Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011D0409(01)

    Decizia Biroului Parlamentului European din 29 martie 2004 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2004/2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind statutul și finanțarea partidelor politice la nivel european

    JO C 112, 9.4.2011, p. 1–35 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    9.4.2011   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 112/1


    DECIZIA BIROULUI PARLAMENTULUI EUROPEAN

    din 29 martie 2004 (1)

    de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2004/2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind statutul și finanțarea partidelor politice la nivel european

    2011/C 112/01

    BIROUL,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 191,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2004/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind statutul și finanțarea partidelor politice la nivel european (2), în special articolul 9 alineatul (1),

    având în vedere Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (3) (denumit în continuare „Regulamentul financiar”), Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002 al Comisiei din 23 decembrie 2002 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (4) (denumit în continuare „regulamentul de stabilire a normelor de aplicare”)

    având în vedere articolul 23 alineatul (11) din Regulamentul de procedură al Parlamentului,

    întrucât:

    (1)

    Este necesar să se stabilească procedurile pentru acordarea și gestionarea subvențiilor destinate să contribuie la finanțarea partidelor politice la nivel european și a fundațiilor politice la nivel european.

    (2)

    Sprijinul financiar pentru partidele politice la nivel european și pentru fundațiile politice la nivel european constituie o subvenție de funcționare în sensul articolului 108 și următoarele din Regulamentul financiar.

    (3)

    Sprijinul financiar acordat fundațiilor politice la nivel european este auxiliar sprijinului financiar acordat partidelor politice la nivel european, fiind condiționat de afilierea fundațiilor la un partid politic la nivel european și de rolul complementar al fundațiilor în îndeplinirea obiectivelor pe termen lung ale partidelor politice la nivel european. Pentru a garanta buna gestiune financiară și transparența, orice sprijin financiar acordat face obiectul unei decizii a Biroului, care va fi făcută cunoscută beneficiarului.

    DECIDE:

    Articolul 1

    Obiectul

    Prezentele norme stabilesc procedurile de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2004/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind statutul și finanțarea partidelor politice la nivel european.

    Cu excepția cazurilor în care se indică altfel, prezentele norme se aplică atât partidelor politice la nivel european, denumite în continuare „partide”, cât și fundațiilor politice la nivel european, denumite în continuare „fundații”.

    Articolul 1a

    În ceea ce privește finanțarea partidelor și a fundațiilor, Biroul adoptă, la începutul fiecărei legislaturi, un cadru financiar multianual orientativ, pe baza unor valori de referință atât pentru suma de bază alocată fiecărui partid, cât și pentru suma suplimentară stabilită în funcție de numărul de deputați în Parlamentul European care sunt membri ai partidului respectiv. Acest cadru va constitui referința principală pentru autoritatea bugetară a Parlamentului European în cadrul procedurii bugetare anuale, fără a aduce atingere competențelor autorității bugetare astfel cum sunt stabilite în tratat.

    Articolul 2

    Cererea de propuneri

    Parlamentul European publică anual, înainte de sfârșitul primului semestru, o cerere de propuneri în vederea acordării subvențiilor pentru finanțarea partidelor și a fundațiilor. Documentul publicat prezintă criteriile de eligibilitate, modalitățile de acordare a finanțării comunitare și calendarul propus pentru procedura de acordare.

    Articolul 3

    Cererea de finanțare

    1.   În sensul aplicării articolului 4 din Regulamentul (CE) nr. 2004/2003, orice organizație care dorește să obțină o subvenție de la bugetul general al Uniunii Europene adresează o cerere scrisă Președintelui Parlamentului European înainte de data de 1 octombrie a anului anterior exercițiului financiar pentru care se solicită subvenția. Condițiile prevăzute la articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 2004/2003 trebuie să fie îndeplinite la data depunerii cererii și trebuie menținute pe durata întregii perioade de finanțare.

    2.   Formularul de cerere de finanțare este anexat la prezentele norme (anexa 1). Formularul este disponibil pe site-ul internet al Parlamentului.

    3.   Toate notificările prevăzute la articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2004/2003 se transmit Președintelui Parlamentului European.

