstării animalelor.

    Criteriile principale de atribuire:

    soliditatea abordării proiectului (15 %);

    organizarea activității și implicarea părților interesate (25 %);

    interesul proiectului la nivel european și efectul multiplicator (30 %);

    eficiența și rentabilitatea proiectului (30 %).

    FORMA ANGAJAMENTULUI JURIDIC

    Acord scris


    Top