Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0790

Regulamentul (UE) nr. 790/2010 al Comisiei din 7 septembrie 2010 de modificare a anexelor VII, X și XI la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor sanitare privind subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman Text cu relevanță pentru SEE

JO L 237, 8.9.2010, p. 1–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 03/03/2011; abrogare implicită prin 32009R1069

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/790/oj

8.9.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 237/1


REGULAMENTUL (UE) NR. 790/2010 AL COMISIEI

din 7 septembrie 2010

de modificare a anexelor VII, X și XI la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor sanitare privind subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 octombrie 2002 de stabilire a normelor sanitare privind subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman (1), în special articolul 32 alineatul (1) primul și al doilea paragraf,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 conține norme de sănătate publică și a animalelor privind subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman.

(2)

Articolul 19 din regulamentul menționat anterior prevede că proteinele de origine animală prelucrate și alte produse prelucrate care ar putea fi utilizate ca materii prime pentru furaje se introduc pe piață doar dacă îndeplinesc anumite cerințe. În acest sens, anexa VII la regulamentul respectiv prezintă anumite cerințe de igienă pentru prelucrarea și introducerea pe piață a acestor produse.

(3)

În plus, articolul 29 din Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 prevede că importul în Uniune și tranzitul prin Uniune al produselor menționate în anexa VII pot avea loc numai dacă produsele îndeplinesc anumite cerințe. Cerințele respective stabilesc, printre altele, că produsele trebuie să provină dintr-o țară terță sau din părți ale unor țări terțe aflate pe o listă redactată și actualizată în conformitate cu procedura prevăzută la articolul respectiv, cu excepția cazurilor în care anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 prevede altfel.

(4)

Colostrul este o materie primă pentru furaje de origine animală, în sensul definiției de la punctul 23 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002.

(5)

Partea A din capitolul V al anexei VII la regulamentul respectiv nu formulează cerințe specifice privind producția de colostru sau de produse pe bază de colostru. Partea respectivă stabilește numai principiul general că colostrul trebuie produs în condiții care să ofere garanții adecvate în ceea ce privește sănătatea animală.

(6)

În plus, partea B din capitolul V al anexei VII la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 nu stabilește cerințe specifice pentru importurile de colostru și de produse pe bază de colostru, iar Comisia nu a redactat nicio listă cu țări terțe sau părți ale țărilor terțe din care se acceptă importuri de colostru. Prin urmare, în prezent importurile de colostru sau de produse pe bază de colostru în Uniunea Europeană nu sunt autorizate.

(7)

Există interesul de a importa în Uniune colostru și produse pe bază de colostru ca materie primă pentru furajele destinate animalelor de crescătorie, precum și în scopuri tehnice. Operatorii economici și-au manifestat interesul de a utiliza colostru și produse pe bază de colostru în producția de materii prime pentru furaje sau în scopuri tehnice.

(8)

Este necesar ca cererea de astfel de produse din partea operatorilor economici să fie satisfăcută; prin urmare, ar trebui stabilite norme privind importul acestor subproduse de origine animală. Colostrul este însă un subprodus de origine animală care poate prezenta riscul transmiterii la animalele susceptibile a anumitor boli, precum febra aftoasă, tuberculoza, bruceloza și leucoza enzootică bovină. Prin urmare, pentru a proteja sănătatea animalelor, importurile de colostru și de produse pe bază de colostru trebuie să facă obiectul anumitor condiții.

(9)

În conformitate cu articolul 28 primul paragraf din Regulamentul (CE) nr. 1774/2002, dispozițiile care se aplică importurilor de produse menționate în anexa VII la regulamentul menționat, provenind din țări terțe, nu sunt nici mai mult nici mai puțin favorabile decât cele care se aplică producției și comercializării produselor în cauză în Uniune. Prin urmare, cerințele specifice pentru importurile de zer, de colostru și de produse pe bază de colostru trebuie să se aplice și producției și introducerii pe piață a acestor subproduse de origine animală în Uniune.

(10)

Avizul adoptat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară la 29 martie 2006 privind riscurile la adresa sănătății animale legate de hrănirea animalelor cu produse lactate gata preparate netratate suplimentar (2) a confirmat necesitatea de a institui cerințe specifice privind igiena și tratamentul laptelui și produselor pe bază de lapte, pentru a limita riscul transmiterii de boli infecțioase, în special prin hrănirea cu lapte și produse pe bază de lapte a animalelor din specii susceptibile la febra aftoasă. În absența unor date științifice adecvate, avizul menționat anterior nu recomandă niciun tratament care ar oferi garanțiile necesare în legătură cu eficacitatea inactivării agenților patogeni în chestiune din colostru și, în același timp, păstrarea anticorpilor conținuți de acesta.