    Articolul 4

    Decizia privind cererea de finanțare

    1.   La propunerea Secretarului General, Biroul evaluează cererile de finanțare pe baza criteriilor prevăzute la articolele 3 și 4 din Regulamentul (CE) nr. 2004/2003, în vederea determinării cererilor care sunt eligibile pentru finanțare. Biroul și, în cursul pregătirii deciziei Biroului, Secretarul General pot cere solicitantului să depună documente justificative suplimentare sau să clarifice documentele justificative anexate la cerere, într-un termen pe care aceștia îl stabilesc.

    2.   Până la data de 1 ianuarie a exercițiului financiar pentru care se solicită subvenția, Biroul întocmește lista beneficiarilor și a cuantumurilor subvențiilor acordate. În cazul în care o cerere de subvenționare nu este acceptată, Biroul prezintă, în cadrul aceleiași decizii, motivele pentru respingerea cererii, în special raportat la criteriile prevăzute la articolele 3 și 4 din Regulamentul (CE) nr. 2004/2003.

    Dacă nu este posibilă finalizarea examinării cererilor în timp util, din cauza datei ultimei reuniuni a Biroului dinaintea vacanței parlamentare de iarnă, termenul prevăzut la primul paragraf poate fi prelungit, în mod excepțional.

    Decizia Biroului se adoptă pe baza evaluării prevăzute la alineatul (1). Decizia ține cont de orice modificări intervenite în situația solicitantului după depunerea cererii, pe baza notificărilor primite în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2004/2003 și a modificărilor care sunt cunoscute public.

    În conformitate cu articolul 10 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 2004/2003, valoarea subvenției care urmează a fi acordată fiecărui partid se stabilește în funcție de numărul deputaților în Parlamentul European care fac parte din partidul solicitant, la data finală prevăzută pentru depunerea cererilor, cu excepția cazului în care numărul deputaților în Parlamentul European care fac parte dintr-un partid crește în urma aderării unor noi state membre.

    Atunci când, datorită unei modificări a numărului organizațiilor care au depus cereri de finanțare sau a numărului de deputați în Parlamentul European care au devenit membri ai unui partid solicitant, sumele de referință pentru solicitanți diferă semnificativ de cele prevăzute în temeiul articolului 1a, Secretarul General informează de îndată Biroul în legătură cu aceasta, iar Biroul poate invita Președintele să prezinte comisiei competente o cerere de adaptare a creditelor disponibile.

    3.   Secretarul General, sau o persoană conform autorizată de acesta, informează solicitanții în scris asupra deciziei privind cererile. În cazul în care cererea este aprobată, notificarea include, în anexă, decizia de acordare a subvenției emisă de Birou. În cazul în care cererea este respinsă, notificarea include motivele respingerii prezentate de către Birou. Solicitanții ale căror cereri au fost respinse de către Birou sunt informați cu privire la aceasta în termen de 15 zile calendaristice de la notificarea beneficiarilor cu privire la decizia de acordare a unei subvenții.

    Articolul 5

    Decizia de acordare a subvenției

    Acordarea unei subvenții unui beneficiar se face printr-o decizie de acordare a subvenției emisă de Birou și transmisă beneficiarului, în temeiul articolului 108 alineatul (1) ultimul paragraf a doua alternativă din Regulamentul financiar. Textul proiectului de decizie de acordare a subvenției este anexat la prezentele norme (anexa 2).

    Articolul 6

    Plata

    1.   Cu excepția cazurilor în care Biroul decide altfel, subvențiile se plătesc beneficiarilor ca prefinanțare într-o singură tranșă de 80 % din cuantumul maxim al subvenției, în termen de 15 zile de la data deciziei de acordare a subvenției. Este permisă pre-finanțarea 100 % a sumei maxime a subvenției cu condiția ca beneficiarul să prezinte o garanție în temeiul articolului 182 din normele de aplicare a Regulamentului financiar, care să acopere 40 % din subvenția acordată.

    2.   Soldul se plătește la încheierea perioadei de eligibilitate pentru finanțare comunitară, pe baza cheltuielilor efectuate în mod real de către beneficiar în realizarea programului de lucru. În cazul în care cuantumul total al plăților anterioare depășește valoarea calculată pentru subvenția finală, Parlamentul European recuperează sumele plătite nejustificat.

    3.   Până la data de 15 mai și cel mai târziu până la 30 iunie după sfârșitul exercițiului financiar, beneficiarul trebuie să prezinte următoarele documente pentru a permite Parlamentului să plătească soldul subvenției:

    un raport final privind realizarea programului de lucru, așa cum este definit în anexa 1, secțiunea II(2.1);

    o situație financiară finală a cheltuielilor eligibile efectuate în mod real, conform structurii bugetului provizoriu;

    o situație recapitulativă a veniturilor și cheltuielilor corespunzătoare conturilor beneficiarului pentru perioada de eligibilitate prevăzută de decizia de acordare a subvenției, care să specifice, în cazul părților interesate, valoarea surplusului reportat de către partid pentru următorul exercițiu financiar și cuantumul care va fi alocat pentru rezerva financiară;

    lista menționată la articolul 6 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul nr. 2004/2003, care cuprinde donatorii și donațiile primite de la fiecare donator, cu excepția donațiilor care nu depășesc 500 EUR per an și per donator;

    o listă a contractelor, cu excepția contractelor de închiriere a birourilor și a contractelor de angajare a personalului salariat, care depășesc valoarea de 10 000 EUR, cu specificarea partenerului contractual și a adresei acestuia, precum și a naturii bunurilor sau serviciilor;

    un raport privind un audit extern asupra conturilor beneficiarului, efectuat de către un organism independent sau de un expert autorizat conform legislației naționale să auditeze conturi și numit de Parlamentul European pentru toate partidele politice și fundațiile la nivel european.

    4.   Scopul auditului extern este de a certifica faptul că:

    declarațiile financiare au fost întocmite în conformitate cu legislația națională aplicabilă beneficiarului, nu conțin inexactități semnificative și oferă o imagine reală și fidelă a poziției financiare și a rezultatelor din exploatare;

    documentele financiare prezentate Parlamentului de către beneficiar sunt conforme cu dispozițiile financiare ale deciziei Biroului de acordare a subvenției;

    cheltuielile declarate au fost efectuate în mod real;

    situația veniturilor este exhaustivă;

    obligațiile prevăzute la articolele 6, 7 și 8 și la articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2004/2003 au fost îndeplinite;

    în cazul subvențiilor acordate partidelor, orice surplus reportat pentru următorul exercițiu financiar a fost utilizat în primul trimestru al exercițiului financiar, în conformitate cu articolul 6a;

    în cazul subvențiilor acordate partidelor, obligațiile care decurg din articolul 109 alineatul (4) din Regulamentul financiar au fost îndeplinite.

    Auditorul este contractat de Parlament, în conformitate cu procedurile de licitație în vigoare prevăzute de Regulamentul financiar. Onorariul auditorului este plătit de Parlament.

    5.   În termen de două luni de la primirea documentelor menționate la alineatul (3), Biroul aprobă, la propunerea Secretarului General, raportul final privind realizarea programului de muncă și situația financiară finală.

    Biroul și, în cursul pregătirii deciziei Biroului, Secretarul General pot cere beneficiarului să furnizeze documente justificative sau orice alte informații suplimentare pe care le consideră necesare pentru a-i permite să aprobe raportul final și situația financiară finală. Beneficiarul are la dispoziție 15 zile pentru a prezenta documentele justificative în cauză.

    După audierea reprezentanților beneficiarului în cauză, Biroul poate să respingă raportul final și situația financiară finală și să solicite prezentarea unui nou raport și a unei noi situații financiare. Beneficiarul are la dispoziție 15 zile pentru a depune un nou raport și o nouă situație financiară.

    În cazul în care Parlamentul nu răspunde în scris în termenul de două luni menționat anterior, se consideră că raportul final și situația financiară finală au fost aprobate.

    6.   Beneficiarul notifică Parlamentului cuantumul dobânzii sau al altor beneficii echivalente generate de prefinanțarea primită de la Parlament. Notificarea trebuie transmisă împreună cu cererea pentru plata soldului care regularizează procedura de prefinanțare. Secretarul General sau delegatul său emite un ordin de recuperare a dobânzii în cauză.