(11)

În absența unor tratamente aprobate și pentru a preveni transmiterea bolilor animale posibile prin colostru și produse pe bază de colostru, este adecvat să se instituie cerințe sanitare pentru subprodusele de origine animală, pe baza garanțiilor la origine.

(12)

În special, în ceea ce privește prevenirea febrei aftoase, colostrul și produsele pe bază de colostru ar trebui obținute de la animale indemne de febră aftoasă și care nu sunt expuse riscului de a contracta această boală. Prin urmare, importurile de colostru și de produse pe bază de colostru ar trebui limitate la colostrul bovin și la produsele pe baza acestuia provenind din țări aprobate pentru importurile de lapte crud. Importurile de colostru și de produse pe bază de colostru ar trebui limitate la colostrul bovin și la produsele pe baza acestuia provenind din țări în care riscul de febră aftoasă este limitat.

(13)

Decizia 2004/438/CE a Comisiei din 29 aprilie 2004 de stabilire a condițiilor de sănătate animală și sănătate publică și a certificării veterinare necesare pentru introducerea în Comunitate a laptelui tratat termic, a produselor lactate și a laptelui crud destinate consumului uman (3) prevede ca statele membre să autorizeze importurile de lapte crud și de produse pe bază de lapte crud numai din țările terțe enumerate în coloana A din anexa I la decizia menționată. Prin urmare, lista țărilor terțe din care ar trebui autorizate importurile în Uniune de colostru și de produse pe bază de colostru ar trebui să fie aceeași ca lista țărilor terțe din coloana A a anexei I la Decizia 2004/438/CE. Prin urmare, capitolul V al anexei VII la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 ar trebui să facă trimitere la lista menționată anterior.

(14)

Ar trebui, de asemenea, luată în considerare starea de sănătate în ceea ce privește tuberculoza bovină, bruceloza bovină și leucoza enzootică bovină pentru efectivele de la care provin colostrul și produsele pe bază de colostru, în special atunci când astfel de subproduse de origine animală sunt destinate hranei animalelor sau producției de anumite produse tehnice. Efectivele de la care provin colostrul și produsele pe bază de colostru trebuie să fie indemne de bolile menționate anterior.

(15)

Directiva 64/432/CEE a Consiliului din 26 iunie 1964 privind problemele de inspecție veterinară care afectează schimburile intracomunitare cu bovine și porcine (4) se aplică pentru comerțul cu bovine din cadrul Uniunii și stabilește dispoziții pentru recunoașterea efectivelor ca fiind indemne. Ea stabilește definițiile pentru efectivele de bovine oficial indemne de tuberculoză, efectivele de bovine oficial indemne de bruceloză și efectivele oficial indemne de leucoză enzootică bovină. Prin urmare, cerințele pentru introducerea pe piață și importarea de colostru și de produse pe bază de colostru ar trebui să ia în considerare definițiile respective.

(16)

Colostrul și produsele pe bază de colostru trebuie să fi fost supuse unui tratament primar la temperatură înaltă pe termen scurt în scopul conservării. În plus, introducerea pe piață, inclusiv importul de astfel de subproduse de origine animală trebuie permise numai dacă ele provin de la animale care nu prezintă semne clinice ale niciunei boli transmisibile prin colostru către oameni sau animale. Prin urmare, colostrul și produsele pe bază de colostru trebuie produse de la bovine crescute în zone pentru care se pot oferi garanții privind faptul că nu au existat cazuri de febră aftoasă în cursul a cel puțin o perioadă de incubație de 21 de zile după colectare și înainte de introducerea pe piață în statele membre a colostrului sau a produselor pe bază de colostru.

(17)

Partea A din capitolul V din anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 prevede ca zerul care este destinat hranei animalelor susceptibile să contracteze febra aftoasă și este produs din lapte tratat în conformitate cu normele stabilite în regulamentul respectiv să fie colectat la cel puțin 16 ore după prinderea laptelui și pH-ul măsurat al acestuia trebuie să fie sub 6,0 înainte de a fi transportat la fermele de animale.