    Articolul 6a

    Reportarea pentru următorul exercițiu financiar și contul de rezerve (doar în cazul partidelor politice)

    1.   Surplusul de venit

    Surplusul de venit din exercițiul financiar N care, în conformitate cu articolul 109 alineatul (4) din Regulamentul financiar, poate să fie reportat pentru următorul exercițiu financiar și inclus într-o rezervă specială, reprezintă diferența dintre totalul cheltuielilor eligibile și

    (a)

    cuantumul subvenției inițiale acordate de Parlamentul European pentru exercițiul financiar N, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) și

    (b)

    resursele proprii ale partidului prevăzute pentru acoperirea cheltuielilor eligibile, partidul acoperind anterior cheltuielile neeligibile doar din resurse proprii și

    (c)

    orice surplus reportat din exercițiul financiar N-1.

    2.   Reportarea în următorul exercițiu financiar

    (a)

    Surplusul de venit care poate fi reportat în exercițiul financiar N+1 nu poate depăși 25 % din venitul total prevăzut la alineatul (1) literele (a) și (b).

    (b)

    Cuantumul reportat se înscrie în bilanțul de închidere al exercițiului financiar N ca „provizion de reportat în exercițiul financiar N+1 pentru acoperirea costurilor eligibile care urmează a fi efectuate în primul trimestru al exercițiului N+1”. Alocarea pentru acest provizion reprezintă un cost eligibil care aparține exercițiului financiar N.

    (c)

    Provizionul în cauză este înregistrat în contul de profit și pierderi pentru exercițiul financiar N+1. O regularizare provizorie realizată la data de 31 martie a exercițiului N+1 determină cheltuielile eligibile efectuate în mod real până la această dată. În cazul în care provizionul depășește cheltuielile, diferența dintre cele două sume se deduce din subvenție atunci când se stabilește subvenția finală pentru exercițiul N în conformitate cu articolul 7.

    3.   Contul special de rezervă

    (a)

    În pasivul din bilanțul de închidere poate fi inclus un cont de rezervă specific în care singurele fonduri creditate să provină din surplusul de venit menționat la alineatul (1).

    (b)

    Surplusul de venit care poate fi înscris în contul de rezervă specific nu poate depăși diferența dintre veniturile menționate la alineatul (1) litera (b) și cota noțională minimă (15 %) din resursele proprii necesare pentru acoperirea cheltuielilor eligibile suportate în mod real sau inclusă în provizionul de reportat în exercițiul financiar N+1.

    (c)

    Contul de rezervă specific nu poate fi creditat cu o sumă care determină ca soldul total să depășească suma de referință prevăzută la articolul 109 alineatul (4) al treilea paragraf din Regulamentul financiar, definită ca media aritmetică a veniturilor totale din ultimele trei exerciții financiare.

    Articolul 7

    Determinarea subvenției finale

    1.   Indiferent de informațiile obținute ulterior prin verificări și auditări, după audierea reprezentanților beneficiarului care solicită o audiere, Biroul determină cuantumul subvenției finale acordate acestuia pe baza documentelor prevăzute la articolul 6 alineatul (3), pe care le-a aprobat.

    2.   Suma totală plătită beneficiarului de Parlament nu poate depăși, în niciun caz:

    cuantumul maxim al subvenției prevăzut la articolul I.3 punctul 2 din decizia de acordare a subvenției;

    85 % din cheltuielile eligibile efectuate în mod real.

    3.   Subvenția se limitează la suma necesară pentru echilibrarea veniturilor și a cheltuielilor eligibile în bugetul de funcționare al beneficiarului care a realizat programul de lucru și nu trebuie să aducă, în niciun caz, profit beneficiarului, după aplicarea articolului 109 alineatul (4) din Regulamentul financiar și a articolului 6a din prezentele norme. Orice surplus conduce la o reducere corespunzătoare a cuantumului subvenției.

    4.   În funcție de cuantumul astfel determinat al subvenției finale și de valoarea cumulativă a plăților efectuate anterior în temeiul deciziei de acordare a subvenției, Biroul stabilește valoarea soldului de plătit, egal cu sumele datorate încă beneficiarului. În cazul în care valoarea cumulativă a plăților efectuate anterior depășește subvenția finală, Secretarul General sau delegatul său emite un ordin de recuperare pentru suma în exces.

    Articolul 8

    Suspendarea și reducerea subvenției

    La propunerea Secretarului General, Biroul suspendă plățile și reduce subvenția și, după caz, revocă decizia de acordare a subvenției și poate solicita rambursarea sumelor necuvenite,

    (a)

    în cazul în care subvenția este utilizată pentru acoperirea unor cheltuieli care nu sunt autorizate de Regulamentul (CE) nr. 2004/2003;

    (b)

    în cazul netransmiterii notificării prevăzute la articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2004/2003;

    (c)

    în cazul neîndeplinirii condițiilor și obligațiilor prevăzute la articolul 3, respectiv articolul 6 din Regulamentul (CE) nr. 2004/2003;

    (d)

    într-una dintre situațiile prevăzute la articolele 93 sau 94 din Regulamentul financiar.

    Înainte de a lua o decizie, Biroul îi oferă beneficiarului posibilitatea de a face comentarii asupra neregulilor constatate.

    Articolul 9

    Recuperarea

    1.   În cazul în care beneficiarului i-au fost plătite sume nejustificate sau în care o procedură de recuperare este justificată de clauzele deciziei de acordare a subvenției, beneficiarul rambursează Parlamentului sumele în cauză, în condițiile și în termenul stabilit de Parlament.

    2.   În cazul în care beneficiarul nu rambursează sumele datorate în termenul stabilit de Parlament, acesta din urmă percepe pentru sumele datorate dobânzi de întârziere, la rata stabilită la articolul II.13.3 din decizia de acordare a subvenției. Dobânzile de întârziere se aplică pentru perioada dintre data prevăzută pentru rambursare, exclusă, și data la care Parlamentul primește integral sumele exigibile, inclusă.

    Articolul 10

    Verificările și auditurile

    1.   Verificarea periodică prevăzută la articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 2004/2003 este efectuată de către Secretarul General.

    2.   Beneficiarul furnizează toate informațiile detaliate solicitate Parlamentului sau oricărui alt organism extern autorizat de către Parlament, astfel încât acesta din urmă să poată verifica realizarea corespunzătoare a programului de lucru și respectarea dispozițiilor din decizia de acordare a subvenției.

    3.   Beneficiarul pune la dispoziția Parlamentului toate documentele originale referitoare la decizia de acordare a subvenției, în special documentele contabile, bancare și fiscale sau, în cazuri excepționale justificate corespunzător, copii certificate pentru conformitate ale documentelor originale, o perioadă de cinci ani de la data la care se efectuează plata soldului datorat, în conformitate cu dispozițiile articolului I.4 din decizia de acordare a subvenției.

    4.   Beneficiarul facilitează efectuarea de către Parlament, fie direct prin personalul propriu, fie prin intermediul unui organism extern pe care Parlamentul l-a autorizat în acest sens, a unui audit asupra modului de utilizare a subvenției. Astfel de audituri pot fi efectuate pe întreaga durată a deciziei de acordare a subvenției, până la data la care este plătit soldul, și o perioadă de cinci ani de la data la care este plătit soldul. După caz, concluziile auditului pot conduce la adoptarea de către Birou a unor decizii de recuperare.

    5.   Fiecare decizie de acordare a subvenției prevede în mod expres auditarea de către Parlamentul European și Curtea de Conturi, pe baza documentelor justificative și la fața locului, a beneficiarului care a primit o subvenție de la bugetul general al Uniunii Europene.

    Ordonatorul de credite efectuează verificări ex-post, așa cum se prevede la punctele 107 și 115 din decizia Parlamentului European din 5 mai 2010 privind descărcarea de gestiune pentru execuția bugetului general al Uniunii Europene aferent exercițiului financiar 2008, Secțiunea I – Parlamentul European.

    6.   În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 1999 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Lupta Antifraudă (OLAF) (5), OLAF poate, de asemenea, să efectueze controale și verificări la fața locului, în conformitate cu procedurile prevăzute de dreptul comunitar în vederea protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene contra fraudelor și a altor nereguli. După caz, concluziile pot conduce la adoptarea de către Birou a unor decizii de recuperare.

    Articolul 11

    Asistența tehnică

    1.   La propunerea Secretarului General, Biroul poate acorda partidelor asistență tehnică, în conformitate cu Decizia Biroului din 14 martie 2000 privind utilizarea clădirilor Parlamentului European de către utilizatori externi, modificată prin Decizia din 2 iunie 2003, și orice altă formă de asistență tehnică prevăzută de normele ulterioare. Biroul poate delega Secretarului General competența de a lua anumite tipuri de decizii privind acordarea de asistență tehnică.

    În acest sens și în aplicarea articolului 1 alineatul (2), fundațiile politice sunt tratate în același mod ca partidele politice.