(18)

Capitolul 2 din anexa X la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 stabilește un model unic de certificat sanitar pentru laptele și produsele lactate care nu sunt destinate consumului uman originare din țări terțe și care sunt expediate către sau tranzitează prin Uniunea Europeană. Modelul de certificat respectiv ar trebui modificat pentru a acoperi și colostrul și produsele pe bază de colostru, precum și pentru a reflecta noile norme privind zerul.

(19)

Anexa XI la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 prezintă listele de țări terțe din care statele membre pot autoriza importurile anumitor subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman. Partea I din anexa respectivă ar trebui modificată pentru a se ține cont de normele privind importurile de colostru și de produse pe bază de colostru.

(20)

Camerun a solicitat autorizarea importurilor de subproduse apicole de origine animală. Camerun este deja autorizat pentru importurile de miere pentru consumul uman. Partea XII din anexa XI ar trebui modificată în consecință, iar Camerun ar trebui autorizat în privința importurilor de subproduse apicole de origine animală.

(21)

Prin urmare, anexele VII, X și XI la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 ar trebui modificate în consecință.

(22)

Ar trebui prevăzută o perioadă de tranziție, după data intrării în vigoare a prezentului regulament, pentru a acorda părților interesate timpul necesar punerii în conformitate cu noile norme și pentru a permite în continuare importarea în Uniunea Europeană a subproduselor de origine animală în cauză, astfel cum prevede Regulamentul (CE) nr. 1774/2002, înainte de modificările introduse prin prezentul regulament.

(23)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexele VII, X și XI la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Transporturile de lapte și de produse lactate care nu sunt destinate consumului uman, însoțite de un certificat sanitar completat și semnat în conformitate cu modelul corespunzător din capitolul 2 al anexei X la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament continuă să fie acceptate pentru importul în Uniune până la 30 septembrie 2010, dacă certificatele respective au fost completate și semnate înainte de 31 august 2010.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 7 septembrie 2010.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 273, 10.10.2002, p. 1.

(2)  The EFSA Journal (2006) 347, p. 1.

(3)  JO L 154, 30.4.2004, p. 72.

(4)  JO 121, 29.7.1964, p. 1977/64.


ANEXĂ

Anexele VII, X și XI la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 se modifică după cum urmează:

1.

În anexa VII, capitolul V se modifică după cum urmează:

(a)

titlul se înlocuiește cu următorul text:

(b)

partea A se modifică după cum urmează:

(i)

punctul 3 se înlocuiește cu următorul text:

„3.

Zerul destinat hranei animalelor din specii susceptibile la febra aftoasă și produs din lapte tratat în conformitate cu alineatul (1) trebuie:

(a)

fie să fie colectat la cel puțin 16 ore de la coagularea laptelui, iar pH-ul înregistrat să fie sub 6,0 înainte de a fi transportat la fermele de animale; sau

(b)

să fi fost produs cu cel puțin 21 de zile înainte de expediere și în această perioadă să nu se fi detectat niciun caz de febră aftoasă în statul membru de origine.”;

(ii)

se adaugă punctul 6, după cum urmează:

„6.

Colostrul și produsele pe bază de colostru trebuie:

6.1.

să fie obținute de la bovine crescute într-o exploatație în care toate efectivele de bovine sunt recunoscute oficial indemne de tuberculoză, oficial indemne de bruceloză și oficial indemne de leucoză enzootică bovină, conform definițiilor de la articolul 2 alineatul (2) literele (d), (f) și (j) din Directiva 64/432/CEE;

6.2.

să fi fost produse cu cel puțin 21 de zile înainte de expediere și în această perioadă să nu se fi detectat niciun caz de febră aftoasă în statul membru de origine;

6.3.

să fi fost supuse unui tratament unic HTST (1);

6.4.

să îndeplinească cerințele de la alineatul (4).

(c)

partea B se modifică după cum urmează:

(i)

punctul 1.1 se înlocuiește cu următorul text:

„1.1.

acestea provin din țări terțe care se află pe lista din partea I punctul A din anexa XI;”;

(ii)

punctul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„2.

Prin derogare de la punctul 1.4, statele membre autorizează importurile de lapte și produse lactate din țări terțe, autorizate în consecință în coloana «A» din anexa I la Decizia 2004/438/CE a Comisiei (2) cu condiția ca laptele sau produsele lactate să fi fost supuse unui tratament unic HTST și:

(a)

să nu fi fost expediate înainte de trecerea unei perioade minime de 21 de zile după producție și în această perioadă să nu se fi detectat niciun caz de febră aftoasă în țara terță exportatoare; sau

(b)

să fi fost prezentate la punctul de control la frontiera UE la cel puțin 21 de zile după producție și în această perioadă să nu se fi detectat niciun caz de febră aftoasă în țara terță exportatoare.