    2.   Anual, în termen de trei luni de la încheierea exercițiului financiar, Secretarul General prezintă Biroului un raport detaliat privind asistența tehnică acordată de către Parlament fiecărui partid. Raportul se publică ulterior pe site-ul internet al Parlamentului.

    Articolul 11a

    Norme privind campaniile electorale

    Biroul poate adopta, în timp util înaintea alegerilor din 2009 pentru Parlamentul European, norme privind eligibilitatea cheltuielilor efectuate de partide în legătură cu campaniile desfășurate de acestea în contextul alegerilor pentru Parlamentul European.

    Articolul 12

    Publicitatea

    1.   Parlamentul European publică pe site-ul său internet cel puțin informațiile menționate la articolul 9a din Regulamentul (CE) nr. 2004/2003 și la articolul 169 din Regulamentul (CE) nr. 2342/2002 în primele șase luni ale exercițiului financiar următor.

    2.   Beneficiarul publică pe site-ul său internet sau, în lipsa unui astfel de site, într-un mijloc de informare publică adecvat cel puțin informațiile prevăzute la articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 2004/2003 până la data de 30 septembrie a anului următor exercițiului financiar pentru care i-a fost acordată subvenția

    Articolul 13

    Dreptul de recurs

    Deciziile adoptate în conformitate cu prezentele norme pot face obiectul unui recurs la Curtea de Justiție a Comunităților Europene sau la Tribunalul de Primă Instanță al Comunităților Europene, în conformitate cu condițiile prevăzute de tratat.

    Articolul 14

    Norme tranzitorii pentru exercițiul financiar 2008

    1.   Parlamentul European comunică partidelor interesate, cât mai curând posibil după adoptarea modificărilor acestor norme la 18 februarie 2008, informațiile referitoare la fundațiile afiliate menționate la articolul 2.

    2.   În cazul în care un partid depune, în temeiul modificărilor introduse prin modificarea Regulamentului (CE) nr. 2004/2003 sau prin prezentele norme, o cerere suplimentară în sensul articolului 2 din Regulamentul (CE) nr. 1524/2007,

    (a)

    pentru finanțarea sa: ordonatorul de credite delegat este delegat să semneze actul de modificare a convenției de subvenționare corespunzător fără a fi nevoie de o decizie a Biroului în acest sens;

    (b)

    pentru finanțarea unei fundații: datele de 1 noiembrie și 1 februarie, prevăzute la articolul 3 alineatul (1) și la articolul 4 alineatul (2), se înlocuiesc cu 28 martie și 28 iunie.

    Articolul 15

    Revizuirea prezentelor norme

    Până la 30 septembrie 2010, Secretarul General al Parlamentului prezintă Biroului un raport privind aplicarea prezentelor norme. După caz, raportul include propuneri de modificare a prezentelor norme și a regimului de finanțare a partidelor politice la nivel european, prevăzut în Regulamentul (CE) nr. 2004/2003.

    Articolul 16

    Intrarea în vigoare

    Modificările adoptate de Birou la 2 februarie 2011 se aplică începând cu procedura de acordare a subvențiilor pe 2012. Aceste norme se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și pe site-ul Parlamentului European.


    (1)  Modificată prin deciziile Biroului din 1 februarie 2006, 18 februarie 2008 și 2 februarie 2011. Prezenta publicare constituie o versiune consolidată a deciziei Biroului din 29 martie 2004, așa cum a fost cel mai recent modificată prin Decizia Biroului din 2 februarie 2011.

    (2)  JO L 297, 15.11.2003, p. 1.

    (3)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

    (4)  JO L 357, 31.12.2002, p. 1.

    (5)  JO L 136, 31.5.1999, p. 1.


    ANEXA 1

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image


    ANEXA 2a

    PARTID

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    ANEXĂ

    Defalcarea bugetului de funcționare provizoriu

    Cheltuieli

    Cheltuieli eligibile

    Buget

    Efectuate

    A.1:   Cheltuieli de personal

    1.

    Salarii

     

     

    2.

    Contribuții

     

     

    3.

    Formare profesională

     

     

    4.

    Cheltuieli de misiune ale personalului

     

     

    5.

    Alte cheltuieli legate de personal

     

     

    A.2:   Cheltuieli de infrastructură și funcționare

    1.

    Chirii, cheltuieli și costuri de întreținere

     

     

    2.

    Cheltuieli de instalare, exploatare și întreținere a echipamentelor

     

     

    3.

    Cheltuieli de amortizare a bunurilor mobile și imobile

     

     

    4.

    Papetărie și furnituri de birou

     

     

    5.

    Cheltuieli de poștă și telecomunicații

     

     

    6.

    Cheltuieli de imprimare, traducere și reproducere

     

     

    7.

    Alte cheltuieli de infrastructură

     

     

    A.3:   Cheltuieli administrative

    1.

    Cheltuieli de documentare (ziare, agenții de presă, baze de date)

     

     

    2.

    Cheltuieli de studiu și cercetare

     

     

    3.

    Cheltuieli juridice

     

     

    4.

    Cheltuieli de contabilitate și audit

     

     

    5.

    Sprijin oferit organizațiilor afiliate și subvenții acordate terților

     

     

    6.

    Cheltuieli administrative diverse

     

     

    A.4:   Reuniuni și cheltuieli de reprezentare

    1.

    Costurile aferente reuniunilor

     

     

    2.

    Participări la seminarii și conferințe

     

     

    3.

    Cheltuieli de reprezentare

     

     

    4.

    Cheltuieli pentru invitații

     

     

    5.

    Alte cheltuieli pentru reuniuni

     

     

    A.5:   Cheltuieli de informare și publicare

    1.

    Cheltuieli de publicare

     

     

    2.

    Crearea și gestionarea site-urilor internet

     

     

    3.

    Cheltuieli de publicitate

     

     

    4.

    Dispozitive de comunicare (echipamente)

     

     

    5.

    Seminarii și expoziții

     

     

    6.

    Campanii electorale (1)

     

     

    7.

    Alte cheltuieli de informare

     

     

    A.6:

    Cheltuieli pentru aporturile în natură

     

     

    A.7:

    Alocare pentru „Provizionul pentru acoperirea cheltuielilor eligibile care urmează a fi efectuate în primul trimestru al exercițiului N+1”  (1)

     

     

    A.

    TOTAL CHELTUIELI ELIGIBILE

     

     

    B.1.   Cheltuieli neeligibile

    1.

    Alocări pentru alte provizioane

     

     

    2.

    Cheltuieli financiare

     

     

    3.

    Pierderi din diferențe de curs valutar

     

     

    4.

    Creanțe incerte față de terți;

     

     

    5.

    Altele (de specificat)

     

     

    B.

    TOTAL CHELTUIELI NEELIGIBILE

     

     

    C.

    TOTAL CHELTUIELI

     

     


    Venituri

     

    Buget

    Efectuate

    D.1

    Dizolvarea „Provizionului pentru acoperirea costurilor eligibile care urmează a fi efectuate în primul trimestru al exercițiului N” (1)

     

     

    D.2

    Subvenția Parlamentului European

     

     

    D.3

    Cotizații

     

     

    3.1

    din partea partidelor membre

     

     

    3.2

    din partea membrilor individuali

     

     

    D.4

    Donații

     

     

    4.1

    peste 500 EUR

     

     

    4.2

    sub 500 EUR

     

     

    D.5

    Alte resurse proprii (pentru acoperirea cheltuielilor eligibile) (a se enumera)

     

     

     

     

     

    D.6

    Aporturi în natură

     

     

     

     

     

    D.

    VENITURI (pentru acoperirea cheltuielilor eligibile)

     

     

     

     

     

    E.1

    Alte resurse proprii (pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile) (a se enumera)

     

     

    E.

    VENITURI (pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile)

     

     

    F.

    TOTAL VENITURI

     

     

    G.

    Profit/Pierdere (F-C)

     

     


    H.1

    Alocarea de resurse proprii în contul special de rezerve (1)

     

     

    H.

    Profit/pierdere pentru verificarea conformității cu regula de non-profit (G-H.1) (1)

     

     


    (1)  Nu se aplică fundațiilor politice la nivel european


    ANEXA 2B

    FUNDAȚII

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    ANEXĂ

    Defalcarea bugetului de funcționare provizoriu

    Cheltuieli

    Cheltuieli eligibile

    Buget

    Efectuate

    A.1:   Cheltuieli de personal

    1.