(iii)

se introduce următorul punct 2a:

„2a.

Statele membre autorizează importurile de colostru sau de produse pe bază de colostru de bovine cu condiția ca acestea:

2a.1.

să provină din țări terțe aflate pe lista din partea I punctul B din anexa XI;

2a.2.

să îndeplinească condițiile de la punctele 1.2 și 1.3;

2a.3.

să fi fost supuse unui tratament unic HTST (3) și:

(a)

să nu fi fost expediate înainte de trecerea unei perioade minime de 21 de zile de la producție și în această perioadă să nu se fi detectat niciun caz de febră aftoasă în țara terță exportatoare; sau

(b)

să fi fost prezentate la punctul de control la frontiera UE la cel puțin 21 de zile după producție și în această perioadă să nu se fi detectat nici un caz de febră aftoasă în țara terță exportatoare;

2a.4.

să fie obținute de la bovine supuse unor inspecții veterinare regulate pentru a garanta că animalele provin din exploatații în care bovinele sunt:

(a)

fie recunoscute ca oficial indemne de tuberculoză și oficial indemne de bruceloză, conform definițiilor de la articolul 2 alineatul (2) literele (d) și (f) din Directiva 64/432/CEE, fie nerestricționate conform legislației naționale a țării terțe din care provine colostrul în ceea ce privește eradicarea tuberculozei și a brucelozei; și

(b)

fie recunoscute ca oficial indemne de leucoză enzootică bovină, conform definițiilor de la articolul 2 alineatul (2) litera (j) din Directiva 64/432/CEE, fie incluse într-un sistem oficial pentru controlul leucozei enzootice bovine și să nu se fi înregistrat, ca urmare a testelor clinice și de laborator, simptome ale prezenței bolii respective în efectivul de animale în ultimii doi ani;

2a.5.

după prelucrare, să fi fost luate toate măsurile de precauție pentru a se preveni contaminarea colostrului și a produselor pe bază de colostru;

2a.6.

produsul final trebuie să fie etichetat astfel încât să indice faptul că el conține material de categoria 3 și nu este destinat consumului uman, precum și că a fost:

(a)

ambalat în containere noi; sau

(b)

transportat în vrac în containere sau alte mijloace de transport care înainte de utilizare au fost curățate și dezinfectate în totalitate, cu ajutorul unui produs dezinfectant aprobat de autoritatea competentă pentru această utilizare.

2.

În anexa X, capitolul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„CAPITOLUL 2

Certificat sanitar

Pentru lapte, produse lactate, colostru și produse pe bază de colostru care nu sunt destinate consumului uman destinate expedierii în sau tranzitului prin  (4) Uniunea Europeană

Image Image Image Image

3.

Anexa XI se modifică după cum urmează:

(a)

partea I se înlocuiește cu următorul text:

PARTEA I

Lista țărilor terțe din care statele membre pot autoriza importurile de lapte, produse lactate, colostru și produse pe bază de colostru (certificatul sanitar de la capitolul 2)

A.

Lapte și produse lactate:

Țările terțe enumerate ca fiind autorizate în oricare dintre coloanele din anexa I la Decizia 2004/438/CE.

B.

Colostru și produse pe bază de colostru:

Țările terțe enumerate ca fiind autorizate în coloana «A» din anexa I la Decizia 2004/438/CE.”;

(b)

partea XII se înlocuiește cu următorul text:

PARTEA XII

Lista țărilor terțe din care statele membre pot autoriza importurile de produse apicole (certificatul sanitar de la capitolul 13)

Țările terțe înscrise pe lista din partea 1 a anexei II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010, la care se adaugă următoarea țară:

«(CM) Camerun» ”.


(1)  

HTST= Pasteurizare de scurtă durată la o temperatură înaltă, la 72 °C timp de cel puțin 15 secunde, sau efect de pasteurizare echivalent cu reacție negativă la fosfatază în laptele de vacă.”;

(2)  JO L 154, 30.4.2004, p. 72.”;

(3)  

HTST= pasteurizare de scurtă durată la o temperatură înaltă, la 72 °C timp de cel puțin 15 secunde, sau efect de pasteurizare echivalent cu reacție negativă la fosfatază în laptele bovin.”

(4)  Se elimină ceea ce nu corespunde.


Top