    Salarii

     

     

    2.

    Contribuții

     

     

    3.

    Formare profesională

     

     

    4.

    Cheltuieli de misiune ale personalului

     

     

    5.

    Alte cheltuieli legate de personal

     

     

    A.2:   Cheltuieli de infrastructură și funcționare

    1.

    Chirii, cheltuieli și costuri de întreținere

     

     

    2.

    Cheltuieli de instalare, exploatare și întreținere a echipamentelor

     

     

    3.

    Cheltuieli de amortizare a bunurilor mobile și imobile

     

     

    4.

    Papetărie și furnituri de birou

     

     

    5.

    Cheltuieli de poștă și telecomunicații

     

     

    6.

    Cheltuieli de imprimare, traducere și reproducere

     

     

    7.

    Alte cheltuieli de infrastructură

     

     

    A.3:   Cheltuieli administrative

    1.

    Cheltuieli de documentare (ziare, agenții de presă, baze de date)

     

     

    2.

    Cheltuieli de studiu și cercetare

     

     

    3.

    Cheltuieli juridice

     

     

    4.

    Cheltuieli de contabilitate și audit

     

     

    5.

    Sprijin oferit organizațiilor afiliate și subvenții acordate terților

     

     

    6.

    Cheltuieli administrative diverse

     

     

    A.4:   Reuniuni și cheltuieli de reprezentare

    1.

    Costurile aferente reuniunilor

     

     

    2.

    Participări la seminarii și conferințe

     

     

    3.

    Cheltuieli de reprezentare

     

     

    4.

    Cheltuieli pentru invitații

     

     

    5.

    Alte cheltuieli pentru reuniuni

     

     

    A.5:   Cheltuieli de informare și publicare

    1.

    Cheltuieli de publicare

     

     

    2.

    Crearea și gestionarea site-urilor internet

     

     

    3.

    Cheltuieli de publicitate

     

     

    4.

    Dispozitive de comunicare (echipamente)

     

     

    5.

    Seminarii și expoziții

     

     

    6.

    Campanii electorale (1)

     

     

    7.

    Alte cheltuieli de informare

     

     

    A.6:

    Cheltuieli aferente aporturilor în natură

     

     

    A.7:

    Alocare pentru „Provizionul pentru acoperirea cheltuielilor eligibile care urmează a fi efectuate în primul trimestru al exercițiului N+1”  (1)

     

     

    A.

    TOTAL CHELTUIELI ELIGIBILE

     

     

    B.1.   Cheltuieli neeligibile

    1.

    Alocații pentru alte provizioane

     

     

    2.

    Cheltuieli financiare

     

     

    3.

    Pierderi din diferențe de curs valutar

     

     

    4.

    Creanțele incerte față de terți;

     

     

    5.

    Altele (de specificat)

     

     

    B.

    TOTAL CHELTUIELI NEELIGIBILE

     

     

    C.

    TOTAL CHELTUIELI

     

     


    Venituri

     

    Buget

    Efectuate

    D.1

    Dizolvarea „Provizionului pentru acoperirea costurilor eligibile care urmează a fi efectuate în primul trimestru al exercițiului N” (1)

     

     

    D.2

    Subvenția Parlamentului European

     

     

    D.3

    Cotizații

     

     

    3.1

    din partea partidelor membre

     

     

    3.2

    din partea membrilor individuali

     

     

    D.4

    Donații

     

     

    4.1

    peste 500 EUR

     

     

    4.2

    sub 500 EUR

     

     

    D.5

    Alte resurse proprii (pentru acoperirea cheltuielilor eligibile) (a se enumera)

     

     

     

     

     

    D.6

    Aporturi în natură

     

     

     

     

     

    D.

    VENITURI (pentru acoperirea cheltuielilor eligibile)

     

     

     

     

     

    E.1.

    Alte resurse proprii (pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile) (a se enumera)

     

     

    E.

    VENITURI (pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile)

     

     

    F.

    TOTAL VENITURI

     

     

    G.

    Profit/Pierdere (F-C)

     

     


    H.1.

    Alocarea de resurse proprii în contul special de rezerve (1)

     

     

    H.

    Profit/pierdere pentru verificarea conformității cu regula de non-profit (G-H.1) (1)

     

     


    (1)  Nu se aplică fundațiilor politice la nivel european.


    Top